donderdag 28 september 2017

Vandaag ontvangen: 'Half gaar', geschreven door Joris De BruckerHalf gaar

Boekgegevens
Titel: Half gaar
Auteur: Joris De Bucker
Genre: verhalenbundel
Uitgave: paperback, 136 pagina's
Uitgever: Beefcake Publishing, september 2017
ISBN: 978 949 11446 08
NUR: 303

Wat als je je alleen maar kan uitdrukken via een platenspeler? Waarom zou je eerder iemands oorknobbeltje onthouden dan haar voornaam? Zou je een moord begaan om te ontsnappen aan al het lawaai van de wereld? Worden je hallucinaties weleens jaloers op je echte lief?

Een mens komt in de neteligste situaties terecht, en dat is voor de personages in deze kortverhalen niet anders. Gelukkig is de waanzin nooit veraf.

De auteur:

Joris De Brucker schrijft gedichten en korte verhalen. Hij werd geboren in 1977, studeerde talen en is prettig gestoord. Hij is lid van het Aalsters Literair BonTgenootschap, en prijkt op de wall of fame van Literairwerk.nl. met publicaties in literairwerk magazine en het eerste lustrumboek. 
Half gaar is zijn debuut.

Half gaar koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Vandaag in de schijnwerpers: 'De wolf van Colombes', geschreven door Koen Strobbe. Bovendien info over een wedstrijd!De wolf van Colombes

Boekgegevens
Titel: De wolf van Colombes
Auteur: Koen Strobbe
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Manteau / WPG uitgevers België nv, september 2017
ISBN: 978 90 22334 37 9
ISBN: 978 94 60415 74 6 (Ebook)
NUR: 330

Eerder las ik van Koen Strobbe met veel genoegen zijn thrillerdebuut Kruis en Munt.
Nu is er De wolf van Colombes, zijn nieuwste thriller. Het is een verhaal dat zich net als Kruis En Munt in de Provence afspeelt. Je begrijpt dat ik naar zijn nieuwe thriller uitkeek.

Even spannend, even witty en nog intrigerender dan ‘Kruis en Munt’.
- WPG -

Nadat Laura en Nicolas hun drukke leven in Parijs vaarwel zegden, wordt een oude Provençaalse dokterswoning hun nieuwe droom. Terwijl ze gulzig het herfstige Zuiden ontdekken, worden ze geconfronteerd met de intriges van de plaatselijke bevolking. 
Het hele dorp aast op het landgoed van een rijke truffelboer, de plaatselijke notaris draait zijn hand niet om voor wat fraude meer of minder en zelfs aan het verleden van hun nieuwe woning ontdekken ze een diepzwarte rand. 
Voor ze het goed en wel beseffen, raken ze verstrikt in een kluwen van vastgoedzwendel, onfrisse wijnhandel, kinderroof en iets wat veel weg heeft van nazipraktijken.

De auteur: 
(foto: WPG)

Koen Strobbe werkt en woont in de Provence, waar hij vijftien jaar lang wijnbouwer was. Na zijn bestseller Kruis en munt schreef hij samen met Pieter Aspe het succesvolle Blankenberge blues. Hun eerste gedeelde pennenvrucht kwam bij verschijning meteen binnen op de eerste plaats in de boeken top tien. Met zijn nieuwe Provence-thriller De wolf van Colombes keert Strobbe terug naar zijn roots.


En wist je dat er ook een wedstrijd loopt waarmee je een weekend in de Provence kan winnen?
WEDSTRIJD
Lees jezelf naar de Provence met Koen Strobbe

Elk jaar vindt in het derde weekend van januari in het Provençaalse Uzès het ‘Fête de la Truffe’ plaats. Dit jaar kan jij er bij zijn. Koen Strobbe leidt je bovendien rond, houdt je gezelschap en praat met jou over zijn boeken en schrijverschap.

(bron: WPG Uitgevers Belgie nv)

De wolf van Colombes koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Ik las: 'Mijn vrienden en ik', geschreven door Alma PostMijn vrienden en ik

Boekgegevens
Titel: Mijn vrienden en ik
Auteur: Alma Post
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Onderstroom, juni 2017
ISBN: 978 90 82349 12 2
NUR: 301

Het verhaal en mening:
De cover geeft een aantal personen weer, die een wandeling maken.
Dat is wat Onno, een van de vrienden ook voorgesteld heeft:
'Iets nieuws! Huisgenotenwandelingen. Ieder half jaar.'

In de proloog lezen we over hoe Christel de Veer denkt aan het eind van de beschreven tijd in deze roman; ze hoopt dat ze vroeger niet heerszuchtig of volgzaam was, maar wel een luisterend oor had.

In dit boek lees je in de tien delen over een periode van ongeveer vijftig jaar over Christel (Chris, Kristal), net voor het moment dat ze zich in het studentenleven begeeft in de jaren zestig. Voor het eerst van huis weg en afhankelijk van diegenen waarbij ze samen in een studentenhuis gaat wonen. Haar ouders zijn voornamelijk trots op haar dat ze een studie medicijnen gaat volgen, zelf vindt ze dat nog niet het belangrijkste. Het belangrijkste is dat ze van huis weg is, eindelijk! Nu heeft ze de kans om haar eigen weg te gaan.

Haar medebewoners van de etage in het studentenhuis begrijpen niet dat Christel denkt en reageert zoals ze doet. Ze is totaal ongevoelig voor de actuele gekte, iemand die zich niet in een dwingende stroom activiteiten van die tijd bevindt, niet het gevoel heeft geleefd te worden op het werk en die voldoende aan belangrijke zaken toekomt.
'Arie was bijna een jaar dood. Het vuil op de fornuizen groeide weer aan, er waren gezamenlijke etentjes, ik voelde me opgenomen in de groep en ik was nog steeds maagd. Andere mensen hadden relaties.'
Christel is Christel met alle tekortkomingen en pluspunten. Daar moeten ze het mee doen. Ze heeft een enorme vrijheid voor zichzelf gecreëerd.

Tijdens het lezen ging ik steeds meer genieten van de manier van schrijven van deze auteur; Christel en haar vrienden werden echte personen, ik zag met name Christel voor mijn ogen tot leven komen en ik mocht wel wat ik zag!
Al vroeg in het verhaal gebeurt iets in het studentenhuis wat grote gevolgen heeft. Iemand heeft een ander iets aangedaan en niemand weet er op dat moment van, behalve Christel. Zij heeft haar vermoedens, maar spreekt ze niet uit tegen diegene die de dader is. Dat heeft nog een staartje, zowel in haar eigen leven als in het leven van de anderen.

Mijn vrienden en ik is een goed verhaal over een meisje met een heldere kijk op de mensen in haar omgeving, zonder een oordeel te vormen en een belemmering te vormen in hun doen en laten. 
Ze blijft haar vrienden trouw op alle momenten gedurende hun leven tijdens die periode.
Christel ziet geen vast omlijnde regels: een minnaar hebben is geen probleem als dat zo uitkomt. Ze voelt zich daarover dan ook niet schuldig ten opzichte van de andere partij of ervaart het als een gemiste kans in haar eigen leven. Christel vindt het wel jammer dat ze zelf geen vaste vriend heeft waarmee ze overal voor de dag kan komen, maar dat is nu eenmaal zo.

Wat is het heerlijk om zo dichtbij jezelf te kunnen blijven in een wereld die enorm verandert en mensen die veranderen!
Ik heb Mijn vrienden en ik graag gelezen.

De auteur:
(foto: Scriptplus)

Over zichzelf:
Ik was enig kind en ik woonde ver van school. Ik kon zelden bij iemand spelen, of een vriendinnetje meenemen, dus ik speelde veel alleen. Hoewel de meeste meisjes het in die tijd stoer vonden om met 'jongensspeelgoed' te spelen, was ik een echte meisjes-speelster. Poppen in allerlei formaten waren mijn lievelingsspeelgoed. Daar maakte ik verhalen over, niet op papier, maar in gedachten.
Lees meer over Alma (Rotterdam, 12 december 1948) en haar werk op haar website.

Eerder las ik van Alma Post Een huis met zeven kamers.

Mijn vrienden en ik koop je via je lokale boekhandel of via

dinsdag 26 september 2017

Vandaag ontvangen: Omkeerboek Pax Havelaar – Max Havelaar


Omkeerboek Pax Havelaar – Max Havelaar
Het vervolg waarop Multatuli trots zou zijn geweest – Jan Terlouw

Boekgegevens:
Titel: Omkeerboek Pax Havelaar – Max Havelaar
Auteurs: Multaboni, Chris van de Ven – Multatuli, Gijsbert van Es
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback, 480 pagina's met zwart-wit illustraties
Uitgever: Uitgeverij Orlando, september 2017
ISBN: 978 94 92086 58 7
ISBN: 978 94 92086 59 4 (eBook)
NUR: 301
Pax Havelaar: het verhaal van 8 jaar HOPE XXL 
 'HOPE XXL wil een solide brug slaan tussen jong en oud. Met de ervaring en kennis van toen en het elan van nu samen bouwen aan een meer humane samenleving wereldwijd! Iedereen zou zich daar achter moeten kunnen scharen. Mijn steun hebben ze!' Wim Kok

In de aanloop naar de eerste verkiezing van Barack Obama begonnen tien jongeren in De Liemers in Nederland te onderzoeken wat er nodig is om het bestaan van ieder mens op de wereld zo fatsoenlijk mogelijk te organiseren. Hun streven is dat alle wereldburgers aan het eind van deze eeuw hun leven of welzijn met een ACHT beoordelen. Ze hebben in de afgelopen acht jaar, in coalitie met ouderen en tegenwicht biedend aan het negatieve sentiment dat er heerst(e), de Universele Verklaring van de Dingen die we moeten Doen, opgesteld. Uit naam van jongeren van over de hele wereld heeft Yama Akbari – spokesman en een van de founders van HOPE XXL – deze zogenaamde Liemers List gepresenteerd bij de Verenigde Naties in New York.

