maandag 29 november 2021

Ik las: 'Ik was het duivelskind', geschreven door Angel van der Vecht & Maria Genova

 


Ik was het duivelskind

Dit boek is het langverwachte en niet minder heftige vervolg op Het duivelskindde bestseller met het levensverhaal van Angel. Over foute ouders en falende jeugdzorg. 
Iedere lezer huilde op een andere pagina. 
 
Angel is een meisje dat van jongs af aan misbruikt en mishandeld wordt door haar ouders. De psychische en lichamelijke gevolgen zijn enorm. Jarenlang worstelt Angel met een groot trauma en met de zelf opgelegde plicht om te zwijgen. Van hulpverleners krijgt ze te horen dat er niets te doen is tegen haar slapeloosheid en gruwelijke nachtmerries met flashbacks naar haar jeugd.

(Fragment)
 ‘Mijn ouders zeiden dat ik slecht zou zijn; er zou nooit iemand van me houden. Ik geloofde dit onvoorwaardelijk, want als je je ouders niet kunt vertrouwen, wie dan wel? Mijn vader mishandelde me waar anderen bij waren. Geen enkele volwassene greep ooit in. Het versterkte mijn gevoel dat ik een duivelskind was.’ 

Angels ervaringen met misbruik en geestelijke vernedering zijn helaas voor veel vrouwen herkenbaar. Angel beschrijft schrijnende voorbeelden de machteloosheid van de hulpverlening. Politieagenten helpen als ze haar radeloos en verward op straat vinden. Buren denken dat ze een crimineel is. Want waarom staat er zo vaak een politieauto voor de deur? Wanneer er een hulpverlener verschijnt die haar werkelijk wil helpen, keert de vechtlust in Angel terug. Met veel doorzettingsvermogen doet ze dingen waar ze vroeger bang voor was. Beetje bij beetje groeit haar zelfvertrouwen. Grappige en intens trieste momenten wisselen elkaar af in dit boek dat ontroert en inspireert. 

Karin Bloemen, zelf slachtoffer van misbruik, schreef het voorwoord. 


Angel van der Vecht (pseudoniem van Angélique van Deursen, 1970) heeft een veelgelezen blog en verzorgt presentaties voor diverse maatschappelijke organisaties. Ze schreef dit boek met medewerking van schrijfster en onderzoekjournalist Maria Genova (1973). Maria Genova ging op zoek naar de feiten.

Mijn mening:

Neem de woorden van Karin Bloemen in het voorwoord ter harte en denk niet dat het wel mee zal vallen. Niets mag achterwege blijven om misbruik en incest bespreekbaar te maken; mensen worden tenslotte totaal kapot gemaakt.

“Om dit boek te kunnen lezen moet je sterk in je schoenen staan. Je moet proberen oprecht te begrijpen en te voelen wat de schrijfster zegt, en respect tonen voor de levenskracht om te willen blijven leven. Maar vooral liefde te voelen voor het kind dat we ooit allen waren, en dus ook Angel ooit was.”

Ondanks dat ik ‘Het duivelskind’ niet heb gelezen was hetgeen besproken werd in ‘Ik was het duivelskind’ goed te begrijpen. Het is duidelijk dat de hoofdpersoon als volwassene heel veel problemen heeft dankzij wat haar aangedaan is als kind. 
De schrijfstijl van Angel is heel toegankelijk, waardoor het zware onderwerp voor de lezer enigszins te verwerken is. 

Ik schrok enorm van de falende jeugdzorg, school, de familie die niets kan (of wil) zien; hetgeen Angel is overkomen zal zeker geen op zichzelf staand feit zijn. Naar mijn mening moet hier zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan gegeven worden.
De cursief gedrukte stukjes zijn gebeurtenissen die Angel zich herinnert. Zelfs na een operatie ondergaan te hebben als volwassene herinnert ze zich dankzij een JJ-katheter het misbruik door haar vader als kind. 

“Ik probeer zo min mogelijk aan het verleden te denken, maar veel ervaringen in het heden werpen me direct terug in het verleden.”

In het tweede deel van het boek schrijft Maria Genova over de feiten van seksueel misbruik. Bovendien lees je enkele interviews met deskundigen.
Wat mij enorm heeft geholpen is een toelichting bij de begrippen die samengevoegd als bijlage achter in het boek staat. 

Het is duidelijk dat je niet weg moet kijken maar actief moet worden als je het vermoeden het van mishandeling of misbruik van kinderen hebt.
‘Ik was het duivelskind’ was voor mij een ware eye-opener waarin ook humor niet ontbrak. Ook hieruit spreekt de kracht van de auteur.

Volg om op de hoogte te blijven Angélique ook op Angelssite.


Ik was het duivelskind koopt u bij (de webshop van) uw lokale boekhandel of:


Boekgegevens:

Titel: Ik was het duivelskind
Auteurs: Angel van der Vecht & Maria Genova
Genre: biografieën, waargebeurd
Uitgave: paperback, 240 pagina’s
Uitgever: Just Publishers, april 2021
ISBN: 9789089759597
ISBN: 9789089756046 (eBook)
NUR: 402



Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zondag 28 november 2021

Vandaag in de schijnwerpers: 'De Bucketlist' geschreven door Annette van Luyk

10 bestemmingen
10 opdrachten
10 bijzondere verhalen


De Bucketlist

Diana krijgt na de dood van haar vriend Jaap, met wie ze twee jaar een relatie heeft gehad, een ongebruikelijk testament in handen. Daarin vraagt hij haar verschillende plekken in de wereld te bezoeken die speciaal voor hem zijn, maar waar hij door zijn vrij plotselinge dood na een kort ziekbed niet meer met haar naar toe kan gaan. Op elke bestemming ontmoet ze iemand uit het verleden van Jaap en al haar onkosten worden vergoed. 

In de eerste instantie is ze wat sceptisch en twijfelt ze of ze aan zijn laatste wens wil voldoen zonder zijn gezelschap. Maar de geheimzinnige erfenis die ze aan het einde van haar reis zal ontvangen maakt haar dusdanig nieuwsgierig dat ze besluit de uitdaging aan te gaan. 

Het wordt een reis vol verrassingen langs Jaaps bewogen leven. Een avontuurlijke feelgood-roman vol persoonlijke verhalen en een tikkeltje spanning. 

De auteur:

Annette van Luyk (1962) komt uit Den Haag. Ze werkte jarenlang als purser bij KLM. Ze heeft, naast schrijven, een grote passie voor reizen en Italië. Samen met haar man bezit ze een huis in Puglia. 

De pers over haar eerdere romans: 
‘Een Perfecte illusie is spannend en romantisch, met een interessante mix van online datingfraude en oude voodoo-achtige rituelen.’ (Annemiek Buijs voor Biblion) 
‘Met Roadtrip Italia bewijst van Luyk dat ze zich kan meten met andere succesvolle auteurs in dit genre.' (Hanneke Tinor-Centi voor Hebban.nl)
(bron info: achterflap)

De Bucketlist koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: De Bucketlist
Auteur: Annette van Luyk
Genre: roman
Uitgave: paperback, 392 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Ellessy, oktober 2021
ISBN: 9789086604531


Met dank aan Uitgeverij Ellessy voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zaterdag 27 november 2021

Vandaag in de schijnwerpers: 'De lunchroom' geschreven door Hans Muiderman

 


De lunchroom

Een man schrijft in een lunchroom notities over zijn grootvader, hoe hij die zich herinnert. Eerst vanuit het perspectief van een kind, later vanuit het heden waarin hij ronddwaalt door het lege huis waar zijn grootvader ooit woonde. 
Hans Muiderman reconstrueert in De lunchroom het verleden niet, maar hij onderzoekt het. Hij schrijft over wat nog rest: de onvolledige vervormde herinnering. Wat niet in je herinnering past vergeet je en wat aan je herinnering ontbreekt verzin je er gewoon bij. 
Een herinnering is altijd een vorm van verbeelding.

‘Even denk ik dat het onderscheid tussen heden en verleden slechts een illusie is. Dat mijn grootvader hier in de lunchroom binnenstapt en tegenover me gaat zitten en een betoog houdt over taal, dat deed hij graag. ‘Freek, ik zie je hier steeds schrijven, maar besef je wel dat die grammaticale tijd tekortschiet voor de werkelijkheid?’ Meestal wachtte hij na zo’n zin. […] En is het, Freek, weer die onvoltooid verleden tijd die toch steeds de kop op steekt? Is dat niet een beetje flauwekul, de verleden tijd is toch altijd onvoltooid? Het toont ons toch zijn sporen in een foto, een afdruk, of komt langs in een onverwachte gedachte? En hoe zit dat met de tegenwoordige tijd, die kan in de werkelijkheid toch niet bestaan? Op het moment dat je die beet wilt pakken is die al verleden tijd.’

De auteur:

Hans Muiderman (Den Haag) is schrijver van romans en (reis)verhalen. Tijdens het festival Winternachten/Writers Unlimited 2013 werd zijn debuutroman Souvenir Utopia gepresenteerd. Daarna verschenen Ik ben hier geboren (2014, korte verhalen) en Hank & Heinrich (2016, roman).

Muiderman is een herinneringen-onderzoeker, in al zijn verhalen onderzoekt hij hoe herinneringen werken, hoe vals en vervormd ze zijn. Dat doet hij ook in zijn reisverhalen Als al het andere voorbij is (2015) en HANZE! daar waar de reis naar toe gaat (2018). 

Hij is als schrijver/ redacteur nauw betrokken bij verscheidene literaire initiatieven en medeoprichter van het literaire tijdschrift/ platform Elders. Behoudens zijn publicaties in het literair tijdschrift Extaze is De lunchroom het eerste boek van Hans Muiderman bij Uitgeverij In de Knipscheer.

Meer over Hans Muiderman op deze site.
(bron info: Uitgeverij In de Knipscheer)

Eerder las ik van Hans Muiderman: 

De lunchroom koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:



Boekgegevens:

Titel: De lunchroom
Auteur: Hans Muiderman
Genre: novelle
Omslag: door Els Kort softcover met flappen, 122 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij In de Knipscheer, november 2021
ISBN: 9789493214415
NUR: 301
Met dank aan Uitgeverij In de Knipscheer voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

vrijdag 26 november 2021

*** WINACTIE ***

 


Vandaag kunnen jullie meedoen voor een exemplaar van: ‘Jeugdzonde’ geschreven door Wim Hendrikse.

‘Jeugdzonde’ is een Eyewitness thriller die zich helemaal afspeelt in het mooie Zeeuws-Vlaanderen.




Wat moet je doen om kans te maken op een exemplaar?

- Ga via deze link naar mijn Facebookpagina en volg de pagina.
Like daar het bericht over deze winactie en plaats bovendien een opmerking, onder vermelding van je naam dat je meedoet.

- Deel deze winactie daarna openbaar op Facebook (en eventueel op Twitter) zodat iedereen het kan zien.

- Volg je bovendien mijn blog op Bloglovin', levert je dat een extra lootje op!

Meedoen kan tot vrijdag 3 december om 23.59 uur. Zaterdag 4 december maak ik hier de naam van de winnaar bekend.
Indien de winnaar 11 december niet gereageerd heeft, zal een nieuwe naam gekozen worden

Veel succes voor iedereen.

Warme groet,
Mieke Schepens


NB: Als je niet af wilt wachten of je gewonnen hebt:

Jeugdzonde koop je bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:



Met dank aan Wim Hendrikse en Uitgeverij Aspekt voor het mogelijk maken van deze winactie.

donderdag 25 november 2021

Vandaag in de schijnwerpers: 'Moord op afspraak' geschreven door Rob van Dorssen

 


Moord op afspraak

De kans op een mooie promotie in Groningen grijpt Renée met beide handen aan. Haar vriend Frank, een ras Amsterdammer, is veel minder enthousiast over deze verhuizing. Een heel oud politiedossier dat Renée al jaren bezighoudt, pakt ze opnieuw op. Maar als een vooraanstaande arts in Groningen op afschuwelijke wijze vermoord wordt, staat ze opeens in de spotlight. Frank, die het gevoel heeft in de schaduw beland te zijn, stort zich op zijn eigen zoektocht. 

