donderdag 17 oktober 2024

Vandaag in de schijnwerpers 'Schim in de nacht', een nieuwe thriller van Sterre Carron

 Wees gewaarschuwd, Carron houdt de lezer in haar macht tot het einde aan toe.” 
- Vrouwenthrillers.nl


Schim in de nacht

‘Ik ben Lorie, ik ben vandaag jarig en word 16 jaar. 
Maar ik vrees dat ik over een paar minuten word vermoord.’

Wanneer de tweelingzusjes Lorie en Nina op weg naar hun feestje een winkel binnenstappen, komen ze onverwacht in een nachtmerrie terecht. Terwijl ze versnaperingen uitzoeken, schrikken ze op door een
ijselijke schreeuw. Tot hun ontzetting zien ze hoe twee gemaskerde en gewapende mannen koelbloedig de kassière en een klant neerschieten. Radeloos proberen de zusjes zich te verstoppen, maar algauw worden
ze gevat.

De criminelen plaatsen hen voor een hartverscheurend dilemma. De woorden ‘one of you’ galmen door de macabere ruimte. Als een
van de meisjes met hen meegaat, blijft de ander in leven. Maar is dat wel zo?

Wat is het motief van deze genadeloze misdadigers? Waren de meisjes op de verkeerde plaats op het verkeerde moment? Of zijn ze het slachtoffer van een duivels plan? En het allerbelangrijkste: worden ze tijdig voor de poorten van de hel weggehaald en zullen ze elkaar ooit weer in de armen sluiten?

De auteur 

Sterre Carron publiceerde reeds 22 boeken met de intrigerende rechercheur Rani Diaz in de hoofdrol. Met ‘Schim in de nacht’ brengt Sterre voor het eerst een standalone. Geen Rani deze keer, maar wel een bloedstollend verhaal!

Elk boek van Sterre Carron is een pageturner van formaat, vol onverwachte wendingen en onthullingen die je op het puntje van je stoel laten zitten. Vanaf de eerste pagina grijpt ze je bij de keel en laat ze je pas los als je de laatste bladzijde hebt omgeslagen.

Sterre Carron behoort tot de top van de Nederlandstalige thrillerschrijfsters. In 2023 werd ze genomineerd voor de shortlist van de oeuvreprijs De Max Gouden Vleermuis. Haar boeken worden door duizenden liefhebbers van spannende boeken verslonden.

Eerder las ik van Sterre Carron:

Schim in de nacht koopt u bij (de website van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Schim in de nacht
Auteur: Sterre Carron
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 348 pagina’s
Uitgever: Phoenix Books, oktober 2024
ISBN: 9789464789300
NUR: 330


Met dank aan Phoenix Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Phoenix Books)

woensdag 16 oktober 2024

Ik genoot van 'Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – 100 bijzondere Nederlandse vrouwen'



Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes 
–  100 bijzondere Nederlandse vrouwen

Een ode aan Nederlandse heldinnen. 
Een boek vol inspiratie voor iedereen die zijn eigen dromen volgt

Achterflap

Na het succes van de eerste twee delen van Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes, die wereldwijd zijn gelezen door bijna vijf miljoen mensen en zijn vertaald in 49 talen, gaat het avontuur verder in Nederland. ‘Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – 100 bijzondere Nederlandse vrouwen’ gaat over de levens van buitengewone Nederlandse vrouwen van toen en nu. Vrouwen die hun eigen pad kiezen en hindernissen overwinnen, als schrijver, bergbeklimmer, arts, wetenschapper, politicus of activist. Van Frieda Belinfante tot Karin Amatmoekrim en van Harriette Verwey tot Jacoba van Beieren. 

Mijn mening

'Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – 100 bijzondere Nederlandse vrouwen' is meer dan alleen een verzameling verhalen. Het is een inspirerend boek dat de levens van buitengewone Nederlandse vrouwen belicht, van bekende namen als Frieda Belinfante tot minder bekende maar even indrukwekkende figuren.

Onder elk verhaal staat wie het verhaal geschreven heeft en de geboorte- en sterfdatum (indien bekend) van de hoofdpersoon in dat verhaal.

Wat dit boek zo bijzonder maakt, is de diversiteit aan vrouwen die aan bod komen. Van schrijvers en bergbeklimmers tot wetenschappers en activisten, het laat zien dat er talloze manieren zijn om je stempel op de wereld te drukken. Door de verhalen van deze sterke vrouwen worden jonge lezers aangemoedigd om hun eigen dromen na te jagen en te geloven in hun eigen kunnen.

Aan alle rebelse meisjes ter wereld:

“Leer van het verleden

en als je twijfelt,
onthoud dan

de toekomst maak je zelf”

Het boek is een schatkamer vol inspirerende verhalen over vrouwen die grenzen verlegden. Er komen vrouwen uit alle lagen van de maatschappij aan bod, met verschillende achtergronden en beroepen.
Bovendien leer je veel over de geschiedenis van Nederland en de rol die vrouwen daarin hebben gespeeld.

“Er was eens een meisje dat al haar tijd buiten doorbracht, altijd in beweging. Zeilen, surfen en wakeboarden op de Loosdrechtse Plassen in de zomer, en in de winter glijden door de sneeuw van verre bergen. Zelfs toen Bibian oud genoeg was om naar de universiteit te gaan, bleven de bergen haar roepen. Ze leerde snowboarden en was verkocht. De witte wereld, de snelheid en de adrenaline: in de sneeuw was ze vrij.”

Lees meer over Bibian Mentel en andere kanjers in dit boek.

Voor in het boek staat een duidelijke inhoudsopgave op alfabet waardoor het opzoeken naar de naam van de hoofdpersoon een stuk gemakkelijker is gemaakt. Achter in het boek staat een overzicht van de illustratoren en van de schrijvers die bijgedragen hebben aan het tot stand komen van dit juweeltje. Bovendien is er nog ruimte vrij gehouden om je eigen verhaal te schrijven.

De samenwerking tussen 48 illustratoren en 16 schrijvers van Nederlandse bodem heeft geresulteerd in een visueel aantrekkelijk boek dat zowel jong als oud aanspreekt. De levendige illustraties brengen de verhalen tot leven en maken het boek nog boeiender.
Zowel kinderen als volwassenen kunnen genieten van deze verhalen.

Kortom, 'Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – 100 bijzondere Nederlandse vrouwen' is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in sterke vrouwen, geschiedenis en persoonlijke ontwikkeling. Het is een boek dat je aanmoedigt om je eigen pad te volgen en je dromen waar te maken.

Ik heb enorm genoten van dit prachtige boek.



Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – 100 bijzondere Nederlandse vrouwen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – 100 bijzondere Nederlandse vrouwen
Auteur(s): 16 schrijvers van Nederlandse bodem
Illustratoren: 48 illustratoren
Genre: kinderboeken, diversen
Uitgave: hardcover met leeslint, 212 pagina’s
Uitgever: Rose Stories, maart 2021
ISBN: 9789083063638
NUR: 270


Met dank aan De Vrije Uitgevers voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: De Vrije Uitgevers)

dinsdag 15 oktober 2024

Vandaag in de schijnwerpers 'De Laatste Christen', een spannende roman geschreven door Alexander von Schmid

 Wat als je geloof op een leugen rust?


De Laatste Christen

Wat gebeurde er precies na de kruisiging van Jezus, en wat bracht mensen ertoe te geloven dat Jezus uit de dood was opgestaan?

Aartsbisschop Mario Rodriguez van Sevilla gelooft heilig in de Rooms-Katholieke Kerk en de opstanding van Jezus uit de dood. Wanneer hij echter geconfronteerd wordt met een manuscript waarin Jozef van Arimathea, de man die Jezus volgens de vier evangeliën zou hebben begraven, uitlegt wat er werkelijk gebeurde na de kruisiging van Jezus, worden zijn overtuigingen geschokt. Durft hij de waarheid onder ogen te zien dat zijn geloof op een leugen rust? Dwingt deze waarheid hem om af te treden als aartsbisschop? En durft hij publiekelijk toe te geven dat hij zijn geloof heeft verloren?

Jozef van Arimathea, een Joodse zakenman, woonachtig in Antiochië (1e eeuw na Chr.), bekent in zijn manuscript wat hem dwong de waarheid over de oorsprong van het christelijk geloof te onthullen: de christelijke bisschop Ignatius van Antiochië heeft een evangelie gepubliceerd waarin de Joden ervan worden beschuldigd Jezus Christus te hebben vermoord. Dit leidt tot christelijke agressie tegen joden, die culmineert in de brandstichting van de grote synagoge van Antiochië, gevolgd door pogroms. Jozef hoopt met het openbaar maken van de waarheid over de christelijke religie deze als vals te ontmaskeren en te vernietigen, zodat de haat van christenen jegens zijn volk zal verdwijnen.

De twee verweven verhaallijnen van Jozef van Arimathea en Mario Rodriquez leiden tot een ontknoping die even verrassend als tragisch is.

Alexander von Schmids ‘De Laatste Christen’ combineert een thriller, liefdesverhaal, historische reconstructie en filosofische zoektocht naar de waarheid.


De auteur

Alexander von Schmid is afkomstig uit Breda. Hij studeerde wiskunde en filosofie aan de Rijksuniversiteit Leiden waar hij in 1996 afstudeerde op zijn favoriete filosoof Friedrich Nietzsche. Na enkele jaren wiskundeles op middelbare scholen te hebben gegeven, ging hij in 1998 werken voor de Hogeschool Rotterdam, waar hij in 2012 hoofddocent werd. Hij legde zich toe op onderzoeksvaardigheden, ethiek en internationaliseren. Hij publiceerde twee ethiekboeken (Praktische Ethiek en Kritisch Denken over Goed en Slecht), een prijswinnende casus over de ethiek van zelfrijdende auto's en vele opinieartikelen in dagblad Trouw.

Tijdens zijn studie filosofie had Alexander een grote belangstelling voor religie, mythologie en natuurgodsdiensten. Hij is bijzonder geïnteresseerd in de historische kern van religieuze verhalen, en de wijze waarop die soms verdraaid wordt om de religieuze boodschap te ondersteunen. "Wat is historisch en wat is religie?" Daarnaast vindt hij de spanning tussen wetenschap (feiten) en religie (zingeving) intrigerend.

Lees meer over Alexander en zijn werk op zijn website.

De Laatste Christen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: De Laatste Christen
Auteur: Alexander von Schmid
Genre: roman, thrillers & misdaad
Uitgave: paperback, 
Uitgever: Phoenix Books, september 2024
ISBN: 9789464789294
ISBN: 9789464789379 (eBook)
NUR: 330

Met dank aan Phoenix Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Phoenix Books)

Lees hier mijn recensie (inclusief inkijkexemplaar) van 'De Eindman' geschreven door Henriëtte Hemmink

 


De Eindman

Ook in de liefde gaat het om het maken van keuzes. 
Weten we dan ook of we de juiste gemaakt hebben?

Henriëtte Hemmink weet opnieuw de lezer te pakken met haar nieuwste roman, 'De Eindman'. Het verhaal van Vera, een journaliste die tijdens haar ochtendwandelingen verstrikt raakt in een web van mysterie en verlangen, is een meesterlijk staaltje van spanning opbouwen. Vera is sinds moeder van twee kinderen die inmiddels niet meer thuis wonen en sinds twee jaar weduwe. Huug was haar grote liefde... 

“Ze was zich bewust wat er zich in haar leven afspeelde, behalve die terugkerende droom die ze niet begreep of nauwelijks een droom te noemen was. Het was een soort van pop-up of breaking news flits, die zich vooral manifesteerde wanneer ze bijna sliep. Dan was er opeens die hese stem uit het duistere niets die ze niet kon verstaan.”

De beschrijving op de achterflap belooft een verhaal over liefde en dat is het zeker, maar dan wel in een heel bijzondere vorm. De ontmoeting met de mysterieuze man op het pad langs het meer is niet zomaar een toevallige gebeurtenis. Ze noemt hem ‘de Meerman’. Hij stelt zich later aan haar voor als ‘Gijs’.
Het is een katalysator voor een reeks gebeurtenissen die Vera's leven op zijn kop zet. De vraag of ze een nieuwe liefde wil wordt steeds dringender, terwijl de schaduwen van de man steeds langer lijken te worden.

De berichten van tussen Vera en haar vriendin Mia staan in cursief en lopen dwars door het hele verhaal. Ook de mails van anderen, haar herinneringen en gesprekken uit haar verleden staan in cursief gedrukt en waardoor je steeds meer over de achtergronden van de personages te weten komt.

Hemmink weet de lezer vanaf de eerste pagina te boeien met haar vlotte schrijfstijl en zorgvuldig opgebouwde verhaal. De personages zijn geloofwaardig en complex, en de setting draagt bij aan de sfeer van onheil die over het verhaal hangt. De auteur speelt vakkundig met de verwachtingen van de lezer en zorgt voor een aantal onverwachte wendingen die het verhaal nog spannender maken.

“Toen hij haar in een auto zag stappen, draaide hij zich abrupt om en maakte zich haastig uit de voeten. 
Ze mocht hem niet zien!
Een minuut later passeerde ze hem rakelings met haar auto. Hij wierp een schuwe blik opzij en zag haar mond bewegen.
Telefoneerde ze?
In een flits zag hij dat ze met een hand het ritme van een liedje op het stuur tikte. Ze zong met de radio mee.
Het was haar onverwachtse vrolijkheid die zijn woede in hem deed oplaaien.
‘Wacht maar’, fluisterde hij. ‘Wacht maar…’ ”

Naast het spannende plot, raakt Hemmink ook aan diepere thema's zoals liefde, vertrouwen en de keuzes die we maken in het leven. De vraag hoeveel mensen bereid zijn om voor echte liefde te kiezen, is een universeel thema dat bij veel lezers zal resoneren.
Van een van de personages is de naam heel lang onbekend gelaten voor de lezers. Dat maakt alles nog een stukje spannender.

'De Eindman' is een boek wat je niet snel vergeet. Het is een psychologische thriller die je aan het denken zet over de complexiteit van menselijke relaties en wat wraakgevoelens tot gevolg kunnen hebben. Als je van spannende verhalen houdt met een vleugje romantiek, dan is dit boek zeker een aanrader.
Henriëtte Hemmink bewijst opnieuw waarom ze een van de meest succesvolle schrijvers van Nederland is.



De auteur

Henriëtte Hemmink (1957) is een succesvol schrijver van meer dan 150 romans en jeugdboeken. Van haar populaire boeken zijn bijna 1.000.000 boeken verkocht. Ze heeft een aansprekende, filmische stijl en haar verhalen zijn zorgvuldig opgebouwd. De personages in haar boeken worden geconfronteerd met de dilemma’s van het leven: liefde, dood, jaloezie, kwetsbaarheid, verraad, afgewezen worden en dit verpakt ze in spannende verhalen met onverwachte wendingen en afloop. Henriëtte Hemmink verstaat de kunst van het weglaten en juist daarom maken haar verhalen diepe indruk.

Eerder las ik van deze auteur: De Eindvrouw .

De Eindman koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: De Eindman
Auteur: Henriëtte Hemmink
Genre: roman
Uitgave: paperback, 489 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, augustus 2024
ISBN: 9789464872149
ISBN: 9798227929266 (eBook)
NUR: 301
thema: thriller/spannende fictie


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info Uitgeverij Aspekt)

maandag 14 oktober 2024

Vandaag in de schijnwerpers 'Invasie van de Zîn', het tweede deel uit de reeks 'Machten van Anir' geschreven door Joost Thissen

 Machten van Anir (deel 2)


Invasie van de Zîn 


Het dorp van de nu zeventienjarige Lyss werd uitgeroeid. Hij vluchtte en bereikte een andere stam; later trok hij verder naar het land Horm om de verantwoordelijken voor de moorden te vinden. Lyss doodt een hooggeplaatste leider en vlucht met zijn nieuwe vriend, Yossi, een ontsnapte dwangarbeider.

In deel 2 trekken deze twee naar het geboorteland van Yossi, waar diens vader Ichtoral generaal is. Deze ontdekt het militaire talent van Lyss: het begin van een nieuw avontuur. 
De mooie danseres Miluna, hopeloos verliefd sinds hun kennismaking blijft achter, terwijl Lyss ten strijde trekt. 


De auteur

Joost Thissen (1956) is vanaf zijn jeugd een liefhebber van Fantasy boeken. Meer dan 20 jaar geleden begon hij aan ‘Machten van Anir’, maar door de drukke bezigheden met zijn werk ging dat met horten en stoten. Hij werkt als onderwijskundig onderzoeker en subsidie-specialist, vaak in opdracht van scholen. Als schrijver is hij geïnspireerd door Tolkien, maar ook door de politieke theorieën van Noam Chomsky.

Lees hier over ‘Horm’; het eerste deel uit de serie ‘Machten van Anir’.  

Neem ook een kijkje op zijn website.

Invasie van de Zîn – Machten van Anir (2) koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Invasie van de Zîn
Serie: Machten van Anir (2)
Auteur: Joost Thissen
Genre: avonturenroman, fantasy
Uitgave: paperback, 427 pagina’s
Uitgever: Ambilicious, oktober 2024
ISBN: 9789493275928
NUR: 336


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Ambilicious)

Een tijdje terug won ik een exemplaar van 'Volle bloei' geschreven door Hetty Kleinloog. Lees hier mijn recensie (inclusief inkijkexempaar)



Volle bloei

Een kleurrijk bouquet van vriendschap en levenslust

Hetty Kleinloog weet met 'Volle bloei' een heerlijk verhaal te creëren dat zowel ontroert als aan het lachen maakt. De vijf dames die elkaar ontmoeten op een begraafplaats, zijn personages waar je om geeft. Je leest  over Lies, Greetje, Anneke, Wanda en Danny. Elk met hun eigen unieke verhaal en verlangens, maar samen vormen ze een kleurrijk geheel.

Kleinloog weet de lezer moeiteloos mee te voeren in het leven van deze vrouwen. De humoristische dialogen en de herkenbare situaties zorgen voor een aangename leeservaring. Tegelijkertijd weet de auteur ook de diepere lagen van het verhaal te raken. Thema's als vriendschap, verlies en het nastreven van je dromen worden op een ontroerende manier beschreven.

“Als ze de hoorn neerlegt, is alle bloed uit haar gezicht weggetrokken. ‘Ik begrijp dat dit een belangrijk moment voor jullie is’, stamelt ze, ‘en ik had hier dolgraag de tijd voor genomen, maar…’
‘Je gaat nu toch niet naar je vriendinnen?’ Agaath briest van verontwaardiging.
‘We hebben recht op een verklaring’, eist Ceciel.
Anneke voelt de paniek opkomen en probeert na te denken. Dat lukt niet. En toch weet ze het wel.
‘Zwanger geworden toen ik zestien was, Dieudonné gekregen, afgestaan, daarna met jullie vader getrouwd, niks verteld, jullie gekregen. Ik moet nu naar Danny. Dag.’
Met de zekerheid dat ze haar kinderen in volslagen verbijstering achterlaat, loopt Anneke zonder jas de deur uit.”

Wat 'Volle bloei' onderscheidt van veel andere boeken, is de positieve insteek. Ondanks de soms moeilijke omstandigheden waarin de personages zich bevinden, blijft de hoop op een betere toekomst altijd aanwezig. Het is een boek dat je met een glimlach op je gezicht achterlaat en je inspireert om het beste uit het leven te halen. Het was mooi om te lezen hoe dit vriendenclubje van wat oudere vrouwen, ieder met een eigen rugzakje, tot stand kwam en verder ging. 
Achter in het boek staan teksten van liedjes van Danny die uiteindelijk toch nog voor verstrooiing zorgde. Ze was een van de vijf.

Al met al is 'Volle bloei' een aanrader voor iedereen die houdt van een warm en humoristisch verhaal over vriendschap en het leven. Ook op latere leeftijd is van alles mogelijk. 
Ik heb 'Volle bloei' graag gelezen.



De auteur

Hetty Kleinloog (Amsterdam, 24 juni 1958) is auteur, scenario- en toneelschrijver, tekstdichter, dramadocent en regisseur. Kleinloog studeert van 1984 tot 1987 aan de Theaterschool Amsterdam, de parttime opleiding Drama. Als afstudeerproject richt zij Theatergroep Mevrouw Jansen op. Bij deze theatergroep is zij tot de opheffing in 2009 creatief leider / auteur / regisseur / tekstdichter. 

Sinds 2000 schrijft Hetty televisiedrama en werkt ze als dialoogschrijver, storyliner en eindredacteur mee aan tv-series als ONM, Lotte, SpangaS, Malaika, Tita Tovenaar, GTST, De Spa en De Kameleon
In 2014 heeft Hetty de jeugdroman Vuurwerk gepubliceerd.

Bij Uitgeverij Marmer heeft ze haar romans Volle Bloei en Volle Kracht, de kerstnovelle Een goede kerst en inmiddels vier thrillers in de Kauffmann & Kauffmann thrillerreeks uitgebracht. 
Zowel Nachtwerk en Moederweelde, het tweede en derde deel van deze thrillerreeks hebben de Publieksprijs van de VN Detective & Thrillergids gewonnen.

Lees hier mijn recensie van Kauffmann & Kauffmann (1): De zusjes.


Volle bloei koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Volle bloei
Auteur: Hetty Kleinloog
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback met flappen, 416 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Marmer, juni 2018
ISBN: 9789460684357
ISBN: 9789460687686 (eBook)
ISBN: 9789463624657 (luisterboek)
NUR: 305


Met dank aan Hetty Kleinloog voor het toezenden van mijn op Instagram gewonnen exemplaar. 
(bron info: Uitgeverij Marmer)

zaterdag 12 oktober 2024

Ik las en genoot van de tweede druk van 'Inspecteur Holländska', een thriller geschreven door Mirjam Everhard


Inspecteur Holländska

Een verrassend thrillerdebuut

Mirjam Everhard bewijst met haar debuutthriller 'Inspecteur Holländska' dat ze behalve voor het schrijven van columns en blogs ook een talent heeft voor het schrijven van spannende verhalen. Deze thriller voert ons mee naar het Zweedse landschap, waar de Nederlands-Zweedse inspecteur Maja Hove een mysterieuze zaak onderzoekt.

Maja woont en werkt al 5 jaar in de Zweedse wintersportplaats Neläs als politie-inspecteur. Toen haar relatie in Nederland op de klippen liep, emigreerde Maja naar Zweden. Ze wordt vanwege haar afkomst ‘Inspecteur Holländska’ genoemd. Totaal onverwachts krijgt ze de leiding over het onderzoek naar de vermissing van een Sámi-vrouw in het afgelegen noorden.   
Je leest hoe Maja, die worstelt met haar eigen identiteit, steeds dieper verstrikt raakt in de zaak. De lezer leert een heleboel over de inheemse inwoners van Finland; de Sámi. 

Everhard weet de spanning op te bouwen en het plot kent onverwachte wendingen. De combinatie van een persoonlijke zoektocht en een misdaadmysterie maakt 'Inspecteur Holländska' tot een meeslepend geheel. Het blijft niet bij de vermissingszaak van een jonge vrouw, maar snel na haar aankomst bij haar nieuwe werkgever worden twee mensen vermoord.
Het verhaal wordt veelal vanuit Maja verteld, waardoor we een steeds beter beeld van haar kunnen krijgen.

“Ze voelt zich Zweeds en is ook Zweeds, maar aan het gebruik van snus zal ze nooit kunnen wennen. Hoe haalt iemand het in zijn hoofd om zuigtabak met nicotine onder zijn bovenlip te stoppen? Het is iets minder schadelijk dan roken, maar zo verslavend en in Zweden is dit gewoon te koop in de supermarkt! Ze weet dat er in Nederland jongeren zijn die snus gebruiken. Het lijkt een trend te worden.
Arme kinderen, denkt ze, waar beginnen ze in hemelsnaam aan.”

Wat opvalt aan Everhards schrijfstijl is de manier waarop ze het verhaal vertelt; korte zinnen maar toch heel vloeiend. Het Zweedse landschap wordt levendig beschreven en de personages zijn geloofwaardig uitgewerkt. Hoewel de auteur een achtergrond heeft in de psychologie, is dit niet overheersend aanwezig in het verhaal. In plaats daarvan gebruikt ze haar kennis om de personages nog meer diepgang te geven.
Een mooie rol is weggelegd voor de afgekeurde politiehond Winner.

'Inspecteur Holländska' is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een spannende thriller met een vleugje psychologie. Mirjam Everhard heeft met dit debuut een veelbelovende start gemaakt van haar carrière als thrillerauteur.



INKIJKEXEMPLAAR


Bekijk HIER de boektrailer op YouTube.com.


De auteur

Mirjam Everhard, woonachtig in de Zaanstreek, bestudeert al jaren toegepaste Boeddhistische psychologie. Ze is gek op lezen en schrijven. 
Ze schrijft blogs en columns over dingen die haar bezighouden. Haar levensmotto is; Blijf in verbinding en vertrouwen.
Op 25 november 2023 debuteerde zij met haar thriller: ‘Inspecteur Holländska’.
Het tweede deel over Maja Hove dat zich afspeelt in Zweden en Nederland is inmiddels ook een feit en heeft de titel ‘Terugblik’.

Lees meer over Mirjam en wat haar bezighoudt op haar website.

Inspecteur Holländska koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Inspecteur Holländska
Auteur: Mirjam Everhard
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 266 pagina's
Uitgever: Godijn Publishing, november 2023, tweede druk juni 2024
ISBN: 9789464641509
ISBN: 9789464641516 (eBook)
NUR: 305 / 332
 

Met dank aan de auteur voor de toezending van een recensie-exemplaar.
(bron info: Godijn Publishing)

Mag ik uw aandacht voor 'Horm', het eerste deel uit de serie 'Machten van Anir' geschreven door Joost Thissen

 Machten van Anir (deel 1)


Horm 


Vijftienhonderd jaar geleden werd de wijze stadhouder Iospar van Toldamerin in het Rijk Lin bruut vermoord, Tegelijkertijd werd het hoog ontwikkelde Lin-volk uitgeroeid en hun cultuur vernietigd. Dit alles gebeurde op bevel van een jaloerse en wrede keizer in een ver land.

Vandaag begint de zestienjarige jager Lyss aan zijn opdracht zodat hij in zijn dorp tot de volwassenen zal worden toegelaten. Plots wordt het dorp bestormd door een onbekende vijand en Lyss weet ternauwernood het vege lijf te redden. Later blijkt de nederzetting totaal verwoest, alle bewoners zijn verdwenen. Lyss leeft maandenlang moederziel alleen, met een jonge lynx als gezelschap, in de onmetelijke wouden van de Lindran. 

Staan deze gebeurtenissen met elkaar in verband? 

Tegengewerkt door het lot en met de strenge blikken van de raadselachtige Doi in zijn rug gaat Lyss op pad om antwoord te krijgen op zijn vragen. 

En ieder antwoord leidt tot nieuwe vragen… 


De auteur

Joost Thissen (1956) is vanaf zijn jeugd een liefhebber van Fantasy boeken. Meer dan 20 jaar geleden begon hij aan ‘Machten van Anir’, maar door de drukke bezigheden met zijn werk ging dat met horten en stoten. Hij werkt als onderwijskundig onderzoeker en subsidie-specialist, vaak in opdracht van scholen. Als schrijver is hij geïnspireerd door Tolkien, maar ook door de politieke theorieën van Noam Chomsky.

‘Invasie van de Zîn’ Deel 2 uit de serie ‘Machten van Anir’ is inmiddels ook verschenen.

Neem ook een kijkje op zijn website.

Horm – Machten van Anir (1) koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Horm
Serie: Machten van Anir (1)
Auteur: Joost Thissen
Genre: avonturenroman, fantasy
Uitgave: paperback, 338 pagina’s
Uitgever: Ambilicious, december 2023
ISBN: 9789493275928
NUR: 336


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Ambilicious)

vrijdag 11 oktober 2024

Vandaag in de schijnwerpers 'Terugblik' het tweede deel in de serie over Inspecteur Holländska, geschreven door Mirjam Everhard

 


Terugblik – Inspecteur Holländska 

Er klappert een deur aan het eind van de naar schimmel en vocht stinkende gang. Nog steeds op haar hoede loopt Maja naar binnen. Ze scant snel de kamer. Deze heeft geen ramen en er staan twee steekkarretjes aan een zijkant. Het licht van de zaklamp van haar mobiel is nauwelijks voldoende om de hele ruimte te verlichten. Ze slaakt een zachte kreet. De ontdekking die ze doet is luguber.

Maja Hove gaat terug naar Kömkoj om verder te werken aan het onderzoek naar de mysterieuze heroïnesmokkel. Winner, haar trouwe viervoeter, staat haar bij. Het spoor leidt naar Nederland. In Zaanstad onderzoekt ze samen met haar collega deze gecompliceerde zaak. Er worden mensen vermoord, er verdwijnen collega’s en Maja ontvangt dreigbrieven. En wat heeft die mooie advocate met deze zaak te maken?

INKIJKEXEMPLAAR


Bekijk hier de boektrailer op YouTube.com


De auteur

Mirjam Everhard, woonachtig in de Zaanstreek, bestudeert al jaren toegepaste Boeddhistische psychologie. Ze is gek op lezen en schrijven. 
Ze schrijft blogs en columns over dingen die haar bezighouden. 
Op 25 november 2023 debuteerde zij met haar thriller: ‘Inspecteur Holländska’.
Het tweede deel met Maja Hove in de hoofdrol is nu een feit met ‘Terugblik’.

Lees meer over Mirjam en wat haar bezighoudt op haar website.

Terugblik – Inspecteur Holländska (2) koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Terugblik
Serie: Inspecteur Holländska (2)
Auteur: Mirjam Everhard
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 298 pagina’s
Uitgever: Godijn Publishing, oktober 2024
ISBN: 9789464642223
ISBN: 9789464642230 (eBook)
NUR: 305/332


Met dank aan Godijn Publishing voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Godijn Publishing)

Ik las 'Vos in de VS' en heb genoten van de memoires van Michiel Vos

Leven in het hart van de Amerikaanse democratie


Vos in de VS

Een persoonlijke reis door Amerika: een eye opener met een glimlach.

Michiel Vos, de vertrouwde stem van de Verenigde Staten voor vele Nederlanders, neemt ons in 'Vos in de VS' mee op een persoonlijke ontdekkingsreis door zijn geadopteerde vaderland. Het boek is meer dan alleen een verzameling van anekdotes; het is een intieme blik achter de schermen van de Amerikaanse samenleving, gezien door de ogen van een ervaren correspondent die zijn naïeve idealen heeft verruild voor een nuchtere kijk op de realiteit.

Wat opvalt is de evolutie van Vos als schrijver. Van een idealistische immigrant uit Maastricht die vol verwondering naar Amerika keek, is hij uitgegroeid tot een kritische burger die niet bang is om de vinger op de zere plek te leggen. Vos schuwt geen onderwerp en deelt zijn observaties over alles van de Amerikaanse politiek tot de cultuur van beroemdheden.

Het boek biedt een diepgang die je niet vaak vindt in werken over de Verenigde Staten. Vos gaat verder dan de oppervlakkige indrukken en neemt de lezer mee naar de complexiteit van de Amerikaanse identiteit. Hij ontmoet presidenten, popsterren en gewone Amerikanen, en laat zien hoe divers en soms tegenstrijdig dit land is.

Door zijn jarenlange ervaring als correspondent heeft Vos een unieke positie om Amerika een spiegel voor te houden. Hij weet de nuances van de Amerikaanse cultuur te vatten en legt op een heldere manier uit wat er speelt in de Amerikaanse politiek. Zijn analyse is scherp en soms zelfs cynisch, maar altijd met een onderliggende zorg voor het land dat hij nu zijn thuis noemt.

“Volgens mijn bankiers gaat het moddergooien naar Wall Street en de bancaire sector tot een einde komen nu Gordon Gekko himself, de inkomende president Donald Trump, is verkozen tot banker in chief!
Volgens de bankerboys zal een beetje ouderwetse hebzucht de ‘slecht opererende onderneming genaamd de Verenigde staten ten goede komen’, zoals Gekko speecht in Wall Street.
Niet voor niets had The Donald, de man die geld ziet als het antwoord op alles, nota bene zelf ooit een cameo gehad in een scène met hun idool Gorden Gekko in de vervolgfilm uit 2010, Wall Street. Money Never Sleeps. Het stuk werd er uiteindelijk uitgeknipt wegens allerlei idiote eisen die The Donald had gesteld voor de scène die zich afspeelde in een kapperszaak waar niemand nota bene zijn haardos mocht aanraken.”

'Vos in de VS' is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de Verenigde Staten. Of je nu een ervaren Amerika-kenner bent of juist nieuwsgierig bent naar dit land, Vos' verhalen zullen je zeker boeien. Het boek is onderhoudend geschreven en leest als een trein, maar biedt tegelijkertijd stof tot nadenken. Als schoonzoon van Nancy Pelosi komt hij overal binnen en daar maakt hij dankbaar gebruik van.

Lees en geniet van de zes delen in ‘Vos in de VS’:
Deel 1 – Stand van het land
Deel 2 – Hoe word je Amerikaan?
Deel 3 – De wittebroodsweken
Deel 4 – Twijfel
Deel 5 – Gescheiden van tafel en bed
Deel 6 – Het huwelijk is een gevecht

Michiel Vos is erin geslaagd om een persoonlijk en tegelijkertijd zeer informatief boek te schrijven over de Verenigde Staten. 'Vos in de VS' is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over dit fascinerende land en de mensen die er wonen. In de vele humorvolle anekdotes schildert hij het Amerika van de eenentwintigste eeuw. 

NB De inwoners van de Verenigde Staten zouden verplicht moeten worden dit boek te lezen, zodat het hen de ogen kan openen.

Ik heb genoten van ‘Vos in de VS’.


De auteur

In de twintig jaar dat hij in de Verenigde Staten woont, heeft de bekende Amerika-correspondent Michiel Vos zich aangepast van een naïeve immigrant met romantische ideeën over zijn nieuwe land tot een burger die zijn geadopteerde vaderland een spiegel kan voorhouden. 
Vos schuift regelmatig aan bij bekende talkshows en actualiteitenprogramma’s, waarin hij bevlogen uitleg geeft over de Amerikaanse cultuur en politiek.

Vos in de VS koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Vos in de VS
Auteur: Michiel Vos
Genre: memoires
Uitgave: paperback, 400 pagina's
Uitgever: Hollands Diep, mei 2024
ISBN: 9789048871520 
ISBN: 9789048871537 (eBook)
ISBN: 9789048874217 (luisterboek)
NUR: 320


Met dank aan Hollands Diep voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Hollands Diep)

donderdag 10 oktober 2024

 “Voor wie van Baantjer houdt zijn de boekjes uit de serie ideaal. Elk deel is weer heel origineel.” 
– Boekhandel Mark Snoek in Mezza


Rechercheur De Klerck en de sluier van de dood

P. Dieudonné zet met het tiende deel in de De Klerck-serie weer een meesterwerk neer.

In 'Rechercheur De Klerck en de sluier van de dood' wordt de lezer meegezogen in een mysterie dat zich ontvouwt rond de moord op een jonge vrouw, wiens identiteit bijna net zo raadselachtig is als de dader. Ze lijkt op Marilyn Monroe, maar daar houdt het dan ook mee op. 
De Klerck en Klaver staan voor een bijzonder complexe zaak, waarin niets is wat het lijkt.

Dieudonné weet zijn personages op een meesterlijke manier uit te diepen. Lucien de Klerck, met zijn scherpe observaties en Rotterdamse humor is een personage waar je als lezer om geeft. Ook zijn assistent Ruben Klaver krijgt meer ruimte om zich te ontwikkelen.
Het verhaal is spannend van begin tot eind. De verschillende verhaallijnen worden op een slimme manier verweven, waardoor je als lezer constant wordt verrast. De auteur weet de spanning op te bouwen en houdt je in spanning tot de laatste pagina.

Rotterdam vormt een levendig decor voor het verhaal. De beschrijvingen van de verschillende locaties, zoals de kringloopwinkel, de ijssalon en het restaurant van zijn goede vriend Reindeert Post, dragen bij aan de sfeer van het boek.

“Er hing een weldadige schaduw over het terras, dat niet geheel was bezet.
Toch verkoos De Klerck de beschutting van het inwendige van het restaurant boven een plekje in de openlucht. Zelfs in de schaduw hinderde de felle zon hem te veel om de bril af te durven zetten. Hij snakte naar zwaarbewolkte dagen.
Met grote stappen passeerde hij het roestige scheepsanker en betrad het intieme restaurantje dat werd bestierd door zijn goede vriend Reindert Post. Gelijk trok hij de bril van zijn hoofd en haakte een pootje achter het knoopje van zijn overhemd.
Binnen waren de meeste tafeltjes vrij.
Hun binnenkomst ging niet onopgemerkt voorbij. De goedmoedige eigenaar, geheel in Urker dracht, beende op hen af. Zijn klompen klosten luid op de houten vloer.
‘Lucien… Ruben,’ bulderde hij enthousiast.” 

’Rechercheur De Klerck en de sluier van de dood' is een must-read voor fans van de serie en voor iedereen die houdt van een goed geschreven politieroman. Naast de spannende plot, raakt Dieudonné ook maatschappelijke thema's aan, zoals culturele verschillen en de positie van vrouwen.
 
Dieudonné weet de lezer te entertainen en te ontroeren met zijn personages. Rechercheur De Klerck is iemand waar je wel van moet houden. Hij is een mens van vlees en bloed, gevoelig, ter zake kundig en om niet te vergeten: grappig! 
Met dit tiende deel laat Dieudonné zien dat hij nog steeds tot de top behoort.
Ik kijk uit naar het elfde deel van deze prachtige serie met de titel ‘Rechercheur De Klerck en de Status in Moord’.



De auteur

Paul Dieudonné (1960) groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie eind jaren zestig naar Canada. Zijn geboorteland is hij echter nooit vergeten. 
Jarenlang had Dieudonné in Montreal een antiquariaat, tot doofheid en andere gezondheidsklachten hem dwongen de zaak te verkopen. Sindsdien droomt hij ervan in de voetsporen te treden van zijn grote voorbeeld A.C. Baantjer. Paul Dieudonné concentreert zich momenteel op het schrijven van nieuwe delen in de De Klerck-serie.

Stel dat Appie Baantjer nóg een detectiveserie had geschreven… een serie die zich niet in Amsterdam, maar in Rotterdam afspeelt – vanuit deze gedachte schrijft Paul Dieudonné.

Wie de boeken over rechercheur De Klerck leest, kan er niet omheen: Paul Dieudonné is sterk beïnvloed door het omvangrijke oeuvre van A.C. Baantjer.

Neem ook een kijkje op deze website.

Eerder las ik van Paul Dieudonné:


Rechercheur De Klerck en de sluier van de dood koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Rechercheur De Klerck en de sluier van de dood
Serie: De Klerck (10)
Auteur: P. Dieudonné
Genre: Literaire fictie, detective, misdaad
Uitgave: paperback, 216 pagina’s
Uitgever: E-Pulp Publishers, juni 2024
ISBN: 9789492715739
ISBN: 9789492715746 (eBook)
NUR: 331


Met dank aan E-Pulp Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: E-Pulp Publishers)