HOPE XXL is nu bezig met de implementatie van het gedachtegoed. Think global, act local.
De Raad van Aanbeveling van HOPE XXL bestaat uit een lange en prominente reeks mensen van alle gezindten en overtuigingen.
Een greep: Hans Wiegel, Pieter Winsemius, Freek de Jonge, Louise Fresco, Ruud Lubbers, Antoine Bodar, Guusje Ter Horst, Geert-Jan Knoops en Petra Stienen.


Lees meer over HOPE XXL en de Liemers List op de website.

Multaboni – Pax Havelaar
Of het theeleuten der Nederlandse handel & wandelmaatschappij


Met een voorwoord van het Multatuli Genootschap en het vfonds.
Met een tussenwoord van Jan Terlouw
Pax Havelaar: het verhaal van 8 jaar HOPE XXL

Een vervolg op Max Havelaar! Je moet maar durven. 156 jaar na het verschijnen ervan, nu een pastiche... Echter dit keer warm aanbevolen door het Multatuli Genootschap, omdat het gedachtegoed van Eduard Douwes Dekker wordt vertaald naar concrete actieplannen waar de samenleving beter van wordt. Op zoek naar het ware, naar de Mensch die Mensch kan zijn. Analoog aan de opzet van Max Havelaar. In twintig dagen geschreven. Gortstro als Droogstoppel. Een riem papier is nu een dertiental koffers en een usb-stick. Koffieveilingen wordt theeleuten.
Lichtvoetig en in wezen zeer ernstig. Hoogmoedig? Zeker, maar dat is ook de HOOG(ST)E MOED.

Multaboni is het pseudoniem van Chris van de Ven (1960), initiatiefnemer en directeur van Stichting HOPE XXL.
Hij was werkzaam als leraar geschiedenis, maatschappijleer en aardrijkskunde in Duiven, voordat hij directeur werd van Cultureel centrum De Ogtent.

 NA HET OMKEREN LEEST U
Multatuli – Max Havelaar
Ingeleid en bewerkt door Gijsbert van Es. 


Multatuli (alias Eduard Douwes Dekker, 1820-1887) was niet zomaar een schrijver.
Max Havelaar, zijn eerste werk, was meteen een meesterwerk.
Met deze hertaling van NRC-redacteur Gijsbert van Es begon het belangrijkste boek uit de Nederlandse literatuur aan een nieuw leven.
Deze editie is iets korter dan het oorspronkelijke en vooral: in modern Nederlands geschreven, met respect voor Multatuli's onnavolgbare compositie en stijl.

Dit omkeerboek Pax Havelaar – Max Havelaar koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Vandaag in de schijnwerpers: Ikigai werkboek, geschreven door Bettina Lemke

Wat is jouw reden van bestaan? Vind je ikigai!

Ikigai werkboek
Praktische oefeningen bij het vinden van jouw ikigai, het Japanse geheim voor een gezond en gelukkig leven.


Boekgegevens
Titel: Ikigai werkboek
Auteur: Bettina Lemke
Genre: literaire non-fictie, levenskunst
Uitgave: paperback, 480 pagina's
Uitgever: Xander Uitgevers, september 2017
ISBN: 978 94 01608 05 3
NUR: 320
Oorspronkelijke titel: Den Sinn des Lebens im Altag finden – Das Praxisbuch
Vertaald door: Willemien Werkman

Iedereen heeft een ikigai: een reden van bestaan. Wanneer je in je leven kunt ontdekken wat jij de moeite waard vindt en wat voor jou betekenisvol is, zal je niet alleen meer voldoening vinden, maar ook langer leven.

Het vinden van je ikigai zorgt voor meer inspiratie, levenslust en energie: alles wat je nodig hebt om gezonder en gelukkiger te leven. Nu is het tijd om de theorie in praktijk te brengen met het Ikigai werkboek. Het vinden van jouw ikigai wordt met deze praktische oefeningen heel gemakkelijk!

De auteur:
(foto: © privat)

Bettina Lemke (1966) is schrijver, vertaler en redacteur. Ze woont in de buurt van München en schrijft boeken over persoonlijke ontwikkeling.
Van haar vorige boek, Der kleine Tasschenbuddhist werden in Duitsland meer dan 75.000 exemplaren verkocht.

Ikigai werkboek koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

We hebben niet EEN, niet TWEE, maar DRIE winnaars!


In de MAANDAG-WINACTIE van 18 september kon je meedoen voor een exemplaar van Laat los mijn hand, geschreven door Edward Docx.
Ik mocht maar liefst DRIE exemplaren verloten van Uitgeverij Atlas Contact, waarvoor mijn hartelijke dank.Meer informatie over het boek en de auteur lees je op mijn blog.
Truusje, Linda en Roosje, van harte gefeliciteerd!
Stuur jullie je gegevens binnen één week naar me toe, zodat het boek zo snel mogelijk naar je toe gestuurd kan worden. Heb ik op 30 september 2017 niets van je gehoord, wordt een andere naam geloot.

Behoor jij deze keer niet tot de winnaars: niet getreurd want binnenkort volgt een nieuwe winactie. Houdt daarom mijn blog en mijn boekenpagina Mieke's blog: 'Graag gelezen' op Facebook in de gaten.
Iedereen hartelijk dank voor het meedoen.

Warme groet,
Mieke Schepens

maandag 25 september 2017

Ik las 'Arme Tak', geschreven door Jan de RooyArme Tak

Boekgegevens
Titel: Arme Tak
Auteur: Jan de Rooy
Genre: verhalenbundel 
Uitgave: paperback, 236 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, juni 2016
ISBN: 9789463382472
NUR: 300

Arme Tak is een verhalenbundel die je de gelegenheid biedt om mee te kijken in het leven van de auteur. Maar is dit fictie of non-fictie vroeg ik me soms af tijdens het lezen? Dat doet niets af aan het feit dat het van A tot Z genieten is geweest van hetgeen ik las. 

Voor in het boek staat een quote van Baudelaire: Le beau est toujours bizarre. Het mooie is altijd onwerkelijk.
Baudelaire wilde hiermee benadrukken dat echte schoonheid ontstaat wanneer het per toeval ontdekt wordt en niet wanneer men er naar op zoek gaat of wil creëren. 
Deze bundel had geen mooiere inleiding kunnen hebben dan deze quote van Baudelaire!

Het eerste verhaal in deze bundel, De Bugatti's van mijn moeder werd eerder opgenomen in een verhalenbundel met bijdragen van verschillende auteurs, die samengesteld was door Ronald Giphart: Moeders –  verhalen van hun zonen. Mooi om het hier op zo'n prominente plaats terug te zien samen met zijn eigen verhalen. Dat voelt ook beter!

In IJzerkruid beschrijft hij zijn ervaringen wanneer hij pianolessen krijgt van Eloïse Verveine; ze woonde met haar zuster niet ver van zijn ouderlijk huis. Na een onprettige ervaring gaat zijn moeder met hem terug naar het adres van de 'zussen'. 
'Waar is uw vriendin?' 'Mijn zuster zult u bedoelen.' 'Mijn zoon komt hier niet meer op les.'
Wanneer zijn moeder en hij jaren later in een natuurwinkel in Brussel op een van de laden 'Verveine, IJzerkruid' zien staan, denken ze allebei terug aan deze 'zussen'. IJzerkruid was een betere achternaam voor Eloïse geweest!

In Een appeltje voor de dorst lees je over het gezin:
'Mijn ouders hadden geen geld. Ik ben opgevoed met het idee dat een mens zich gelukkig mag prijzen als hij zijn huur kan betalen, dagelijks brood kan kopen en af en toe een onsje kaas. Rijkdom had volgens mijn ouders niets met geld te maken, maar alles met cultuur. Dus werd er gelezen en gemusiceerd en weinig geld verdiend.'

Al deze verhalen gaan over de liefde die de auteur ervaren heeft in het gezin waarin hij opgroeide en over de levenslessen die hij meekreeg.
De vierentwintig verhalen zijn geschreven op een soms weemoedige toon, maar vooral het optimisme en vrolijkheid voeren hier de boventoon. De manier waarop Jan de Rooy naar zijn omgeving kijkt en dat wat hij ziet op luchtige en vlotte manier beschrijft, zorgt er voor dat je hier en daar zelf ook even nadenkt over je eigen handelen en denken.

Arme Tak is een onderhoudende verhalenbundel, die niet mag ontbreken bij de liefhebber van verhalen met een onderliggende boodschap, zonder dat ze belerend zijn.

De auteur:
(foto: aangeleverd door Uitgeverij Aspekt)

De schrijver van deze wonderlijke verhalen beweegt zich in een onalledaags milieu, de verarmde tak van een artistieke familie. 
Aangevuld met nieuw werk weet hij een aantal van zijn verhalen die niet meer te verkrijgen waren met elkaar te verbinden tot een geheel dat uitstijgt boven een bundeling losse vertellingen. 
Alles met verfijnde humor.
(bron: achterflap)

Arme Tak koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

MAANDAG-WINACTIE Deze actie is nu geslotenVandaag start de winactie voor een exemplaar van Noodweer, geschreven door Theo van Brunschot.
Lees meer op mijn blog over deze historische roman die verhaalt over het leven in het frontgebied van de Tachtigjarige oorlog.
Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het mogelijk maken van deze actie.


Meedoen gaat als volgt:
1) Like de boekenpagina op Facebook Mieke's blog: 'Graag gelezen', anders doe je niet mee.
2) Like en deel het bericht over deze winactie op mijn boekenpagina, openbaar op jouw tijdlijn, zodat ik het kan zien. (Iedere keer dat je extra deelt, komt je naam nog een keer voor op de lijst)
3) Alleen bestemd voor adressen in Nederland en België.
4) Indien geen voor- en achternaam wordt vermeld, doe je niet mee. (Anoniem is geen naam)

Uitsluitend diegenen die aan bovenstaande voorwaarden voldoen kunnen meedoen aan deze winactie.
Deze actie start vandaag 25 september en sluit op zondag 1 oktober om 23.59 uur. Dinsdag 3 oktober maak ik de winnaar bekend. Indien de winnaar 8 oktober niet gereageerd heeft, wordt een nieuwe winnaar gekozen.

