maandag 30 juli 2018

*** WInactie is gesloten *** MAANDAG-WINACTIE: De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te reddenEerder schreef ik een blog over het nieuws dat we De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden snel konden verwachten. Lees hier meer.
Ik keek al uit naar het langverwachte vervolg op de wereldwijde bestseller
De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween uit 2011, waarvan in Nederland 400.000 exemplaren werden verkocht en dat maar liefst 165 weken in de Bestseller60 prijkte.
Inmiddels is deze roman gepubliceerd!

De 100-jarige man is terug. Een jaartje ouder, maar ook wijzer? 


De auteur:
(foto: Geoff Pugh-The Telegraph)

Van de achterflap

De 100-jarige man Allan Karlsson en zijn kompaan Julius leiden een luxe, paradijselijk leven op Bali. De bodem van de koffer met geld die ze aan hun vorige strapatsen hebben overgehouden komt echter in zicht en eigenlijk vervelen ze zich maar. Een ballonvaart met voldoende flessen champagne voor de 101e verjaardag van Allan kan allicht tijdelijk voor wat spanning zorgen.

Door omstandigheden belanden ze in zee en de drenkelingen worden opgevist door een Noord-Koreaans militair schip op weg naar huis. Dat dat schip verrijkt uranium smokkelt voor Kim Jong-un weten ze op dat moment nog niet, maar Allan ontmoet vervolgens Kim Jong-un op een kritiek moment, wanneer de hele wereld, en president Trump met name, zich geprovoceerd voelt door de raketten die over de Japanse zee suizen.

In no time vormen ze het middelpunt van een diplomatieke rel waar veel leidende politieke figuren bij betrokken raken, van de Zweedse minister van Buitenlandse zaken tot Angela Merkel en Donald Trump aan toe.

En dan nu meer over deze MAANDAG-WINACTIE.
Ik kreeg 27 juli een mailtje van Uitgeverij Atlas Contact dat ik twee van mijn lezers blij mag maken met een fysiek exemplaar!! Hoe leuk is dat?!

Meedoen gaat als volgt:
1. Ga via deze link naar mijn Facebookpagina Mieke's Blog: Graag Gelezen, like het bericht over deze winactie en deel het bericht openbaar op Facebook. 
2. Wanneer je bovendien deze Facebookpagina een 'vind ik leuk' wilt geven zodat je mijn berichten vanzelf volgt, waardeer ik dat bijzonder!
3. Deze actie is alleen bestemd voor adressen in Nederland en België.
4. Indien geen naam wordt vermeld, doe je niet mee. (Anoniem is geen naam)

Deze actie start vandaag 30 juli en sluit op maandag 6 augustus om 23.59 uur. 
Dinsdag 7 augustus maak ik de naam van de twee winnaars hier bekend. 
Indien een van de twee winnaars op 10 augustus nog niet gereageerd heeft, wordt een nieuwe winnaar gekozen.
Veel succes voor iedereen!

Warme groet,
Mieke 

dinsdag 24 juli 2018

Vandaag in de schijnwerpers: 'De oorkonde', geschreven door Hélène Wagener

Wie wil zakenvrouw Blanche Defuis ruïneren?


De oorkonde

Boekgegevens
Titel: De oorkonde
Auteur: Hélène Wagener
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback,
Uitgever: Kramat Suspense, juni 2018
ISBN: 978 94 62420 87 8
NUR: 305

Het woord ‘dood’ dringt langzaam door in mijn bewustzijn.
Het wroet zich in mijn wezen en laat zien wie ik ben.
Zelfreflectie spiegelt de waarheid, ik ben een moordenares!

De verhuizing van Amsterdam naar het Zeeuwse Zeelenburgh is voor niets geweest!
Blanche is niet alleen gevlucht voor een psychopaat, maar ook voor haar eigen verleden.
Zij ontdekt dat haar kersverse echtgenoot Tom via sms’jes, Messenger en Skype communiceert met alias Moontje.
Gaat hij alleen digitaal vreemd?
Wanneer Blanche een filmpje opent in een WhatsApp-bericht, wordt alles duidelijk.
Haar aartsvijand heeft haar gevonden en maakt alles kapot wat Blanche liefheeft.

Bekijk de trailer! 


De auteur:
(foto: Emilie Rietman)

Hélène Wagener (1969, Tilburg) is werkzaam in de wijkverpleging, journalistiek en doet de redactie voor het Reeshofjournaal.
Ze is getrouwd en moeder van drie dochters en twee stiefkinderen.

Hélène: ‘Ik heb altijd een druk leven gehad. Momenteel ben ik herstellende van een zware nekoperatie. Ik ben de neurochirurg dankbaar dat hij een verlamming wist te voorkomen. De afgelopen maanden heb ik veel levenslessen geleerd. Ik pluk de dag en geniet intens van alle mooie momenten.
Verder ben ik dol op lezen, het maken van bos- of strandwandelingen, Zeeuws-Vlaanderen, Amsterdam en het zorgen voor! Want ook verplegen is een passie.
Het creëren van een spannend verhaal kost mij weinig moeite, ik ga er geheel in op!’

Onder het pseudoniem Hélène Rietman publiceerde zij in diverse genres, overwegend bij de Tilburgse uitgever Multi Media.

Tip:  Hélène houdt 31 juli tijdens de avondmarkt in Sluis, bij Boekhandel van Remortel een signeersessie.


De oorkonde koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

maandag 23 juli 2018

Ik las: Bühne Special - Roelof Bos (Celeste Lupus) editie


Bühne Special 
ROELOF BOS (CELESTE LUPUS) EDITIE 

Boekgegevens
Titel: Bühne Special - Roelof Bos (Celeste Lupus) editie
Diverse auteurs: lees hieronder meer
Biografieën van de auteurs staan achter in het boek
Genre: literaire fictie, kunst en cultuur
Uitgave: paperback, 146 pagina's
Uitgever: Uitgeverij ASPEKT
ISBN: 978 94 63384 05 6
NUR: 247, 300

Door deze speciale editie van Bühne heb ik kennis kunnen maken met het werk van Celeste Lupus. De fragmenten van zijn werk worden voorafgegaan door een afbeelding van de cover van het boek, met een uitgebreide beschrijving. Ik kreeg een kijkje op de schrijfstijl van de auteur en werd blij verrast.

De inleiding door Marjo Stino en Perry Pierik vat de inhoud samen van deze Bühne Special. Hierdoor werd ik nog benieuwder dan ik al was. Ik las hier natuurlijk ook over Celeste Lupus; het pseudoniem voor Roelof Bos, over hoe hij zijn dag verdeelt tussen de letteren en zijn andere grote liefde: de muziek.

Ik las in twee gedeelten uit De geest der wet onder meer over een studentensociëteit en de orde binnen die sociëteit. De corpswet en het reglement waren geen regels die je aan je laars kon lappen, maar dienden te worden gehandhaafd. Een foet was in handen van de oudejaars overgeleverd aan hun fantasieën en mocht van geluk spreken als hij zonder kleerscheuren van de 'terechtwijzingen' terugkwam. Tegenspraak werd niet geduld.

De vier fragmenten uit Tobias Vlek en de vergissing van Einstein beschrijven hoe de beroemde natuurkundige Olivier Loos die zijn leven vergelijkt met dat van Tobias Vlek; een flierefluiter uit zijn jeugd. Er komen in dit verhaal een aantal indrukwekkende personages voorbij die stuk voor stuk een relatie met het onderwerp hebben of hebben gehad. 

In het interview wordt door Celeste Lupus nauwkeurig en uitgebreid antwoord gegeven op de gestelde vragen. Op de vraag hoe hij het Nederlandse literaire klimaat inschat, komt onder andere het verschil in taalgebruik tussen de klassieken en de tegenwoordige werken naar voren, maar ook het verschil in het taalgebruik tussen Nederlanders en Vlamingen. 
Ik heb veel van dit interview opgestoken.

Drie fragmenten uit Verdwaald in eigen land lieten me genieten van het verhaal van Edo, die ondanks de slechte start in zijn leven goede vooruitzichten heeft. Maar loopt dat wel zoals we het hem gunnen? De tijd zal het leren is hier een passende uitdrukking.

Van Jan de Rooy, de auteur van Arme tak werd 'Kaviaar, een modern sprookje' opgenomen. Wat een fantasie laat hij hier weer zien! In het kort verhaal 'Oude Zielen, Rotte Vis' las ik als een stukje werkelijkheid zoals het vroeger soms realiteit was.

Poëzie is in deze speciale editie natuurlijk ook aanwezig. Hier in de vorm van gedichten door: Perry Pierik, Puck Pierik en Maryon Hendriks.

Ik las de recensie van Sterven, door Truusje Truffel (Met de neus in de boeken). 'Sterven' is een novelle, het debuut van Arthur Schnitzler en bovendien voor het eerst in boekvorm in het Nederlands vertaald door Jef Rademakers.

De columns: 'Oneindig', 'De wereld groter dan het benauwde dorp', 'Testament' en 'Willem van Hanegem: over het songfestival' komt de veelzijdigheid van deze auteur goed naar voren. Humor is hier zeker aanwezig!
Wist u dat Celeste Lupus een weblog heeft?

In een indrukwekkend fragment uit Mulisch met tulband met als titel in deze editie 'Goeroe met mantra's en rituelen: Harry Mulisch in het maatschappelijk leven', door Jos Buurlage las ik over Harry Mulisch die ondanks dat hij zich in het maatschappelijk leven liet zien en horen, vooral een eenling bleef. Hij bleef een fascinatie houden voor het fenomeen sekte en was in die zin een eigentijdse Pythagoras.

De prettige schrijfwijze maakt het werk van Celeste Lupus heel toegankelijk. Ook humor ontbreekt niet en het kijkje in het verleden is steeds weer een mooie afwisseling met onze dagelijkse werkelijkheid. 

"Laat u verrassen door hetgeen deze Bühne Special u te bieden heeft en geniet van de veelzijdigheid van Celeste Lupus!"
- Graag GelezenDe auteur:
Roelof Bos (Celeste Lupus), verraste de literaire wereld in korte tijd door in de loop van een paar jaar een aantal omvangrijke alsmede zeer lezenswaardige romans af te leveren. 
Apollo aan de Seine, Smalspoor, De geest der wetTobias Vlek en de vergissing van Einstein en Verdwaald in eigen land zijn stuk voor stuk literaire hoogstandjes. De roman rond Tobias Vlek is inmiddels ook in het Engels verschenen. Tevens staat er een toneelstuk op stapel. 
Daarnaast voert Roelof Bos een uitgebreid weblog waarin literaire stukken, maar ook meer politieke en juridische beschouwingen, voor het voetlicht treden.

Het decor van Bos' romans staat in de echte wereld, zoals te lezen is in bijvoorbeeld De geest der wet
'Tijdens een militaire Navo oefening raakt de Sovjet Unie in paniek. Als zij niets doen is het te laat. Zullen de Verenigde Staten zich aan hun Navo verplichting houden? Had Generaal De Gaulle gelijk door zich uit de Navo terug te trekken? Behoorde de bezetting van het Ruhrgebied tot de doelstellingen van de Sovjet Unie, aangespoord door een wanhopige Erich Honecker, leider van de DDR? Wat was de rol van Gorbatsjov? Welke rol speelde bij dit alles de Rijksdagbrand uit 1933?'

Bühne Special - Roelof Bos (Celeste Lupus) editie koopt u via uw lokale boekhandel of bij:


Met dank aan Uitgeverij ASPEKT voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zaterdag 21 juli 2018

WE HEBBEN EEN WINNAAR!

In de 'Do You Feel Lucky Today?' - WINACTIE van vrijdag13 juli kon je meedoen voor een pakket met daarin zowel 'Bloeddorst' als 'Kwade geest'; beide zijn geschreven door Mark van Dijk.
Met dank aan de auteur voor het mogelijk maken van deze winactie.


Klik HIER en lees op mijn blog meer over deze boeken.

Vandaag is een naam geloot.

Truusje26 (Mooie Rooie)

Truusje26, van harte gefeliciteerd!
Stuur je gegevens naar me toe zodat de boeken zo snel mogelijk naar je toe gestuurd kunnen worden. Heb ik op 27 juli niets van je gehoord, wordt een andere naam geloot.

Behoor jij deze keer niet tot de winnaars? Niet getreurd want binnenkort volgt een nieuwe winactie!
Houdt daarom mijn blog en mijn boekenpagina Mieke's blog: 'Graag gelezen' op Facebook in de gaten.
Iedereen hartelijk dank voor het meedoen.

Warme groet,
Mieke Schepens

woensdag 18 juli 2018

Ik las: 'De antwoorden', geschreven door Catherine LaceyDe antwoorden

Boekgegevens
Titel: De antwoorden
Auteur: Catherine Lacey
Genre: vertaalde literatuur
Uitgave: paperback, 388 pagina's
Uitgever: Das Mag Uitgevers, januari 2018 
ISBN: 978 94 92478 53 5
ISBN: 978 94 92478 54 2 (eBook)
Oorspronkelijke titel: The Answers
Vertaling: Gerda Baardman, Mirko Stuiveling

Een Tom Cruise-achtige acteur wil met een duur experiment de perfecte liefde construeren. Een team onderzoekers stelt een harem voor hem samen, waarin elke vrouw een andere rol vervult. 
Mary Parsons, opgegroeid in een strengreligieuze, wereldvreemde familie, wordt zijn Emotionele Vriendin. Ze is degene met wie hij een intimiteit vindt die recht tegen de opzet van het onderzoek dreigt in te druisen. Is dit de liefde waar hij al die tijd naar op zoek was? Maar dan grijpt het team in en lijken de acteur en Mary gijzelaars van hun eigen experiment te worden. 
(bron: Das Mag)

Mijn mening:
De ik-figuur in de delen een en deel drie is Junia/Mary; ze lijdt al een jaar aan ondiagnosticeerbare ziekten die haar leven bepalen en heeft voor de behandeling daarvan heel veel geld nodig. 
Deze PAK-behandeling (Pneuma-adaptieve Kinesthesie: 'feng shui voor het energetisch lichaam, een guerrillaoorlog tegen negatieve vibes') is haar aangeraden door haar vriendin Chandra en wordt gegeven door therapeut Ed. 
De behandeling lijkt aan te slaan, maar om de hele kuur te kunnen betalen is nog veel meer geld nodig en Mary besluit een bijbaantje te gaan zoeken.
Chandra is sinds twaalf jaar bevriend met haar en ze helpt Mary waar maar mogelijk is.
Wanneer Mary uitgeput door alles op de vloer wakker wordt, wordt het haar duidelijk:
"Terwijl ik daar toen op de vloer lag, werd het werkelijke gewicht van onze liefde voelbaar, perste tranen uit mijn hoofd. 
Ze was alles wat ik had."

Mary Parsons is een beetje wereldvreemd kijkt alleen op een computer voor haar werk. Ze heeft geen mobieltje, alleen een vaste telefoonlijn, ze heeft geen televisie en kijkt nooit op internet. Ze is ook nog nooit naar een film geweest.
Wanneer ze weer op haar werk is, besluit Mary te reageren op een flyer waarop een baantje aangeboden wordt en al na een paar minuten komt een auto-reply binnen van de heer Matheson met in de bijlage alle formulieren die nodig zijn om met de sollicitatie mee te sturen.
Zouden ze er nu ook achter komen dat haar echte naam Junia is? 

Kurt Sky is een acteur die het geheim van de liefde wil doorgronden en Mary wordt uiteindelijk uitgekozen voor de rol van Emotionele Vriendin (die al zijn gevoelens begrijpt). Ze heeft daarvoor wel haar andere baan op moeten geven.
Andere vrouwen krijgen de rol van Boze Vriendin (om ruzie mee te maken), Moederlijke Vriendin (om zijn was te doen) en een Banale Vriendin (om mee rond te hangen). Deze vrouwen zijn de ik-figuren in het tweede deel van De antwoorden.

De vrouwen zijn onderdeel van een experiment dat heel ver gaat; men hangt hen vol met sensoren, ze zijn verplicht bepaalde voorgeschreven regels tijdens hun dagelijks leven te volgen en bovendien worden er door middel van bepaalde stroomstootjes data ingebracht in hun lichaam en geest om hen te laten doen wat van hen verwacht wordt zodat het ook lijkt of het hun eigen idee is. Matheson regelt dit alles als een soort verlengstuk van Kurt en heeft eigenlijk geen eigen inbreng.
De acteur Kurt die zoveel geld heeft dat hij niet meer weet wat hij er mee zal doen, neemt het voor lief dat de levens van deze vrouwen wellicht onherstelbaar aangetast worden omdat het voor hem een leuk experiment is. De vrouwen stemden er mee in, dat wel. Maar maakt dat alles goed?

Dit verhaal daagt uit om na te denken over liefde. Is liefde allesomvattend en is liefde maakbaar?  Is het mogelijk om iemand te programmeren om alle behoeftes van een ander te laten vervullen en dat dan liefde te noemen? Ik moet er niet aan denken!
Wat ik me afvroeg na het lezen van De antwoorden: is het niet veel belangrijker om te weten wie je zelf bent?

"Bestaat de perfecte relatie?"
Graag Gelezen
De auteur:
(foto: Twitter)

Catherine Lacey (1985) werd geboren in Tupelo, Mississippi. Haar werk is vergeleken met dat van Elena Ferrante en James Salter. Ze publiceert in The New York Times, McSweeney’s, The Paris Review, The Believer en The Atlantic. In 2014 werd ze uitgeroepen tot Granta’s New Voice. 
Lacey woont in Chicago.
Neem een kijkje op haar website.

De antwoorden koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Das Mag Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar

zaterdag 14 juli 2018

Ik las: 'Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek' van Filosofie Magazine

Boordevol gedachte-experimenten, mindfucks en geniale grappen


Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek


Boekgegevens
Titel: Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek
Boordevol gedachte-experimenten, mindfucks en geniale grappen
Auteur: Filosofie Magazine in samenwerking met Sabine Wassenberg
Genre: non-fictie kinderboeken, vanaf 8 jaar
Uitgave: paperback, 100 pagina's
Uitgever: Veen Media, 19 juni 2018
ISBN: 978 90 85716 30 3
NUR: 210 

Heeft een vlieg gevoelens?
Moet je altijd eerlijk zijn?
Kun je verliefd worden op een robot?
Waar was je voor je geboorte?

Dit zijn allemaal vragen waar filosofen over nadenken. Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek staat er vol mee.
Ga zelf aan de slag met ingewikkelde breinbrekers en spannende gedachte-experimenten. Leer alles over de grootste genieën die niet altijd begrepen werden. Wist je dat de Griekse filosofie Socrates de gifbeker moest drinken omdat hij zulke moeilijke vragen stelde?

Goed voor urenlang vermaak, op vakantie of lekker thuis.
Maar pas op dat je hersenen niet ontploffen!
(bron: achterflap)

Over Filosofie Magazine
Filosofie Magazine is een filosofisch tijdschrift dat maandelijks verschijnt in Nederland en België en bestaat sinds 1992. Filosofie verstevigt de grip op de wereld, en daarom geeft Filosofie Magazine zowel filosofisch als niet-filosofisch geschoolden toegang tot inzichten van eeuwenoude tot moderne filosofen. Daarnaast is het magazine organisator van de evenementen Thinking Planet en Waanzin Festival, die beide jaarlijks in TivoliVredenburg worden gehouden. 
Kijk voor meer informatie over Filosofie Magazine op de website.

Filosofie? Moet je dóén!

Wat helemaal nieuw voor me was dat je filosofie ook kunt doen!
Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek is een gevarieerd doeboek waarin de meest uiteenlopende vragen worden gesteld. Het is een lekker dik doeboek waarmee kinderen zich niet zo snel zullen vervelen.
In dit boek kunnen kinderen op een speelse manier kennis maken met filosofie; dit boek staat bomvol puzzels, spelletjes, gedachte-experimenten en creatieve opdrachten om uit te voeren.

In de inleiding wordt uitgelegd wat filosofie is en dat je daar misschien zelfs al mee bezig bent geweest zonder dat je het zelf wist! Hier staat ook een leuke rebus en een doolhof om je doorheen te kronkelen.

De tien hoofdstukken hebben elk een titel. Deze titel is meteen het onderwerp van de vragen die gesteld worden in dat hoofdstuk, van de leuke opdrachten die je kunt uitvoeren en de gedachte-experimenten die je uitnodigen om de gestelde vragen te beantwoorden.
Je leert ook nog even wat 'perspectief' wil zeggen; daar kun je dan na het lezen zelf meer over vertellen!

De opdrachten in dit boek zijn zeker niet alledaags te noemen; ze hebben steeds als resultaat dat kinderen moeilijke vragen gaan stellen zonder dat het een belasting is voor hen of een ander.
In hoofdstuk 8 is het onderwerp: 'Waarom gaan we op vakantie?'. Dan maak je jezelf er niet vanaf door "omdat het zo is" te roepen; er wordt meer van je verwacht en dat alles gebeurt op een heel leuke manier. Je maakt zelf een spel: praatprikkels!

Bij het woord kinderboek zou ik niet zo snel gedacht hebben aan een boek over filosofie. Maar dit boek heeft met recht een plaatsje op de afdeling Kinderboeken verdiend.
Lianne Tijhaar, redacteur Filosofie Magazine over filosofie:
"Het leuke van filosofie is dat er geen juiste antwoorden bestaan. Met het doeboek maken we daar één groot spel van. We stimuleren kinderen met gedachte-experimenten en creatieve opdrachten om steeds iets verder door te denken. Is dat wel zo? Zou het niet ook anders kunnen zijn?"

Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek is vrolijk vormgegeven door de vele gekleurde kaders, illustraties en gekleurde letters. Dit alles op een rustige manier, want meer drukte is niet nodig om het uitnodigend te maken.
De allerlaatste bladzijde bestaat uit een prijsvraag. Hier vertel ik verder niets over; dat moet je gewoon zelf zien op bladzijde honderd.
Het is een ontzettend leuk doeboek voor kinderen van acht jaar en ouder. Ik waardeer het boek dan ook met vier vette sterren!"Veel plezier met Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek!
Ik heb er van genoten."
Graag Gelezen

Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek koop je bij je lokale boekhandel of 

Met dank aan Filosofie Magazine voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

vrijdag 13 juli 2018

Ik las: 'De macht', geschreven door Naomi Alderman


De macht

Boekgegevens
Titel: De macht
Auteur: Naomi Alderman
Genre: vertaalde literaire roman
Uitgave: paperback, 400 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, januari 2018
ISBN: 978 90 25451 86 8
ISBN: 978 90 25451 87 5 (Ebook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: The Power
Vertaling: Astrid Huisman, Roos van de Wardt

In ‘De macht’ van Naomi Alderman ontdekken vrouwen overal ter wereld dat zij de kracht bezitten. Met de minste vingerbeweging kunnen ze folterende pijnen veroorzaken, en zelfs doden. 
Ineens beseft iedere man op aarde dat hij de macht niet meer in handen heeft. 
De Dag van de Meisjes is aangebroken – maar waar houdt het op? 
(bron: Atlas Contact)

'De macht' van Naomi Alderman kreeg ik toegestuurd door Uitgeverij Atlas Contact. De korte samenvatting op de achterkant sprak me enorm aan; vrouwen bezitten een bepaalde kracht en mannen beseffen dat zij niet meer de macht in handen hebben. 
Ik vroeg me af hoe de wereld er uit zou zien wanneer de rollen zouden worden omgedraaid en begon dit bijzondere verhaal te lezen.
Voor in het boek staat als ondertitel 'Een historische roman'. Dat leest alsof hetgeen beschreven wordt al eerder gebeurd zou kunnen zijn en we vanaf een later tijdstip terugkijken naar het moment waarop het allemaal begon.

In 'De macht' las ik het verhaal van een aantal jonge meisjes en een enkele jongen. Deze personages komen in elk deel terug en ik las hoe de spanning toeneemt en ook weer afneemt... letterlijk. En dat alles in tien jaar tijd. Maar het is niets nieuws, deze kracht. Ik las bijbelteksten en berichten over vondsten uit de oudheid, tot wel vijfduizend jaar terug. Heel indrukwekkend!

'Er ontstaan vreemde bewegingen, niet alleen wereldwijd, maar ook in de vs. Het internet staat er vol mee. Jongens die zich als meisjes verkleden om sterker te lijken. Meisjes die zich als jongens verkleden om los te komen van het stigma van de kracht, of om de argelozen te bespringen, wolf in schaapskleren.'

Door deze personages gedurende tien jaar te volgen, krijg je als lezer een kijk op de volgzaamheid van mensen en merkt dat het niet uitmaakt of het om mannen of om vrouwen gaat. Er hoeft maar één krachtig mens te spreken en de kudde volgt als bijna vanzelfsprekend. Hetzelfde als met MeToo en de hype daaromheen gebeurde. 
Het onderwerp in dit boek is bijna actueel en daarom ook waarschuwend of zelfs huiveringwekkend te noemen. 

Ik kende deze auteur eerder niet, maar Naomi Alderman beschikt over een prettige schrijfstijl waardoor kleine schoonheidsfoutjes in het niets verdwijnen omdat je zo lekker door kunt lezen.
Het verhaal bevat humor, spanning en een vleugje horror. Je moet zelf maar even de verschrikkelijke dingen lezen die iemand zo maar kan overkomen, enkel en alleen omdat het kan!

 "De macht is een aanrader en het maakt niet uit of je een man of een vrouw bent; je zult er zeker van kunnen genieten!"
Graag GelezenDe auteur: 
(foto: website auteur)

Naomi Alderman (1974) is auteur en gamedesigner. Op zeer jonge leeftijd won ze al de Orange Award for New Writers, in 2007 werd ze ‘Sunday Times Young Writer of The Year’ en haar debuut Disobedience, werd in tien talen uitgegeven.
Ze schreef online games voor Penguin, de BBC, was medeschepper voor het audioverhaal Zombies, Run!. Ze schrijft geregeld voor The Guardian.
Neem een kijkje op haar website.

De macht koop je bij je lokale boekhandel of bij:


Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

***WINACTIE*** IS AFGELOPEN 'Do You Feel Lucky Today? (vrijdag de 13e)

Do You Feel Lucky Today? (Vrijdag de 13e)

(foto: colourbox)

Vandaag start deze 'Do You Feel Lucky Today'- winactie voor maar liefst twee boeken.

Jullie kunnen kans maken op een pakket met daarin zowel 'Bloeddorst' als 'Kwade geest'; beide zijn geschreven door Mark van Dijk.
Met dank aan de auteur voor het mogelijk maken van deze winactie.

Over Bloeddorst:

Een kannibalistisch genootschap opereert al jaren in het diepste geheim in Nederland. Op geraffineerde wijze weet één van de leden de tienjarige Jack Klinkhamer te ontvoeren voor een lugubere feestavond. Jack wordt verstopt in een bunker die diep in de Katwijkse Zuidduinen verscholen ligt. Alleen zijn ontvoerder is op de hoogte van deze locatie. Wanneer Jack later die avond niet op het feest gepresenteerd wordt, weet de leiding van het genootschap dat er iets gruwelijk mis moet zijn gegaan. Om hun geheim te bewaren moeten ze Jack eerder vinden dan de politie en alle losse eindjes afhandelen.
De oudere en vermoeide rechercheur Jim Nieuwpoort, hoofd van de tactische recherche, leidt het politieonderzoek naar de verdwenen Jack Klinkhamer. Samen met zijn team zet hij alles op alles om de jongen te vinden, om uiteindelijk in een situatie terecht te komen waarin hij keuzes moet maken. De belangrijkste keuzes van zijn leven.

Over Kwade geest:

Wanneer de twintigjarige Pieter dodelijk verongelukt, besluit zijn beste vriend Jaap zijn geest op te roepen met een Ouijabord. Vrijwel onmiddellijk begint Jaaps gedrag te veranderen. Hij wordt onvoorspelbaar en neemt steeds meer afstand van zijn overgebleven vriendengroep. Als er bij hen thuis een aantal onverklaarbare zaken gebeuren, die rechtstreeks met Jaap te maken lijken te hebben, worden ze toch bij zijn keuze betrokken.

Jaap lijkt inmiddels volkomen de weg kwijt te zijn en de hele situatie begint gruwelijk uit de hand te lopen, maar uit angst niet serieus genomen te worden, aarzelen zijn vrienden nog altijd met hun bemoeienissen. De maat is echter vol als Jaap tijdens de begrafenis van Pieter instort, maar hebben ze dan al niet te lang gewacht

Meedoen gaat als volgt:
1) Ga via deze link naar mijn Facebookpagina Mieke's blog: 'Graag gelezen', like het bericht over deze winactie en deel het bericht openbaar op Facebook. Wanneer je deze Facebookpagina een 'vind ik leuk' wilt geven zodat je mijn berichten vanzelf volgt, waardeer ik dat bijzonder!
2) Deze actie is alleen bestemd voor adressen in Nederland en België.
3) Indien geen naam wordt vermeld, doe je niet mee. (Anoniem is geen naam)

Deze actie start vandaag 13 juli en sluit op vrijdag 20 juli om 23.59 uur. Zaterdag 21 juli wordt de winnaar geloot en maak ik de naam hier bekend.
Indien de winnaar 27 juli niet gereageerd heeft, wordt een nieuwe winnaar gekozen.

Veel succes voor iedereen.

Warme groet,
Mieke Schepens

donderdag 12 juli 2018

Ik las: 'Vos en Haas - Feestboek' van Sylvia Vanden Heede met tekeningen van Thé Tjong-KhingVos en Haas Feestboek

Boekgegevens:
Titel: Vos en Haas Feestboek
Auteur: Sylvia Vanden Heede
Illustraties: Thé Tjong-Khing
Uitgave: hardback, 48 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Lannoo nv, 27 maart 2018
ISBN:  978 94 01450 17 1
Nur-code:  273, 281, 282 Prentenboeken (> 6 jaar)

Vos en Haas zetten een feesthoed op voor hun 20ste verjaardag!

Piep en Tok en Iek zijn op bezoek!
Daarom is het feest.
Een feest met eten en drinken.
Iedereen lacht en praat en heeft plezier.
Maar Iek niet.
Iek zit onder een boom met draadjes in zijn oren.
Hij kijkt naar een ding dat 'ping' zegt.
'Dat is zijn smartfoon', legt Tok uit.
'Daarmee zit hij op zijn feesboek.'
Uil vindt het maar gek.
Op een boek zit je niet.
Daar heb je stoelen voor!

Het was een feest vanaf de allereerste bladzijde! Ik las dat Uil geen tijd had om naar bed te gaan omdat er nog zoveel te doen is voordat het feest kan beginnen!
Leuk om de woordgrapjes letterlijk en figuurlijk te zien; kinderen zullen er zeker even over na moeten denken maar dat maakt het daarna ook gemakkelijker om de betekenis ervan te kunnen onthouden.

Omdat iedereen aanwezig moet kunnen zijn op het feest wordt Meermin in haar bad naar het feest gebracht!
Alle dieren hebben menselijke trekjes, maar het blijven toch steeds dieren met hun eigen kenmerken.

Ik las over de verbazing van het gebruik van een smartfoon waarbij zelfs draden uit het hoofd van de gebruiker groeien. En smart is in dit geval niet droevig bedoeld.
Maar er komt nog veel meer social media voorbij, maar dat moet je zelf ontdekken in dit prachtige feestboek!
Het verhaal wordt prachtig ondersteund door de gedetailleerde illustraties. Hierdoor is het een vrolijk en leerzaam geheel geworden.

"Vos en Haas Feestboek is een boek om blij van te worden!"
Graag Gelezen


De auteur:

Sylvia Vanden Heede (1961, Zwevegem, België) schrijft voor kinderen die net kunnen lezen, maar ook voor oudere kinderen en tieners. 
Sylvia groeit op in een gezin van acht kinderen. Ze is een dromerig kind dat maar twee dingen echt belangrijk vindt op school: tekenles en opstellen schrijven. Op haar tiende begint ze haar eigen verhalen te schrijven. Ze studeert sierkunsten in Brugge en godsdienstwetenschappen in Heverlee. Tussendoor blijft ze verhalen schrijven, hoewel dat soms moeizaam en traag gaat.
Haar werk werd onder meer bekroond met een Zilveren Griffel en de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer.

Lees meer over Sylvia op haar vrolijke website.

De illustrator:

Thé Tjong-Khing (1933, Purworedjo, Indonesië) kwam na het lyceum en drie jaar aan de Seni Rupa-kunstacademie in Bandung in 1956 naar Nederland om verder te studeren. Al snel kwam hij bij Toonder Studios terecht waar hij strips tekende. Sinds ca. 1971 werkt Khing full time als freelance illustrator, meestal van kinderboeken.

Thé Tjong-Khing sleepte met zijn illustraties al verschillende prijzen in de wacht, waaronder de Woutertje Pieterse Prijs, een Zilveren Penseel en de Max Velthuijs-prijs.

Lees meer over Khing op zijn website.

Thé Tjong-Khing – In beeld is bij Kinderboekenmuseum Den Haag te zien van 7 juli 2018 t/m 6 januari 2019. 
Ter gelegenheid van deze tentoonstelling wijdt het museum de Zomertekenschool  aan Thé.

Hier kun je opYouTube.com meekijken terwijl er door het boek gebladerd wordt. 

Vos en Haas Feestboek koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

dinsdag 10 juli 2018

Vandaag in de schijnwerpers: 'Kwade geest', geschreven door Mark van DijkKwade geest

Boekgegevens
Titel: Kwade geest
Auteur: Mark van Dijk
Genre: thrillers & misdaad
Uitgave: paperback, 163 pagina's
Uitgever: Nimisa Publishing House, januari 2018
ISBN: 978 94 92337 32 0
NUR: 313

Wanneer de twintigjarige Pieter dodelijk verongelukt, besluit zijn beste vriend Jaap zijn geest op te roepen met een Ouijabord. Vrijwel onmiddellijk begint Jaaps gedrag te veranderen. Hij wordt onvoorspelbaar en neemt steeds meer afstand van zijn overgebleven vriendengroep. Als er bij hen thuis een aantal onverklaarbare zaken gebeuren, die rechtstreeks met Jaap te maken lijken te hebben, worden ze toch bij zijn keuze betrokken. 

Jaap lijkt inmiddels volkomen de weg kwijt te zijn en de hele situatie begint gruwelijk uit de hand te lopen, maar uit angst niet serieus genomen te worden, aarzelen zijn vrienden nog altijd met hun bemoeienissen. De maat is echter vol als Jaap tijdens de begrafenis van Pieter instort, maar hebben ze dan al niet te lang gewacht?

De auteur:

Mark van Dijk (1979) is een enorme boekenliefhebber. Hij verzamelt boeken, leest ze en schrijft ze. 
Hij is een enorme bibliofiel. Al bijna 15 jaar verzamelt hij gesigneerde eerste drukken van populaire schrijvers van over de hele wereld.
Lees meer over hem op zijn website.

Eerder las ik van Mark van Dijk:

Klik even op de gekleurde link om mijn recensie te kunnen lezen.

Kwade geest koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar