vrijdag 31 mei 2024

Vandaag in de schijnwerpers: 'De laatste Vikingkrijger' geschreven door Luc Hanegreefs

 Een spannend verhaal vol intriges over de Vikingen zoals je ze nog niet kende. 


De laatste Vikingkrijger


Voorjaar 885. 

Een groepje onervaren jonge Vikingen is vanuit het Noorden op weg naar het Frankische Rijk voor hun eerste roofoverval. Maar enkele van hen blijken andere plannen te hebben.
Wanneer ze na een reis vol onverwachte gebeurtenissen niet Parijs maar wel de Maasvallei bereiken, vallen de maskers af. 
Op de oever van een rivier leert een oude zilverschat hun wat het lot voor iedereen in petto heeft – al is dat niet altijd waarop ze hadden gehoopt…


Dit boek is een vervolg op Vikingbloed, maar de twee delen kunnen ook los van elkaar worden gelezen.
Voor lezers vanaf 12 jaar.

De auteur:

Luc Hanegreefs (1959) is auteur en publiceerde verschillende romans voor kinderen, jongeren en volwassenen. Jarenlang werkte hij als journalist voor onder meer De Tijd, VRT en de nieuwsdienst van VTM
Tot oktober 2023 was hij docent aan de opleiding Journalistiek van de PXL Hogeschool in Hasselt.  
Tegenwoordig is hij fulltime schrijver. 

Neem ook een kijkje op zijn website.

De laatste Vikingkrijger koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De laatste Vikingkrijger
Auteur: Luc Hanegreefs
Genre: fictie, vanaf 12 jaar
Uitgave: gebonden, 240 pagina’s
Uitgever: Clavis Uitgeverij, mei 2024
ISBN: 9789044854916
NUR: 283, 284


Met dank aan Clavis Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Clavis Uitgeverij)

donderdag 30 mei 2024

Ik las: 'Vervaagde streken' geschreven door Wouter Berns

 


Vervaagde streken

De jonge journalist Jochem Kuipers vindt een boek over het werk van kunstschilder Ruben Towers en raakt in de ban van diens verbeeldingskracht. Hij wil alles over hem weten. 
Maar zijn hoofdredacteur Marius wil alles wat Jochem over Towers te weten is gekomen aan hém zelf doorgestuurd krijgen.

“Waarom riep Marius me juist vandaag bij zich? Ik was Ruben Towers namelijk eindelijk op het spoor. Een week geleden had ik voor de tiende keer een oproep geplaatst op diverse artistieke platforms en in een aantal huis-aan-huisbladen. Op alle vorige plaatsingen had ik nul reactie gehad. Maar na de laatste plaatsing had ik een berichtje ontvangen met een tijdstip en een locatie. Het bericht was ondertekend met Chris. Het nummer was afgeschermd. Volgende week zou ik een ontmoeting hebben. Deze informatie zou ik niet met Marius delen.”

In ‘Vervaagde Streken’ neemt Wouter Berns ons mee naar een wereld waar kunst, macht en liefde botsen met de schaduw van een onderdrukkend regime. De hoofdrolspeler, een gevestigde kunstenaar, ziet zich geconfronteerd met een dilemma wanneer hij een prestigieuze opdracht krijgt van de heersende elite. Moet hij zijn artistieke integriteit bewaren of zijn talent gebruiken om zijn carrière te bevorderen en zijn geliefden te beschermen? Soms weten we meer dan goed voor ons is...

Berns verweeft op meesterlijke wijze de innerlijke strijd van de kunstenaar met de spanningen van de totalitaire samenleving. Je leest over de reden waarom de kunstenaar van de aardbodem ‘moest’ verdwijnen.
De woorden Wijsheid, Kracht en Schoonheid zijn een groot onderdeel van dit verhaal.

“Dat was waar het leven om zou moeten draaien. De Wijsheid om de goede beslissingen te nemen. De Kracht om ze uit te voeren en de Schoonheid om ze een aangenaam uiterlijk te geven.”

‘Vervaagde Streken’ is een indringende verkenning van de kracht van kunst en liefde in tijden van onderdrukking. Wouter Berns confronteert ons met vragen over de grenzen van de menselijke moraal. Deze zoektocht naar de verdwenen kunstschilder leest als een trein, omdat er zoveel herkenbaar is. Deze roman is zeker relevant in de hedendaagse wereld, waar we ons opnieuw bezinnen op de waarde van vrijheid en expressie en vooral verder moeten kijken dan onze neus lang is…

Het was bovendien leuk om vast te kunnen stellen dat de naam van de verdwenen kunstenaar een anagram is van de naam van de auteur van deze roman.De auteur:

Wouter Berns (1970) is kunstschilder. Hij exposeert zijn werk al meer dan dertig jaar in binnen- en buitenland. Tussen het schilderen door kruipt hij achter zijn laptop om daar verder te schrijven waar zijn schilderijen ophouden. Eerder verscheen van Wouter Berns: Een hemel voor Theo. 
'Vervaagde streken' is zijn tweede roman.

Neem ook een kijkje op zijn prachtige website.

Vervaagde streken koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij: 

Boekgegevens:

Titel: Vervaagde streken
Auteur: Wouter Berns
Illustratie cover: Wouter Berns, The red line
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 140 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Van Warven, juni 2023
ISBN: 9789493288614
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Van Warven voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Van Warven)

Vandaag in de schijnwerpers: 'Vos' geschreven door Elle van Rijn

 Eerste deel in de spannende, historische romanreeks 
‘Het laatste weeshuis’


Vos


1961. Isabel is zeventien jaar oud en groeide op in een weeshuis. Nog één jaar en dan wil ze viool gaan studeren aan het conservatorium in Parijs, samen met haar beste vriendin in het weeshuis: Victoria. Nog één jaar en dan kan het echte leven beginnen. Tenminste, als ze zich niet te veel laat afleiden door haar eerste grote liefde...

Maurits, geestelijk vader van het weeshuis, probeert ondertussen Nobilitas, de nobele orde die het weeshuis altijd heeft gefinancierd, te overtuigen om de ambitieuze toekomstplannen van de kinderen te ondersteunen. Maar Nobilitas blijkt andere plannen te hebben voor de kinderen. Gaandeweg ontdekt Maurits de verborgen agenda van de orde en probeert hij de kinderen hiervoor te behoeden. Maar of dat lukt?


De auteur:

Elle van Rijn (1967) is auteur van vele succesvolle boeken, waaronder de historische romans De crèche en Terug naar Insulinde, en de bestsellers Vier wandelaars en een Siciliaan en Een familie en een Griekse god. Samen met Lotta Magnusson en Jacqueline Rogers bedacht ze de nieuwe historische romanserie Het laatste weeshuis, waarvan het eerste deel, Vos, werd geschreven door Elle van Rijn.  
Het tweede deel, Zwaan, is geschreven door Lotta Magnusson en Kolibrie, het derde deel, is van de hand van Jacqueline Rogers.

Lees hier mijn recensie van: Terug naar Insulinde.

Het laatste weeshuis – Vos koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Vos
Serie: Het laatste weeshuis
Auteur: Elle van Rijn
Genre: historische romanreeks
Uitgave: paperback, 288 pagina’s
Uitgever: The House of Books, mei 2024
ISBN: 9789044364088 
ISBN: 9789044364095 (eBook)
ISBN: 9789044364101 (luisterboek)
NUR: 342


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: The House of Books)

woensdag 29 mei 2024

Vandaag in de schijnwerpers: 'Payback' geschreven door Margje Woodrow

 Wat als jouw grootste geheim viral gaat?


Payback


Superspannende en beklemmende jeugdthriller van bestsellerauteur Margje Woodrow voor lezers vanaf 13 jaar. 

Lieve B,
Een payback, dáár vragen ze om.
XOXO

Het TikTok-account @GossipGirl_Zonnebloemcollege is enorm populair. Er wordt gesmuld van de roddels over leerlingen en docenten. Op het moment dat Gossip Girl een groot geldbedrag uitlooft voor de meest spectaculaire juice, stroomt de inbox vol met foto’s en filmpjes. Bijna iedereen op school lijkt te willen winnen.

Laurie raakt betrokken bij het insturen van een filmpje over haar klasgenoot Germaine. Ze voelt zich er rot over. Koste wat kost wil ze voorkomen dat Germaine viral gaat.
Als ze de kans krijgt het filmpje af te kopen, hapt ze toe.
Maar al snel belandt ze in een ziek spel. Ze móet wel meedoen. Want anders lopen haar broer, haar vrienden en zijzelf ernstig gevaar...


De pers over Woodrow:

‘Bloedstollend spannend tot de allerlaatste letter’ 
– Hebban

‘Woodrow weet wat pubers bezighoudt.’ 
– Lees

De auteur:

Margje Woodrow (1975) was jarenlang juf van groep 8. Tegenwoordig heeft ze haar handen vol aan het schrijven van spannende jeugdthrillers als Verwoest, en aan het geven van lezingen en workshops op middelbare scholen. Als ze hier niet mee bezig is, loopt ze hard met haar hond, kijkt ze films op Netflix of struint ze kringloopwinkels af, op zoek naar mooie en bijzondere spullen. Maar wát ze ook doet: ze houdt haar ogen en oren open voor ideeën voor nieuwe boeken! 

Bekijk ook Margjes website!

Payback koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Payback
Auteur: Margje Woodrow
Serie: Politie niet betreden 
Genre: jeugdthriller
Uitgave: hardcover, 232 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, mei 2024
ISBN: 9789026171758
ISBN: 9789026171765 (eBook)
ISBN: 9789026171772 (audioboek)
NUR: 284, 285


Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij De Fontein)

Ik las: 'Het kleine huis aan de Fazantlaan' geschreven door Ineke Bouwer

Twee vrouwen.
Twee levens zonder raakvlakken, zo lijkt het.
Schijn bedriegt.


Het kleine huis aan de Fazantlaan

Een ontroerend verhaal over vriendschap, herkenning en vergeving

‘Het kleine huis aan de Fazantlaan’ van Ineke Bouwer is een pakkend verhaal over twee vrouwen, Merel en Suze, die naast elkaar wonen in een idyllische straat, maar gescheiden worden door een muur van onwetendheid en verdriet.

Het boek bestaat uit twee delen.
Merel van Dijk is een teruggetrokken vrouw en worstelt met haar verleden en het plotseling verlies van haar echtgenoot Evert. Het blijkt dan dat hij diep in de schulden zat en het niet zo nauw nam met echtelijke trouw. Merel moet noodgedwongen verhuizen uit de Fazantlaan en komt in een flatje terecht.
Suze van Ebbelerhuis daarentegen is een extraverte vrouw die haar leven vult met werk en sociale activiteiten, maar ook zij draagt een geheim mee dat haar kwetst. Suze en haar man woonden niet in het grote huis, maar in een klein huisje in hun tuin.

Wanneer Merel op verzoek van Suze een tuinplan maakt om samen gaan werken in de tuin, botsen hun werelden onvermijdelijk. Langzaam maar zeker brokkelen de muren af en leren ze elkaar kennen als meer dan alleen buren. Ze ontdekken elkaars kwetsbaarheden en ontwikkelen een diepe band van vriendschap.

“De notaris legt het document op tafel.
‘U wist hier duidelijk niets van,’ stelt hij vast, bij het zien van Merels verraste gezicht.
Opnieuw schudt ze het hoofd. Ze kan niet bevatten dat dit haar overkomt, na de vele tegenslagen op haar pad, en verwacht een addertje onder het gras.
‘U kunt het huis betrekken wanneer u wilt. De stichting, waaraan het grote huis is nagelaten, wordt vandaag in kennis gesteld…’ ”

Ineke Bouwer weet de karakters van Merel en Suze op een realistische en ontroerende manier tot leven te brengen. De lezer voelt hun pijn, hun verdriet en hun verlangen naar verbinding. De beschrijvingen van de omgeving en de prachtige tuin dragen bij aan de sfeer van het verhaal.

“In de jaren daarop verdiept de relatie tussen Suze en Herald zich. Ze komen niet over het verdriet van Barry heen, maar geven het een plek in hun leven. Suze is milder geworden en heeft geleerd met Herald te overleggen, waardoor ze gelijkwaardiger me elkaar omgaan. Ze hebben een rijk cultureel leven ontwikkeld en reizen veel, vooral na hun pensionering. Herald heeft tal van baantjes gehad, terwijl Suze voor de universiteit is blijven werken.”

Het thema vergeving speelt een belangrijke rol in de roman. Zowel Merel als Suze moeten leren om vrede te sluiten met hun verleden en de fouten die ze hebben gemaakt. De weg naar vergeving is niet altijd makkelijk, maar Bouwer laat zien dat het mogelijk is om los te komen van pijn en trauma.

Ineke Bouwer heeft veel thema’s in ‘Het kleine huis aan de Fazantlaan’ verwerkt, zoals trouw en ontrouw, liefde voor de natuur en het omgaan met iemand die lijdt aan Alzheimer. Door de prettige schrijfstijl van de auteur lezen de twee delen lekker vlot en geniet je van het samenkomen van de verhalen over de hoofdpersonen in het laatste deel.

‘Het kleine huis aan de Fazantlaan’ is een warm en meeslepend verhaal over vriendschap, vergeving en de kracht van menselijke connectie. Het is een boek dat je lang bijblijft en dat je aan het denken zet over je eigen leven en relaties. Soms is het helemaal anders dan je in eerste instantie dacht...


Klik hier voor de boektrailer van 'Het kleine huis aan de Fazantlaan'. 

De auteur:

Over zichzelf op haar website:
“De eerste twintig jaar van mijn leven woonde ik in Amsterdam. Daarna waagde ik de 'reusachtige' sprong naar Diemen, waar ik heel wat jaren heb gewoond. Diemen werd Epe. Na een paar jaar op de Veluwe, besloot ik in 2023 naar Almere te verhuizen.

Schrijven en honden zijn mijn passie. Ik werkte jarenlang als directie-assistente voor de Raad van Beheer van een multinational, voordat ik besloot van schrijven mijn beroep te maken. Na het volgen van een aantal schrijfopleidingen ging ik aan de slag als copywriter bij een reclamebureau. Deze laatste job inspireerde me tot het schrijven van fictie.

In 2009 debuteerde ik met 'De Achtertuin'. Deze roman kwam op de shortlist van de AKO/Free Musketeers Nieuwe Schrijversprijs 2009. Korte verhalen werden gepubliceerd in het Parool en diverse verhalenbundels. In 2014 verscheen mijn literaire roman 'Pizza della Vita' bij uitgeverij Zilverspoor. Mijn eerste jeugdboek 'Breinsteins Missie' kwam in 2017 uit bij uitgeverij Droomvallei. Het spannende vervolg is verschenen in september 2019.”

Neem ook een kijkje op haar website.

Het kleine huis aan de Fazantlaan koopt u bij (de webwinkel van) uw favoriete boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het kleine huis aan de Fazantlaan
Auteur: Ineke Bouwer
Genre: psychologische roman
Uitgave: paperback, 382 pagina’s
Uitgever: Droomvallei Uitgeverij, september 2023
ISBN: 9789493314153
ISBN: 9789493314214 (eBook)


Met dank voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Droomvallei Uitgeverij)

maandag 27 mei 2024

Ik las: 'Dansen: Willewete Plus' geschreven door Susanne Koster met illustraties van Ron van Maurik

 Willewete Plus


Dansen


In 'Dansen: Willewete Plus' neemt auteur Susanne Koster je mee op een avontuurlijk en informatief leesfeest. De lezer volgt de zussen Lottie en Julia, die beiden met passie de dansvloer betreden. Wanneer Julia onverwachts de hoofdrol grijpt in een voorstelling, slaat het noodlot toe: haar speciale dansschoenen raken zoek en bovendien blesseert ze zichzelf. Kan Julia ondanks deze tegenslagen haar droomrol toch vertolken?

Terwijl de zussen hard trainen om Julia's blessure te overwinnen, kom je alles te weten over de wondere wereld van dans. Koster verweeft op een soepele manier feiten met fantasie, waardoor je niet alleen geboeid raakt door het verhaal van Lottie en Julia, maar ook een schat aan kennis opdoet.

'Dansen: Willewete Plus' is met recht een Willewete boek: het stimuleert de nieuwsgierigheid van jonge lezers vanaf 10 jaar. De vlotte schrijfstijl en de paginagrote illustraties van Ron van Maurik maken het boek extra aantrekkelijk.

De weetjes over dans zijn divers en uitgebreid. Je leert over de geschiedenis van dans, verschillende dansstijlen, beroemde dansers, bekende dansfilms, dansscholen, kleding en nog veel meer.
Weet jij wat een podotherapeut is en wat het belang is van warming-up en coolingdown?

'Dansen: Willewete Plus' is niet alleen geschikt voor jonge leesliefhebbers die alles willen weten over dans. Ook volwassenen zullen smullen van het boeiende verhaal met Lottie en Julia in de hoofdrol en de interessante weetjes. De auteur:

Susanne Koster (Scheveningen, 23 november 1957) begon in 1993 met schrijven.
Eerst schreef zij korte jeugdverhalen om daarna haar eerste boek 'Zwarte lieveling' uit te brengen meetlatten succesvol was en nog altijd als e-book te verkrijgen is. Na nog enkele jeugdromans, stapte Susanne over op een ander genre, dat van psychologische thrillers.
'De trap naar de hemel' was haar eerste thriller en is nog altijd populair. Het boek is vertaald in het Duits en kreeg als titel: 'Flammenkuss'.  
'De trap naar de hemel' werd opnieuw uitgebracht door Uitgeverij aquaZZ.
Een overzicht van haar boeken die uitgebracht zijn door Clavis Books zie je hier.
Eerder las ik van Susanne Koster de Young Adult-thriller: Voor altijd.

Kijk voor meer informatie op haar website.

De illustrator:

Neem een kijkje op de prachtige website van Ron van Maurik en volg hem op Instagram.
Een overzicht van zijn boeken die uitgebracht zijn door Clavis Books zie je hier.

Dansen: Willewete Plus koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Dansen
Serie: Willewete Plus 
Auteur: Susanne Koster
Illustrator: Ron van Maurik
Genre: fictie 10+
Uitgave: hardcover, 112 pagina’s
Uitgever: Clavis Books, 2023
ISBN: 9789044841312
NUR: 283, 217, 256
Trefwoorden: geschiedenis / dansen / dansstijlen


Met dank voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Clavis Books)

zaterdag 25 mei 2024

Ik las: 'Koffievreugd' geschreven door Peter van Wermeskerken

Apeldoorns bejaardentehuis beste van Nederland 
Den Haag vindt succes geen succes


Koffievreugd

Peter van Wermeskerken heeft een satirische en bovendien charmante roman geschreven over de politiek en het leven in een seniorencomplex, met alle ups en downs die daarbij horen. De personages beleven samen een reeks aan ‘avonturen’, van het organiseren van koffieochtenden tot het aangaan van nieuwe vriendschappen. Je leest bovendien over wat er komt kijken bij het bouwproject waarbij men betrokken is.

Julia Swartsuycker, 36 lentes jong, wordt directrice van het enorm verouderde bejaardentehuis. Julia heeft een huisje moeten kopen voor haar bejaarde ouders, bij gebrek aan een goed bejaardentehuis. Die zijn wegbezuinigd door de regering van Dirk Tutter. De mening van Tutter is dat ouderen maar een last zijn voor de samenleving. In de gemeente Apeldoorn zien ze dat intussen anders, maar Tutter maakt zelfs hooglopende ruzie met zijn minister van sociale zaken, Jean-Pierre, die een boswoning bij Koffievreugd heeft gekocht. 

“Tutter had niet veel problemen zijn beide voorstellen in Tweede en Eerste Kamer aangenomen te krijgen. Geen wonder, want zijn eigen partij BB (BlauwBlauw), de Rozenpartij en GroenGeel (GG), regeerden met een overgrote meerderheid. Wat vertegenwoordigers van andere partijen te berde te brengen hadden, deed niet veel ter zake. In de politiek gaat het om macht, niet om zinnige ideeën en goede argumenten.”

Haar mening over de koffie in het tehuis is kort maar krachtig: "Gootwater!". 
Daarom zijn hulptroepen nodig naar de mening van Julia. Nel is de koffiekampioen van Gelderland en haar taarten bakkende zussen zijn ook hard nodig. Dat is zo'n groot succes, dat de bewoners een nieuwe naam kiezen voor het tehuis: Koffievreugd. 
Je maakt ook kennis met Sophie, de nieuwe kokkin.  

Van Wermeskerken weet de karakters in ‘Koffievreugd’ op een realistische en humoristische manier tot leven te brengen. De lezer leert de personages kennen als mensen met elk hun eigen verleden en karakter. De beschrijvingen van het seniorencomplex en de dagelijkse bezigheden van de bewoners zijn levensecht en geven een goed beeld van de sfeer in zo'n woongemeenschap. Ook de politiek is goed herkenbaar.

“Immers, Julia had in haar hoofd welke koers zij wilde varen met ‘Koffievreugd’. Een koers waarover ze nog met weinig mensen had gepraat. Zelfs Jozef had er nog geen idee van waar de droom van directrice op gericht was. Die koers bestond niet alleen uit groei van het seniorenbedrijf, maar ook fittere mensen, die op vele wijzen in de samenleving taken die bleven liggen op zich moesten gaan nemen. Bovendien: ‘Koffievreugd’ zou een zeer belangrijke werkgever worden. Niet alleen voor Apeldoorn of Gelderland, nee ook in Nederland.”
 
Leuk om premier Tutter hier tegen te komen; aan wie deed dit personage me denken? 
“Met die veer in z’n kont fietste Tutter blij terug naar zijn ministerie.”

De vele en omvangrijke dialogen zijn geloofwaardig neergezet.

‘Koffievreugd’ is een verhaal voor iedereen die van een satirische roman houdt die gaat over de politiek en het leven in een seniorencomplex, met alle ups en downs die daarbij horen. 

De auteur heeft op het voorblad vermeld: "Helaas is dit een parodie..."


De auteur:

Peter van Wermeskerken (Zeist, 31-12-1939) is de zoon van acteur en journalist Henk. Toen hij 14 was schreef hij de eerste verslagjes voor de krant van Pa. Was zo’n 40 jaar journalist, waarvan van 1970 – 2001 bij het AD als redacteur (en chef) economie.
Van 2002 – 2006 gemeenteraadlid Alblasserdam. 2012 verscheen zijn autobiografie “Dubbelspion”. Met eerste vrouw (overleden 2014) twee kinderen. Hertrouwd 2018. Woont in Den Haag. Hobby’s schaken en schrijven.

Koffievreugd koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Koffievreugd
Auteur: Peter van Wermeskerken
Genre: roman
Uitgave: paperback, 200 pagina’s
Uitgever: P&M Verlag Den Haag, september 2023
ISBN: 9789083326504
ISBN: 9789083326566 (eBook)

Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Peter van Wermeskerken)

Vandaag in de schijnwepers: 'Bitter' geschreven door Ann Galland

 Niets is wat het lijkt in de Eeuwige Stad


Bitter


Rome, 2019. Wanneer Giuseppe Russo, een rijke antiquair, door een zware financiële tegenslag plotseling alles verliest, sleurt hij zijn gezin mee de afgrond in. Moeder Ginevra gooit na een tijdje de handdoek in de ring. Dochter Elena probeert het gezin overeind te houden in een afgedankte caravan aan de oever van de Tiber. Kort nadat ze op stelen wordt betrapt door sterrenchef Matteo Amato neemt haar leven een onverwachte wending en is niets nog wat het lijkt in de Eeuwige Stad.

‘Bitter’, het langverwachte tweede boek van bestsellerauteur Ann Galland, is een weergaloze roman over verlies, verdriet, bedrog, schuldbesef, wisselende allianties en de kracht van grenzeloos vertrouwen. Een diepmenselijk verhaal met sterke personages en complexe verhaallijnen die naadloos in elkaar overlopen. 

De auteur:

Ann Galland is bedrijfsstrateeg en marketeer bij diverse internationale bedrijven. Ze woont afwisselend in Gent en het oude historische centrum van Rome. Ann is gebeten door kunst, cultuur, design en archeologie.

Haar grote liefde voor Italië kwam in juni 2022 tot uiting in haar debuutroman ‘Aroma’. Het boek kon meteen rekenen op ongekend veel enthousiasme, en stond de hele zomer van 2022 in de top tien van de best verkochte boeken in Vlaanderen.

Bitter koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Bitter
Auteur: Ann Galland
Genre: roman, literaire fictie
Uitgave: paperback, 320 pagina’s
Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts nv, april 2024
ISBN: 9789464778274
ISBN: 9789464987300 (eBook)
NUR: 340


Met dank aan  Borgerhoff & Lamberigts nv voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Borgerhoff & Lamberigts nv)

vrijdag 24 mei 2024

Ik las en genoot van 'Meerval' geschreven door Rogier de Jong

 


Meerval

Een duik in de diepte van de stilte

Rogier de Jong neemt ons in zijn nieuwe bundel ‘Meerval’ mee op een poëtische reis naar een wereld van stilte en contemplatie. De gedichten, gebundeld in 72 pagina's, dompelen de lezer onder in een atmosfeer van kalmte en reflectie. In drie delen, t.w.: ‘Onder water’, ‘Stroomafwaarts’ en ‘Aanlanden’ ga je samen met de auteur op reis.

De kracht van 'Meerval' schuilt in de eenvoud van de taal. De Jong gebruikt geen overbodige woorden, maar kiest met zorg voor krachtige beelden en beknopte formuleringen. Hierdoor ontstaat er ruimte voor de lezer om een eigen interpretatie aan de gedichten te geven.

In ‘Victory Boogie Woogie’ zijn de eerste regels:

“Allereerst: een meesterwerk is als een ballerina. 
Het staat op één teen.”

Als je daarbij aan het werk van Piet Mondriaan denkt, besef je hoe passend deze woorden zijn.

De gedichten in ‘Meerval’ raken thema's aan als vergankelijkheid, geschiedenis en de zoektocht naar innerlijke rust. De Jong verkent deze thema's met een soms melancholieke ondertoon, zonder te vervallen in sentimentaliteit. En humor ligt steeds op de loer.

“Racisme

Teckels zijn stronteigenwijs
en missen een deel van hun poten.
Labradors zijn heilige honden
die ook over water kunnen lopen.

Terriërs kunnen rechtop staan en 
op een triangel slaan en beagles
zijn gefokt op Engelse kostscholen.

Herders stammen af van Blondi
en een mopshond heeft de 
Tweede Wereldoorlog gewonnen.

Was Stalin een laika? Plaste hij in de 
sneeuw? En hield hij van pens? Een karper
smaakt grondig. Combineert goed met gember.”

‘Meerval’ is een bundel voor wie van poëzie houdt. Soms rijmt het, maar dat hoeft niet. De auteur kijkt op een bijzondere manier naar de wereld en schrijft op wat hij ziet, denkt en voelt. Bij het lezen van poëzie geldt: je leest elke regel los van de ander. 
Door de grote variatie in de onderwerpen zul je steeds opnieuw geraakt worden door de woorden van Rogier de Jong. 

Leg deze bundel op een gemakkelijk te bereiken plaats, zodat je zo nu en dan weer een stuk kunt lezen en genieten van de woorden van deze kunstenaar.

De auteur:

Poëzie was bij Rogier de Jong thuis geen eerste levensbehoefte – dus kan het zijn dat zijn liefde voor de dichtkunst gewekt werd door zijn buurvrouw Margaretha Droogleever Fortuyn (de dichter Vasalis) die regelmatig een sigaretje kwam roken en een praatje maken. Dichters moeten ook leven.

En anders was het die geestdriftige leraar Nederlands wel die de naoorlogse dichters op de juiste samenzweerderige toon introduceerde. Zo ontdekte Rogier de Jong Rutger Kopland, Judith Herzberg en vooral Hans Verhagen. De laatste, die hij op John Lennon vond lijken, ontstak met zijn Duizenden Zonsondergangen bij hem de vonk van het dichten.

In 1972 debuteerde Rogier de Jong op twintigjarige leeftijd met gedichten in het literaire tijdschrift Tirade. Hij kreeg een postwissel van Geert van Oorschot ter waarde van 25 gulden.

In 1988 won hij de jaarlijkse verhalenwedstrijd van het Antwerpse tijdschrift De Brakke Hond, maar hij merkte dat poëzie hem toch meer trok. In 2018 belandde hij in de top honderd van de Turing Gedichtenwedstrijd en in 2019 verscheen bij uitgeverij Liverse zijn debuutbundel Memento, gevolgd door Seinpost in 2021. 
Naast poëzie schrijft hij ook columns en essays voor Meander Magazine en Bühne.
In 2020 werd hij stadsdichter van Aardenburg en maakt nu deel uit van het Dichtersgilde Sluis.

Meer informatie over Rogier de Jong en zijn werk op zijn website.

Eerder las ik van Rogier:

Meerval koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Meerval
Auteur: Rogier de Jong
Genre: poëzie, gedichten
Uitgave: paperback, 72 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Liverse, oktober 2023
ISBN: 9789492519740
NUR: 306


Met dank aan Rogier de Jong voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Liverse)

Vandaag in de schijnwerpers: 'De spoken van Brugge' geschreven door Nadine Monfils

Het dolle detectivewerk van Margritte en Georgette


De spoken van Brugge

De schilder René Magritte en zijn echtgenote Georgette worden gewekt door hun schoonmaakster Carmen. Ze is in alle staten! De arme vrouw, die ook voor hun buurman Charles Bogaert werkt, struikelde over zijn lijk. Maar wanneer het trio bij zijn huis aankomt, is het lichaam verdwenen, samen met Magrittes schilderij Le principe du plaisir, dat in Bogaerts bezit was. 
Hun onderzoek leidt hen naar Brugge, een zonderlinge parel met kanalen waar stille spoken dwalen. René, Georgette en hun hond Loulou proberen in het winterse Venetië van het Noorden alle puzzelstukjes in elkaar te passen.


Meer dan 60.000 exemplaren verkocht in Frankrijk

De pers:

‘Nadine, you are crazy, but I love that’ 
– JOHN MALKOVICH

‘Een detectiveverhaal waar je vrolijk van wordt’
 – HET LAATSTE NIEUWS

‘Charmant, lichtvoetig en geestig’ 
– GAZET VAN ANTWERPEN

De auteur:

Nadine Monfils (1953) is een Belgische schrijfster, regisseuse en producente. Ze is vooral bekend om haar detectiveromans en thrillers, die meermaals bekroond werden. Ze geeft schrijflessen (onder andere in Franse gevangenissen), had een kunstgalerie in Brussel en was ook een tijdlang comédienne. Ze woont momenteel in Montmartre.

De spoken van Brugge koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De spoken van Brugge
Reeks: Het dolle detectivewerk van Margritte en Georgette
Auteur: Nadine Monfils
Genre: thriller, cosy crime
Uitgave: paperback, 256 pagina's
Uitgever: Horizon, mei 2024
ISBN: 9789464102772
ISBN: 9789464102789 (eBook)
ISBN: 9789464102796 (audio download)
NUR: 330
Originele titel: Les folles enquêtes de Margritte et Georgette. Les fantômes de Bruges
Vertaling uit het Frans: Petra Van Caneghem


Met dank aan Horizon voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Horizon)

donderdag 23 mei 2024

Vandaag in de schijnwerpers: 'Nathan en de Magische Hoorn' geschreven door Fatih Incekara met illustraties van Dilek Altıntaş Birben

 


Nathan en de Magische Hoorn

Nathan de Neushoorn schenkt zijn drie kinderen ieder een hoorn, slechts één hoorn is echter authentiek en heeft de magische kracht om het meest geliefde dier van de savanne te worden. Wie heeft Nathans Magische Hoorn gekregen? De drie kinderen komen er tijdens hun speurtocht achter dat de magische kracht niet in de hoorn zit. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. 

Nathan en de Magische Hoorn is gebaseerd op de ringparabel uit het verhaal ‘Nathan de Wijze’ uit 1779 geschreven door de Duitse filosoof en schrijver Gotthold Ephraim Lessing (1729-1781). 
In de ringparabel krijgen drie zonen van een vader elk een ring; slechts één ring is echter authentiek en maakt de drager ervan geliefd bij mensen. De drie zonen, die de drie grote monotheïstische religies symboliseren (Islam, Christendom en Jodendom), begrijpen dat ze alleen door goed gedrag de authenticiteit van de ring kunnen bewijzen.

Eerder las ik van Fatih Incekara en Dilek Altıntaş Birben 
HAY en zijn dierenvrienden.

Nathan en de Magische Hoorn koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Nathan en de Magische Hoorn
Auteur: Fatih Incekara
Illustraties: Dilek Altıntaş Birben
Genre: prentenboek, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar
Uitgave: hardcover, 24 pagina’s
Uitgever: Levendig Uitgever, mei 2024
ISBN: 9789083392929
NUR: 273


Met dank aan Levendig Uitgever voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Levendig Uitgever)