donderdag 31 december 2015

Ontvangen: 'Van werkloos tot depressief - een zoektocht naar een nieuwe toekomst' van Rob van SpanjeVan werkloos tot depressief – een zoektocht naar een nieuwe toekomst

Van de achterflap:
'Van werkloos tot depressief' is een autobiografisch verhaal: een zeer openhartige beschrijving van een jarenlange zoektocht naar een nieuwe toekomst.
Onderwerpen die de revue passeren zijn onder andere: Wat betekent het om werkloos te worden en te zijn? Met welke instanties krijg je te maken? Het aparte wereldje van re-integratie en is dit geldverspilling? Volledig arbeidsongeschikt en chronisch depressief; wat is dat?

Het boek is vlot geschreven, leest heel gemakkelijk en is daardoor toegankelijk voor een breed publiek.
Rode draad: Hoe moeilijk kan het zijn om beperkingen te accepteren en een nieuwe koers in te slaan?
Een absolute aanrader voor lotgenoten en hulpverleners!

Boektrailer Van Werkloos tot depressief

(foto: Rob van Spanje)

Kijk ook even op zijn website: www.robvanspanje.nl
Hier las ik het volgende over Rob:

'Ik ben geboren in 1952 en woon in Hulsberg (Zuid-Limburg)

Ruim 25 jaar ben ik actief geweest in het P en O-werk bij diverse overheidsbedrijven. Op een gegeven moment wil ik wat anders en word arbeidsdeskundige bij UWV. In die functie loop ik vervolgens helemaal vast. De inhoud van dat werk staat in schril contrast met hetgeen ik altijd gewend geweest ben.

Na 30 werkzame jaren beland ik via WW en Ziektewet uiteindelijk in de WIA. Diagnose: duurzaam chronisch depressief. Dat is niet een proces of diagnose waar je in je leven echt op zit te wachten. Maar ja, dat soort dingen gebeurt natuurlijk wel en het overkomt ook mij.

Mijn ervaringen van de afgelopen tien jaren heb ik in mijn boek, een autobiografie, van mij af geschreven. Meer info vind je op deze site. Het volledige verhaal lees je uiteraard in mijn boek.

In het kader van de WMO doe ik samen met twee anderen vrijwilligerswerk: mensen die eenzaam zijn of zich eenzaam voelen proberen te betrekken bij kleinschalige activiteiten om te voorkomen dat ze in een sociaal isolement belanden. Wij werken samen met professionele “doorverwijzers” zoals artsen, maatschappelijk werkers e.a.'

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Van werkloos tot depressief
Auteur: Rob van Spanje
Genre: waargebeurde verhalen
Uitgave: paperback, 216 pagina's
Uitgever: Free Musketeers, 2011
ISBN: 978 90 48417 15 5
ISBN: 978 94 00804 61 6 (e-book)
NUR: 402

Ontvangen: 'Vis op vrijdag' van Rob van SpanjeVis op vrijdag

De auteur staat regelmatig even stil bij de doodgewone dingen in het leven. Het is die ene glimlach, dat enkele bloempje dat bloeit; je hoeft het alleen maar te zien.
'Wat je ziet, schrijf je gewoon op,' zegt de auteur. Als hij schrijft, voelt hij zich als een vis in het water.

De columns zijn geregeld getekend door de levenservaring van de auteur. Werkloos, depressief, een hersenbloeding. Wat doet dat allemaal met je? Dat raakt niet alleen jezelf maar vooral ook degenen die je lief zijn. Maar hij schrijft ook over feestelijke aangelegenheden en heel wat andere luchtige onderwerpen. Ook momenten van bezinning op dingen die er in het leven echt toe doen. Heel makkelijk leesbare stukjes, voor iedereen herkenbaar.
Het is juist de afwisseling in deze thema’s die de kracht vormt van deze bundel. Meestal serieus en toch altijd weer met een vleugje humor. 'Zonder humor ga ik eerder dood dan mijn planning is,' zo schrijft de auteur zelf.

Over de auteur:
(foto: achterflap)

Rob van Spanje (1952) is getrouwd en vader van twee volwassen zoons. Beroepsmatig heeft hij veel geschreven vanwege zijn veelzijdige functies op het gebied van P en O. Hij wordt daarna arbeidsdeskundige bij UWV en loopt dan helemaal vast, raakt langdurig werkeloos en uiteindelijk chronisch depressief. Die gebeurtenissen zetten een stempel op zijn leven. Naast vrijwilligerswerk vindt hij weer een zinvolle invulling van zijn leven door te gaan schrijven, maar dan voor zijn plezier.

Eerder (2011) schreef hij de nog altijd veel verkochte autobiografie 'Van werkloos tot depressief' (een zoektocht naar een nieuwe toekomst).
(info: achterflap 'Vis op vrijdag')
Kijk ook even op zijn website: www.robvanspanje.nl

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Vis op vrijdag
Auteur: Rob van Spanje
Genre: gebundelde literaire columns
Uitgave: paperback, 160 pagina's
Uitgever: Uitgeverij aquaZZ, 2015
ISBN: 978 94 91897 32 0
NUR: 325

maandag 28 december 2015

Ik las: 'Kleermakerszit' van Layla AlizadaKleermakerszit

Waar gaat het verhaal over?

Iedereen snapt wel dat het moeilijk is om iemand te verliezen, en iedereen snapt wel dat het gevoel ongelooflijk klote is. Maar niemand kan het uitleggen. De leegte is niet te beschrijven. Het voelt alsof er een scheur in je hart zit, die heel erg zeer doet. Je zult wel denken dat dit overgaat, maar dat is niet zo. De leegte is zo onvoorstelbaar groot.

Ik heb eigenlijk nooit echt begrepen waarom we figuurlijk altijd het hart gebruiken om onze gevoelens te uiten. Tot op de dag dat ik mijn beste vriend verloor, toen snapte ik het. Ik voelde de pijn en begreep het onmiddellijk: de pijn kwam uit mijn hart.

Kleermakerszit vertelt het verhaal van de zeventienjarige Lucy. Na de dood van haar vader weet ze niet wat ze met zichzelf aan moet. Ze probeert de draad van haar leven weer op te pikken en de band met haar moeder te versterken, maar dan gaat het helemaal mis ...

Als eerste valt het op dat het meisje op de cover niet in kleermakerszit op de rails zit.
De keuze voor de titel wordt al snel duidelijk en hoe meer je leest, des te beter blijkt deze keuze te zijn.
'Kleermakerszit' is een Young Adult die je vlot uit zult kunnen lezen door de vlotte schrijfstijl. De lezer wordt heen en weer getrokken in tijd, het was naar mijn mening niet nodig, maar het gebeurde niet op een vervelende manier.
Een verhaal dat bijzonder indrukwekkend is te noemen, zonder ongeloofwaardig te zijn. Er gebeurt zoveel in dit jonge leventje van de hoofdpersoon, zoveel gebeurtenissen die emoties oproepen!
Wie kan voor een ander bepalen wanneer een emotie verwerkt is, wanneer het leven verder moet gaan? Maar als je dan uiteindelijk zover bent dat je beslist dat je verder wilt, moet je het ook toe kunnen laten.
Het boek is tevens een waarschuwing, zonder belerend te zijn.
Drank maakt meer kapot dan je lief is!

Een knap debuut van deze nog jonge Layla Alizadah. Ik hoop meer van haar hand te kunnen lezen.

Layla Alizadah:
(foto: Clavis Books)

“Schrijven is een uitlaatklep. Mijn eerste intentie was niet om een boek te schrijven, maar als ik een overvloed aan emoties had, schreef ik mijn gevoel weg. En opeens was Kleermakerszit compleet.” – Layla Alizadah

Volg de auteur op haar blog:

'Layla Alizadah, dat ben ik. Lachen is een van de dingen die ik graag doe. En mijn ingrediënten voor lachen zijn, familie, vrienden, fotografie, nieuwe mensen leren kennen, lezen, reizen, mode, schrijven, avontuur, hapjes en drankjes en mijn verjaardag vieren.
Ik ben de jongste uit een gezin van negen kinderen. Toen ik ongeveer vier jaar oud was, zijn wij vanuit Afghanistan gevlucht naar Nederland, wegens politieke omstandigheden.
Momenteel studeer ik International Business and Management Studies, dit is een Engelstalige opleiding die ik aan het AVANS volg. Ik probeer altijd zoveel mogelijk van hetgeen te doen wat mij gelukkig maakt!'

Boekgegevens:
Titel: Kleermakerszit
Auteur: Layla Alizadah
Genre: Young Adult, fictie 15+
Uitgave: hardcover
Uitgever: Uitgeverij Clavis B.V.B.A., november 2015
ISBN: 978 90 44826 01 2
NUR: 285
Trefwoorden: rouwen, verkrachting, vriendschap, depressie

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

zondag 27 december 2015

'Gezond feesten' door Amber AlbardaGezond feesten
Feest jezelf mooi, slank en gelukkig

Je voelt je al blij worden tijdens de bereiding!

Amber Albarda ontdekte na een ziekte dat het ook anders kan dan op suiker, stress en slecht (lees, verkeerd) eten en besloot haar leven te veranderen. Het beviel haar zo goed dat ze ook anderen deelgenoot wilde maken van deze ervaring. Als een gevolg hiervan presenteert in dit mooi uitgevoerde, gebonden kookboek een ruime verzameling gezonde recepten voor de verschillende feestmomenten van het jaar. Wie zegt dan gezond eten saai en niet lekker is? Deze auteur laat in dit boek zien dat het ook anders kan! Niet steeds diëten volgen, maar je eetgewoonte veranderen is hier de boodschap.

Lees meer van mijn recensie, over de auteur en twee recepten op Hebban Culinair.

Amber Albarda
(foto: website auteur)

Boekgegevens:

Titel: Gezond feesten
Auteur: Amber Albarda
Genre: eten en drinken
Uitgave: hardcover, 160 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv, oktober 2015
ISBN: 978 90 00346 37 0
ISBN: 978 90 00346 38 7 (e-book)
NUR: 440, 860

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

'Van een uitbundige nieuwjaarsreceptie tot een intiem Valentijnsdinertje, van een gezellige paasbrunch naar een lief Moederdagontbijtje, en van speculaas tijdens pakjesavond tot een fantastisch kerstdiner.'

'Gezond feesten' geeft schuldvrije en smaakvolle alternatieven voor de jaarlijkse feestdagen: zonder toegevoegde suiker, tarwe of koemelk en vrijwel zonder gluten. De recepten zijn zo samengesteld dat ze niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar tevens je gezondheid en vitaliteit in het oog houden.

'Voor iedereen die houdt van lekker eten én zijn gezondheid belangrijk vindt.'

Nu al een aantal boeken in huis om te lezen voor de Hebban Reading Challenge 2016

Net zoals inmiddels 1717 andere deelnemers (and counting) doe ik mee aan de Hebban Reading Challenge 2016.

