zaterdag 30 juli 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Het derde wiel' geschreven door Krista van der Hulst

 


Het derde wiel

Minke en Teske zijn vriendinnen en wonen in een voormalig studentenhuis samen met Jacintha, een oude klasgenoot van Teske. Minke worstelt met seksuele intimidatie op de ICT-afdeling, waar ze werkt. Ondertussen probeert verloskundige Teske te bemiddelen tussen haar broer, die net uit de kast is gekomen, en hun gelovige ouders. 
Zowel Minke als Teske vinden de liefde van hun leven, maar dat gaat niet zoals gehoopt. Als een confrontatie uit de hand loopt, moeten de vriendinnen alle zeilen bijzetten om te zorgen dat niemand, en zeker niet hun huisgenoot, hun geheim ontdekt. Het is maar de vraag of Teske en Minke er ongeschonden uitkomen. 


De auteur:

Krista van der Hulst (1981) groeide op in Obdam en woont nu met haar vriend, twee kinderen en hond in Zeist. Ze studeerde bouwkunde en Sociale Wetenschappen en werkt als adviseur huisvesting bij een zorginstelling. 
Krista heeft vier boeken geschreven. ‘Het derde wiel’ is haar tweede spannende feelgoodroman.

Neem een kijkje op haar website.

Eerder las ik van deze auteur: Gevaarlijke date.

Het derde wiel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het derde wiel
Auteur: Krista van der Hulst
Genre: roman, spannende feelgoodroman
Uitgave: paperback, 246 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Ellessy, juli 2022
ISBN: 9789464493337
ISBN: 9789464493344 (eBook)
Van dit boek verschijnt tevens een luisterboek


Met dank aan Uitgeverij Ellessy voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Ellessy)

dinsdag 26 juli 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Verdwijnende silhouetten' geschreven door Greta Pauw

 


Verdwijnende silhouetten

Een boerenfamilie in Noord-Holland moet zien te overleven met de vele restricties vanuit de overheid. Dochter Fleur strijdt voor dierenrechten in de vee-industrie, haar vader Willem verzet zich heftig tegen elke verandering.

Agnes komt na de revalidatie van een gebroken heup in een mantelzorgchalet te wonen naast de boerderij van haar schoonzoon en dochter. Dit is niet de eerste keer dat ze gedwongen wordt haar hele leven achter te laten. Agnes heeft vrije keuze hoog in het vaandel staan – maar het lot beslist anders.

Een wereld opent zich waarin mensen zich verbonden voelen door hun liefde en passie voor dieren. Een liefde die de grenzen van het boerenleven overstijgt, maar die zich tezelfdertijd niet aan de realiteit kan onttrekken. In en om de boerderij scheuren oude wonden open, smeken mensen en dieren om gehoord te worden en wordt nieuw leven geboren.


De auteur:

Greta Pauw (1954) was jarenlang trainer en coach bij werkrelaties. Nu volgt ze haar hart. Liefde voor de natuur en dieren is haar belangrijkste drijfveer om te schrijven. Haar boeken gaan over de grote levensthema’s, die ieder mens ontmoet op zijn of haar levensreis. Dieren spreken meteen tot haar verbeelding, omdat leeftijd, gender en ras geen rol spelen.

Verdwijnende silhouetten koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Verdwijnende silhouetten
Auteur: Greta Pauw
Genre: roman
Uitgave: paperback, 264 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, maart 2022
ISBN: 9789493245334
(bron info: Uitgeverij Palmslag)

maandag 25 juli 2022

Ik las, bekeek en genoot van: 'HAY en zijn dierenvrienden' geschreven door Fatih Incekara, met illustraties door Dilek Altıntaş BirbenHAY en zijn dierenvrienden

Hay wordt opgevoed door een gazelle op een onbewoond eiland. Tijdens zijn avontuurlijke reis op het eiland ontmoet Hay verschillende dierenvrienden. Op die manier leert Hay uiteindelijk zichzelf kennen!
 
Het verhaal leert kinderen niet alleen kennismaken met eigenschappen van verschillende dieren, maar schenkt ook aandacht aan thema’s zoals zelfwaardering, de relatie van mens met dieren en natuur.

Het verhaal in dit prentenboek is geïnspireerd door de filosofische roman Hayy Ibn Yaqzan van de Andalusische filosoof Ibn Tufayl in 1175. 
In Westerse filosofie kreeg Hayy bekendheid, omdat zijn roman in 1672 in Amsterdam werd vertaald en uitgegeven door de vrienden van Baruch Spinoza.

Mijn mening:

HAY en zijn dierenvrienden is een verhaal dat vanaf de allereerste bladzijde de nieuwsgierigheid prikkelt: hoe komt die baby in dat wiegje in de blauwe zee?

Het verhaal nodigt uit om over het leven te vertellen en het maakt de lezer(s) gemakkelijk om er een eigen verhaal van te maken, iedere bladzijde opnieuw.

De vele dieren, planten en omgeving die je ziet in het boek, zijn stuk voor stuk een eigen verhaal waard. Op een bepaald moment deed HAY me aan Icarus denken, maar het liep anders met hem af.  HAY kan ons mee laten genieten van andere planeten; hier ligt nog een kans voor de verteller.
Zelfs de naam HAY maakt je al blij!

Ik heb werkelijk genoten van dit boek. 
Het leert ons dat je eerst je eigen mogelijkheden moet zien en jezelf moet leren waarderen en vooral niet voorbij moet gaan aan dat wat al aanwezig is in je eigen leven. 
En daar houdt het niet op; er komt nog zoveel meer in het leven dan je nu weet en dat is een mooi gegeven.
Dit verhaal is groter dan je in eerste instantie denkt… 

Het is een kans om de nieuwsgierigheid te prikkelen van kinderen. 
Het is bijzonder om er steeds één kind van te laten genieten, omdat ieder kind anders is. Zo blijft het zijn of haar eigen verhaal.

HAY en zijn dierenvrienden koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: HAY en zijn dierenvrienden
Auteur: Fatih Incekara
Illustraties: Dilek Altıntaş Birben
Genre: prentenboek, geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar
Uitgave: hardcover, 24 pagina’s
Uitgever: Levendig Uitgever, juni 2022
ISBN: 9789083222219
NUR: 273


Met dank aan Levendig Uitgever voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Levendig Uitgever)

zondag 24 juli 2022

Ik las: 'De Paarse Engel' geschreven door Era Richmen

het leven van miljoenen Amerikanen staat op het spel
maar dit keer is niet zwart de kleur van de dood


De Paarse Engel

Na zijn laatste missie neemt geheim agent Jim Matteos een aantal maanden vrij om zaken uit zijn verleden te verwerken en na te denken over zijn toekomst. Samen met zijn geliefde Soraya woont hij lekker rustig in een strandhuis in Baker Beach, Californië. Het is een safe house. 

Wanneer Jorge Herreira, een berucht drugscrimineel, op spectaculaire wijze uit de zwaarbewaakte San Quentin staatsgevangenis in San Francisco ontsnapt, is zijn verlof afgelopen. Zijn baas William North roept hem terug naar Langley. Behalve dat Herreira een spoor van lijken achter zich laat, wordt op een muur van de gevangenis een boodschap in bloed gevonden. 
Wat met deze onheilspellende woorden bedoeld wordt is, nog een vraagteken voor North en Jim en ook de datum 2 oktober zegt hen niets.
Besloten wordt dat Jim op slinkse wijze door moet dringen in Herreira’s organisatie. Dat lukt hem en via de vrouwelijke rechterhand van Jorge Herreira probeert hij meer aan de weet te komen over zijn plannen. 

“Ze glimlachte. Armoede beheerste niet langer haar leven. Dat gedeelte van haar marsroute had ze ingevuld. Nu nog het vervolg. Want uiteindelijk zou ze krijgen waar ze altijd recht op had gehad.”

Jim heeft niet alleen te maken met bedreigingen in het heden, maar gebeurtenissen in zijn eigen verleden spelen ook steeds meer op.
In zijn dromen komt hij geleidelijk meer te weten over zichzelf, maar of hij daar blij mee is?
En hij is niet de enige die op de een of andere manier met het verleden af moet rekenen.

“De Lone Wolf in hem. Het innerlijke beest dat van het ene op het andere moment emoties bij hem kon uitschakelen. Hoe was het mogelijk dat zijn handen, die haar lichaam regelmatig streelden, konden veranderen in een meedogenloos moordwapen? In de afgelopen maanden was ze er stukje bij beetje in geslaagd tot zijn ziel door te dringen. Door de barsten van het keiharde pantser zag ze een man, hunkerend naar geborgenheid en liefde, zoals ouders aan hun kinderen geven.”

Alle personages zijn duidelijk beschreven, voor zover het verhaal het op dat moment toelaat. Want wanneer je denkt dat je weet hoe iemand in elkaar zit, laat Era Richmen je weer verbaasd achter. En er zit niets anders op dan snel verder lezen omdat je niets wilt missen.
Er gebeurt enorm veel in dit verhaal; op de laatste bladzijden van het boek zul je constateren dat het klopt van A tot Z.

“Zijn hoofd leek te ontploffen. Die bijna onzichtbare correctie van haar bovenlip! De geur van haar parfum! Het lichte Mexicaanse accent dat nauwelijks hoorbaar doorklonk in haar stem.”

Door de filmische schrijfwijze van de auteur en goede uitwerking van het verhaal is ‘De Paarse Engel’ een bijzonder aantrekkelijke thriller geworden.
Aantrekkelijk om te lezen, maar minder aantrekkelijk als je bedenkt dat hetgeen je gelezen hebt, zomaar realiteit zou kunnen zijn of worden.
Is de mensheid er klaar voor om zo behandeld te worden, vraag ik me af?

Er is op het einde ruimte gelaten voor een eventueel vervolg; ik kijk zeker naar uit.

INKIJKEXEMPLAAR


De auteur:

Eric Bakker, schrijvend onder het pseudoniem Era Richmen, is geboren in Amsterdam. Na het gymnasium te hebben afgerond, is hij een loopbaan in de vastgoedsector gestart waar hij verschillende management- en directieposities bij gerenommeerde (internationale) organisaties heeft bekleed. In deze sector is hij, inmiddels met zijn eigen onderneming, nog steeds actief. Eric heeft, naast een studie aan Universiteit Nyenrode, ook zijn MBA afgerond. 

Naast publicaties van een aantal korte verhalen is De Paarse Engel de vierde thriller van Era Richmen. 
De Paarse Engel kent zowel dezelfde hoofdpersoon als een aantal andere personages die ook figureerden in Era Richmens vorige thriller, De Saraceense Samenzwering. Deze thriller uit 2019 werd o.a. door ThrillZone genomineerd voor zowel de Jury- als Publieksprijs "Beste Nederlandse thriller 2019". Ook mocht De Saraceense Samenzwering zich verheugen in een nominatie voor de Hebban Thriller Prijs 2020.

Alle schrijversroyalty’s zullen gedoneerd worden aan de goede doelen
Stichting Dream4Kids en AYA (Jong & Kanker Foundation). Daarnaast zal uitgeverij LetterRijn € 1,00 euro per verkocht boek doneren.

Stichting Dream4Kids die de mooiste dromen van kinderen met een trauma in vervulling laat gaan tijdens een Droomdag
Een Droomdag geeft een kind kracht, moed en vertrouwen en betekent vaak een nieuwe start.
Dream4Kids wil kinderen weer laten geloven in de toekomst, zodat ze voelen en ervaren, dat zij ook belangrijk zijn.

AYA Jong & Kanker Foundation die de beste zorg wil verlenen aan 
elke AYA (Adolescents & Young Adults) in Nederland, die daardoor de kans krijgt om kracht en autonomie te herwinnen en zo goed als mogelijk te leven met en na kanker. Zo kunnen deze jongeren zich weer zinvol en onderscheidend inzetten voor de maatschappij.

De Paarse Engel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De Paarse Engel
Auteur: Era Richmen
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 315 pagina’s
Uitgeverij: LetterRijn, mei 2022
ISBN: 9789493192317


Met dank aan uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Uitgeverij LetterRijn)

zaterdag 23 juli 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Zwart kwartier' geschreven door Friso Leunge

Mysterieus, zenuwslopend en een verbijsterende ontknoping die je niet snel zult vergeten.’ 
–  JFK Magazine


Zwart kwartier

'Je hebt mijn hele leven verpest' zijn de onbegrijpelijke laatste woorden die de stervende vader van Axel Esser zijn zoon toebijt. Als Axel die avond met zijn vrouw Eveline wegrijdt bij zijn ouderlijk huis, raken ze betrokken bij een gruwelijk ongeluk waarbij Eveline omkomt en Axel zwaargewond raakt. 
Hij herinnert zich vaag dat ze hem vlak voor het ongeluk nog iets belangrijks had verteld, maar wát...? 

Het mysterie zet Axel op een zoektocht naar zichzelf en het duistere verleden van zijn vader, doorsneden met verontrustende flarden van het laatste gesprek met zijn vrouw. 

‘Zwart kwartier is een beklemmende thriller over de onbetrouwbare geest van herinneringen. Een verhaal dat je langzaam meezuigt in een dodelijke draaikolk van obsessies en leugens op weg naar een onthutsend einde dat je nog lang zal bijblijven. Een opmerkelijk debuut.’ 


De auteur: 

Friso Leunge (1958) is copywriter, bladenmaker en schrijver van short stories. 
‘Zwart kwartier’ is zijn eerste literaire thriller.

Zwart kwartier koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Zwart kwartier
Auteur: Friso Leunge
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 264 pagina’s
Uitgever: Keff & Dessing Publishing, mei 2021
ISBN: 9789090347028
ISBN: 9789462179844 (eBook)
NUR: 305
Met dank aan Keff & Dessing Publishing voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Keff & Dessing Publishing)

vrijdag 22 juli 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Advocaat van de waarheid' geschreven door Adriaan Bos

 


Advocaat van de waarheid

Advocaat van de waarheid is een aangrijpende en spannende roman, die eerder verscheen in 2012. De roman is herschreven om zichtbaar te maken dat de fictie van 10 jaar geleden zich sterk manifesteert in de samenleving van nu. Een samenleving die steeds meer beheerst wordt door technologie, maar ook door populisme, intolerantie en falend (politiek) leiderschap, en die anno 2022 zelfs ontwricht wordt door een dreigende nucleaire oorlog.

Samenvatting:

Thomas is een succesvolle advocaat. Na het overlijden van zijn vader, een heftige liefdesrelatie en een ontmoeting met een zwerver, besluit hij de advocatuur te verlaten. Zijn goede vriend Sam heeft samen met een Italiaanse professor een technologie ontwikkeld die van grote betekenis kan zijn voor de mensheid. Sam ziet echter ook grote gevaren en wil de technologie daarom geheim houden. Thomas belooft hem deze taak op zich te nemen. Dat brengt hem in conflict met Sams ambitieuze zonen en met onzichtbare, niets ontziende en op macht beluste bedrijven. Intussen wordt de wereld overspoeld door een dodelijk en onbeheersbaar virus.

Thomas raakt verstrikt in een web van intriges en komt voor onmogelijke keuzes te staan.
Kan hij het onheil keren dat zich als een donkere schaduw over hemzelf, zijn geliefden en de wereld verspreidt?

De auteur:

Adriaan Bos (1949) is 25 jaar advocaat geweest bij een groot advocatenkantoor in de Randstad, waar hij ook bestuursvoorzitter was. Vanaf 2000 heeft hij onder meer gewerkt als voorzitter van de raad van commissarissen bij een familiebedrijf en als voorzitter van het bestuur van de Franciscaanse Beweging in Nederland. 
In 2013 verbond hij zich aan het kantoor ReulingSchutte in Amsterdam, waar hij als mediator bemiddelt bij zakelijke conflicten.

Adriaan Bos biedt een schokkend inzicht in de gevaren die de mensheid in de 21e eeuw bedreigen.
De roman laat echter ook zien dat één mens het verschil kan maken, zeker als die zich laat leiden door liefde en zijn innerlijk kompas.

Lees meer over de auteur en ‘Advocaat van de waarheid’ op deze website.

Advocaat van de waarheid koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Advocaat van de waarheid
Auteur: Adriaan Bos
Genre: literatuur, spannende roman
Uitgave: paperback met flappen, 437 pagina’s
Uitgever: BoekenGilde, juni 2022
ISBN: 9789464374391


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: BoekenGilde)

donderdag 21 juli 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Wereldbaan in blauw' geschreven door Dineke Uildriks

 Interviews vol anekdotes van oud-cabinepersoneel van KLM uit de vorige eeuw. 


Wereldbaan in blauw

Enthousiast begonnen zij aan een vliegcarrière als hofmeester of stewardess bij onze nationale trots. Dat in een tijd dat vliegen nog bijzonder was en alleen weggelegd voor de elite. Vliegtuigen crashten, maar aan boord was men te druk om bang te zijn. 

De hofmeester in de pantry smeerde balletjes van boter, bakte eieren in de skillet en luchtstewardessen waren echte gastvrouwen. Het duurde nog geruime tijd voor zij mochten doorvliegen als zij trouwden of als hun contract was afgelopen. Deze eerste vrouwen in de lucht waren zelfstandig, resoluut, spraken hun talen, hadden goede manieren en zagen er tiptop verzorgd uit. 

Wereldbaan in blauw staat vol persoonlijke verhalen, dikwijls met humor en ontroering verteld. Zowel de mannen als de vrouwen in de lucht waren aan hun werk gehecht. Ze gaven hun functie niet graag op, want je kon het met recht een wereldbaan noemen!

De auteur:

Dineke Uildriks (Tynaarlo, 1951) behaalde haar onderwijsbevoegdheden voor het basisonderwijs in de stad Groningen. Na vijf jaar voor de klas lonkten de verten en vloog ze als stewardess en als purser voor de KLM de wereld over. 
In Drenthe schreef ze in de jaren tachtig columns voor de kranten van de Drents Groningse Pers en was ze actief als lid van Provinciale Staten. 
Na haar pensionering bij de KLM verscheen in 2013 een boek van haar hand onder de titel 'Uitgevlogen'.
Ze was gehuwd met staatsrechtdeskundige en senator Alfons Dölle, die in 2012 is overleden. Dochter Frederieke Dölle, nu ook jurist, is uitgevlogen naar Amsterdam.

Wereldbaan in blauw koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Wereldbaan in blauw
Auteur: Dineke Uildriks
Genre: gebundelde columns en interviews
Uitgave: paperback met illustraties, 228 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, april 2020. Tweede druk in 2022.
ISBN: 9789493059467
NUR: 401


Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij  Palmslag)

woensdag 20 juli 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Dichter bij de ziel' geschreven door Wouter ter Braake

 Poëtische mijmeringen

Dichter bij de ziel

Levensvragen zijn trage vragen. Zij hebben tijd nodig. Het zijn vragen waarop niet één, twee, drie hapklare antwoorden te vinden zijn. Trage vragen onthullen stapsgewijs. Zij bewegen je naar visies en perspectieven. Ze gidsen je door het leven en helpen je jouw levensverhaal te schrijven. Een verhaal met een voortdurend veranderend narratief: verdiept, verzacht, voller door de kleurenrijkdom van de wijsheid en de inzichten die gaandeweg naar boven komen.

Vincent Duindam schrijft in het voorwoord van dit boek: 
‘Wouters bundel is enerzijds een koffer met prachtige ansichtkaarten, anderzijds een reisgids. Zijn poëzie is schilderachtig en sfeervol. De reflecties geven expliciet richting. De natuur is belangrijk in dit boek. We maken onderdeel uit van de natuur, we zijn zelf natuur. De gedichten en beschouwingen bewegen zich op het ritme van de seizoenen en de getijden van onze levensloop. Ze worden door de stilte gedragen.’

‘Dichter bij de ziel’ is een schilderachtige verzameling poëzie en filosofie over de mens en de natuur. De schrijver/dichter staat stil bij levensvragen. Hij laat zien dat antwoorden maar voor een deel met het rationele verstand te vinden zijn, want levensvragen raken verborgen mysteries.

De auteur:

Wouter ter Braake is zingevingscoach en begeleidt mensen bij het ontrafelen en herscheppen van hun levensverhalen. Hij verstaat de kunst om een respectvolle en veilige sfeer te scheppen waarin mensen constructieve confrontaties met zichzelf durven aangaan. 

Zijn levensvisie: ‘Ieder mens wil een positieve betekenis geven aan zijn leven. Ieder mens verlangt ten diepste naar een zinvol leven. Wanneer men zinvol bezig is en zinnige dingen doet, opent zich een onuitputtelijke bron van motivatie en creativiteit’.

Neem een kijkje op zijn website.

Dichter bij de ziel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Dichter bij de ziel
Auteur: Wouter ter Braake
Genre: spiritualiteit, poëzie, filosofie 
Uitgave: paperback, 120 pagina’s 
Uitgever: Uitgeverij Van Warven, augustus 2022
ISBN: 9789493288195
NUR: 728


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Van Warven)

dinsdag 19 juli 2022

Ik las, bekeek en genoot van: 'De vlucht van Daidalos' geschreven door Imme Dros met illustraties door John Rabou

 


De vlucht van Daidalos

Als je oud bent worden de goden
gierig met het geschenk van de slaap.
Dromen kan ik krijgen.
Verwarrende, steeds terugkerende
dromen die nergens toe leiden…

De geniale kunstenaar en uitvinder Daidalos blikt als oude man terug op zijn verleden en maakt een levendige reis door zijn herinneringen. Van zijn vlucht uit Athene tot het labyrint met de minotauros op Kreta, en van de vlucht met zijn hoogmoedige zoon Ikaros tot de slakkenhuisproef op Sicilië.

Een fantastische vertelling door Imme Dros, die vele kinderboeken schreef en een groot aantal Griekse mythen voor de jeugd bewerkte.

Met schitterende, gedetailleerde illustraties door John Rabou.


enDaidalos is een bekende figuur in de Griekse mythologie. 
In ‘De vlucht van Daidalos’ blikt Daidalos terug op zijn verleden. Hierdoor mag je het verhaal zien een reis door de herinnering van Daidalos zelf. 
Een paar onderwerpen in dit boek zijn:  het labyrint op Kreta en de vlucht met zijn zoon Ikaros.

“Mijn opvliegende karakter werd mijn ondergang. Wat zal ik er nog over zeggen… Ik heb mezelf niet gemaakt. Talent en verstand komen van de goden, maar ook eigenschappen als eerzucht, afgunst en onbeheersbare drift. Waarom moest ik ook Perdix, de twaalfjarige zoon van mijn zuster, aannemen als leerling! Onder normale omstandigheden had ik dat nooit gedaan, alleen waren de omstandigheden niet normaal. Mijn vrouw stierf bij de geboorte van onze zoon Ikaros en mijn zuster was als een moeder voor hem. Kon ik weigeren toen ze me vroeg Perdix op te leiden?”

Daidalos was een geniale kunstenaar en uitvinder.
Na zijn vlucht uit Athene kwam hij in dienst van koning Minos van Kreta. Zo ontwierp hij het beroemde labyrint van Knossos; een stelsel van gangen en tunnels waar Minos de monsterlijke minotauros gevangen hield.

Daidalos en zijn zoon, Ikaros, werden nu door koning Minos gevangen gehouden op Kreta. De enige manier om van Kreta te ontsnappen was via de lucht. Dus maakte hij vleugels van veren, waarmee hij en zijn zoon wegvlogen over zee. Ikaros vloog echter te dicht bij de zon, waardoor de bijenwas van de vleugels smolt en hij in zee stortte.

“Ik schrok en schreeuwde zo hard ik kon: ‘Ikaros! Ikaros! Nee!’ Maar hij schreeuwde harder, juichte van vreugde en in een vlaag van jeugdige arrogantie steeg hij met machtige armbewegingen hogere en hoger de lucht in. Onoverwinnelijk. Een held. Een god. Het geluk van mijn kind duurde niet lang. Ikaros viel. Als een steen stortte hij omgeven door een wolk van dwarrelende veren naar beneden en plonsde in zee. Goden houden niet van hoogmoed in stervelingen, goden haten hoogmoed.”

Alle verhalen worden begeleid door prachtige en bijzonder gedetailleerde illustraties van John Rabou. Mede hierdoor is dit niet alleen een kinderboek, maar een boek voor alle leeftijden. Je ogen zien steeds meer, zo lijkt het.
Dit wil je ook als volwassene niet missen.
Ik heb werkelijk kunnen genieten van ‘De vlucht van Daidalos’ en waardeer het met vijf schitterende sterren.


De auteur:

Imme Dros (Hilversum, 1936) is een bekende Nederlandse schrijfster van
jeugdliteratuur en mocht ook al meerdere prijzen in ontvangst nemen. In 1971 debuteerde ze met haar allereerste boek. Ze schreef diverse boeken voor onder andere onzekere pubers maar ook voor beginnende lezers. 
Ook schreef ze sprookjesbewerkingen en de vertaling en bewerking van
een aantal Griekse mythen. 
De vlucht van Daidalos is haar eerste boek voor De Vier Windstreken. 

Leer Imme Dros wat beter kennen en lees  HIER ‘21 vragen aan… Imme Dros’ van De Groene Amsterdammer (28 december 2021).

De illustrator:

John Rabou (Den Bosch) was zestien jaar lang ‘Opperhoftekenmeester’ van het Land van Ooit.
Nu maakt hij vooral geschiedenisillustraties, onder andere voor historische jeugdromans, educatieve uitgeverijen en archeologische diensten en bedrijven. 
Al sinds zijn jeugd is hij gefascineerd door middeleeuwse en klassieke mythologie.
Hij illustreerde eerder voor De Vier Windstreken Ferguut en Het waterschaap.

Neem voor meer informatie over John Rabou een kijkje op zijn kleurrijke website.

De vlucht van Daidalos koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De vlucht van Daidalos
Auteur: Imme Dros
Illustrator: John Rabou
Genre: (kinder)boeken, prentenboeken vanaf 8 jaar
Uitgave: hardcover, 52 pagina’s
Uitgever: De Vier Windstreken, februari 2022
ISBN: 9789051168860
NUR: 277, 282


Met dank aan De Vier Windstreken voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(Bron info: De Vier Windstreken)

woensdag 13 juli 2022

Ik las: 'Laag vliegen de helden' geschreven door Paolo Bouman

 Niet alles van waarde is weerloos


Laag vliegen de helden

Luuk is een commercialregisseur en iemand die volgens zijn eigen regels leeft. Wanneer hij na een ongeluk in een rolstoel belandt, wil hij nog steeds zijn eigen regels handhaven. Maar nu niet om mee te leven, maar om mee te sterven. Hij besluit het leven te verlaten in Hollywoodstijl, met een pistool aan zee. Dat lijkt hem wel wat.

Maar op de plek waar dat moet gaan gebeuren aangekomen, weet Luuk een mishandeling van een vrouw te voorkomen en ziet voor zichzelf een nieuw levensdoel: het bestrijden van onrecht. Hij is oprecht blij. 
Maar dat gaat niet zo gemakkelijk als hij dacht, daar is meer voor nodig. 

In de lekker korte hoofdstukken neemt de auteur je door middel van het filmisch beschrijven van gebeurtenissen en gedachten mee naar het leven van Luuk. Soms lijkt het alsof je Luuk hoort vertellen in plaats van over hem te lezen.

“Voor de vrouwen later in mijn leven, die graag de diepste gevoelens met me wilden uitwisselen, was deze jeugd geen pre. Maar voor de latere moeder-zoonrelatie was de stilte oké. Ook al werden er soms maar twee zinnen gezegd in het uur waarin we samen op een terras zaten, we waren heel erg samen.”

De personages zijn duidelijk beschreven, het zijn mensen van vlees en bloed waar je over leest. Soms zijn ze zo vol emotie dat je er een beetje van schrikt, maar dat maakt ze nog menselijker naar mijn mening.
De manier van denken van de personages is zo nu en dan angstaanjagend, dan weer hartveroverend maar nooit ongeloofwaardig; het zijn tenslotte mensen.

“Op sarcasme heb ik niet het alleenrecht. Ze buigt over de tafel heen en geeft me een hand. Het kortstondige contact tussen de twee handen en de vier ogen is geen ontmoeting, maar een haast onbedoelde reflex. Ze zet haar leesbril op en verdwijnt in een dossier. Ik kijk naar het ‘kittige kapsel’ dat boven de map uitsteekt. Misschien dat deze vijftigjarige vrouw zichzelf buiten werktijd ‘een gek mens’ noemt en straks vooraan staat mee te zingen als de bijna zestigjarige Billy Idol ons land aandoet.”

Humor is zeker aanwezig in ‘Laag vliegen de helden’ wat vooral gaat over het wel of niet accepteren van wat je voor je kiezen krijgt en het omgaan met de problemen in het leven. 
Dit alles met een snufje melancholie en overgoten met een spannend sausje maakt het tot een gelaagde roman om van te smullen. 

Ik heb ‘Laag vliegen de helden’ graag gelezen en heb werkelijk genoten van het einde.


‘Intouchabels’ meets ‘Pulp fiction’

‘De pen van Paolo Bouman dendert door dit boek, en de lezer dendert mee.’ 
– Frénk van der Linden
(bron info: achterflap)

De auteur:

Paolo Bouman is een creatieve duizendpoot. Behalve als schrijver werkt hij ook als reclamemaker, blogger, journalist en fotograaf.
Neem een kijkje op zijn website.

Laag vliegen de helden koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Laag vliegen de helden
Auteur: Paolo Bouman
Genre: roman
Uitgave: paperback, 382 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Lannoo, mei 2021
ISBN: 9789401474368
ISBN: 9789401474375 (eBook)
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van een gesigneerd exemplaar
(bron info: Uitgeverij Lannoo)

maandag 11 juli 2022

Ik las: 'Wolkenstad' geschreven door Anthony Doerr


Wolkenstad

Eerder heb ik mogen genieten van ‘Een muur vol herinneringen’ van deze auteur en daarom waren mijn verwachtingen hoog gespannen. Maar ik kan met overtuiging zeggen dat het boek, ondanks zijn gewicht, na de eerste bladzijde al bijna niet meer weg te leggen is.
In het begin moet je nog even kennismaken met alle personages, maar dan is het voor de lezer ook gemakkelijker om zich voor te stellen wat ze mee moeten maken.

NB: Er zijn vierentwintig letters in het oude Griekse alfabet, de Ilias en Odyssee werden allebei verdeeld in vierentwintig boeken.
‘Wolkenstad’ is verdeeld in vierentwintig hoofdstukken.

Door de manier van schrijven (aangenaam en toegankelijk) van Anthony Doerr komt het verhaal onmiddellijk tot leven en mag je mee op reis naar Constantinopel in het jaar 1453. Je wordt op een interstellair schip meegenomen naar de verre toekomst en om het wat dichter bij huis te houden: je bezoekt ook nog een bibliotheek in Idaho in de tegenwoordige tijd.

“Ze wordt twaalf, al zegt niemand er iets van. Ze holt niet langer door vervallen ruïnes, speelt niet meer dat ze Odysseus is die het paleis van de dappere Alkinoös binnendringt: het koninkrijk van de Faiaken lijkt in de as te zijn gelegd toen Kalaphates het perkament van Licinius in de vlammen wierp.”

In ‘Wolkenstad’ zijn maar liefst vijf hoofdpersonages. Het zijn stuk voor stuk buitenbeentjes en ze zijn een beetje dromerig. Ze hebben het niet gemakkelijk in hun leven en kunnen de wereld om hun heen niet echt begrijpen.

Het is een bijna ongelooflijke afwisseling van karakters van de hoofdpersonen in ieder verhaal. 
Anna, Omeir, Seymour, Zeno en Konstance worden verbonden door één krakkemikkig exemplaar van een tweeduizend jaar oude Griekse tekst - het eeuwenoude verhaal van Aethon, die ernaar verlangt om in een vogel te veranderen en dan naar een verzonnen paradijs te vliegen.

Wederom is Anthony Doerr er in geslaagd om in verschillende levens te kruipen en vanuit dat perspectief steeds een boeiend en gevarieerd verhaal te vertellen dat onderhoudend is tot en met de laatste letter.
Vooral de verbondenheid tussen mensen; zowel hier, elders, nu, vroeger en later is wat me in ‘Wolkenstad’ het meest heeft aangesproken.
De kracht van boeken en het doorvertellen van verhalen is een belangrijk punt in ‘Wolkenstad’. 

" 'Die dag,' zegt hij, 'al die jaren geleden, heb ik jullie allemaal iets heel kostbaars afgenomen. Ik weet dat ik nooit kan goedmaken wat ik toen heb gedaan. Maar omdat ik ook weet hoe het is om een plekje te verliezen waar je om gaf toen je jong was, hoe het voelt als zo'n plek je wordt afgenomen, dacht ik dat het iets voor jullie zou kunnen betekenen als ik jullie plek zou proberen terug te geven.'
Uit zijn tas haalt hij vijf gebonden boeken met een koningsblauwe kaf en overhandigt hun er allemaal eentje. Op de kaft wervelen vogels rond de torens van een wolkenstad."

Om het kort te houden kan ik het bovenstaande samenvatten in: ‘Wolkenstad’ is een echte aanrader, waarvan je zeker zult genieten.De auteur:

Anthony Doerr is de bestsellerauteur van Als je het licht niet kunt zien, waarmee hij de Pulitzerprijs won. Wereldwijd zijn er bijna 10 miljoen exemplaren van het boek verkocht en het wordt door de internationale pers als meesterwerk beschouwd. 
Wolkenstad is zijn langverwachte, nieuwe roman. 
Anthony Doerr woont met zijn vrouw en twee zoons in Boisse, Idaho.

Eerder las ik van deze auteur: Een muur vol herinneringen

Ook verschenen van Anthony Doerr bij The House of Books:

Wolkenstad koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Wolkenstad
Auteur: Anthony Doerr
Genre: vertaalde literaire roman, novelle
Uitgave: paperback, 640 pagina’s
Uitgever: The House of Books, september 2021
ISBN: 9789044362251
ISBN: 9789044364323 Gebonden
ISBN: 9789044362268 (eBook)
ISBN: 9789044362275 Audio download
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Cloud Cuckoo Land
Vertaald door: Marga Blankestijn
Voorlezer: Ruben de Goede


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een exemplaar
(bron info: The House of Books)