Veel succes deelnemers!
Mieke Schepens

zondag 24 september 2017

Ik las: 'Ken mij niet', geschreven door Nadine BarrosoKen mij niet

Boekgegevens
Titel: Ken mij niet
Auteur: Nadine Barroso
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 236 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, april 2017
ISBN: 978 94 63381 46 8
NUR: 305

Wow; wat is dit een origineel verhaal met een goed in elkaar zittend plot! 
En niet alleen het verhaal is goed, maar de prachtige schrijfstijl waarin Nadine Barroso dit verhaal neergezet heeft zorgde er voor dat ik het boek in één ruk uitgelezen heb!
Het hoofdthema van het verhaal is ontvoering, kindermisbruik en afpersing! Dat is hier in allerlei vormen gegoten, zoals je zult kunnen lezen.
Ik moet nu even stoppen met uitroeptekens gebruiken, merk ik.

De lekker korte hoofdstukken verspringen in tijd. Dat heeft een reden zoals  je tijdens het lezen zult merken. Uiteindelijk wordt een duidelijk, weliswaar indirect verband gelegd tussen de verschillende doden. Alles klopt in 'Ken mij niet'. 
Let wel: de hoofdpersoon wisselt vaak van naam en heeft steeds een eigen agenda die door het hele verhaal heen steeds meer wordt ingevuld en daardoor vorm begint te krijgen. 

'Ik zei niets omdat ik hem geloofde. Dat ik van hem was en dat niemand me wilde. Zeker niet na wat ik had gedaan. De naam die hij me gaf, nam ik aan en ik vergat de vorige. Namen zijn inwisselbaar. Ik vergat niet alleen hoe ik heette, ik vergat wie ik was.'

Het gevoel van het afhankelijk zijn van haar ontvoerder en diegenen die haar geheim gedeeltelijk kennen, is goed voelbaar door het hele boek heen. Het zijn niet alleen de lichamelijke verkrachtingen, maar ook de geestelijke verkrachtingen van haar personaliteit die de hoofdpersoon vormen tot diegene waarover we lezen in de allerlaatste bladzijde van haar dagboek. Haar karakter is uitgegroeid tot wat het uiteindelijk is geworden.

De plot is uniek en ontzettend knap vormgegeven. Ik heb hier werkelijk van kunnen genieten. De lezer krijgt steeds een heel klein, maar steeds enorm aangrijpend stukje van het grote geheel te lezen. 
De hoofdpersoon is een dagboek bij gaan houden, wat in cursief te lezen is. Ze ziet dat ze anders is gaan schrijven gedurende de jaren dat ze het bijgehouden heeft. Maar het brengt ook voor haar een boel duidelijkheid en wellicht zelfs de mogelijkheid tot afsluiting?

'De warboel die haar leven voorstelde was op de een of andere manier geordend, logisch gemaakt. De zoektocht naar wie ze was, was compleet. Op de juiste volgorde, van oud naar nieuw teruggestopt zodat het verhaal volledig was, met locatie en de juiste toedracht door haar zelf verteld.'

De krantenknipsels hebben niet direct betrekking op het vorige hoofdstuk, zodat de spanning op een gegeven moment te snijden is; je wilt gewoon meteen weten wat er precies gebeurd is!

Maar alle stukjes hebben een eigen plekje in het verhaal van deze hoofdpersoon, die het volgende in haar dagboekje schrijft:
'Identiteit zoals wij dat kennen, wat vooral is dat de buitenwereld ziet, is flexibel. Identiteit is een illusie. Het is volledig te fingeren. En de grap is... dat je er zelf nog in gaat geloven ook.'

Originaliteit, leesplezier, schrijfstijl, spanning en psychologie scoren hier hoog. Deze ijzersterke maar ook ontroerende en tevens onthutsend spannende thriller waardeer ik met vijf sterren. 
Ik kijk uit naar een volgende thriller van Nadine Barroso.

In 2016 las ik haar debuutroman Ego.

De auteur:
(foto: Hanneke Thor-Centi)

Nadine Barroso (1981) studeerde Engelse Taal en Cultuur in Leiden. Ze woonde een aantal jaren in Groot-Brittannië en Rusland. Vooral in het buitenland ontwikkelde zij een originele kijk op het leven waarvan zij elementen in haar boeken verwerkt.

Op haar website kun je meer over Nadine en haar werk lezen.

Ken mij niet koop je bij je lokale boekhandel of bij:

Ik las: 'De Visser', geschreven door John LanganDe Visser

Boekgegevens
Titel: De Visser
Auteur: John Langan
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: Karakter Uitgevers BV, juli 2017
ISBN: 978 90 45213 33 0
ISBN: 978 90 45214 33 7 (Ebook)
NUR: 332
Originele titel: The Fisherman
Vertaling: Roelof Posthuma

In dit verhaal in drie delen maken we kennis met Abe.
'Noem mij geen Abraham: noem me Abe.' 
Met deze woorden wordt de lezer op de allereerste bladzijde rechtstreeks toegesproken.

Abe had een goede baan bij IBM maar door het snelle verlies van zijn vijftien jaar jongere vrouw Marie weet hij met zichzelf geen raad en gaat steeds meer drinken. Zó had hij zich zijn toekomst niet voorgesteld: helemaal alleen achtergebleven zonder vrouw en kinderen. Al heel snel na hun eerste huwelijksdag voelde Marie een knobbeltje in haar borst en binnen twee jaar was ze overleden. Voor kinderen krijgen was geen tijd meer.

Van de ene op de andere dag besluit hij weer te gaan vissen. Het was jaren geleden dat hij nog gevist had. Abe gaat op zoek naar de beste visstekken in zijn omgeving en merkt dat het vissen hem tot rust brengt. In de bossen rondom Woodstock in het noorden van New York zijn de beste plekjes om te vissen, heeft Abe gemerkt.
Eerst gaat hij alleen vissen, later samen met Dan. Dan werkt ook bij IBM en is net zoals Abe een weduwnaar; zijn gezin overleed door een ongeluk. Ze vinden steun bij elkaar en delen een liefde voor vissen.
Dan stelt hem voor om te gaan vissen bij 'Dutchman's Creek' maar vertelt niet aan Abe hoe hij deze stek gevonden heeft.

'Als het een film was geweest, zou op dat moment de onheilspellende muziek stevig inzetten, maar in het kantoor was alleen het achtergrondgeruis te horen van pratende mensen die terugkwamen van de lunch.'

Dutchman's Creek is een vrij onbekende kreek die moeilijk te vinden is op de kaart. Twee maanden later gaan Abe en Dan op weg naar het riviertje en stoppen op verzoek van Dan voor koffie en een ontbijt bij Herman's Diner.
Daar vertelt Howard de kok, hen een ongelooflijk verhaal over de huiveringwekkende geschiedenis van deze Dutchman's Creek.

'Ja. Het is een heel verhaal. Sommigen noemen het plaatselijke legenden, maar er zit veel meer achter. Een lang verhaal... langer dan je denkt.'

Rond 1900 zou op een dag plotseling Der Fischer verschenen zijn waarna in het gebied rond het Reservoir waar Dutchman's Creek begint, zich heel merkwaardige zaken af gaan spelen. Wandelaars en vissers komen soms terug met verhalen over overleden familieleden of vrienden die ze op die plek zagen maar soms keren ze helemaal niet terug van hun uitstapje aan deze plek.

De auteur heeft er twaalf jaar over gedaan om De Visser te voltooien, zoals je in de dankbetuiging achterin het boek kunt lezen.
Het is zeker alle moeite waard geweest. Naarmate je dieper in dit verhaal duikt wordt je meegezogen door de manier van vertellen van John Langan.

Maar toch heb ik er lang over gedaan om De Visser helemaal uit te lezen. Reden hiervoor is dat ik het boek zo nu en dan weg moest leggen om er een paar dagen later weer verder in te lezen. De lijn tussen werkelijkheid en fantasie werd soms erg dun in het verhaal.
Het is een psychologische thriller met duidelijke horror- en fantasyelementen. Een aangrijpend verhaal over iemand verliezen en het niet om kunnen gaan met dat verlies.

De auteur:
(foto: Amazon)

John Langan (6 juli, 1969) werd voor zijn eerder werk genomineerd voor de Bram Stoker Award en de International Horror Guild Award. Daarnaast is hij lid van het bestuur van de Shirley Jackson Awards.
Hij woont in Rifton, New York en is getrouwd.

Dit exemplaar van De Visser won ik bij een reviewactie op Twitter bij @bol_com_boeken

De Visser koopt u bij bol.com.


zaterdag 23 september 2017

Ik las: 'Fatale kus', geschreven door Allison BrennanFatale kus
Boekgegevens
Titel: Fatale kus
Auteur: Allison Brennan
Genre: thriller 
Uitgave: paperback,
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, juli 2017
ISBN: 978 90 26142 57 4
ISBN: 978 90 26142 58 1 (eBook)
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: Kiss Me, Kill Me
Vertaling: Jan Smit

Eerder las ik Tot de dood ons scheidt waarin we kennis maakten met Lucy Kincaid. Fatale kus sluit naadloos aan op het eerste deel, maar kan goed gelezen worden als stand alone. Ik zou het niet aanraden, want ook het eerste deel is super!

Fatale kus is het tweede boek met Lucy Kincaid in de hoofdrol. Hier lees je verder over het leven van Lucy die wacht op de uitslag van haar toelatingsexamen bij de FBI. 
Sean Rogers en Patrick Kincaid hebben een goed lopend beveiligingsbedrijf maar onderling loopt het niet helemaal lekker en dat heeft te maken met het feit dat Patrick de broer is van Lucy. Hij ziet de relatie groeien tussen Sean en Lucy en dat zit hem niet lekker; Sean is iemand die niet aan vaste relaties doet...
Sean heeft een nieuwe zaak aangenomen omdat het daarbij gaat om zijn nichtje Kirsten die vermist wordt, ze is een tiener.  Omdat Lucy zich bekwaamd heeft in cybercrime wordt ze door Sean om hulp gevraagd wanneer duidelijk wordt dat de website Party Girl een onderdeel vormt bij het onderzoek.

Terwijl hun onderzoek naar Kirsten loopt, houdt de FBI een klopjacht op een seriemoordenaar.
Deze seriemoordenaar drogeert op de een of andere manier jonge vrouwen op feesten waarna ze het slachtoffer worden. Steeds wordt door de moordenaar een schoen meegenomen, wat de titel 'Cinderella Wurger' tot gevolg heeft.
Deze beide onderzoeken hebben dusdanige raakvlakken dat ze bijna botsen. Maar Lucy en Sean zijn niet van plan om opzij te gaan voor de FBI.

Lucy wordt in dit verhaal opnieuw geconfronteerd met haar eigen angsten en haar verleden. Ze is vastbesloten om tieners te behoeden voor criminelen die op hen loeren via websites waar virtuele seks, alcohol- en drugsmisbruik op de loer liggen.

'De waarheid, maar niet de hele waarheid.
Ze voelde een steek in haar maag. Sinds het verleden opeens weer de kop op had gestoken, vijf weken geleden, had ze eigenlijk geen rust meer. Bijna zeven jaar... Zes jaar, acht maanden en  twee weken was het nu al, en nog altijd kon ze zich niet losmaken van de herinnering. Jarenlang had ze het met succes verdrongen, maar nu spookte alles weer door haar hoofd als een gehaat liedje dat ze niet kwijt kon raken, niet het zwijgen op kon leggen.'

De onderwerpen zijn zonder meer actueel en dat maakt het tot een hedendaagse thriller waarin ook volop romantiek aanwezig is. Vanaf de eerste bladzijde is de spanning goed aanwezig. 
Fatale kus is een spannende thriller die leest als een trein waar ook romantiek in alle heftigheid niet ontbreekt.
Het is de auteur goed gelukt om de lezer de groei van de relatie tussen Sean en Lucy, met al zijn ups en downs, te laten volgen. De personages zijn goed uitgediept en de spanning loopt behoorlijk op naarmate het einde nadert waardoor het verhaal je in zijn greep houdt. Bovendien volgt nog een onverwacht einde.

Ik kijk vol spanning uit naar het volgend deel met Lucy, Sean en Patrick in de hoofdrol.

De auteur:
(foto: Brittan Dodd)

In Amerika behoort Allison Brennan al jaren tot de gevestigde namen in het thrillergenre. Ze werd met haar boeken genomineerd voor verschillende prijzen en heeft inmiddels een grote schare trouwe fans opgebouwd.

Fatale kus koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

donderdag 21 september 2017

Vandaag in de schijnwerpers: 'In het vizier', geschreven door Karen Rose, de koningin van Romantic Suspense.

Voor de fans van Karin Slaughter en Nicci French

In het vizier

Boekgegevens
Titel: In het vizier
Auteur: Karen Rose
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 448 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, september 2017
ISBN: 978 90 26143 68 7
ISBN: 978 90 26143 69 4 (eBook)
Oorspronkelijke titel: I Am Watching You 
Vertaling: Hans Verbeek

Een nieuwe thriller van bestsellerauteur Karen Rose, de koningin van Romantic Suspense. 
In het vizier is wederom doorspekt met spanning, erotiek, intriges, moord en bedrog.

Openbaar aanklager Kristen Mayhew heeft een geheime aanbidder die haar brieven stuurt en die precies lijkt te weten wat ze denkt en waar ze is. Behalve een stalker is hij ook levensgevaarlijk, want hij heeft zich ten doel gesteld criminelen te vermoorden die Kristen niet veroordeeld heeft kunnen krijgen. Maar het gevaarlijkste is dat hij Kristens diepste geheim kent. Een geheim dat haar er tot nu toe van weerhield in te gaan op de avances van Abe Reagan, de rechercheur die haar bijstaat sinds ze doodsbedreigingen ontving. 
Terwijl een seriemoordenaar steeds gruwelijker te werk gaat, ontwikkelt zich een gepassioneerde relatie tussen Kristen en Abe, zelfs nu de moordenaar uit is op vergelding en Kristen zijn doelwit is.

De auteur:

De thrillers van Karen Rose worden uitgegeven in twaalf landen en zijn bij verschijning instant-bestsellers in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland. Met elk nieuw boek neemt haar populariteit toe. Ook in Nederland stijgt de ster van Karen Rose met elk nieuw boek. Voordat ze zich fulltime aan het schrijven wijdde, was Karen Rose een succesvol chemicus. Ze woont in Florida met haar man en kinderen, en als ze niet schrijft, traint ze voor haar zwarte band in karate.

Van haar verschenen in het Nederlands inmiddels Sterf voor mij, Schreeuw voor mij, Moord voor mij, De dood in haar ogen, De mond gesnoerd, Van mij alleen, In vertrouwen, Heb je me gemist, Over de schreef, Op de hielen, Niemand zeggen, In de val en In het donker.
Door een klik op de titels hierboven in rood, lees je mijn recensie.

In het vizier koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

woensdag 20 september 2017

Ik las: 'Lunch in Parijs - Een liefdesverhaal, met recepten', geschreven door Elizabeth BardLunch in Parijs
Een liefdesverhaal met recepten

Boekgegevens:
Titel: Lunch in Parijs - Een liefdesverhaal met recepten
Auteur: Elizabeth Bard
Genre: culinaire roman
Uitgave: paperback, 308 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Orlando, juni 2017
ISBN: 978 94 92086 46 4
NUR: 440
Originele titel: Lunch in Paris. A Love Story, with Recipes
Vertaald door: Daniëlle Stensen

De Amerikaanse Elizabeth Bard ontmoet in september in Londen de Franse Gwendal Auffret op de laatste dag van een wetenschappelijk congres over digitale hulpbronnen in de geesteswetenschappen. Hij is daar om te promoveren in computerkunde terwijl Elizabeth aan haar master kunstgeschiedenis is begonnen.
Het klikt tussen de twee en na deze ontmoeting blijven ze contact houden per e-mail en een paar maanden later verzint Elizabeth in december een reden om naar Parijs te gaan. Ze ziet wel wat in deze knappe Fransman.

Elizabeth vertrekt voor een weekend naar Parijs, luncht met Gwendal en besluit niet meer naar huis te gaan. Is het liefde op het eerste gezicht of ligt het aan hetgeen ze voorgeschoteld kreeg?
Ze komt na de lunch terecht in zijn piepkleine studentenflat waar ze eerst van elkaar genieten. Uren later geniet ze van zijn zelfgemaakte Charlotte en is ze bijna overtuigd van zijn goede bedoelingen.

'Hij leek helemaal geen ploert te zijn. Koken voor een vrouw die je niet echt kende, voor het geval ze naakt en hongerig in je flat zou belanden, was eerder lief dan roofzuchtig.'

Er ontstaat een mooie, liefdevolle relatie tussen hen maar het is nog maar een pril begin, de relatie moet zeker nog groeien; ze hebben tenslotte heel verschillende achtergronden.
Elizabeth is een New Yorkse, die in de gelukkige omstandigheid is dat haar Joodse ouders rijk genoeg zijn om haar studie in Londen te betalen. Bovendien kan ze weekendtripjes naar Parijs maken. Dat is niet iedereen gegund. 

In haar luchtige schrijfstijl beschrijft de auteur hoe ze als verwende, niet onbemiddelde New Yorkse behoorlijk moet wennen aan de Franse levenswijze, hoe de uitdaging van een multiculturele relatie en het zonder vriendinnen in een stad te moeten leven, zonder betaalde baan. Dat valt haar niet mee.

Dit persoonlijke verhaal over de strijd om het uit laten komen van dromen en het wennen aan een andere invulling van je leven is naar mijn mening heel aardig gelukt. Door middel van de recepten die achter ieder hoofdstuk vermeld staan en een directe relatie met dat hoofdstuk hebben, wordt het nog luchtiger dan het al was. Haar liefde voor zowel haar grote liefde Gwendal en de Franse keuken is helemaal duidelijk geworden in dit romantisch en komisch liefdesverhaal met recepten.

Achter in het boek staat een handig receptenregister. Ik heb nog geen enkel recept geprobeerd, maar het lezen van al het lekkers in deze roman zorgde er regelmatig voor dat het water uit mijn mond liep. 
Het is vooral een luchtig verhaal geworden over de auteur en haar liefdes, maar ook een verhaal en familiekookboek om te lezen als je niet weet wat je zult gaan koken. Dat wordt dan twee keer genieten!

De auteur:
(foto: Cindi de Channes)

Elizabeth Bard is een Amerikaanse culinair journaliste die al jaren in Frankrijk woont en schrijft over koken, kunst en reizen voor The New York Times, International Herald Tribune, The Washington Post en Time Out.

Elizabeth Bard groeide op in het noorden van New Jersey en bracht de weekenden door met haar vader in New York City. Ze studeerde Engelse literatuur op Cornell University New York, daarna kunsthistorie op Christie's en het Courtauld Instituut in Londen. Haar droom was het om hoofd curator van de Pierpont Morgan Bibliotheek in Manhattan te worden. Ze was er van overtuigd dat ze in de verkeerde eeuw was geboren, ze houdt van oude voorwerpen, oude en verloren werelden en was om die reden meteen verliefd op Parijs.
(bron van dit laatste: interview door The Provence Post, april 2015) 

Lunch in Parijs koopt u bij uw lokale boekhandel of bij: