woensdag 30 augustus 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Sporen naar de horizon' geschreven door Bastiaan Brink

 Een reis rond de wereld


Sporen naar de horizon

Bastiaan Brink besloot een wereldreis te maken toen hij zijn leven als uitvoerend musicus vanwege een blessure moest onderbreken. Een jaar lang trok hij over de wereld, op zoek naar schoonheid en intense ervaringen. Het is een type reis geworden waarover mensen vertellen als ze het hebben over hun wensdromen of terugkijken op de hoogtepunten van hun leven. In dit boek doet hij op meeslepende wijze verslag van zijn avonturen.

Brink weet zijn ervaringen zo beeldend te verwoorden dat je de indruk krijgt erbij te zijn en het zelf te beleven: van een lawine bij Mount Everest tot een verblijf bij een nomadische familie op de Mongoolse steppe, van een tocht door de donkere wouden van Fiordland tot een afdaling in een Boliviaanse zilvermijn of een demonenritueel in Peru. Onderwijl raken we deelgenoot van zijn fascinatie voor ongerepte wildernis, vreemde culturen en opmerkelijke leefgewoonten.

Zijn verhalen zijn als parels, geregen aan een wereldomvattend snoer. Elk met hun eigen unieke glans en in hun samenhang een prachtig beeld vormend van de schoonheid van onze aarde. Een bron van inspiratie voor iedereen die zelf nog eens een wereldreis wil maken, maar ook zeer lezenswaard voor hen die liever reizen vanuit hun eigen stoel.

De auteur:

Bastiaan Brink (1973) is musicus en schrijver. Daarnaast studeerde hij antropologie, filosofie en theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Al van jongs af aan maakt hij reizen en probeert hij mensen via een muzikale of geschreven vertelling mee te voeren naar werelden die zich bevinden achter de horizon.
Neem ook een kijkje op zijn website.

Sporen naar de horizon koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Sporen naar de horizon – Een reis rond de wereld
Auteur: Bastiaan Brink
Genre: literaire non-fictie, reizen en vakantie
Uitgave: Gebonden, 280 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Elmar, 5e druk juni 2023
ISBN: 9789038928951
ISBN: 9789038927398 (eBook)
NUR: 508


Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Elmar)

Ik las: 'Zeven' met Anne Verelst in de hoofdrol, geschreven door Luc Vos

 


Zeven

Zeven is een thriller van Luc Vos met inspecteur Anne Verelst van de Antwerpse politie in de hoofdrol. Anne is een gedreven inspecteur die letterlijk haar werk mee naar huis neemt. Op een ochtend, met een kater van een nacht flink doorhalen opent ze een mail met een vreemde boodschap die op het eerste gezicht een flauwe grap lijkt. Anne is hartstikke moe en zoals je weet: als je niet slaapt, werkt je lichaam op stresshormonen. Een slaaptekort kan dan ook zorgen voor stress en angst. Ze laat de mail onderzoeken, maar het blijkt een serieuze mail te zijn. In de mail staat een link die wanneer ze er op klikt een live verbinding tot stand brengt met een ruimte waarin zeven doodskisten staan.

“Annes woorden blijven hangen in de angstige lucht. Een tweede kist op het grote scherm licht helder op, een man wordt zichtbaar. Bewusteloos, zoals de vrouw was toen ze  verscheen.
‘Nee, nee, nee!’ Anne slaat op de tafel, haar laptop vliegt een paar centimeter in de lucht. Een vloek die opborrelt van diep binnenin vliegt door de zaal. ‘Nee!’
Ze wist dat dit ging gebeuren, toch is de realiteit moeilijk te vatten.”


Elke zeven uur verschijnt er een nieuwe afbeelding van een kist die gevuld is met een levend mens en een aftelklok. Anne en haar team moeten alles op alles zetten om de slachtoffers te vinden en te redden voordat het te laat is. En wat is de verbinding met Anne in deze race tegen de klok?

Zeven is een spannende thriller met een sterke plot en goed uitgewerkte personages. Het privéleven van Anne wordt duidelijk beschreven en je leert tijdens het lezen ook steeds meer over de dader. 

“Verward schrikt Anne op, ze begrijpt niet waarom deze herinnering zich nu levensecht in haar hoofd boort. Ze schudt haar hoofd, de ketenen rammelen steeds harder. Er is iets wat niet klopt aan dit beeld, ze weet niet wat. Het maakt haar gek.”

De schrijfstijl van Luc Vos is vlot en meeslepend en de spanning wordt goed opgebouwd tot aan het einde. De wisselende verhaallijnen bevorderen bovendien de leessnelheid. 
Zeven is een spannende thriller die je van begin tot eind zal boeien. 



De auteur:

Luc Vos (Heultje-Westerlo, 1968) is al vele jaren in de ban van het schrijven. Korte en langere verhalen wisselen elkaar in hoog tempo af en vallen met grote regelmaat in de prijzen. Met deze nieuwe thriller zet Luc een volgende stap en laat hij zijn lezers kennismaken met inspecteur Anne Verelst van de Antwerpse politie.

Het vervolg op Zeven met Anne Verelst in de hoofdrol Paternoster ligt ook al in de winkels, evenals de thriller Spijt.

Zeven koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Zeven
Auteur: Luc Vos
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 330 pagina’s
Uitgever: uitgeverij LetterRijn, september 2022 
ISBN: 9789493192478
ISBN: 9789493192553 (eBook)


Met dank aan uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: uitgeverij LetterRijn)

dinsdag 29 augustus 2023

Ik las: 'Voordat je te ver weg' geschreven door Gert Lubberts

 Gedichten, brieffragmenten en dagboeknotities over het leven met Alzheimer


Voordat je te ver weg


In deze bundel beschrijft Gert Lubbers de impact van Alzheimer op zijn leven en dat van zijn vrouw Janna. Zoals je op bijna de laatste bladzijde van deze bundel kunt lezen is er een veel gebruikte indeling van dementie in vier fasen die luidt: de bedreigde ik, de verdwaalde ik, de verborgen ik en de verzonken ik. 
Deze laatste zorgt voor de meeste onrust zorgt omdat de onbereikbaarheid steeds groeit en het inderdaad ook de laatste fase is. Bij de auteur is die onrust bijna dagelijks voelbaar, want die ‘verzonkene’ fase nadert en nadert. 

De bundel is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel Dichtbij maar soms ver weg woont Janna nog thuis. Gert Lubberts beschrijft hierin de dagelijkse zorg voor zijn vrouw die steeds zwaarder wordt. Hij voelt zich schuldig dat hij Janna niet meer kan geven wat ze nodig heeft, maar hij weet ook dat hij zelf aan zijn grenzen zit. De auteur beschrijft in gedichten en brieffragmenten gebeurtenissen en gevoelens uit deze periode.

“ik lieg mijzelf

ik lieg mijzelf
soms
door de dagen heen
ontkennend 
tegen beter weten in 
dat op een dag
jouw koffer moet gepakt
 –  die grote  –
omdat langer wachten 
niet meer kan

ten gevolge van”


In het tweede deel Verder weg maar soms dichtbij woont Janna inmiddels in een verzorgingshuis. Dit tweede deel bevat gedichten, dagboeknotities en citaten uit haar dossier en heeft betrekking op de eerste periode na die verhuizing. Lubberts bezoekt haar regelmatig, maar hij ziet ook dat ze steeds verder van hem afdwaalt. Hij probeert haar te blijven herinneren aan wie ze was, maar dat wordt steeds moeilijker.

De auteur schrijft met een open en kwetsbare blik over zijn ervaringen. Hij laat zien hoe Alzheimer een verwoestende impact kan hebben op een relatie. De gedichten zijn soms hartverscheurend mooi, soms ontroerend grappig en tegelijkertijd heel erg eerlijk.

“Na haar gistermiddag van een wandeling te hebben teruggebracht naar het verpleeghuis waar ze woont, vroeg ze me, terwijl ik op het punt stond afscheid te nemen: ‘Blijf je nog even bij me?’. Een hele zin van zes woorden! Vanwege haar bijna volledige afasie verraste en ontroerde het me. En niet voor de eerste keer.”

Voordat je te ver weg is een ontroerende en bijzonder aangrijpende bundel die een uniek kijkje geeft in de wereld van Alzheimer. Het is een bundel die je ook niet snel zult vergeten omdat hoe ouder je wordt je steeds vaker heel dichtbij jezelf iemand tegenkomt waarbij de diagnose Alzheimer is gesteld.


Van Gert Lubberts verscheen eerder ‘Er zijn geen torens meer’.

Gert Lubberts volgde na z’n middelbare school de studierichting weg- en waterbouw aan de hts in Amsterdam en studeerde later in diezelfde stad theologie aan de Vrije Universiteit. Daarna werd hij predikant (gereformeerd/PKN) in achtereenvolgens Nieuwe Pekela, Midden Betuwe en Borger, waar hij na zijn emeritaat nog altijd woont. Er zijn geen torens meer is de eerste publicatie van zijn hand. In maart 2023 verscheen zijn tweede bundel Voordat je te ver weg met een slotgedicht door Reinier Kleijer.

Reinier Kleijer (Haren) was meer dan twintig jaar van zijn werkzame leven predikant in Borger (hervormd/PKN). Hij heeft vele bundels met gedichten en liedteksten op zijn naam staan.

Ina Feitsma-Lubberts (1953) woont in Amsterdam, waar ze sinds 2004 haar eigen praktijk voert als zelfstandig coach/counselor, trainer en supervisor. Ze heeft daartoe een hbo-opleiding gevolgd bij het Europees Instituut/De Baak. In haar vrije tijd schildert en tekent ze met veel plezier!

Voordat je te ver weg koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Voordat je te ver weg
Auteur: Gert Lubberts
Illustraties: Ina Feitsma-Lubberts
Slotgedicht: Reinier Kleijer
Genre: poëzie, bundel
Uitgave: paperback met illustraties, 68 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, maart 2023
ISBN: 9789493245754
NUR: 306
Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Palmslag)

zondag 27 augustus 2023

Ik las: 'HannaH' geschreven door Edith van Walsum

Een indringende, hedendaagse liefdesgeschiedenis


HannaH

Hannah is een jonge, impulsieve en levenslustige vrouw die bijna nooit moeite heeft gehad met jongens en mannen. Soms zijn de reacties op haar aanwezigheid een beetje ‘te’ en ze twijfelt dan aan wie het ligt dat ze zo op haar reageren. Ze vraagt zich af of ze écht zo’n raar mens is, te uitdagend of zo…

Op een dag ontmoet ze Karel, een man die aseksueel is. De lichamelijke kant van liefde trekt hem helemaal niet; hij heeft er zelfs een afkeer van. Hannah en Karel worden toch verliefd en ze ontdekken dat ze een relatie kunnen hebben zonder seks. Maar dat geluk blijft niet lang duren. Hannah verbreekt hun relatie door een onnozele gebeurtenis.

“Het was duidelijk dat hun verkering voorbij was. Hij miste zijn kleine vriendin, haar brutale ogen, haar plotselinge invallen, haar maling aan alles en iedereen, de zachte en enigszins wrede mond, haar onbeschaamdheid en haar tedere stem als ze over tante en haar vogel sprak, de vele lagen uit wie zij bestond. Zo veel en hij zo weinig. Miste de blijheid als hij haar zag.”

Hannah stort zich in een huwelijk, wat helemaal niet loopt zoals zij verwacht had. Het duurt dan ook niet lang.
De hoofdstukken die afwisselend uit het gezichtspunt van Hannah en van Karel geschreven zijn, zorgen er voor dat je beide hoofdpersonen goed leert kennen. De auteur laat hier ook goed zien dat opvoeding belangrijk is in het leven. Dat wat je niet kent, kun je moeilijk koesteren.

Het is prachtig om te lezen hoe de relatie tussen Hannah en Karel zich ontwikkelt, ondanks hun grote tegenstellingen.
De hoofdstukken met als titel allebei hun namen zijn een juweeltje om te lezen.
Hannah probeert wat te schipperen en wat water bij de wijn te doen.

“Was dat wat verliefd zijn was dan? Hoe moest je zoiets weten als je het nog nooit gevoeld had?
Hannah kwam terug met twee glazen water, ‘voor bij de wijn’, zei ze.”

HannaH is een mooi en aangrijpend verhaal over liefde, acceptatie en het jezelf leren kennen. Het is een boek dat je bovendien aan het denken over hoe je omgaat met mensen die anders zijn dan jij.

Na het lezen van het laatste hoofdstuk dacht ik: “Dit voelt als een nieuw begin.”




Jaap Stiemer interviewde Edith van Walsum voor Het Noord-Hollands Dagblad (NHD) 


De auteur:

Edith van Walsum woont in Hoorn. Eerder verschenen van haar o.a. de roman Het Trapgat (AKO-longlist), Ongehoord, de Ander, Onzichtbaar, een bundel interviews In mijn Verbeelding en een kettingroman Verdronken Dromen.

Eerder las ik van Edith van Walsum: Onzichtbaar.

HannaH koopt u bij (de webwinkel van) uw favoriete boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: HannaH
Auteur: Edith van Walsum
Genre: roman
Uitgave: paperback, 208 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Ellessy, mei 2022
ISBN: 9789464492811
ISBN: 9789464492828 (eBook)
ISBN: 9789464493184 (luisterboek)


Met dank aan Uitgeverij Ellessy voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Ellessy)

zaterdag 26 augustus 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Duiker Doris en het verdwenen vuurtorenlicht' gescheven door Astrid Sy met illustraties van Kwennie Cheng

 


Duiker Doris en het verdwenen vuurtorenlicht

In samenwerking met Het Scheepvaartmuseum brengt uitgeverij ROSE stories een spannend prentenboek uit: Duiker Doris en het verdwenen vuurtorenlicht van Astrid Sy. 
Het verhaal, geïllustreerd door Kwennie Cheng, is gebaseerd op de succesvolle familietentoonstelling Duiker Doris en kaart op subtiele wijze het thema zeevervuiling aan.

Zowel in de tentoonstelling als in het boek komen kinderen terecht in een wonderlijke onderwaterwereld waar van alles te zien, te leren en te beleven is.
 
Stefanie van Gemert (Hoofd Educatie & Inclusie van Het Scheepvaartmuseum): 

“Als museum zijn we ontzettend blij om te zien dat de wereld van Duiker Doris nu ook in boekvorm bestaat. De woorden van Astrid Sy en beelden van Kwennie Cheng zijn een prachtige uitnodiging voor kinderen om samen met hun familie te lezen en van te genieten. Net als de tentoonstelling, maakt het boek nieuwsgierig naar alles wat er te leren valt over water, schepen en de zee.”

Het verhaal:

Doris fantaseert vaak dat ze over de woeste zee vaart en kostbare schatten opduikt. Net als haar familie. Maar het blijft bij dromen, want Doris is bang voor water! Ze durft haar grote teen er nog niet eens in te steken. 
Tot een zeemonster op een dag opa’s vuurtorenlicht steelt. 
Wat moet Doris nu?

De auteur:

Historicus, schrijver en Andere Tijden presentator Astrid Sy houdt zich op allerlei manieren bezig met geschiedenis en het vertellen van verhalen. Sy is momenteel als onderzoeker nauw betrokken bij de totstandkoming van het Nationaal Holocaust Museum, schreef de roman Noem geen namen (2021), en publiceerde in 2017 het kinderboek De brieven van Mia.

De illustrator:

Kwennie Cheng ontwierp samen met ontwerpstudio Kaleido Collective de familietentoonstelling Duiker Doris in Het Scheepvaartmuseum. Daarnaast werkt ze graag aan journalistieke verhalen. Zo heeft ze een geïllustreerde datacolumn in NRC en tekent ze regelmatig voor Trouw.

Over de uitgever: 

ROSE stories is een collectief van verhalenvertellers, producenten en talentontwikkelaars. De boeken van ROSE stories zijn er voor iedereen, maar vieren rebelse meisjes en moedige vrouwen. We geven graag het woord aan stemmen die nog te vaak overschreeuwd worden: grijsgedraaide plaatjes zijn saai, kleur is vanzelfsprekend.

Duiker Doris en het verdwenen vuurtorenlicht koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Duiker Doris en het verdwenen vuurtorenlicht
Auteur: Astrid Sy
Illustrator: Kwennie Cheng
Genre: prentenboeken < 6 jaar
Uitgave: hardcover, 40 pagina’s
Uitgever: ROSE Stories, augustus 2023
ISBN: 9789083323886
NUR: 273



Met dank aan uitgeverij ROSE Stories voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: ROSE Stories)

Ik las, bekeek en genoot van 'Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore / De geheimen van Perkamentus' van J.K. Rowling & Steve Kloves

Het complete filmscenario
Ontdek de geheimen van een legendarische tovenaar



Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore / De geheimen van Perkamentus

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore / De geheimen van Perkamentus van J.K. Rowling en Steve Kloves is het derde filmscenario dat in de Fantastic Beasts filmreeks verschijnt.  Dit scenario in boekvorm bevat het complete filmscenario mét filmmateriaal en bijdragen van o.a. David Yates, David Heyman, Jude Law, Eddie Redmayne en Colleen Atwood. Behalve het complete filmscenario bevat deze editie de oorspronkelijke schetsen voor het filmconcept, locatieshots en persoonlijke bijdragen van de acteurs en crew.

Mocht je nooit eerder gehoord hebben van J.K. Rowling of Harry Potter is dit een échte aanrader om er helemaal in te duiken. Met dit filmscenarioboek stelt de auteur de personages aan je voor; zowel door middel van tekeningen als door beschrijvingen. 

“Als tieners hadden Perkamentus en Grindelwald ooit een plan om de Tover- en Dreuzelwereld te overheersen, het plan dat Grindelwald nu in werking wil stellen. Maar Perkamentus is een ander mens geworden. Hij ziet zijn gemaakte fouten in en doet zijn uiterste best om ze recht te zetten. Ik vind dat heel krachtig: iedereen maakt fouten en wie of wat je ook bent: iedereen moet leren van zijn fouten, ze erkennen en dan achter zich laten.” 
- David Heyman (Producent)

Professor Perkamentus weet dat de machtige duistere tovenaar Grindelwald zich voorbereidt op een machtsgreep in de Tovenaarswereld. In zijn eentje kan Professor Perkamentus de machtsgreep in de Tovenaarswereld van de machtige tovenaar Grindelwald niet tegenhouden, dus vraagt hij Newt Scamander met een team bestaande uit onverschrokken tovenaars, heksen en de dappere Dreuzelbakker Kowalski om hulp.

Tijdens het lezen kun je genieten van de prachtige (op basis van ruwe data) met behulp van de computer gemaakte digitale afbeeldingen, afgebeelde locaties, de kostuumschetsen, portretten en andere afbeeldingen die van toepassing zijn op dat gedeelte in het boek.

“Jacob ligt nog altijd op de grond te kronkelen van de pijn, tot Santos haar toverstok heft en de Cruciatusvloek opheft. Met een zucht van verlichting laat Jacob zich in Queenties armen zakken.
Grindelwald kijkt naar de lucht, zich lavend aan zijn triomf.
Hij blijft zo staan, terwijl hij opgaat in het moment.
Dan spot hij de rondcirkelende Feniks. Een veertje van AS dwarrelt uit de lucht en landt op zijn wang. Bezorgd veegt hij het weg.”

Het verhaal speelt zich af in de jaren 1930 en je volgt Newt Scamander, een magizoöloog die op zoek is naar een zeldzaam fabeldier genaamd de Qilin. De Qilin wordt beschouwd als een heilig dier dat de ziel van een leider kan zien en Grindelwald wil het gebruiken om aan de macht te komen.

Lees, bekijk en geniet van Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore / De geheimen van Perkamentus.




J.K. Rowling:

J.K. (Joanne Kathleen) Rowling (1965) is de Britse schrijfster van de wereldberoemde Harry Potter boeken. Zij groeide op in Chepstow, Engeland. Na de middelbare school studeerde ze Frans en Klassieke Talen, werkte voor Amnesty International en gaf een aantal jaren les. 
Ze verhuisde naar Portugal om Engels te doceren, en ontmoette daar haar eerste echtgenoot. Het huwelijk hield echter geen stand en na de scheiding in 1993 verhuisde zij naar Edinburgh met haar pasgeboren dochter. Omdat ze in een kleine flat woonde, schreef ze in café Nicholson aan haar boek en wist Harry Potter en de Steen der Wijzen in zes maanden te voltooien.

Onder het pseudoniem Robert Galbraith schreef ze de goed ontvangen Strike-misdaadreeks. Veel van haar boeken zijn bewerkt voor film en televisie.
Ze schreef mee aan de voortzetting van Harry’s verhaal in het theater, Harry Potter en het Vervloekte Kind, Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden uit de Zweinstein-schoolboekenreeks was de inspiratie voor de filmreeks waar dit filmscenario deel van uitmaakt.

Zowel dit debuut als de drie volgende Potterdelen werden overstelpt met bekroningen en prijzen. In Nederland kregen de Harry Potter boeken onder andere de vermeldingen Beste Boek van het Jaar 2001, Prijs van de Jonge Jury, de Hotze de Roosprijs en de Prijs van de Kinderjury voor het beste kinderboek ooit. 
Rowlings favoriete auteurs zijn Jane Austen en Roddy Doyle, en voor kinderen Edith Nesbit. Zelf koos zij er niet bewust voor om kinderboeken te schrijven. Rowling schrijft over wat zij zelf spannend en interessant vindt en volgens haar verklaart dat ook de populariteit van haar boeken onder volwassenen.

Steve Kloves:

Stephen Keith "Steve" Kloves (Austin (Texas), 18 maart 1960) is een Golden Globe en Academy Award-genomineerde Amerikaanse scenarioschrijver. Hij schreef de scenario’s voor zeven Harry Potter-films, gebaseerd op de geliefde boeken van J.K. Rowling.
Als producent was hij betrokken bij Fantastic Beasts and Where to Find them en Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald.  Recentelijk produceerde hij Mowgli: Legende of the Jungle.
Verder schreef hij het scenario voor Racing with the Moon, Wonder Boys, Flesh and Bone en The Fabulous Baker Boys, waarbij hij de laatste twee ook regisseerde.

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore / De geheimen van Perkamentus koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore / De geheimen van Perkamentus
Auteur(s): J.K. Rowling, Steve Kloves
Genre: Fantasy 
Uitgave: hardcover, 290 pagina’s met illustraties
Uitgever: Uitgeverij De Harmonie, juli 2022
ISBN: 9789463361552
Vertaling: Elbert Besaris


Met dank aan Uitgeverij De Harmonie voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij De Harmonie)

woensdag 23 augustus 2023

Ik las: 'Wat ik niet deed' geschreven door Johnny Bollé

 Haar dood is niet wat het lijkt...


Wat ik niet deed

Emily Van Gogh is een schrijfster die in een diep dal zit. Haar man en dochter zijn kort na elkaar overleden, en ze kan het niet verwerken. Ze heeft een writer's block en slaapt slecht. 
Op een dag krijgt ze een aanbod van een uitgever om een boek te schrijven over Megan Kerr, de laatste heks van Durness. Megan Kerr werd in de 17e eeuw veroordeeld voor hekserij en verbrand op de brandstapel. 
Emily is niet écht geïnteresseerd, maar ze accepteert het aanbod om de uitgever te plezieren.

“Mijn onzekerheid heeft me altijd parten gespeeld, zelfs toen ik nog een kind was. Ik heb me dikwijls afgevraagd waaraan ik dat gebrek aan  zelfvertrouwen te danken heb. Ik behoorde steeds tot de beste leerlingen van mijn klas en had leuke vriendinnen, er was geen reden voor mijn onzekerheid.”

Emily gaat naar Schotland om onderzoek te doen voor haar boek. Ze ontmoet daar een aantal mensen die meer weten over Megan Kerr. Ze ontdekt dat Megan Kerr een heel andere vrouw was dan ze dacht, en dat ze misschien wel onschuldig was aan de beschuldigingen van hekserij.

Terwijl Emily meer te weten komt over Megan Kerr, wordt ze ook steeds meer achtervolgd door schuldgevoelens. Ze wordt achtervolgd door een mysterieuze man en ze wordt bedreigd. Ze weet niet meer wie ze kan vertrouwen en wie er achter de moorden zit.

“Op het moment dat ik de deur wil dichtgooien, lijkt het of ik door een bliksem wordt getroffen die duizend volt stroom door mijn lichaam jaagt. Heel mijn lijf verstart, mijn ogen voelen zo groot dat het lijkt of ze uit hun kassen dreigen te rollen.  Half verstopt onder de passagierszetel ligt een zwart, glimmend kledingstuk. Ik duw de deur opnieuw open en buk me op het op te pakken. 
Mijn vingers beven. Mijn mond valt open.
Ik heb de zwarte cape in mijn handen...”

Wat ik niet deed is een spannende thriller met een sterke plot en goed uitgewerkte personages. De emoties van alle betrokkenen zijn goed voelbaar, ongeacht je persoonlijke voorkeur voor het personage.
Door de verschillende verhaallijnen en de wisselende tijdslijnen leest het boek als een trein. De schrijfstijl van Johnny Bollé is vlot en meeslepend en de spanning wordt hier opgebouwd tot een prachtige ontknoping. 

Ik heb Wat ik niet deed graag gelezen.



INKIJKEXEMPLAAR


De auteur:


Johnny Bollé schrijft thrillers en korte verhalen. Zijn vlotte, beeldende schrijfstijl en zijn typerende onverwachte plotwendingen houden de lezer stevig in zijn greep. Hij weet als geen ander hoe hij in zijn verhalen een sfeer kan creëren waaruit je niet meer kan ontsnappen. 

Zijn boek Bloedmaan werd door het lezersplatform van de VRT - Lang zullen we lezen - verkozen tot één van de 20 beste boeken van 2019. De thriller Hij noemde me Duivelskind werd door het team van recensenten van ThrillZone genomineerd voor de longlist van de Thrillzone Awards 2020 voor de categorie Beste Nederlandstalige thriller. Wilde gok, zijn vierde thriller, werd in 2021 absolute favoriet van boekenblog Perfecte Buren.

Eerder las ik van Johnny Bollé

Wat ik niet deed koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Wat ik niet deed
Auteur: Johnny Bollé
Genre: thriller 
Uitgave: paperback, 235 pagina’s
Uitgever: uitgeverij LetterRijn, oktober 2022
ISBN: 9789493192379


Met dank aan uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: uitgeverij LetterRijn)

zaterdag 19 augustus 2023

Ik las: 'Man zonder rijbewijs' geschreven door Oek de Jong

 autobiografisch, verrassend en intiem


Man zonder rijbewijs

Man zonder rijbewijs van de Nederlandse schrijver Oek de Jong is inderdaad zoals op de binnenflap te lezen is, een memoir die leest als een roman. 
Het boek gaat over het leven van deze auteur en in het bijzonder over zijn relatie met auto's. De Jong is halverwege de zestig wanneer hij besluit om alsnog rijles te nemen in zijn woonplaats Amsterdam. Hij is een buitenstaander in de bijzondere wereld gezien vanuit de auto. Hij observeert deze ‘autowereld’ van een afstand en hij schrijft over zijn fascinatie voor auto's, maar ook over zijn angst voor ze. Autorijden is geen ‘must’ maar het is wel handig als je het kunt in geval van een noodsituatie. Bovendien leert hij door rijlessen zijn woonplaats Amsterdam beter kennen.

“Ondertussen haal ik tijdens deze tochten ook makkelijk mijn tienduizend stappen. Soms sta ik op een kruispunt te wachten tot ik kan oversteken en herken ik het opeens als een kruispunt waar ik met Dave naast me in de auto voor het stoplicht heb gestaan, mijn blik beperkt door de voorruit, gericht op het stoplicht en de mensenstroom op de zebra. Opeens krijgt de anonieme stoplichtsituatie een omgeving, opeens weet ik waar ik al die keren heb gestaan.”

Het boek is geschreven in een lichte en humoristische stijl, maar De Jong gaat ook in op de serieuzere aspecten van zijn leven, zoals zijn relatie met zijn moeder, zijn vader, het geloof, zijn depressie en een doodswens. In verschillende verhaallijnen vertelt hij hier over in ‘Man zonder rijbewijs’.

“Er zijn mensen die hun gestorven vader of moeder missen. Ik ken die gewaarwording niet. In de eerste jaren na hun dood voelde ik wel eens een kortstondig verlangen om ze nog eens in levenden lijve te zien, om ze nog eens te kunnen aanraken, maar ik besefte ook altijd dat niet alleen zij er dan weer zouden zijn, maar ook onze verhouding, onze geschiedenis en al onze tekortkomingen, en dan verdween dat verlangen op slag.”

De Jong is een scherp observator en hij weet de wereld rondom de auto op een unieke manier te beschrijven; zelfspot ontbreekt hier zeker niet.
Het boek is heel persoonlijk en ontroerend; het is een bijzondere autobiografie van Oek de Jong.

Ik heb ‘Man zonder rijbewijs’ graag gelezen.



De auteur:

Oek de Jong (1952) wordt nationaal én internationaal erkend als een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers van nu. Zijn grote romans Opwaaiende zomerjurken, Cirkel in het gras, Hokwerda’s kind en Pier en oceaan werden veelvuldig bekroond, genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Uil. In 2019 verscheen de roman Zwarte schuur, die op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs eindigde, en werd bekroond met Boekenbon Literatuurprijs. De in 2020 verschenen autobiografische essaybundel Het glanzend zwart van mosselen werd genomineerd voor de vierjaarlijkse essayprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL).

Man zonder rijbewijs koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Man zonder rijbewijs
Auteur: Oek de Jong
Genre: memoir
Uitgave: hardcover, 240 pagina’s
Uitgever: Atlas Contact, 23 september 2022
ISBN: 9789025473594 hardcover
ISBN: 9789025473921 paperback
ISBN: 9789025473600 eBook
NUR: 320


Met dank aan Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Atlas Contact)

vrijdag 18 augustus 2023

Hier kijk ik naar uit! Het vierde deel uit de serie Severyn & Govaert: 'Levend verkocht - De zaak Babylon' geschreven door Eric Oosthoek

 Serie: Severyn & Govaert (4)


Levend verkocht – De zaak Babylon


Een vijftienjarige Nederlands-Turkse jongen doet aangifte van verkrachting. Lydia Govaert start een tactisch opsporingsonderzoek. Een verdachte wordt diezelfde avond aangehouden. 
Twee jonge vrouwen springen uit het raam van een flatwoning in A'dam-Noord. De een overlijdt ter plekke, de ander overleeft, zwaargewond, en blijft onder politiebewaking in het ziekenhuis, buiten bewustzijn. Geen naam, geen identiteit. 
Dan blijkt er een link: in beide zaken spraken de verdachten óver 'La Mama'. 
Maarten Severyn leidt het onderzoek…

De boekpresentatie van Levend verkocht, het vierde deel van Severyn & Govaert, staat gepland voor vrijdagmiddag 1 december in Amsterdam. Deze datum is onder voorbehoud.
In de nieuwsbrief van half oktober lezen we meer hierover.

Het eerste exemplaar van Levend verkocht zal in ontvangst genomen worden door Jolanda de Boer, senior officier van justitie bij het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Zij was van 2009 tot 2017 portefeuillehouder mensenhandel/-smokkel.

Jolanda de Boer: 'Mensenhandel is moderne slavernij'

Over de serie Severyn & Govaert:

Severyn & Govaert is een serie misdaadromans over leven en werk van twee Amsterdamse crimefighters, Maarten Severyn, tactisch rechercheur bij de politie en Lydia Govaert, officier van justitie bij het Openbaar Ministerie.

Severyn & Govaert is gebaseerd op waargebeurde zaken en beschrijft de strijd tegen de misdaad van binnenuit.

Wat deze reeks zo bijzonder maakt is dat Eric Oosthoek schrijft over waargebeurde zaken die hier en nu spelen, in de wereld van vandaag. De onderwerpen zijn bij wijze van spreken dagelijks in het nieuws. Oosthoek voegt achtergronden toe waardoor je de dader en zijn wereld beter begrijpt. Datzelfde geldt voor de complexe samenwerking van Openbaar Ministerie en de recherche. 

Maak kennis met de hoofdpersonen:

Maarten Severyn (1966) is een lange, magere man met grijsblond, steeds dunner wordend haar en blauw-groene ogen. Hij oogt jonger dan zijn leeftijd, is volbloed Fries, geboren in 1966 in Harlingen. Hij groeit op als jongste van drie broers. Zijn vader is visserman, net als diens twee oudste zoons. Maarten heeft niets met de zee en kiest zijn eigen weg, tegen de wens van zijn vader. Na zijn opleiding aan het atheneum van de RSG Simon Vestdijk gaat hij rechten studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn propedeuse besluit hij dat hij geen advocaat wil worden. Hij stapt over naar een meer praktijk gerichte studie: de Nederlandse Politieacademie in Apeldoorn. Het lukt hem om naast de studie in Apeldoorn in deeltijd in twee jaar zijn bachelor rechten te halen, ‘om zijn ouders een plezier te doen’.

Maarten Severyn over zijn werk:

“Nederland is een walhalla voor drugscriminelen. Alleen al in Amsterdam snuift de hogere middenklasse voor 75 miljoen euro per jaar aan coke.”

Lydia Govaert is energiek, slank en heeft donkerbruin haar en bruine ogen. Ze wordt in 1980 geboren in de stad Groningen met als meisjesnaam de Wilde. Als kind leeft Lydia in een voortdurende concurrentiestrijd met haar twee jaar oudere zus Lieke. Op latere leeftijd blíjft hun verhouding afstandelijk.

Lydia groeit op in een intellectueel, upper-class milieu. Ze wordt bewust agnostisch opgevoed. Eerlijkheid en gerechtigheid zijn belangrijke waarden. Haar vader is rechter-commissaris en een succesvol bestrijder van misstanden in het Nederlandse rechtssysteem. 

Lydia Govaert over haar werk:

“Dat advocaten, rechters en officieren van justitie persoonsbeveiliging moeten krijgen omdát ze hun werk doen is niet normaal.”

De auteur:

Eric Oosthoek (Nederland, 1948) werkte als dramaregisseur en scenarioschrijver voor de Publieke Omroep. Hij realiseerde sinds 1977 een groot aantal dramaproducties, zowel enkelvoudige televisiespelen als langer lopende dramaseries en televisiefilms. 
Opvallend en vaak succesvol televisiedrama, series als Sanne, Weekend, De rivier waarin ik zwom, Oog in oog en Over de liefde, televisiefilms als Zondag weet je alles, Wie aus weiter Ferne, Het laatste glas melk, Morgen ga ik zelf en Respect, telefilms als Saint Amour, Novemberlicht, Gebroken Rood, Kilkenny Cross en Anna.
Een aantal van zijn televisiefilms zijn vertoond op buitenlandse publieke zenders in o.a. Engeland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, IJsland en Bulgarije.

Sinds 2008 richt hij zich volledig op het schrijven van fictie.
"Fictie werkt, telkens weer"

Lees meer over Eric Oosthoek en wat hem bezighoudt op zijn website. 

NB: Wanneer je op de hoogte gehouden wilt worden over de publicaties van All Fiction kun je je aanmelden voor de gratis nieuwsbrief Achter de woorden of luisteren naar de gelijknamige podcast.

Eerder las ik van Eric Oosthoek:

Levend verkocht reserveert u o.a. bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens voor zover ze bekend zijn (ISBN.nrs voor eBook en luisterboek ontbreken hier nog):

Titel: Levend verkocht – De zaak Babylon
Serie: Severyn & Govaert (4)
Auteur: Eric Oosthoek
Genre: literaire thriller, misdaadroman
Uitgave: paperback met flappen, 288 pagina’s
Uitgever: All Fiction, november 2023
ISBN: 9789082993479


Met dank aan All Fiction voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: All Fiction)