zaterdag 29 februari 2020

Vandaag in de schijnwerpers: 'Rechteloze werkelijkheid' geschreven door Rients Hofstra

Recht krijg je niet, recht koop je


Rechteloze werkelijkheid

Met ‘Rechteloze Werkelijkheid’ is de Pluchen Revolutie afgerond.
In de kenmerkende stijl van Hofstra (Joure 1949) worden serieuze zaken met humor benaderd. Daar waar de vakinhoudelijke politieke lichtgewichten het laten afweten, komt Hofstra met oplossingen. Voorwaarde voor het vinden van oplossingen is ‘out of the box’ durven denken. Wanneer dat lukt blijken het onderwijs, de zorg, de veiligheid en het milieu significant beter en wellicht zelfs goedkoper te kunnen worden.
Hilarische momenten worden afgewisseld met serieuze items. Mede door complottheorieën - die waarschijnlijker lijken dan de officiële lezingen - zorgt Hofstra voor een boeiend verhaal. Immers, de puissant rijken hebben de macht en maken de dienst uit in een rechteloze wereld.

Wie denkt dat uitsluitend Nederland grote problemen kent, is naïef. De getuigenissen van Vlaamse Lovely Ann over met name excessen binnen de Belgische zorg, zijn afgrijselijk.
Door de mengeling van fictie en werkelijkheid, vermengd met historische feiten en filosofische voorzetjes, creëerde Hofstra na vier eerdere titels wederom een literair verantwoord boek dat leest als een thriller.

Yvonne Kroonenberg schreef na lezing van Romke D’13 en Revolutie: Wat als…?: ‘Rients Hofstra kan niet alleen schrijven, hij heeft ook een krachtige, directe stijl.’

Journalist Harry de Jong over Romke D’13: ‘Ammunitie genoeg voor een niet alledaags boek.’
(bron info: Rientshofstra.nl)

Eerder las ik van deze auteur:

Rechteloze werkelijkheid koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Rechteloze werkelijkheid
Auteur: Rients Hofstra
Genre: mens & maatschappij
Uitgave: paperback, 236 pagina’s
Uitgever: Rients Hofstra, november 2019
ISBN: 978 94 63458 98 6


Met dank aan Rients Hofstra voor het toezenden van een exemplaar.

vrijdag 28 februari 2020

Vandaag in de schijnwerpers: 'Historische Verhalen - Verzamelbundel IV' geschreven door diverse auteurs


Historische Verhalen
Verzamelbundel IV

Een eenzame wetenschapper uit het oude Alexandrië die alles verliest, een befaamd politicus die vecht voor zijn idealen, een jonge vrouw die haar leven weer opbouwt na een revolutie, twee neven die samen bouwen aan een piramide, en een ingenieur die voor een onmogelijke opdracht staat.  

De vertellingen in deze verhalenbundel zijn gebaseerd op historische feiten, maar de auteurs voegen altijd een menselijk aspect toe. Zo ontmoet je unieke personages uit ons verleden en lees je over strubbelingen en successen, angsten en liefdes, hoogmoed en de onvermijdelijke val.
(bron info: Historische Verhalen)

Eerder las ik van Historische Verhalen:

Historische Verhalen – Verzamelbundel IV koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Historische Verhalen – Verzamelbundel IV
Auteur: diverse auteurs, zie hieronder
Genre: verhalenbundel 
Uitgave: paperback, 249 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Historische Verhalen, februari 2020
ISBN: 978 90 82642 67 4
NUR: 303

De auteurs op alfabet (achternaam):
Bram Baptist
Jeanine Erades
Marjolijn van de Gender
Marloes Jongewaard
Hay van den Munckhof
Ben Post
Paul Christiaan Smis
Key Tengeler
Sandrine van der Velde
Iris Versluis


Met dank aan Uitgeverij Historische Verhalen voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

donderdag 27 februari 2020

Ik las: 'Perfect Match' geschreven door Patricia Snel

Een eenvoudige flirt op datingsite Perfect Match mondt uit in een nachtmerrie


Perfect Match

Het verhaal: 

Isa, vierendertig jaar, heeft alles wat ze wil. Een fijn appartementje midden in de Jordaan, haar eigen yogaschool en geen tekort aan mannelijke aandacht. Alleen zou ze het stiekem wel leuk vinden als ze eens een man tegen zou komen die écht de moeite waard is. En heel misschien ooit... een kindje? Vriendin Lotte raadt haar de nieuwe datingsite Perfect Match aan. Ze komt in contact met de charmante Zweed Nils. Is hij haar perfect match? Even lijkt het zo, maar al snel voltrekt zich een drama met verstrekkende gevolgen. Isa zint op één ding: wraak.
(bron info: Ambo|Anthos)


Mijn mening:

Na het lezen van de angstaanjagende eerste bladzijde wil je nog maar een ding en dat is snel verder lezen omdat je wilt weten wat er gebeurd is!

Patricia Snel speelt het klaar om je bijna de hele wereld mee over te nemen terwijl je Marit volgt in haar acties. Deze hoofdpersoon is zowel lichamelijk als geestelijk verschrikkelijk mishandeld door haar vermeende geliefde Nils. Het verwerken van dit gegeven en het genezen van de wonden kost natuurlijk tijd.
Deze tijd gebruikt Marit op de voor haar enig mogelijke manier: een plan opzetten om wraak te kunnen nemen!

De dialogen lezen lekker vloeiend; geen ingewikkelde toestanden of teveel moeilijke woorden, waardoor het lijkt alsof je lekker het gesprek afluistert.
Het verhaal heeft een zekere spanningsboog waardoor je aan het boek gekluisterd blijft en het in een mum van tijd uit hebt. De hoofdstukken zijn lekker kort en ook humor ontbreekt niet in dit verhaal.

Het personage van Marit is duidelijk neergezet, de andere personages zijn duidelijk genoeg om van nut te kunnen zijn voor het verhaal.

“Ik vertel mijn verhaal. De Vlo luistert en wordt bijna nog bozer dan ik. Hij is oprecht geschokt, hij, de grote boef met zijn kleine hart. En het ontroert me. Of komen de emoties door mijn eigen verhaal dat ik voor het eerst van a tot z vertel? De tranen lopen over mijn gezicht. Met zijn handpalm veegt hij ze weg.”

Het gevaar van het gebruik van een datingsite neerzetten en het gemak weergeven waarmee iemand zich tegenwoordig heel anders kan profileren dan hij of zij in werkelijkheid is, is knap gedaan.


De auteur:

Patricia Snel studeerde Italiaanse taal-en letterkunde en kunstgeschiedenis. Zij werd bekend met 'De expat'. Na een jarenlang verblijf in Singapore en op de Kaaimaneilanden keerde zij in 2016 terug naar Amsterdam, waar ze woont en werkt op haar woonboot Gratia Deo. Haar laatste thriller 'Expat Exit' werd opnieuw een bestseller.

Perfect Match koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Perfect Match
Auteur: Patricia Snel
Genre: thriller
Uitgave: paperback,  216 pagina's
Uitgever: Ambo|Anthos Uitgevers, april 2019
ISBN: 9789026347139


Met dank aan Ambo|Anthos Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

dinsdag 25 februari 2020

Ik las: 'De strijd met de witte wolf' geschreven door Christine Charliers

Finale van de 'In de ban van de wolf'-trilogie. 
Een verhaal waarmee je in de huid van een wolf kruipt, waardoor je elke letter zult verslinden. 


De strijd met de witte wolf

Ik moet de wolf uit mij zien te krijgen. Ik ben het doden van dieren om te kunnen overleven zat. Ik veeg mijn tranen af en sta op. Weer krijg ik zo’n onheilspellend gevoel, alsof ik in de gaten word gehouden. Ik schakel mijn verscherpt zicht in en staar tussen de bomen door, die inmiddels in een donkere deken gehuld zijn. Ik zie en hoor niets verdachts. In de verte krast een uil. Even lijkt het of er nog iets is, een witte flits. Maar hoe ik ook speur, ik zie het niet meer.

Esther en Jonathan worden nog altijd opgejaagd door Crustonic. Dat louche bedrijf doet onderzoek naar genetische manipulatie, en heeft stamcellen van de tieners nodig. Maar dat is niet het enige probleem van Esther en Jonathan. Ze worden namelijk ook belaagd door een wolf die niet te grijpen lijkt. 
En dan hangt er nog de geur van romantiek in de lucht. 
Maar het duo richt zich op één doel: er moet een einde komen aan Crustonic!
(bron info: achterflap)

Eerder las ik uit deze serie:

Mijn mening:

Voor in het boek lees je een van de gedichten van Mark Galenkamp, die hij speciaal voor dit boek heeft geschreven:

Geen kracht
die sterker is
dan mijn liefde 
voor jou

– Mark Galenkamp

Een spannende proloog drukt je daarna meteen weer met je neus op de feiten.
Daarna volgen niet te lange hoofdstukken waarin zo nu en dan een terugkijk te vinden is naar wat er eerder gebeurde met de hoofdpersonen. 
Ik raad iedereen aan de hele trilogie te lezen om het meest van het verhaal te kunnen genieten.

De auteur hanteert een vlot tempo waardoor je door het verhaal heen vliegt. Dit verhaal over volwassen worden en alles wat daar bij hoort; het gaat over liefde, haat, vriendschap en wantrouwen.
De personages zijn gegroeid in de trilogie, waardoor ze steeds natuurlijker aanvoelden. Je weet dat je fantasy leest, maar het verhaal is heel geloofwaardig neergezet door deze auteur. Vooral Esther zie je voor je ogen tot leven komen en van gedaante veranderen.

“In de keuken neem ik uit de koelkast het bakje paella dat Hector voor me uit heeft gezet. Ik warm het op en ga dan aan tafel zitten. Lusteloos prik ik er met mijn vork in. Ik eet het op, maar proef er amper iets van. Hoe kan ik Jonathan bevrijden? En wat gaat Arne doen? Ik ben niet meer traceerbaar. Hij gaat vast merken dat er iets aan de hand is, als hij het al niet gemerkt heeft.”

Een groot geheim wordt ontrafeld en veel mysteries worden opgelost; dat brengt uiteindelijk rust in veel levens.
Ik heb ook dit derde en laatste deel graag gelezen en heb genoten van de actie en spanning die Christine Charliers hier heeft neergeschreven.
Ook de gedichten van Mark Galenkamp zijn prachtig om te lezen.


De auteur: 

Christine over zichzelf op de auteurspagina van Clavis Uitgeverij:
‘Ik ben geboren in 1981 en bracht mijn jeugd door in een dorpje vlakbij Leuven: Herent. We waren thuis met vijf kinderen. Ik was de oudste, na mij kwamen drie broers en een zus. Op de lagere school speelde ik veel met jongens, uit de klas, of ook wel met mijn neven, die we in het weekend vaak opzochten. Met meisjes vond ik het leuk om te springtouwen. 

Uit mijn rapporten blijkt wat voor kind ik was:

– Ver weg met haar gedachten, moet vaak uit haar dromen gewekt worden.
– Christine leest veel, maar liefst niet tijdens de les.
– Braaf en lief maar dromerig.
– Schrijven gaat niet met je hoofd op de bank.
– Ze leest terwijl de les rekenen word uitgelegd.
– Je gedachten moeten in de les zijn en niet zweven tussen hemel en aarde dan zul je beter kunnen.’

Lees meer over Christine op haar website.

De strijd met de witte wolf koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: De strijd met de witte wolf
Trilogie: In de ban van de wolf, deel 3
Auteur: Christine Charliers
Genre: fantasy, vanaf 14 jaar
Uitgave: gebonden, 405 pagina’s
Uitgever: Clavis Uitgeverij, juli 2018
ISBN: 9789044833447
NUR: 284


Met dank aan Clavis Uitgeverij voor het toezenden van een leesexemplaar.

maandag 24 februari 2020

In de brievenbus: 'Bestemming geluk' geschreven door Aline van Wijnen

Ga nooit op reis zonder een koffer vol dromen


Bestemming geluk

Als Melanie wegloopt voor het altaar, moet ze zichzelf en haar leven opnieuw uitvinden

Voor de lezers van Jackie van Laren en Charlotte de Monchy

Melanie Evers is bijna letterlijk geboren met een zilveren lepel in haar mond: haar vader had een juwelierszaak. Inmiddels heeft ze de zaak van hem overgenomen, leidt ze een leventje vol sterrenrestaurants en vakanties op Ibiza en staat ze op het punt om te trouwen met de knappe en succesvolle Duke. Maar wanneer ze aan de arm van haar vader naar het altaar schrijdt, beseft Melanie dat ze niet gelukkig is. Onder de verbijsterde blikken van de bruiloftsgasten draait ze zich halverwege om en gaat ervandoor.

Op zoek naar geluk heeft Alex ooit bepaalde keuzes gemaakt waar hij liever niet aan terugdenkt. Jaren later heeft hij alles in zijn leven op orde, alleen dat geluk lijkt nog steeds niet voor hem te zijn weggelegd. 

Alex en Melanie zijn in twee verschillende werelden opgegroeid, maar wanneer ze elkaar leren kennen, springt de vonk over. Is de liefde het enige wat ontbrak om gelukkig te zijn? En is hun liefde sterk genoeg om te leren leven met de fouten die ze in het verleden hebben gemaakt?

De auteur:

Aline van Wijnen debuteerde in 2016 met de roman Halsoverkop nadat ze een schrijfwedstrijd had gewonnen. Haar tweede boek was het goed ontvangen Liefde met gebruiksaanwijzing. Ze woont met haar man in Almere.
Aline van Wijnen vertelt op YouTube over haar nieuwste boek 'Bestemming geluk' bij Omroep Flevoland. Kijk en luister even!


Bestemming geluk koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Bestemming geluk
Auteur: Aline van Wijnen
Genre: roman, feelgood
Uitgave: paperback, 304 pagina's
Uitgever: Boekerij, februari 2020
ISBN: 978 90 22589 03 8
ISBN: 978 94 02312 29 4 (eBook)
NUR: 301


Met dank aan uitgeverij Boekerij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zondag 23 februari 2020

Ik las 'Van de liefde en de zee' geschreven door Willem Frederik ErnéVan de liefde en de zee

Koos Siemelink, eerste machinist van het ss Padong, is op volle zee als op 10 mei 1940 de Duitsers Nederland binnenvallen. Thuis is onbereikbaar geworden. Hij wordt gedwongen te varen in de konvooien tussen Liverpool en Canada, voortdurend belaagd door de Kriegsmarine en de Luftwaffe. Hij bezoekt New  York, waar hij op de beroemde wereldtentoonstelling een blik in de toekomst kan werpen.

Intussen zijn in Utrecht Koos’ vrouw Marianne en 12-jarige zoon Gerhard onder Duitse heerschappij gekomen en verdwijnt Gerhards joodse vriendinnetje Rebecca.

De koopvaardij: de vergeten helden – de onbekende verhalen

640 Nederlandse koopvaardijschepen bevonden zich buitengaats toen WOII uitbrak. De 18.500 bemanningsleden die erop dienden konden niet meer terugkeren naar Nederland en een groot deel van hen zou het vaderland nooit meer terugzien. Helaas heeft een groot deel van hen voor hun inzet in de oorlog geen erkenning gekregen.

‘Van de liefde en de zee’ is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. J.J. Erenstein, de grootvader van W.F. Erné’s vrouw, was op volle zee toen de oorlog uitbrak. Ook hij werd onderworpen aan de vaarplicht en daarmee in één klap gebombardeerd tot frontsoldaat.
(bron info: Uitgeverij DeWielen²)

Mijn mening:

‘Van de liefde en de zee’ is een pracht van historische roman; een oorlogsroman waarvan de lezer een heleboel op kan steken.

De sluiting van de World’s Fair in New York op 27 oktober 1940 is een onderdeel van de gedachten van Meijer, een van de hoofdpersonen in dit boek.

“Het terrein bood een desolate aanblik. Diverse kavels waren reeds geruimd en overal bevonden zich bouwwerken in diverse stadia van afbraak. Wat nog overeind stond zag er vuil en versleten uit. De meeste beelden waren verdwenen en de fonteinen waren tot zwijgen gebracht. Wat een merkwaardig land was dit toch. Zo’n uniek arsenaal aan uitvindingen, bouwsel en kunst. Van de aardbodem weggevaagd!”

Het verhaal is opgedeeld in vijf delen, t.w.: Hoop, Breuk, Gewenning, Schaduw en Terugkeer.
Je leest hier over verhoudingen en relaties en hoe deze veranderen in de jaren waarin ‘Van de liefde en de zee’ zich afspeelt. Kinderen worden groot, ouders worden gescheiden en joodse Nederlanders worden anders in de samenleving geplaatst door de bezetters. 

Willem Frederik Erné hanteert een prettige schrijfstijl waardoor de beschreven personages en gebeurtenissen kans krijgen heel dichtbij de lezer te komen. De liefde van de auteur voor Utrecht en voor de muziek is goed merkbaar. Ook het dialect is mooi weergegeven; je waant je in Scheveningen als Klaas Toets aan het woord komt.

Ik ben later nog meer gaan lezen over Manifest Destiny (392) waar het me duidelijk werd dat niet alleen in Europa zich vreselijke dingen afspeelden. 
‘Van de liefde en de zee’ is een ware eyeopener en ik kijk mede door het abrupt einde uit naar een vervolg.De auteur:

Willem Frederik Erné (Utrecht, 1953) is schrijver, vertaler en musicus. Hij werkte jarenlang als multi-instrumentalist bij Seth Gaaikema, Tineke Schouten en Henk Elsink. 
Eerder schreef hij De arrogantie van het doorgeefluik. Hij is getrouwd met Marguerite en woont in Duitsland.

NB: klik op de gekleurde link voor mijn recensie.

Van de liefde en de zee koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Van de liefde en de zee
Auteur: Willem Frederik Erné
Genre: oorlogsroman
Uitgave: paperback, 448 pagina's
Uitgever: Uitgeverij DeWielen², april 2019
ISBN: 978 90 82765 31 1


Met dank aan Uitgeverij DeWielen² voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

vrijdag 14 februari 2020

Ik las: 'De oorkonde' geschreven door Hélène Wagener

Wie wil zakenvrouw Blanche Defuis ruïneren?


De oorkonde

Het woord ‘dood’ dringt langzaam door in mijn bewustzijn.
Het wroet zich in mijn wezen en laat zien wie ik ben.
Zelfreflectie spiegelt de waarheid, ik ben een moordenares!

De verhuizing van Amsterdam naar het Zeeuwse Zeelenburgh is voor niets geweest!
Blanche is niet alleen gevlucht voor een psychopaat, maar ook voor haar eigen verleden.
Zij ontdekt dat haar kersverse echtgenoot Tom via sms’jes, Messenger en Skype communiceert met alias Moontje.
Gaat hij alleen digitaal vreemd?
Wanneer Blanche een filmpje opent in een WhatsApp-bericht, wordt alles duidelijk.
Haar aartsvijand heeft haar gevonden en maakt alles kapot wat Blanche liefheeft.
(bron info: achterflap)

Bekijk hier de trailer!

Mijn mening:

De auteur weet zonder meer de aandacht van de lezer gevangen te houden. Het boek leest lekker, er staan geen moeilijke woorden in en de liefde van de auteur voor Zeeuws-Vlaanderen is duidelijk in De oorkonde.
Soms lees je een soort van uitdrukking die niet helemaal klopt, maar dat neemt niet weg dat ik De oorkonde graag heb gelezen.

Cursief gedrukt lees je steeds over de gedachten van een voorlopig nog onbekend personage. Al op de eerste bladzijden weet hij de spanning op te voeren door zijn akelige manier van denken:
“Zestien jaar heb ik hierop gewacht. Mijn plan is tot in de details uitgewerkt. Iedere dag visualiseer ik het komende resultaat.”

Hierna lees je in elf hoofdstukken hoe in een tijdspanne van tien dagen een  psychopaat aan het werk gaat om zijn plan uit te voeren. 
De personages zijn vrij duidelijk uitgewerkt, met name de hoofdpersoon Blanche is een mens van vlees en bloed geworden. Ze springt vaak van de hak op de tak, maar dat past helemaal bij haar.
Soms zorgt ze zelfs voor gevoelens van afschuw bij de lezer. Slaat Blanche nu zelf door vraag je jezelf af?

“Iedereen is ermee geholpen als hij zijn laatste adem uitblaast. Ik moet hem om zeep helpen! Mijn verborgen verleden is meer waard dan zijn miserabele leven. Want hoeveel slachtoffers zou hij nog kunnen gaan maken in zijn resterende jaren?”

Het einde is niet helemaal onvoorspelbaar maar De oorkonde is een prettige thriller die zich afspeelt in Zeeuws-Vlaanderen. Ik voelde me meteen thuis tijdens het lezen.


De auteur:

Hélène Wagener (1969, Tilburg) is werkzaam in de wijkverpleging, journalistiek en doet de redactie voor het Reeshofjournaal.
Ze is getrouwd en moeder van drie dochters en twee stiefkinderen.

Hélène: ‘Ik heb altijd een druk leven gehad. Momenteel ben ik herstellende van een zware nekoperatie. Ik ben de neurochirurg dankbaar dat hij een verlamming wist te voorkomen. De afgelopen maanden heb ik veel levenslessen geleerd. Ik pluk de dag en geniet intens van alle mooie momenten.
Verder ben ik dol op lezen, het maken van bos- of strandwandelingen, Zeeuws-Vlaanderen, Amsterdam en het zorgen voor! Want ook verplegen is een passie.
Het creëren van een spannend verhaal kost mij weinig moeite, ik ga er geheel in op!’

Onder het pseudoniem Hélène Rietman publiceerde zij in diverse genres, overwegend bij de Tilburgse uitgever Multi Media.

De oorkonde koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:
Titel: De oorkonde
Auteur: Hélène Wagener
Genre: suspense
Uitgave: paperback, 178 pagina’s 
Uitgever: Uitgeverij Kramat, juni 2018
ISBN: 9789462420878
NUR: 305


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zondag 9 februari 2020

In de brievenbus: 'Zonnemeisjes' geschreven door Hedwig MeestersZonnemeisjes

Sinds de dood van haar zusje Micky, worden de gedachten van de zevenendertigjarige Kitty Klaarhout beheerst door schuld. Ze kan het gevoel niet loslaten dat ze de dood van Micky had kunnen voorkomen. Op een dag ontvangt Kitty een uitnodiging voor het verjaardagsfeest van haar oude buurjongen Gijs, op wie ze als tiener verliefd was. Haar eerste gedachte is dat Gijs iets van haar wil. Het weerzien krijgt een wending die het leven van alle betrokkenen op zijn kop zal zetten.

Zonnemeisjes gaat over jaloezie en het menselijke verlangen naar liefde en vergeving. Bovenal is het een roman over de noodzaak om af te rekenen met een onverwerkt verleden. De roman is geschreven in een luchtige, beeldende verhaaltrant.
(bron info: achterflap)


De auteur: 

Van Hedwig Meesters (1958) verschenen eerder drie korte verhalen in bundels met werk van verschillende auteurs. Zonnemeisjes is haar debuutroman.
Hedwig woont samen met haar kat Karel in Roosendaal.
Neem ook even een kijkje op haar website.

Zonnemeisjes koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Zonnemeisjes
Auteur: Hedwig Meesters
Genre: roman
Uitgave: paperback, 240 pagina’s
Uitgever: Paris Books, april 2019
ISBN: 978 94 92883 69 8
ISBN: 978 94 92883 74 2 (eBook)
NUR: 301


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Ik las: 'Mijn naam is Morgen' geschreven door Damian Dibben

Een onvergetelijke historische reis door Europa


Mijn naam is Morgen

Een winternacht in Venetië, 1815. De oude hond Morgen is op zoek naar zijn verdwenen baas. Dagen wacht hij op hem, vergeefs. Dan besluit hij hem te gaan zoeken. 
Zijn avonturen brengen hem van het hof van Lodewijk XIV in Versailles tot Amsterdam in de Gouden Eeuw, van de Frost Fair in Londen tot het slagveld van Waterloo. 

Mijn naam is Morgen is een cultuurhistorische reis door Europa, waar tegelijkertijd de prachtigste muziek wordt gecomponeerd en de gruwelijkste oorlogen worden uitgevochten.

Bovendien is het een ontroerende roman over moed en loyaliteit en de onverwoestbare band tussen mens en dier.
(bron info: achterflap)

Mijn mening: 

‘Mijn naam is Morgen’ is een bijzondere vertelling.
Dat is het eerste wat bij me opkomt nu ik er over ga schrijven; vooral uit wiens oogpunt het verhaal verteld wordt is bijzonder.
In dit geval zie je de gebeurtenissen zoals ze beleefd worden door Morgen: een hond.

“Hoeveel jaar geleden zou dat nu zijn, die ochtend op de rivier? Meer dan tweehonderd. In een ander tijdperk, aan het begin van mijn leven. Er zijn sindsdien meer dan tweehonderd winters verstreken; meer dan tweehonderd keer zijn de novemberwinden komen opzetten uit het noorden…
...Ik heb alle winters geteld en zeg het nieuwe getal altijd hardop bij mezelf wanneer de dag van het nieuwe jaar komt. Daarom weet ik hoe oud ik ben: tweehonderdzeventien jaar.”

Morgen is al meer dan een eeuw op zijn baasje aan het wachten. Hij weet niet waar deze is en of hij nog wel leeft. Morgen vraagt zich ook af hoe het komt dat hij zelf niet kan sterven? En is het wel wenselijk om niet te kunnen sterven, zo vraagt hij zich steeds af? 
Als je bijna alles kwijt bent wat belangrijk voor je is…

“In de stilte die volgt krijg ik een heldere gedachte: laat me vanavond sterven. Laat morgen niet weer een dag zijn.”

Het mooie van dit verhaal is dat je tijdens het lezen geuren ruikt zoals een hond ze ruikt, je ziet handelingen van mensen zoals honden ze ervaren. Bovendien neemt Morgen je op zijn zoektocht mee door verschillende eeuwen, terwijl je leest over koningshuizen, oorlogen, kunstbewegingen en ontdekkingen.

Je leest over wat een verslaving met je kan doen; hoe warmte voor iemand om kan slaan in ijzige kou en zelfs haat!
Het is een emotioneel verhaal over een vriendschap die alleen maar tussen een mens en een hond kan bestaan. De loyaliteit springt van de bladzijden en is heel puur.
Morgen wordt bijna menselijk als je leest over zijn grote liefde: Blaise.
Op een van de laatste bladzijden lees je ook nog waarom Morgen zo heet. Ik was hier heel benieuwd naar omdat het woord morgen vaak voor komt in het verhaal. Wat is de link, vroeg ik me af?

Ik heb Mijn naam is Morgen graag gelezen.


De auteur: 

Damian Dibben is scenarioschrijver en werkte aan projecten als The Phantom of the Opera en Young Indiana Jones. Hij woont in Londen met zijn partner en drie honden.

Mijn naam is Morgen koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Mijn naam is Morgen
Auteur: Damian Dibben
Genre: vertaalde literatuur
Uitgave: paperback, 336
Uitgever: Ambo|Anthos uitgevers, oktober 2018
ISBN: 978 90 26342 14 1
ISBN: 978 90 26342 15 8 (eBook)
Oorspronkelijke titel: Tomorrow
Vertaald door: Michael Joseph


Met dank aan Ambo|Anthos uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zaterdag 8 februari 2020

WE HEBBEN EEN WINNAAR


In de winactie van 2 februari  konden jullie meedoen voor een exemplaar van De slag in het Kralingse BosBM8,  geschreven door Esther Vermeulen.

Met dank aan ED Vermeulen Books voor het mogelijk maken van deze winactie.


In het Kralingse Bos in Rotterdam vindt een grimmige confrontatie plaats. Als privédetective Marit Johansen van een beroemd filmechtpaar een ogenschijnlijk ongevaarlijke opdracht accepteert, begeeft ze zich in een subcultuur waarvan de buitenwereld het bestaan niet kent.
Op haar geheimzinnige speurtocht kruist haar pad zich met dat van Dix Boeks, rechercheur van de politie Rotterdam, die haar waarschuwt voorzichtig te zijn.

Lees in mijn blog meer over het verhaal en de auteur.


De winnaar is: Gerda van Drunen

Van harte gefeliciteerd! 
Gerda, stuur je gegevens naar me toe zodat het boek zo snel mogelijk verzonden kan worden.
Heb ik op 12 februari niets van je gehoord, zal de naam van een andere winnaar geloot worden.

We hadden veel deelnemers voor deze actie.
Behoor jij deze keer niet tot de winnaars? Niet getreurd, want binnenkort volgt hier een nieuwe winactie. Volg daarom ook mijn boekenpagina Miekes blog: 'Graag gelezen' op Facebook.

Iedereen hartelijk dank voor het meedoen.

De slag in het Kralingse BosBM8 koop je bij de lokale boekhandel of bij

Warme groet,
Mieke Schepens

donderdag 6 februari 2020

Ik las: 'Verpest', geschreven door Liesbeth van Kempen

Zeven oud-klasgenoten worden geconfronteerd met hun duistere verledenVerpest

Bloedstollende thriller over de gevolgen van pesten

Wanneer coach Barbara in Frankrijk een workshop verzorgt heeft ze al snel in de gaten dat de zeven deelnemers een gedeeld verleden hebben. De onderlinge sfeer is vijandig en ondanks Barbara's verwoede pogingen komen ze niet nader tot elkaar. 
Wanneer gedurende de week steeds meer deelnemers verdwijnen wordt duidelijk dat het verleden de zeven in rap tempo en niet zonder gevaar inhaalt. In een race tegen de klok moet de waarheid achterhaald worden. 
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

De laatste woorden uit de proloog maken zeker benieuwd naar wat er aan de hand is:
“Ze is alleen.
Gevangen in een doodskist van plexiglas.
En iets druppelt haar lichaam in.”

Het eerste hoofdstuk geeft je dan een kijkje op een personage dat je nog niet goed kunt plaatsen; ‘wat is dit voor iemand’ vraag je je af?

Daarna worden we meegenomen naar een plekje in Noord-Frankrijk op een dag in de herfst. Barbara is druk bezig met een workshop waarbij zeven deelnemers elkaar zullen treffen. De workshop wordt helemaal betaald door iemand die niet bekend mag worden bij de deelnemers. Hoe geheimzinnig kan het worden? Deze deelnemers hebben op de een of andere manier met elkaar te maken, maar het is lang onduidelijk wat hun connectie is, of liever: was!

Heel leuk om te zien dat een paar personages uit haar eerder werk ‘Gevaarlijk spel’ hier ook weer een rol spelen. Louise en Suzan zijn vlakbij op vakantie om samen het verlies van een geliefde te kunnen verwerken. Ze spelen een belangrijke rol in het verhaal.

Het thema ‘pesten’ is door het hele verhaal geweven, niet alleen de acties van de pesters maar ook de handelingen of soms het ontbreken daarvan van de naasten is heel goed verwoord.

Liesbeth van Kempen heeft een heerlijke schrijfstijl en heeft met ‘Verpest’ een helaas actuele thriller geschreven met een totaal onverwacht personage dat verantwoordelijk is voor de gebeurtenissen. Dit lees je pas aan het eind van het verhaal. Dit had ik niet verwacht!

Ik heb ‘Verpest’ graag gelezen.De auteur

Liesbeth van Kempen was werkzaam als accountmanager, communicatietrainer en tekstschrijver. Haar grootste passie is schrijven. Liesbeth werd met haar debuut 'Gevaarlijk spel' genomineerd voor de Hebban-debuutprijs. Zij is mede-oprichter van 'Moordwijven', een collectief van thrillerauteurs.  

Lees HIER  mijn recensie van Gevaarlijk spel.

Verpest koop u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Verpest
Auteur: Liesbeth van Kempen
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 304 pagina's
Uitgever: De Fontein Crime, januari 2019
ISBN: 978 90 26146 74 9
ISBN: 978 90 26146 75 6 (Ebook)
NUR: 332


Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van een recensie-exemplaar.