dinsdag 29 juli 2014

Mijn recensie van: 'De zwarte spiegel' van Robert Thomson. Hitchcock-waardig!


De wereld van Frank Beumer bestaat uit vaste patronen, orde en regelmaat. Zijn leven is getekend door een extreem strenge, haast onmenselijke opvoeding. Onzichtbaar en in zichzelf gekeerd slijt hij als boekhouder zijn dagen, aan de zijde van een veel jongere succesvolle carrièrevrouw die hij benijdt en verafschuwt. Alleen zijn frivole dochter kan hem nog enig plezier schenken.
Als hij onverwacht door zijn werkgever aan de kant wordt gezet knapt er iets in hem. Hij besluit voorgoed af te rekenen met de maatschappij, die hij schuldig acht aan alle onrecht die hem is aangedaan. Eindelijk neemt hij het heft in eigen hand. Maar intussen verliest hij alle grip op de werkelijkheid, met fatale gevolgen…


Eerder las ik van deze auteur 'Een obsessieve drang' en was toen al bijzonder onder de indruk van zijn schrijfstijl.
In dit boek 'De zwarte spiegel' werd ik meegetrokken in de wereld van hoofdpersoon Frank Beumer. Het ging zelfs zo ver dat ik na het lezen van een groot gedeelte van het boek, ik 's avonds ging slapen en er over ging dromen! Ik werd wakker toen ik zijn buurvrouw wilde waarschuwen, voor haar buurman omdat ik aanvoelde wat er zou kunnen gaan gebeuren. Helaas kreeg ik gelijk.
De sexuele gevoelens van de hoofdpersoon horen gewoon bij hem. Het is niet op een aanstootgevende manier geschreven en als lezer voelt het ook niet zo.

De hoofdpersoon leest uit 'de Heerser' van Machiavelli: een boek over macht en hoe iemand zijn persoonlijke moraal ondergeschikt maakt aan zijn eigen machtsuitoefening.
Een uitspraak van Niccolá Machiavelli: 'de ene verandering legt altijd de grondslag voor de verandering die erop volgt', past helemaal in het verhaal van Frank Beumer. Hij is tenslotte niet altijd zo geweest als waar hij in het boek eindigt: 'iemand waar men rekening mee moet houden'.
Pas nadat hij in ging zien dat er een tweede Frank was, ging het van kwaad naar erger.

De titel 'De zwarte spiegel'
zou ook de keuze kunnen zijn omdat Frank wanneer hij naar zichzelf keek (in de spiegel keek) nóg iemand zag. Een duister persoon. Wiens schuld het allemaal was wat er gebeurde, maar die er ook voor zorgde dat hij zichzelf meer ging waarderen en meer zelfvertrouwen kreeg, door de macht die hij uit kon oefenen. Op een manier die niet alledaags is en niet van hem verwacht werd.

Het is een roman, maar ik heb het gevoel dat Alfred Joseph Hitchcock dit boek graag had verfilmd!Er is zoveel onderhuidse spanning aanwezig, door het hele boek heen!
Ik heb dit boek ontzettend graag gelezen.

Ik waardeer dit boek met 5 sterren *****Robert Thomson op www.rthomson.nl:

Na een kleine 40 jarige bankcarrière ben ik in 2009 gaan doen wat ik altijd al heb willen doen, namelijk: schrijven.

In eerste instantie leidde dat nog niet tot het gewenste resultaat. 'Uw boek past niet in ons fonds' was de standaardafwijzing van de uitgeverijen.
Totdat ik in 2012 in aanraking kwam met Booklight. Wel een uiterst kritische uitgeverij, maar modern van opzet en een heldere kijk op het uitgeven van boeken.
Booklight geeft je boek niet zomaar uit. Het wordt goed bekeken of het wel 'publicabel' is.

Het uitwerken van de karakters van en de gebeurtenissen rond zijn personages, waardoor ze tot leven komen, vindt Thomson de essentie van een goede roman. Andere romans van zijn hand: Een onverwachte erfenis (2012) en Een obsessieve drang (2013)
In juni 2012 kwam mijn debuutroman uit: 'Een onverwachte erfenis' een aandoenlijk verhaal van een jonge carrièrevrouw die voor haar demente oom zorgt.

In november 2012 mijn tweede roman: 'De zwarte spiegel' een verhaal dat je bij de keel grijpt over een man die wraak neemt op de maatschappij.

Mijn derde roman: 'Een obsessieve drang' ook weer een aangrijpend verhaal over een bankier die zijn bank kwijtraakt en de grip op de werkelijkheid verliest en gekweld wordt door een obsessieve drang naar raamprostitees.


De zwarte spiegel
Genre: psychologische roman
Uitgave: paperback, 262 pagina's
Uitgever: Booklight (ik las de vierde druk: februari 2014)
ISBN 9789491472206

Ook als Ebook verkrijgbaar.

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via

zondag 27 juli 2014

Mijn recensie van: 'Barre grond' van Claire McGowan


Barre grond
~ soms kan een schuld niet ingelost worden...

In het Ballyterrin-ziekenhuis gebeurt het ondenkbare: er wordt een baby van nog geen uur oud gestolen. Forensisch psycholoog Paula Maguire, zelf zwanger, krijgt de zaak toegewezen, samen met de unit Vermiste Personen. Hoewel de baby binnen een paar dagen wordt teruggevonden, is de zaak voor Maguire daarmee niet afgedaan. Haar gevoel blijkt juist, want niet veel later wordt het lichaam van een gruwelijk toegetakelde vrouw aangetroffen. Hoewel de zaken ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, is Paula er toch van overtuigd dat er een verband is. Wanneer dan ook nog eens een hoogzwangere vrouw vermist raakt, beseft Paula dat de moordenaar zich dichter bij huis ophoudt dan ze dacht.

'Barre grond' is het vervolg op de literaire thriller van Claire McGowan: 'Verloren' .
Deze verscheen vorig jaar augustus bij Ambo/Anthos Uitgevers en heb ik graag gelezen.  

Heel belangrijk in dit verhaal is de keuze van de titel. 'Barre grond' verwijst naar het gedeelte van Ierland waar een paar van de karakters in dit verhaal vandaan komen. Het is dorre, onvruchtbare, schrale grond.

De hoofdpersoon Paula weet niet wat haar overkomt als ze merkt dat ze zwanger is! Hoe lang en van wie is nog niet duidelijk, wanneer ze weer aan een nieuwe opdracht begint als forensisch psycholoog. Deze keer samen met de unit Vermiste Personen: de vermissing van een baby!
Ook in dit boek is de plaats waar het verhaal zich afspeelt heel belangrijk. Het verschil tussen Noord-Ierland en het zuiden blijkt eens te meer. Ook hoe vanaf de andere kant van het water (Engeland) naar Ierland gekeken wordt.
Door haar vloeiende manier van vertellen vanaf de eerste bladzijde, wordt je door de auteur mee op reis genomen door dit spannende verhaal. Net zoals in haar eerste boek, neemt ze de tijd om alles duidelijk te maken voor de lezer. Je kunt dit boek zelfs lezen, zonder het eerste gelezen te hebben. De beschrijving van de karakters is zo goed, dat het echte personen worden voor de lezer.
Wanneer het einde van het boek in zicht komt, wordt het verhaal in een hogere versnelling verteld.
Je vraagt je af, hoe het mogelijk is dat mensen in deze tegenwoordige tijd zo onzichtbaar kunnen zijn, dat ze kunnen doen wat ze willen doen.
Dan leg je het boek écht niet meer weg tot het einde. En dan blijkt ook waarom de ondertitel er staat: ~soms kan een schuld niet ingelost worden...

Wanneer je dan die laatste bladzijde heb omgeslagen, wil je meteen naar een vervolg (dat er nog niet is helaas) omdat je wilt weten wat voor inhoud Paula Maguire aan haar leven zal gaan geven. Gaat ze het aanbod aannemen dat haar is gedaan? En gaat de zoektocht naar haar moeder verder? Dat allemaal lees ik graag in een volgende thriller van Claire McGowan.

Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren **** Een aanrader!


Over de auteur: 
Claire McGowan (1981) groeide op in een klein stadje in Noord-Ierland. Ze studeerde Engels en Frans aan Oxford en verhuisde daarna naar Londen, waar ze in de liefdadigheidssector werkte.
 
Auteur: Claire McGowan
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 380 pagina's
Uitgever: Ambo/Anthos Uitgevers, juni 2014
ISBN: 978 90 41423 86 3
Ook als Ebook verkrijgbaar.

Koop dit boek via je lokale boekhandel of via
Bol.com


vrijdag 25 juli 2014

Om naar uit te kijken: 'De Monogram Moorden' ~ De nieuwe Agatha ChristieDe titel van de nieuwe Agatha Christie is wereldwijd bekendgemaakt: The Monogram Murders!
In mei is de titel bekendgemaakt van de nieuwe Agatha Christie die wereldwijd op 8 september aanstaande verschijnt: 'The Monogram Murders'. Het nieuwe Hercule Poirot mysterie zal voor de Nederlandstalige markt 'De Monogram Moorden' gaan heten.

'De Monogram Moorden' speelt zich af in 1929. Poirots rustige avondmaal in een Londens etablissement wordt verstoord als een opgejaagde, jonge vrouw hem toevertrouwt dat iemand op het punt staat haar te vermoorden. Ze is doodsbang, maar zegt dat het recht zal zegevieren als ze dood is, en ze smeekt Poirot geen onderzoek te verrichten in het geval van haar dood.

Later die nacht worden drie mensen dood aangetroffen in een fancy Londens hotel. De moordenaar heeft drie sinistere aanwijzingen achtergelaten, een bij elk lichaam. Al snel is Hercule Poirot verwikkeld in de zaak en terwijl hij alles op alles zet om de bizarre stukjes van de puzzel in elkaar te zetten, maakt de moordenaar zich klaar om weer toe te slaan...

Middels een YouTube video op www.agathachristie.com onthult Sophie Hannah persoonlijk de titel en vertelt de fans en pers over dit bijzondere project.
Klik op onderstaande link voor het filmpje: http://www.agathachristie.com/christies-work/stories/the-monogram-murders/541

donderdag 24 juli 2014

Mijn recensie van: 'MaatSCHappIJN' van Arinka LindersIn 1978 bevalt een jonge vrouw in een schemerige kamer van een kind. Het kind, een meisje, is levenloos bij geboorte en de moeder, die al jaren in het kleine dorp bekend stond als `niet helemaal normaal , wordt in de dagen die volgen, pas werkelijk volkomen krankzinnig. Hoewel... Is zij dat wel ècht? In een razend tempo wordt u meegenomen in haar wereld, waar de grens tussen werkelijkheid en de werkelijkheid achter de schijnwerkelijkheid, af en toe flinterdun is.Tevens wordt schrijnend duidelijk hoe de schijn in de maatschappij, en de pijn hierdoor veroorzaakt, een mens tot waanzin kan drijven.

De titel MaatSCHappIJN en een gedichtje van Edgar Allan Poe voor in het boek zijn heel goed gekozen voor de gehele inhoud.

All that we see or seem,
is but a dream within a dream
~Edgar Allan Poe

In dit boek wordt de lezer meegenomen door een verteller. Deze verteller is geen personage in het boek maar zorgt ervoor dat je het verhaal leest, verteld door de ogen van een toeschouwer. Hij/zij heeft alles van buiten af zien gebeuren.
Dit wijkt af van de boeken die ik eerder las, maar maakt het daardoor extra spannend naar mijn mening. In het begin moest ik wat wennen aan de manier van schrijven, maar het went vlug kan ik je vertellen.

'Wanneer was het nog begrijpelijk, wanneer werd het verwerpelijk?' Dit kwam ter sprake in een gedeelte in het boek waar het gaat over series met moord en doodslag als onderwerp, waar een aantal van de personages een voorkeur voor hebben. Wanneer je daar over na gaat denken en verder leest denk je op een gegeven moment dat je de plot te pakken hebt, maar ook dat is schijn.
Bijzonder knap is ook het tot stand komen van de namen van een aantal personages.
Maar pas aan het eind van het boek zie je hiervan weer de genialiteit!

Dit is een bijzonder spannend boek. Ik las het in één dag uit, omdat ik meer wilde weten over de hoofdpersoon. Ik ben op een verkeerd spoor gezet, maar heb het boek graag gelezen. Ik voelde me niet bedrogen, zoals je wel hebt bij verhalen die niet kloppen. Dat is anders bij dit boek. Het heet tenslotte MaatSCHappIJN!!
Fictie maar dan anders.
Buitenbeentjes, niet door eigen keuze. Wel omdat ze niet helemaal in het plaatje passen.

Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren ****

Over de auteur: 

Op bol.com kun je ook haar andere boeken vinden, zoals Leo Leeuwtje, een kinderboekje.
Bovendien is ze columniste voor www.tourettenet.nl en illustreert bij drawn fantasy!
Een drukke dame dus, zoals ze zelf ook aangeeft.

MaatSCHappIJN

Auteur: Arinka Linders
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 256 pagina's
Uitgever: Brave New Books, 2013
ISBN: 978 94 02109 57 3

Ook als Ebook verkrijgbaar.

Koop dit boek via je lokale boekhandel of via
Bol.com

Mijn recensie van: 'Het geheim van Penumbra's boekwinkel ~ 24 uur open' van Robert Sloan


Als Clay Jannon zijn baan als webdesigner verliest, reageert hij op een advertentie van PenumbraÕs boekwinkel die 24 uur per dag open is. Hij wordt aangenomen als verkoper voor de nacht en al snel wordt hem duidelijk dat er iets niet klopt.
De winkel heeft weinig klanten, maar die zijn wel fanatiek toegewijd. Alleen blijken ze nooit iets te kopen: ze lenen enorme, duistere boeken van gevaarlijk hoge planken, en dat allemaal in het kader van een ingewikkelde regeling met de excentrieke eigenaar Penumbra. Clay concludeert dat de winkel een dekmantel voor iets groters is en geleidelijk komt hij erachter dat Penumbra en zijn klanten een oeroud geheim op het spoor zijn. Met de hulp van zijn vrienden, waaronder Kat, een leuk en geniaal meisje dat voor Google werkt, zijn kennis van moderne techniek, en de wijsheid van Penumbra weet Clay het geheim, dat nog stamt uit de begintijd van de boekdrukkunst, te ontraadselen.

Dit is een boek voor een liefhebber van boeken. Ik ben er ook een.
Ik las de samenvatting en wist meteen dat ik dit boek wilde gaan lezen en was daarom blij dat ik het boek mocht recenseren. Mijn nieuwsgierigheid naar de beschreven gebeurtenissen in het hedendaagse met een link naar iets van mysterie in het verleden was gewekt.
Ik werd niet teleurgesteld.
De auteur heeft heel knap het verleden, met name het ontstaan van de boekdrukkunst en het heden, Google en e-readers samen weten te brengen in een fantastisch verhaal.
De personages zijn heel goed beschreven, want dat was ook een van de taken van de hoofdpersoon als medewerker in Penumbra's boekwinkel. Daardoor zie je ze als het ware voor je en kun je ze gemakkelijk door het hele boek heen, volgen.
Het boek is in de ik-vorm geschreven waardoor je snel in het verhaal getrokken wordt.

In deze winkel wilde ik zelf ook werken, ik zou Clay willen zijn en meemaken wat hij meemaakt.
Na het lezen ben ik nog wat meer gaan opzoeken over het ontstaan van de boekdrukkunst. Er is ook een heleboel te vinden op internet over Francesco Griffio. Dat is wellicht diegene waar Griffio Gerritszoon als karakter op gebaseerd is. Dat geeft aan in welke mate je als lezer geïnteresseerd raakt door de manier van schrijven. Je wilt ook meer weten. Ook heb ik gezocht naar Aldus Manuntius. En wat blijkt: deze twee hebben daadwerkelijk samengewerkt in het verleden.

'Penumbra' op Wikipedia:
De penumbra of halfschaduw is het gedeelte van een schaduw waarin niet de gehele lichtbron afgedekt is. Dit type schaduw ontstaat wanneer een lichtbron niet als puntvormig wordt waargenomen, waardoor delen van de schaduw blijven beschenen door een gedeelte van de lichtbron. In de afbeelding zijn deze gebieden aangegeven met de letter P.Hier is een heel toepasselijke naam gekozen in de titel. Niet alles wordt aan het oog onttrokken, maar hierdoor zie je misschien toch niet alles beter.

In dit boek wordt je als lezer meegenomen in het avontuur. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of het waarheidsgetrouw is of niet, omdat het zo heerlijk leest. Het gaat over allerlei onderdelen van het leven.
Een verhaal met humor. Over doorzettingsvermogen, mededogen, nieuwsgierigheid en alles wat een mens tot mens maakt, maar vooral over liefde voor boeken, in welke vorm dan ook. Een boek geschreven door een liefhebber van woorden en boeken.

Een heel mooie roman en een knap debuut!
Zonder meer een aanrader.

Ik waardeer dit boek met 4,5/5 sterren ****1/2


Over de auteur: 
Robin Sloan groeide op in de buurt van Detroit en werkte voor Poynter, Current TV en Twitter, waar hij meestal te maken had met de 'toekomst van de media'. Eerder publiceerde hij korte verhalen als eBoek. (Penumbra begon als een eBoek van 6000 woorden). Hij woont tegenwoordig in San Francisco.
Het geheim van Penumbra's boekwinkel werd meteen internationaal een bestseller in de huidige vorm en is inmiddels in achttien landen verschenen.


Het geheim van Penumbra's boekwinkel
24 uur open

Auteur: Robin Sloan
Genre: roman
Uitgave: paperback, 288 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Lias BV, juni 2014
ISBN: 978 90 88030 53 6

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via
Bol.com


maandag 21 juli 2014

New York Times bestseller. 'Het geheim van Penumbra's boekwinkel' van Robin Sloan


Nog te lezen:

Het geheim van Penumbra's boekwinkel
24 uur open

Auteur: Robin Sloan
Genre: roman
Uitgave: paperback, 288 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Lias BV, juni 2014
ISBN: 978 90 88030 53 6

Samenvatting:

Als Clay Jannon zijn baan als webdesigner verliest, reageert hij op een advertentie van PenumbraÕs boekwinkel die 24 uur per dag open is. Hij wordt aangenomen als verkoper voor de nacht en al snel wordt hem duidelijk dat er iets niet klopt.
De winkel heeft weinig klanten, maar die zijn wel fanatiek toegewijd. Alleen blijken ze nooit iets te kopen: ze lenen enorme, duistere boeken van gevaarlijk hoge planken, en dat allemaal in het kader van een ingewikkelde regeling met de excentrieke eigenaar Penumbra. Clay concludeert dat de winkel een dekmantel voor iets groters is en geleidelijk komt hij erachter dat Penumbra en zijn klanten een oeroud geheim op het spoor zijn. Met de hulp van zijn vrienden, waaronder Kat, een leuk en geniaal meisje dat voor Google werkt, zijn kennis van moderne techniek, en de wijsheid van Penumbra weet Clay het geheim, dat nog stamt uit de begintijd van de boekdrukkunst, te ontraadselen.Recensie volgt hier.

Mijn recensie van : 'De Donut Man' van Jess WalterDe Donut Man
Citizen Vince

Auteur: Jess Alter
Genre: spannende roman
Uitgave: paperback met flappen, 303 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Marmer BV, 2014
ISBN: 978 94 60682 03 2

Samenvatting:

Het is het najaar van 1980, acht dagen voor de presidentsverkiezingen waarin een vermoeide Jimmy Carter het moet opnemen tegen de altijd opgewekte Ronald Reagan. In Spokane, Washington, is Vince Camden op zijn dagelijkse gangetje naar zijn getuigenprotectiebaan bij ‘Donut Make You Hungry’.
Als Vince merkt dat hij wordt achtervolgd, herkent hij de man als een huurmoordenaar, een oude bekende uit een verdrongen crimineel verleden. Vince herinnert zich de afrekening die nog uit staat en besluit geruisloos van het toneel te verdwijnen.
In de week die volgt valt zijn creditcardoplichterij als een kaartenhuis in elkaar, raakt Vince verstrikt in de problemen van een plaatselijke politicus en wordt hij heen en weer geslingerd tussen een aantrekkelijke, jonge advocate en een neurotische prostituee. Als hij heeft besloten om te vluchten naar New York, om de uitstaande kwestie voor eens en voor altijd op te lossen en het verleden te laten zwijgen, komt hij erachter dat de enige plek waar hij vrijheid kan vinden een stemhokje is…

Met De Donut Man schreef Jess Walter een indringende psychologische roman over kleine criminaliteit, moord en getuigenbescherming, tegen de achtergrond van een politieke verkiezingscampagne die de wereld veranderde.

Wat ik er van vond:

Een donkere roman vol misdaad maar met een vleugje humor.

De karakters, heel geloofwaardig neergezet leven ieder hun eigen leventje en passen wonderlijk goed samen in het verhaal. Zelfs een bestaand iemand in persoon van John Gotti komt voor in dit boek met zachte, maar macabere humor.
Een verhaal dat aangeeft hoe de hoofdpersoon gelooft in het land waarin hij leeft en de mooie kans die hem geboden is door de overheid.
De dialogen zijn heel goed en met een soort van zwarte humor doordrenkt, waardoor het boek heerlijk leest. Ook de korte zinnen, afgewisseld met diepgaande, soms wat zware tekst maakt het tot een briljant boek!
Het wordt nergens saai en er blijft een onderhuidse spanning aanwezig.

We kunnen zelf keuzes maken en maken wellicht niet altijd gebruik van de mogelijkheden die we hebben. Het is de bekende 'eerste stap naar een beter leven' waar het in dit boek over gaat. Zo lees ik het in ieder geval.

Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren ****Over de auteur:

Jess Walter (20 juli, 1965) schreef gedurende de afgelopen vijftien jaar met tussenpozen aan Schitterende ruïnes. Hij debuteerde in 2001 metOver Tumbled Graves. Daarna volgden vijf romans, waaronder National Book-award finalist The Zero en The Edgar Allen Poe-award winnaar Citizen Vince. Hij woont in Spokane, Washington.
Bovendien is hij journalist. Zijn werk is gepubliceerd in o.a.The New York Times, Washington Post en Boston Globe.

donderdag 17 juli 2014

Mijn recensie van 'De worsteling' van Jan KouwenhovenDe worsteling

Auteur: Jan Kouwenhoven
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 372 pagina's
Uitgever: Scelta Publishing
ISBN: 978 94 91884 07 8

Ook als Ebook verkrijgbaar

Samenvatting, zoals op de achterflap:

Jack Phillip Samson, oprichter van succesvolle onderneming Arpare, strijkt neer op Lanzarote. Op dit Canarische eiland hoopt Jack, JP voor vrienden en intimi, zijn leven weer wat in kaart te brengen nu het thuisfront in Arnhem verre van stabiel is.
Zijn huwelijk met Hannelore heeft zijn glans verloren en het stel lijkt om andere redenen dan de liefde nog bij elkaar te zijn. Het duurt niet lang of JP valt voor de charmes van de Wassenaarse Felice de Bruin, die met haar echtgenoot in de kamer naast de zijne vertoeft. JP en Felice vinden elkaar in de gestolen uren, met het risico dat de man van Felice achter hun escapades komt.
Harry is een figuur die op z’n zachtst gezegd nergens voor terugdeinst. Hij mag dan geen enkel oog voor zijn vrouw hebben, hij ziet haar echter wel als zijn eigendom. Het leven neemt een volkomen andere wending als JP zich inlaat met een wereld dat niet de zijne is.

Wat ik er van vond:

Een cover, die me meteen aansprak.
Het riep bij mij op: 'Door de bomen het bos niet meer zien'. Onheilspellend!!
Dat bleek ook tijdens het lezen zo met de hoofdpersoon te gaan
Een heel knap debuut waarin ongeveer alles aan de orde komt wat je mag verwachten.
Maar het had ondanks dat de spanning door het gehele verhaal aanwezig bleef in meer of mindere mate, voor mij iets meer pit en tempo mogen bevatten op een aantal gedeelten.
Desalniettemin is het een boek dat lekker leest.
Zonder meer een verhaal dat klopt van het begin tot het eind.

Een verhaal dat wanneer je het aan het lezen bent, blij bent dat je niet mee hoeft te maken wat deze hoofdpersoon en de andere personages hier doormaken.
Niets is meer wat het was in hun levens. Stel je dat eens voor! Niets is meer vanzelfsprekend.
Ik ben zeker nieuwsgierig naar een volgend boek van deze auteur.

Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren ****

Over de auteur: 

Jan Kouwenhoven (1967) is schrijver en
hr-professional. Hij groeide op in het Noord-Hollandse Bennebroek, een dorp nabij Zandvoort. Hoewel zijn hart nog steeds sneller klopt aan de kust, voelt hij zich helemaal thuis in Wijk bij Duurstede, een pittoresk stadje in het hart van het land, waar Jan sinds 1989 helemaal verknocht aan is.
Jan kan zich ergens als een pitbull inbijten. Zo rondde hij op zijn veertigste zijn bachelor HRM en Psychologie af met een acht, na een avondstudie naast zijn verantwoordelijke baan. Ook als schrijver haalt hij graag het beste uit zichzelf. Zijn droom is dan ook nooit geweest om een boek op zijn naam te hebben, maar een goed boek dat waar voor zijn geld biedt. Eén dat de lezer niet gemakkelijk weglegt.

Verwonderlijk is het ook niet dat Jan na vier jaar intensief schrijven pas tevreden was over zijn eerste thriller De Worsteling en klaar was om zijn debuut te maken. Inmiddels werkt Jan aan zijn volgende boek.

Kijk ook even op zijn website voor meer informatie.


dinsdag 15 juli 2014

Mijn recensie van 'Gebroken' van Jennefer Mellink


Gebroken

Auteur: Jennefer Mellink
Genre: thriller, young adult vanaf 16 jaar
Uitgave: hardcover, 215 pagina's
Uitgever: Clavis Uitgeverij, juni 2014
ISBN: 978 90 44819 54 0Samenvatting, zoals op de achterflap:

Waar ben ik? Ik knipper nog een paar keer met mijn ogen, het zicht verandert echter niet. Alles is pikzwart. Met mijn pijnlijke, koude handen tast ik over de grond. Het voelt zacht aan. Ik wil me bewegen. Met pijn en moeite strek ik voorzichtig mijn armen. Ik voel aan mijn gezicht. Alles zit er nog aan. Pas als ik mijn benen wil bewegen, merk ik dat ik vastzit. Shit. Waar ben ik in hemelsnaam?

Anna is een echte geluksvogel. Ze is populair bij haar vrienden, heeft een goede relatie met haar ouders en ook op school gaat het haar voor de wind. Aan het begin van de zomervakantie geeft Anna een groot feest voor haar zestiende verjaardag. Wat begint als een vrolijke avond, eindigt voor Anna in een nachtmerrie. Als ze zich even in het donker afzondert, komt er plots een man met een bivakmuts haar kamer binnen. Hij verkracht haar en laat haar in shock achter. Anna zegt niets tegen haar vrienden en gaat de volgende dag helemaal alleen op onderzoek uit. Alle mensen in haar omgeving lijken verdacht. Algauw komt Anna de dader op het spoor. Maar heeft ze het wel bij het rechte eind? Of zal er voorgoed een einde komen aan haar geluk?

Zodra ze een spoor heeft gevonden, wordt ze overmeesterd en ontvoerd. Maandenlang zit ze opgesloten in een pikdonkere ruimte. Als ze eindelijk weet te ontsnappen, heeft ze nog maar één doel: wraak.

Wat ik er van vond:

Een goede cover voor een boek met een indrukwekkende inhoud.

De proloog is wit op zwart gedrukt. Het geeft goed het gevoel van onmacht en wanhoop weer van de hoofdpersoon Anna.
Het verhaal wordt afwisselend door twee personen verteld. Dat heel persoonlijke iets wat van je afgepakt wordt en waarvan je niet weet wat er mee gebeurd is. Dat maakte het een onheilspellend verhaal. Dat gevoel bleef ik gedurende het lezen houden, bijna tot het einde toe.
Wat ik heel bijzonder vind is dat er geen details worden prijsgegeven van de verkrachting. Dat is ook niet nodig omdat het zo ook al spannend genoeg is. Less is more in dit geval. Goed gedaan!

De auteur weet de spanning goed vast te houden, terwijl op zoek gegaan wordt naar de dader.
Het einde heeft me enorm verrast. Ik was totaal op het verkeerde been gezet.
Een echte aanrader. Een heel spannende young-adult.

Ik waardeer dit debuut op 4/5 sterren ****

Over de auteur:

Jennefer Mellink (Amersfoort, 1985) is opgegroeid in Leusden. In juni 2014 debuteerde ze met Gebroken, een zenuwslopend spannende young-adult thriller.
Ze schrijft ook columns en korte (spannende) verhalen en boekrecensies voor Hebban/crimezone. Jennefer wandelt graag met haar hondjes door de natuur en houdt ook van lezen, schrijven, koken en reizen.
Behalve auteur werkt ze parttime als medewerker binnendienst bij een bedrijfsmakelaar.
Momenteel woont ze samen met haar hondjes in Twello.
Zelf schrijft ze het volgende over 'Gebroken':
'Ik wil jonge lezers enthousiasmeren voor thrillers, omdat ikzelf gek ben op het genre. De plot zat vanaf het begin in mijn hoofd, daar begon het allemaal mee. Maar al schrijvende werd het verhaal spannender en sloeg mijn hoofdpersoon nieuwe wegen in...'

Kijk ook even op haar website.

zaterdag 12 juli 2014

Mijn recensie van 'Poppenhuis' van David Hewson


Poppenhuis

Auteur: David Hewson
Genre: thriller
Uitgave: paperback,
Uitgever: Meulenhoff Boekerij bv, 2014
ISBN: 978 90 22568 00 2

Samenvatting:

Sinds zijn tienerdochter Anneliese spoorloos verdween, is Pieter Vos een gebroken man. Daarvoor maakte hij naam bij de Amsterdamse politie, nu leeft hij teruggetrokken op een woonboot. Totdat de jonge rechercheur Laura Bakker hem wijst op een nieuwe vermissing met dezelfde kenmerken als de verdwijning van zijn dochter.

Het slachtoffer is Katja Prins, de dochter van een politicus met een eigen agenda. Met de provinciale maar intrigerende Laura stort Vos zich op de zaak. Ze ontdekken oude geheimen die al snel bloederige gevolgen krijgen. Vos houdt echter obsessief vol, in de hoop op een aanwijzing naar het lot van zijn dochter.


Wat ik er van vond:

Vanaf de eerste bladzijde zat ik vastgeklonken aan Pieter Vos. Ik kon het boek ook moeilijk wegleggen. Het verhaal over de onvoltooide zoektocht naar zijn tienerdochter Anneliese en de nieuwe zoektocht naar Katja is verdeeld in vijf delen. Ieder deel beschrijft één dag.
Er komen behoorlijk wat karakters in voor, en het is een lijvig verhaal maar ze zijn zo duidelijk beschreven dat ze meteen mensen voor me werden. Ik las op dat moment niet slechts het boek, maar ik keek naar hen, de mensen in het verhaal.
De diverse verhaallijnen lopen goed in elkaar over. Tot het laatst blijf je als lezer geboeid het verhaal volgen, je weet niet hoe het af zal gaan lopen. Op het eind werd ik verrast.

Het is duidelijk dat deze auteur veel onderzoek heeft gedaan naar Amsterdam, de Nederlandse gebruiken en gewoonten. Ook de verbintenis van Nederland en Suriname is onderdeel van het verhaal. De personages delen hun gedachten met de lezer, waardoor je als toeschouwer nog meer in het verhaal getrokken wordt.

Een verhaal van deze tijd, uit dit land, met óns als lezers. Met échte mensen als personages.
Je hebt er terwijl je leest geen idee van dat dit boek niet door een Nederlands auteur is geschreven.
Ik heb er van genoten.

Ik kijk uit naar het vervolg van 'Poppenhuis', waar David Hewson momenteel aan werkt.
Dit boek waardeer ik met 5/5 sterren *****

Over de auteur: 

David Hewson was journalist en werkte voor The Sunday Times, The Times en The Independent. Hij heeft inmiddels een vijftiental thrillers op zijn naam staan, waaronder de succesvolle reeks met Nic Costa in de hoofdrol, die zich afspeelt in Rome. Samen met de Deense scenarioschrijver Søren Sveistrup werkte hij aan de boeken gebaseerd op de tv-serie The Killing. Voorafgaand en tijdens het schrijven heeft Hewson, die in Kent woont, veel tijd in Kopenhagen doorgebracht. Voor het schrijven van Poppenhuis bracht hij veel tijd door in Amsterdam. Momenteel werkt hij aan een vervolg.

donderdag 10 juli 2014

Mijn recensie van 'Inside/Outside' van Jan NieuwenhuisInside/Outside

Auteur: Jan Nieuwenhuis
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 348 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Ellessy
Ellessy Crime 15-6-2013

ISBN 978-90-8660-219-3

Omschrijving:

Een bewaarder in de Bijlmerbajes komt in de problemen. Zijn pogingen om een oplossing te vinden lopen uit op een nachtmerrie.
In Londen wordt er een aanslag op hem gepleegd. Hij heeft geen idee waarom, wel weet hij dat kort daarna iedereen jacht op hem maakt: de IRA, Albanese huurmoordenaars en de Engelse politie.
Door een groot improvisatievermogen blijft hij een tijdlang uit de handen van zijn achtervolgers, maar het net sluit zich. Dan komt er hulp uit onverwachte hoek. Maar of dat de redding voor hem is?


Wat ik er van vond:

Een spannend verhaal, zonder meer!
Wel wat rauw verteld, maar dat past prima bij de omgeving van de hoofdpersoon, Frank. Hij is een gevangenisbewaarder en het gaat het er in de bajes niet altijd even fijntjes aan toe, natuurlijk. Wanneer de hoofdpersoon 'aan het woord' is, gaat er geen bladzijde voorbij zonder dat daar zijn behoefte aan sex op vermeld wordt. Dat is wel duidelijk, denk je op een gegeven moment.
De verschillende karakters komen ruim aan bod en het is duidelijk dat de hoofdpersoon van geluk mag spreken dat hij zo'n medestanders heeft. 
De auteur Jan Nieuwenhuis laat de lezer kennismaken met het hele dunne richeltje waar een gevangenisbewaarder zich soms op bevindt.
Graag gelezen!

Ik waardeer dit boek met 3/5 sterren ***


Over de auteur:

Jan Nieuwenhuis werd op 13 november 1953 in Apeldoorn geboren heeft daar het Gemeentelijk Gymnasium bezocht. Daarna studeerde hij Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie is hij als docent in het Huis van Bewaring De Schans (onderdeel van de Bijlmerbajes) gaan werken. Ook na zijn studie bleef hij bij Justitie werken als docent in de gevangenis voor beperkt gemeenschapsgeschikten (een extra beveiligde gevangenis) in de Bijlmerbajes en als onderwijstherapeut in de Tbs-kliniek De Singel. In totaal werkte hij 24 jaar in het gevangeniswezen en hij heeft zijn ervaringen in zijn boek Inside/Outside kunnen verwerken.
Daarnaast werkte hij bij Vluchtelingenwerk Amsterdam als voorlichter.
Sinds 2002 werkt hij als studentendecaan en coördinator topsport bij de Vrije Universiteit.
Er zijn twee toneelstukken van hem uitgegeven bij de Toneelcentrale. Hij is redacteur/eindredacteur geweest bij Wordt Vervolgd, maandblad van Amnesty International en schrijft momenteel voor PINT-Nieuws, een blad over speciaalbier.
Hij is acteur bij theatergroep Dagwerk en bestuurslid van het Amsterdams Centrum voor het Amateurtoneel.


Nieuwenhuis heeft er dus niet alleen voor gekozen het verhaal in de Bijlmerbajes te laten afspelen, maar ook een deel daarvan in Londen. ,,Ik kom de laatste vijftien jaar ieder jaar in Londen en vind het een fascinerende stad. Ik werk er ieder jaar op een groot bierfestival, waar ik manager ben van de Nederlandse en Belgische bar. Ik ken Londen dus vrij goed en vond het leuk om niet alleen te schrijven over de stad waar je woont, hoewel er natuurlijk genoeg te beleven valt in Amsterdam.''  

woensdag 9 juli 2014

Mijn recensie van : 'ISIS en de 14 sleutels tot heelwording' door Petra Stam en Els LijesenISIS en de 14 sleutels tot heelwording

Petra Stam en Els Lijesen

Genre: religie en esoterie ~ esoterie
Uitgave: paperback, 144 pagina's
Uitgever: A3 boeken, mei 2014
ISBN: 978 94 91557 11 8

Samenvatting:

De Egyptische godin Isis ging op zoek naar de veertien lichaamsdelen van haar geliefde Osiris, bracht deze weer bijeen en uit hun vereniging kwam Horus voort. Deze mythe beeldt de ontwikkeling van het menselijk bewustzijn uit, onze neiging om dit tegen te werken en de inspanning die het vergt om je de heelheid van je ziel te herinneren. In dit boek reikt Isis je de veertien sleutels tot heelwording aan. Met deze sleutels kun je jouw reis afleggen die leidt tot het besef van eenheid en de verbinding met de bron in het geopende hart. Informatie, meditaties en oefeningen helpen je de wezensdelen die afgescheiden zijn geraakt weer terug te vinden, te helen en te integreren. Het boek is een inwijdingsreis waarin je wordt ondersteund door Egyptische goden, universele, tijdloze energieën die je aanraken en je bewustzijn doen ontwaken.
‘Isis en de 14 sleutels tot heelwording’ is gebaseerd op het alchemistische principe dat ernaar streeft tegenstellingen te verenigen. Het biedt je pure kennis, vergroot je intuïtie en je mogelijkheid om bewust met energie te werken. Je leert bijvoorbeeld te werken met de Ka, het energetische dubbellichaam, met sekhem, de vurige levensenergie, en met Egyptische symboliek.
Stap voor stap kom je dichter bij je heelheid en word je je weer bewust van je ware zelf. Angst verandert in liefde en kracht. Je gaat je eigen ruimte innemen en voelt een directe verbinding met je eigen innerlijke oneindige universum. Je bent heel geworden.

Wat ik er van vond:

Als eerste ben ik op gaan zoeken wat het woord 'esoterie' betekent:
Wiki: 'Esoterie duidt in essentie op kennis die slechts voor ingewijden toegankelijk is, dit in tegenstelling tot exoterie, waarvan de kennis voor iedereen verifieerbaar en toegankelijk is.
Het begrip esoterie dekt vele ladingen en duidt zowel op individuele belevingen als mystieke stromingen en scholen uit het oosten en het westen die een of andere vorm van esoterische kennis en lering claimen. Wat vaak opduikt, is het optreden van mediërende elementen zoals symbolen of visioenen die de (verborgen) esoterische kennis toegankelijk zouden maken, en een of andere vorm van initiatie om tot de esoterische kring toegelaten te worden.'

Met bovenstaande in gedachte ben ik het boek gaan lezen.
De titel: Isis en de 14 sleutels tot heelwording: de 14 sleutels slaan op de 14 hoofdstukken en op de 14 lichaamsdelen van Osiris.

De auteurs vertellen voorin iets over zichzelf en hoe ze de weg tot elkaar vonden en het boek tot stand kwam.
Allereerst wordt de mythe van Isis en Osiris verteld (een ware thriller) en uitgelegd. De goden in de mythe zijn steeds aanwezig in het boek. Zonder de uitleg was het boek moeilijk te lezen geweest.
Knap gedaan.
Het is een heel informatief boek en is voorzien van meditaties en oefeningen.
Door het gehele boek staan prachtige kleurenfoto’s met daaronder de beschrijving van het getoonde.
Voor iemand die interesse heeft in de mens kan dit de aanzet zijn er iets mee te doen.

In de inleiding staat een stukje dat me bijzonder aanspreekt:
Net zoals Isis de lichaamsdelen van haar geliefde Osiris terugvond, kunnen wij onze wezensdelen die in vergetelheid zijn geraakt, terugvinden en ze in het licht van onze waarheid zetten.
Dat geeft aan dat het niet te laat is, als je de weg zoekt. Maar we moeten er wel iets voor doen.

Wat me opvalt is dat het ook voor niet-ingewijden zoals ik, een boek is dat goed leesbaar is.
Je moet het niet even uit willen lezen en je moet het interesse in het onderwerp hebben.
Als dat het geval is, is het een heel goed hulpmiddel tot ontwikkeling van jezelf, of her-ontdekking.
Er staat een heel mooie slotgedachte in die geschreven is voor diegenen die het boek tot dat punt gelezen hebben en de meditaties en oefeningen hebben gedaan.

Ik ben blij dat ik hiermee heb mogen kennismaken.
Bestel dit boek hier.


Over de auteurs:

Petra Stam: 

heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot spiritualiteit, symboliek en mythologie. Tijdens haar werk als maatschappelijk werkster volgde ze de 5,5 jarige opleiding tot klassiek homeopaat en startte haar eigen praktijk in 2001. Na een intensieve cursus ‘tarot en intuïtietraining’ ging ze ook tarotconsulten en –cursussen geven. Een cursus en zelfstudie astrologie volgde. Tijdens spirituele coaching brengt ze al deze werkzaamheden samen.
Sinds 2010 draagt ze haar kennis uit als schrijfster:
-'In het licht van de Maan - handboek symboliek, vieringen en bewustzijn'
-'Pythia, de hogepriesteres - symboliek en mythologie in de tarot’
-Informatieve artikelen (o.a. astrologieblog iedere volle en nieuwe maan)
-Fantasyverhalen en sprookjes
-De ‘13 manen-Verjaarskalender’ (met onbewerkte, eigen foto’s)
In al haar werkzaamheden gebruikt ze haar intuïtie, heldere vermogens, aardse en spirituele kennis. Tijdens haar consulten zijn zelfbewustzijn, eigenheid, heelwording, vrijheid, verbinding met de eigen bron en innerlijke kracht (met of zonder voorschrift) hoofddoelen.

Els Lijesen:

had al jong een fascinatie voor mysterie en verbeelding. Na haar studie Nederlandse Taal- en Letterkunde is ze vijfentwintig jaar werkzaam als theatermaker. Maar spiritualiteit bleef roepen en zij verdiepte zich in yoga en sjamanisme, in reiki, werd Shambhala Healingmaster, deed een opleiding tot Licht-en Kristalmeester en tot medium. Ze richtte zeven jaar geleden een praktijk op, Huis van de Tehuti, waarin ze met behulp van haar sensitiviteit healings op lichamelijk, emotioneel en spiritueel gebied geeft. In workshops geeft ze cursisten de mogelijkheid zichzelf energetisch te helen en zich bewust te worden van hun mogelijkheden.
Heelworden en de connectie met de bron zijn essentieel voor haar. De behoefte aan expressie is ook belangrijk en daarom schrijft ze over mysterie en bewustwording. Naast ‘Isis en de 14 sleutels tot heelwording’ heeft ze een bijdrage geleverd aan ‘Heilige Bronnen in de Lage Landen’.