dinsdag 31 oktober 2023

Ik las: 'Ontdek de unieke kracht van je gedachten' geschreven door Marianne van Buitenen


Ontdek de unieke kracht van je gedachten

In haar boek Ontdek de unieke kracht van je gedachten helpt Marianne van Buitenen je meer grip te krijgen op je gedachten en reacties. Ze laat zien hoe je negatieve gedachten kunt omzetten in positieve, waardoor je jezelf beter en gelukkiger gaat voelen.
Negatieve gedachten kunnen al bij de start gestopt worden en hierdoor wordt het leven een stuk aangenamer. Deze negatieve gedachten over onszelf, anderen en de wereld om ons heen kunnen leiden tot stress, angst en depressies. 

“Dat ik in mijn tienerjaren absoluut niet mocht uitgaan, zorgde ervoor dat ik geen vrienden had en dus ook nauwelijks een sociaal leven. Omdat ik in de ogen van mijn vader hoogstzelden iets goed- of redelijk goed deed, was ik er heilig van overtuigd dat ieder mens vele malen meer waard was dan ik.”

Dit boek is door Marianne geschreven als ervaringsdeskundige. Ze beschrijft in het hoofdstuk ‘Mijn voorgeschiedenis’ hoe ze opgroeide in een naoorlogs traditioneel gezin; vader werkte en moeder bleef thuis om voor het gezin te zorgen. Marianne werd extreem onzeker door het altijd aanwezig pessimisme van haar vader.

Uit eigen ervaring weet ik dat een glimlach op je gezicht wonderen doet, niet alleen voor anderen, maar vooral voor jezelf. Het is zelfs goed om je onderkin te laten verdwijnen; echt waar!

“Andere mensen horen en zien hoe we ons opstellen en reageren daar op. Een vriendelijke glimlach of een vriendelijk knikje roept bij anderen ook vriendelijke gevoelens op. Maak hier vooral gretig gebruik van wanneer je onzeker bent. Niet alleen krijg je een prettiger gevoel als je glimlacht, de reacties die je op je vriendelijke uitstraling krijgt zorgen er ook voor dat jij je zekerder voelt. Een vriendelijk gezicht doet wonderen.”

Het boek leest vlot omdat het niet vol moeilijke woorden en uitdrukkingen staat. Belangrijke onderwerpen of aandachtspunten worden vet of cursief gedrukt, zodat ze goed opvallen. Je kunt ook altijd nog even terugbladeren naar de vaak herkenbare voorbeelden. De tips die de auteur geeft zijn goed toe te passen in het dagelijks leven. Het bewust worden van je ademhaling en je houding kunnen een groot verschil voor je maken.

Achter in het boek schrijft Marianne:

“Jij bent de enige die jouw werkelijkheid vorm kan geven, jij bent de baas over je eigen gedachten, de regisseur van je eigen leven.”

NB: Een klein geel rondje wat ik op de rand van mijn beeldscherm geplakt heb, doet me herinneren aan het feit dat ik een gezicht heb waarop een glimlach hoort.

Ik heb ‘Ontdek de unieke kracht van je gedachten’ van Marianne van Buitenen graag gelezen.De auteur:

Marianne van Buitenen heeft ‘Ontdek de unieke kracht van je gedachten’ geschreven als ervaringsdeskundige.
Eerder verschenen van haar hand onder meer de spirituele thrillers ‘Niemand geloofde mij’ en ‘Mijn naam was Sylvia’, ‘Vrouwen & Honden’(16 waargebeurde verhalen van vrouwen en honden) en de toekomstroman ‘2050’. 

Ontdek de unieke kracht van je gedachten koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Ontdek de unieke kracht van je gedachten
Auteur: Marianne van Buitenen
Genre: gezin en gezondheid
Uitgave: paperback, 97 pagina’s
Uitgever: Mijnbestseller.nl, oktober 2022
ISBN: 9789403672359


Met dank aan Marianne voor het toezenden van een gesigneerd recensie-exemplaar.
(bron info: Mijnbestseller.nl) 

zondag 29 oktober 2023

Ik las: 'Wolvenwolken' geschreven door Ingen Wagenaar met illustraties van Luc Houweling

 De bende van tweeënhalf, deel 1


Wolvenwolken

In dit eerste avonturenverhaal over Bram, zijn zusje Pippa en Soof de hond ga je mee op reis naar Italië. De kinderen zijn helemaal niet blij omdat ze verwachten dat het een grote saaie bende zal worden, maar gelukkig hebben ze ook Soof nog. Maar die moet wel braaf zijn…

Voor in het boek stelt Pippa zichzelf en haar familie aan de lezer voor. 
Ze is elf jaar en wat besproken wordt is zeker nog niet van toepassing op kinderen van acht jaar. Daarom zou ik het boek voor oudere kinderen aan willen raden.

“Pippa is een stoere meid. Daar is Bram stiekem ook best trots op. Ze is geen zeikerd en loopt niet te trutten zoals haar vriendinnen dat doen, maar hij weet dat ze veel gevoeliger is dan ze laat merken.”

De emoties van de kinderen worden goed weergegeven, maar soms wisselt de auteur van perspectief. Zoals ‘wij’ in de volgende regel ‘zij’ is.
Maar als je daar niet teveel op let en de typefoutjes ook niet meeneemt in je beoordeling is het een aardig avonturenboek geworden.
Het is wel jammer dat terwijl ze in Rome zijn de kinderen niets te horen krijgen over Remus en Romulus die door een wolvin opgevoed zijn, tenminste als je die legende wilt geloven.

Pippa is vrij serieus en een beetje onzeker over zichzelf maar heeft een goede band met haar broer en haar ouders.
Het is mooi om in dit verhaal te lezen hoe belangrijk het is om goed zorg te dragen voor de natuur en alles wat leeft. Dat maakt de auteur hier goed duidelijk.

Wat je wel met een korreltje zout moet nemen, is de snelheid waarop Pippa de Italiaanse taal onder de knie krijgt en dat ze even alleen naar Italië vertrekt. Ze plundert haar spaarrekening en koopt een ticket naar Italië. Haar ouders krijgen wel een brief, maar die ontvangen ze natuurlijk pas later. Gelukkig is Pippa behoorlijk slim voor haar leeftijd.

“Pippa kijkt Julio nadenkend aan. ‘Zijn de beten van de schapen eigenlijk door een arts opgemeten? Daaraan kun je zien hoe groot de kaak is van de killer. Ik heb op internet gelezen dat je de afstand tussen de tanden en kiezen kunt opmeten om te ontdekken welke beet bij welk dier hoort,’ zegt ze.”

Het avontuur dat de club van tweeënhalf beleeft is niet erg geloofwaardig en het klinkt ook niet als een sprookje. Het is belangrijk dat voordat je begint met voorlezen duidelijk maakt dat het niet echt gebeurd kan zijn.
De auteur legt achter in het boek nog uit dat dit verhaal fictie is.

Het was leuk om te lezen waarom de kinderen een fotoboek willen maken met de titel: ‘Wolvenwolken.’ Het was alsof ik hier mee aan luisteren was naar het gesprek van Bram en Pippa.
De mooie tekeningen van Luc Houweling passen goed binnen het verhaal.
De auteur:

Vanaf het moment dat Ingen Wagenaar, de schrijfster van De bende van tweeënhalf, als kind leerde lezen, verslond ze het ene na het andere boek. Vooral sprookjes, spannende avonturen, mythes en legendes hadden haar voorkeur. 

Lezen bleef haar favoriete bezigheid. Op latere leeftijd is ze gaan schrijven. Spannende verhalen voor kinderen en volwassenen. Ingen heeft drie zonen, een grote zwarte hond en woont in Breda. 
Neem ook een kijkje op haar website.

De illustrator:

Luc Houweling (1961) is na 34 jaar lesgeven als docent tekenen, handvaardigheid en CKV gestopt en richt zich nog meer op het maken van originele werken. 

Sinds november 2017 is hij actief in zijn nieuwe galerie, atelier en workshopruimte aan huis in Diemen centrum.
Lees meer over hem op zijn website.

Wolvenwolken koopt u bij (de webwinkel van) uw favoriete lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Wolvenwolken
Serie: De bende van tweeënhalf, deel 1
Auteur: Ingen Wagenaar
Illustrator: Luc Houweling
Genre: avonturenroman vanaf 8 jaar
Uitgave: paperback, 172 pagina’s 
Uitgever: Uitgeverij Sam Northerlake, november 2022
ISBN: 9789464495331
ISBN: 9789464495348 e(Book)
ISBN: 9789464498165 luisterboek


Met dank aan Uitgeverij Sam Northerlake voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Sam Northerlake)

vrijdag 27 oktober 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Rechercheur De Klerck en de ongewenste dood' geschreven door P. Dieudonné

 “Een waardige opvolger van Baantjer (...) een aanrader.” 
– boekhandelaar Gert-Jan van Rietschoten op Radio Rijnmond


Rechercheur De Klerck en de ongewenste dood
De Klerck (9)

Op een gure najaarsavond meldt Richard Spijkers zich op het Rotterdamse hoofdbureau om te zeggen dat hij onschuldig is aan een moord gepleegd in Schiedam. Zijn collega Karin Voshart zou daar in het Julianapark met messteken om het leven zijn gebracht. Een anonieme beller beschuldigde Spijkers ervan de pleger te zijn omdat Karin hem chanteerde. Maar is er wel een moord gepleegd? De Schiedamse politie weet immers van niets. En de familie van Karin beweert dat zij in blakende gezondheid verkeert. Rechercheur De Klerck staat aan het begin van een adembenemend avontuur dat leidt tot een tragische ontdekking in een Rotterdams appartement. 

'Rechercheur De Klerck en de ongewenste dood' is het negende deel in een detectiveserie over Lucien de Klerck en zijn assistent Ruben Klaver van de Rotterdamse recherche.

Voorjaar 2024 verschijnt het vervolg in deze serie met Rechercheur De Klerck in de hoofdrol.

De media over vorige delen in deze serie: 

“Voor wie van Baantjer houdt en niet van dikke pillen zijn de boekjes uit de serie ideaal. Je kunt ze prima los van elkaar lezen en elk deel is weer heel origineel.” 
– boekhandelaar Mark Snoek in Mezza

“Alles in deze aangenaam lichtvoetige politieroman ademt de sfeer van Baantjer. Inspecteur Lucien de Klerck lijkt altijd al te hebben bestaan, zo stevig en karaktervol is deze Rotterdamse pendant van De Cock.” 
– Vrij Nederland’s Detective en Thrillergids

“Dit boek is geschikt voor liefhebbers van detectiveromans, politieseries en natuurlijk Baantjer” 
– Biblion

“Meeslepend en vol spanning. Als je de tijd hebt, lees je het in één ruk uit.” 
– Verslaggever Sander Sonnemans in AD Rotterdams Dagblad


Eerder las ik van deze auteur:Mijn mening:

Paul Dieudonné heeft een eenvoudige schrijfstijl die garant staat voor een heerlijk tussendoortje zonder moeilijke woorden, met een écht Rotterdams tintje.

De auteur:

Paul Dieudonné (1960) groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie eind jaren zestig naar Canada. Zijn geboorteland is hij echter nooit vergeten. 

Stel dat Appie Baantjer nóg een detectiveserie had geschreven… een serie die zich niet in Amsterdam, maar in Rotterdam afspeelt – vanuit deze gedachte schrijft Paul Dieudonné.
Wie de boeken over rechercheur De Klerck leest, kan er niet omheen: Paul Dieudonné is sterk beïnvloed door het omvangrijke oeuvre van A.C. Baantjer.

Neem ook een kijkje op deze
website.

Rechercheur De Klerck en de ongewenste dood reserveert u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Rechercheur De Klerck en de ongewenste dood 
Serie: De Klerck (9)
Auteur: P. Diedonné
Genre: detective 
Uitgave: paperback, 144 pagina's
Uitgever: E-Pulp Publishers, november 2023
ISBN: 9789492715708
ISBN: 9789492715715 (eBook)
NUR: 331


Met dank aan E-Pulp Publishers voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: E-Pulp Publishers)

woensdag 25 oktober 2023

Ga je met me mee op ontdekkingsreis?

 Amerigo Vespucci


Vandaag geen blog over een boek of een schrijver, maar over een schip.
Ik moet er even tussenuit.

De zee, wind, schepen en vooral ontdekkingen zijn onderwerpen waar je me wakker voor mag maken. En dat gegeven in combinatie met mijn favoriete vakantieland Italië leek als een droom die uitkwam toen ik las over de Amerigo Vespucci. Ik ging op reis en neem jullie mee...

De Amerigo Vespucci is een Italiaans driemast volschip uit 1931 en is vernoemd naar de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci. Een volschip is een zeilschip waarvan alle masten vierkantgetuigd zijn, dus voorzien van ra's. Het schip is gebouwd van staal, heeft een totale lengte van 101 meter, waarvan de romp 82,4 meter is, en een breedte van 15,5 meter. Het schip steekt 7,3 meter diep. De masten zijn 43 meter, 54 meter en 50 meter lang. Het totale zeiloppervlak bedraagt maar liefst 2800 m². 

Dit Italiaanse opleidingsschip  maakt momenteel een tocht van meer dan 40.000 zeemijlen door Europa. Deze tocht die 1 juli dit jaar (2023) startte in Genua duurt ongeveer 20 maanden en zal 31 havens aandoen en komt langs 28 landen en vijf continenten. De driemaster dient als opleidingsschip voor kadetten van de Italiaanse marine, die gedurende drie maanden van de Atlantische Oceaan en Noord-Europa naar de Baltische Zee varen. Aan boord zitten 121 studenten, waaronder 28 vrouwen en 20 buitenlanders, van de Italiaanse Naval Academy uit Livorno. 

De route:


Bekijk hier de mooie video over dit schip op YouTube


Over Amerigo Vespucci:

Amerigo Vespucci (Florence, 9 maart 1454 – Sevilla, 22 februari 1512) wordt in 1454 geboren in Florence als telg van een rijke familie. Na de dood van zijn vader, die notaris was, gaat hij werken als bankier voor de rijke ‘Medici-familie’. Die stuurt hem in 1492 naar Spanje, waar hij schepen moet gaan bevoorraden. Deze schepen gaan naar de Nieuwe Wereld, die dan net door Columbus is ontdekt. Vespucci besluit daarop zijn baan op te zeggen en ook ontdekkingsreiziger te worden.

Amerigo Vespucci zegt zelf vier reizen te hebben gemaakt, maar of hij de eerste en de vierde reis die hij noemt ook echt heeft gemaakt wordt betwijfeld. Die eerste reis is volgens de meeste historici verzonnen om zo de indruk te wekken dat Vespucci het Amerikaanse vasteland eerder bereikte dan Columbus, die dat deed in 1498. Vespucci is vermoedelijk in Venezuela en Brazilië geweest.

Vespucci is er van overtuigd dat Columbus niet in Azië is geweest maar in een totaal nieuw continent. De kustlijnen zouden niet overeenkomen met de kustlijnen in India, die Vasco da Gama in 1498 ontdekte. 

Amerigo Vespucci schrijft veel over zijn reizen en dan met name over de volkeren die hij er ontmoet. Hij beschrijft zijn bevindingen zo uitvoering en mooi dat de Europeanen plat voor hem gaan. Ook introduceert hij de term: ‘de Nieuwe Wereld’ Mundus Novus. (bron info: historiek.net)

Deze zoektocht naar Amerigo Vespucci was een mooie ontdekkingsreis waar ik over kan blijven dromen.


Warme groet uit Oostburg,
Mieke Schepens

zondag 22 oktober 2023

Ik las: 'Dansen naar de ochtend' geschreven door Wilco Harbers

 gedichten


Dansen naar de ochtend

Over liefde en rouw
Over mij
Over jou 


‘Dansen naar de ochtend’ ontstond naar aanleiding van het overlijden van zijn grote liefde Arno. Hij was echtgenoot en geliefde van Wilco Harbers.
Het was geen plotseling overlijden, maar een lang proces. Een proces van ontkennen van de waarheid, daarna afscheid nemen en het verwerken van het verlies van een geliefde.

Een groot gedeelte van dit proces hebben ze gelukkig samen kunnen doorlopen en Wilco werd zelfs sterk genoeg om geïnspireerd te raken poëzie te gaan schrijven.
Hierdoor werd zijn rouwproces iets draaglijker. Het is mooi om in deze gedichten te lezen wat zijn gevoelens waren.

Voor in het boek siert een foto van Arno een aangrijpend bericht:

Je strijd gestreden
Het gevecht gestaakt
De demonen verjaagd
Het gebroken kind geheeld
Straal nu
Schitter en schijn 

En wees bij mij

6 februari 1970 ~ 20 december 2021

In de ochtend van 20 december om 7.55 uur heeft mijn allerliefste Arno het aardse leven verlaten.

Rustig in mijn armen.

Ik mis je zo ontzettend.

Wilco,
Bonaire, 20 december 2021

De gedichten lezen vlot en er worden geen moeilijke woorden gebruikt om de gevoelens te versterken. Hier en daar worden zinnen op een wat vreemde manier afgebroken, maar de bedoeling is duidelijk.
De mooie tekeningen zijn een prachtige aanvulling op het gedicht.
Het laatste gedicht van Wilco heeft dezelfde titel als het boek: ‘Dansen naar de ochtend.’
Lees zo nu en dan een paar gedichten en leg het boek dan weer even weg, want hetgeen je leest kan soms heel heftig zijn en dan raak je zelfs tot tranen geroerd. 
In ‘Dansen naar de ochtend’ staan meer dan zestig gedichten en achter in het boek lees je welke gedichten door Arno geschreven zijn.

Met ‘Dansen naar de ochtend’ heeft Wilco Harbers laten zien dat hij behalve dat hij een designer is, ook gevoelens vorm kan geven door middel van gedichten. De auteur:

Geboren in het Twentse Nijverdal heeft Wilco Harbers (1964) gedurende tweeëntwintig jaar een carrière opgebouwd binnen de jeugdhulpverlening. Met name in de dagbehandeling en pleegzorg.
De liefde en het werk brachten hem naar Breda, Middelburg en uiteindelijk, inmiddels getrouwd met zijn grote liefde, in 2007 naar het Caribische Bonaire.
Hier heeft hij onder meer een aantal jaren in het het middelbaar beroepsonderwijs en de hulpverlening aan schoolgaande kinderen gewerkt.

In 2014 maakte hij op Bonaire een rigoureuze carrièreswitch. Hij gaf gehoor aan de innerlijke roep om zich volledig op het creatieve vlak te storten.
Uiteindelijk besloot hij een eigen bedrijf in interieurdesign te beginnen, Harbers Interior Design Bonaire. Zo kon hij zijn creativiteit geheel inzetten en tot zijn recht laten komen. Tot op heden is hij hierin succesvol als directeur en designer.

Kijk voor meer informatie over ‘Dansen naar de ochtend’, voorstellingen en andere poëzie-activiteiten van Wilco op zijn website.

Bericht van Wilco:

“In de studio van Lamedia Bonaire van Michiel Van Bokhorst zijn de eerste opnames gemaakt van gedichten voor het audioboek van mijn dichtbundel "Dansen naar de ochtend". De planning is dat eind van dit jaar (2023) alle gedichten zijn opgenomen en dat het audio-boek in de eerste helft van 2024 uitgebracht kan worden. Wat een prachtig vervolg van dit mooie avontuur! “

Dansen naar de ochtend reserveert u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Dansen naar de ochtend
Auteur: Wilco Harbers
Illustraties: Alie Nicolay
Genre: poëzie, bundel
Uitgave: paperback, 98 pagina's
Uitgever: Palmslag, 27 januari 2023
ISBN: 9789493245730
ISBN: 9789493245952 (eBook)
Audio-boek verwacht: begin 2024 
NUR: 306
Met dank aan Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Palmslag)

zaterdag 21 oktober 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'De haas' geschreven door César Aira

 


De haas

In het midden van de negentiende eeuw trekt Clark, een Engelse natuuronderzoeker en de zwager van Darwin, door Argentinië op zoek naar het zeldzaamste en meest ongrijpbare dier: de legibreriaanse haas. Hij wordt vergezeld door een baquiano en een jonge aquarellist uit Buenos Aires. De reis begint in Salinas Grandes, aan het hof van Cafulcura, en eindigt maanden later op onnavolgbare wijze in Sierra de la Ventana. 

Ondanks diverse waarnemingen en aanwijzingen is de haas niet gemakkelijk te vinden; woorden blijken in Mapuche- en Voroga-talen meerdere betekenissen te hebben en bovendien moet er ook nog een vermist opperhoofd worden opgespoord. Doldriest en hoogst grappig combineert César Aira het absurde met het verbijsterende tot een van de meest unieke en briljante romans die de Argentijnse literatuur heeft voortgebracht. 

De pers over zijn werk:

‘Elk boek van hem is weer een aangename verrassing.’
 Livres Hebdo

‘De onnavolgbare Argentijnse auteur César Aira kiest in zijn oeuvre, al ontelbaar veel boeken groot, altijd de vlucht naar voren. Je slaat zijn grappige, erudiete en melige romans buiten adem dicht.’ 
NRC Handelsblad

‘De enige ware leerling van Jorge Luis Borges – en de meest talentvolle.’ 
Frankfurter Allgemeine Zeitung 

‘Er zijn maar weinig avonturen die zo buitensporig en verontrustend zijn als deze cowboyjacht door de pampa’s op zoek naar het witte konijn.’ 
Mercela Valdes, NPR Reviews

De auteur:

César Aira (1949) is geboren in Coronel Pringles, Argentinië. Sinds 1967 woont hij in Buenos Aires. Hij wordt beschouwd als een van de origineelste schrijvers van Zuid-Amerika en heeft meer dan honderd titels op zijn naam staan. Hij schrijft geregeld voor El País en zijn werk is in vele landen vertaald. 
Eerder verschenen Een episode uit het leven van een landschapsschilder en Het literatuurcongres van hem bij Koppernik.

De haas koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De haas
Auteur: César Aira
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback met flappen, 248 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Koppernik, 19 oktober 2023
Originele titel: La Liebre
Vertaald door: Adri Boon
ISBN: 9789083295589
NUR: 302


Met dank aan Uitgeverij Koppernik voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Koppernik)

vrijdag 20 oktober 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Jezus, waarom?' geschreven door Bastiaan Ragas

 Een ontdekkingsreis door de Bijbel
met Ad van Nieuwpoort


Jezus, waarom?

Wie of wat is God? Wat is de Bijbel voor een boek? Waar komt de figuur van Jezus vandaan? En waarom zijn de verhalen van en over Jezus nog zo waardevol voor ons allen? In dit boek zoekt Bas Ragas deze vragen en nog veel meer voor je uit.

We leven in een tijd waarin kerken worden omgebouwd tot appartementencomplexen, Kerstmis een gezellig familiefeestje geworden is en Pasen voor velen synoniem is voor de paashaas en The Passion. Hebben we na dertig jaar ontkerkelijking het christelijke kind niet met het badwater weggegooid? Want we gaan wel met z’n allen op zingevingsweekenden, yogaretreats en mindfulnesscursussen op Ibiza. Zijn we misschien nog steeds op zoek naar een wonder, ‘God’ of ‘iets’?

Ragas is in elk geval blijven zoeken. Gefascineerd door de Bijbelse verhalen vraagt hij zich af wat ze ons nu nog kunnen leren. Waarom zijn ze geschreven? Door wie? En wat is de samenhang tussen al die verschillende teksten? 

Met die vragen gaat Bas te rade bij zijn vriend, predikant-theoloog Ad van Nieuwpoort. 
In het voorjaar van 2018 vertrekken ze samen naar de abdij van Egmond. Aan een houten kloostertafel voeren ze de eerste open en eerlijke gesprekken die het fundament van Jezus, waarom? zullen vormen.Bas Ragas (1971) is zanger, acteur en schrijver van onder meer Papa is heel even aan de telefoon en Huisje, boompje, buikje.

Ad van Nieuwpoort (1966) is theoloog, predikant en schrijver van onder meer Uit de tijd -  wat bezielt een liberale dorpsdominee, en Leven! zonder oplossing -  de parabel van Job als levensles.

Jezus, waarom? koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Jezus, waarom?
Auteur(s): Bas Ragas
Genre: mens & maatschappij
Uitgave: paperback met flappen, 296 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Prometheus, oktober 2023
ISBN: 9789044648478
ISBN: 9789044650778 (eBook)


Met dank aan Uitgeverij Prometheus voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Prometheus)

Ik las: 'Bad Castro' geschreven door Kevin Brooks

 


Bad Castro


Castro is vóór zijn vijftiende al een berucht bendelid die op de radar van de Engelse politie staat. Castro zou de leider van de Cane Town Kills hebben vermoord om zelf de macht te grijpen. 

Het verhaal wordt verteld uit het perspectief van Judy Ray en begint al meteen heftig.
Tijdens gewelddadige rellen tussen de verschillende bendes in Londen wordt hij opgepakt door drie politieagenten. Twee agenten zitten voor in een auto en Castro en de jonge detective Judy Ray zitten achterin.

“Uit wat ons over hem was verteld, hadden we verwacht dat hij een jaar of vijftien, zestien was, maar zodra ik hem zag leek me dat moeilijk te geloven. En nu hij pal naast me zat, met zijn geboeide handen in zijn schoot rustig uit het autoraam starend – wist ik dat hij niet ouder dan dertien of veertien kon zijn. Niet dat het enig verschil uitmaakte. Hou oud hij ook mocht zijn, hij was Bad Castro.”

Ze zijn onderweg naar het bureau, maar de politieauto wordt geramd en alleen Castro en Judy Ray overleven deze crash. Samen trekken ze noodgedwongen de rest van de nacht op en proberen uit deze gevarenzone te komen.
Maar daarvoor moeten ze samenwerken en zo komen Judy en Castro dichter bij elkaar. Ze blijken meer gemeen te hebben dan je voor mogelijk had gehouden.
En dan is er nog de vraag waarom het lijkt dat Castro haar wil beschermen? Gaandeweg laat Castro steeds meer los over zijn verleden en leert Judy ook meer over haar eigen achtergrond. 

“Hoe was het mogelijk? Er kwam zoveel over me heen, zoveel vragen over zoveel dingen, zoveel wat ik niet begreep. Maar hoewel ik geschokt en sprakeloos was, was het niets vergeleken bij de klap die volgde. Castro aarzelde niet.”

Het boek behandelt een aantal belangrijke thema's, zoals goed versus kwaad, rechtvaardigheid en vergeving. ‘Bad Castro’ is een heftig boek en levert een leeservaring die je snel loslaat. Brooks laat zien dat de wereld niet altijd zwart-wit is en dat zelfs de meest beruchte criminelen nog steeds menselijk zijn.

Ik heb ‘Bad Castro’ graag gelezen.De auteur:

Kevin Brooks (Exeter, 1959) studeerde psychologie en filosofie in Birmingham, maar stopte voortijdig met beide studies. Hij had verschillende banen, en was vooral werkzaam als musicus en beeldend kunstenaar. Hij gaf zijn werk op om fulltime te kunnen schrijven.
 
Kevin Brooks is een bekend en gelauwerd schrijver van young adultboeken, zoals Candy en iBoy (5e druk). Zijn duistere thema’s, soms controversieel, spreken een groot en jong publiek aan. Zijn meest recente boek was Hondenjong. Brooks ontving onder andere voor Bunkerdagboek de Carnegie Medal, en de Deutscher Jugendliteraturpreis voor Lucas en Het Dodenpad.

Lees meer over hem op zijn auteurspagina bij De Harmonie.

Eerder las ik van Kevin Brooks: Bang geboren.

Bad Castro koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Bad Castro
Auteur: Kevin Brooks
Genre: 15+, Fictie, young adult
Uitgave: paperback, 176 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Harmonie, november 2022
ISBN: 9789463361576
Oorspronkelijke titel: Bad Castro
Vertaald door: Jenny de Jonge


Met dank aan Uitgeverij De Harmonie voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: Uitgeverij De Harmonie)

donderdag 19 oktober 2023

Ik las: 'De Zeven Neuzen van Soho' geschreven door Henry de Hoon

 


De Zeven Neuzen van Soho

Het verhaal is geschreven in de ik-vorm; Eric Plumtree neemt je meteen mee op avontuur. Hij lost een zaak op, maar heeft niemand gelukkig gemaakt met zijn bevindingen.

“Daarmee was de zaak opgelost, al bleef er iets in mijn achterhoofd zeuren. Ik kon mijn vinger er niet op leggen, maar er was iets dat me niet lekker zat, waardoor ik deze zaak in gedachten niet kon afsluiten.”

Daarna krijgt Plumtree te maken met internationale kunstroof, corrupte politici en complotdenkers.
Het verhaal begint met de eigenaar van een Grieks restaurant in Soho, Londen die een neus onder zijn deurbel vindt. Hij denkt dat het een grap is, maar dan blijkt de neus echt te zijn. De eigenaar vermoedt dat hij weet wie deze lugubere daad heeft gepleegd maar wil niet naar de politie. Hij besluit daarom een privédetective in te schakelen.

De privédetective Eric Plumtree is eigenaar van een hotel, maar mensen die bij hem logeren weten niet dat hij nog een nevenfunctie heeft. Hij wordt geholpen door zijn assistent Brian en zijn zenuwachtige secretaresse Iris. Iris heeft hij ook aangenomen omdat ze een leuk hondje heeft met de naam George wat hij zo nu en dan uit kan laten en op die manier zonder opvallen op verschillende locaties kan wandelen en rondneuzen. Hij ziet George als zijn handlanger.
Je leert Eric en zijn helpers Brian en Iris al snel beter kennen. 

Carla is de verloofde van Eric en woont momenteel voor haar werk bij de Universiteit Maastricht in Maastricht; hierdoor hebben ze alleen maar telefonisch contact of via skype en daar baalt hij van. Carla stelt voor om de trouwerij nog maar even uit te stellen...

Het is duidelijk dat de auteur goed op de hoogte is van de setting in de diverse wijken in Londen. Hierdoor is het alsof je door zijn ogen mee mag kijken als hij de sfeer van een wijk in zijn verhaal weergeeft. Zelfs een slachtoffer van Jack de Ripper komt nog even ter sprake.
 
De auteur weet een goede balans te vinden tussen humor en spanning. De dialogen zijn vaak grappig, maar het verhaal blijft ook serieus en spannend. De lezer steekt bovendien een heleboel op over een kunstproject in Londen uit de jaren negentig van de vorige eeuw.
Na het lezen van ‘De zeven neuzen van Soho’ denk ik erover om ook te gaan mudlarken, maar dan hier in Zeeuws-Vlaanderen.
De Zeven Neuzen van Soho is een goed geschreven misdaadroman in drie delen, met een indrukwekkend plot. 

“Ik liep door de straten van Londen en keek naar het leven, hier en nu. Op een grote digitale reclamezuil schoven gezichten langs, ik meende in een fractie van een seconde het gezicht van Carla te zien, natuurlijk mijn verbeelding, zoals alles verbeelding was in deze stad; de beelden, geuren, geluiden en betekenissen waren vluchtig als water en iedere geest kon erop projecteren wat hij of zij wilde, zonder dat het ooit vaste vorm aannam. En zo zou het voor mij altijd blijven, als ik geen keuzes durfde te maken.”

De laatste bladzijden van het boek doen vermoeden dat we nog meer misdaadverhalen kunnen verwachten met Eric Plumtree in de hoofdrol, maar dat deze zich wellicht niet in London afspelen. Time will tell...
Ik kijk zeker uit naar een volgende misdaadroman van Henry de Hoon.De auteur:

Henry de Hoon (1959) studeerde af aan het conservatorium te Maastricht als pianist. 
De Zeven Neuzen van Soho is de negende roman van Henry de Hoon. Eerdere boeken zijn Dood Vermogen, Lost in London, Zijn Laatste Voorstelling en een trilogie rondom het drielandenpunt in Vaals, Drielandenmoord, Moorddate, Moord op recept
Verder verscheen in 2021 een bundel met zijn radiocolumns voor de regionale omroep L1: Natuur en Zo.

Lees hier mijn recensie van Zijn laatste voorstelling.

De Zeven Neuzen van Soho koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De Zeven Neuzen van Soho
Auteur: Henry de Hoon
Genre: misdaad en mysterie, detective
Uitgave: paperback, 190 pagina’s
Uitgever: Schrijverspunt, juni 2022
ISBN: 9789462665866
NUR: 331


Met dank aan Schrijverspunt voor het toezenden van en recensie-exemplaar.
(Bron info: Schrijverspunt)

woensdag 18 oktober 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond' geschreven door Sofia Lundberg, Alyson Richman & M.J. Rose

 Fascinerend verhaal vol kunst, geschiedenis, geheimen, mystiek en vriendschap


Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond

Begin negentiende eeuw behoort de wereld toe aan mannen, en de kunstwereld van Stockholm is daarop geen uitzondering, tot Hilma af Klint een groep vrouwelijke schilders en schrijvers bijeenbrengt – Anna, Cornelia, Sigrid en Mathilda. De leden van de salon op vrijdagavond betreden onbekend terrein wanneer Hilma en haar vriendin Anna zich gaan bezighouden met het occulte. Ze zijn ervan overtuigd dat ze via seances contact kunnen leggen met geesten, die hen kunnen helpen hun potentieel als kunstenaar waar te maken. ‘De Vijf’, zoals Hilma ze noemt, was een groep uiterst getalenteerde, fascinerende vrouwen wier levens en werk lange tijd in de vergetelheid zijn geraakt. Tot nu.

Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond is een baanbrekende historische roman over vijf vrouwen, hun talent, hun hartstocht en de draden die hen onderling verbinden, terwijl ze de confrontatie aangaan met de artistieke en maatschappelijke tradities van hun tijd.

In de pers

‘Een intrigerend en feministisch portret van Hilma af Klint en haar kring. Een levendige vertelling over een kunstenares wier naam we niet mogen vergeten.’ 
– Kirkus Reviews

‘Een fascinerende kijk op het proces dat schuilging achter af Klints baanbrekende visioen van abstracte kunst… Een uitstekend uitgangspunt voor een discussie die zal leiden tot een dieper inzicht in gemarginaliseerde vrouwelijke kunstenaars.’ 
– Library Journal

Over deze auteurs: 

Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond is geschreven door drie auteurs: Sofia Lundberg, die Het rode adresboek schreef dat in 37 landen verschijnt; Alyson Richman, wier roman Een dame in Parijs momenteel wordt verfilmd, en M.J. Rose, die eerder zowel thrillers als romans publiceerde.

Nu in Kunstmuseum Den Haag t/m 25 februari 2024: Hilma af Klint & Piet Mondriaan. Levensvormen

Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond
Serie: Vrouwen in de kunsten 
Auteur(s): Sofia Lundberg, Alyson Richman, M.J. Rose
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback met flappen, 352 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Orlando, oktober 2023
Oorspronkelijke titel: The Friday Night Club
Vertaling: Janine van der Kooij
ISBN: 9789083335827
ISBN: 9789083335834 (eBook)
NUR: 302
Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Orlando)