zondag 30 juni 2024

Ik las: 'Zes' geschreven door Rudy Morren

 Wraak rijpt en rust nooit


Zes

Een duistere en onthutsende thriller die nog lang blijft nazinderen

Inspecteur Tessa Vermeer en Sander Cap staan voor een raadsel wanneer ze geconfronteerd worden met een reeks schijnbare zelfmoorden. De slachtoffers blijken allen betrokken te zijn bij een gruwelijke misdaad die decennia eerder plaatsvond: de groepsverkrachting van een jong meisje tijdens een jeugdkamp in 1985. 

Vijf van de daders werden in bescherming genomen, het waren: een politicus, een CEO, een bekend zakenadvocaat, een internationaal gerenommeerd architect en een mislukte personalityshow-host. 
Ze komen stuk voor stuk uit een rijkeluismilieu.
Een onbekende zesde dader wist te vluchten; wie is hij?

“Vader en zoon kijken elkaar aan. Wat ze lezen in elkaars ogen durven ze niet hardop te zeggen. De schande zou te groot zijn. Voor allebei. Daarom zwijgen ze. Wat niet benoemd wordt, bestaat niet en over wat er niet bestaat, kan niet gesproken worden. Zwijgend maken ze elkaar kapot zonder dat er een druppel bloed vloeit.”

Tessa Vermeer en Sander Cap hebben ondertussen beiden hun eigen problemen wat voor een heleboel tweestrijd zorgt. Sander Cap behoort met zijn eenenvijftig jaar tot de oudere groep agenten en het gaat niet altijd zoals hij dat wil.
 
Na een proloog die zich afspeelt in 1985, waarin je leest over een man die een door hem aangereden hond vermoord heeft en het lichaam weggooit lees je verder in 2023. Daarna wisselen de hoofdstukken zich af tussen deze twee jaren.

Terwijl de lichamen zich opstapelen, dringt de overtuiging dat het om moord gaat zich steeds meer op bij Tessa. Haar onderzoek leidt haar naar een web van geheimen en leugens, waar de daders van destijds alles op alles zetten om hun verleden verborgen te houden.
Wie is de wreker van een misdaad die bijna veertig jaar geleden plaats vond, vraag ze zich af?

Morren slaagt erin om de spanning in het boek meesterlijk op te bouwen. De flashbacks naar de gebeurtenissen in 1985 brengen de gruwelijkheid van de misdaad tot leven en schetsen een beklemmend beeld van de impact die deze op het slachtoffer en haar omgeving heeft gehad.

“Ze moet Sander zo snel mogelijk spreken, zodat hij haar kan helpen om al de losse eindjes aan elkaar te knopen. Ze wil dat Sander haar laat zien dat de conclusie die ze trekt fout is, dat ze zaken met elkaar verbindt die niets met elkaar te maken hebben. Ze heeft dringend rust nodig. 
Haar conclusie is dan ook te waanzinnig voor woorden. Een collega van meervoudige moord of betrokkenheid bij die moorden beschuldigen doe je niet zomaar.”

De karakters in ‘Zes’ zijn complex en goed uitgewerkt. Tessa Vermeer is een gedreven en intelligente inspecteur die vastbesloten is om voor gerechtigheid voor de slachtoffers te zorgen. De andere personages, waaronder de verdachten en het slachtoffer van de verkrachting, worstelen allemaal met hun eigen demonen en geheimen.

De plot zit vol met onverwachte wendingen en houdt de lezer tot het einde in zijn greep. De spanning wordt voortdurend opgevoerd door Morrens meeslepende schrijfstijl en zijn talent om psychologische spanning te creëren. In het laatste hoofdstuk vroeg ik me zelfs af of de genoemde persoon in dat hoofdstuk wel écht dood was ...

‘Zes’ is een duistere en onthutsende thriller die lang blijft nazinderen. 




De auteur:

Rudy Morren (Aarschot, 30 juli 1963) is acteur, scenarist van films en televisiereeksen en een gevestigde thrillerschrijver. Hij debuteerde in 2019 bij Horizon met Wild vlees. Een jaar later volgde Sneeuwspoor, waarmee hij de Knack Hercule Poirotprijs won. Zijn derde boek, Verdronken land, werd eveneens voor deze prijs genomineerd. In 2022 verscheen Het incident
Al deze boeken ontvingen lovende recensies. Rudy Morren kreeg bovendien vier keer op rij vier sterren in de Vrij Nederland Thrillergids.


Zes koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Zes
Auteur: Rudy Morren
Genre: thriller 
Uitgave: paperback, 288 pagina’s 
Uitgever: uitgeverij Horizon, november 2023
ISBN: 9789464104035
ISBN: 9789464104042 (eBook)
ISBN: 9789464104042 (audio download)
NUR: 305


Met dank aan uitgeverij Horizon voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: uitgeverij Horizon)

zaterdag 29 juni 2024

Ik las: 'Springlevend' geschreven door Saskia de Bodt

 Hoe klassieke boeken van betekenis veranderen


Springlevend

Klassieke boeken zijn meer dan statische objecten, ze leven ... 

In haar boek ‘Springlevend’ neemt Saskia de Bodt samen met de andere auteurs de lezer mee op een fascinerende reis door de wereld van klassieke kinderliteratuur. 
Ze onderzoekt hoe de betekenis van twaalf beeldbepalende boeken, zoals Pinokkio, Heidi en Nils Holgersson in de loop der tijd is veranderd. De besproken boeken verschenen tussen 1850 en 1950.
De Bodt belicht niet alleen de tekstuele aanpassingen die de boeken hebben ondergaan, maar zoomt ook in op de illustraties, vertalingen en de bredere culturele context waarin de boeken opnieuw leven worden ingeblazen. Er wordt later heel anders naar deze boeken gekeken dan in de tijd dat ze hun oorsprong hadden.

Een van de grote sterke punten van ‘Springlevend ‘is de breedte van De Bodts benadering. Ze beperkt zich niet tot een simpele analyse van de veranderingen in de boeken, maar plaatst deze veranderingen in een breder historisch en maatschappelijk kader. Zo laat ze zien hoe de boeken beïnvloed zijn door veranderende ideeën over het hebben van kinderen, pedagogie en gender. De Bodt schetst ook een gedetailleerd beeld van de rol die illustratoren, vertalers en andere bemiddelaars hebben gespeeld in de transformatie van de boeken.

“De reden waarom ‘The Story of Ferdinand’ sindsdien nooit meer uit druk is geweest en waarom het boek in de loop der jaren in meer dan zestig talen werd vertaald, wordt in hetzelfde artikel met vooruitziende blik eigenlijk al verklaard. Het was niet alleen in verschillende opzichten controversieel, maar ook multi-interpretabel. We weten inmiddels dat Gandhi hem (deze vriendelijke stier) adoreerde en dat Hitler en Franco hem in de ban delen, maar ook dat hij in communistische kringen én door de flowerpowerbeweging werd omarmd. En recent zagen vertegenwoordigers van CRC (Children’s Rights Committee) Ferdinand als een van de mooiste voorbeelden van het claimen van het recht op identiteit door kinderen.” 

De Bodt schrijft op een heldere en tegelijkertijd innemende manier, waardoor ‘Springlevend’ niet alleen een interessant boek is voor literatuurwetenschappers en kinderboekenliefhebbers, maar ook voor een breder publiek. De talrijke illustraties zijn een mooie aanvulling op de teksten.
‘Springlevend’ is meer dan een studie over klassieke kinderliteratuur. Het is een boek over de kracht van verhalen en de manier waarop deze verhalen door de tijd heen opnieuw worden uitgevonden. De Bodt laat zien dat klassieke boeken geen statische objecten zijn, maar levende wezens die voortdurend in gesprek gaan met nieuwe lezers en nieuwe generaties.

‘Springlevend’ is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in kinderliteratuur, het fenomeen van bewerking en de manier waarop verhalen betekenis krijgen door de tijd heen. De Bodt levert een originele en waardevolle bijdrage aan ons begrip van klassieke boeken en hun blijvende relevantie in de hedendaagse maatschappij.


De auteur:

Saskia de Bodt (3 januari 1952) is kunsthistoricus en bijzonder hoogleraar Illustratie aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Ze is vanaf 1990 als universitair docent betrokken bij de Universiteit Utrecht.
Saskia de Bodt publiceerde onder meer Van Poe tot Pooh. Illustreren om je penselen te kunnen betalen? (2010), Getekend, Hans Christian Andersen. Zijn geïllustreerde sprookjes in de Lage Landen (2005) en Prentenboeken. Ideologie en illustratie 1890-1950 (2003, met Jeroen Kapelle).

Springlevend koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Springlevend
Hoofdauteur en samensteller: Saskia de Bodt 
Mede-auteurs: Annemiek Overbeek, Fia Dieteren, Henk van der Liet, Anna C. Koldeweij
Genre: literatuurstudies, literaire non-fictie
Uitgave: gebonden met illustraties, 254 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, september 2023
ISBN: 9789089674203
NUR: 320


Met dank aan Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren)

vrijdag 28 juni 2024

Ik las 'Ware Moed' geschreven door Joris Voorhoeve en was onder de indruk van de verhalen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee ...

 De strijd van Oekraïners


Ware Moed

Door Joris Voorhoeve m.m.v. Alexander Rietveldt, Nikita Chepkevych en Kseniya Negrutsa-Godska

Een aangrijpend verslag van de Oekraïense moed
Het is absoluut geen ver-van-mijn-bedshow

In 'Ware Moed' schetst Joris Voorhoeve een indringend portret van de moed en veerkracht van het Oekraïense volk met betrekking tot de Russische invasie. Aan de hand van interviews met Oekraïners, door Voorhoeve of een van zijn medewerkers, uit diverse geledingen van de samenleving, van soldaten tot burgers, geeft Voorhoeve een gedetailleerd beeld van de immense offers die gebracht worden en de onverzettelijke wil om te overwinnen. 

Voorhoeve schuwt de rauwe realiteit van de oorlog niet. Hij beschrijft de gruwelijkheden van het oorlogsgeweld, de verwoesting van steden en de ontberingen die de bevolking lijdt. Tegelijkertijd toont hij de kracht van de menselijke geest, de solidariteit en het onbreekbare gevoel van nationale identiteit dat de Oekraïners bindt.

De kracht van 'Ware Moed' ligt in de persoonlijke verhalen van de Oekraïners die Voorhoeve optekent. We lezen over soldaten die hun leven riskeren aan het front, over dappere vrijwilligers die hulp bieden aan de meest kwetsbaren, en over gewone burgers die vastberaden zijn om hun land te herbouwen. Soms citeert hij uit eerdere interviews.

Deze verhalen maken van 'Ware Moed' meer dan een verslag van een oorlog. Het is een ode aan de moed van het Oekraïense volk en een krachtige aanklacht tegen de Russische agressie. Voorhoeve maakt duidelijk dat de strijd in Oekraïne niet alleen om de toekomst van Oekraïne gaat, maar ook om de waarden van vrijheid en democratie die we in Europa delen. Deze mannen en vrouwen waarschuwen wat Europa te wachten staat als Rusland Oekraïne onderwerpt.

“Dit boek is vooral gericht tot jongere mensen die zich nog vele jaren voor vrijheid en democratie kunnen inzetten. Ik ben al een oude man, vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog geboren. Ik werd opgevoed met de verhalen over de wreedheden die daarin waren begaan. Ik ben nu zo oud als de vrijheid van West-Europa: 78 jaar …
… Als gepensioneerde is mijn rol nu uitgespeeld. Het is alleen niet zo dat ouderen ‘niets meer te vertellen hebben’. Ik kan nog met ervaringen bijdragen aan de meningsvorming die nodig is voor het behoud van vrijheid en rechtsorde. Vandaar dit boek.”

Ik beveel 'Ware Moed' warm aan iedereen aan die meer wil weten over de oorlog in Oekraïne en de moed van het Oekraïense volk. Ze hebben onze hulp nodig zodat ze zich overeind kunnen houden tegenover de overmacht van Rusland. 

Het is een urgente oproep om solidair te zijn met Oekraïne en ons uit te spreken tegen de Russische agressie. Het gevaar ligt op de loer. Voorhoeve schetst de gevolgen voor Nederland en Europa. Deze veertig verhalen van jong en oud en de foto’s van de slachtoffers houden je bij de les!

NB De netto-opbrengst van dit boek wordt 50-50 verdeeld over de Stichting OpenDoorUkraine.nl, die humanitaire en wederopbouwprojecten in Oekraïne uitvoert, en de stichting Netherlands for Ukraine die o.a. zwaar gewonde veteranen rehabiliteert.


De auteur:

Joris Voorhoeve (1945) is schrijver over internationale vraagstukken.
Hij leidt de Sen Stichting voor Onderzoek en Onderwijs inzake Internationale Samenwerking. Hij werkte voor de Wereldbank, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en was directeur van de Teldersstichting. Hij was lid van de Tweede  Kamer en fractievoorzitter van de VVD, directeur Clingendael, minister van Defensie, lid Raad van State en sinds 1979 tevens hoogleraar Internationale Betrekkingen aan verschillende instellingen van hoger onderwijs. Hij was voorzitter van o.a. Het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken, het Global Partnership for the Prevention of Armed Conflict, Oxfam Novib en Oxfam International, en Vice-Voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. Hij is voorzitter van de Adviesraad van OpenDoorUkraine.nl en adviseur van de stichting Netherlands for Ukraine.

Ware Moed koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Ware Moed
Auteur: Joris Voorhoeve
Genre: samenleving en cultuur
Uitgave: paperback, 247 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, juni 2024
ISBN: 9789464871876
NUR: 402


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

donderdag 27 juni 2024

Ik las: 'Wolvenvrouw' geschreven door Hay van den Munckhof

 


Wolvenvrouw

Van de achterflap:

Over onze voorouders van 40.000 jaar of langer geleden bestonden tot voor kort heel wat foutieve voorstellingen. Zo werd gedacht dat de moderne mensen in onze streken (meestal Cro-Magnon genoemd) er ongeveer uitzagen zoals wij. Dat beeld klopt niet en daar is bij de cover van dit verhaal rekening mee gehouden. Recent onderzoek bewijst namelijk dat de Cro-Magnon weliswaar blauwe ogen hadden, maar dat hun huid niet licht, maar juist heel donker was. Neanderthalers werden vroeger vaak afgeschilderd als lompe, harige woestelingen, die meer op apen dan op mensen leken. Neanderthalers lijken echter weinig voor de Cro-Magnon onder te hebben gedaan. Ze maakten kunstige stenen werktuigen, waren bekwame jagers en begroeven hun doden met veel zorg, soms zelfs met bloemkransen. Ook met die nieuwe inzichten is in het verhaal van Kita rekening gehouden.

Mijn mening:

Een meeslepend avontuur in de prehistorie

Kita, is een nog jonge vrouw wanneer ze wordt geconfronteerd met haar grootste nachtmerrie en ze het levenloze lichaam van haar beste vriendin ontdekt. Vol woede en verdriet zint ze op wraak tegen de Neanderthalers, die ze verantwoordelijk acht voor de gruweldaad. Haar woede verblindt haar echter en ze beseft niet dat er gevaren op de loer liggen in de ijzige wildernis.

Hay van den Munckhof neemt ons mee op een meeslepend avontuur in 'Wolvenvrouw', een young-adult roman die zich afspeelt 40.000 jaar geleden op de prehistorische toendravlakte. De auteur weet de lezer vanaf de eerste bladzijde te grijpen met zijn levendige beschrijvingen van het landschap, de gebruiken van hun stam en de innerlijke strijd van Kita.

“Volgens mij heeft Tar gelijk. Geen enkel dier maakt dit soort wonden. Shogi moet met een speer zijn gedood. Maar door wie? Heel de zomer zijn er geen jagers van andere groepen in de buurt van ons kamp gezien. Wat blijft dan over? Eigenlijk het vreemde volk dat gewoonlijk in de bergen leeft, maar door de jagers soms in de buurt van de rivier wordt gezien.”

Naarmate Kita haar tocht voortzet, leert ze meer over de Neanderthalers en ontdekt ze dat de waarheid wellicht complexer is dan ze aanvankelijk dacht. Ze ontmoet moedige bondgenoten en ondervindt bittere verliezen, waardoor ze gedwongen wordt om haar vooroordelen in twijfel te trekken en haar eigen plek in de wereld te vinden.

Van den Munckhof schetst een gedetailleerd beeld van het leven in de prehistorie, zonder daarbij in te boeten aan vaart of spanning. De roman zit vol met onverwachte wendingen en houdt de lezer tot het einde in zijn greep. 'Wolvenvrouw' is meer dan een avonturenverhaal; het is een verhaal  over de kracht vinden om je eigen lot te bepalen. Bovendien geeft het je een prachtig kijkje in de pre-historie zoals die geweest zou kunnen zijn.

De auteur slaagt erin om complexe thema's op een toegankelijke manier te behandelen, waardoor het boek geschikt is voor een breed publiek. Jongeren zullen zich kunnen identificeren met Kita's worstelingen en volwassenen zullen kunnen waarderen de diepgang van het verhaal.
De dialogen zijn heel natuurlijk en daardoor geloofwaardig.

“Mut heeft me nooit verteld dat de geesten zo wreed kunnen zijn. Ik deed wat ik kon, maar het was niet genoeg. Nu wil ik alleen nog maar zo snel mogelijk sterven. De geesten laten me echter niet een, maar duizend doden sterven.”

'Wolvenvrouw' is een aanrader voor iedereen die houdt van avontuurlijke verhalen, de geschiedenis van de mens, sterke personages en meeslepende plots. Het is een boek dat je lang bijblijft en je aan het denken zet over de kracht van menselijke relaties, ook na het overlijden van een van de personen waar je van hield, en over de complexiteit van de menselijke natuur.

Al met al is 'Wolvenvrouw' een goed geslaagde young-adult. 
Hay van den Munckhof bewijst opnieuw dat hij een talentvol auteur is met een unieke vertelstijl.




De auteur:

Hay van den Munckhof (1949) stond 42 jaar voor de klas. Sinds zijn pensioen houdt hij zich bezig met het schrijven van verhalen en romans in het historische en fantasy-genre. Alya’s keuze was zijn romandebuut. De auteur woont in Panningen.
Lees meer over hem op zijn website.

Eerder las ik van Hay van den Munckhof:

Wolvenvrouw koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Wolvenvrouw
Auteur: Hay van den Munckhof
Genre: fictie, 15+, Godijntje
Uitgave: paperback, 206 pagina’s
Uitgever: Godijn Publishing, november 2023
ISBN: 9789464641356
ISBN: 9789464641349 (eBook)
NUR: 285

Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Godijn Publishing)

woensdag 26 juni 2024

Ik las: 'Het kwaad in de polder' geschreven door Erik Jan Tillema

 Het huis in de polder (2)


Het kwaad in de polder 

Herinner je je het huis in de polder? En het kwaad dat er zat? Daar zit het nu niet meer. Of tenminste, niet meer alléén daar. Want het heeft een manier gevonden om zich te verspreiden. 

De duisternis verspreidt zich

In het huiveringwekkende tweede deel van de reeks over de polder, getiteld 'Het kwaad in de polder', waant de lezer zich opnieuw in de klauwen van het angstaanjagende. De gebeurtenissen uit het eerste deel lijken een gruwelijke nachtmerrie te zijn geweest, ware het niet dat het kwaad zich nu verder heeft verspreid.

Aan de hand van het beklemmende verslag van de jonge Eric in dagboekvorm, worden we meegesleurd in een wirwar van gruwelijke gebeurtenissen. Tillema beschrijft met ijzingwekkende precisie de gruwelijkheden die Eric meemaakt en ervaart, waardoor de angst voelbaar wordt tot in het diepst van onze botten. De kwetsbaarheid en eenzaamheid van Eric is knap neergezet door de auteur.

De spanning in 'Het Kwaad in de Polder' is meesterlijk opgebouwd. Tillema weet de lezer door het lezen van het dagboek te geboeid te houden, waardoor het onmogelijk wordt om het boek weg te leggen. Je wilt tenslotte weten wat hij morgen zal schrijven. De duisternis lijkt alomtegenwoordig en de dreiging is constant voelbaar.

“Ik stond daar doodstil terwijl de wereld om me heen veranderde. Langzaam verdween die afschuwelijke aanraking van dat monster en ik begreep dat er nooit een vreselijk wezen was geweest. Het was mijn eigen lichaam dat gek werd.
Uiteindelijk stond ik in een schemerwereld. Ik kon nog zien wat er op de grond lag, maar de meeste kleuren waren verdwenen, alsof ik alles door een grijze filter bekeek. Maar nog altijd zag ik de contouren. Al die ranzige dingen. Het waren er zo veel. Ik probeerde ze te tellen, maar stopte ermee omdat ik er niet langer naar kon kijken.
Het was … Alsof ik in een nachtmerrie stond.”

Naast de spanning, blinkt Tillema ook uit in zijn beeldende beschrijvingen. De polder, ooit een idyllische plek, wordt nu afgeschilderd als een angstaanjagend decor waar het kwaad vrij spel heeft. De beschrijvingen van de gruwelijkheden zijn even gruwelijk als gedetailleerd, waardoor het boek zeker niet voor tere zieltjes is weggelegd.
‘Het kwaad in de polder’ is goed zelfstandig te lezen omdat er genoeg uitleg en achtergrondinformatie gegeven wordt over het eerste deel. 

'Het Kwaad in de Polder' is een meeslepend en angstaanjagend verhaal dat je tot het laatste pagina in zijn greep houdt. Tillema bewijst opnieuw zijn talent als thrillerauteur en laat ons huiveren van angst en spanning. Ben je een fan van het genre en op zoek naar een boek dat je nachtelijke rust verstoort? 
Zoek dan niet verder, maar wees gewaarschuwd ...

NIET VOOR TERE ZIELTJES!



De auteur:

Al zijn hele leven vertelt godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema (1983) verhalen en laat zich daarbij inspireren door de vele eeuwenoude teksten uit verschillende religies. 
In 2022 maakte Tillema met zijn vrouw en twee kinderen een wereldreis.
Ze reisden van de piramides in Egypte naar de piramides in Mexico en van hoogtes in Peru naar een tam nijlpaard in Zuid-Afrika.

Andere boeken van Erik Jan Tillema bij Clavis:

Lees hier mijn recensie van IQ

Het kwaad in de polder bestelt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het kwaad in de polder
Serie: Het huis in de polder (2)
Auteur: Erik Jan Tillema
Genre: fictie, 10-15 jaar
Uitgave: hardcover, 168 pagina’s
Uitgever: Clavis Uitgeverij, september 2023
ISBN: 9789044851571
NUR: 283, 284


Met dank aan Clavis Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Clavis Uitgeverij)

dinsdag 25 juni 2024

Vandaag in de schijnwerpers: 'Dynamische ecologie' geschreven door Bart Nooteboom

 De dynamische interactie tussen mens en natuur


Dynamische ecologie


Van de achterflap:

Het ecologisch perspectief dat men heeft is gebaseerd op fundamentele vormen van denken. De oude vorm, met een scheiding van subject en object, en een statische ontologie van de vaste identiteit van dingen, leidde tot verwoesting van de natuur, en we hebben een nieuwe vorm nodig die natuurvriendelijker is, robuust en flexibel, en zich aanpast aan veranderende omstandigheden. Dat gaat diep.

Ik pleit voor een ontologie van dynamiek, zicht op verandering van mens en natuur, als gevolg van interacties tussen dingen onderling in plaats van autonome individuen of elementen van de natuur. Een dynamische en relationele ontologie. De dynamiek ontstaat door onvoorspelbare interacties tussen dingen, relaties tussen mensen, en tussen mens en natuur.

Er is niet één enkele ‘juiste’ vorm van milieubeleid, maar meerdere vormen. Het is echter een slechte manier van denken over milieubeleid als een verdere domesticatie van de natuur voor het nut van de mens.

Er is een rampzalige logica die men moeilijk onder ogen kan zien. Om de natuur te redden, voor het lange termijn welzijn van de mens, is beperking nodig van de consumptie, de productie die daarvoor nodig is, en stopzetting van economische groei. Dat zou kunnen met hogere BTW, accijnzen, beperking van vervuilende activiteiten, hogere belasting op verre vluchten en autogebruik, beperking van de consumptie van vlees, bevordering van biologische landbouw en veeteelt, en een basisinkomen. Daar zal onder de bevolking geen meerderheid voor te vinden zijn, en hun protest wordt uitgebuit door populistische politici, die daardoor de overhand krijgen. Dit is de tragiek van de democratie. We lopen doodleuk op een doodlopende weg van de evolutie.

De auteur: 

Bart Nooteboom studeerde wiskunde en econometrie. Hij werkte bij Shell in Den Haag en Londen, was wetenschappelijk directeur van het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, en hoogleraar bedrijfskunde en innovatie in Groningen en Rotterdam.
Bart Nooteboom was van 2005 tot 2012 hoogleraar innovatiebeleid aan de Universiteit van Tilburg. Momenteel is hij met emeritaat.
Hij ontving drie internationale prijzen voor zijn werk in innovatie en vertrouwen. Hij was lid van de WRR en van een overheidscommissie over technologiebeleid. Later verschoof zijn belangstelling naar filosofie, sociologie, psychologie, geschiedenis en antropologie, vooral het brede thema van mens en samenleving. 

Hij schreef vooral in het Engels, maar recent ook een serie essays in het Nederlands, en ook fictie in drie novelles. Bart Nooteboom schreef ruim 30 boeken en 350 artikelen. 

Eerder las ik van Bart Nooteboom:

Dynamische ecologie koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

NB: 'Dynamische ecologie' is ook Engelstalig uitgegeven met als titel ‘Dynamic Ecology’ en is verkrijgbaar bij de webwinkels waaronder bol.
  
Boekgegevens:

Titel: Dynamische ecologie
Auteur: Bart Nooteboom
Genre: mens en maatschappij
Uitgave: paperback, 62 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, mei 2024
ISBN: 9789464871821
NUR: 130


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Ik las: 'Kansloos' geschreven door Petra Spark

 Jullie zoon was niet de eerste,
maar hij is evenmin de laatste...


Kansloos

Een meeslepende thriller met verrassende wendingen

Petra Spark bewijst met haar zesde thriller ‘Kansloos’ opnieuw haar talent om lezers te boeien en verrassen. Het verhaal begint met een tragische gebeurtenis: de negentienjarige zoon van de premier komt om het leven. Al snel blijkt dat er meer speelt dan een ongeluk, wanneer de premier een anonieme bedreiging ontvangt: “Jullie zoon was niet de eerste, maar hij is evenmin de laatste.”
Rechercheurs Roy De Busser en Sophia Karsten worden op de zaak gezet en stuiten op een web van leugens en geheimen. 

De kracht van ‘Kansloos’ zit in de meeslepende plot en de goed uitgewerkte personages. Spark wisselt behendig af tussen de perspectieven van Roy, Sophia en diverse andere betrokkenen, waardoor je als lezer steeds een stapje voor bent. De spanning wordt langzaam opgebouwd en je wordt constant op het verkeerde been gezet. De auteur weet op een subtiele manier hints te geven over de dader, zonder dat het verhaal te voorspelbaar wordt. Hoofdinspecteur Magda Zempels houdt haar personeel scherp, maar wordt ook steeds menselijker naarmate het verhaal vordert.

“Met een zwaar gemoed bedacht ze dat Isabelle het vast niet fijn zou vinden als ze zou ontdekken dat ze van plan was in het verleden van haar broer te duiken. Ze suste zichzelf met de gedachte dat ze daar nog niets van hoefde te weten. Haar intuïtie vertelde haar dat ze een potentieel verhaal in handen had. Hoe groot was de kans dat twee vrienden op precies dezelfde manier omkwamen?”

Naast de spanning is er ook aandacht voor de psychologie van de personages. Roy en Sophia hebben allebei hun eigen problemen en worstelen met het verleden. Dit maakt ze tot meer dan alleen clichés en zorgt ervoor dat je je in ze kunt inleven. Ook de andere karakters zijn goed uitgewerkt en dragen bij aan de complexiteit van het verhaal.

“De witte lelies in Roy’s hand geurden heerlijk. Het was de geur van schoonheid, nieuw leven en hoop. Hij ging zitten op Elizes graf, met zijn rug naar haar toegekeerd. De rust die over hem was gekomen na het oplossen van deze zaak kende een hoogtepunt. Het was alsof hij thuiskwam.”

De schrijfstijl van Petra Spark is vlot en prettig leesbaar. Ze weet complexe onderwerpen op een heldere manier te beschrijven en gebruikt korte, krachtige zinnen. De dialogen zijn realistisch en geven de personages meer diepgang. 

‘Kansloos’ is een absolute aanrader voor fans van thrillers. Het is een spannend en origineel verhaal met goed uitgewerkte personages en een verrassende ontknoping.



De auteur:

Petra Spark – Vilvoorde, België – heeft van jongs af een voorliefde voor bloedstollende verhalen. 
In 2017 debuteerde ze met de thriller Artikel 13 bij Houtekiet, een imprint van Veen, Bosch & Keuning. Vervolgens verschenen Eén kans op zes, Gruwelijke Gave. Astarte en De Patient verschenen bij Uitgeverij LetterRijn.
Kansloos is haar zesde thriller.
Lees meer over Petra op haar auteurspagina bij Uitgeverij LetterRijn.

Eerder las ik van Petra Spark:

Kansloos koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Kansloos
Auteur: Petra Spark
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 292 pagina's
Uitgever: Uitgeverij LetterRijn, november 2023
ISBN: 9789493192799
ISBN: 9789493192829 (eBook)


Met dank aan Uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij LetterRijn)

maandag 24 juni 2024

Vandaag in de schijnwerpers: 'Held van deze tijd' geschreven door Carel Braak

 


Held van deze tijd

Wouter heeft alles wat de moderne mens zich wensen kan: een prachtige vrouw, een comfortabel leven, een succesvol bedrijf. Maar toch blijft er een knagende leegte. Tijdens een retraite in Frankrijk wordt hij verliefd op een vrouw uit Berlijn. Tegen alle logica in besluit hij die liefde te volgen. Hij weet dat het onzinnig is, dat zijn huwelijk na dertig jaar in zal storten, dat zijn vrienden hem zullen verketteren, maar het voelt niet als een keuze.  

De zoektocht naar liefde leidt naar prachtige ervaringen en betoverende plekken, maar wekt ook pijn en verwarring op. Hij wordt bestookt door spookbeelden uit zijn vroegste jeugd, relaties lopen stuk en hij begint alle houvast te verliezen. In een retraitecentrum aan de Ierse kust komt hij langzaam weer tot leven. 

Met veel humor en meedogenloze helderheid neemt Carel Braak ons mee in de wereld van hoofdpersoon Wouter, die op zoek gaat naar antwoorden op de grote vragen. Hoe kan je een zinvol leven leiden? En wie ben je eigenlijk als je alle rollen en relaties loslaat? 

De auteur:

Carel Braak (1958, Haren) schreef scenario’s voor onder andere Theo van Gogh en Theu Boermans, en richtte een eigen softwarebedrijf op. Hij verkocht dit bedrijf, verliet zijn vertrouwde leven en volgde jarenlang intensieve retraites in de Tibetaanse meditatietraditie. Tegenwoordig woont hij in Groningen en werkt als Deep Listening-trainer. 
Neem een kijkje op zijn website: Deep Listening.

Held van deze tijd koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Held van deze tijd
Auteur: Carel Braak
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback, 328 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, mei 2024
ISBN: 9789493343450
Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Palmslag)

Ik las 'Het geheim om voor te sterven' geschreven door Hasko van Dalen

 Een Weense privédetective


Het geheim om voor te sterven

Spanning in Wenen met privédetective Otto Klein

Hasko van Dalen neemt ons in zijn derde boek met privédetective Otto Klein mee naar het sfeervolle Wenen. In ‘Het geheim om voor te sterven’ wordt Klein geconfronteerd met een mysterieuze opdracht en duikt hij in een web van drugshandel, prostitutie en moord. 

De roman begint met een spannende introductie: Klein wordt in zijn kantoor overvallen door mannen die hem willen vermoorden. Dit zet meteen de toon voor de rest van het verhaal: het belooft een gevaarlijke en onvoorspelbare zaak te worden.

De lucratieve opdracht die Klein vervolgens aanneemt, brengt hem op het spoor van Herbert Petsch, die iets gestolen heeft wat hij terug moet geven. Maar wat precies, mag Klein niet weten. De identiteit van de opdrachtgeefster is ook al even mysterieus. Langzaam maar zeker ontrafelt Klein de geheimen rondom Petsch en degenen die hem willen vinden.

Van Dalen weet de spanning goed vast te houden door de lezer steeds nieuwsgierig te maken. Er zijn talloze plottwists en onverwachte wendingen, waardoor je tot het einde geboeid blijft. Je leest in ‘Het geheim om voor te sterven’ over marteling, mishandeling, verkrachting en moord. De dreiging is constant aanwezig en Klein moet op zijn hoede zijn voor rivaliserende detectives, corrupte agenten en gevaarlijke criminelen. 

“Ik concludeerde dat het onbegonnen werk was om haar te zoeken. Manfred moest zelf maar iets bedenken om hoofdinspecteur Höbarth op haar spoor te zetten. Ik had geen zin meer om hem te helpen nu hij ook niets liet horen over zakenman Mercantini en de jonge vrouw die met hem op de foto’s stond.”

Naast de spanning is er ook ruimte voor humor en romantiek. Klein is een sympathieke hoofdrolspeler met een scherp gevoel voor observatie. Hij is niet perfect, wat hem juist menselijk maakt. De interactie met de andere personages, zoals zijn vriendin Gaby Stubel en hoofdinspecteur Edith Höbarth zijn levensecht beschreven.

“Bij mijn moeder in Brandenberg hoopte ik in alle rust te kunnen herstellen van mijn verwondingen en alle gebeurtenissen te kunnen verwerken. Ik was geestelijk en lichamelijk gesloopt. Gaby ontpopte zich 
wederom tot een volleerd verpleegster en sprak me moed in.”

‘Het geheim om voor te sterven’ is een vlotte en meeslepende detective met een originele plot. De setting van Wenen is perfect gekozen en Van Dalen weet de sfeer van de stad goed te beschrijven. De personages zijn geloofwaardig en de spanning wordt goed gedoseerd. Ben je op zoek naar een spannend en ontspannend leesavontuur, dan is dit boek zeker een aanrader. 

Ik heb ‘Het geheim om voor te sterven’ graag gelezen.


De auteur:

Hasko van Dalen (1949) debuteerde in 1966 in het Utrechts Nieuwsblad. Sindsdien schrijft hij regelmatig voor kranten, weekbladen, magazines en internetsites. Meestal over sociale zekerheid en pensioen, zijn passie voor The Rolling Stones en voetbalclub Feyenoord. 
In 2021 maakte hij zijn debuut als detectiveschrijver met Het bedrog met de Amethyst.
'Het mysterie van de valse claims' was zijn tweede boek met Otto Klein in de hoofdrol.
'Het geheim om voor te sterven' is het derde boek met deze Weense privédetective in de hoofdrol. Het verhaal speelt zich af in Oostenrijk, voor een deel in Tirol, maar hoofdzakelijk in Wenen, waar Hasko regelmatig verblijft.

Eerder las ik van Hasko van Dalen:

Het geheim om voor te sterven koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het geheim om voor te sterven
Auteur: Hasko van Dalen
Genre: misdaad en detective
Uitgave: paperback, 272 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, november 2023
ISBN: 9789493343184
NUR: 331


Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Palmslag)

zaterdag 22 juni 2024

Laat de vakantie maar komen, met regen of zonneschijn, in binnen- of buitenland! Ik las, bekeek en genoot van 'Young Scientist Vakantieboek Zomer 2024'.

 Ga mee op ontdekkingsreis!


Young Scientist Vakantieboek Zomer 2024

Wist je dat de Waddeneilanden steeds verder naar het oosten wandelen? En dat op het eiland Spitsbergen meer dan een miljoen zaden in een ijskoude kluis liggen? En dat sterrenkundigen met een grote telescoop in Hawaï misschien wel een buitenaards ruimteschip hebben ontdekt?

Ga mee op reis naar de meest bijzondere en bizarre eilanden ter wereld. Onderweg kom je langs kleurrijke koralen, griezelige grotten, vurige vulkanen, reizende ratten, absurde alfabetten, drijvende steden, zinkende landen en nog veel meer.

Wil je liever zelf aan de slag? Dit zomerse doeboek zit vol met pittige puzzels, interessante feitjes en spannende proefjes. Ben je klaar voor je ontdekkingsreis?

Mijn mening:

Wie heeft de beelden op Paaseiland gemaakt? Waar vind je reuzenschildpadden en dwergolifanten? Wie lagen er voor Pampus? En welke eilanden dreigen kopje onder te gaan?  

De negende editie van het succesvolle vakantieboek van Young Scientist heeft als thema eilanden
Je leest op welk eiland je de grootste vulkaan ter wereld vindt, hoe je kunt overleven op een onbewoond eiland en hoe je een nepeiland maakt. 

Het 'Young Scientist Vakantieboek – Zomer 24' is een boek voor nieuwsgierige en avontuurlijke kinderen tussen de 8 en 12 jaar. 
In tien hoofdstukken wordt de nieuwsgierigheid van kinderen aangewakkerd door hen op een vrolijke manier in aanraking te brengen met wetenschap, zonder belerend te zijn.
Lees hier ook over de Floresmens en waarom ze zo klein waren.

Voor in het boek kan het kind zijn of haar naam invullen en een aantal vragen beantwoorden met betrekking tot hun favoriete eiland en welk avontuur ze kunnen bedenken dat zich afspeelt op hun lievelingseiland. Dat is leuk om op latere leeftijd terug te lezen.
Zijn er meer kinderen tussen 8 en 12 jaar in het gezin, kan iedereen op deze manier zijn eigen boek hebben.
De vakanties liggen op de loer en het zal niet steeds overal stralend weer zijn. Mocht regen of iets anders de kinderen belemmeren op pad te gaan, zullen ze zich met dit vakantieboek zeker niet vervelen.

Achter in het boek is zelfs nog een PRIJSVRAAG te vinden!
De oplossing kun je voor 2 september 2024 insturen naar info@newscientist.nl om kans te maken op de Young Scientist Wetenschapskalender 2025. 
Onder alle goede inzendingen worden twee scheurkalenders verloot.
Indien je nu zelf een limerick kunt maken, stuur die dan met de oplossing mee. Ook de slimmerik met de mooiste limerick ontvangt een scheurkalender.

Het 'Young Scientist Vakantieboek – Zomer 24' is ook heerlijk voor oudere kinderen en ouders om van de inhoud mee te genieten.
Ik heb er van genoten.


Over de makers:

NewScientist verwondert en verandert je kijk op de wereld met fascinerende ideeën uit de wetenschap. Dankzij onze focus op ‘ideeën die de wereld veranderen' is NewScientist populair bij een breed publiek. Met het Young Scientist Vakantieboek wil de redactie kinderen op een speelse en uitdagende manier met wetenschap kennis laten maken.

Young Scientist Vakantieboek Zomer 2024 koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Young Scientist Vakantieboek Zomer 2024
Auteur(s): Redactie NewScientist
Genre: vanaf 8 jaar, wetenschap en technologie
Uitgave: paperback met illustraties, 96 pagina’s
Uitgever: New Scientist, 22 mei 2024
ISBN: 9789085718307
NUR: 210


Met dank aan NewScientist voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: NewScientist)