Er werd gevraagd voor hoeveel boeken ik mee zou doen. Mijn antwoord is: 100.
Dat moet zeker lukken, aangezien ik in 2015 al bijna 160 boeken gerecenseerd heb en nog meer gelezen.Een warme groet voor iedereen en een gezond en gelukkig 2016  toegewenst met veel leesplezier.

Mieke

zaterdag 26 december 2015

Ik las: 'Wraak' van Anđelko VuletićWraak

Waar gaat het boek over?

Wraak is een verhaal over de laatste daad van een oude man die zijn bestaan alsnog zin wil geven.

Samen met zijn maatjes, enkele ex-gevangenen van het regime dat hen allemaal als gevaarlijk zag en zodanig behandelde, wil hij zich gaan wreken op zijn voormalige folteraar. Maar de omstandigheden zijn ze niet gunstig gezind. Niet alleen zijn ze zelf bejaard, bijna blind, mank, vertraagd en soms klungelig, er heerst ook nog een oorlog en Sarajevo waar ze wonen, is onder belegering. Het is niet zeker dat hun toenmalige kwelgeest nog in leven is. Bovendien laat hun vastberadenheid ze regelmatig in de steek.
Hoe doet men dat, wraak nemen? Het is veel ingewikkelder, benauwender dan het op het eerste gezicht lijkt.

Op de eerst pagina wordt door de auteur een krantenartikel uit een Sarajevs dagblad van 29 juli 1994 vermeld waarin staat te lezen dat een lijk van een man is gevonden, in staat van ontbinding. Men vond dit lijk in de kelder van een flatgebouw, vastgebonden aan de steunpilaar van de kelderruimte. In diezelfde ruimte waren vellen papier gevonden waar mogelijk de motieven en de daders achterhaald konden worden, zo wordt in het bericht vermeld.

'Het was puur toeval dat enkele van deze vellen 'beschreven met een klein en moeilijk leesbaar handschrift' in mijn handen zijn gevallen. Ik probeerde deze te ontcijferen...'
Bovenstaande maakt dat de lezer nieuwsgierig wordt naar wat er zicht afgespeeld heeft en hoe deze auteur enkele vellen in zijn bezit heeft gekregen.

De tijd waarin het verhaal zich afspeelt in Sarajevo is 1993-1994 tijdens de oorlog. Lees in een terugblik op de belegering van Sarajevo , NOS om meer over de achtergrond te weten waartegen dit verhaal zich afspeelt. Het Joegoslavische leger heeft zich in de bergen rondom Sarajevo verschanst en wat volgt zijn drie jaren waarin de stad wordt beschoten en gebombardeerd vanuit de omliggende bergen. De bewoners leefden zonder elektriciteit, verwarming, water en medische zorg, en er was een voortdurend gebrek aan voedsel. Tijdens de belegering werden naar schatting 12.000 mensen gedood en 50.000 mensen gewond. Gedurende drie jaren vonden er in Sarajevo gemiddeld 329 bominslagen per dag plaats.
Het is heftig om te lezen hoe het er in de stad aan toeging in die tijd; de stadswacht en het in de gaten gehouden worden. Als Nederlandse lezer heb je geen idee van wat er zich afgespeeld heeft.

De auteur heeft een specifieke schrijfstijl. Niet meteen gemakkelijk te volgen, het is even wennen maar je moet er rekening mee houden in welke omgeving het zich afspeelt en daarna leest het verhaal een stuk gemakkelijker.
De hoofdpersonen zijn een paar oud-gevangenen die door de hoofdpersoon opgeroepen worden om wraak te nemen op hun folteraars. Maar ze zijn inmiddels oud, moe en uitgeleefd en bijna klaar om te sterven. Willen zo nog wel wraak nemen? Of is het toch niet zo belangrijk als ze wel dachten? Is het belangrijker om door te gaan en te vergeven of gaan ze het toch doen. En als ze het doen, hoe moeten ze dat doen en hoe ver moeten ze gaan? Dat zijn allemaal vragen die hen bezighouden. Behalve het lichamelijke letsel zijn ze ook geestelijk en emotioneel gewond geraakt door wat hen is aangedaan. Hou dit voor ogen wanneer je hun verhaal leest en je kunt niet anders dan respect hebben.

Een bijzonder indrukwekkende roman over onderwerpen die ons allemaal wel eens bezighouden maar vooral over wraak nemen of geen wraak nemen en het waarom van de keuze.
Wat me opviel was dat het ondanks alle verschrikkingen geen zwaarmoedige roman is geworden.

Over de auteur:
(foto: achterflap)

Geboren in 1933 in Ravno, Bosnië en Hercegovina. Al tijdens de studie filosofie in Sarajevo begin jaren vijftig belandde hij in gevangenis wegens ‘antisocialistische opvattingen’. Aansluitend kreeg Vuletić verbod op alle openbare activiteiten. Liever dan vertrekken naar het buitenland, koos hij om rond te trekken door voormalig Joegoslavië. Hij woonde langere periodes in Skopje, Belgrado en Sarajevo voordat hij zich in 1993 in Zagreb vestigde.
Al die tijd bleef hij schrijven en – veelal anoniem – publiceren. Zijn oeuvre omvat romans, gedichtenbundels en drama’s. Zijn gedichten zijn vertaald naar het Frans, Engels, Duits, Italiaans en vele andere talen. Hij heeft meerdere literaire prijzen gewonnen in Bosnië en Hercegovina en in Kroatië.
Meer over Vuletić en zijn roman Wraak is hier te vinden. Lees over een korte ontmoeting met de bejaarde dichter.
De roman Wraak is zijn achtste roman en de eerste vertaling uit zijn opus naar het Nederlands.

Boekgegevens:
Titel: Wraak
Auteur: Anđelko Vuletić
Genre: roman
Uitgave: paperback, 191 pagina's
Uitgever: Uitgeverij KLIN, oktober 2015
ISBN: 978 94 92160 04 1
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Potraz osvetnika
Vertaling: Sanja Kregar

Besteld dit boek via uw lokale boekhandel of via:
Uitgeverij KLIN

Ik las: 'Gestolen erfgoed'. Een Ayesha Ryder thriller van Nick PengelleyGestolen erfgoed
Het tweede deel uit de Ayesha Ryder-serie

Waar gaat dit deel uit de trilogie over?

Tijdens de oorlog van 1812 plunderden Britse troepen het Witte Huis en vertrokken met kostbaarheden die nooit werden teruggevonden.
Twee eeuwen later vindt een Britse curator een belangrijke aanwijzing voor de lang verdwenen buit. Amper een paar uur later wordt de man vermoord - en is Ayesha Ryder, een gewaardeerde Midden-Oostenexpert, verdachte nummer een.
Wie zit er achter het complot? En waarom willen ze Ryder uit de weg?
Terwijl Ayesha moordenaars, seksuele chantage en internationale machtsblokken ontwijkt, ontdekt ze dat alle wegen leiden naar het Midden-Oosten, waar haar een nog groter mysterie wacht.

De lezer wordt meteen in het verhaal gesmeten. Een flashback van de hoofdpersoon zorgt ervoor dat je bij de les bent en de vlotte schrijfstijl en korte hoofdstukken zorgen ervoor dat het zo blijft.

Ayesha Ryder is op zoek naar de Ark des Verbonds en is ondertussen ook verwikkeld in een internationaal conflict. Dit wordt wordt niet openbaar uitgevochten maar achter gesloten deuren die niet voor iedereen toegankelijk blijken te zijn, zodat het grote publiek hier niets van merkt.
Symbolen en geheimen zijn onderdeel van haar zoektocht. Zij is zelf onderdeel van een geheim.
De mystieke ervaringen van Ayesha wanneer ze de stem van iemand lijkt te 'horen' zijn geloofwaardig neergezet. Steeds heeft ze last van een black-out, dat blijkt niet zonder reden te zijn.
Het is prettig als je ook het eerste deel gelezen hebt, maar de personages worden nog duidelijk aan de lezer voorgesteld zodat het geen belemmering hoeft te zijn om op dit punt in de serie te beginnen. (Je mist dan natuurlijk wel een heel goed eerste deel.)
Een van de personages haat Ayesha Ryder zo enorm, waarom is dat zo? En wat zal er met haar gebeuren?

Ayesha is als karakter gegroeid sinds het eerste deel; ze geeft meer als hoofdpersoon en als mens.
'Gestolen erfgoed' leest alsof je een combinatie leest van het werk van Dan Brown en de avonturen van Indiana Jones, met een touch of James Bond. Lady Madrigal Carey zou je zomaar in een Bond-film tegen kunnen komen.

Een onverwacht einde siert dit bijzonder onderhoudend verhaal!
Heerlijk leesvoer voor de lange avonden. Deze serie wacht er op om verfilmd te worden.
Na de laatste woorden op de laatste bladzijde van het verhaal kwam er maar één woord in me op: YES!!
Het avontuur gaat verder met Ayesha. De volgende keer met een zoektocht naar De Maltese Falcon! Ik kan niet wachten, laat maar komen!!

Over de auteur:
(© New Paramount Studios)

Nick Pengelley werd geboren in Australië en werkte in binnen- en buitenland als rechtendocent, juridisch adviseur en politiek analist van het Midden-Oosten. Pengelley woont momenteel in Toronto met zijn vrouw Pamela. Ryder is het eerste deel van een trilogie rond Ayesha Ryder.

Eerder las ik het eerste deel uit deze Ayesha Ryder-serie: Ryder.

Boekgegevens:
Titel: Gestolen erfgoed
Auteur: Nick Pengelley
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 256 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Manteau, 9 november 2015
ISBN: 978 90 22331 88 0
ISBN: 978 94 60414 85 5
Oorspronkelijke titel: Ryder, American Treasure
Vertaling: Erica Feberwee

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:
Manteau.be (Meesters in misdaad)
bol.com
Bruna.nl
Ako.nl
ECI.nl

maandag 21 december 2015

Ik las: 'De zoektocht naar mijn ongelijk' van Erwin Troost*Actueel, maar tevens van alle tijden*


De zoektocht naar mijn ongelijk

Waar gaat het boek over?

Jean-Pièrre van Dam heeft een afspraak met een Anne Floor, een meisje met een eetprobleem. Samen praten zij daarover en proberen ze een oplossing te vinden voor wat schoonheid is. Op het moment dat Anne Floor haar heup toont gaat het mis. JP wordt gezien als een vuns in een steegje met een jong meisje en wordt in elkaar geslagen door hooligans. Anne Floor schrikt en vlucht.

Enkele minuten later wordt JP wakker op de koude grond. Daarna volgt een roadtrip. JP ontmoet een zwerver in het park, wordt verward met een Spaanse drugsdealer, rijdt mee met een oversekste taxichauffeuse, komt terecht in een tragisch ongeluk en belandt in de cel. Ondertussen filosofeert hij over het ongelijk. "Want als iedereen op zoek is naar de waarheid en wij nu de waarheid zijn, dan zijn we eigenlijk op zoek naar ons ongelijk," aldus Jean-Pièrre van Dam. Is het niet zo dat we zijn geworden als het meisje met een eetprobleem?

Geloven in iets wat niet bestaat en niet in de spiegel te durven kijken, omdat men dan bang is dat alles anders zou zijn, want zijn wij werkelijk de waarheid die we nu zijn of zijn we anders dan wij denken?

Een prachtige cover dit precies zegt waar het over gaat. Mooi gedaan van Striptekenaar Vick.
Het nodigt uit om te gaan lezen.

De zoektocht naar mijn ongelijk is een verhaal waarbij ik vaak een glimlach op mijn gezicht had tijdens het lezen.
De onderwerpen zijn actueel maar tevens van alle tijden.
Vroeger waren sommige dingen niet algemeen bekend omdat het niet mocht worden verteld en nu zegt men het hardop en denkt dat het nieuw is, iets van deze tijd.
De auteur maakt in deze roman duidelijk dat het er op lijkt dat men een stempel op iemand wil drukken, alleen omdat iemand anders doet dan een ander. We vergeten dan dat elk persoon uniek is en dat ook zo hoort te zijn.

Filosoferen is ‘kritisch denken’…en ‘nuanceren’. Dat betekent van meerdere kanten hetzelfde vraagstuk bekijken. Er is niet één goed antwoord, maar er zijn meerdere mogelijkheden. Het ene antwoord kan tijdelijk zijn. Je mening wordt tussentijds bijgesteld, op grond van nieuwe argumenten. Erwin Troost laat in deze roman de lezer nog eens goed nadenken over het een en ander.
Denk eens over het onderstaande na;
'Stel je voor dat ik stop met roken, dan heb ik misschien twee maanden langer te leven. Zul je net zien dat het tijdens die maanden alleen maar stormt, regent en hagelt. … Men zegt dat de wijsheid met de jaren komt en dan wordt men plots dement.'

Door het hele boek kom je muziek tegen en bij het horen van de eerste tonen van 'Wij komen tezamen, onder 't sterreblinken…' zullen je gedachten naar een heel onderwerp gaan dan voordat je deze roman las.

Ik ben bijzonder onder de indruk van deze roman en zal het boek zeker vaker gaan lezen, meestal met een lach maar soms ook met een traan. Heerlijk om naar uit te kijken!

Oneliners uit deze roman kun je hier bekijken.

Over de auteur:
(foto: achterflap)

Erwin Troost (Eindhoven, 1972) is schrijver en dichter. In 1994 wint hij de prijs voor 'beste performance dichter' in de Effenaar en op 23-jarige leeftijd is hij te zien in de documentaire van Yoy over 'Dichters op straat'. In 2008 verschijnt hij voor het laatst in de media bij 'Café de Liefde' (VPRO) om zich daarna jarenlang te wijden aan zijn debuutroman De zoektocht naar mijn ongelijk.

Credo: 'Het leven is als neuspeuteren. You'll never know what you're gonna get'

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:
bol.com

Boekgegevens:
Titel: De zoektocht naar mijn ongelijk
Auteur: Erwin Troost
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 278 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, maart 2014
ISBN: 978 94 61534 34 7
NUR:301

Zoals beloofd: De winnaar van een exemplaar van 'Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand) van Jonas JonassonAllereerst wil ik iedereen hartelijk danken voor het meedoen en voor jullie leuke reacties op mijn recensie.

De winnaar is met de hulp van naamloten.nl bepaald:


Ans, van harte gefeliciteerd!
Stuur je een mail met je adresgegevens naar Miekepennetje007@gmail.com.
Ik informeer daarna Meridiaan Uitgevers en het boek wordt naar je verzonden.
Wil je vóór woensdag 23 december reageren?
Warme groet,
Mieke

zondag 20 december 2015

Verwacht in januari 2016 'Anna' van Niccolò AmmanitiAnna

De langverwachte nieuwe roman van bestsellerauteur Niccolò Ammaniti
  
Waar gaat het verhaal over?

Sicilië is verworden tot een mysterieus en vergeten eiland zonder elektriciteit, waar wilde honden je achtervolgen over lege snelwegen. Een virus heeft alle volwassenen op het eiland uitgeroeid, alleen de jeugd is overgebleven. De 13-jarige Anna en haar acht jaar oude broertje Astor proberen te overleven aan de hand van het notitieboekje van hun moeder. In een desolaat landschap zoeken zij samen met hun hond een weg naar het vasteland, op zoek naar een nieuwe toekomst.

Over de auteur:
(foto: webisite Lebowski Publishers)

Niccolò Ammaniti (1966) is de auteur van de bestsellers Ik haal je op, ik neem je mee (meer dan 300.000 exemplaren verkocht in Nederland), Ik ben niet bang (160.000 exemplaren verkocht) en Zo God het wil. Daarnaast schreef hij Het laatste oudejaar van de mensheid, Laat het feest beginnen!, Ik en jij en Een delicaat moment. Zijn werk verschijnt in 44 landen en meerdere van zijn boeken zijn succesvol verfilmd.

Reserveer dit boek bij uw lokale boekhandel of via:
bol.com

Boekgegevens:
Titel: Anna
Auteur: Niccolò Ammaniti
Genre: roman
Uitgave: paperback, 280 pagina's
Uitgever: Lebowski Publishers, verwacht januari 2016
Lebowski Publishers is een onderdeel van Overamstel Uitgevers
ISBN: 978 90 48828 41 8
NUR: 302
Originele titel: Anna
Vertaald door Etta Maris

Met dank aan Lebowski Publishers voor het recensie-exemplaar

Nog te lezen: 'Fulia, Scherven van het Verbond' van Joost UitdehaagFulia, Scherven van het Verbond
Deel 1 van de Fulia-reeks

Waar gaat het verhaal over?

Het Verbond, dat alle Landen samenbindt, is uiteengevallen. Hordes mirrax dwalen door het Orwold om iedereen te doden en alle nederzettingen en burchten te vernietigen. In de uithoeken van de Landen wacht een grote stroom ontheemden gelaten op de ondergang.

Ook Annys, de gravin van Gander, vlucht. Zij wordt, samen met haar pasgeboren dochter Fulia, opgenomen in het dorp Sayleche en leidt daar jarenlang een onopvallend bestaan.

Fulia weet weinig van de geschiedenis van haar moeder. Dat verandert wanneer ze een Verbondsridder ontmoet. Hij vertelt haar de legende van een vergeten lid van het Verbond, het verborgen Fort Agiana.

Nadat Fulia het dorp moet verlaten, begeleidt de ridder haar naar het klooster van Nivantes. Daar wordt langzamerhand duidelijk wat voorafging aan het ineenstorten van de Landen en welke rol haar moeder daarin speelde. Tegen de wil van haar omgeving in begint Fulia aan een gevaarlijke tocht om het Verbond te herstellen …

Over de auteur:
(foto: website auteur)

Joost Uitdehaag (1971) is zijn hele leven al gefascineerd door de idealen en mystiek van de middeleeuwen. Zo reisde hij langs talloze kastelen en kloosters en leidde hij jarenlang rollenspelgroepen. Hij schrijft regelmatig fantasyverhalen voor wedstrijden en tijdschriften.
Eén daarvan werd opgenomen in Nature Futures 2, een prestigieuze Engelstalige bundel.
Bij Books of Fantasy publiceerde hij Fulia, een episch verhaal en een psychologische fantasy, over een jonge vrouw die haar stervende wereld moet redden.
Je kunt hem vinden op zijn website of op facebook. (info: Goodreads.com)

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:
bol.com

Boekgegevens:
Titel: Fulia, Scherven van het Verbond
Auteur: Joost Uitdehaag
Genre: fantasy
Uitgave: paperback, 280 pagina's
Uitgever: Books of Fantasy, mei 2015
ISBN: 978 94 60860 69 0
ISBN: 978 39 59263 03 0 (e-book)

Ik las: 'Kat over de drempel' van Rachel Wells


Kat over de drempel

Waar gaat dit verhaal over?

Nu zijn lieve oude bazin is overleden, zwerft Alfie dakloos over straat. Hij kan niet wennen aan zijn nieuwe leven vol gevaren, honger en dorst, kou en eenzaamheid. Dus gaat hij op zoek naar een nieuwe thuis. Dat vindt hij in een gewone straat, bij een jonge vrouw met verdrietige blauwe ogen.

Voor de zekerheid zoekt hij in dezelfde straat meteen ook een reserve-thuis, en daarnaast nóg maar een thuis, want dakloos wil hij nooit meer zijn. Niet iedereen is blij wanneer Alfie zijn pootjes over de drempel zet. Hij moet al z’n charme aanwenden om de harten van de bewoners te winnen.

Maar om die verdrietige blauwe ogen weer te laten lachen, moet hij een wel heel gevaarlijk plan uitvoeren...

De auteur heeft dit boek uit het perspectief van Alfie geschreven. Door de mooie, natuurlijke schrijfwijze komt Alfie helemaal tot leven. Hij wordt bijna menselijk met karaktereigenschappen die je ieder mens zou toewensen.

Wells krijgt het voor elkaar om dit ietwat sentimentele verhaal meer diepgang te geven door de verkapte boodschappen die er in te vinden zijn. Omdat het door de ogen van de lieve, dappere en slimme kat verteld wordt is het mogelijk om de gebeurtenissen in een gemoedelijke toon neer te zetten.

Mooi om te zien hoe Alfie beter naar mensen kijkt dan de mensen om hem heen. Hij begrijpt wat er gebeurt en wat er moet gebeuren om iets te veranderen in de levens van de betrokkenen en gaat heel ver om deze verandering tot stand te brengen.
'De tranen en de angst en de manier waarop mijn vrienden me nodig hadden, waren deel van me geworden.'
Hier laat Wells zien hoe je groeit van de dingen die je meemaakt.

Een heerlijke roman die je meeneemt naar deze gewone straat, bij een jonge vrouw met verdrietige blauwe ogen en niet laat stoppen met lezen tot het niet helemaal onverwachte einde.

Over de auteur:
(foto: achterflap)


Het was Albert, haar eerste kat uit het asiel, die haar inspireerde tot het schrijven van de roman Kat over de drempel.

Rachel Wells is een moeder, schrijver en kattenliefhebber. Ze woont in Devon met haar gezin en haar huisdieren en gelooft in de magie van de dieren.
Rachel groeide ook op in Devon, maar woonde in Londen toen ze als twintiger werkzaam was in marketing. Ze leefde daar in een klein flatje met haar oude kat Albert, die ze uit het asiel gered had.
Na de geboorte van haar kind verhuisde ze terug naar Devon en besloot om de sprong te wagen en het moederschap met schrijven te combineren.
Ze heeft al sinds ze een klein kind was katten gehad als huisdier en ze heeft altijd al willen schrijven. Rachel is blij dat ze in staat is om van haar twee passies te kunnen genieten.


Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:
Harlequin.nl
bol.com

Boekgegevens:
Titel: Kat over de drempel
Auteur: Rachel Wells
Genre: roman
Uitgave: paperback, 256 pagina's
Uitgever: HarperCollins Holland, 13 oktober 2015
ISBN: 978 94 02703 90 0
ISBN: 978 94 02750 15 7 (e-book)
Originele titel: Alfie the Doorstep Cat
Vertaald door: Jet Matla

Met dank aan HarperCollins Holland voor het recensie-exemplaar

zaterdag 19 december 2015

VAN MIJ VOOR JULLIEEen warme groet
Mieke

Ik las: 'Het Rode Leger wankelt' van Perry PierikHet rode leger wankelt

Waar gaat dit boek over?

De start van operatie ‘Barbarossa’ was het begin van een van de meest dramatische veldtochten uit de Wereldgeschiedenis. Twee titanen botsten op elkaar. De zomer van 1941 was ronduit catastrofaal voor het Rode Leger. Toch hield men uiteindelijk stand. Over dit met bloed betaalde wonder gaat dit indringende boek, dat laat zien dat heroïek en terreur hand in hand gaan in het tegenhouden van de Duitse aanvallers voor de poorten van Moskou.

De auteur geeft met dit boek een impressie van de gebeurtenissen tijdens en voorafgaand aan deze verschrikkelijke tijd. Indrukwekkend om de feiten bij elkaar vermeld te zien staan vergezeld van foto's in zwart-wit over de onderwerpen waar het op dat moment over handelt in het boek.
Het gaat niet alleen over oorlogvoering maar ook over het willen wegvegen van verschillende bevolkingsgroepen, alleen maar om plaats te maken voor 'Lebensraum' voor Duitse kolonisten.
Ook deze verschrikkingen worden in dit boek ook onder de aandacht gebracht.

Hier wordt duidelijk uitgelegd hoe Operatie 'Barbarossa' door overmoed tot stand kwam en hoe het afliep. Het Rode Leger wankelde.
Maar er werd op voorhand geen winterkleding of antivries geregeld voor de Duitse troepen omdat het allemaal zo lang niet zou duren. Duitsland had verwacht dat de duur van deze veldtocht maximaal zes weken zou zijn. Dat bleek anders uit te vallen.
'Moskou ging vanaf dag één voor het uiterste. Nazi-Duitsland leefde nog op kanonnen en boter. Het grondstofarme Duitsland, vanaf december 1941 met praktisch de hele wereld in oorlog, zou jaar op jaar meer het initiatief verliezen om in 1945 ten onder te gaan. De basis van deze ondergang werd gelegd in 1941… '

De lezer wordt door dit boek goed geïnformeerd. Het is een klein boek, maar het geeft genoeg aanknopingspunten voor verder onderzoek over dit onderwerp, zoals een overzicht van de geraadpleegde literatuur dat achter in het boek staat.

Over de auteur:
Dr. Perry Pierik (1965) is auteur van verschillende historische boeken. Het bekendste werk van zijn hand is Van Leningrad tot Berlijn, over de Nederlanders aan het oostfront.
Lees op de site van Uitgeverij Aspekt meer over de auteur.

Boekgegevens:
Titel: Het rode leger wankelt
Auteur: Perry Pierik
Genre: geschiedenis
Uitgave: paperback, 148 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, september 2015
ISBN: 978 94 61534 65 1

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:

donderdag 17 december 2015

Ik las: 'Als de dood' van Peter JamesAls de dood

Waar gaat het verhaal over?

Online dating, stalken, en obsessie; ingrediënten voor een steengoede thriller.

Via een online datingsite ontmoet Red Westwood haar nieuwe liefde. Maar gaandeweg hun relatie blijkt de man duistere en onaangename kanten te hebben. De liefde verwordt tot terreur en Red weet zich met behulp van de politie aan hem te ontworstelen maar dan begint de nachtmerrie pas echt... Roy Grace staat voor de taak deze zaak tot een goed einde te brengen.

'Als de dood' van Peter James is deel 10 in de thriller-serie rondom inspecteur Roy Grace. Roy Grace figureerde voor het eerst in de hittitel 'Doodsimpel'.Voor de fans van Lee Child, Ian Rankin en Inspector Morse.
Eerder las ik van deze auteur 'Doodsklok'.

Lees hier alvast de eerste hoofdstukken.

Mijn mening.

Peter James heeft me wederom niet teleurgesteld met deze knappe thriller. De wisselende perspectieven geven je een goed inzicht in de karakters van de hoofdpersonen. Het angstaanjagende gevoel dat de stalker je geeft blijft het hele verhaal bij je. Wat een eng persoon is dit!

Ondanks dat het al het tiende deel is in de serie rondom Roy Grace is dit boek zonder problemen als stand-alone te lezen. Alle personages worden duidelijk beschreven en leveren geen verrassingen op als dusdanig. Het verhaal leest mede hierdoor lekker vlot.
Een verrassing is wel wanneer een personage op komt dagen waar je het niet van verwacht had en waarvan je aan het eind van het boek ook niet weet of je deze niet nog een keer tegen zult komen in een vervolg. IJzersterk van de auteur!

Het is geen snelle thriller, maar een langzaam opgebouwde sterke thriller die je doe huiveren.
Dat een mens zo gestoord kan zijn dat wanneer zijn/haar liefde niet beantwoord wordt er zo veel haat naar boven komt, wordt in dit verhaal duidelijk gemaakt. Bovendien zijn de hulpmiddelen tegenwoordig inderdaad aanwezig:
'Haar telefoon afluisteren was simpel geweest. Het softwareprogrammaatje, SpyBubble, dat hij op internet had gekocht en stiekem op haar mobiele telefoon had geïnstalleerd, stelde hem in staat om al haar gesprekken af te luisteren, ongeacht waar ze was… en – heel belangrijk – dankzij de gps wist hij altijd precies waar ze was.'
Zoiets bestaat inderdaad en dat maakt het verhaal nog angstaanjagender!

Een ijzersterke, rustige maar angstaanjagende thriller van Peter James. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat met de personages, ook die op de achtergrond, en kijk uit naar het vervolg.

Over de auteur:

Peter James (Brighton, 22 augustus 1948) is een van de bestverkopende thrillerauteurs ter wereld. Zijn thrillerserie met inspecteur Roy Grace in de hoofdrol, gesitueerd in Brighton, wordt in meer dan dertig talen vertaald. Elk nieuw deel in de serie beland direct na verschijnen onmiddellijk in de hoogste regionen van de bestsellerlijsten. Om zich zo goed mogelijk in te leven in zijn hoofdpersoon, gaat Peter James geregeld mee op patrouille met de lokale politie. Peter James woont afwisselend in Londen en Brighton.
Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:
Uitgeverij De Fontein
bol.com
Bruna.nl
Ako.nl

Boekgegevens:
Titel: Als de dood
Auteur: Peter James
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 416 pagina's
Uitgeverij: De Fontein Romans & Spanning, oktober 2015
ISBN: 978 90 26137 10 5
ISBN: 978 90 26137 11 2 (e-book)

Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het recensie-exemplaar

Ik heb een 'Buzzboek' ontvangen : 'Ze weten niet wat ze doen' van Jussi Valtonen

Wat is een Buzzboek?

Een Buzzboek is een boek waarvan Hebban een x aantal exemplaren van mag weggeven van de uitgever, om buzz te creëeren rond de nog uit te komen titel.


Ze weten niet wat ze doen

Waar gaat dit verhaal over?

Het zorgvuldig opgebouwde leven van de neurowetenschapper Joe Chayefski wordt volledig overhoop gegooid als hij op een dag door dierenactivisten bedreigd wordt. Door een telefoontje van zijn ex-vrouw, begint Joe te vermoeden dat Samuel, de zoon die hij zo’n twintig jaar geleden in Finland heeft achtergelaten, achter de dreigementen zit. Joe probeert de dialoog met de activisten aan te gaan, maar daarmee wordt het wederzijdse onbegrip alleen maar gevoed.

Dan komt hij er ook nog achter dat een marketingbedrijf zijn dochters manipuleert om psychoactieve middelen te gebruiken om hun prestaties te verbeteren. Joe’s morele kompas wordt ernstig op de proef gesteld en langzaam begint het gezin door alle spanningen uit elkaar te vallen.

Een ontmoeting met zijn zoon doet hem inzien hoe complex de situatie is en hoe er boven hun hoofden een politiek machtsspel gespeeld wordt dat niet te stoppen lijkt.

Ze weten niet wat ze doen biedt de lezer een geraffineerd psychologisch inzicht van de moderne mens. Het is ook een satire op de wereld van morgen waarin niets privé is en alles te koop is en waarin de keerzijde van ons verlangen naar vooruitgang en de controle over anderen pijnlijk zichtbaar wordt.

Over de auteur:
(foto: Markko Taina)

Jussi Valtonen (1974) studeerde psychologie, theoretische filosofie en Engelse filologie aan de Universiteit van Helsinki, alsook neuropsychologie en scenarioschrijven in Amerika. Hij heeft één wetenschappelijk boek en vier literaire werken op zijn naam staan. Voor zijn recentste roman, Ze weten niet wat ze doen, ontving hij in 2014 de belangrijkste literaire prijs in Finland, de Finlandia-palkinto.

Boekgegevens:
Titel: Ze weten niet wat ze doen
Auteur: Jussi Valtonen
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 400 pagina's
Uitgever: Signatuur, januari 2016
ISBN: 978 90 56725 42 6
ISBN: 978 90 44973 90 7 (e-book)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: He eivät tiedä mitä tekevät
Vertaling: Annemarie Raas
Voor deze vertaling ontving de vertaler een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds

woensdag 16 december 2015

Vandaag ontvangen: 'Executie' van Kazuaki TakanoExecutie

Waar gaat het verhaal over?

Diep in de Congolese jungle leidt de Amerikaanse militair Jonathan Yaeger een internationaal team van commando’s. Ze hebben de opdracht om Akili te doden, een jongetje dat de volgende stap in de menselijke evolutie blijkt te zijn.
Maar Yaeger heeft zelf een ziek zoontje thuis, dat alleen gered kan worden door Akili’s grenzeloze kennis van alles op deze wereld. Yaeger raakt verstrikt in zijn persoonlijke drama en de ultieme strijd om de mensheid te redden.

Over de auteur:
(foto: Overamstel)

Kazuaki Takano werkte als scriptschrijver in Japan en Hollywood. Executie stond maandenlang in de Japanse en Duitse bestsellerlijsten, won meerdere prijzen en werd in Japan verkozen tot beste thriller van het jaar.

Good to know:
✦ Beste thriller van het jaar in Japan
✦ Voor liefhebbers van Michael Crichton
✦ Nu al een internationale bestseller
✦ Zeer actuele wetenschapsthriller
✦ Rechten aan dertien landen verkocht
✦ Filmrechten verkochten
(info: Overamstel)

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Executie
Auteur: Kazuaki Takano
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 576 pagina's
Uitgever: The House of Books, december 2015
ISBN: 978 90 44348 32 3
ISBN: 978 90 44348 33 0 (e-book)
Oorspronkelijke titel:
Jenosaido / Genocide of One
Vertaling: Yolande Ligterink