Steeds meer gruwelijkheden komen aan het licht. Bij Renée groeit de overtuiging dat het motief zich ergens achter de grauwe muren van het ziekenhuis moet bevinden. Maar gaat het Gronings Medisch Centrum zijn geheimen ook prijsgeven? 

De auteur: 

Rob van Dorssen (1959) werd geboren in Den Haag en studeerde in Leiden. Een sollicitatiegesprek in Groningen was meteen zijn eerste kennismaking met Groningen. Inmiddels woont hij al vele jaren in het Noorden. 

De schrijverscarrière van Rob van Dorssen nam in 2016 een vlucht door een competitie, ‘Schrijf een roman in 140 woorden’, uitgeschreven door Frits Spits in het radioprogramma De Taalstaat
Drie dagen na zijn inzending nodigde Frits Spits hem uit om zijn verhaal live voor te lezen. Spits was erg enthousiast en die aanmoediging leidde tot Een huis vol vragen, een literaire thriller. 

Het boek speelt zich deels in Nederland en deels in Frankrijk af. De hoofdpersoon wordt op een harde en angstaanjagende wijze achtervolgd, terwijl allerlei geheimen uit het verleden langzaam aan de oppervlakte komen. 

Na dit debuut gaat Rob van Dorssen verder met een boek dat wederom bol staat van de spanning en dat de lezer tot de laatste bladzijde in het ongewisse laat. Na het lezen van deze thriller zal een bezoek aan een ziekenhuis nooit meer helemaal hetzelfde zijn.
(bron info: Uitgeverij Nobelman)

Mijn recensie van ‘Een huis vol vragen’ leest u HIER

Moord op afspraak koopt u bij (de website van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Moord op afspraak
Auteur: Rob van Dorssen
Genre: thriller
Uitgave: softcover met flappen, 246 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, augustus 2021
ISBN: 9789491737756
NUR: 332


Met dank aan Uitgeverij Nobelman voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

woensdag 24 november 2021

Hoe actueel wil je het hebben? Vandaag in de schijnwerpers: 'Rechercheur De Klerck en moord in scène', geschreven door P. Dieudonné

 


Rechercheur De Klerck en moord in scène

Na de vondst van een geladen pistool staan De Klerck en Klaver aan het begin van een netelige zaak. Twee groepen jongeren vechten een jarenlange vete uit. Aan het hoofd van de groep uit Rotterdam-Zuid staat Yunus Özütok, van het rapcollectief Leftbank Militia. 
Uit Rotterdam-Crooswijk komen Da Rotting Thugz van Robin Breidenbach. De rivaliserende groepen verheerlijken in hun raps seks en geweld. Als de politie het lijk van Robin Breidenbach uit de Nieuwe Maas vist, lijkt het erop dat het bezongen geweld in praktijk is gebracht. Da Rotting Thugz wijzen de beschuldigende vinger naar Zuid. Of komt de moordenaar toch uit de eigen gelederen? 

Rechercheur De Klerck en moord in scène is het vijfde deel in een detectiveserie over Lucien de Klerck en zijn assistent Ruben Klaver van de Rotterdamse recherche. 

Voor in het boek lees je het volgende:

“Dit boek wil ik opdragen aan alle medewerkers van de regionale politie-eenheid Rotterdam. Zij werken eraan om, zelfs met gevaar voor eigen leven, hun regio veiliger te maken. Dat verdient erkenning en bewondering.”

Over de vorige boeken van deze auteur: 

“Meeslepend en vol spanning. Als je de tijd hebt, lees je het in één ruk uit.” – AD Rotterdams Dagblad. 

“De sympathieke Lucien de Klerck en jeugdige assistent Ruben Klaver zijn een waardig Rotterdams equivalent van het Amsterdamse voorbeeld. (...) Nog een paar deeltjes en de tv-serie kan niet uitblijven.” – Detective & Thrillergids 2020 

“Een waardige opvolger van Baantjer (...) een aanrader.” – boekhandelaar Gert-Jan van Rietschoten op Radio Rijnmond (30 mei 2020) 

“Dieudonné is het gelukt om een bewonderenswaardige nieuwe reeks neer te zetten. Eentje waarvan we zeker gaan smullen. Een aanrader voor de Baantjer fans.” – Thrillzone **** 

“Dit boek is geschikt voor liefhebbers van detectiveromans, politieseries en natuurlijk Baantjer” – Biblion 

“De personages zijn goed uitgewerkt en daardoor denk je hen ook echt te kennen; je hebt in ieder geval een mening over hen. Maar of dat ook  werkelijkheid is, zal pas op het eind blijken.
De plot is duivels goed!” – Mieke Schepens, Graag Gelezen

De auteur:

Paul Dieudonné (1960) groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie eind jaren zestig naar Canada. Zijn geboorteland is hij echter nooit vergeten. 

Stel dat Appie Baantjer nóg een detectiveserie had geschreven… een serie die zich niet in Amsterdam, maar in Rotterdam afspeelt – vanuit deze gedachte schrijft Paul Dieudonné.

Wie de boeken over rechercheur De Klerck leest, kan er niet omheen: Paul Dieudonné is sterk beïnvloed door het omvangrijke oeuvre van A.C. Baantjer.


Rechercheur De Klerck en moord in scène koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:



Boekgegevens:

Titel: Rechercheur De Klerck en moord in scène
Serie: De Klerck (5)
Auteur: P. Dieudonné
Genre: detective
Uitgave: paperback, 144 pagina’s
Uitgever: E-Pulp Publishers, november 2021
ISBN: 9789492715548
ISBN: 9789492715579 (eBook)
NUR: 331


Met dank aan E-Pulp Publishers voor het toezenden van een exemplaar

maandag 22 november 2021

Vandaag al verkrijgbaar: de nieuwe Eyewitness Thriller 'Jeugdzonde' geschreven door Wim Hendrikse.

 Een Eyewitness Thriller


Jeugdzonde

De Terneuzense detective Joop Hamelink heeft al heel wat gruwelen voorbij zien komen. Toch is hij geschokt als iemand hem livebeelden toestuurt van de moord op een vroegere klasgenoot. Het is het begin van een nachtmerrie, waarin Joop ongewild een hoofdrol speelt.

De leerlingen van middelbare school De Branding gingen vijfendertig jaar geleden op zomerkamp in de Belgische Ardennen. Waarom zwijgt iedereen over de verdwijning van Mario de Vries op de laatste avond van het kamp?
Joops geheugen laat hem soms in de steek, daarom accepteert hij de hulp van een vroegere klasgenote: Lisa Jansen, een journaliste van dagblad BN/De Stem. Lisa speelt een gevaarlijk spel en ze zet de verkeerde mensen onder druk, waardoor ze onschuldige levens in gevaar brengt.

Joop Hamelink en rechercheur Theo de Rooy bijten zich vast in de zaak en ze beginnen te graven in het verleden. Er ontwikkelt zich een bloedstollend kat en muisspel, waarbij ze een groot gedeelte van Zeeuws-Vlaanderen doorkruisen. Er vallen meer slachtoffers en Joop realiseert zich dat ze te maken hebben met een seriemoordenaar.

‘Hendrikse is een geboren verteller,’ Vrij Nederland

‘Prachtboek, aanrader!’ Hebban

‘Een spannend verhaal met een bijzondere detective,’ Thrillers-leestafel.info
(bron info: achterflap)

De auteur:

Wim Hendrikse (1958) woont en werkt in Axel, Zeeland. 

Sinds 2005 publiceerde Wim Hendrikse 14 boeken (waarvan er 11 werden uitgegeven door Uitgeverij Aspekt) en werkte hij mee aan 5 bundels korte verhalen. Daarnaast heeft hij een aantal artikelen geschreven.
Hij is bij het grote publiek het bekendst om zijn serie boeken over David Bowie. In 2008 publiceerde hij de bestseller David Bowie. Een ster die op aarde viel.

Projecten lopen vaak door elkaar heen en momenteel werkt de veelzijdige schrijver aan een serie “Eyewitness-thrillers” die zich volledig in Zeeuws-Vlaanderen afspelen. De liefde voor muziek is een regelmatig terugkerend thema in zijn werk.

Jeugdzonde is het vierde deel in de serie met Joop Hamelink in de hoofdrol. Eerder verschenen bij Aspekt in deze serie: Familiegeheimen, Bloedband en Duister verleden.
De delen zijn onafhankelijk van elkaar te lezen. Elk deel is een afgerond verhaal.

Eerder las ik van Wim Hendrikse: Duister Verleden en was onder de indruk!

Jeugdzonde koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:



Boekgegevens:

Titel: Jeugdzonde
Een Eyewitness Thriller
Auteur: Wim Hendrikse
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 372 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, november 2021
ISBN: 9789464248890
NUR: 372


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Kennen jullie 'Verwonderrijk' al? Vandaag in de schijnwerpers: 'Zilverveer', geschreven door Rieks Veenker met illustraties door Esther Rosier en Job van Gelder.

 Verhalen uit Verwonderrijk (4)


Zilverveer

Al van jongs af weet Veerke dat ze prinses is. Maar wat voor prinses ze later wil worden…
In ieder geval niet zo’n mierzoete suikerprinses die zich de hele dag kapot verveelt omdat ze niets anders mag dan mooi wezen. 
Nee, Veerke wil een echte prinses worden. Met een hart dat met de mensen én dieren meelacht. En meehuilt als het moet. Maar ook met een hart dat bonst als ze iets oneerlijk vindt. Veerke’s oma vindt dat allemaal maar zotternij.
‘Prinses worden is iets voor sprookjes’, zegt ze als Veerke daar weer eens over begint. ‘En jij en ik leven niet in sprookjes.’

Veerke’s opa denkt daar heel anders over. Op een dag neemt hij haar mee naar Tijgertje. Een koningspage die langs de beek in het Grote Bos woont. Tijgertje vertelt Veerke over de school voor Hunne Majesteiten. En over Verwonderrijk. Ook laat hij haar kennismaken met de Zamelaar en zijn huis vol verhalen.
Stukje bij beetje ontdekt Veerke een wereld waarvan ze niet wist dat die ook kan bestaan.

De auteur:

Bijna vijfendertig jaar is Rieks Veenker (1951) docent muziek/kunstgeschiedenis geweest aan een middelbare school voor havo/vwo in Middelburg. Naast zijn docentschap heeft hij elke twee jaar de muziek en de liedjes geschreven voor musicals die met gemiddeld honderd leerlingen zijn opgevoerd in de schouwburg van Middelburg. Samen met telkens weer een enthousiast team collega's en vrijwilligers. 

Eerder las ik van Rieks Veenker:
Met ‘Achter de Poort van Verre’ werd hij winnaar van de PZC Publieksprijs 2016
Sprookjesvogel. Serie: Verhalen uit Verwonderrijk (1)
Wis, wis, sluiervis. Serie: Verhalen uit Verwonderrijk (2)
De mossel met de parel. Serie: Verhalen uit Verwonderrijk (3)
Met ‘De mossel met de parel’ werd hij begin november winnaar van de PZC Publieksprijs 2021.


Zilverveer koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:



Boekgegevens:

Titel: Zilverveer
Serie: Verhalen uit Verwonderrijk (4)
Auteur: Rieks Veenker
Illustraties: Esther Rosier en Job van Gelder
Genre: voorleesboeken, 4-8 jaar
Uitgave: hardcover met illustraties, 52 pagina’s
Uitgever: Oogappel kinderboeken, september 2021
ISBN: 9789083010137
NUR: 280

Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Vandaag in de schijnwerpers 'Memento Monstrum' geschreven door Jochen Till. Naar een idee en met illustraties van Wiebke Rauers

Waarschuwing!


Memento Monstrum


In dit boek staan de redelijk ware memoires van graaf Dracula. Er komen een heleboel afschuwelijke schepsels in voor. 
Reusachtige yeti’s, achterbakse weerwolven, slijmerige vismonsters… 
Je kunt het maar beter niet lezen! Je zou weleens dingen te weten kunnen komen die je nog niet over monsters wist. Dingen die deze monsters vriendelijk, ja zelfs menselijk laten lijken. 
Luister naar mijn advies, want je hebt maar één kans: leg dit boek snel weg en maak dat je wegkomt, voordat het je in zijn klauwen krijgt!

Hoogachtend,
Van Helsing
(bron info: achterflap)

Het verhaal:

Vleermuis graaf Dracula gelooft dat zijn einde nabij is: een weekend alleen met zijn drie kleinkinderen – hoe moet hij dat overleven?!
Maar dan krijgen de kinderen het oude fotoalbum van hun opa in handen. En ineens is opa Dracula best een coole kerel! Zelfs kleinzoon Rezo, die zowat vastgegroeid is aan zijn telefoon, is geboeid. Want alleen opa weet dat de enorme Yeti in het echt een meisje is en dat ze ervan droomde ballerina te worden. En dat weerwolf Archie de beste drummer aller tijden was, die zelfs nog even meespeelde bij The Beatles...

Dit boek wil je lezen!


Jochen Till, geboren in 1966 in Frankfurt, is in 1995 door een schrijfvampier uit de oude adel gebeten. Sindsdien zit hij nacht in, nacht uit in zijn salon en zuigt de avontuurlijkste verhalen uit zijn duim.
Daarbij doet hij steeds zijn best om de bloedrode draad niet uit het oog te verliezen.
De website van Jochen Till

Wiebke Rauers, geboren in 1986 in Düsseldorf, is in 2007 door een schildervampier van de achtste generatie gebeten. Sindsdien zit ze nacht in, nacht uit in haar atelier en tekent de meest wonderlijke gestaltes, bij voorkeur in haar lievelingskleur: bloedrood.

Memento Monstrum koopt u bij (de webshop van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Memento Monstrum
Tekst: Jochen Till
Illustraties en idee: Wiebke Rauers
Genre: kinderboeken, voorlezen vanaf 7 jaar, zelf lezen vanaf 9 jaar
Uitgave: hardcover met illustraties, 200 pagina’s
Uitgever: De Vier Windstreken, november 2021
ISBN: 9789051168747
NUR: 282, 283
Oorspronkelijke titel: Memento Monstrum
Vertaald door: Django Mathijsen


Met dank aan De Vier Windstreken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zondag 21 november 2021

Mag ik uw aandacht voor: 'Als een mot' geschreven door Lupko Ellen

 Verschijnt 24 november a.s., maar is nu al te reserveren


Als een mot

Een man neemt vroeg in het voorjaar een kamer in een pub in een Engels stadje, zo’n stadje dat z’n beste tijd heeft gehad. Hij komt er voor zijn rust, zegt hij. Maar is dat wel zo? Langzaamaan wordt duidelijk wat er echt speelt en gaan vragen rond dood en leven een grote rol spelen.

Als een mot is met onderhuidse humor geschreven, gesitueerd in een Engels decor dat met liefde is getekend. Maar bovenal is Als een mot het verhaal van de min of meer bewuste teloorgang van een man. Met dit boek bewijst Lupko Ellen dat hij, na het publiceren van vijf thrillers, ook een uitmuntend romanschrijver is.


De auteur:

Lupko Ellen werd in 1953 geboren in Gasselternijveenschemond. Zijn naam is geen pseudoniem. Ellen debuteerde in november 2006 met de literaire thriller ‘Moddergraf’ . Daarna volgden nog verschillende thrillers, meestal met Ludde Menkema in de hoofdrol. Ellen ontving hiervoor vele positieve tot zeer positieve recensies, werd genomineerd voor de Gouden Strop en verkocht meer dan 10.000 exemplaren. Najaar 2021 verschijnt zijn eerste roman: ‘Als een mot’. 
Lupko Ellen woont en werkt in Warffum.
(bron info: Uitgeverij Passage)

Eerder las ik van Lupko Ellen: De zussen Borgesius

Als een mot reserveert u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:



Boekgegevens:

Titel: Als een mot
Auteur: Lupko Ellen
Genre: roman
Uitgave: gebonden in integraalband, 264 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Passage, beschikbaar 24 november 2021
ISBN: 9789054524045
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Passage voor het toezenden van een recensie-exemplaar

zaterdag 20 november 2021

Ik las: 'Er zijn geen torens meer' geschreven door Gert Lubberts, met tekeningen van Ina Feitsma

 Gedichten en brieffragmenten over leven met Alzheimer


Er zijn geen torens meer 

Er zijn geen torens meer is een bundel met gedichten en brieffragmenten over wat er kromt en zeert, wanneer de ziekte Alzheimer als een ongenode gast intrekt bij twee mensen en even traag als onontkoombaar alles in hun leven overhoop gooit. De één ‘heeft het’, de ander is haar echtgenoot en mantelzorger, maar heeft het daarmee ook.  

De teksten gaan over onmacht, tranen, leegte, mist en (zelf)verlies, maar ook over liefde, warmte, humor en over licht dat door het donker kiert. Geschreven vanuit een soms verwonderd, ja zelfs dankbaar je bent er nog, maar soms ook helemaal niet, want ‘nog’ gaat helaas zwanger van ‘niet meer’.  

De auteur heeft in het schrijven ervan zelf iets van troost ervaren. Misschien mag dat ook gelden voor hen die deze teksten lezen. De troost van de herkenning. 
(bron info: achterflap)

In het ‘vooraf’ door Gert Lubberts lees je over het hoe en waarom van deze bundel. 
Op mijn leeftijd (64 jaar) kom je heel dichtbij jezelf steeds vaker iemand tegen waarbij de diagnose Alzheimer is gesteld.
In ‘vooraf’ beschrijft hij ook de helende werking van het schrijven.

Op de binnenflap van de voorkant lees je in ‘kruimels’ hoe belangrijk de kleine dingen worden in de levens van mensen die met de gevolgen van Alzheimer te maken krijgen. Werkelijk hartverwarmend!

In ‘voordat’ en ‘maar dan’ lees je over het grote verschil (en toch zo dichtbij) tussen de tijd vóór de diagnose Alzheimer en de tijd daarna. 
Alle gedichten en fragmenten raken je. 

Deze quote uit ‘Anthem’ van Leonard Cohen past perfect bij het daarop volgende ‘licht dat kiert’
“there is a crack in everything
that’s how the light gets in.”

‘licht dat kiert’

“er is nog bloeien overal en zingen
nog huppelen en zo en van die dingen
maar veel, mijn lief, is niet meer wat het was
zoveel verdroogde plekken in het gras

er komen scheuren in ‘t behang
en barsten in de dagelijkse gang
die gaan – dat is wel zeker – niet meer dicht
maar juist door al die barsten heen kiert licht

dat licht breekt zich in kleuren, raakt ons aan
als liefde die zich deelt, een woord dat heelt 
en als… ach, zoveel mensen om ons heen”

De prachtige tekeningen door Ina Feitsma complementeren deze indrukwekkende bundel met ervaringen en gedachten. 
Dit boekje met flappen bracht bij mij veel teweeg tijdens het lezen én ook daarna nog!
Ik werd vaak tot tranen geroerd bij de beeldende beschrijvingen, maar het is niet alleen kommer en kwel waar je over leest. Vaak maakt je hart een luchtsprongetje door de hoop en blijdschap die goed voelbaar zijn.
Gert Lubberts is een ware woordenkunstenaar. 
Deze bundel krijgt een ereplaats in mijn persoonlijke boekenkast en zal vast en zeker nog vaak van zijn plekje gehaald worden.


Over de makers van Er zijn geen torens meer:

Gert Lubberts (1951) volgde na z’n middelbare school de studierichting weg- en waterbouw aan de hts in Amsterdam en studeerde later in diezelfde stad theologie aan de Vrije Universiteit. In 1986 werd hij predikant (gereformeerd/PKN) in achtereenvolgens Nieuwe Pekela, Midden Betuwe en Borger, waar hij na zijn emeritaat in 2016, nog altijd woont. Er zijn geen torens meer is de eerste publicatie van zijn hand.

Ina Feitsma-Lubberts (1953) woont in Amsterdam, waar ze sinds 2004 haar eigen praktijk voert als zelfstandig coach/counselor, trainer en supervisor. Ze heeft daartoe een hbo-opleiding gevolgd bij het Europees Instituut/De Baak. In haar vrije tijd schildert en tekent ze met veel plezier!

Er zijn geen torens meer koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Er zijn geen torens meer
Auteur: Gert Lubberts
Tekeningen: Ina Feitsma-Lubberts
Genre: poëzie
Uitgave: paperback, 66 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, september 2021
ISBN: 9789493245051
NUR: 306


Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar