zondag 28 april 2024

Vandaag in de schijnwerpers 'Karl Marx Universiteit 1968-1969' geschreven door Jasper Mikkers

 Het wolfsbit (3)
Roman over een revolutie


Karl Marx Universiteit 
1968-1969

Mei 1968 barstte in Parijs de studentenrevolutie los. De eerste bezetting van een universiteitsgebouw in Nederland vond een jaar daarna plaats. In Tilburg. Enkele maanden eerder was de universiteit omgedoopt tot Karl Marx Universiteit. Op Tilburg volgde de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam. De gebeurtenissen waren voorpaginanieuws in binnen- en buitenland. In deze roman wordt de roerige geschiedenis van die jaren beschreven en beleeft de lezer de liefde die de oudere journalist Fedde Reephof opvat voor Nicole, een jeugdige studente die zich volop in de chaos stort.

Karl Marx Universiteit is de roman van wankelende waarden en een lofzang op liefde en vrijheid. (Brabants Dagblad)

Het boek dat we misten: Karl Marx Universiteit, roman over de studentenrevolutie eind jaren zestig. (…) (De Gelderlander)

Met veel gevoel voor humor en een grote dosis kennis van die jaren weet Mikkers hilarisch de tijdgeest neer te zetten. 
(NBD / BIBLION B.V.)

Over de serie ‘Het wolfsbit’:

‘Het wolfsbit’ is een romancyclus die je meeneemt in het leven van een aantal personages waaronder dat van Henri Pafort en een periode van maar liefst 102 jaar beslaat. Voorvallen uit het leven van diverse personages volgen elkaar op, de verhalen gaan van onderhoudend naar spannend, van tragisch naar vermakelijk. De titel verwijst naar het hoofdthema: verzet en verlangen naar vrijheid. ‘Het wolfsbit’ bestaat uit zeven delen.
'Het wolfsbit' gaat over vrijheid en manieren om met vrijheid om te gaan, die te bevechten of op te geven, zich los te rukken of zich te plooien. 
 
NB Een wolfsbit is een stevig metalen bit voor paarden die zich lastig laten sturen

Eerder las ik van Jasper Mikkers:

De auteur:

Jasper Mikkers is geboren op 3 juni 1948, in Oerle, gemeente Veldhoven. Hij is de zoon van een politieman en hij kreeg vier doopnamen mee, behalve Jasper ook nog Jacobus Johannes Maria. Zijn vader werd op dezelfde dag 30 jaar oud. Zoontje Jasper was dus een verjaardagsgeschenk. Maar er wordt gefluisterd dat vader Mikkers met de geboortedatum gesjoemeld heeft. Jasper zou op 2 juni geboren zijn en pas op 3 juni aangegeven. Maar definitieve bevestiging van dit gerucht is nog niet verkregen.
In 1952 verhuisde het gezin naar Liempde, het dorp waar de eerste roman van de cyclus, ‘De kleine jongen en de rivier’ is gesitueerd.
Na een jaar mulo in Boxtel kwam hij in Oosterhout terecht, op het seminarie van de paters kapucijnen. Daar deed hij het gymnasium.
Van 2013 tot 2015 was Mikkers stadsdichter van Tilburg.
In 2017 werd door Oogland film de documentaire Dichter tegen de tijd uitgebracht, gewijd aan het leven en werk van Jasper Mikkers.

Lees meer over Jasper en zijn werk op zijn website.

Karl Marx Universiteit 1968-1969 (Het wolfsbit 3) koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Karl Marx Universiteit 1968-1969
Serie: Het wolfsbit (3)
Auteur: Jasper Mikkers
Genre: roman
Uitgave: paperback, 388 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, april 2024
ISBN: 9789464871685
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

vrijdag 26 april 2024

Ik las: 'Een eeuwigdurend voorbij zijn' geschreven door Sven Cohen Stuart

De een reed op een Puch, 
de ander had een Kreidler 


Een eeuwigdurend voorbij zijn

‘Een eeuwigdurend voorbij zijn’ van Sven Cohen Stuart is een intrigerende roman die de lezer meeneemt op een reis door tijd en ruimte. Het verhaal wordt verteld door Rogier, een man die worstelt met het verlies van zijn vriend Tim. Wat is precies gebeurd, vraagt hij zich af? 

De roman is geschreven in een pakkende en beeldende stijl. De auteur weet de lezer mee te slepen in Rogiers reis en laat hem de emoties van de hoofdrolspeler intens ervaren. De beschrijvingen van de verschillende tijdperken in de levens van Tim en hemzelf zijn gedetailleerd en levensecht, waardoor de lezer het gevoel heeft alsof hij met hen mee door de tijd reist.

“Bij de ingang Koningslaan liep ik het Vondelpark in. Ik was vaak via de Stedemaagd het park ingelopen en was blij dat Tim een andere ingang had voorgesteld. Via een smal pad, omzoomd door dikke bomen, veel ongeordend struikgewas, en weggegooide papieren zakjes en bekers, betrad ik het park. Vlak achter me hoorde ik zijn stem. Ik had niet doorgehad dat Tim me was genaderd.
Het weer was rustig. De lucht blauw, de zon vergoelijkend.
Nog voor ik me kon omdraaien liep hij naast me en had hij zijn arm om mijn nek geslagen. Ik keek hem aan en hij mij. Lopend zonder bestemming lieten we onze gedachten een poosje bij onszelf.”

Deze roman belicht een aantal diepe thema's, zoals liefde, verlies, en de zin van het leven. Deze reis door de tijd dwingt Rogier om na te denken over zijn eigen keuzes en de impact die deze hebben gehad op zijn leven.  

‘Een eeuwigdurend voorbij’ zijn is een aanrader voor lezers die houden van originele romans met een diepere laag. Sven Cohen Stuart weet met deze roman een pakkend verhaal te vertellen. De roman roept vragen op bij de lezer over zijn eigen leven en de keuzes die hij maakt. 
Wat is belangrijk in het leven?


De auteur:

Sven Cohen Stuart debuteerde in 2016 succesvol met ‘De Wandeling’. 
In 2020 volgde zijn roman ‘Lilly’s rozen’. 
‘Een eeuwigdurend voorbij zijn’ is zijn nieuwste roman, tevens zijn eerste publicatie bij Uitgeverij Magonia.

Lees hier mijn recensie van De wandeling.

Een eeuwigdurend voorbij zijn koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Een eeuwigdurend voorbij zijn
Auteur: Sven Cohen Stuart
Genre: roman
Uitgave: paperback, 284 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Magonia, september 2023
ISBN: 9789492241610
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Magonia voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(Bron info: Uitgeverij Magonia)

Vandaag in de schijnwerpers: 'Fietsen door Vlaanderen, met een vleugje Wallonië' geschreven door Marica van der Meer

 Dwars door België, van Vlissingen naar Maastricht


 Fietsen door Vlaanderen 
met een vleugje Wallonië

Fietsen door België is met deze gids leuker dan ooit. De bijzondere architectuur in de steden en de fraai glooiende landschappen geven je meteen een vakantiegevoel. Dit boek biedt een unieke route; op de fiets leer je dit mooie land op een verrassende manier kennen. 
Je fietst door prachtige, oude historische steden, die via de mooiste routes met elkaar verbonden zijn. Je rijdt over jaagpaden langs veel rivieren en vaarten. Via de prachtige natuur van het Zwin tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Onderweg kom je langs prachtige kleinschalige landbouwgebieden met nostalgische, oude boerderijen. Laat je verrassen door een nieuwe blik op dit schitterende land met zijn rijke geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat de lakennijverheid, het maken van lakenstoffen van schapenwol, ervoor gezorgd heeft dat er in veel steden in Vlaanderen een indrukwekkende lakenhal met een belfort op de Grote Markt staat. 

Via het historische Brugge, langs de rivier de IJzer die zo belangrijk was tijdens de Eerste Wereldoorlog, fiets je naar Ieper. De rivier de Leie, bekend van de vlasnijverheid, brengt je naar Kortrijk en verder richting Gent. Geniet van het uitzicht langs de Schelde op weg naar Antwerpen. Via Lier en Mechelen, door de uiterwaarden van de Nete en de Dijle bereik je Brussel. Vanaf de universiteitsstad Leuven gaat het landschap glooien, maar de oude spoorlijn naar Namen zorgt voor een aangename afwisseling. Langs de Maas bereik je Luik om via Tongeren, de oudste stad van België en het koning Albertkanaal het waterrijke gebied rond Bokrijk te bereiken. Het gebied wat ooit zo belangrijk was voor de steenkool is teruggegeven aan de natuur van de Hoge Kempen.

* Gratis downloadbare GPS-track 
* 13 Fietskaarten met behalve de route ook alle praktische informatie 
* Uitgebreide lijst met overnachtingsadressen 
* De route is ook omgekeerd te fietsen

De auteur:

Marica van der Meer (1969) is een Nederlandse fotograaf, reisorganisator, schrijfster en wereldfietser. Twaalf jaar lang werkte ze als reisleidster overal en nergens op de wereld. Haar eerste fietsreis, van Vuurland naar Alaska, had de afsluiter moeten worden van haar zwervend bestaan. Wat ze niet wist is dat dit het begin werd van een zoektocht naar steeds grotere uitdagingen.

Lees meer over Marica en haar werk op haar website.

Eerder las ik van Marica van der Meer:

Fietsen door Vlaanderen, met een vleugje Wallonië koopt u bij (de website van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Fietsen door Vlaanderen, met een vleugje Wallonië
Auteur: Marica van der Meer
Genre: reisverhalen, biografieën
Uitgave: paperback, ingenaaid, met illustraties in kleur, 212 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Elmar, februari 2024
ISBN: 9789038929163
NUR: 508


Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Elmar)

donderdag 25 april 2024

Vandaag in de brievenbus: 'De Zonnewendemoord' geschreven door Dirk Hermans

Joris Vanhout politiethriller (1)


De Zonnewendemoord

De Zonnewendemoord is een politiethriller waarin het team van hoofdinspecteur Joris Vanhout een eerste keer opduikt. Samen met zijn teamleden Dirk Peeters, Inge Creemers en David Somers moet Vanhout de moord op een projectontwikkelaar uit Bree oplossen. 
Het bedrijf van de man zette in Bree een woonzorgcentrum neer waarin tal van mensen honderd duizenden euro’s investeerden. Toen het bedrijf en het project failliet gingen, werd de man vermoord. De eerste verdachten moesten dan ook gezocht worden tussen de gedupeerden. Maar niets is wat het lijkt in deze zaak.


De auteur:

Dirk Hermans is een gepensioneerde leraar Nederlands-Engels-Geschiedenis en een ex-journalist en copywriter. Momenteel is hij nog actief als schrijver en als uitgever bij zijn eigen uitgeverij Vertelpunt.
In het verleden schreef hij al twee autobiografische romans (‘Help! Mijn engelbewaarder wil met brugpensioen’ en ‘Hoera! Mijn engelbewaarder is terug’), twee thrillers (‘Schaak’ en ‘Witte Wolven’) en twee jongensboeken (‘Guus & Luuk in Arteria’ en ‘Chaos in Arteria’) met zijn eigen kleinkinderen in de hoofdrol. 
Daarnaast schreef hij met ‘De magische reis’ een boek over hoe je een boek moet schrijven waarin hij zijn ervaringen als schrijver en uitgever neerpende.

De Zonnewendemoord koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De Zonnewendemoord
Serie: Joris Vanhout politiethriller (1)
Auteur: Dirk Hermans
Genre: roman, politiethriller
Uitgave: paperback, 256 pagina's
Uitgever: Vertelpunt Uitgevers, april 2024
ISBN: 9789492887672


Met dank aan Vertelpunt Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Vertelpunt Uitgevers)

Vandaag in de schijnwerpers: 'Over grenzen' geschreven door Mark Elchardus

 


Over grenzen

Periodes waarin grenzen worden bevestigd, periodes waarin grenzen verdampen, ze wisselen elkaar steevast af. Elk van die periodes brengt haar eigen persoonlijkheden voort, haar eigen kunst, politieke bewegingen, nationaal en internationaal beleid.

In Over grenzen onderzoekt Mark Elchardus hoe die afwisseling zich over de laatste driehonderd jaar heeft voltrokken. Hoe imperialisme en kolonialisme, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, de Amerikaanse New Deal, communisme, fascisme en nazisme, dekolonisering, de golden sixties, neoliberalisme en de ontreddering van onze tijd daarin passen – en er ook ten dele door worden verklaard.

Net als aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog sluiten we vandaag weer een periode van hyperglobalisering en grenzenhaat af. We staan voor de uitdaging een nieuwe periode van grenzenliefde te openen en die concreet vorm te geven. Die verandering trekt een breuklijn door de samenleving. Zij scheidt nationalisten van kosmopolieten. Nationalisten denken vanuit grenzen, kosmopolieten willen grenzen wegdenken.

Onze hedendaagse ontreddering, het gevoel van velen dat zij greep op het leven verliezen, dat alles van waarde verloren gaat, maar ook het agressieve imperialisme van Rusland, China en Iran, dat alles maakt duidelijk dat vandaag weer, zonder blikken of blozen, vanuit grenzen dient te worden gedacht. Dit is een tijd voor mensen die over grenzen durven nadenken, die grenzen durven stellen en grenzen bewaken.

De auteur:

Mark Elchardus (Sint-Truiden, 28 november 1946) doceerde sociologie aan de Brown University in de Verenigde Staten en de Vrije Universiteit Brussel. Hij was actief in het middenveld en schreef talrijke wetenschappelijke artikels en boeken. Momenteel is hij columnist bij De Morgen.

Over grenzen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Over grenzen
Auteur: Mark Elchardus
Genre: essay, sociologie algemeen, politiek en culturele geografie
Uitgave: hardcover, 176 pagina’s
Uitgever: Ertsberg, april 2024
ISBN: 9789464750911
ISBN: 9789464750904 (eBook)
NUR: 756, 906


Met dank aan Ertsberg voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Ertsberg)

woensdag 24 april 2024

Ik ging even terug in de tijd met: 'B'richt uit M'burg' geschreven door Rieks Veenker

 


B’richt uit M’burg

Achterflap:

Donderdag, 15 januari 1605

Aan weerskanten van de landweg tussen Veere en Middelburg zijn de velden veranderd in één grote witte vlakte. Sloten die de verschillende percelen van elkaar scheiden, zijn tot het randje vol geblazen met een dik pak sneeuw. Net als de karrensporen op de landweg. Door de aanhoudende wind zijn ook die bijna onzichtbaar geworden. Op plaatsen waar geen struiken staan, liggen bergen stuifsneeuw op de weg. Soms wel tot 
meer dan een meter hoog. Ze belemmeren de doorgang nog meer.
Geen wonder dat niemand zich in dit gure weer onnodig buiten waagt.

Niemand? Nee, niet iedereen kan zich thuis met een warme deken terugtrekken bij het haardvuur in de schouw.
Over de verlaten landweg ploegen drie stille figuren door de sneeuw.
Op weg naar Middelburg. Een jongen van een jaar of elf trekt de slee, 
met daarop een grote tas. Opgerold op de tas ligt een lichtbruin hondje te soezen.

Mijn mening:

De hoofdpersoon in dit boek is Mats. Samen met zijn hoogzwangere moeder en zijn jongere zusje komt hij als elfjarig jongetje vanuit Veere bij de Middelburgse stadspoort. Het is winter en stervenskoud. Ze worden daar zeker niet met open armen ontvangen en omdat zijn vader verdronk op zee hebben ze geen inkomen. Uiteindelijk lukt het Mats om bij Hans Lipperhey (Wesel, Duitsland 1570 - Middelburg 1619) een baantje te krijgen. Deze uitvinder neemt hen onder zijn hoede.
Mooi om te lezen dat de hond Beertje steeds bij Mats probeert te blijven.

“Nu de haven van Middelburg in zicht is, komt de woede over wat ze hem drie jaar geleden geflikt hebben weer in alle hevigheid boven.
De fielt* die hem uit het weeshuis heeft ontvoerd, en verkocht heeft aan de kwartiermeester van De Kleine Zon… Mats kan nog maar aan één ding denken: de schurk betaald zetten die dat heeft gedaan.” 

NB fielt: vlerk, gemenerik

Het verhaal begint in 1605. 
Je leest wat Mats en zijn familie gedurende drie jaren heeft moeten doormaken. Tijdens het lezen leer je een heleboel woorden omdat ze aan het eind van ieder hoofdstuk verklaard worden.
B’richt uit M’burg is een prachtig verhaal over doodgewone burgers die toch niet zo heel gewoon blijken te zijn, en over hun gevoelens en handelingen wanneer ze beseffen dat ze misbruikt worden door zogenaamde helpers.
Een aantal personages zijn fictief, maar de meeste personages zijn historisch verantwoord.

Voor in het boek staan drie mooie plattegronden uit 1657 van Cornelis Goliath met afbeeldingen van Middelburg. Hierop zie je een aantal gebouwen en straten die ook in het boek genoemd worden.
Door het hele boek zul je afbeeldingen tegenkomen van locaties of schepen die in dit verhaal van belang zijn.

“Voor het eerst sinds hij voet aan wal heeft gezet, verlangt Mats terug naar het schip dat de afgelopen jaren zijn thuis is geweest. Naar het klimmen in het want, hoog verheven boven het dek van het schip. Zou dat nou het gevoel zijn dat ze ‘zeemansbloed’ noemen? Het verlangen om opnieuw op reis te gaan? Maar dan wel met Beertje, deze keer.”

Lees in B’richt uit M’burg hoe gestreden wordt om een octrooiaanvraag en hoe Jacob Cats een brief aan Mats voorleest. Deze brief is afkomstig van de vader van Mats en verklaart alles.

B’richt uit M’burg is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over het leven in het begin van de zeventiende eeuw in Middelburg en omstreken. Het is een nieuwsgierig makend verhaal; je krijgt de neiging om nog meer over deze tijd te gaan lezen. Je steekt ook nog een heleboel op over de Gouden Eeuw. 
Door het avontuurlijke aspect van het verhaal en de woordverklaringen is het geschikt voor lezers vanaf 9 jaar.


De auteur:

Bijna vijfendertig jaar is Rieks Veenker (Groningen, 1951) docent muziek/kunstgeschiedenis geweest aan een middelbare school voor havo/vwo in Middelburg. Naast zijn docentschap heeft hij elke twee jaar de muziek en de liedjes geschreven voor musicals die met gemiddeld honderd leerlingen zijn opgevoerd in de schouwburg van Middelburg. Samen met telkens weer een enthousiast team collega's en vrijwilligers.
Sinds maart 2015 is hij met (pre)pensioen.

Over zichzelf op zijn website:

“Groningen heeft me gevormd. In Zeeland leef ik.”


Eerder las ik van Rieks Veenker:

B’richt uit M’burg koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
Rieks Veenker, mail: r.veenker@wxs.nl

Boekgegevens:

Titel: B’richt uit M’burg
Auteur: Rieks Veenker
Genre: kinderboeken, historische fictie 9-14 jaar
Uitgave: hardcover met illustraties, 100 pagina’s
Uitgever: Oogappel Kinderboeken, augustus 2023
ISBN: 9789083010182
NUR: 212


Met dank aan Oogappel Kinderboeken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Oogappel Kinderboeken)

dinsdag 23 april 2024

Graag uw aandacht voor 'Het werk van de ifriet' geschreven door Rieks Veenker. Verschijnt binnenkort, maar is nu al te reserveren:

Verhalen uit VerwonderrijkHet werk van de ifriet


Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van de verhalen van Duizend-en-één nacht. Verhalen uit het oude Perzië die Sheherazade aan sultan Sjahriaar vertelt om hem op te fleuren. In de hoop dat hij haar de volgende ochtend niet meteen laat onthoofden. Want daar is de sultan berucht om.
En dus bedenkt Sheherazade een list: zij vertelt haar verhalen niet in één keer. Zodoende blijft de sultan nieuwsgierig naar de rest van het verhaal. En laat hij haar nog een dagje langer in leven om te weten hoe het verhaal afloopt: elke nacht weer. En dat is precies waar Sheherazade op heeft gehoopt.
Ongemerkt gaan er zo duizend nachten voorbij. En omdat duizend in het oude Perzië een magisch getal is, hoopt Sheherazade dat de magie haar na duizend nachten zal helpen.

Maar waarom dan duizend-en-één-nacht denk je misschien. Dat is er toch eentje teveel? Dat is niet magisch meer. Wel, daar kom je in ‘Het werk van de ifriet’ hopelijk achter. Net als Veerke en Dinarazade, de jongere zus van Sheherazade. 

De auteur:

Bijna vijfendertig jaar is Rieks Veenker (Groningen, 1951) docent muziek/kunstgeschiedenis geweest aan een middelbare school voor havo/vwo in Middelburg. Naast zijn docentschap heeft hij elke twee jaar de muziek en de liedjes geschreven voor musicals die met gemiddeld honderd leerlingen zijn opgevoerd in de schouwburg van Middelburg. Samen met telkens weer een enthousiast team collega's en vrijwilligers.
Sinds maart 2015 is hij met (pre)pensioen.


Rieks over zichzelf op zijn website:

“Groningen heeft me gevormd. In Zeeland leef ik.” 


Eerder las ik van Rieks Veenker:

Het werk van de ifriet koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens: 

Titel: Het werk van de ifriet
Reeks: Verhalen uit Verwonderrijk (6)
Auteur: Rieks Veenker
Illustrator: Céline Meeuwis
Genre: kinder- en jeugdboeken
Uitgave: hardcover, 36 pagina’s
Uitgever: Oogappel kinderboeken, mei 2024
ISBN: 9789083010199 
NUR: 280


Met dank aan Oogappel kinderboeken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Oogappel kinderboeken)

Ik las: 'Menselijkheid in het openbaar' geschreven door Yvette Rombouts en was onder de indruk

 


Menselijkheid in het openbaar

In haar debuutbundel ‘Menselijkheid in het openbaar’ schetst dichteres Yvette Rombouts met empathie en precisie portretten van mensen die, om verschillende redenen, net buiten het kringetje van geslaagde mensen vallen. In vier thematische hoofdstukken, belicht Yvette thema's als eenzaamheid, kwetsbaarheid en de schoonheid van het alledaagse. De auteur kijkt goed om zich heen en heeft oog voor detail.

Rombouts' kracht ligt in haar observatievermogen. Ze zoomt in op details die vaak over het hoofd worden gezien, en weet deze te transformeren in pakkende beelden en indringende metaforen. 
De bundel bestaat uit vier groepen gedichten: Zo voelt het bijna samen, Ze proosten en verdrinken maar komen altijd boven, Goed vermomd lijkt niks menselijks mij vreemd en Onverwachts of verwacht vanuit een donkerzwarte lucht. 

In ‘Station’ in het hoofdstuk ‘Goed vermomd lijkt niks menselijks mij vreemd’ zie je hetgeen beschreven wordt, voor je ogen gebeuren:

“Haastig staan op de linkervoet, op de rechter.
Bewust leunen, quasinonchalant.
Boekje lezen, dezelfde regel.
Koffiedrinken, veel te heet.
Menselijkheid in het openbaar, huilen meisje op een bankje,
mensen eromheen schuifelen, krabben op niet jeukende plaatsen, wrijven
in hun gezicht,
slaan hun ogen neer.
Per ongeluk lichamelijk contact.
Wij, bomen onder elkaar, niet aanraken, niet kijken.
Maar verplicht te dicht bij elkaar in de trein.
Altijd maar op weg naar belangrijke plaatsen, om dingen te bespreken
die uitmaken.”

De bundel is doordrenkt met een gevoel van compassie. Rombouts toont respect voor haar personages, ongeacht hun achtergrond of omstandigheden, vooral omdat de personages zelf, ieder op een eigen manier, de eigen norm hoog houden. 

 ‘Menselijkheid in het openbaar’ is een bundel om over na te denken. Rombouts' woorden raken de kern van wat ons mens maakt: onze kwetsbaarheid, onze veerkracht en ons verlangen naar verbinding. 
Deze bundel is een aanrader voor iedereen die zich geroerd voelt door de schoonheid van het alledaagse en de kracht van menselijk contact.
‘Menselijkheid in het openbaar’ is een waardevolle debuutbundel waar je zelf veel dingen in kunt herkennen. Soms maken we fouten, soms hemen we niet genoeg tijd om iets om iemand écht te bekijken. 

Yvette Rombouts heeft een unieke stem die het verdient om gehoord te worden.
De auteur:

Yvette Rombouts, (1975, Bergen op Zoom) woont met haar man en twee zoons in Breda. Ze werkt op een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking, en publiceerde eerder gedichten in Meander, Op ruwe planken, Het gezeefde gedicht en Krakatau.
Menselijkheid in het openbaar is haar eerste dichtbundel.

Menselijkheid in het openbaar koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Menselijkheid in het openbaar
Auteur: Yvette Rombouts
Genre: gedichten, bundel
Uitgave: paperback, 48 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Onderstroom, mei 2023
ISBN: 9789083043746


Met dank aan Uitgeverij De Onderstroom voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij De Onderstroom)

maandag 22 april 2024

Ik las en ging mee op reis: 'Sporen naar de horizon' geschreven door Bastiaan Brink

 Een reis rond de wereld


Sporen naar de horizon

In ‘Sporen naar de horizon’ neemt Bastiaan Brink de lezer mee op een avontuurlijke reis om de wereld. Gedurende een jaar waagt hij zich in onbekende gebieden, op zoek naar schoonheid en intense ervaringen. Van de besneeuwde toppen van de Himalaya tot de uitgestrekte woestijnen van Mongolië, Brink beschrijft zijn ontmoetingen met diverse culturen en de adembenemende landschappen die hij tegenkomt met een pakkende en beeldende schrijfstijl.

Voor in het boek staat een inhoudsopgave. Dat is fijn om een stuk wat je opnieuw wilt lezen snel te vinden. Bastiaan Brink is meer dan alleen een reiziger; hij is een gedreven observator met een scherp oog voor detail. Hij beschrijft de lokale gebruiken en tradities met respect en fascinatie, en gaat in gesprek met mensen van alle rangen en standen. Hierdoor krijgt de lezer een uniek inkijkje in het leven van mensen over de hele wereld.

Naast de prachtige beschrijvingen van zijn reizen, reflecteert Brink ook op zijn eigen ervaringen. Hij deelt zijn gedachten en gevoelens over de wereld en zijn plaats erin, en onderzoekt thema's als zingeving, geluk en verbinding.
In ‘Woord vooraf’ vertelt Bastiaan Brink over het hoe en waarom van ‘Sporen naar de horizon’.

“Een wereldreis is in feite een grillige lijn die zich vrij en ongebonden voortbeweegt over de aarde, gestuurd door de persoonlijke voorkeuren en interesses van de reiziger. In het gunstigste geval ontstaat er een intuïtief geheel, een soort kunstwerk, waarvan de samenhang ligt in de manier waarop de schrijver kijkt, luistert, ervaart, voelt en dit alles verwoordt.”

‘Sporen naar de horizon’ is meer dan een reisverhaal; het is een inspirerende verkenning van de wereld en onszelf. Brink's passie voor het reizen en zijn openheid voor nieuwe ervaringen zijn aanstekelijk, en zijn boek zal ongetwijfeld een verlangen oproepen om zelf de wereld te verkennen. De foto’s zijn een mooie aanvulling op het betreffende onderdeel van de reis. Het is duidelijk dat Bastiaan Brink veel aanvullend onderzoek heeft gedaan naar de plekken die hij bezocht heeft en heeft dat verwoord op een manier die ervoor zorgt dat je er zelf ook naartoe wilt gaan.

Ik heb ‘Sporen naar de horizon’ (5e druk!) graag gelezen.


De auteur:

Bastiaan Brink (1973) is musicus en schrijver. Daarnaast studeerde hij antropologie, filosofie en theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Al van jongs af aan maakt hij reizen en probeert hij mensen via een muzikale of geschreven vertelling mee te voeren naar werelden die zich bevinden achter de horizon.
Neem ook een kijkje op zijn website.

Sporen naar de horizon koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Sporen naar de horizon – Een reis rond de wereld
Auteur: Bastiaan Brink
Genre: literaire non-fictie, reizen en vakantie
Uitgave: gebonden in halflinnen band, met leeslint, geïllustreerd, 280 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Elmar, 5e druk juni 2023
ISBN: 9789038928951
ISBN: 9789038927398 (eBook)
NUR: 508


Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Elmar)

Vandaag in de schijnwerpers: 'De vloek van Imperia' geschreven door Lyona Rose

 Ware schoonheid zit in de ziel


De vloek van Imperia

De vloek van Imperia is een modern sprookje, in een fantasy-omgeving met elementen uit de tijd van nu. Wanneer de beeldschone prinses Zerlina vervloekt wordt door een gekwelde tovenares, ontwikkelt ze een zelf-obsessieve binnenkant. Maar dat is nog niet alles: Zerlina zal sterven als er niemand verliefd op haar is geworden vóór haar achttiende verjaardag. Door de vloek groeit ze niet alleen op tot een onuitstaanbare jonge vrouw, ook haar adembenemende schoonheid neemt in snel tempo af. Pas wanneer ze haar schoonheid kwijt is, zal haar oorspronkelijke ziel terugkeren.

Hoe krijgt Zerlina het voor elkaar om met haar kille karakter iemand verliefd op haar te laten worden? En is uiterlijke schoonheid daadwerkelijk krachtiger dan een mooie ziel? De lezer wordt uitgedaagd om raadsels te onthullen, vanuit de gedachten dat niets is wat het lijkt. Uiteindelijk draait het leven niet om waar je vandaan komt of hoe je eruitziet. Het lot bestaat uit een opsomming van keuzes. Het toegeven aan of negeren van angsten en verlangens is hierin allesbepalend.

De auteur:

Lyona Rose (1990) is Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en studeerde af aan de Hogeschool van Amsterdam. Vanwege haar liefde voor de medemens heeft zij ruim tien jaar in de complexe hulpverlening gewerkt. Inmiddels legt zij haar focus op het schrijven van boeken met maatschappelijke thema’s. Lyona heeft altijd liefde gehad voor literatuur en schrijft van jongs af aan dagboeken, haar eigen songteksten en korte verhalen. Inmiddels heeft ze meerdere titels op haar naam staan en ze hoopt met haar boeken mensen positief te inspireren. 
De vloek van Imperia is haar eerste fantasyboek en tevens het eerste boek dat zij schreef als tiener.

De vloek van Imperia koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De vloek van Imperia
Auteur: Lyona Rose
Genre: Fantasy
Uitgave: paperback, 220 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, maart 2024
ISBN: 9789464871623
NUR: 334


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

zondag 21 april 2024

Op 17 mei verschijnt: 'Web van leugens', geschreven door Johnny Bollé. Deze LetterRijn-thriller is nu al te reserveren.

 


Web van leugens

Na de plotse dood van haar moeder Isabelle keert Madeline terug naar haar
geboortedorp Etouffant om de nalatenschap te regelen. Acht jaar eerder keerde ze het plattelandsdorp de rug toe en de inwoners maken Madeline vanaf het eerste moment duidelijk dat ze niet welkom is. Wanneer ze oude foto’s en documenten doorneemt, begint ze te vermoeden dat de dood van haar moeder helemaal niet zo onschuldig is als eerst werd aangenomen.

Na een reeks bizarre moorden gaan de inwoners van Etouffant zich steeds vreemder gedragen en doen ze al het mogelijke om te zorgen dat Madeline vertrekt. De enige persoon die ze nog lijkt te kunnen vertrouwen is Cézanne, haar moeders beste vriendin. De enigszins wereldvreemde vrouw is ervan overtuigd dat een gebeurtenis uit het verleden van Isabelle de oorzaak is voor alle onheil in het dorp. 
En Madeline, zij is vastberaden om de waarheid te achterhalen.


De auteur: 

De vlotte beeldende schrijfstijl van Johnny Bollé en zijn typerende onverwachte plotwendingen houden de lezer stevig in zijn greep.
Hij weet als geen ander hoe hij in zijn verhalen een sfeer kan creëren waaruit je niet meer kan ontsnappen. 

Web van leugens is zijn achtste thriller. 
Zijn boek Bloedmaan werd door het lezersplatform van de VRT – Lang zullen we lezen verkozen tot één van de 20 beste boeken van 2019. 
De thriller Hij noemde me Duivelskind werd door het recensententeam van ThrillZone genomineerd voor de longlist van de Thrillzone Awards 2020 in de categorie ‘Beste Nederlandstalige thriller’. 
Zijn thrillers Duistere grens en Wat ik niet deed belandden op de longlist van de HERMES Thriller award 2023.

Eerder las ik van Johnny Bollé:

Web van leugens koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Web van leugens
Auteur: Johnny Bollé
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 280 pagina's
Uitgever: Uitgeverij LetterRijn, mei 2024
ISBN: 9789493192898


Met dank aan Uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij LetterRijn)