woensdag 28 augustus 2019

Ik las: 'Zeven kleine criminelen', geschreven door Christian Frascella

Ook bekend als VPRO-serie 


Zeven kleine criminelen

Zeven twaalfjarige jongens beramen de overval van de eeuw. De leider van de groep, Billo, heeft een plan: 'We leggen het aan met de serveerster uit het café, stoppen een slaappil in de koffie die bestemd is voor de beveiliger van de bank en we worden allemaal rijk!' Aan alles wordt gedacht: neppistolen, bivakmutsen, een vluchtplan en natuurlijk de slaappil. 
Waar de zeven kleine criminelen echter niet op hebben gerekend is de terugkeer van 'de Mexicaan'...

Mijn mening: 

Hoofdstuk 1 start met deze woorden:

Ze waren allemaal ongeveer twaalf jaar oud toen ze besloten de plaatselijke bank te beroven. Het idee kwam van Billo en Gorilla.
Na afloop van een partijtje voetbal op het plein, terwijl ze zich al uithijgend opfristen aan het fonteintje, had Billo het ook bij de anderen geopperd.
"Wat zouden jullie ervan zeggen als we eens wat geld verdienden?"

Door de nonchalante toon van Billo waarop dit geopperd wordt, vraag je jezelf af wat voor jongeren het zijn en bent meteen benieuwd naar de personages in het verhaal. Waarom wil elk van hen hier wel over nadenken vraag je jezelf af. 
Het blijkt ook geen sinecure te zijn iedereen mee te krijgen in het plan.

Ieder van hen heeft een reden om te ontvluchten aan de realiteit van zijn leven, bovendien voelen ze zich nog niet echt bij 'de groten' horen maar ze zijn ook te groot voor de kleintjes. 
Bijna iedereen heeft een bijnaam in dit Italiaanse dorp Roccella.

Een aantal van de groep zien de 'Mexicaan' en zijn onder de indruk van deze persoon, waar ze eigenlijk niet veel weten. Het zijn meestal geruchten en meer van dat soort verhalen.

Sommigen van hen hadden hem weleens gezien toen ze nog maar net uit de luiers waren.
Rondrijdend door Roccella op zijn felrode, lawaaierige Motron GTO, zijn gezicht vertrokken van haat, terwijl hij alles bekeek en door iedereen werd bekeken. En nu stond hij daar.

Het taalgebruik van deze jongeren is vaak te volwassen voor hun leeftijd, maar gezien hetgeen ze zelf of een van de gezinsleden hebben meegemaakt is het ook niet echt verbazingwekkend.
Humor ontbreekt zeker niet in dit verhaal over zeven jongens die elk op zijn eigen manier voet aan de grond probeert te krijgen in het leven van de volwassenen. 
Ze willen verder met hun leven en dat gaat niet altijd van een leien dakje.

Een paar van hen komen in een situatie die heel verkeerd af had kunnen lopen; ze vertrouwden de verkeerde mensen en kunnen door toedoen van Billo ontsnappen aan de grijpgrage handen van een aantal pedofielen.

Het is geen ontzettend spannend boek maar spanning is zeker aanwezig.
Dat doet niets af aan het ontroerende verhaal over deze jongens. Je leert ze stuk voor stuk goed kennen door de krachtige beschrijving van hun personages.
In het laatste hoofdstukken laat Christian Frascella nog een heel andere kant van het verhaal zien, maar daar verklap ik hier niets over.

Tot op laatst bleef ik genieten en was onder de indruk van de combinatie van de beschrijving van de spanning, de humor, de liefde, Italiaanse gebruiken en het leven van deze zeven jongens op hun weg naar volwassenheid.

Iedereen moet opnieuw beginnen.De auteur:

Christian Frascella (1973) is een Italiaans auteur. Voordat hij ging schrijven, werkte hij onder andere in een fabriek en een callcenter. 
Hij debuteerde in 2009 met de jongerenroman Ik ben de sterkste (Ned. vertaling, 2010). Dit debuut werd in Italië bekroond met verschillende prijzen. Frascella ontving samen met vertaalster Henrieke Herber de prestigieuze Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2011.
Zeven kleine criminelen is zijn tweede boek.

Zeven kleine criminelen koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Zeven kleine criminelen
TV-editie
Auteur: Christian Frascella
Genre: Young Adult 12 - 15 jaar
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Moon, maart 2019
ISBN: 978 90 48846 29 0
ISBN: 978 90 48846 30 6 (eBook)
Originele titel: Sette piccoli sospetti
Vertaald door Henrieke Herber


Met dank aan Uitgeverij Moon voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

maandag 26 augustus 2019

Ik las: 'Mia en de asielhond', geschreven door Lisa PappMia en de asielhond

Mia wil zo ontzettend graag een hondje. Ze vraagt er haar moeder iedere dag om. Mia maakt zelfs leuke tekeningen van een hondje voor haar moeder. 
En nu is het dan zover: ze mag een puppy uitzoeken bij mevrouw van Kessel, want haar Bonnie heeft een nestje puppy's! 
Ze kiest voor Sam en zorgt heel goed voor hem, want mevrouw van Kessel heeft haar uitgelegd wat belangrijk is in de verzorging. 
Mia dekt Sam toe met een warm dekentje en vertelt hem dat ze van hem houdt want liefde is het allerbelangrijkste voor honden.

Ze bezoekt samen met haar moeder het dierenasiel waar mevrouw van Kessel Bonnie gehaald heeft en waar ze nu als vrijwilligster werkt.
Het valt Mia op dat sommige honden een beetje eenzaam en zelfs verdrietig lijken te zijn. Zij hebben ook geen dekentje en een baasje dat hen voorleest zoals Mia dat voor Sam doet.
Daarom bedenkt ze een plan om daar verandering in te brengen.

In dit prachtig geïllustreerd prentenboek maakt de auteur duidelijk dat het zeker geen slecht idee is om te weten hoe het er in een dierenasiel aan toe gaat en dat er vaak ook voor vrijwilligers een taak ligt om er aan bij te dragen alles goed voor elkaar te krijgen.

Mia heeft een groot hart voor dieren en je hart smelt tijdens het lezen van dit vertederend verhaal.
De illustraties versterken de boodschap in het verhaal op een prettige manier.
Nog een complimentje voor de nauwkeurigheid van de vertaling door Merel de Vink: ze heeft niet alleen de tekst van het verhaal vertaald, maar ook de teksten op de diverse bordjes op de mooie tekeningen van Lisa Papp.De auteur:

Lisa Papp, geboren en getogen in Iowa en Nebraska, ging een jaar naar de Iowa State University College of Design en studeerde daarna drie jaar aan de Du Cret School voor Kunsten in New Jersey waar ze tal van prijzen won voor haar aquarelschilderijen.
"I am lucky to illustrate. It gives me a chance to dream and see it come to life. Nature has always been a friend to me and continues to be one of my best inspirers.” 
Lisa woont met haar man Rob en hun grillige kat Taffy in Bucks County, Pennsylvania.
(bron info: Sleeping Bear Press) 

Mia en de asielhond koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Ook van deze auteur: Mia en de bibliotheekhond

Boekgegevens
Titel: Mia en de asielhond
Auteur: Lisa Papp
Illustrator: Lisa Papp
Genre: prentenboeken, vanaf 4 jaar
Uitgave: hardcover, 32 pagina's
Uitgever: De Vier Windstreken, juni 2019
ISBN: 978 90 51167 34 4
NUR: 273, 274 
Oorspronkelijke titel: Madeline Finn and the Shelter Dog
Nederlandse tekst: Merel de Vink


Met dank aan De Vier Windstreken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zondag 25 augustus 2019

Vandaag in de schijnwerpers: 'Onder verdenking - De zaak Morgenstond', geschreven door Eric OosthoekDe boekpresentatie van 'Onder verdenking - de zaak Morgenstond', het eerste deel van Severyn & Govaert is op vrijdag 30 augustus 2019. Inloop vanaf 16:30 tot 18.00 uur op de vierde verdieping van Boekhandel Scheltema, Rokin 9, 1021 KK  Amsterdam.
Het eerste exemplaar wordt rond 17:15 uur aangeboden aan een van de meest toonaangevende thrillerauteurs van ons land: Tomas Ross.

In verband met de catering graag je komst doorgeven via info@allfiction.nl

Onder verdenking
De zaak Morgenstond
Reeks: Severyn & Govaert (1)

Over Severyn & Govaert
Een reeks misdaadromans over leven en werk van twee Amsterdamse crime-fighters, Maarten Severyn, tactisch rechercheur bij de politie en Lydia Govaert, officier van justitie bij het Openbaar Ministerie.

Severyn & Govaert is gebaseerd op waargebeurde zaken en beschrijft de strijd tegen de misdaad van binnenuit.

Van de achterflap: 

"Het meisje lag op haar rug, de grijsblauwe ogen half geopend, gestold in een moment van acceptatie. De benen gespreid, rechtervoet naar buiten gedraaid. Rechterarm boven het hoofd, hand plat op de grond. De andere arm langs het lichaam, vuist gebald. Ze was geheel ontkleed, had alleen sokken en schoenen nog aan, hardloopschoenen, de beha zat rond haar hals geknoopt."

Een serieverkrachter slaat opnieuw toe en vermoordt voor het eerst zijn slachtoffer. Een Marokkaans-Nederlandse journalist ontvangt een kogelbrief. Hij vecht een eenzame strijd tegen het feodale bewind in zijn moederland. De intimidaties vanuit Rabat gaan van kwaad tot erger, van intimidatie en bedreiging tot zware mishandeling. 
Maarten Severyn onderzoekt beide zaken. Ondertussen probeert hij het plotselinge overlijden van zijn vrouw te verwerken en begint hij een privé-oorlog tegen de man die haar dood reed. Zonder officiële onderzoeksopdracht gelden er voor Maarten andere regels en wetten. 


Wanneer je op de hoogte gehouden wilt worden over de publicaties van All Fiction kun je je aanmelden voor de gratis nieuwsbrief Achter de woorden of luisteren naar de gelijknamige podcast

De auteur:

Eric Oosthoek (Nederland, 1948) werkte als dramaregisseur en scenarioschrijver voor de Publieke Omroep. Hij realiseerde sinds 1977 een groot aantal dramaproducties, zowel enkelvoudige televisiespelen als langer lopende dramaseries en televisiefilms. Opvallend en vaak succesvol televisiedrama, series als Sanne, Weekend, De rivier waarin ik zwom, Oog in oog en Over de liefde, televisiefilms als Zondag weet je alles, Wie aus weiter Ferne, Het laatste glas melk, Morgen ga ik zelf en Respect, telefilms als Saint Amour, Novemberlicht, Gebroken Rood, Kilkenny Cross en Anna.
Een aantal van zijn televisiefilms zijn vertoond op buitenlandse publieke zenders in o.a. Engeland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, IJsland en Bulgarije.

Sinds 2008 richt hij zich volledig op het schrijven van fictie.

Lees meer over zijn werk op de interessante website van All Fiction.

Onder verdenking (vanaf 2 september in de boekhandel) reserveert u bij uw lokale boekhandel of 


Boekgegevens
Titel: Onder verdenking - De zaak Morgenstond
Reeks: Severyn & Govaert (1)
Auteur: Eric Oosthoek
Genre: Literaire thrillers, Mysterie & Misdaad, True Crime
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: All Fiction, september 2019
ISBN 978 90 82993 40 0 | paperback
ISBN 978 90 82993 41 7 | e-Book
ISBN 978 90 82993 42 4 | luisterboek
NUR: 305, 332, 339


Met dank aan All Fiction voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

vrijdag 23 augustus 2019

Ik las: 'Bonuszoon', geschreven door Antoinette KalkmanBonuszoon

Samenvatting:

Lauren wordt verdacht van de moord op de buurjongen. Haar gevoel zegt dat ze niet tot zoiets gruwelijks in staat is, maar ze heeft alle schijn tegen. In haar pogingen om de ware toedracht te achterhalen, dreigt ze de grip op haar leven te verliezen. 
Ze raakt verwijderd van haar geliefde en hun gezin en belandt in een levensbedreigende situatie. Wordt het geloof in haar eigen intuïtie haar uiteindelijk fataal? 

Mijn mening:

Voor in het boek staat een quote van Voltaire waarvan de vertaling als volgt is: "Ik besloot gelukkig te zijn omdat het goed is voor de gezondheid".
Daar kan ik me helemaal in vinden!

De proloog leert de lezer dat Lauren iemand is die op dat moment in haar leven, ondanks de situatie waar ze zich in bevindt toch een lichtpuntje ziet en niet aan opgeven denkt.

Het verhaal gaat over twee gezinnen die toevallig elkaars buren worden. De een is daar enthousiaster over dan de ander. Lauren is veel toegankelijker dan Ellen: zij is zo gesloten is als een oester. Ellen houdt niet van veranderingen in haar leven.

"De wereld om haar heen verandert, maar hier, in haar vertrouwde omgeving, blijft alles hetzelfde. Hier heeft ze de controle en dat moet zo blijven. Hier heeft ze geleerd hoe haat kan omslaan in berusting. Daar heeft ze hard genoeg voor gevochten en niemand mag dat verstoren. Niemand."

De personages zijn levensecht door de duidelijke beschrijving van hun karakters; het is zelfs zo dat ik aan iemand in mijn eigen omgeving moest denken tijdens het lezen van deze psychologische thriller.
De kracht om door te gaan wanneer dat bijna onmogelijk lijkt, wordt heel goed beschreven door de auteur. De uitvoering daarvan gaat net zoals in de realiteit niet van een leien dakje. 

Door het wisselend perspectief van de twee vrouwelijke hoofdpersonen wordt de spanningsboog hoog gehouden en blijft iedere bladzijde een verrassing voor de lezer. Niets is vanzelfsprekend en er wordt bijna niets weggegeven door de auteur, waardoor ik het boek in één dag uitlas. Ik moest en zou weten hoe het verhaal verder ging.

'Bonuszoon' is een krachtig thrillerdebuut dat de lezer reikhalzend uit laat zien naar een volgende thriller van Antoinette Kalkman.


De auteur:

Antoinette Kalkman (1964) kent de valkuilen en uitdagingen van een samengesteld gezin als geen ander. Met haar nieuwe man, haar twee kinderen en twee bonuskinderen woont ze op de Utrechtse Heuvelrug, waar het aangrijpende verhaal zich ook afspeelt. Naast moeder is ze ondernemer en schrijver. 
Ze is medeoprichter van de ThrillerAcademie. Bonuszoon is haar debuutthriller. 
Lees meer over Antoinette op haar auteurspagina bij Godijn Publishing.

Neem ook een kijkje op haar  website waar je kunt lezen over Antoinette, de ThrillerAcademie, Schrijfjuffers, haar blog en haar agenda.

Bonuszoon koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Bonuszoon
Auteur: Antoinette Kalkman
Genre: psychologische thriller
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: Godijn Publishing, mei 2019
ISBN:  978 94 92115 85 0


Met dank aan Antoinette Kalkman voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

dinsdag 20 augustus 2019

Vandaag in de schijnwerpers: 'De jaagster', geschreven door Kate Quinn

Als je genoten hebt van 'De tatoeëerder van Auschwitz', lees dan ook 'De jaagster'. - The Washington PostDe jaagster

Spannende historische roman over de jacht op een vrouwelijke nazi 

Op 20 augustus verschijnt bij HarperCollins Holland  'De jaagster' van Kate Quinn. 

Samenvatting:

Het is 1946. De Britse oorlogscorrespondent Ian Graham is erop gebrand de vrouw te pakken te krijgen die bekendstaat als Die Jägerin – De jaagster. De vrouw heeft gruwelijke misdaden gepleegd, maar daarnaast wordt Ian gedreven door een heel persoonlijke reden. Het lijkt een onmogelijke opgave om haar te vinden, tot hij Nina Markova ontmoet, een Russische pilote die tijdens de oorlog in vijandelijke handen viel maar wist te ontsnappen. Zij is de enige die ooit oog in oog heeft gestaan met De jaagster en het heeft overleefd. 

Ondertussen maakt de zeventienjarige Jordan in Amerika kennis met de nieuwe verloofde van haar vader, een vrouw met een licht Duits accent en een verleden waarover ze niet wil praten... 
(bron info: achterflap) De auteur:

Kate Quinn studeerde aan de universiteit van Boston. Ze heeft diverse historische romans op haar naam staan, waaronder Het Alice-netwerk, dat zeer goed werd ontvangen en o.a. werd opgepikt door Reese Witherspoons Book Club. Haar boeken zijn in in meer dan talen vertaald. 

De jaagster koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: De jaagster
Auteur: Kate Quinn
Genre: roman
Uitgave: paperback, 512 pagina's
Uitgever: HarperCollins, 20 augustus 2019
ISBN: 978 94 02703 42 9
ISBN: 978 94 02758 34 4 (eBook)
NUR: 302
Originele titel: The Huntress
Vertaald door: Erica Disco


Met dank aan HarperCollins voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zaterdag 17 augustus 2019

Ik las: 'Laatste weduwe' geschreven door Karin Slaughter

Will Trent Thriller


Laatste weduwe

Samenvatting:

Een onschuldig uitje verandert in een nachtmerrie wanneer Michelle Spivey wordt ontvoerd terwijl ze met haar dochter aan het winkelen is. De politie zet een grote zoekactie op touw en haar partner doet een emotionele oproep in de media, maar Michelle is en blijft spoorloos.

Een paar weken later, op een rustige zondagmiddag, worden Will Trent en Sara Linton plotseling opgeschrikt door het geluid van explosies. Ze gaan erop af, maar binnen no time loopt alles volledig uit de hand: Sara wordt gekidnapt en Will moet noodgedwongen undercover. De situatie voert hen naar een afgelegen plek in de bergen, naar de vreselijke waarheid over het lot van Michelle en een moordzuchtige radicale groepering...
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

De titel laat niets los over de gruwelijkheden waar de lezer mee te maken krijgt tijdens het lezen van deze spannende thriller. 

'De Koningin van de thrillers' zoals Karin Slaughter genoemd wordt, speelt het weer klaar om mijn aandacht vanaf het begin gevangen te houden. 
In de korte hoofdstukken, waarin je afwisselend de verschillende verhaallijnen van de hoofdpersonen volgt gaat je aandacht de ene keer uit naar Will Trent om daarna dezelfde gebeurtenis beschreven te zien door Sara Linton. Dat is heel knap gedaan; in het begin is het weliswaar even wennen, maar het laat de lezer ook mee terugkijken naar gebeurtenissen in het leven van het betreffende karakter, zonder overdreven te worden.
Iemand die nooit eerder iets las met Will Trent en Sara Linton in de hoofdrol, kan op deze manier zonder meer opgaan in het verhaal. Het leest alsof je ze al jaren kent.

Het verhaal begint op zondag 7 juli 2019 en eindigt in de epiloog op zondag 11 augustus 2019. Het blijft na 7 juli een maand rustig; over wat er in deze maand gebeurt komen we nog even niets te weten. De volgende datum boven een hoofdstuk heeft als datum 4 augustus 2019. Tel het aantal dagen en verbaas je...

"Ze had niet alleen geweten dat de dood onvermijdelijk was, maar ook hoe die eruit zou zien.
Als een van haar laatste daden had ze een zwarte viltstift gezocht en een boodschap op de binnenkant van haar hand geschreven.
Twee woorden.
Die verschillende dingen konden betekenen."

De spanningsboog blijft hoog gedurende het hele verhaal. De bijna vijfhonderd bladzijden doen daar geen afbreuk aan omdat de karakters door de beschrijving van hun emoties levensecht zijn, omdat het verhaal geloofwaardig is en omdat je wilt weten hoe het af zal lopen met de betrokken personages.
De verwijzing naar gebeurtenissen in de USA van milities in het jonge verleden zijn een voorbeeld van hoe iets niet mag gebeuren.

Karin Slaughter laat ons in 'Laatste weduwe' zien waar onoplettendheid van de overheid toe kan leiden.
Ik kijk reikhalzend uit naar het volgende verhaal met Will Trent en Sara Linton in de hoofdrollen.De auteur:

Internationaal bestsellerauteur Karin Slaughter is een van 's werelds meest gewaardeerde schrijvers. Haar weergaloze thrillers zijn in 33 talen verschenen en wereldwijd zijn er meer dan 30 miljoen exemplaren van verkocht. Karin Slaughter baseert haar boeken altijd op waargebeurde misdaden, waarbij het haar meer gaat om het motief dan om de misdaad zelf. Ze grijpt de kans die ze als auteur heeft om lastige thema's aan de kaak te stellen. Geweld tegen vrouwen speelt een belangrijke rol in haar oeuvre.

Websites:

Eerder las ik van deze auteur uit deze Georgia-reeks:

Laatste weduwe koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Laatste weduwe
Will Trent Thriller
Auteur: Karin Slaughter 
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 496 pagina's
Uitgever: HarperCollins Holland, juni 2019
ISBN: 978 94 02703 44 3
ISBN: 978 94 02703 47 4 (gebonden)
ISBN: 978 94 02758 36 8 (eBook)
NUR: 305
Oorspronkelijke titel: The Last Widow
Vertaald door: Ineke Lenting


Met dank aan HarperCollins Holland voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

woensdag 14 augustus 2019

Nog te lezen: 'Zwarte Schuring' geschreven door Bartls

Een schelmenroman


Zwarte Schuring

Het is een hopeloos complot waar de kunstenaar Schuring onbedoeld in verstrikt raakt. Bij elke handeling wordt zijn situatie nijpender. Is het zijn geldgebrek dat hem nekt? Zijn het de cafégangers of zijn het de drugs die de femme fatale hem laat gebruiken? Schuring blijkt ongewild een grote rol in een plan te hebben.
En, o ja... iedere gelijkenis met een bestaand persoon berust op louter toeval.

Bartls.nl
Het debuut van een schelm
(bron info: achterflap)


Lees op deze website meer over de auteur en zijn debuutroman.

Zwarte Schuring koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Zwarte Schuring
Auteur: Bartls
Genre: roman
Uitgave: paperback, 112 pagina's
Uitgever: Het Kruiwagentje, augustus 2019
ISBN: 9789090320090
ISBN: 9789083017600 (eBook)

Met dank aan Het Kruiwagentje voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zondag 11 augustus 2019

Ik las: 'Eline' geschreven door Michelle Visser

In het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog volgt een jonge vrouw haar man naar het Drentse platteland.
Maar dan breekt de Spaanse griep uit.


Eline

Als lezer begin je ook aan een reis, deze reis wil je zo weinig mogelijk onderbreken en je leest dit boek dan ook in een mum uit.

Vanaf de eerste bladzijde heeft de auteur me weten te boeien met de meest uiteenlopende informatie die aangereikt wordt in Eline: van het leven in de universiteitsstad Leiden door de welgestelde burgers vanaf begin 1918, via de vondst van een veenlijk, met behulp van een blauwe Eysink waarvan er nu nog maar een over is in Nederland, naar het erkennen dat minder soms ook meer kan zijn. 

Aletta Jacobs was een vrouw die het aanzien van Nederland veranderde en Eline is onder de indruk van haar kracht. Deze feministe komt in Eline regelmatig ter sprake. Ze was ook de eerste vrouw die in Nederland tot een universiteit werd toegelaten.

Eline mist haar echtgenoot Wieger enorm als hij voor archeologisch onderzoek naar Drenthe gaat.

"Wieger is nog maar kortgeleden vertrokken, maar ze mist hem al net zoveel als ze had verwacht. Hij is haar anker, en ze is in de jaren dat ze samen zijn gewend geraakt aan de veilige wetenschap dat hij aan haar zijde staat. Letterlijk naast haar, of dicht in de buurt."

Ze besluit om hem samen met hun kinderen te volgen, en ze vertrekt naar Drenthe in een automobiel die ze zelf bestuurt wat in die tijd heel bijzonder is.

Door middel van brieven van en aan de hoofdpersonen zien we de verschillen in levensstijl en de gevolgen van de oorlog, zowel in Nederland als daarbuiten. Waar de oorlog in Nederland vooralsnog aan de rijke mensen met minimaal effect voorbij schijnt te gaan, is dat op het platteland anders.
Eline ondersteunt de plaatselijke arts en vriend van de familie, waar ze kan als de Spaanse griep toeslaat, maar de arme en ondervoede bevolking heeft weinig tot geen reserves en Eline en haar naasten worden zelf ook ziek.
En in Leiden is het al niet beter. 

De opkomst van vrouwenrechten is in deze situatie niet verwonderlijk: vrouwen houden de zaak vaak draaiend als de mannen op het strijdperk te vinden zijn. Nu nog de erkenning krijgen van de overheid en de gewone man.

De rijke, stadse Eline voelt aan dat er verschil is in de levenswijze van haarzelf, familie en bekenden en die van haar bedienden maar wat echte armoe betekent heeft ze nooit geweten en het grijpt haar enorm aan. 
Tijdens haar verblijf in Drenthe leert ze bovendien dat een vooruitstrevende vrouw met ondernemerszin zoals zijzelf niet bij iedereen in goede aarde valt in de streng gereformeerde omgeving waar ook nog veel bijgeloof aanwezig is.

Eline is een vrouw die op zoek naar zichzelf is en die haar leven een nieuwe inhoud wil geven. De hortus in Leiden sterkt haar in haar optimisme om iets te gaan veranderen en sterk te zijn voor anderen. 
Ze wil verschil maken en anderen tot steun zijn op haar eigen manier.

Deze historische roman is een ware eyeopener wat betreft de levensomstandigheden van verschillende bevolkingsgroepen rondom de Eerste Wereldoorlog. 
Eline is een van de redenen waarom ik van historische romans houd. 


De auteur:

Michelle Visser woont in Hengelo en werkte als communicatiemedewerker voor ze fulltime ging schrijven. Véronique was haar debuut; in het voorjaar van 2014 verscheen haar tweede historische roman Opstand. Ook haar favoriete auteurs schrijven historische boeken: Ken Follett, John Boyne en Geert Mak.

Naast haar historische romans schrijft ze ook een serie feelgoodromans over de Nederlandse Loes die een nieuw begin begint in Frankrijk.

Volg Michelle Visser op Twitter @Deschrijfkamer of kijk op haar website.

Eline koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Eline
Auteur: Michelle Visser
Genre: historische roman
Uitgave: paperback met flappen, 368 blz.
Uitgever: Uitgeverij Boekerij, mei 2019
ISBN: 978 90 22585 87 0
ISBN: 978 94 02312 30 0 (eBook)

Met dank aan Uitgeverij Boekerij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

donderdag 8 augustus 2019

Vandaag ontvangen Deel 1 uit de serie 'Mack Dime' van Hans Breuker: Het verraad van Lady Charlamane.Het verraad van Lady Charlamane
Serie: Mack Dime

“Voor het eerst sinds lange tijd wist Mack niet wat hij moest doen. In het leger en in zijn tijd bij een private contractor had hij ontelbare keren in hopeloos gewelddadige situatie gezeten. Bomgordels, handgranaten, mortieren en kogels in alle formaten hadden zich een weg gezocht om in zijn lijf te nestelen. Het verschil was dat hij in die situaties tenminste terug kon vechten. Nu was zijn vijand onzichtbaar, net als de motivatie om hem erin te luizen. Hij wist niet waar hij moest beginnen. Wie er achter dit plan zat was goed. Agressie flitste door zijn ingewanden, zijn borst ging hevig op en neer. Het was tijd om in de aanval te gaan. ” 

Mack Dime – twee meter lang en minstens zo breed – is een rijke, bekende Nederlander, womanizer, drankorgel en adrenalinejunk. Hij is meedogenloos, slim en onweerstaanbaar. En hij zit diep in de problemen...

In het eerste deel: Het Verraad van Lady Charlamane, leren we Mack en zijn vrienden kennen. Niet alleen zijn meedogenloosheid en strategisch inzicht maar ook zijn menselijke kant. Lady Charlamane was zijn protegé maar verdween jaren geleden. Nu is ze terug en zet ze een val waardoor zijn bedrijf en zijn leven op het spel staan. Hij ontsnapt aan de politie met hulp van zijn trouwe rechterhand Tony. Zijn kantoor wordt bezet genomen door één van zijn mensen en hij kan niemand binnen zijn organisatie meer vertrouwen. Voor hulp moet hij terug naar zijn oude buurt. Met behulp van Jerrol en zijn Lobi boys gang en inspecteur Storm gaan ze op zoek naar zijn laatste aanknopingspunt; de huurling Reint Nauta. Een grote sadistische Fries met een getatoeëerd snorretje.

Op de vlucht voor een peloton huurlingen en de politie bespeelt Mack de Nederlandse media en beland met zijn vrienden in een apotheose van geweld.

De auteur:

Over mezelf... Ik leef voor creativiteit, ik bedenk marketingstrategieën, schilder en schrijf. Ik woon in Amstelveen met mijn knappe vrouw en twee dochters.
Met Mack Dime wil ik de wereld veroveren. Het boek zit bomvol humor, lekkere wijven en leest als een actiefilm.
(bron: achterflap)

Neem een kijkje op zijn website

Mack Dime: Het verraad van Lady Charlamane koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:
Ook als eBook te koop.

Boekgegevens
Titel: Het verraad van Lady Charlamane
Serie: Mack Dime
Auteur: Hans Breuker
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 360 pagina's
ISBN: 978 90 82987 03 4

Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

woensdag 7 augustus 2019

Ik las: 'Comeback' geschreven door Belinda Aebi

Het vervolg op Ademnood


Comeback

Mocht u net zoals ik, Ademnood niet gelezen hebben; hier volgt een kleine samenvatting van wat vooraf ging: 

Wanneer profiler Kaya De Regge na een stevige FBI-opleiding uit Amerika terugkeert, wordt ze al gauw op twee onopgeloste moordzaken gezet om een daderprofiel te schetsen. Beide dossiers zitten muurvast, ook al is er duidelijk een onderling verband: een onbekende getuige op de plaatsen delict en een verblijf in het zee-sanatorium dertig jaar terug.
Wanneer nog een derde slachtoffer in bizarre omstandigheden komt te overlijden, stapelen de vragen zich steeds verder op en groeit ook het wantrouwen. Kan Kaya het motief achter de moorden ophelderen en zo de dader aanduiden?

Lees hier meer over Ademnood.

Over Comeback:

Profiler Kaya De Regge is samen met de Gentse recherche op zoek naar de dader van een dubbele moord. 
Wat speelde er zich af in het sanatorium waar hij en zijn slachtoffers als kind verbleven? En hoe zit het met de dood van Jack, de Colombiaanse barista waar Kaya gevoelens voor had? Leidde Jack een dubbelleven en was zijn koffiebar een dekmantel voor drugshandel? 
Wanneer er nieuwe feiten aan het licht komen, kan Kaya niet anders dan op onderzoek uitgaan...

Lees hier een fragment uit het boek.

Mijn mening:

Kaya krijgt in Comeback steeds meer informatie over zich heen, maar het wordt er voor haar niet meteen duidelijker op. 
De hoofdpersonen Kaya en Brent zijn duidelijk beschreven waardoor je een goede kijk op hen krijgt, maar de andere personages hadden iets meer diepgang mogen hebben. Ik begrijp dat er ook keuzes gemaakt moeten worden door de auteur.

De lezer gaat door middel van sprongen in de tijd mee in het verhaal en langzaam maar zeker wordt duidelijk wat en waarom gebeurd is. Soms weet je dan nog niet precies wie iets veroorzaakt heeft, maar wat zeker is dat naarmate het verhaal vordert je steeds meer gaat gruwelen van hetgeen je te lezen krijgt.

"Het kartel is als een octopus. Overal tentakels en als je ze te dicht nadert, trekken ze razendsnel terug en ontglippen ze jou. De slimme jongens worden nooit gepakt. Ze zijn het brein van de octopus.
Ik vraag me af wanneer en hoe ze zullen terugslaan om ons mee te sleuren tot we een van hen worden. De octopus zal weer toeslaan, met grijparmen en zuignappen krachtiger dan ooit."

Het is duidelijk dat de auteur zich goed heeft geïnformeerd over de onderwerpen die ter sprake komen in Comeback. Zoals de werking van bepaalde drugs op het lichaam voor en na de dood. Ik wist bijvoorbeeld niet dat bepaalde stoffen die toegediend zijn na de dood, na het overlijden toch in de urine zichtbaar zijn?

Het laatste hoofdstuk was een verrassing; dit had ik niet verwacht!
Dit maakte me heel benieuwd naar wat de reactie was van Kaya De Regge op dat moment. Maar dat zullen we wellicht nooit weten.

Ik heb Comeback graag gelezen.


De auteur:

Belinda Aebi heeft als rasechte misdaadauteur al meerdere politiethrillers op haar backlist staan. Met Comeback, haar tiende misdaadverhaal, bewijst ze nogmaals het spannende genre perfect te beheersen.
Haar website.

Comeback koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Comeback
vervolg op Ademnood
Auteur: Belinda Aebi
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 288 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Lannoo nv, augustus 2018
ISBN: 978 94 01442 80 0
ISBN: 978 94 01455 50 3 (eBook)


Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van een recensie-exemplaar.