zaterdag 29 juli 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Gouden Schakel' geschreven door Joseph Roelands

 Starr reeks – deel III


Gouden Schakel

Een vriendin van één van haar schoonmoeders roept de hulp in van Julia en haar vrienden.
Bekend met de wonderbaarlijke verhalen uit Egypte en Schotland, hoopt deze gelovige vrouw dat de bijzondere talenten van deze groep veel voor haar kunnen betekenen.

Het mysterie dat aan het vijftal wordt voorgelegd, is al eeuwenlang een hoofdpijndossier voor zowel het Vaticaan als voor veel vrouwen persoonlijk. Spiritualiteit, erotiek en religie komen nog dichter bij elkaar te liggen.

Een geschiedenis die de kern raakt van de belangrijke rol van de vrouw binnen elk geloof.


De auteur:

Joseph Roelands woont op Texel en schrijft feelgoodromans, welke het best te omschrijven zijn als erotisch geladen, spirituele avonturen.  
‘Gouden Schakel’ is het tweede deel uit de reeks met Juliette Starr in de hoofdrol.

Eerder las ik uit de Starr reeks:

Gouden Schakel – Starr reeks deel III koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Gouden Schakel
Reeks: Starr-reeks III
Auteur: Joseph Roelands
Genre: roman, erotische fictie
Uitgave: paperback, 344 pagina’s
Uitgever: Mijnbestseller.nl, juli 2023
ISBN: 9789464859409
ISBN: 9789464859416 (eBook)
Met dank aan Joseph Roelands voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Mijnbestseller.nl)

vrijdag 28 juli 2023

Ik las: 'Marilyn en de sterren van Hollywood' geschreven door Claudia & Nadja Beinert

Hoe het eenzame meisje Norma Jeane Baker uitgroeide tot het filmicoon Marilyn Monroe


Marilyn en de sterren van Hollywood

Uit de succesvolle reeks ‘Moedige vrouwen in de kunst en de liefde’ van Uitgeverij Brandt.

Marilyn Monroe overleed 4 augustus 1962 

Marilyn en de sterren van Hollywood is een roman van Claudia en Nadja Beinert. Het verhaal gaat over Norma Jeane Baker. Ze droomt van een carrière als actrice en uiteindelijk wordt ze Marilyn Monroe, een van de grootste filmsterren ter wereld.

Voor in het boek lees je deze quote van Marilyn Monroe:

“The truth is, I’ve never fooled anyone. I’ve let people fool themselves. They didn’t bother to find out who and what I was. Instead they would invent a character for me.”

Na de proloog gedateerd augustus 1934 waarin je leest over Norma die voor een bioscoop staat en niet naar binnen durft omdat haar voormalige pleegmoeder haar er steeds voor waarschuwde. Grace, een vriendin van haar biologische moeder wil Norma meer van het leven laten zien en neemt haar mee naar binnen. Ze wil bovendien de voogdij over Norma aanvragen om op die manier haar nieuwe moeder te worden. Norma is hierover heel opgetogen, maar een van de voorwaarden is dat ze zes maanden in een weeshuis moet wonen...

In de film die ze samen met Grace bekeek speelde Jean Harlow de hoofdrol en dat is Norma Jeane nooit vergeten. Dát wilde ze ook!

Het boek is een fascinerend portret van een complexe vrouw. Marilyn Monroe was een icoon, maar ze was ook een kwetsbare vrouw die worstelde met haar eigen demonen. De Beinert-zussen hebben een indringend en meeslepend verhaal geschreven dat je zal blijven boeien.

Wanneer haar adoptie-ouders verhuizen naar een andere staat en Norma niet mee kan, lijken al haar dromen in het niets te verdwijnen. Zeker als Grace haar vertelt dat ze een huwelijk geregeld heeft voor de 16jarige Norma.

“En vandaag had ze opnieuw geleerd dat het haar lotsbestemming was om in de steek te worden gelaten. Altijd maar weer die dolkstoten in het hart.
Om Grace een plezier te doen, knikte Norma. Ze wist dat alle kleur weer uit het leven zou verdwijnen. Haar toekomst zag er grijs en regenachtig uit, de glitter weggespoeld. En de liefde al helemaal.”

Het boek is goed geschreven en goed gedocumenteerd. De Beinert-zussen hebben veel onderzoek gedaan en ze weten veel over Marilyn Monroe en haar tijd. Ze weten ook hoe ze een verhaal moeten vertellen. 

Ik zou Marilyn en de sterren van Hollywood zeker aanraden aan iedereen die geïnteresseerd is in Marilyn Monroe, Hollywood en de geschiedenis van de 20ste eeuw. Het is een verhaal dat je niet snel zult vergeten.


De auteurs:

Claudia Beinert en haar tweelingzus Nadja (1978) groeiden op in Staßfurt, in het oosten van Duitsland.
In de jaren die volgden gingen Nadja en Claudia Beinert, naar dezelfde crèche, dezelfde school en volgden ze ook dezelfde colleges.

Na het afstuderen scheidden hun professionele paden. 
Nadja werkt in de filmbranche. Claudia volgde haar interesse in economie, werkte als managementconsultant en gaf les in economie. 
Daarnaast bleven ze historische romans lezen. 
Claudia zag in de kathedraal van Naumburg een prachtig beeld van de mysterieuze Uta von Ballenstedt. 
Deze Uta von Naumburg, Uta von Ballenstedt (ca. 1000-1046), volgens plaatselijke bronnen de ‘mooiste vrouw van de Middeleeuwen’, is in West-Europa nauwelijks bekend. Haar visie was geboren: ze wilde Uta beter leren kennen.

Ze trok Nadja (haar 10 minuten jongere) zusje mee in haar passie om zich onder te dompelen in vervlogen werelden. 
In november 2013 verscheen de roman ‘Die Herrin der Kathedrale’ en de auteurs ontvingen de HOMER-Literaturprijs 2014. De HOMER Literatuurprijs wil de diversiteit van historische amusementsliteratuur promoten.
Het begin was gemaakt.
Leer de auteurs beter kennen op hun website.

Marilyn en de sterren van Hollywood koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Marilyn en de sterren van Hollywood
Auteurs: Claudia en Nadja Beinert
Genre: vertaalde literaire roman, novelle
Uitgave: paperback, 440 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Brandt, juli 2022
ISBN: 9789493095878
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Marilyn und die Sterne von Hollywood
Vertaling: Katja Hunfeld


Met dank aan Uitgeverij Brandt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Brandt) 

donderdag 27 juli 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'De Janjaren' geschreven door Simon de Boer

 Meer dan alleen herinneringen aan Jan Rot


De Janjaren

Twee jongens in de jaren tachtig, tot over hun oren verliefd. In de zanger Jan zou de lezer een portret van Jan Rot kunnen herkennen en in de oude Simon dat van de schrijver zelf, die terugblikt op zijn leven.

Op de laatste dag van zijn leven kijkt de oude Simon terug op zijn relatie met de zanger Jan, een beslissende levensperiode die hij liefdevol De Janjaren noemt. Terwijl zijn bestaan langzaam in herinneringen oplost ontstaat een verhaal over liefde en eenzaamheid en realiseert Simon zich dat hij door zijn eigen dood Jan voorgoed zal verliezen. Of zelfs dan niet?
 
In de jaren tachtig van de vorige eeuw woonde ontwerper en schrijver Simon de Boer samen met de in 2022 overleden muzikant, schrijver en her-taler Jan Rot. Deze roman, waarin fictie en autobiografische vertellingen versmelten tot een ontroerend, soms tragisch maar vaak ook humorvol verhaal, is losjes op de liefdesrelatie geïnspireerd.

Lees meer over de roman op www.dejanjaren.nl

De auteur:

Simon de Boer (1960) is schrijver en ontwerper. Hij schreef columns en rubrieken voor o.a. Het Parool en Link. Als coauteur werkte hij mee aan het boek Liberticide. Voor zijn label Wees Meester en Vormgever van Jezelf schreef hij een flink aantal filosofische essays. 
Met De Janjaren debuteert Simon de Boer als romanschrijver.

De Janjaren koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De Janjaren
Auteur: Simon de Boer
Genre: roman
Uitgave: hardcover, 148 pagina’s 
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, september 2023
ISBN: 9789083328638
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Nobelman voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Nobelman)

woensdag 26 juli 2023

Ik las 'Het derde wiel' geschreven door Krista van der Hulst

 


Het derde wiel

In Het derde wiel van Krista van der Hulst lees je over de boezemvriendinnen Minke en Teske die samen met een voormalig klasgenoot van Teske, Jacintha in een voormalig studentenhuis wonen.
Teske is verloskundige en alsof ze dan nog niet genoeg aan haar hoofd heeft probeert ze te bemiddelen tussen haar broer wanneer hij iedereen duidelijk heeft gemaakt dat hij homofiel is, en hun gelovige ouders die dat gegeven niet willen accepteren.
Minke werkt op de ICT-afdeling van een bedrijf en krijgt daar te maken met seksuele intimidatie. Haar collega’s roddelen over haar terwijl ze ongezien in dezelfde ruimte als deze onruststokers is. Ze heeft een vermoeden wie deze aangever kan zijn...

Je leest de hoofdstukken steeds afwisselend vanuit het ik-perspectief van de hoofdpersonages, waardoor je ze allebei steeds beter leert kennen.
Krista van der Hulst heeft een toegankelijke schrijfstijl waardoor het verhaal lekker vlot leest.

Beide dames hebben de liefde van hun leven gevonden, zo lijkt het. Maar in het leven is niets gegarandeerd.
Minke krijgt erotische getinte dromen waar ook Jetske een deel van uitmaakt. De seksuele escapades van de dames zorgen voor een spanning die uiteindelijk een slachtoffer tot gevolg heeft.

“Ik haal mijn schouders op en herinner me dan wat van een Bhv-cursus die ik zelf heb gedaan. ‘Ik controleer wel of hij nog ademt en een hartslag heeft, dan weten we het zeker.’ Ik til zijn kin op en luister en kijk naar zijn borst. Niets te zien. Dan leg ik een vinger in zijn hals. Daar voel ik niets. ‘Niks,’ zeg ik. ‘Ik denk dat we hem dood kunnen verklaren.’ ”

Minke en Teske moeten er voor zorgen dat niemand te weten komt wat er gebeurde. Zal hen dit ook lukken?

‘Het derde wiel’ is een aanrader voor iedereen die niet van rechttoe rechtaan romans houdt. Het thriller-effect is in deze roman zeker aanwezig en de keuze voor de titel is zonder meer een pluim waard.
Ik heb genoten van deze spannende, feelgoodroman.De auteur:

Krista van der Hulst (1981) groeide op in Obdam en woont nu met haar vriend, twee kinderen en hond in Zeist. Ze studeerde bouwkunde en Sociale Wetenschappen en werkt als adviseur huisvesting bij een zorginstelling. Krista heeft vier boeken geschreven. ‘Het derde wiel’ is haar tweede spannende feelgoodroman.

Neem een kijkje op haar website.

Eerder las ik van deze auteur: Gevaarlijke date.

Het derde wiel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het derde wiel
Auteur: Krista van der Hulst
Genre: roman, feelgoodroman
Uitgave: paperback, 246 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Ellessy, juli 2022
ISBN: 9789464493337
ISBN: 9789464493344 (eBook)
ISBN: 9789464495089 luisterboek


Met dank aan Uitgeverij Ellessy voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Ellessy)

maandag 24 juli 2023

Ik las 'Zwart kwartier' geschreven door Friso Leunge

 ‘Mysterieus, zenuwslopend en een verbijsterende ontknoping die je niet snel zult vergeten.’ 
–  JFK Magazine


Zwart kwartier

De vader van Axel Esser is stervend. Axel en zijn vrouw Eveline zijn maar net op tijd om afscheid van hem te kunnen nemen. Hij zegt nog tegen zijn zoon ‘Je hebt mijn hele leven verpest’ en overlijdt.
Wanneer ze weer naar huis rijden krijgen ze een vreselijk ongeluk waarbij Eveline omkomt en Axel zwaargewond raakt.
De herinneringen aan het ongeluk zijn vaag, maar hij herinnert zich nog wel dat Eveline iets tegen hem wilde zeggen. Maar wát, dat weet hij niet meer…

“Vijftien minuten! Tot op dit moment had hij niet beter geweten dan dat ze kort na die laatste woorden van Eveline waren verongelukt. Niets kon hij zich meer herinneren van dat extra stuk weg waarover hij nu reed. Een kwartier hadden ze nog samen in de auto gezeten. Wat had Eveline hem verteld in die tijd?”

In ‘Zwart kwartier’ neemt Axel je mee op een zoektocht naar zichzelf en naar het verleden van zijn vader. Door zijn fotografisch geheugen was hij al snel benoemd tot cold case rechercheur en kwam volop in het nieuws toen hij een belangrijke zaak oploste. Een van de daders zint nog op wraak...

Vanaf de eerste bladzijde raak je vastgezogen in een verhaal wat helemaal geloofwaardig is en juist daarom ook zo angstaanjagend is. 
Langzaam maar zeker leer je de hoofdpersoon beter kennen en al snel weet je dat hij zeker niet vies is van een avontuurtje.

Mia is een collega van Axel en een belangrijk personage in het geheel.
Het verhaal in deze prikkelende psychologische thriller is opgebouwd uit lekker korte hoofdstukken.
Steeds vaker komen flarden van het laatste gesprek met Eveline voorbij maar ook de verdwijning van een schoolvriendje van Axel wordt belangrijk in het verhaal.
Hoe heeft zijn vader hier mee te maken, vraag je jezelf af.

“De herinneringen, kil en scherp als vorst in de ochtend, vermengden zich met de woorden van Eveline. Ze sprak zacht en bedachtzaam met zorgvuldig gekozen woorden, alsof hij het kind van toen was.”

De onderhuidse spanning die opgeroepen wordt door Friso Leunge is heerlijk. Dit einde had ik zeker niet aan zien komen.


INKIJKEXEMPLAAR

De auteur: 

Friso Leunge (1958) is copywriter, bladenmaker en schrijver van short stories. ‘Zwart kwartier’ is zijn eerste literaire thriller.

Zwart kwartier koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
bol.com
Bruna.nl
BookSpot
Libris
Standaard Boekhandel

Boekgegevens:

Titel: Zwart kwartier
Auteur: Friso Leunge
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 264 pagina’s
Uitgever: Keff & Dessing Publishing, mei 2021
ISBN: 9789090347028
ISBN: 9789462179844 (eBook)
NUR: 305

Met dank aan Keff & Dessing Publishing voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Keff & Dessing Publishing)

zaterdag 22 juli 2023

Ik las: 'Advocaat van de waarheid' geschreven door Adriaan Bos

 


Advocaat van de waarheid

Geen mens is vrij die niet zijn eigen meester is
- Epictetus

Advocaat van de waarheid is een spannende roman die eerder uitgebracht werd in 2012. Het verhaal gaat over Thomas, een succesvolle advocaat die zijn baan opzegt om een nieuwe levensstijl te beginnen. Hij ontmoet iemand die hem vertelt over een geheime technologie die de wereld op zijn kop kan zetten. Thomas besluit om de waarheid over de technologie te achterhalen, maar hij komt al snel in grote problemen.

“Opeens verstarde Thomas. Volgens het uitgelekte memo van Chapeau had een Amerikaans bedrijf een onderhuidse chip die het ID-virus heel snel kon herkennen. De chip kon ook veranderingen in de interne huishouding van mensen registreren. Zo konden ziektepatronen in een vroegtijdig stadium gesignaleerd worden en vervolgens worden bestreden door de chip met specifieke data te voeden. Maar dat is wat Sam hem verteld had over zijn chip!"

Het boek is spannend en goed geschreven. De plot is goed opgebouwd en de personages zijn goed uitgewerkt. Het boek behandelt een aantal belangrijke thema's, zoals de waarde van waarheid, de macht van technologie en de verantwoordelijkheid van de mensheid. Maar ook  populisme, intolerantie en falend (politiek) leiderschap zijn onderwerpen in dit verhaal.

“Hoe zou zijn leven eruit hebben gezien als hij gewoon advocaat was gebleven? Waarschijnlijk financieel zorgeloos, druk, routineus werkzaam op bekend terrein. Zou Sam hem dan ook gevraagd hebben de Spidertechnoligie te beschermen? Hij was nu op een heel ander pad...”

Advocaat van de waarheid is een verhaal wat je niet snel zult vergeten. Het is een spannende en ontroerende roman die je aan het denken zet. Advocaat van de waarheid is een eyeopener voor diegenen die nog niet goed om zich heen hebben gekeken. Het is dichterbij dan je denkt.


De auteur:

Adriaan Bos (1949) is 25 jaar advocaat geweest bij een groot advocatenkantoor in de Randstad, waar hij ook bestuursvoorzitter was. Vanaf 2000 heeft hij onder meer gewerkt als voorzitter van de raad van commissarissen bij een familiebedrijf en als voorzitter van het bestuur van de Franciscaanse Beweging in Nederland. 
In 2013 verbond hij zich aan het kantoor ReulingSchutte in Amsterdam, waar hij als mediator bemiddelt bij zakelijke conflicten.

Adriaan Bos biedt een schokkend inzicht in de gevaren die de mensheid in de 21e eeuw bedreigen.
De roman laat echter ook zien dat één mens het verschil kan maken, zeker als die zich laat leiden door liefde en zijn innerlijk kompas.

Lees meer over de auteur en ‘Advocaat van de waarheid’ op deze website.

Advocaat van de waarheid koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Advocaat van de waarheid
Auteur: Adriaan Bos
Genre: literatuur, spannende roman
Uitgave: paperback met flappen, 437 pagina’s
Uitgever: BoekenGilde, juni 2022
ISBN: 9789464374391


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: BoekenGilde)

vrijdag 21 juli 2023

Nu al te reserveren: 'Dodelijke cocktail' geschreven door Nadine Barroso. Verschijnt 2 augustus 2023

De zomervakantie van vijf vriendinnen in Italië eindigt in een nachtmerrie.
Slechts vier van hen keren terug.


Dodelijke cocktail

Geheimen kunnen een vriendschap maken of breken

Vijf vrijgezelle vriendinnen beleven een zinderende zomervakantie in Italië. Maar wat zo mooi begon, eindigt in een nachtmerrie.
Wanneer Charlie jaren later een oude ansichtkaart ontvangt, wordt ze in een keer teruggeworpen in de tijd. Al twintig jaar lang dragen zij en haar oude vriendengroep een duister geheim met zich mee. 
Maar wie probeert hun zorgvuldig opgebouwde levens te ontwrichten en hen ervan te overtuigen terug te gaan naar de plek waar het allemaal begon? 


De auteur:

Nadine Barroso (1981) begon met schrijven vanaf het moment dat ze pen op papier kon zetten. Schrijven werd al snel haar manier om de wereld te verwerken en dat is nooit veranderd. Haar liefde voor boeken mondde uit in een studie Engelse Taal en Literatuur. 
In het echte leven volgde ze haar grote liefde Mark naar Moskou waar zij hun eerste kindje mochten verwelkomen. Inmiddels wonen zij weer in Nederland met hun drie zonen.

In haar schrijven put Nadine uit eigen ervaringen, emoties en ‘rauwe menselijkheid’ waardoor het haar lukt onder de huid van lezers te kruipen. Ook maatschappelijke thema’s schuwt zij niet. Ze neemt je graag mee in een achtbaan van intense relaties en bloedstollende wendingen. 
Met haar verrassende debuutthriller Ken mij niet wist ze een trouwe schare lezers aan te spreken.
In 2022 verscheen Verraderlijk spel bij De Crime Compagnie, een rauwe thriller over de verdwijning van een kind.
Lezers roemen Nadine om haar meesterlijke plotwendingen.

Neem ook een kijkje op haar website.

Eerder las ik van Nadine:

Dodelijke cocktail koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Dodelijke cocktail
Auteur: Nadine Barroso
Genre: thriller 
Uitgave: paperback, 282 pagina’s
Uitgever: De Crime Compagnie, verschijnt 2 augustus 2023
ISBN: 9789461097453
ISBN: 9789461097620 (eBook)
NUR: 332


Met dank aan De Crime Compagnie voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: De Crime Compagnie)

woensdag 19 juli 2023

Ik las: 'Het paarse vampiertje' geschreven door Britta Fath met illustraties van Yuhan Lin

 De avonturen van Moira en Mystique (2)


Het paarse vampiertje

‘Het paarse vampiertje’ is het tweede deel uit de spannende avonturenserie over kattendetective Moira en haar eenhoorn Mystique. 
De nieuwsgierige Moira is een kat die graag haar neus in zaken steekt waar dat neusje eigenlijk niet in thuis hoort. 

Op de eerste bladzijden neemt Moira je even mee terug naar de tijd waarin ze hielp de moord op de vorige bibliothecaris Finn op te lossen. 
Dat was ook de reden dat de burgemeester haar deze baan in de bibliotheek had aangeboden. Ze is dol op deze baan en daarom is ze vaak al vóór openingstijd in de bibliotheek te vinden; ze kan dan lekker rondneuzen in de vele boeken om uit te zoeken welk boek ze mee naar huis wil nemen om zelf in te lezen.

Moira is dol op fantasyboeken en vandaag valt haar oog op ‘Het vampierendagboek’. Ze heeft al voorpret bij de gedachte dat ze dat boek ‘s avonds kan gaan lezen en deelt haar vreugde met Raven.
Die avond wil ze samen met Raven en haar eenhoorntje Mystique bij hun vriend Samael gaan eten. Samaels villa was tijdens de zoektocht naar de moordenaar een soort van clubhuis voor hen geworden en ze komen daar vaak samen.

Dan vindt Moira op de zolder van de villa in een mooie oude kist een ander boek. Het is in leer gebonden met vellen van perkament. Er staat een mooie afbeelding in, helemaal in paars. Onder de afbeelding staat een zin in een vreemde taal en Samael probeert hardop te lezen wat er staat. 
Dat had hij niet moeten doen: ze worden in het boek gezogen en komen in een onbekende wereld terecht. Deze wereld is helemaal paars.
Het avontuur is begonnen…

“Terug in de donkere cel halen Moira en vampiertje allebei opgelucht adem. Die confrontatie hebben ze weer overleefd. Nu kunnen ze verder overleggen.
Vampiertje staat haast te springen om het nieuws over de zielenbollen te melden. ‘De Graaf heeft, zonder het te weten, gezegd dat de zielenbollen boven de troonzaal opgeslagen zijn.’
‘Dat is fantastisch nieuws,’ juicht Moira.”

Zal dat goed aflopen voor deze vrienden?
Lees dat zelf in ‘Het paarse vampiertje’, het tweede deel van ‘De avonturen van Moira en Mystique.’

Het paarse vampiertje is een heerlijk avonturenverhaal waar je jezelf in kunt verliezen. Er gebeurt een heleboel in dit boek en je aandacht zal zeker gevangen blijven door de personages die zo duidelijk mogelijk aan de lezers voorgesteld worden. Het is tenslotte fantastisch!
De mooie illustraties zijn een goede aanvulling op het verhaal; ook hier kun je je fantasie op loslaten.

Ik heb ‘Het paarse vampiertje’ graag gelezen en ben zeker benieuwd naar wat er nog meer op hun pad komt.Eerder in deze serie: Moord in Cativicus

De auteur:

Britta Fath studeerde Archeologie aan de KU Leuven. Na een aantal jaar waaronder een jaar in Ierland gewerkt te hebben als archeologe verhuisde ze naar Australië. Ook in Australië bleef ze een jaar, maar België bleef trekken en Britta kwam terug naar België en settelde ze zich in de omgeving van Leuven. 

Behalve dat Britta een vaste baan heeft schrijft ze ook kinderboeken. Het eerste verhaal van de reeks ‘De Avonturen van Moira en Mystique’ kwam tot stand tijdens de covid-19 periode. In die zelfde tijd adopteerde ze ook haar kat die een inspiratiebron bleek voor heel wat leuke details in Britta’s verhalen.

De illustrator:

Lees meer over Yuhan Lin en haar werk op haar mooie website.

Het paarse vampiertje koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het paarse vampiertje
Serie: De avonturen van Moira en Mystique (2)
Auteur: Britta Fath
Illustrator: Yuhan Lin
Uitgave: hardcover, 72 pagina’s
Uitgever: Clavis Uitgeverij, mei 2023
Genre: kinderboeken met illustraties, vanaf 9 jaar
Tags: mysterie, kat, detective, moord, politie, dieren
ISBN: 9789044848595
NUR: 282, 283


Met dank aan Clavis Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(Bron info: Clavis Uitgeverij)

Vandaag in de schijnwerpers: 'Dagboek uit Bombay' geschreven door Hedwig Meesters

 


Dagboek uit Bombay

In de nadagen van de Engelse overheersing van India schrijft Felicity in haar dagboek over haar leven in Bombay, haar liefde voor de Parsi-advocaat Arshan en haar huwelijk met Daniel. 

Isabel vindt in 2019 het dagboek van haar grootmoeder Felicity en ontrafelt het geheim over haar tot dan onbekende Indiase grootvader. In het hedendaagse Mumbai gaat ze op zoek naar familieleden en bezoekt ze de bezienswaardigheden die haar grootmoeder in het dagboek heeft genoemd. Wanneer ze Nora en Dennis ontmoet, verloopt Isabels bezoek anders dan ze had gedacht.
(bron info: achterflap)


De auteur:

Van Hedwig Meesters (1958) verschenen eerder korte verhalen in bundels met werk van verschillende auteurs. Eerder schreef ze Zonnemeisjes en De Eindejaarsman. Dagboek uit Bombay is de eerste roman die verschijnt bij Droomvallei Uitgeverij.

Neem ook even een kijkje op haar website.

Eerder las ik van Hedwig Meesters: Zonnemeisjes

Dagboek uit Bombay koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Dagboek uit Bombay
Auteur: Hedwig Meesters
Genre: roman
Uitgave: paperback, 272 pagina’s
Uitgever: Droomvallei Uitgeverij, juni 2023
ISBN: 9789493314092
ISBN: 9789493314115 (eBook)


Hartelijk dank aan Hedwig Meesters voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Droomvallei Uitgeverij)

maandag 17 juli 2023

Ik las: 'Politiek Onvermogen - Het geval Nederland' geschreven door Bart Nooteboom

Het geval Nederland


Politiek onvermogen  


Waar gaat het boek over?

De politiek is onmachtig de huidige crises op te lossen. Waar komt het politieke onvermogen vandaan, en wat kan er tegen gedaan worden? 

Ik geef drie bronnen: een te ver gaande complexiteit van regels, deels door excessieve controle op misbruik, uit argwaan tegen de burger. Ten tweede een drang tot maatwerk, die dan weer ervaren wordt als onrechtvaardig en ondoorzichtig, en dat leidt weer tot eisen van compensatie. Ten derde de perverse cultuur van een egoïstische drang tot consumptie, ontspanning, manifestatie en risicomijding, bij burgers en politiek. Grote maatregelen stuiten op verzet van de ene of de andere belangengroep, en verwateren.

De complexiteit van regels kan theoretisch verminderd worden door minder regels en versimpeling ervan, ook al leidt dat tot meer misbruik. De cultuur heeft diepe wortels, en is niet gemakkelijk te veranderen. Dat vergt betere opvoeding, en onderwijs dat meer gericht is op wederkerigheid met anderen, en meer oog heeft voor bijdragen aan de gezamenlijkheid. Er is geen zicht op dat het gaat gebeuren. 

Als er weinig gedaan kan worden tegen het onvermogen, dan glijden we naar een autoritair stelsel, hopelijk enigszins liberaal. Dat is niet noodzakelijk onderdrukkend of totalitair.
(bron info: achterflap)

Mijn leeservaring:

Politiek Onvermogen beschrijft de politieke onmacht van de huidige Nederlandse politiek.
Nooteboom stelt dat de politiek niet meer in staat is om de grote problemen van de samenleving op te lossen, zoals klimaatverandering, armoede en ongelijkheid. In dit boek probeert Nooteboom het onderwerp uit te diepen. 
Dit onvermogen komt volgens hem door een aantal factoren, waaronder de complexiteit van de samenleving, waaronder een egoïstisch consumentisme die leidt tot eisen die niet vervuld kunnen worden. Maar ook de miscommunicatie van politici is een factor. 

“Mensen hebben toegang nodig tot economische, cognitieve, sociale en symbolische bronnen via netwerken, en onderling contact is ook nodig om hun identiteit te ontwikkelen…
...Die netwerken worden steeds ingewikkelder, en overlappen. De meeste mensen zitten tegelijk in verschillende netwerken, van familie, bedrijven, vrienden, sport en cultuur. Die netwerken leiden tot ongelijkheid van positie, in het netwerk, en uitsluiting van het netwerk.”

Nooteboom stelt dat de politiek een grondige hervorming nodig heeft om weer in staat te zijn om de grote problemen van de samenleving op te lossen. Hij pleit voor een sterkere overheid, een betere samenwerking tussen overheid en burgers, en meer aandacht voor duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid.

Nooteboom beschrijft in het hoofdstuk ‘Persoonlijkheid’ onder andere welke persoonlijkheden in de politiek gaan. Het is belangrijk niet te vervallen in stereotypen omdat mensen combinaties van karaktertrekken hebben.  
Hij geeft in een tabel weer hoe naar zijn mening de persoonlijkheidskenmerken precies omschreven moeten worden. 

‘Politiek Onvermogen - Het geval Nederland’ zal door vele lezers ervaren worden als een eyeopener, het stemt zeker tot nadenken.


De auteur:

Bart Nooteboom studeerde wiskunde en econometrie. Hij ontving drie internationale prijzen voor zijn werk in innovatie en vertrouwen. Hij was lid van de WRR en van een overheidscommissie over technologiebeleid. Later verschoof zijn belangstelling naar filosofie, sociologie, psychologie, geschiedenis, en antropologie, vooral het brede thema van mens en samenleving. 
Hij schreef vooral in het Engels, maar recent ook een serie essays in het Nederlands, en sinds kort ook fictie, in drie novelles, alle bij Aspekt. In totaal schreef hij 32 boeken en 350 artikelen.

Eerder las ik van Bart Nooteboom: Wegen van wijsheid.

Politiek Onvermogen - Het geval Nederland koopt u bij (de webwinkel van uw) lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Politiek Onvermogen - Het geval Nederland
Auteur: Bart Nooteboom
Genre: non-fictie
Uitgave: paperback, 64 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, november 2022
ISBN: 9789464628913
ISBN: 9789464629842 (eBook)
NUR: 400
Thema: politiek activisme


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

zaterdag 15 juli 2023

Ik las 'Wereldbaan in blauw' geschreven en geïllustreerd door Dineke Uildriks

 Interviews vol anekdotes van oud-cabinepersoneel van KLM uit de vorige eeuw


Wereldbaan in blauw

In het voorwoord vertelt auteur Dineke Uildriks over het moment waarop ze bedacht hoe mooi het zou zijn om het cabinepersoneel een keer centraal te stellen, dit in tegenstelling tot aandacht die de passagiers altijd krijgen.
Om die reden laat ze in ‘Wereldbaan in blauw’ het cabinepersoneel van KLM aan het woord.

Dineke stelt hier zichzelf ook voor aan de lezers. Je leest over de plaats waar ze opgroeide, de verbazing van haar ouders toen ze vertelde dat ze ging vliegen en welke stappen ze toen al genomen had. 

“Mijn verdere werkzame leven ben ik bij de KLM in dienst gebleven. Altijd trots in het blauwe uniform. Ik begon in een tijd dat de lengte van de rok aan de lange kant was, terwijl ik gewend was aan de minirok. Dat voelde aanvankelijk een beetje ouderwets. Voor mij was dit een andere wereld met eigen jargon en gewoontes, tot het ook voor mij vanzelfsprekend werd dat ik vloog.”

De oudste geïnterviewde begon in 1948 met vliegen. Dit interview laat ook goed zien hoeveel het leven van het cabinepersoneel in die tijd verschilde van hun leven in deze jaren.
Elk interview start met een ‘KLM-paspoort’ met de naam van de geïnterviewde persoon bovenaan en een opsomming van feiten op jaar, soms helaas met een datum van overlijden.
Het interview leest prettig omdat Uildriks een soepele schrijfwijze heeft en hierdoor de dialogen heel natuurlijk overkomen. Foto’s van of door deze hoofdpersoon maken het plaatje compleet, zoals de uitdrukking is. Elk interview wordt afgesloten met de datum en de plaatsnaam waar het gesprek plaatsgevonden heeft.

In de loop der jaren veranderde de functie van het cabinepersoneel steeds meer. De passagiers werden veeleisender en de vluchten werden langer en langer. Ondanks deze uitdagingen was waren er veel pluspunten: ze reisden de wereld over, ontmoeten interessante mensen maakten veel nieuwe vrienden.

“Hoogtepunten waren zeker de drie keer dat ik gestationeerd was in Rio de Janeiro. Dan trek je een tijd op het dezelfde bemanning. Gerda, mijn vrouw, heb ik leren kennen op een reis naar Johannesburg waar we een opvang van leeuwenwelpen bezochten. Nee, het was geen romance op de route. Pas later tijdens een reünie van de vlucht, bij een stewardess thuis in Uithoorn, maakten we een afspraak.”

‘Wereldbaan in blauw’ is een fascinerend boek omdat het een uniek kijkje geeft in het leven van KLM-cabinepersoneel vanaf 1948. Het boek is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de luchtvaart én de rol van deze mannen en vrouwen in de samenleving.
Je krijgt een goed beeld van de uitdagingen en de beloningen van hun werk. Alle verhalen zijn persoonlijke verhalen waarin ook humor niet ontbreekt en ze zijn soms zelfs ontroerend te noemen.
Ik heb ‘Wereldbaan in blauw’ graag gelezen.


De auteur:

Dineke Uildriks (Tynaarlo, 1951) behaalde haar onderwijsbevoegdheden voor het basisonderwijs in de stad Groningen. Na vijf jaar voor de klas lonkten de verten en vloog ze als stewardess en als purser voor de KLM de wereld over. 
In Drenthe schreef ze in de jaren tachtig columns voor de kranten van de Drents Groningse Pers en was ze actief als lid van Provinciale Staten. 
Na haar pensionering bij de KLM verscheen in 2013 een boek van haar hand onder de titel 'Uitgevlogen'.
Ze was gehuwd met staatsrechtdeskundige en senator Alfons Dölle, die in 2012 is overleden. Dochter Frederieke Dölle, nu ook jurist, is uitgevlogen naar Amsterdam.

Wereldbaan in blauw koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Wereldbaan in blauw
Auteur: Dineke Uildriks
Genre: gebundelde columns en interviews
Uitgave: paperback met illustraties, 228 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, april 2020. Tweede druk in 2022.
ISBN: 9789493059467
NUR: 401

Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij  Palmslag)