zaterdag 30 april 2016

Wat heb ik gedaan?Welke 55 boeken las ik in de eerste vier maanden van dit jaar?

Klik hier voor een overzicht van mijn recensies tot en met 30 april 2016, gesorteerd op achternaam van de auteur(s).

Dit jaar hebben we nog acht maanden te gaan. 
Acht maanden met heel veel boeken die in de loop van dit jaar nog door mij verwacht worden en boeken die hier al klaar liggen en wachten op mijn recensie.

Ik kijk er naar uit. En jullie?

Warme groet,
Mieke

'Van binnen is alles stuk', geschreven door Simon HammelburgVan binnen is alles stuk
Herinneringen van vernielde generaties 

In 1996 verscheen het boek Kaddisj voor Daisy. Het was het debuut van Simon Hammelburg over de Holocaustoverlevenden en vooral over hun kinderen. Een aangrijpend boek over in feite de tweede generatie slachtoffers. Het zeer lovend gerecenseerde boek verdween echter na korte tijd weer uit de boekwinkel en was tot nu niet meer verkrijgbaar. Achttien jaar lang heeft Hammelburg het oorspronkelijke manuscript bewerkt, aangevuld en verfijnd. Nu is het tijd om de definitieve versie in het Nederlands en Engels te publiceren.

De hoofdpersoon verliest zijn vrouw Daisy door een auto-ongeluk. Tijdens het rouwproces besluit hij om een reis te maken naar de plaatsen waar hij gelukkig was met Daisy. Op deze reis ontmoet hij oude vrienden, bekenden en lotgenoten, maar wordt ook het moeilijke contact met zijn familie deels hersteld. 

Hammelburg beschrijft niet alleen het weerzien, maar vooral de vele gesprekken tussendoor over de vervolging van de Joden, het leven in de concentratiekampen, de hoop op een nieuw bestaan in Israël en de eenzaamheid in het naoorlogse Europa dat het te druk had met de wederopbouw. Voelbaar wordt de schade die de Holocaust heeft aangericht bij hen die verder moeten leven.
Ik weet er alles van, Daisy. Toch kan ik er niet boos om worden. Aan de buitenkant hebben zij de Holocaust overleefd, van binnen is bijna alles stuk en dat merk je dan weer aan de buitenkant. Niet erg aangenaam maar er is niets aan te doen.

Mijn leeservaring:
Heel attent van de auteur om op de voorpagina aan te geven dat achterin een verklaring gegeven wordt van de meeste van oorsprong Hebreeuwse en Jiddische woorden die in deze roman zijn gebruikt. Je zult zien dat je maar zelden door hoeft te bladeren op zoek naar de betekenis van een woord. Maar het was wel een geruststelling…

Dit verhaal had me meteen te pakken door de vlotte schrijfstijl en de inhoud. De dialogen zijn heerlijk om te lezen; de personages komen tot leven. De lezer wordt in het leven getrokken van de hoofdpersoon waardoor hetgeen je leest heel dichtbij je kan komen als je dat toelaat. Goed om hier en daar van de humor te kunnen genieten. Niet teveel, maar genoeg om het verhaal niet te zwaar beladen te maken.

Vooral de onmacht waar de personages stuk voor stuk mee te kampen krijgen is goed voelbaar; het gebeurde niet met henzelf maar met hun ouders of ooms en tantes en grootouders. De achtergronden en ervaringen zijn stuk voor stuk anders, maar allemaal door dezelfde oorzaak: de Holocaust. 
Wat met de vorige generatie gebeurde en hoe de overlevenden daarmee omgingen heeft een verschrikkelijke impact op hen gehad. Waarom leefde de een nog wel en de ander niet meer?
Zo lang geleden en zo ver weg maar toch zo dichtbij.

Hoe ga je met deze gevoelens om? Omdat ieder zijn eigen beleving heeft kunnen en mogen deze gevoelens niet over een kam geschoren worden, maar daardoor wordt het ook moeilijker om emoties te delen. 

Dit boek heeft me ontroerd en mijn ogen geopend. Er zijn toentertijd dingen gebeurd en er zijn dingen nagelaten door overheden, die we in de geschiedenisboekjes niet tegenkomen.
En weer denk ik: zo lang geleden, zo ver weg maar toch zo dichtbij.

De auteur: 

Simon Hammelburg (Amsterdam, 1952) schrijft vanaf zijn jonge jaren cabaretliedjes. Vele honderden werden gebruikt voor radio, televisie, grammofoonplaten en cd’s.
Als journalist werkte hij aanvankelijk bij AVRO’s Radiojournaal. Hij was presentator en reizend verslaggever. Begin jaren tachtig werd hij correspondent voor Nederlandse omroepen, kranten en tijdschriften in New York.

In Los Angeles was hij Consul Industriële Zaken voor het Ministerie van Economische zaken. Hammelburg werkte mee aan diverse boeken, waaronder ‘Mijn Jodendom’ (1980) onder redactie van Dick Houwaart. In 1996 publiceerde hij succesvol zijn eigen boek ‘Kaddisj voor Daisy, herinneringen van Holocaustoverlevenden en hun kinderen’.

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Van binnen is alles stuk
Auteur: Simon Hammelburg
Genre: roman
Uitgave: hardcover, 256 pagina's
Uitgever: Aerial Media Company BV, 2014
ISBN: 978 94 02600 27 8
ISBN: 978 94 02600 28 5
NUR: 301

Er is ook een Engelstalige editie beschikbaar
'Broken on the inside'
Engelstalig Ebook is ook verkrijgbaar

donderdag 28 april 2016

Ontvangen en nog te lezen: 'Bloedspel', geschreven door Faye Kellerman.Bloedspel
Decker en Lazarus zijn terug in een meesterlijke thriller over een geheim genootschap van rijke en gewelddadige jongeren.

Een jongen van vijftien schiet zichzelf dood met een wapen dat zes jaar geleden is gestolen uit de spreekkamer van een dokter. Dat maakt nieuwsgierig.

De zelfmoord van Gregory Hesse - een leerling aan een prestigieuze school in LA - is een schok. Zijn moeder weigert te geloven dat haar zoon zichzelf heeft doodgeschoten en weet rechercheur Decker ervan te overtuigen deze zaak nader te bekijken. De zelfmoord van de jongen zorgt ook voor onrust bij Peter Decker en Rina Lazarus zelf. Gabe Whitman - de 15-jarige zoon van een moordenaar - woont al een jaar bij hen in huis. Hoewel hij zich gemakkelijk lijkt aan te passen, realiseren ze zich dat hij zo zijn geheimen heeft... 
Als niet lang na Gregory's zelfmoord een leerlinge aan dezelfde school de hand aan zichzelf slaat, is één ding duidelijk: dit kan geen toeval zijn. De dood van het meisje zet Decker op het spoor van een uiterst naargeestig groepje rijke, bevoorrechte jongeren met een gevaarlijke voorliefde voor geweld en wapens. 

'Wat P.D. James voor de Britse detectives heeft gedaan, doet Kellerman voor de Amerikaanse politiethriller, ze tilt hem naar een hoger niveau.' - Richmond Times-Dispatch

'Genadeloos, uitstekende plot en met vaart geschreven.' - Observer 

'Kellerman schept een claustrofobische sfeer, tegen een achtergrond van verderf, geweld en wantrouwen.' - Sunday Telegraph

De auteur:

(foto: Karen Miller)
Faye Kellerman woont in Californië met haar man, thrillerschrijver Jonathan Kellerman. Ze studeerde wiskunde en tandheelkunde en werd uiteindelijk een auteur van wereldformaat: van haar boeken zijn meer dan twintig miljoen exemplaren verkocht. Bloedspel is het twintigste boek over Peter Decker en zijn vrouw Rina Lazarus, stuk voor stuk sfeervolle en spannende psychologische thrillers waarin hun privéleven en het joodse geloof altijd een belangrijke rol spelen. Ook de lezers die Peter en Rina nog niet kennen weet Kellerman direct moeiteloos het verhaal in te trekken.

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Bloedspel
Auteur: Faye Kellerman
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 448 pagina's
Uitgever: HarperCollins Holland, 26 april 2016
ISBN: 978 94 02708 60 8
ISBN: 978 94 02750 74 4
NUR: 330
Oorspronkelijke titel: Gun Games
Vertaald door Jan Smit

woensdag 27 april 2016

'Tegenwicht' - 21 verhalen die verschil maken - geschreven door Conny HoogendoornTEGENWICHT
Verhalen die verschil maken

Vóór in het boek staat een tekst die hier bijzonder toepasselijk is:
'Act as if what you do makes a difference. It does.
Gedraag je alsof wat je doet verschil maakt. Want dat doet het.'
– William James, Amerikaans filosoof 1842-1910) –

In deze bundel staan 21 verhalen die de menselijke psyche beschrijven en wat hij of zij voelt, denkt en daarom op de beschreven manier handelt. Elk op een andere manier. 
Ongeveer alle emoties, gevoelens en geaardheden komen aan de orde.
Van bijna macaber of spannend tot liefdevol en mooi van puurheid. Door de verscheidenheid van de verhalen blijf je aan de bundel gekluisterd en wil je het liefst doorlezen. 
Soms moest ik het boek toch even wegleggen omdat het onderwerp zo herkenbaar was en het meer met me deed dan ik gedacht zou hebben. 
Het is geen luchtige verhalenbundel maar een bundel met sfeervolle verhalen doordat ze zo menselijk zijn; menselijk in hun schoonheid, humor, hartstocht, angst, haat, liefde, afschuw, idioterie en vooral passie.
Deze bundel nodigt uit om opnieuw gelezen te worden, later als de emoties die opgewekt zijn een beetje weggeëbd zijn. 
Een aanrader, zonder meer. Graag gelezen!

De auteur:
(foto: achterflap)

Conny Hoogendoorn (1959) begon in 2012 met schrijven van verhalen. Inmiddels zijn er tientallen gepubliceerd. Ze won de Calami Literatuurprijs, werd derde in de Spannende-verhalenwedstrijd van De Crime Compagnie, eerste in de Sestra verhalenwedstrijd en tweede in de schrijfwedstrijd van het Nederlands Dagblad.
TEGENWICHT brengt een aantal van Conny’s beste verhalen bij elkaar.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: TEGENWICHT
Auteur: Conny Hoogendoorn
Genre: verhalenbundel
Uitgave: paperback, 219 pagina's
Uitgever: Uitgeverij EigenZinnig, februari 2016
ISBN: 978 94 91777 45 5
NUR: 303

zaterdag 23 april 2016

'Het Nassau-geheim', geschreven door Gregg Loomis - Een internationale actiethriller met Langford Reilly in de hoofdrol -Het Nassau-geheim

In de Britse kolonie de Bahama's vond in juli 1943 zo’n sensationele moord plaats dat die tijdelijk de Tweede Wereldoorlog van de voorpagina's verdrong. Sir Harry Oakes, een steenrijke zakenman, werd vermoord aangetroffen op zijn landgoed. De hertog en hertogin van Windsor behoorden tot zijn vriendenkring. De hertog, voormalig koning van Engeland, en zijn gescheiden Amerikaanse vrouw, Wallace Warfield Simpson, voor wie hij de troon had opgegeven, waren tijdens de oorlog naar de afgelegen kolonie gestuurd. Het was bij de Britse regeringsinstanties welbekend dat ze sympathieën koesterden voor de nazi's. 

De moord is tot op de dag van vandaag onopgelost gebleven. Werd de moord misschien gepleegd omdat sir Harry Oakes de hertogin ervan verdacht vriendschappelijke banden te onderhouden met een nazispion? Het feit dat de hertog als gouverneur-generaal de leiding nam van het onderzoek was er bijna een garantie voor dat de zaak onprofessioneel zou worden aangepakt. Maar wie was de moordenaar en wat was het motief dan geweest? Wilde de hertogin er soms voor zorgen dat haar echtgenoot de koninklijke status terugkreeg waar hij volgens haar recht op had, en wilde ze zo graag een einde maken aan hun ellendige ballingschap dat ze haar toevlucht zocht tot verraad, ja zelfs tot moord? 

Zeventig jaar na het delict raakt Lang Reilly verstrikt in een strijd om nieuw opgedoken bewijsmateriaal dat uiteindelijk een geheim blootlegt: een radicaal koningsgezind genootschap dat bereid is tot het uiterste te gaan om de Kroon niet in verlegenheid te brengen, zowel in het verleden als in het heden. Lang moet voor zijn speurwerk de Atlantische Oceaan oversteken, waar hij met gevaar voor eigen leven het geheim van Nassau ontrafelt.
(bron: achterflap)

De auteur neemt de lezer mee naar de tijd voorafgaande aan WO II in Duitsland waar Wallis Warfield Simpson aangesproken wordt door Adolf Hitler met 'Ihre Königliche Hoheit'.  
'Zo zou ze thuis nooit zijn aangesproken. Misschien ooit.'
Uit dat eerste hoofdstuk spreekt een heleboel ongenoegen van de hertogin van Windsor over hun, maar vooral over háár plaats in de wereld van koningen, koninginnen en bewindsvoerders.

De wisselende verhaallijnen die zich afspelen vanaf 1937 tot het heden (startend in april 2014) waar de lezer kennis maakt met Lang (kort voor Langford) Reilly en zijn werk als advocaat.
Je leert de hoofdpersonen Lang en zijn vrouw Gurt goed kennen tijdens het lezen; al snel zijn het personen van vlees en bloed.
Heerlijk om getrakteerd te worden op zoveel informatie over historische gebeurtenissen op verschillende plaatsen in de wereld, sommigen nog niet zo lang geleden. Argentinië, Groot-Brittannië, VS en Duitsland komen afwisselend voorbij gevlogen, helemaal passend binnen het verhaal. Zo leerde ik in dit boek over het bestaan van 'het priestergat' waar katholieke priesters ooit verborgen werden gehouden tijdens de jacobijnse tijd en de periode van Elizabeth in Engeland zodat ze niet vermoord zouden worden.

Wat me ook opviel was dat de auteur graag allerlei lekkernijen en bereidingen van gerechten met zijn lezers deelt, zoals op de Duitse manier forel roken: 'Eerst marineren in zout en dan roken boven een handvol notenhoutsnippers… De vis zou op donker brood worden geserveerd, met een saus van dille en mierikswortel en komkommersalade.'
Soms lees je iets waardoor je aan Roald Dahl moet denken, later noemt de auteur Daniel Silva, een collega-auteur.
Zelfs in het nawoord staat nog meer informatie ter aanvulling van het verhaal, ik voelde me hierdoor verwend.
Dit is een boek dat je blijft verrassen en tot de laatste bladzijde blijft het spannend. Het Nassau-geheim is het achtste boek in de Lang Reilly-serie, maar kan zonder problemen losstaand van de serie gelezen worden. 
Van deze auteur wil ik zeker meer gaan lezen.

De auteur:
(foto: website auteur)

Gregg Loomis heeft gewerkt als piloot bij de commerciële luchtvaart, als autocoureur en als een in commerciële procesvoering gespecialiseerd advocaat. Hij is de auteur van de Jason Peters- en Lang Reilly-series. 

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Het Nassau-geheim
Auteur: Gregg Loomis
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 288 pagina’s
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V., maart 2016
ISBN: 978 90 45209 85 2
ISBN: 978 90 45211 25 1 (e-book)
NUR: 332

Ontvangen en nog te lezen: 'De verleidsters', geschreven door Marianne & Theo HoogstraatenDe verleidsters

Een korte vakantie in Rome verandert al snel in een nachtmerrie

2015
Er zijn twee brieven van Michelangelo verdwenen uit het Geheime Vaticaanse Archief. Korte tijd later wordt de beheerder van het Geheime Archief op gruwelijke wijze vermoord. Emilia raakt op een bizarre manier bij de zaak betrokken en wordt gegijzeld. Gaat ze het overleven?

1509
Mira wordt in nachtelijk Rome gesnapt tijdens het rollen van een beurs. In paniek slaat ze op de vlucht. In het atelier van Michelangelo vindt ze een schuilplaats. Waarom moet Mira per se van Michelangelo in het Vaticaan een paar schilderingen bekijken? En wat heeft dit te maken met de beruchte Borgia-paus Alexander VI?

De auteurs:

(foto: De Crime Compagnie)

Het auteursduo Marianne en Theo Hoogstraaten heeft inmiddels acht goedlopende thrillers op hun naam staan.
Hun verhalen vinden vaak hun oorsprong in actuele, maatschappelijke thema’s, zoals een terroristische aanslag in Nederland (Kinderspel) of verzet tegen een nieuwe kernreactor (Machteloos).

Altijd staan ze open voor nieuwe uitdagingen en voor hun laatste thrillers hebben ze dan ook een nieuwe formule gevonden. Zowel in Evenbeeld, Bloedlink als De verleidsters wordt een link gelegd tussen gebeurtenissen uit het heden en de historie. Personen uit het verleden worden tot leven gewekt en zijn bepalend voor de veelal bloedstollende afloop van een hedendaags verhaal. De recensies voor deze thrillers zijn lovend.

Marianne en Theo doen altijd uitvoerig research, o.a. op de plekken waar een verhaal speelt, voor De verleidsters bijvoorbeeld in het Vaticaan en de Engelenburcht in Rome.
Ze schreven onder meer: Een middag aan zee, Kruisgang, Lokvrouw, Schijnwereld, Machteloos, Kinderspel, Evenbeeld, Bloedlink, De verleidsters. Lokvrouw en Machteloos stonden op de longlist van de Gouden Strop. Van alle boeken zijn meerdere herdrukken verschenen.


Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: De Verleidsters
Auteurs: Marianne & Theo Hoogstraaten
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 300 pagina's
Uitgever: De Crime Compagnie, 22 april 2016
ISBN: 978 94 61091 81 9
ISBN: 978 94 61092 16 8 (e-book)

vrijdag 22 april 2016

'Het oog van de krokodil', geschreven door Jasper Polane - uit de Splinterserie van Quasis -Het oog van de krokodil
– Een nieuw verhaal uit de Maalstroom! –

Remi van Helm is een slavenjager van een primitieve stam, belast met het jagen op toekomstige slaven. Op een dag vangt hij een vrouw met witte huid, geel krullend haar en een sproeterig gezicht.
Remi is meteen geïntrigeerd door deze vreemde vrouw, die duidelijk niet uit een van de andere stammen komt. De situatie wordt problematisch als Remi's trouw aan zijn volk in strijd komt met zijn interesse in deze aparte vrouw.

Het oog van de krokodil verhaalt van loyaliteit, dictatuur en liefde op het eerste gezicht. Het speelt zich af in de wereld(en) van Jasper Polanes fantastische cyclus DE ONZICHTBARE MAALSTROOM.

De auteur:

(foto: achterflap)

Jasper Polane is schrijver, regisseur en opricht van Quasis. Als scenarist schreef hij tekenfilmseries voor televisie. Lege steden (2014) werd genomineerd voor de Hebban Award voor het Beste Fantasyboek van het Jaar. Het vervolg Vorstin van de kou verscheen in 2015.
(bron: Quasis)

Dit verhaal speelt zich af tussen de roman Vorstin van de Kou en Wolvinnen van Otrostaadt en zou gezien kunnen worden als de proloog van laatstgenoemde. Deze splinter is echter op een manier geschreven dat kennis van de boeken van Jasper Polane niet nodig is. Deze splinter hoeft niet gelezen te worden om Wolvinnen van Otrostaadt te begrijpen.
Wolvinnen van Otrostaadt zal 25 juni uitkomen.  

Boekgegevens:
Titel: Het oog van de krokodil
Auteur: Jasper Polane
Uitgave: paperback, 40 pagina's –  Splinter-serie
Uitgever: Quasis Uitgevers
ISBN: 978 94 92099 09 9
Winkelprijs: €5,95

Gelezen voor Hebban.nl: 'Weerstand', geschreven door José FernandaVoor Hebban.nl las ik 'Weerstand', geschreven door José Fernanda.
- Het turbulente leven van een moeder die vecht voor haar kinderen - 

De jeugd van Nanny werd een hel door de daden van een gewelddadige vader en een moeder die de andere kant op keek. Daarom zocht ze al snel naar een veilige haven. Ze vond deze in de vorm van een huwelijk met Karel. Al snel blijken hun karakters mijlenver van elkaar te liggen. Nanny heeft haar grote passie ontdekt op de kunstacademie en waar Nanny vooral graag creatief wil zijn is Karel van plan de status quo in stand te houden; een gezin met twee kinderen, vader werkt, moeder is thuis en zorgt voor de kinderen. Anders niets. Dit wordt voor Nanny onverdraagzaam; ze vlucht noodgedwongen zonder haar kinderen naar Vicky en haar man Bas bij wie ze zonder problemen kan wonen. Vicky is haar enige vrouwelijke medestudent. Ze voelt zich wanhopig omdat ze de kinderen niet achter heeft willen laten in een liefdeloze en verstrikkende sfeer maar ook niet met hen kon vluchten. Al snel wordt haar vertrouwen in het woord van haar man beschaamd.

Wil je meer lezen over het leven van Nanny en ben je benieuwd naar wat ik er van vind, klik dan op deze link om de hele recensie te lezen op Hebban.nl.

donderdag 21 april 2016

Ontvangen en nog te lezen: 'Niemand zeggen' geschreven door Karen RoseNiemand zeggen

Karen Rose schreef een nieuwe meesterlijke thriller: ‘Niemand zeggen’. Voor de fans van Tess Gerritsen en Karin Slaughter.

De enige uitweg die Mary Grace Winters ziet om een gewelddadig huwelijk te ontvluchten, is het in scène zetten van haar eigen dood en die van haar zoon Tom.
Voorzien van een nieuwe identiteit, in een nieuwe stad, heeft ze als Caroline Stewart een solide leven opgebouwd. De nachtmerrie die ze negen jaar geleden verliet raakt steeds verder op de achtergrond. Ze lijkt er zelfs in te slagen een liefdesrelatie op te bouwen met Max Hunter, hoogleraar aan de universiteit waar ze werkt. Maar wanneer haar verleden zich openbaart en haar man haar op het spoor is, realiseert ze zich dat hij niet zal rusten voordat hij haar - en alles en iedereen om haar heen - vernietigd heeft…

(bron: Uitgeverij De Fontein)

De auteur:
(foto: De Fontein)
De thrillers van Karen Rose worden uitgegeven in twaalf landen en zijn bij verschijning instant-bestsellers in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland. Met elk nieuw boek neemt haar populariteit toe.

Ook in Nederland stijgt de ster van Karen Rose met elk nieuw boek. Voordat ze zich fulltime aan het schrijven wijdde, was Karen Rose een succesvol chemicus.
Ze woont in Florida met haar man en kinderen, en als ze niet schrijft, traint ze voor haar zwarte band in karate.

Van Karen Rose verschenen in het Nederlands inmiddels; Sterf voor mij, Schreeuw voor mij, Moord voor mij, De dood in haar ogen, De mond gesnoerd, Van mij alleen, In vertrouwen, Over de schreef en Op de hielen.


Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Niemand zeggen
Auteur: Karen Rose
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 416 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, 19 april 2016
ISBN: 9789026139635
ISBN: 9789026139659
Oorspronkelijke titel: Don't Tell
Vertaald door Hans Verbeek

Ontvangen en nog te lezen: 'Seance', geschreven door Kevin Valgaeren #blogtourSeance

Londen, 19de eeuw. Dr. Francis Whitman, ooit een gevierd chemicus, wordt door een journalist gevraagd om een seance bij te wonen van het lokale fenomeen Elizabeth Archer. Zijn opdracht is om op wetenschappelijke wijze aan te tonen dat dit spirituele medium een oplichtster is. Het feit dat Miss Archer nooit in één ruimte te zien is met de geest die ze oproept en dat ze als twee druppels water op elkaar lijken, maakt het werk van Dr. Whitman aanvankelijk eenvoudig. Maar niets is wat het lijkt, vooral wanneer er een dodelijk slachtoffer valt...

Seance is een duistere, historische thriller waarin passie, gruwel en spanning naadloos in elkaar worden verweven; een spannende roman in de Angelsaksische traditie.
Bekijk de indrukwekkende boektrailer.

De auteur:
(foto: wikipedia)
Kevin Valgaeren (17 december 1979, Turnhout) won met zijn debuut De Ziener de Schaduwprijs 2012 voor het beste spannende Nederlandstalige debuut. Met zijn derde roman, Seance, een ongelofelijk verhaal geïnspireerd op waargebeurde feiten, levert hij opnieuw een meesterwerk af.
(bron: TerraLannoo)

Voor meer informatie kijk op zijn website.

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Seance
Auteur: Kevin Valgaeren
Genre: thriller, griezel- en spookverhalen
Uitgave: paperback, 352 pagina's
Uitgever: TerraLannoo, februari 2016
ISBN: 9789401432641
ISBN: 9789401434270 (e-book)
NUR: 335

WINACTIEBijna een week geleden schreef ik in een nog-te-lezen blog over 'Armen vol Rozen' van Nora Roberts. Ik heb het boek helaas nog niet kunnen lezen in verband met de stevige stapel die hier nog ligt te wachten om gelezen te worden.

Het goede nieuws is dat ik van uitgeverij HarperCollins Holland maar liefst drie exemplaren mag verloten onder diegenen die mijn facebook-pagina'Mieke's blog: Graag gelezen'  een 'like' gegeven hebben en me daar ook volgen.

De winactie gaat vandaag en in loopt tot en met zaterdag 30 april 2016, 23:00 uur.
Reageer op betreffende facebookpagina of hier op mijn blog als je mee wilt doen. Zondag 1 mei zal ik de namen van de winnaars bekend maken via mijn blog. Deze hebben dan drie dagen tijd om te reageren en verzekerd te zijn van een exemplaar. 

Delen is lief!

Warme groet voor iedereen en veel succes toegewenst.

'Het einde van de punk in Helsinki' geschreven door Jaroslav Rudiš


Het einde van de punk in Helsinki

Het eerste en het laatste hoofdstuk sluiten naadloos op elkaar aan. Toch zitten hier twee verhaallijnen en twintig jaar tussen.

Het is 1987 en nog in de tijd van de DDR. 
Ole, met als bijnaam 'Sid' is genoemd naar Sid Vicions van The Sex Pistols. Hij is zeventien jaar en vormt samen met zijn vriend Frank 'Rotten' de band Automat
Deze twee vrienden reizen af naar Pilsen in het communistische Tsjecho-Slowakije om een optreden van de beroemde punkband Die Toten Hosen bij te wonen. (Tote Hose is een uitdrukking voor saaiheid en verveling omdat er niets gebeurt)

Nancy start in januari 1987 met een geheim dagboek. Sinds de ramp van Tsjernobyl in 1986 heeft ze net zoals bijna iedereen in haar omgeving last van 'haar strot' en slikt daarvoor medicijnen. Nancy spreekt aardig Duits ook al wordt dat door haar moeder niet gewaardeerd.
In haar dagboek kunnen we lezen over het niet passen in het systeem, het communisme van de jaren tachtig.
(Ze wordt 'Nancy' genoemd naar Nancy Laura Spungen, een jonge vrouw uit de VS die een relatie had met Sid Vicions van de The Sex Pistols. Op haar 11e werd ze van school gestuurd vanwege haar gedrag en op haar15e was ze heroïneverslaafd. Als puber had ze last van depressies. Ze werd maar 20 jaar (1978) omdat ze vermoord werd door Sid waar ze mee samenwoonde. Hij kon zich wegens drugsmisbruik hier niets meer van herinneren.) info: Wikipedia
Nancy is ziek, heel ziek en ze ziet steeds vaker een zwart glimmend beest met oplichtende gouden ogen. Als ze hierin kijkt ziet ze zichzelf. 

Tijdens dit concert ontmoet 'Sid' de Tsjechische 'Nancy'. Zij noemt hem en 'Rotten': 'twee Trabi's uit de DDR'. Hier komen de twee verhaallijnen even samen.

Ole runt jaren later een café in een grote stad in het oosten van Duitsland. Het café heet 'Helsinki'. Hij heeft samen met Connie een dochter; Eva. Met hen heeft hij weinig tot geen contact meer.
Zijn vriend Frank is flink ouder geworden de laatste tijd en heeft een eigen wereld gemaakt met voetbalpoppetjes. Hij wordt overreden door een tram en Ole vind de poppetjes van Sid en Nancy en ziet zijn eigen leven als een voetbalwedstrijd; 
'Vooral zag hij nu dat hij voor zijn eigen team speelde en tegelijk tegen zichzelf. Hij begreep dat het altijd zo gaat in het leven; en daarom niemand ooit kan winnen omdat je uiteindelijk altijd uitgeput raakte.' 
Ole wordt voortdurend geplaagd door allerlei herinneringen uit zijn punkverleden en de ontmoeting met 'Nancy' begint hem parten te spelen.

Het hoofdstuk 'Een manifest' is een hoofdstuk van 17 pagina's in witte letters tegen een zwarte achtergrond. Het manifest bestaat uit één enkele zin met komma's, geen punt tot na het laatste woord. Het handelt over de punkers en de mensen die de muur die hen tegenhield ontgroeid zijn.

Er gebeurt zo enorm veel in dit verhaal. Teveel om op te kunnen noemen zonder alles weg te geven. Het speelt zich af in een sterk veranderende wereld. Deze veranderingen kunnen niet door iedereen bijgehouden worden. En sommigen willen dat ook niet.
Dit verhaal heeft me zeker aangesproken; met name de humor die steeds de kop opsteekt is aanlokkelijk.
Bovendien is het een leerzaam verhaal voor diegenen die de beschreven tijd niet meegemaakt hebben of niet bekend zijn met punk. Soms heb ik iets opgezocht omdat ik niet wist waar het precies over ging. Dat haalde er de vaart wat uit, maar toch heb ik het boek graag gelezen.

De auteur:

(foto: Milada Fiserova)
Jaroslav Rudiš (1972) is een fenomeen binnen de moderne Tsjechische literatuur en het is eigenlijk een wonder dat van hem nog geen boek in het Nederlands is verschenen, want bijvoorbeeld in Duitsland is hij inmiddels een gevierd auteur. Hij is een van de populairste auteurs in Tsjechië, onder meer vanwege zijn krachtige vertelstijl en treffende observaties, waarbij hij bovendien het literaire experiment niet schuwt. Zijn keuze voor pakkende thema’s, zijn voorliefde voor moderne muziek en de soms gevoelige relatie tussen Tsjechië en Duitsland, zorgen ervoor dat Rudiš in staat is veel lezers te bereiken. Daarnaast wordt de literaire kwaliteit van zijn werk weerspiegeld door de diverse nominaties voor literaire prijzen. Zo werd hij in 2014 in Duitsland onderscheiden met de Usedomer Literaturpreis.    

Rudiš debuteerde in 2002 met de roman Nebe pod Berlínem (De hemel onder Berlijn) waarvoor hij werd onderscheiden met de Jiří Orten Prijs (vergelijkbaar met de Anton Wachterprijs). Hierna volgden nog vijf romans en de veelgeprezen, hierboven genoemde, driedelige graphic novel Alois Nebel. Rudiš werkte Alois Nebel om tot een filmscenario en de film zelf werd een groot succes. Na de première op het Filmfestival in Venetië werd deze in 2012 onderscheiden met de Europese Filmprijs voor de beste animatiefilm. In 2013 verzorgde hij een optreden over de film en zijn graphic novel op Crossing Border.

Zijn laatste project is de Kafka band waarmee hij internationaal rondreist. Het is een audiovisuele voorstelling geïnspireerd op Kafka’s Het slot dat onlangs in Tsjechië als graphic novel is verschenen. Voorjaar 2014 trad Rudiš met deze voorstelling onder meer op in Eye in Amsterdam. Tot slot was Rudiš in 2014 in Nederland te gast bij de Nacht van de literatuur.

Zoals de titel al aangeeft, put Rudiš in Het einde van de punk in Helsinki uit zijn ervaringen in de punkscène van de jaren tachtig in Tsjecho-Slowakije en Oost-Duitsland. 
(bron: Nobelman)

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via

Boekgegevens:
Titel: Het einde van de punk in Helsinki
Auteur: Jaroslav Rudiš 
Genre: roman
Uitgave: paperback, 335 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, 
ISBN: 978 94 91737 16 90
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Konec punku v Helsinkách
Vertaald door Edgar de Bruin

dinsdag 19 april 2016

'Anna & de French Kiss', geschreven door Stephanie PerkinsAnna & De French Kiss

Anna kijkt erg uit naar haar laatste jaar op school in Atlanta, waar ze een cool bijbaantje heeft, een lieve vriendin en waar haar secret crush opeens interesse in haar lijkt te hebben. Dan wordt ze door haar vader naar de kostschool in Parijs gestuurd. 

Anna voelt zich eerst doodongelukkig, maar dat gevoel ebt gauw weg als ze Étienne St. Clair ontmoet. Étienne is charmant en heeft de looks, de brains… en een vriendin. Maar in de Stad van de Liefde moeten wensen uit kunnen komen. Zal een jaar vol bijna-romantische ervaringen eindigen met de felbegeerde French Kiss? 

Dit boek las ik terwijl ik herstellende was van een griepje en toch had ik het binnen twee dagen gelezen. Dit lukte omdat het verhaal van het begin tot het einde boeiend bleef. Het is een heerlijk meidenverhaal dat zich afspeelt in Parijs, de stad van de liefde. De auteur heeft door alle informatie over Parijs en haar bezienswaardigheden mijn liefde voor de stad nog laten groeien.
Wie wil daar nou niet heen, vraag je jezelf af en je wilt Anna even door elkaar schudden om haar tot zinnen te brengen en te laten genieten van al het moois in haar jonge leventje.
Het verhaal wordt verteld met de manier van spreken van een 17- of 18-jarige, zonder kinderachtig te zijn. Het leest hierdoor heel prettig. Zelfs de momenten waarop de seksuele spanning tussen de hoofdpersonen goed voelbaar is, zijn verantwoord en toch aanlokkelijk vastgelegd door de auteur. 
Al lezende genoot ik van het groeien van de hoofdpersonen van nog vrij onzekere pubers tot bijna jongvolwassenen die vanzelfsprekend ook nog niet alle antwoorden hebben, maar in ieder geval minder bang zijn om de toekomst tegemoet te treden.
Een grensoverschrijdend verhaal met een vrolijke en positieve uitstraling. 

De auteur:
(foto: twitter)
Stephanie Perkins is een Amerikaanse auteur van young adult-romans. Ze is geboren in South Carolina, groeide op in Arizona, studeerde aan de universiteiten van California en Georgia. Sinds 2004 woont ze in de bergen bij Asheville, North Carolina. Ze werkte eerder als boekhandelaar, daarna in de bibliotheek en nu als schrijfster. Ze heeft inmiddels zes boeken op haar naam staan, waarvan Anna & De French Kiss als eerste in het Nederlands verschenen is. 
Op haar website kun je onder meer haar FAQ's lezen.
Ik kijk uit naar 'Lola & de Boy Next Door' van deze auteur.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Anna & De French Kiss
Auteur: Stephanie Perkins
Genre: young adult, 15+
Uitgave: paperback, 270 pagina's
Uitgever: Van Goor, Uitgeverij Unieboek|Het Spectrum, april 2015 
ISBN: 978 90 00343 56 0
ISBN: 978 90 00343 57 7 (e-book)
Originele titel: Anna and The French Kiss
Vertaler: Karin Breuker

maandag 18 april 2016

Wordt verwacht: 'Het boek van Jet', door Jet van NieuwkerkHet boek van Jet
Recepten en tips voor een happy & healthy leven

Van healthy tussendoortjes, workout-food en eten met een date tot koken voor een groep vriendinnen, feesthapjes en een katerontbijt. In Het boek van Jet geeft Jet van Nieuwkerk haar favoriete recepten, praktische tips en persoonlijke verhalen voor als je graag gezond wilt eten, je fit wilt voelen en een slank lijf wilt hebben, zonder dat het leven saai wordt en zonder veel te streng voor jezelf te zijn. 
Het is niet altijd even makkelijk om evenwicht te vinden. En al helemaal niet om in balans te blijven. Om niet door te slaan naar de ene kant: alles super gezond en dan weer naar de andere kant: let it all hang out. Jet laat zien hoe je makkelijk en gezond kookt (van kip uit de oven en zalmburgers met zeekraal tot Crodino-mandarijncocktails en healthy smoothies), ze helpt je te gaan sporten (en je zult zien dat je het leuk gaat vinden) en ze geeft tips voor als je een shitdag hebt (en het recept voor een gezonde variant op Chunky Monkey-bananenijs om zorgeloos een hele bak leeg te kunnen eten).

De auteur:
(foto: Carrera Culinair)

Jet van Nieuwkerk (1989) houdt van gezond leven en goed eten. Daar schrijft ze over in dit boek. Daarnaast werkt ze als lifestyle editor voor het populaire online magazine Amayzine.com, tikt ze wekelijks een column voor de culinaire rubriek Smulpaap in Het Parool en schrijft ze op freelance basis voor diverse media over sport, lifestyle en gezonde voeding.

Reserveer dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens|
Titel: Het boek van Jet
Auteur: Jet van Nieuwkerk
Genre: gezondheid algemeen
Uitgave: hardcover, 224 pagina's
Uitgever: Overamstel Uitgevers: Carrera Culinair, verschijnt begin mei 2016
ISBN: 978 90 48829 26 2
NUR: 860

'Zinneling', geschreven door Clemens van BrunschotZinneling

Een dementerende patiënt van huisarts Amanda Hulands vertelt haar in het verpleeghuis over de aanstaande geboorte van twee bijzondere kinderen in Waalwijk en gebruikt daarbij het woord 'zinneling'. Deze twee kinderen zullen binnen twee maanden geboren worden. Hoe weet hij dat? Bovendien noemt hij 'neurologie', Irak en Syrië in samenhang met deze kinderen. Amanda weet niet wat ze er van moet denken maar houdt toch de geboortes in Waalwijk in de gaten. Luuk en Florian worden afzonderlijk geboren in Waalwijk en dat lijkt de enige overeenkomst die ze hebben, behalve dat ze een hersenafwijking hebben. 
Ze lijken allebei buitenzintuiglijk te kunnen waarnemen en telepathisch begaafd te zijn. Dat is voor de ouders van beide kinderen natuurlijk niet gemakkelijk omdat onderzoekers, theologen en journalisten hen belagen omdat er bovendien vermoedens zijn dat hier iets bijzonders aan de hand is waarmee ook bepaalde overheidsdiensten hun voordeel mee willen kunnen doen. 
Amanda heeft zich als taak gesteld Florian te beschermen en later ook Luuk, wat niet van een leien dakje gaat. Wie is toch de 'zwarte man' die steeds gezien wordt?
De strijd is begonnen…

Het wisselende perspectief levert een extra dimensie op voor het verhaal; de lezer kijkt niet alleen naar de verhaallijnen van de diverse personages in Europa, USA, Irak of Syrië. Ook lezen we over gebeurtenissen die al jaren eerder gebeurd zijn. Later in het verhaal blijkt het belang van deze terugblik.
Wat is het 'goede' en wat is het 'kwaad' in dit verhaal? Is het goed om het kwaad te vernietigen op wat voor manier dan ook? Of wordt het goede daardoor dan ook het kwade?
Dat blijft vooral hangen na het lezen.

Je maakt als lezer de groei van deze kinderen mee, zowel in leeftijd als in het sterker worden in het beheersen van hun gaven. Ze zijn onderdeel van het verhaal, niet meer en niet minder. Dat lijkt soms wat kil maar het is bijzonder effectief.
Dit boek verdient het om met aandacht gelezen te worden; het is zoveel meer dan een spannend verhaal. Het opent de ogen voor manieren die overheden en andere belanghebbenden tot hun beschikking zouden kunnen hebben om mensen te manipuleren. Macht door manipulatie is hier belangrijk en niet alleen door middel van geld.

Leuk is om 'The Fisherman' uit Zeelst/Veldhoven in dit boek vermeld te zien. Hier heeft ons gezin jaren geleden een aantal keren gegeten en de naam van de chef-kok in het boek lijkt genoeg om te weten wie bedoeld is. Een geboren Zeeuw.

Na het lezen houd ik het gevoel dat het verhaal niet helemaal verteld is. 

Bekijk de indrukwekkende boektrailer.

De auteur:
Clemens werd op 23 december 1954 geboren in Waalwijk, volgde daar gymnasium β en studeerde vervolgens sociologie in Tilburg, waar hij in 1979 cum laude afstudeerde. Wonen deed hij achtereenvolgens in Waalwijk, Tilburg en nu Eindhoven.
Hij schreef in oktober 2012 Uit de duisternis neergedaald. Hij vervolgde in september 2013 met Een vloek uit Kyrgyzstan. Beide boeken zijn ook uitgegeven door Zilverspoor. 
Eerder las ik van hem Wie noemde haar zwak?  (Zilverspoor 2014) Zinneling is zijn vierde boek.

Als onderzoeker werkte hij achtereenvolgens in de sectoren gezondheidszorg, machine-industrie, verlichting, hartkleppen, openbaar vervoer en momenteel het bankwezen: bij ING, waar hij onderzoek doet naar het kredietrisico van de hypothekenportefeuille.
Clemens is getrouwd met Lenie en heeft drie kinderen, een auto, een Ov-jaarkaart en een hond. Hij doet graag aan yoga, tai chi, meditatie, hardlopen... en schrijven. Hij is uit eigen ervaring vertrouwd met een fiks aantal geestelijke stromingen en praktijken en schrijft om een tegenwicht te bieden aan de oppervlakkigheid die mensen in de moderne wereld bedreigt.
Clemens won op 23 november 2011 de tweede prijs in de Querido schrijfwedstrijd rond Peter Drehmanns.

Kijk ook even op de website van de auteur. Daar bespreekt hij wetenswaardigheden, verwante literatuur en ook theologische werken van o.a. Karen Armstrong en Koert van der Velde.

Bestel dit boek via:
Clemens van Brunschot (gesigneerd)

Boekgegevens:
Titel: Zinneling
Auteur: Clemens van Brunschot
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 282 pagina's
Uitgever: Brave New Books, 5 februari 2016
ISBN: 978 94 02143 20 1 
ISBN: 978 94 02144 66 6 (e-book)
NUR: 332

zondag 17 april 2016

'Ondeugdelijke spiegeling - Werklust' geschreven door Rolf van der LeestOndeugdelijke spiegeling
Werklust

Nadat Paul bij een grote en ingrijpende bedrijfsreorganisatie met twee handen de gelegenheid aangrijpt een gouden handdruk in ontvangst te nemen, verandert het leven van de succesvolle veertiger in een rap tempo. Via zijn wat oudere hartsvriendin Mariëlle komt de aantrekkelijke en sympathieke liefhebber al snel in aanraking met een andere generatie vrouwen en de wereld van verleiding, seks en intriges. Onder de vleugels van de invloedrijke Elise groeit Paul razendsnel uit tot één van de meest succesvolle mannen van The International Men’s Agency. Een flitsende job die zijn leven onverwacht en compleet zal veranderen!
Hij weet dan nog niet hoezeer!

Mijn mening:
Dit verhaal leest als een trein. Soms wil je alleen maar weten wat er verder gebeurt in het leven van deze man. Het is een roman met behoorlijk wat erotiek, maar niet op een manier dat het tegen de borst stuit. Het boek is heel toegankelijk te lezen door de korte zinnen. Je sluit Paul in je hart en kan hem op sommige momenten wel eens porren omdat hij beter wat slimmer had kunnen zijn. Het verhaal heeft me geboeid vanaf het begin. 

Door sommige stukken in het verhaal heb ik wel wat snel heen gelezen maar nogmaals, dat kwam omdat ik wilde weten hoe het verhaal verder zou gaan. Dat geeft ook al aan dat het een vrij luchtig boek is en zeker geen al te zware kost. Ook leuk om even binnen te kijken in dit wereldje van The International Men's Agency. 
Ook de ondertitel 'Werklust' is goed gekozen.
Ik waardeer het dat de lezers de kans krijgen om zowel Paul als Mariëlle goed te leren kennen.
Maar dat dit verhaal op deze manier zou eindigen heeft me enorm verbaasd.

De proloog is hier zeer toepasselijk:
'Alleen de liefde overwint, alleen de liefde behoudt en wanneer de hemel een mens wil behoeden, vervult hij diens hart met liefde' –  Lao-Tse, Chinees filosoof, rond 600 v.Chr.
Ik kan niet anders zeggen dan: 'Graag gelezen'.

De auteur:
(foto: Rolf van der Leest)
Ondeugdelijke spiegeling is de tweede roman van de Nederlandse schrijver Rolf van der Leest (1967). Hij maakt daarmee zijn debuut bij Uitgeverij Aspekt. Nadat in 2015 zijn autobiografische roman 'Verslikt in het leven' verscheen, lonkte hem de ongeremde vrijzinnigheid van fictie, surrealisme en erotica. 
Werken vanuit het onderbewuste libertijns denken, dat Rolf in staat stelt onthullende en suggestieve voorstellingen te creëren. Een roman met een sterk thriller-achtig plot, welke vanuit een haast zinsbegoochelende schrijfvrijheid tot stand is gekomen. 
Anders denken, anders schrijven.
Lees hier meer over de auteur en zijn werk.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Ondeugdelijke spiegeling
Auteur: Rolf van der Leest
Genre: roman
Uitgave: paperback, 210 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, januari 2016
ISBN: 978 94 61538 60 4
NUR: 301