donderdag 31 oktober 2019

Vandaag in de schijnwerpers: 'Schaduwliefde', geschreven door Bob van LaerhovenSchaduwliefde

Samenvatting:

Waarom kunnen mensen zo wreed tegen elkaar zijn? In zijn zoektocht naar antwoorden concentreert Bob Van Laerhoven zich op individuen, maar op de achtergrond schemeren ideologieën, religies en politieke structuren door.

Op confronterende wijze neemt de auteur ons in tien verhalen mee naar verschillende landen en tijdperken, met als rode draad de destructieve gevolgen van onze hartstochten: van het hedendaagse Syrië tot Algerije in de jaren vijftig, van de burgeroorlog in Liberia in de jaren negentig tot de opstand in Belgisch Congo in de jaren zestig.

De tien verhalen belichten de schaduwkant van de liefde die de brandstof vormt voor onze gewelddadigheid, innerlijke eenzaamheid en gulzige ego's.


De auteur:

Bob Van Laerhoven (1953) is journalist, globetrotter en columnist. 
Hij is schrijver van meer dan 30 boeken en is doorgebroken in de VS, Frankrijk en Canada. 
Bob Van Laerhoven publiceerde in de leidende internationale magazines Ellery Queen’s Mystery Magazine en Wasafiri. 
Onlangs nog riep The San Diego Book Review zijn Dangerous  Obsessions uit tot de beste bundel korte verhalen van 2015. 
Met De wraak van Baudelaire, een internationaal succes, won hij de Knack Hercule Poirotprijs 2007. De Engelse vertaling Baudelaire’s Revenge won in 2014 de USA Best Book Award in de categorie Mystery/Suspense.

Meer info op zijn website.

Schaduwliefde koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Schaduwliefde
Auteur: Bob van Laerhoven
Genre: literaire fictie, verhalenbundel
Uitgave: paperback, 288 pagina's
Uitgever: Houtekiet, oktober 2019                                       
ISBN: 978 90 89247 74 2
ISBN: 978 90 89247 75 9 (e-Book)
NUR: 300, 303


Met dank aan Houtekiet voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

woensdag 30 oktober 2019

Vandaag in de schijnwerpers: 'Ongenadig', geschreven door Karin HazendonkOngenadig

Van de achterflap:

Anouk raakt tijdens een personeelsfeest aan de praat met Sven. Ze is gecharmeerd van hem en de aantrekkingskracht blijkt wederzijds. Sven leest iedere wens uit haar ogen en Anouk is ervan overtuigd dat hij de ideale man is.
Als Sven na een paar maanden vraagt met hem te gaan samenwonen, zet de onzekere Anouk, aangemoedigd door haar tweelingzus Miranda, haar twijfels aan de kant en trekt bij hem in.
Al snel ontstaat er een scheurtje in de perfecte relatie. Sven heeft zijn eigenaardigheden en een bizarre hobby. Anouk probeert uit alle macht daarmee om te gaan.

Na een ongelukje lijkt Sven twee gezichten te hebben. Zijn onverschillige kant laat Anouk aan haar lot over, terwijl zijn zorgzame kant haar het volgende moment liefdevol verzorgt.
Zo ook die ene avond. Anouk slikt de medicijnen die Sven haar heeft gebracht en ze valt in slaap.


De auteur:

Karin Hazendonk (1961) werd geboren in Utrecht. 
Ze raakte al op jonge leeftijd gefascineerd door boeken en het was haar dan ook al snel duidelijk dat ze ooit zelf zou gaan schrijven. In het dagelijks leven is ze bij een klein bedrijf werkzaam als boekhouder.
De avonden en de weekenden zijn gereserveerd voor haar gezin, twee herdershonden en haar grootste liefhebberijen: lezen en schrijven.

Eerder las ik van Karin Hazendonk:

Ongenadig koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Ongenadig
Auteur: Karin Hazendonk
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 330 pagina's
Uitgever: LetterRijn, oktober 2019
ISBN: 978 94 91875 87 8
ISBN: 978 94 91875 96 0 (eBook)


Met dank aan LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zondag 27 oktober 2019

Vandaag in de schijnwerpers: 'Een dier voor Roos', geschreven door Marleen Schmitz en geïllustreerd door Paul WolfsEen dier voor Roos

Als ze gaan verhuizen mogen de zusjes Roos en Lynn een huisdier uitzoeken.
Maar ze willen allebei een ander dier. 
Ze zoeken… en zoeken… 
Wordt het een hond of een kat? 
Of misschien een giraf of een geit?

De auteur:

Marleen Schmitz is geboren en opgegroeid in Montfort, een Limburgs dorp in de buurt van Roermond.

In 2004 is ze serieus begonnen met schrijven. Na een paar jaar van schrijfklasjes, cursussen en workshops ging ze aan de slag. Omdat ze (nog) niet kan kiezen, schrijft ze romans, kinderboeken, verhalen, gedichten en columns, zowel in het Nederlands als in het Limburgs.
Veel van haar romans spelen zich af in deze mooie provincie.
Marleen maakte naam in de Romanserie met boeken als 'Zand en zilver' en 'Wintervlinder'. 
In haar romans komen personages voor levensveranderende gebeurtenissen te staan en komt het erop aan dat ze het heft in handen nemen, ook wanneer ze denken dat ze daar niet toe in staat zin.

Lees meer op haar mooie website.

Eerder las ik van Marleen:

De illustrator:

Neem even een kijkje op de website van Paul Wolfs.
Je blijft genieten!

Een dier voor Roos koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Een dier voor Roos
Auteur: Marleen Schmitz
Illustraties: Paul Wolfs
Genre: kinderboeken  
Uitgave: hardcover met illustraties, 29 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Eigenzinnig, oktober 2019
ISBN: 978 94 63900 12 6
NUR: 280

Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zaterdag 26 oktober 2019

Ik las: 'Het verraad van Lady Charlamane', geschreven door Hans BreukerHet verraad van Lady Charlamane
Serie: Mack Dime #1

Van de achterflap:

“Voor het eerst sinds lange tijd wist Mack niet wat hij moest doen. In het leger en in zijn tijd bij een private contractor had hij ontelbare keren in hopeloos gewelddadige situatie gezeten. Bomgordels, handgranaten, mortieren en kogels in alle formaten hadden zich een weg gezocht om in zijn lijf te nestelen. Het verschil was dat hij in die situaties tenminste terug kon vechten. Nu was zijn vijand onzichtbaar, net als de motivatie om hem erin te luizen. Hij wist niet waar hij moest beginnen. Wie er achter dit plan zat was goed. Agressie flitste door zijn ingewanden, zijn borst ging hevig op en neer. Het was tijd om in de aanval te gaan.” 

Mack Dime – twee meter lang en minstens zo breed – is een rijke, bekende Nederlander, womanizer, drankorgel en adrenalinejunk. Hij is meedogenloos, slim en onweerstaanbaar. En hij zit diep in de problemen...

Mijn mening:

In 'Het Verraad van Lady Charlamane' leren we Mack Dime kennen. Hij is eigenaar van een beveiligingsbedrijf en houdt van vrouwen, drank en actie.  Het taalgebruik van de hoofdpersoon is soms vrij grof, maar dat past helemaal bij deze persoon waardoor het niet hinderlijk is. We leren hem hier kennen als een stoere bink met soms toch een klein hartje; dat is dan weer ontroerend om te lezen. Ook humor ontbreekt zeker niet in dit eerste deel.

Lady Charlamane is een aantal jaren plotseling verdwenen en staat even plotseling weer voor zijn neus. Ze zet een val op en zowel zijn bedrijf als zijn leven zijn niet meer veilig; hij kan zelfs niemand meer vertrouwen binnen zijn organisatie. Toch blijft hij haar zien als zijn favoriete medewerkster van weleer; hij leerde haar alles en ze was een van zijn protegés maar het ontbrak haar aan empathie. Ze had toentertijd de toekomst voor het grijpen maar ze verdween uit zijn leven.

"De jonge vrouw die naast hem zat, die hij opgeleid had, was er zeker klaar voor. Wraakzuchtiger dan hij, misschien ook wel harder. Maar het kwam vanuit haat en hij had ervaren dat je daardoor opbrandt. Toch was hij trots op haar, een vrouw die haar mannetje stond in deze keiharde business. Mij haar voelde ook een tikje angst, niet alleen voor haar veiligheid, maar voor hoe ver ze kon gaan."

In de proloog lees je over iets wat zich tien jaar eerder afspeelde. Meer over dat verleden kom je ongetwijfeld in het tweede deel 'De baron van de Balkan' tegen waardoor je meer zult kunnen begrijpen van de achtergronden. Ik kijk er zeker naar uit omdat het personage Mack Dime me getroffen heeft. 
De personages en de gebeurtenissen zijn goed beschreven en alles klopt in dit verhaal. Wellicht zal dat tweede deel meer diepgang brengen in een verhaal waarin actie voorop staat.


De auteur:

Over mezelf... Ik leef voor creativiteit, ik bedenk marketingstrategieën, schilder en schrijf. Ik woon in Amstelveen met mijn knappe vrouw en twee dochters.
Met Mack Dime wil ik de wereld veroveren. Het boek zit bomvol humor, lekkere wijven en leest als een actiefilm.
(bron: achterflap)

Neem ook een kijkje op zijn website

Mack Dime: Het verraad van Lady Charlamane koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Het verraad van Lady Charlamane
Serie: Mack Dime #1
Auteur: Hans Breuker
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 360 pagina's
ISBN: 978 90 82987 03 4

Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

vrijdag 25 oktober 2019

Vandaag in de schijnwerpers: 'Alter ego', geschreven door Emelie Schepp

Jana is terug!
En Danilo ook...

Een thriller over broers en zussen, relaties en verzoening.


Alter ego

Van de achterflap:

Twee vrouwen worden vermoord gevonden in een rivier. Van beiden zijn de benen aan elkaar genaaid. Wie wil hen laten lijken op zeemeerminnen en waarom? 
Officier van justitie Jana Berzelius legt verband met de zaak Simon Norell, een jonge man die zijn familie heeft vermoord en sindsdien vastzit. Maar Simon weigert te praten. Iemand moet zijn vertrouwen winnen en de enige die dat kan, is de man die zich beweegt als een dreigende schaduw in het leven van Jana: Danilo Peña.

De auteur:

De thrillerauteur Emelie Schepp groeide op in een klein stadje in het zuiden van Zweden. Ze werkte jarenlang als marketing- en communicatiespecialist maar was daarnaast altijd aan het schrijven. 
Ze brak in Nederland door met 'Memento'. Dit werd, evenals haar daarop volgende thrillers, 'Narcotica', 'Post mortem' en 'Postuum' met lovende recensies beoordeeld.
Alter ego is de vijfde thriller met Jana Berzelius in de hoofdrol.
Emelie Schepp won drie jaar op rij de Crime Writer of the Year Award.

Eerder las ik van Emelie Schepp:

Alter ego koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Alter ego
Auteur: Emelie Schepp
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 336 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, 22 oktober 2019
ISBN: 978 90 26145 64 3
ISBN: 978 90 26145 65 0 (eBook)
NUR: 332
Oorspronkelijk titel: Broder Jakob
Vertaald door: Corry van Bree


Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

woensdag 23 oktober 2019

Vandaag in de schijnwerpers: 'Breinsteins Missie 2', geschreven door Ineke FritzBreinsteins Missie 2

Van de achterflap:

Hoe zou jij reageren als de poten van de stoel in je kamer beginnen te tikken en je wordt vastgegrepen terwijl er niemand in de kamer is? Precies, ja.

Nick en Jayden keren als helden terug uit Amerika. Daar onderging hun opa, de wereldberoemde wetenschapper Bruce Sutton, een riskante hersenoperatie. Er werd een chip uit zijn hoofd gehaald, waarop informatie stond over de Bever. Deze mislukte uitvinding kan het leven van miljoenen mensen in gevaar brengen. Als Bruce kort na aankomst op Schiphol verdwijnt, wordt duidelijk dat niet iedereen gelooft dat hij niets meer over de Bever weet.

In een wanhoopspoging om aan zijn ontvoerders te ontsnappen, voert Bruce een verboden natuurkundig experiment uit. Daarbij werkt hij zich geniaal in de problemen. Terwijl grote vriend Lone probeert die problemen op te lossen, testen Nick en Jayden de angstaanjagend enge proefversie van een computerspel, waarin zijzelf de hoofdrollen spelen. Wrijvend over blauwe plekken en pijnlijke bulten wordt duidelijk dat alleen zij opa kunnen helpen. Wat ze niet weten is dat ze het risico lopen voorgoed te verdwijnen.

Breinsteins Missie deel 1 en deel 2 zijn ook prima los van elkaar te lezen.

Leeftijd: vanaf 11 jaar.

"Breinsteins Missie 2 is een superspannend verhaal, waarin een natuurkundig experiment grote gevolgen heeft en een computerspel pijnlijk echt blijkt.' – Juf Marjan op vanjufmarjan.nl.

Eerder las ik van Ineke Fritz:

De auteur:

Ineke over zichzelf:
“De eerste twintig jaar van mijn leven heb ik in Amsterdam gewoond. Daarna heb ik de 'reusachtige' sprong naar Diemen gewaagd. Die is me goed bevallen, want tot nu toe ben ik alleen in mijn fantasie verder gesprongen.

Schrijven en honden zijn mijn passie. Mijn werk als copywriter bij reclamebureaus inspireerde me tot het schrijven van fictie.” 

Lees meer over Ineke en haar werk op haar website.

NB: Breinsteins Missie 2 wordt opgedragen aan De Regenboogboom. Van elk verkocht boek gaat er een bedrag naar deze stichting. Lees HIER meer daarover.

Breinsteins Missie 2 koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Breinsteins Missie 2
Auteur: Ineke Fritz
Genre: jeugdboeken vanaf 11 jaar
Uitgave: paperback, 218 pagina's
Uitgever: Droomvallei Uitgeverij, september 2019
ISBN: 9789492844583


Met dank aan Droomvallei Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

dinsdag 22 oktober 2019

Ik las: 'Van nature klikt het!' geschreven door Bart Stornebrink

Leerboek voor de junior fotograaf


Van nature klikt het!

Van de achterflap:

Dit boek is geschreven voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar die graag (beter) willen leren fotograferen. Als thema hebben we gekozen voor de natuur. Natuur is schitterend, indrukwekkend, rustgevend en overal. Je hoeft dus niet heel veel moeite te doen om mooie foto onderwerpen te vinden, want in je tuin, of in het park kun je al beginnen.

In dit leerboek voor de junior fotograaf leren we je op een hele begrijpelijke manier de basis beginselen van de fotografie. Aan de hand van hele mooie foto's inspireren we jou en laten we je zien wat er allemaal mogelijk is. Techniek is belangrijk, maar plezier staat voorop!

Een deel van de opbrengst van dit boek komt ten goede aan Stichting KidsKlix, om zoveel mogelijk kinderen kennis te kunnen laten maken met de natuur.


Mijn mening:

Het is duidelijk dat de auteur vooral het plezier dat je kunt hebben bij het fotograferen van dieren en planten in de natuur met een echte fotocamera wil benadrukken. Bovendien is het heel leerzaam!
Er staan goede fototips in, zoals: "Oefen eerst op tamme (huis)dieren voordat je het veld intrekt voor echte wilde beesten".
Dat houdt dit avontuur om mee te starten heel dichtbij jezelf.

Enkele onderwerpen die besproken worden:
Hoe werkt een camera? Hoe maak je een geslaagde foto? Waar en wanneer vind je onderwerpen? Hoe fotografeer je een landschap, kikker, vogels, vlinder, paddenstoel of een bloem? Wat doe je met je foto’s? Tips voor de fotograaf, voor je meester of juf en voor papa en mama.
Het gaat hier niet alleen maar om je de techniek bij te brengen, maar je leert in eenvoudige stappen de basisbeginselen van de fotografie. Mede door de prachtige foto's en de beschrijving daarvan kun je zien wat allemaal mogelijk is in fotografie.


Foto: Wilde aardbeitjes in het groen, Jimmy, 8 jaar
In deze foto is het kleurencontrast maximaal. Je zou er zo je tanden in zetten. Zo lekker glimmen ze met dit strijklichtje. Maar lekker zijn ze niet. Bitter en hard vooral. Het vliegje is de bonus in de foto.

Voor in het boek staat een overzichtelijke inhoudsopgave van de achttien hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk lees je een uitgebreide inleiding van de auteur.

Vooral voor de allerjongsten is het naar mijn mening belangrijk dat een ouder eerst het boek even doorneemt. Daarna wordt het samen genieten van de mooie foto's en de tekst. De wat oudere kinderen kunnen alleen aan de slag in dit mooie boek, maar het blijft zeker ook genieten voor volwassenen. 
De leeftijdsgrens hoeft wat mij betreft niet vermeld te worden. Daarom liever 6+ dan 7 - 13 jaar.

"Het mag duidelijk zijn dat winter, lente, zomer en herfst voor- en nadelen hebben als het om fotograferen gaat. Elk seizoen heeft wel zijn charme en hete weer kan heel erg verschillen. In Nederland hebben we meestal wisselvallig weer. Let maar eens op het weerbericht. Zoals gezegd; elk weer is fotoweer, dus we gaan er altijd op uit.
Neem zo nodig een paraplu mee, kleed je warm aan, of juist lekker koel. Stop een regenhoesje voor je camera in je tas en gaan met die banaan! En denk aan waterdichte schoenen, want Nederland is vaak nat."

Er komen een aantal minder gangbare woorden in het boek voor, maar dat zijn woorden die horen bij fotografie. Deze woorden worden ook goed uitgelegd in het boek waardoor het een toegankelijk boek is geworden.
Kinderen die een klik hebben met de natuur zullen door middel van dit leerboek een mooie kans krijgen om een junior fotograaf te worden.
Misschien willen ze zelfs lid worden van een natuurclub!
Boven alles leren we uit 'Van nature klikt het!' hoeveel plezier je kunt beleven aan het bestuderen van de natuur door middel van het gebruik van een fotocamera.

Ik heb 'Van nature klikt het!' graag gelezen en bekeken.


De auteur:

Bart Stornebrink is naast de auteur van dit leerzame boek ook medeoprichter van Stichting KidzKlix. Bij KidzKlix is hij workshopleider en workshop coördinator. De afgelopen jaren heeft hij al duizenden kinderen en volwassenen de kunst van het fotograferen bijgebracht. Zijn passie ligt in de natuur en daarvan wil hij zoveel mogelijk kinderen laten genieten. Met als doel hun mentale, fysieke en emotionele ontwikkeling te vergroten. Zijn levensmotto luidt; elke dag iets ontdekken.
(bron info: KNNV)

Lees  HIER meer over KidzKlix.

Van nature klikt het! koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Van nature klikt het! Leerboek voor de junior fotograaf
Auteur: Bart Stornebrink
Genre: hobbyboeken, natuur, foto, film, leeftijd 7 - 13 jaar
Uitgave: hardcover, full colour, 88 pagina's
Uitgever: KNNV Uitgeverij, in samenwerking met Stichting KidzKlix oktober 2019
ISBN 9789050117289
NUR: 473, 214, 244, 410

                       

Met dank aan KNNV Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zondag 20 oktober 2019

Binnenkort verwacht: 'Winter in Schotland', geschreven door Sarah Morgan

Drie zussen komen na lange tijd weer samen. Is de familieband sterk genoeg om de vakantie te overleven?


Winter in Schotland

Over het verhaal:

Workaholic Hannah weet dat ze onmogelijk de rest van haar leven vakanties met haar familie kan vermijden. Alleen heeft ze naast hun hooggespannen verwachtingen nu ook stress vanwege het grote geheim dat ze sinds kort met zich meedraagt.

Huismoeder Beth zit in een persoonlijke crisis. Het enige wat zij van kerst verwacht is tijd om te besluiten of ze weer aan het werk zal gaan. De bedoeling was echter dat haar familie voor ontspanning zou zorgen, en niet het tegendeel!

Posy vraagt zich af of ze wel haar 'beste leven' leidt, maar durft niet te veranderen uit loyaliteit voor haar ouders. Tot haar nieuwe buurman Luke de rust komt verstoren…

In de koude Schotse Hooglanden droomt Suzanne McBride van de perfecte kerst met haar drie totaal verschillende dochters. Maar zullen ze een hele vakantie met elkaar overleven? Suzanne zal moeten vertrouwen op de kracht van familiebanden om haar dochters weer bij elkaar te krijgen.


Winter in Schotland bestelt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Winter in Schotland
Auteur: Sarah Morgan
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 416 pagina's
Uitgever: HarperCollins Holland, verwacht 22 oktober 2019
ISBN: 978 94 02704 39 6
ISBN: 978 94 02759 04 4 (eBook)
NUR: 302
Originele titel: The Christmas Sisters
Vertaald door: Henske Marsman


Met dank aan HarperCollins Holland voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Vandaag in de schijnwerpers: 'Stille wateren' geschreven door Eva Nagelkerke

'Wie manipuleert de boel? Stille wateren is een thriller met verrassende wendingen.' - Margriet


Stille wateren

Samenvatting:

Sophie heeft iets vreselijks gedaan. Of niet?
Sophie is negenentwintig en woont nog bij haar ouders. De spanning in huis is echter om te snijden. Tien jaar geleden heeft ze iets afschuwelijks gedaan, en daar moet ze nog dagelijks voor boeten. Gebukt onder schuldgevoel probeert Sophie haar leven weer op de rit te krijgen, hoewel haar omgeving haar geen centimeter ruimte geeft. Dan slaat de twijfel toe. Wat is er eigenlijk echt gebeurd? Is zij werkelijk het monster waar de kranten vol van stonden?

De zoektocht naar de waarheid brengt Sophie en haar omgeving aan het wankelen en zorgt ervoor dat grenzen tussen waan en werkelijkheid vervagen. Iemand die niet wil dat de waarheid aan het licht komt, speelt een manipulatief spelletje met haar...

Eva Nagelkerke:

Eva Nagelkerke is de schrijversnaam van de zussen Alexandra en Victoria Nagelkerke. Al jaren schrijven ze zeer succesvolle spannend verhalen, met een vlijmscherp ook voor onderlinge menselijke relaties.
Hun Storytel Original-dramaserie De mooiste tijd van je leven stond wekenlang in de top tien van best beluisterde series.
(bron info: achterflap)

Stille wateren koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Stille wateren
Auteur: Eva Nagelkerke
Genre: psychologische thriller
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: HarperCollins Holland, oktober 2019
ISBN: 978 94 02704 63 1
ISBN: 978 94 02758 41 2 (eBook)
NUR: 305


Met dank aan HarperCollins Holland voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

donderdag 17 oktober 2019

Ik las 'De Gelukkige Pechvogel' van Beatrijs Nolet & Ruth Van Wichelen


De Gelukkige Pechvogel

Het verhaal:

Op zijn tocht naar het warme Zuiden ondervindt Wiek tegenslag na tegenslag. Wind, kou en zelfs een dikke meneer die hem in een kooi wil stoppen... Wat is hij nu? Een pechvogel of... toch een geluksvogel? Of allebei?

In het topje van een hoge eik,
kijkt Wiek over zijn koninkrijk:
het bos, de duinen, de wei, de hei.
'Die hele wereld is van mij,' fluit hij.
Zo zingt hij daar zijn hoogste lied
'Hoor je me wel of hoor je me niet?
Wat heb ik toch een prachtig leven.'
Toch duurt geluk soms maar heel even.

Mijn mening:

Het is genieten vanaf de eerste bladzijde! 
De combinatie van het verhaal op rijm en de leuke illustraties zorgt er voor dat je aandacht gevangen blijft; je wilt graag weten hoe het verder zal gaan met Wiek. 
Zal hij nog gelukkig kunnen worden en naar welke plekken op aarde zal dit avontuur hem brengen?

'De Gelukkige Pechvogel' is een prachtig boek om uit voor te lezen en zo samen te genieten van de plaatjes in dit boek met bijzondere vormgeving. Je blijft bladeren en als het verhaal uit is, begin je gewoon weer opnieuw!
Spelenderwijs leert dit boekje over het zuiden waar het warm is en het noorden waar het koud is.

Het is net zoals in ons eigen leven; soms gaat het goed en soms niet. Dat is iets wat bij het leven hoort. Schrik er niet van want het leven gaat door; misschien wel op een andere manier, maar dat is dan ook niet erg.

Ik heb 'De Gelukkige Pechvogel' graag gelezen.


De auteur:

Beatrijs Nolet is in 1942 in Schiedam geboren. Ze groeide op in Bergen, Noord-Holland. Na de mms verdiepte ze zich in toneel en schrijven. Aanvankelijk gaf ze dramalessen. Haar eerste kinderboek, De kleine wereldreis van Bas en Joke, verscheen in 1980. 
Behalve boeken heeft ze toneelstukken en musicals voor de jeugd geschreven. Daarnaast heeft ze zelf ontwikkelde schrijfcursussen aan volwassenen en kinderen gegeven. Ze leerde haar cursisten onder meer kinderverhalen, detectiveverhalen, autobiografische verhalen of een gefingeerd dagboek schrijven. 

Beatrijs is auteur van succesvolle kinderboeken als Anna's oorlog, De geheimzinnige toverbol en ‘Ontsnapt’. Haar werk wordt gekenmerkt door actuele thema’s uit de beleveniswereld van kinderen.
Daarnaast is haar taalgebruik uiterst toegankelijk voor kinderen, wat uitnodigt tot zelf lezen. Haar grote wens was het realiseren van een prentenboek; dat is nu gelukt met 'De Gelukkige Pechvogel'.

De schrijfster zoekt thema's die bij haar passen en haar boeken hebben dan ook een persoonlijke lading.
Van 1974 tot 2012 woonde ze in Den Haag, tegenwoordig woont ze in Amsterdam. Ze is getrouwd en heeft een zoon.

De illustrator: 

Ruth Van Wichelen is illustrator, grafisch ontwerper en Lerarenopleider aan de Odisee Hogeschool te Brussel. Robbie Robot op ruimtereis  (2014) van Reynier Molenaar was haar eerste prentenboek bij Uitgeverij BLOP.  Naast het verhaal is ook de vormgeving van De Gelukkige Pechvogel bijzonder. De binnenkant van het prentenboek is in harmonicavorm (in vaktaal: Laparillo) en dus uitvouwbaar. 
Helemaal uitgeklapt zie je de avonturen van Wiek in één beweging. Deze vorm was een idee van Ruth.

De Gelukkige Pestvogel koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: De Gelukkige Pestvogel
Auteur: Beatrijs Nolet
Illustrator: Ruth Van Wichelen
Redactie: Reynier Molenaar
Genre: kinderboek, prentenboek op rijm 0-5 jaar
Uitgave: hardcover, 20 pagina's, binnenzijde uitvouwbaar karton
Uitgever: Uitgeverij BLOP, oktober 2019
ISBN: 978 90 82851 52 6
NUR: 273


Met dank aan Uitgeverij BLOP voor het toezenden van een recensie-exemplaar. 

dinsdag 15 oktober 2019

Ik las: 'De wijde lucht', geschreven door Kate Atkinson

Van de auteur van Leven na leven


De wijde lucht

Samenvatting:

Ex-politieman en privédetective Jackson Brodie is onlangs verhuisd naar een rustig dorp  aan de Engelse kust. Zijn werkzaamheden (bewijs van echtelijke ontrouw verzamelen voor achterdochtige vrouwen) zijn rechttoe rechtaan, de setting is pittoresk. Maar onder het oppervlak sluimert iets duisters. 
Een toevallige ontmoeting met een wanhopige man op een afbrokkelende klif e neen nieuwe cliënt, Crystal Holroyd, getrouwd met de eigenaar van een transportbedrijf, voeren Jackson naar een sinister netwerk - en terug op het pad van zijn oude vriendin Reggie.   
Oude geheimen en nieuwe leugens doorkruisen elkaar in deze grappige, schrijnende en adembenemende nieuwe roman.
(bron info: Uitgeverij Atlas Contact)

Mijn mening:

Eerder las ik nog niets van deze auteur en was blij verrast met de inhoud van deze thriller.
Jackson Brodie woont in een pittoresk dorpje aan de Engelse kust en heeft het nog steeds moeilijk met zijn zoon Nathan en zijn ex-vrouw Julia. Hij had zich ook iets meer voorgesteld van zijn nieuwe baan. Overspelige stellen fotograferen staat niet op zijn verlanglijstje, maar het levert een inkomen dat hij goed kan gebruiken. 

Het duurt even voordat er echt actie komt in het verhaal, maar alles wat je leest is even belangrijk in dit verhaal. Soms te gruwelijk voor woorden, maar steeds heel onderhoudend. Het geheim waar Jackson mee in contact komt is niet iets van de laatste tijd; het kan al tientallen jaren zijn gang gaan.

De vele personages hebben uiteindelijk allemaal een doel in het verhaal. Ze worden door Atkinson uitgebreid beschreven en lijken een eigen verhaal te vertellen zonder iets met de anderen te maken te hebben. 
Ook de beschreven gebeurtenissen lijken in eerste instantie niets met elkaar te maken hebben, maar dat verandert tijdens het lezen. 
Het past allemaal als een dekseltje op een potje en wordt de basis voor een grote stoofpot vol gruwelen.

'De koele ochtendlucht  had de gevolgen van het Sam Smith-bier van de avond ervoor al bijna weggeblazen toen de eerste van hen een ruk aan zijn lijn voelde. Iets groots en zwaars, maar het leek merkwaardig genoeg niet te worstelen om aan zijn gevangenneming te ontsnappen. Toen de visser in het water tuurde, kon hij de flits van de zilveren schubben onderscheiden. Als het een vis was, was hij enorm, hoewel hij slap in het water hing alsof hij al dood was. Nee, geen schubben, besefte hij. Lovertjes. Geen kabeljauw of koolvis - een vrouw. Of een meisje. Hij brulde om zijn vrienden en met z'n vieren wisten ze de dode zeemeermin vast te haken en aan dek te hijsen.'

Ondanks dat ik geen eerdere delen heb gelezen over Jackson Brodie had ik niet het idee dat ik iets gemist heb uit zijn leven; dit deel is heel goed als een stand-alone te lezen omdat er zo nu en dan over zijn verleden verteld wordt door middel van herinneringen van Brodie.
In deze thriller ontbreekt ook de humor niet.
Ik heb 'De wijde lucht' graag gelezen.De auteur: 

Kate Atkinson (1951) won de Whitbread Award voor haar eerste roman, 'Achter de schermen'. Ze werd geboren in York en leeft nu in Edinburgh.
Haar romans met detective Jackson Brodie in de hoofdrol werden succesvol verfilmd door de BBC. 'Leven na leven' verscheen in 2013 en werd bekroond met de Costa Novel Award. Het boek stond maandenlang op de 'New York Times'-bestsellerlijst en was in Engeland een van de best verkochte romans van 2013 en 2014. Het boek wordt momenteel verfilmd. 'Gevallen god' verscheen in 2015. In oktober 2018 verscheen haar nieuwste boek 'Transcriptie. Haar nieuwe roman 'De wijde lucht' is verschenen in de zomer van 2019.

De wijde lucht koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: De wijde lucht
Auteur: Kate Atkinson
Genre: roman
Uitgave: paperback, 376
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, juni 2019
ISBN: 978 90 25456 54 2
ISBN: 978 90 25456 58 0 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Big Sky
Vertaald door: Inge Kok


Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar.