woensdag 30 augustus 2017

Ik las: 'Mythen van de dierenriem', geschreven door Jan de Graaf

'De sterrenhemel weerspiegelt het eeuwige in onszelf en nodigt uit om ons thuis te voelen op onze plek tussen hemel en aarde.'

Mythen van de dierenriem

Boekgegevens
Titel: Mythen van de dierenriem
Auteur: Jan de Graaf
Genre: astrologie, spiritualiteit
Uitgave: paperback met illustraties, 400 pagina's
Uitgever: A3 boeken, april 2017
ISBN: 978 94 91557 33 0
NUR: 721 728

Astroloog en coach Jan de Graaf geeft in dit boek aan welke mythen bij de sterrenbeelden horen en plaatst deze dan weer in het grotere geheel van een mensenleven, waardoor ze voor de lezer een bijzondere betekenis krijgen. 
Dat zijn het niet meer zomaar verhalen, maar ware spiegels voor de ziel.

Toen ik het verzoek van de uitgever kreeg dit boek te lezen om er een recensie over te schrijven was het me uit de samenvatting die meegestuurd werd al duidelijk geworden dat dit geen boek zou zijn om even tussendoor te gaan lezen. Ik wilde graag de tijd er voor kunnen nemen en deed dat ook.

Het boek heeft als leidraad de tocht van de held Odysseus, de man van duizend listen, die twintig jaar op zoek was om thuis te komen waar Penelope op hem wachtte. We volgen hem op zijn reis langs de hoeken van de wereld, door de huizen van de horoscoop. Hij moest als boetedoening twaalf werken verrichten, een voor elk sterrenbeeld. Dat staat model voor onze eigen tocht door het leven.
De scheiding en de hereniging van Odysseus en Penelope vormen de rode draad van dit boek.

Door middel van mythologie stelt dit boek je in staat de astrologie beter te begrijpen. Het is een aanrader voor iedereen die interesse heeft in  astronomie of mythologie, maar de nadruk ligt hier vooral op astrologie.
'Astrologie is poëtisch, omdat daarin die andere, grotere werkelijkheid van de ziel vanzelfsprekend is.' 
Dit vind ik een mooie en goede constatering.

We zijn op zoek naar onszelf en waarom we zijn zoals we zijn. 
In 'Mythen van de dierenriem' lees je inspirerende verhalen over de sterren, de Zon en de Maan. Maar ook over planeetgoden zoals Mars, de god van oorlog en ruzie en over Venus, de godin van de liefde. Elk sterrenbeeld brengt je een stukje dichter bij jezelf door de verhalen die je te lezen krijgt.
De illustraties zijn juweeltjes en de tabellen zijn overzichtelijk en zeer behulpzaam.

Het boek is bijzonder informatief en naar mijn mening daarom niet geschikt om even tussendoor te lezen. Neem er vooral de tijd voor. Dat is tijd die goed besteedt wordt, neem dat van me aan. 
Je zult ook vaak een moment van herkenning krijgen tijdens het lezen, zowel bij jezelf als bij je naasten.

Dit boek is verdeeld in twee delen.
In het eerste deel lees je over de kosmische orde, het ritme van de seizoenen en de kringloop van het leven. 
In het laatste hoofdstuk wordt vooral aandacht besteed aan de elementaire krachten van vuur, waarde, lucht en water. We zien deze elementen overal in onze omgeving, ook bij onszelf en mensen in onze omgeving, maar soms zijn we ons daar niet van bewust. Leer jezelf (her)kennen, maar ook de leden van je gezin.

Tweelingen en andere beweeglijke tekens hebben beweeglijke mentale energie.
Over het algemeen zijn ze snel van begrip en hun opnamevermogen is groot. Niet iedereen kan zo snel meekomen, waardoor soms gedacht wordt dat ze wispelturig zijn.
Een goede tip van de auteur voor Tweelingen:
'Door in de communicatie met anderen je gedachtesprongen, interessante zijpaden en invallen duidelijk te maken laat je zien hoe levendig je geest werkt en ben je gemakkelijker te volgen.'

Het tweede deel bestaat zowel uit verhalen als de kosmische connectie met het jaargetijde en komt de betekenis van de zonneboom in ons leven aan bod.
In de twaalf hoofdstukken met als titel de naam van een sterrenbeeld, lees je verhalen waar je wel eens over gehoord hebt maar toch weer vergeten bent. Ik heb werkelijk genoten!

Als afsluiting lees je over Ouroboros – einde en begin.
De naam Ouroboros komt uit het Grieks ουροβóρος en betekent staart-eter. Het is een symbool uit de alchemie, en een van de oudste mythische symbolen ter wereld. Het komt voor in de Azteekse mythologie, de Chinese mythologie en in vele andere. Het is een afbeelding van een slang of een draak die in zijn eigen staart bijt (deze opeet) en op die manier een eeuwige cirkel vormt. 
Iedereen kent deze afbeelding. Het is mooi en bovendien een geruststelling dat dit symbool als zo lang bestaat.
'Het leven is een cirkel.' en ... 'hij die met zijn hoofd in de wolken loopt en toch zijn voeten op de grond heeft, is een waarlijk groot mens.'

Achterin nog een namenlijst en een lijst met titels die een inspiratie waren voor de auteur.

De auteur:
(foto: website)

Jan de Graaf is astroloog (erkend lid AVN), docent intuïtieve ontwikkeling en schrijver van boeken over astrologie en spiritualiteit. Hij is getrouwd met Cora van Vliet en vader van twee dochters. Hij heeft zijn praktijk in Bodegraven.
Neem ook een kijkje op zijn website Inspiratiesite.nl en op de website van Essence College.

Mythen van de dierenriem koopt u via uw lokale boekhandel of bij


Voor de blogtour van Xander Uitgevers las ik: 'Dit alles zal ik je geven', geschreven door Dolores RedondoDit alles zal ik je geven

Boekgegevens
Titel: Dit alles zal ik je geven
Auteur: Dolores Redondo
Genre: literaire thriller 
Uitgave: paperback, 592 pagina's
Uitgever: Xander Uitgevers, 28 augustus 2017
ISBN: 978 94 01607 40 7
Oorspronkelijke titel: Todo esto te daré 
Vertaald door: Jos Kockeltoren

Het verhaal en mijn mening:

Auteur Manuel Ortigosa is thuis bezig met het schrijven aan zijn nieuwe boek wanneer hij bezoek krijgt van twee agenten in het uniform van de Guardia Civil. Ze komen met slecht nieuws; zijn partner Álvaro Muñiz de Dávila is vroeg in de ochtend overleden na een ernstig verkeersongeluk bij Monforte in de steile wijngaarden van Ribeira Sacra.

Manuel gelooft niet dat het om Álvaro gaat omdat hij niet beter weet dan dat Álvaro de dag eerder vertrok naar Barcelona voor een ontmoeting met een klant. Daarom kan hij niet op dat tijdstip in Lugo, Monforte geweest zijn. Manuel reist zo snel mogelijk van Madrid naar Galicië maar komt te laat. Het politieonderzoek is al gesloten. Het afsluiten gebeurde wel heel erg snel voor wat gebruikelijk is met onderzoeken, dat roept vraagtekens op.
Om duidelijkheid te krijgen belt hij met Mei, de secretaresse van Álvaro maar hij kan door haar niet gerustgesteld worden. Zijn verwarring groeit nog meer en om opheldering te krijgen besluit hij naar Galicië te rijden, bijna vijfhonderd kilometer verderop.

Hier wordt hij opgewacht door een notaris die hem vertelt dat zijn partner in Lugo was omdat dat zijn geboortestreek is en het huis van zijn familie daar staat. 
Zijn verbijstering wordt zelfs nog groter wanneer de notaris vertelt:
'Álvaro Muñiz de Dávila was de markies van Sano Tomé sinds het overlijden drie jaar geleden van zijn vader, de  vorige markies.'
Hij is helemaal in de war maar kan van zijn adellijke en invloedrijke schoonfamilie geen warmte verwachten, deze zien hem liever meteen vertrekken. Wat is hier aan de hand en waarom wist hij zo weinig over en van Álvaro?

Hij besluit terug naar huis te vertrekken maar dan duikt gepensioneerd politiecommandant Nogueira bij hem op. Deze beweert dat de dood van Álvaro geen ongeluk was, daar is hij vast van overtuigd. 
Samen met een jeugdvriend van Álvaro, de nog jonge priester Lucas en Nogueira gaat hij op zoek naar de waarheid. Manuel raakt verstrikt in een web van leugens en bedrog en de familiegeheimen lijken niet uitgeput te kunnen raken. Waar houdt het op?

De hoofdpersonen zijn duidelijk neergezet door de auteur. 
Je voelt de onmacht en het onbegrip van Manuel, de angst van Nogueira en je proeft het gevoel van verdeeldheid bij Lucas. De familiegeheimen zijn niet eenvoudig en houden bovendien de hele omgeving in hun greep.
Ook de resultaten van leugens bij de betrokkenen is op een meeslepende manier neergezet door Dolores Redondo. Je blijft geboeid lezen hoe men met al deze onwaarheden en de gevolgen daarvan, soms wel en helaas soms ook niet om kan gaan.

Als buitenstaander krijg je bovendien een goede kijk op het belang van de oude Spaanse adel in deze samenleving van wijnboeren. Het misbruik van personen wordt duidelijk beschreven. Misbruik van lichaam, maar vooral ook misbruik van vertrouwen.
Dit verhaal gaat ook over de plaats van de religie in de samenleving en het vertrouwen dat men heeft in hun oordeel.

Ik heb dit boek soms met open mond zitten lezen; zoveel slechtheid bij mensen waar je dat niet van zou verwachten.
De sfeer en de beschrijving van gevoelens en omgeving worden overtuigend neergezet, hierdoor kun je niet stoppen met lezen. 

'In Manuels binnenste roerde zich iets. Hij was nu ruim tien dagen in deze streek, die hem vijandig had verwelkomd met een loodgrijze hemel en een zomer die razendsnel ten einde liep. Hier was hij gaan vermoeden dat zijn hele leven op een leugen was gebaseerd.'

Hier is met recht sprake van een psychologische thriller. 

De auteur:
(foto: website auteur)

Dolores Redondo (San Sebastián, 1969) is een Spaanse auteur. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. Ze studeerde rechten en gastronomie en werkte een aantal jaren in deze beroepen. In eerste instantie begon ze met het schrijven van verhalen en sprookjes voor kinderen. 

Dolores Redondo brak in 2013 door met haar debuut De beschermengel, een wereldwijde bestseller, die ook verfilmd werd. Met Dit alles zal ik je geven won Redondo de grootste Spaanse literaire prijs, de Premio Planeta 2016, en vestigde zij definitief haar naam als Spaanse bestsellerauteur. Haar werk wordt in ruim twintig landen vertaald. 

Dit alles zal ik je geven koopt u bij uw lokale boekhandel of bij 

De winnaar van de laatste MAANDAG-WINACTIE heeft niet gereageerd, daarom is een nieuwe naam geloot:
De winnaar heeft zich niet gemeld, daarom is een nieuwe naam geloot uit de vele deelnemers aan deze MAANDAG-WINACTIE.Maronna, van harte gefeliciteerd!
Stuur je gegevens binnen één week naar me toe, zodat het boek zo snel mogelijk naar je toe gestuurd kan worden. Heb ik op 5 september 2017 niets van je gehoord, wordt een andere naam geloot.

Warme groet,
Mieke Schepens

zaterdag 26 augustus 2017

Ik las: 'Cultureel Erfgoud', geschreven door Jaco van Witteloostuyn

Hoe kunst de samenleving kan verwarmen, schokken, verbinden en waarden en normen kan belichten


Cultureel Erfgoud


Boekgegevens:
Titel: Cultureel Erfgoud
Auteur: Jaco van Witteloostuyn
Genre: mens en maatschappij algemeen
Uitgave: hardcover, 210 pagina's
Uitgever: Lecturium Uitgeverij, februari 2017
ISBN: 978 90 81256 10 0
NUR: 740
Illustratie bandontwerp:
Paul Klee: Kopf, Hand, Fuß und Herz, 1930 aquarel en pen-op-karton, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf

Over Cultureel Erfgoud
Dit boek wordt opgedragen aan
  • alle kinderen
  • al degenen die, vanuit een rolstoel of anderszins afhankelijk, altijd weer naar boven of om zich heen moeten kijken
  • de politiek.
Denk niet te snel dat jij niet tot de doelgroep hoort waar de inhoud van dit boek geschikt voor zal zijn! Het is niet oubollig of saai, maar zelfs bijzonder onconventioneel.
Cultureel Erfgoud is een boek met een kijk op onze hedendaagse politiek en samenleving, maar dan geholpen door kunst en muziek zodat het heel toegankelijk wordt. 
Hier is alles uit de kast getrokken om zoveel mogelijk te kunnen omvatten.

Mensen en onderwerpen die ogenschijnlijk geen overeenkomsten hebben worden in dit boek met elkaar in verbinding gebracht; Béla Bartók  (1881 – 1945) en Johan Cruijff (1947-2016). 'Cruijff voetbalde en redeneerde zoals Béla Bartók noten schreef.'


Op een van de eerste bladzijden een overzichtelijke inhoudsopgave, zodat je snel bij je favoriet kunt zijn. 
De meest uiteenlopende onderwerpen komen in dit boek aan de orde, maar steeds zal een rode draad aanwezig zijn. Zelfs vragen daarover worden achter in het boek beantwoord in het slot-hoofdstuk. 

Dit is een bijzonder uitgebreid boek; niet alleen in keuze van onderwerp, maar ook in de keuze van de muziek. De manier waarop ragtime en Beethoven in dit boek een heel passend plekje gevonden hebben, valt in het niet bij wat fuga en politiek en samenleving in de ogen van de auteur gemeenschappelijk moeten hebben; doelgerichtheid, meerstemmigheid, gelijkwaardigheid en de noodzaak tot harmonische vervlechting oftewel solidariteit.

Dit boek gaat ook over haat zaaien en de vrijheid van meningsuiting, over het verschil tussen het recht van asiel en het recht op asiel, over het nut van referenda. Maar bovenal over in de actualiteit blijven leven en een democratisch bestel onderhouden en indien nodig vernieuwen.

Achter in het boek staat een nuttig register met trefwoorden op alfabet.
Dit is bijzonder actueel gehouden. Let wel: dit boek beschrijft de kijk van de auteur op hetgeen zich afspeelt in onze samenleving. Maar het is zeker een eye-opener!

Nationaal Erfgoud ligt hier op tafel om opnieuw te bekijken en dan tegelijkertijd te luisteren naar de muziek tijdens het lezen.

De auteur:
(foto: website)

Sinds jaar en dag is Jaco Witteloostuyn (1939) actief in de klassieke muziek en in het duiden van beeldtaal op schilderijen en prenten. Daarnaast voelt hij zich sterk betrokken bij het functioneren van de Nederlandse en Europese samenleving. 
Vanuit die achtergronden heeft hij op basis van de fuga als muzikale kunstvorm westerse waarden en normen in een dertigtal essays met behulp van de muziek en de beeldende kunst van grote kunstenaars samenhangend en indringend belicht. 
Een eigenzinnig, origineel, afwisselend, hier en daar weerbarstig kunstboek met een appèl aan de politiek.
Neem ook een kijkje op de website van Cultureel Erfgoud. 

Eerder verschenen van Jaco van Witteloostuyn:
The classical long playing record: design production and reproduction: a comprehensive survey, 1997, tweede vermeerderde druk in 2007
Muziek uit stekels en gaten: Over mechanische muziekinstrumenten, harfenuhren en andere speelklokken, maar in het bijzonder over de speeldoos, 1984 (co-auteur)

Cultureel Erfgoud koopt u via uw lokale boekhandel of 

woensdag 23 augustus 2017

Ik las 'Waterstof', geschreven door Ineke BerentschotWaterstof

Boekgegevens:
Titel: Waterstof
Auteur: Ineke Berentschot
Genre: roman
Uitgave: paperback, 312 pagina's
Uitgever: Trophonios Publishing, mei 2017
ISBN: 978 94 91728 24 2
NUR: 301

Van de achterflap:
Een vrouw dwaalt door niemandsland na de dood van haar geliefde. De oude man, G, sleurt haar het leven weer in. Zij verleiden elkaar tot nieuwe taal. 

In verstild en poëtisch proza schetst Berentschot het verleden tussen Jan en Ineke en het heden tussen G en Dina. Daar doorheen loopt de scheikundige studie 'Materie en leven' (1972) van prof. Dr. J.D. Fast. 

Waterstof is het verhaal van een onorthodoxe vriendschap. De ogenschijnlijk lukraak gekozen tekstfragmenten vormen bij nader inzien een hechte compositie. Hierin bestaat niets dat niet iets anders aanraakt.
(bron: Trophonios Publishing)

Mijn mening:
Waterstof is een boek dat door de auteur geschreven moest worden. Dat schreeuwt iedere bladzijde uit. 

Waterstof vertelt het verhaal van Ineke die niet diegene is die ze eigenlijk wil zijn. Na het overlijden van haar geliefde Jan wordt haar dat nog duidelijker. De boerendochter wil een schrijfster zijn maar heeft zich zelf steeds daarvan weerhouden en op de achtergrond van het leven gehouden. Ze is dat nu beu. Door het contact met G. krijgt ze de kans om op te bloeien tot wie ze wil zijn.
Ze filosoferen over het leven en het bestaansrecht en Dina (h)erkent dat ze Jan niet als persoon zag maar als de man die hij voor haar was. 

Een periode van ongeveer een jaar uit het leven van Ineke/Dina wordt door deze auteur beschreven met hier en daar verzonnen woorden of uitdrukkingen die toch goed binnen het verhaal passen.
(onontvangen, onomarmd, gedachten die rumoeren etc.)

Waterstof is overal op aarde aanwezig maar het is vluchtig, zoals ook onze gedachten zijn.
Ineke was ook vluchtig na het overlijden van Jan. Hier brengt de taal een uitkomst; wanneer we onze gedachten opschrijven zijn ze niet meer vluchtig.

Waterstof is een boek dat niet geschikt is om even tussendoor te lezen. Om het verhaal te kunnen waarderen heb je tijd nodig. Het verhaal is niet spannend en niet mooi, maar het is goed om over na te denken.

De auteur: 

Ineke Berentschot (1952) is geboren op een boerderij in de Achterhoek. In haar jeugd denderde de combine nog niet over de akkers en hielp de hele familie nog met de roggeoogst. Zou haar grote passie voor brood daar en toen zijn ontkiemd?

Na haar professionele bakkersbestaan, studeerde Ineke aan de schrijversvakschool ’t Colofon. Terwijl ze bijna twee decennia werkte als postbode, bleef de liefde voor het schrijven en het broodbakken. “Het mooie van broodbakken is, dat als je meel, water en gist of zuurdesem bij elkaar brengt, zich vanzelf processen gaan afspelen. Je hoeft niets te doen, er is alleen tijd voor nodig…”

Ineke schrijft sinds 2008 over broodbakken op haar website wie bakt mee. Haar derde boek over brood, Nachtbrood, verscheen in 2014 bij Trophonios Publishing. 
In 2017 treedt Ineke definitief naar buiten met haar 'andere schrijven'. Naast de roman Waterstof verschijnt tevens haar eerste dichtbundel met als titel 'Aodem'.

Waterstof koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

dinsdag 22 augustus 2017

'Pizzabijbel', samengesteld door Simon Giaccotto

Van Caprese tot Margherita en van Napoletana tot Quattro Formaggi
Pizzabijbel

Boekgegevens:
Titel: Pizzabijbel
Auteur: Simon Giaccotto
Genre: kookboek
Uitgave: hardcover, 256 rijk geïllustreerde pagina's
Uitgever: Uitgeverij Carrera Culinair, mei 2017
ISBN: 978 90 48836 92 5
ISBN: 978 90 48836 93 2 (eBook)
NUR: 440

In Pizzabijbel vind je alles over pizza: van Napolitaanse pizza tot pizzolo.
Simon Giaccotto leert je hoe je de perfecte pizzabodem maakt – het belangrijkste onderdeel van de pizza –, vertelt over de geschiedenis van de pizza, het bakken van een pizza en het belang van goede basisingrediënten. In de Pizzabijbel vind je niet alleen klassieke pizza’s als pizza Margherita en quattro formaggi, maar ook pizza’s met zoete toppings en verschillende platbroden zoals focaccia.

Simon Giaccotto vertelt bij Carrera Culinair over de geschiedenis van de pizza:
Over het ontstaan van de pizza kun je eeuwig twisten. Feitelijk is het een plat brood en dat wordt al eeuwenlang in vele culturen gebakken. Maar de pizza zoals wij hem nu kennen – rond, met een rand, tomatensaus en/of kaas – komt uit Napels. Er werd al over geschreven in de zeventiende eeuw. In die tijd was pizza streetfood voor de minderbedeelden.

Pizzeria’s zoals wij die nu kennen, in de vorm van restaurants, bestonden toen nog niet. Je at een pizza uit de hand, op straat. Het idee van de oorspronkelijke pizza is dan ook dat hij twee keer dubbelgevouwen moet kunnen worden, zonder dat hij breekt. De bodem hoort dus niet krokant, maar zacht te zijn. Tot op de dag van vandaag wordt dit verstaan onder de Napolitaanse pizza.

Pas na de Tweede Wereldoorlog wordt de pizza beroemd buiten de Napolitaanse stadsgrenzen. Vervolgens wordt door de emigratie van Italianen de pizza wijd verspreid over de wereld. Vooral in Amerika slaat het erg aan. Momenteel  is Amerika dan ook het land waar veruit de meeste pizza wordt gegeten. De grootste internationale pizzaketen is Pizza Hut met meer dan 12.000 vestigingen in negentig verschillende landen – maar niet in Italië. De Italianen zelf staan wat betreft pizzaconsumptie op nummer twee, gevolgd door Canada.

Het aantal type pizza’s neemt toe, omdat verschillende landen en streken hun keukentradities erin verwerken. De AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) is in 1983 in het leven geroepen om de echte Napolitaanse pizza te beschermen en te promoten. Zij hebben strenge regels opgesteld waaraan een echte Napolitaanse pizza moet voldoen. Je kunt je als pizzabakker en pizzeria hiervoor laten certificeren. De AVPN heeft er ook voor gezorgd dat ‘hun pizza’ binnen Europa beschermd is. In 2010 hebben zij van de Europese Commissie de GTS-status gekregen voor de Pizza Napoletana. GTS staat voor Gegarandeerde Traditionele Specialiteit.

De meest bekende pizza is de pizza Margherita. Samen met de pizza Marinara zijn dit volgens de AVPN de enige officiële Napolitaanse pizza’s. De pizza Margherita is vernoemd naar koningin Margherita, de vrouw van koning Umberto I. Tijdens hun bezoek aan Napels in 1889 kreeg zij de lokale specialiteit aangeboden: pizza. De pizza met tomaten, mozzarella en basilicum was haar favoriet en draagt sindsdien haar naam. De referentie naar de Italiaanse vlag (rood, wit, groen) zal ongetwijfeld bijgedragen hebben aan haar keuze voor deze pizza.

Vandaag de dag is pizza over de hele wereld verkrijgbaar, in vele verschillende vormen en smaken. In dit boek richt ik me op de ‘Italiaanse pizza’. Dat is een pizza met een dunne, krokante bodem, maar niet hard. Ook heeft deze pizza een duidelijke rand, maar minder aangezet dan de Napolitaanse pizza.

Mijn ervaring:
Het was een heerlijke reis door de wereld van de pizza. Weet jij wat een pizzolo is? Ik weet dat nu wel.

Nooit in mijn leven heb ik een pizza gebakken, maar daar komt deze zomer nog verandering in. Mijn echtgenoot wil ook met het boek aan de slag om variaties op tafel te zetten. Het is een uitnodigend boek om mee aan de slag te gaan. Het kan met de tips in dit boek alle kanten uit gaan; van zoet tot pikant.

Je kunt je afvragen of dat origineel Italiaans is, maar in de wereld waarin we nu leven willen we graag alles gebruiken wat mogelijk is, waar het ook vandaan komt, om een voor onszelf zo lekker mogelijk gerecht te maken. Dit boek geeft ons alle tools daarvoor.
Duidelijke recepten, een goede uitleg van de te gebruiken bak-benodigdheden en achterin een receptenindex. Wie houdt me nu nog tegen?

Met dank aan Carrera culinair voor dit exemplaar van Pizzabijbel.

De auteur:

Simon Giaccotto is het brein achter Viva la Pizza, een exclusieve pizzacatering waarbij de pizza’s live worden bereid en gebakken in houtgestookte ovens.
Simon heeft de kunst van het pizzabakken geleerd in Sicilië, waar zijn vader oorspronkelijk vandaan komt.
Nog steeds keren de Giaccotto’s regelmatig terug naar Sicilië, een ideale plek om inspiratie op te doen!

Lees hier het interview op bol.com Lees Magazine van 31 mei 2017 met de auteur.

Pizzabijbel koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

WE HEBBEN EEN WINNAAR!


In de MAANDAG-WINACTIE van 14 augustus kon je meedoen voor een exemplaar van 'De Saffieren Troon', geschreven door Evi F. Verhasselt.
Met dank aan Celtica Publishing voor het mogelijk maken van deze winactie!Meer informatie over het boek en de auteur lees je hier.

Stef, van harte gefeliciteerd!
Stuur je gegevens binnen één week naar me toe, zodat het boek zo snel mogelijk naar je toe gestuurd kan worden. Heb ik op 29 augustus 2017 niets van je gehoord, wordt een andere naam geloot.

Behoor jij deze keer niet tot de winnaars; niet getreurd want binnenkort volgt een nieuwe winactie. Houdt daarom mijn blog en mijn boekenpagina Mieke's blog: 'Graag gelezen'op Facebook in de gaten.
Iedereen hartelijk dank voor het meedoen.

Warme groet,
Mieke Schepens

In de schijnwerpers: 'Misdaadatlas van de Lage Landen', door Wouter van Loon - Crimesite

Een onmisbaar boek voor de true crime-liefhebber! 

Misdaadatlas van de Lage Landen

Boekgegevens:
Titel: Misdaadatlas van de Lage Landen
Auteur: Wouter van Loon, Crimesite
Categorie: Mens en Maatschappij
Uitgave: gebonden, 192 pagina's
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V., 2016
ISBN: 978 90 4521 096 4
NUR: 339

Voor de lezers van Crime Top 100.

In welke provincie vinden de meeste misdrijven plaats? Hoe oud is de gemiddelde moordenaar? Wat is in de loop der jaren de prijs van een lijntje coke? Waar zitten de meeste wietkwekerijen? Welke motorclub zit in welke stad? Wat kost een prostituee in Nederland en wat betaal je in België? Hoe ziet de uitrusting van een lid van een arrestatieteam eruit?

De Misdaadatlas van de Lage Landen bevat honderden kaarten, infographics en diagrammen over de misdaad in Nederland en België. Een boek dat onverwachte en ongekende inzichten geeft in de hedendaagse criminaliteit. De Misdaadatlas van de Lage Landen is een bladerboek propvol met feiten en wetenswaardigheden over criminaliteit overzichtelijk in beeld gebracht.

De in kaart gebrachte data is ondergebracht in verschillende hoofstukken, zoals Geweld en moord, Politie en Openbaar Ministerie, De rechtbank, Georganiseerde misdaad, Seksuele misdrijven en prostitutie, Drugs, Gevangenissen en tbs-klinieken, etc.

Naast de vele kaarten en tabellen geeft Wouter van Loon met dit boek ook situatieschetsen van een aantal geruchtmakende liquidaties. Kortom, een onmisbaar boek voor de true crimeliefhebber.

De auteur:
Wouter van Loon is data-journalist die als freelancer werkt voor onder andere Crimesite, NRC en Z24. Hij schreef ook mee aan de bestseller Crime Top 100. 

Koop Misdaadatlas van de Lage Landen via uw lokale boekhandel of:zaterdag 19 augustus 2017

'Ik las: 'Recht rust regelmatig', geschreven door Rients Hofstra

Denk eens anders

Recht rust regelmatig

Titel: Recht rust regelmatig
Denk eens anders
Auteur: Rients Hofstra
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 216 pagina's
Uitgever: ClusterEffect, juni 2017
ISBN: 978 94 92480 06 4
ISBN: 978 94 92480 07 1 (Ebook)

Na jaren van onderzoek, lezen, nadenken en veel praten met anderen - gelijk- of niet gelijkgestemden - dacht Rients Hofstra (Joure, 1949) na het voltooien van zijn trilogie in mei 2016 wel klaar te zijn met zijn politieke strijd. Maar, de ongelijkheid, de kloof tussen arm en rijk, wel of geen kansen krijgen, de farmaceutische macht en de vele doofpotten: het bleef en ging gewoon door.

De verkiezingen van maart 2017 bevestigden wederom de beperkingen van het huidige systeem wat hardnekkig democratisch genoemd blijft worden. Een werkbaar alternatief is aanwezig, echter niet acceptabel voor de partijelites en multinationals!

De strijd moet doorgaan en daarom nam hij opnieuw de pen ter hand! Maar wel weer in de van hem bekende luchtige humorvolle stijl geschreven.

Het vierde boek 'Recht rust regelmatig' gaat nog een stapje verder dan de trilogie met het ontrafelen van het politieke spel en komt met meer oplossingen voor met name het onderwijs en de gezondheidszorg.

In dit boek legt Hofstra nog meer etterende wonden open binnen de gezondheidszorg. Door het van overheidswege weigeren alternatieve behandelingen te vergoeden, die in de praktijk allang hun succes bewezen hebben, blijven mensen juist afhankelijk van de farmaceuten. Krijgen door de chemische medicatie vaak bijwerkingen en daardoor meer klachten: gezonde mensen leveren niets op!

Ziek, maar ook werkloos worden is geen keuze. Het gevolg is vaak wel dat de bijstand als straf dreigt, waardoor veel mensen dubbel getroffen worden.

Welke machten spelen er? Waarom willen politieke partijen niet veranderen als er toch betere en goedkopere plannen en oplossingen zijn? Omdat geld en macht bepalen?

Het huidige particratische systeem (waarin politieke partijen de macht hebben) staat vaak logische oplossingen in de weg omdat belangen van elites boven het landsbelang gaan. Elites die in het slotakkoord op thrillerachtige wijze nog eens 'anders' worden neergezet.

Ook dit vierde boek roept weer veel op. Je moet bereid zijn anders te willen denken en patronen los te laten. Je oude geloof overboord gooien voor nieuwe ideeën. En daar is nog nooit iemand aan dood gegaan! Denk eens anders!

Eerder las ik de drie delen van de Pluchen revolutie-trilogie:

Wat kan ik nog vertellen over 'Recht rust regelmatig'?
Behalve dat de ondertitel 'Denk eens anders' hier heel passend is, kun je van me aannemen dat dit boek van Hofstra ook nu weer een garantie is voor uren leesplezier.
Het is een aanvulling op de Pluchen revolutie-trilogie.

Je komt uiteenlopende onderwerpen tegen die besproken worden door de kroegmaten Strein (Romke D'13), Jouke (Revolutie, wat als...?), Wiebe (Roerig evenwicht) en Jopie (Recht rust regelmatig).
Lees over moslims en mislims en ben niet verbaasd over het ontbreken van een komma of punt.

'Geloof rustig niet alles, maar realiseer je wel dat veel uitspraken historische waarde hebben en veel gevolgtrekkingen logisch overkomen in dit zeer goed gedocumenteerde boek voer complottheorieën. Theorieën die theorieën blijven zolang er heel hoog heel veel geheim blijft.'
Je eigen mening kan vanzelfsprekend afwijken van wat als oplossing wordt aangeboden en voel je vrij om het een en ander met een korreltje zout te nemen.

Maar bovenal is het is genieten van dit ontspannende boek wat zo nu en dan thrillerachtige trekjes vertoont!
'Deze beelden zijn niet voor mensen zoals wij bedoeld. Als ze deze USB-stick missen ben je een lelijk lijk Joop! Ik raad je aan dit ding zo snel mogelijk terug te zetten als dat al niet te laat is.'
'Gevoelsmatig stonden bij mij alle poriën wijd open. Het koude angstzweet voelde ik over mijn hele lichaam.'

De auteur:
(foto: Twitter)

Rients Hofstra (Joure, 1949) heeft in 2013 uit onvrede de pen opgepakt. Onvrede over het Nederlandse politieke systeem, de rol van de kerk en de bezuinigingen op het onderwijs, de zorg en de veiligheid. Over deze en andere items heeft hij in de Pluchen revolutie-trilogie al zijn visie gegeven en oplossingen aangedragen.
Meer over Rients Hofstra lees je op zijn website.

Recht rust regelmatig koopt u via uw lokale boekhandel of bij

Vandaag in de schijnwerpers: 'De ontdekking van het Wezenland', geschreven door Michiel EvertsDe ontdekking van het Wezenland


Boekgegevens
Titel: De ontdekking van het Wezenland
Auteur: Michiel Everts
Genre: spirituele Young Adult roman 
Uitgave: paperback, 384 pagina's
Uitgever: S2 Uitgevers, november 2016
ISBN: 978 94 92528 07 0

Als de zestienjarige Michelle met haar beste vriend Jeremy in het bos naar een begraven tijdcapsule zoekt, gebeurt er iets vreselijks. Michelle overleeft het, maar ze doet een wonderbaarlijke ontdekking. 
Uit het niets verschijnt een vrouw, Sarah, die zegt dat ze Michelles 'geleide gids' is. Iedereen heeft een geleide gids, zo vertelt Sarah. 
Sinds het ongeluk ziet Michelle ook dat alles wat leeft een aura heeft, en ze ontdekt dat de wereld veel groter is dan ze dacht. Michelle probeert het aan Jeremy uit te leggen, maar zelfs haar beste vriend heeft moeite om haar te geloven.

Nadat Michelle en Jeremy samen een dramatisch ongeluk meemaken, gaat het helemaal mis met Jeremy. Hij sluit zich steeds meer van Michelle af en kort daarop is hij opeens verdwenen. Om Jeremy's besluit te begrijpen, gaat Michelle onder hypnose om zo het ongeluk opnieuw te beleven. Maar dat loopt anders dan voorzien: Michelle reist terug naar een vorig leven en merkt dat zij veel hechter aan Jeremy is verbonden dan ze ooit had kunnen denken. 
Ze gaat dan ook tot het uiterste om haar vriend te redden uit de handen van de dwingende kracht die hem in zijn macht heeft gekregen. Daarbij kan ze alle hulp goed gebruiken, maar is het voldoende om Jeremy terug te vinden?

De auteur:

Over zichzelf:
De ontdekking van het Wezenland is mijn debuut roman. Na meerdere niet gepubliceerde korte verhalen, ben ik eind vorige eeuw gestart met een groot verhaal. Dat is uiteindelijk dit boek geworden.

Ik vind het prettig om verhalen te vertellen. Door er nu een boek van te maken, kan iedereen mijn verhaal lezen. Dat is wat het voor mij zo prettig maakt.

Mijn vrouw en ik hebben twee volwassen dochters. Tijdens hun jeugd heb ik mijn boek geschreven. Door hen ben ik de wereld anders gaan bekijken. Hun jeugdige ontdekkingstocht heeft me geïnspireerd. Het resultaat is deze spirituele reis door de tijd, met verschillende relaties en in deze wereld vol prachtige wezens.

Lees meer over dit boek en de auteur op deze website.

De ontdekking van het Wezenland koopt u via uw lokale boekhandel of bij:

woensdag 16 augustus 2017

Ik las: 'Wat jij niet ziet', geschreven door Sarah PinboroughWat jij niet ziet

Boekgegevens:
Titel: Wat jij niet ziet
Auteur: Sarah Pinborough
Genre: psychologische thriller
Uitgave: paperback, 384 pagina's
Uitgever: The House of Books, 28 juni 2017
ISBN: 978 90 44350 57 9
ISBN: 978 90 44350 58 6 (e-Book)
NUR:  332
Oorspronkelijke titel: Behind Her Eyes
Vertaald door: Nathaly Schrijnder

Voor in het boek staat een quote van Benjamin Franklin;
'Drie mensen kunnen een geheim bewaren, wanneer twee van hen dood zijn.'
Pas toen ik het boek helemaal gelezen hebt, realiseerde ik me hoe goed deze quote hier op zijn plaats is. Zelfs gruwelijk goed op zijn plaats!

'Wat jij niet ziet' is een boek in drie delen, wat wisselt in tijd tussen 'toen', 'nu' en 'later' en het afzonderlijke perspectief van de hoofdpersonen.
Als je verwacht dat het een thriller is zoals deze vaak zijn; snel, vooral bloederig en met veel lichamelijk geweld, kom je bedrogen uit. Maar dat maakt het verhaal niet minder spannend.

Dit verhaal over het echtpaar David en Adele en Louise, de alleenstaande moeder van zoontje Adam.
De vierendertigjarige Louise ontmoet tijdens een zeldzaam avondje uit een man en wordt helemaal ingepalmd door hem. Ze is behoorlijk onder de indruk van David en gaat verliefd naar huis.

De maandag erop ontmoet ze haar nieuwe baas. Dat blijkt de man-uit-de-kroeg te zijn en alsof dat nog niet genoeg is; hij is getrouwd!
Maar dan ontmoet ze Adele, de vrouw van David en alles verandert voor Louise. Ze weet niet meer wat te denken als ze Adele aanhoort over David. Adele en Louise worden vrienden en dat is behoorlijk ongemakkelijk voor Louise. Er is wat vreemds aan de hand in dat huwelijk en Louise moet weten wat dat is. Kan ze wel verder met deze man?

Voordat ik er erg in heb vliegen de leugens en manipulaties over de bladzijden en wil ik alleen maar verder lezen om te weten wat waarheid is. Wie en wat kan ik geloven?
De personages worden pas echt duidelijk aan het eind van het verhaal. Dat is ontzettend knap gedaan. 
Ik vind dit met recht een psychologische thriller omdat de karakters van de personages heel goed neergezet worden en het boek bol staat van suspense. Het is alleen niet zoals de lezer denkt dat het is. 
Dat is hier zelfs de bedoeling.

'Stel dat wee mensen precies hetzelfde meemaken. Op het moment dat je ze vraagt het na te vertellen zullen hun versies hier en daar misschien wel overeenkomen, maar zeker ook van elkaar verschillen. De waarheid is namelijk altijd subjectief.'

Op de achterflap lees je;
'Vertrouw dit boek niet. Vertrouw dit verhaal niet. Vertrouw jezelf niet.'
Dat staat daar met een reden!

Ik kan begrijpen dat Stephen King deze thriller 'Bloody brilliant' heeft genoemd. Hij is zelf geen vreemdeling van dit soort suspense.

Wanneer je halverwege het boek denkt dat je wel weet hoe het ongeveer in elkaar zit, komt je nog verschrikkelijk bedrogen uit.
Ik heb 'Wat jij niet ziet' ontzettend graag gelezen en kan goed begrijpen dat er een film in de pijplijn zit!

Met dank aan The House of Books voor het leesexemplaar.

De auteur:
Foto auteur © Doselle Young

Sarah Pinborough (1972) is prijswinnend schrijver van boeken en televisieseries, onder meer voor de BBC. Het Engelse manuscript van Wat jij niet ziet werd verkocht na een duizelingwekkende veiling en inmiddels zit ook een film in de pijplijn.

Wat jij niet ziet koop je bij je lokale boekhandel of bij:

maandag 14 augustus 2017

MAANDAG - WINACTIE ***Deze winactie is nu gesloten***MAANDAG – WINACTIE

Vandaag start de winactie voor een exemplaar van 'De Saffieren Troon – Boek 1 van De laatste erfgenaam, geschreven door Evi F. Verhasselt.

De Saffieren Troon is de eerste stap op een intrigerende zoektocht naar antwoorden, dwars door oorlogen en cultuurverschillen heen en doorspekt met magie, liefde en onmacht.


Elk kind heeft een naam, elke troon een erfgenaam.

Lees meer over dit boek in mijn blog.

Deze winactie wordt mogelijk gemaakt door Celtica Publishing, waarvoor mijn hartelijke dank!


Meedoen gaat als volgt:
1) Like de boekenpagina op facebook Mieke's blog: 'Graag gelezen'
2) Like en deel het bericht over deze winactie op mijn boekenpagina op Facebook openbaar op jouw tijdlijn, zodat ik het kan zien.
3) Alleen bestemd voor adressen in Nederland en België.
4) Indien geen naam wordt vermeld, doe je niet mee. (Anoniem is geen naam)

Uitsluitend diegenen die aan bovenstaande voorwaarden voldoen kunnen meedoen aan deze winactie.
Deze actie start vandaag 14 augustus en sluit op zondag 20 augustus om 23.59 uur. Dinsdag 22 augustus maak ik de winnaar bekend. Indien de winnaar 29 augustus niet gereageerd heeft, wordt een nieuwe winnaar gekozen.

Veel succes deelnemers!
Mieke Schepens