donderdag 25 juni 2020

Ik las: 'Ultima' geschreven door L.S. Hilton

Eerst was er Maestra
Toen was er Domina
Nu is er...


Ultima

Wie niet sterk is, moet dodelijk zijn...

Judith Rashleigh's echte identiteit is verborgen onder een flink aantal lagen. Maar nu ze ingesloten is tussen de Russische maffia aan de ene kant en een corrupte Italiaanse agent aan de andere, heeft ze een kunststukje nodig om het er leven van af te brengen. Ze moet ervoor zorgen dat een vals meesterwerk bij het veilinghuis waar ze ooit assistente was verkocht wordt voor 150 miljoen pond. Dit is bijna onmogelijk zonder haar nieuwe identiteit prijs te geven, maar dat doen brengt een nog groter risico met zich mee...

In dit sluitstuk van deze trilogie met Judith Rashleigh in de hoofdrol heb ik haar écht leren kennen. Sinds ik Maestra las is ze uitgegroeid tot een mens van vlees en bloed.

“Nog maar een paar dagen geleden had ik me ingesteld op een langdurige gevangenschap, den nu had er al tweeënzeventig uur niemand op me geschoten. Oké, ik was werkloos, dakloos en er zaten handboeien om mijn polsen, maar dat betekende dat het van nu af aan alleen maar bergop zou gaan. Het is zo belangrijk, positief denken.”

Voor in het boek krijg je een terugblik op de gebeurtenissen die Judith hebben gebracht tot op het punt in haar leven waar ze nu is beland.
De auteur heeft een duidelijke schrijfstijl die niets te raden overlaat aan de gebeurtenissen; met name de seksscènes zijn bijzonder filmisch. Het spat nog net niet van de bladzijden, maar past helemaal in het verhaal.
Ook aan humor ontbreekt het bij Judith niet:
“Als een man je eenmaal naakt heeft gezien, hoef je niet meer met hakken aan te komen, dat is een van mijn stelregels.”

Verklaring van de titel Ultima zou onder meer hieruit ontstaan kunnen zijn: 
“Vertrouwen is iets voor mensen zonder beter alternatief.
‘L’ultima spiaggia?’
Wij noemen dat het laatste redmiddel.”

Kunst en kunstenaars zoals Gaugain, Lucio Fontana en Caravaggio zijn ook in dit laatste deel weer een belangrijk onderdeel in het verhaal.

“In een kluis in Frankrijk een schilderij en een krat met een onthoofd lijk. In een hotel in Amsterdam wachtte de maker van het duurste vervalste schilderij ter wereld op me. In Zuid-Frankrijk wachtte nog een man op me. In New York City een derde. Achter mij steeg een laag gekreun op uit de menigte. Er was waarschijnlijk iemand op het spoor beland.”

Na het lezen van deze laatste woorden in dit deel heb ik de volgende aantekening gemaakt: 
"wordt vervolgd?"
Ik kijk er in ieder geval naar uit!


Eerder las ik het eerste deel van deze trilogie. Klik HIER en lees mijn recensie van Maestra.


De auteur: 

Lisa Hilton is opgegroeid in Engeland en heeft in Key West, New York, Florence, Parijs en Milaan gewoond. Tegenwoordig woont ze in Londen. Ze studeerde Engels en kunstgeschiedenis. 
Zowel Maestra als het vervolg Domina is in 35 landen verschenen. En nog voor verschijnen werden de filmrechten verkocht aan Columbia Pictures.

Neem een kijkje op haar website.

Ultima koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Ultima
Sluitstuk van de trilogie
Auteur: L.S. Hilton
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 352 pagina's
Uitgever: The House of Books, augustus 2018
ISBN: 978 90 44351 41 5
ISBN: 978 90 44351 42 2 (eBook)
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: Ultima
Vertaald door: Clarine Smeets


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

zondag 21 juni 2020

Ontvangen en nog te lezen: 'Zie mij' geschreven door Jennifer Hillier

Ze waande zich veilig, maar met elke moord komt hij dichterbij.


Zie mij

Toen Angela Wong, een van de populairste meisjes van de school, 16 jaar oud was, verdween ze van de een op de andere dag spoorloos. Niemand weet wat er met haar is gebeurd, noch Geo, haar beste vriendin, noch Kaiser, die bevriend was met beide meisjes.

Veertien jaar later worden Angela’s stoffelijke resten gevonden in de bossen bij Geo’s ouderlijk huis. Kaiser, nu rechercheur in Seattle, lijkt de zaak eindelijk te kunnen oplossen. Angela was een van de slachtoffers van de beruchte seriemoordenaar Calvin James.
Destijds was Calvin Geo’s eerste liefde. Ze droeg zijn duistere geheimen met zich mee tot het bewijs rond zijn daden haar in de gevangenis deed belanden.
Maar net nu ze op het punt staat te worden vrijgelaten, duiken er opeens nieuwe lichamen op. Ze zijn op exact dezelfde wijze omgebracht als Angela.
Het is overduidelijk: de moordenaar is op weg naar Geo en met elke moord komt hij dichterbij. Maar de waarheid is nog verontrustender dan iedereen had kunnen bedenken.
(bron info: A.W. Bruna)


De auteur:

Jennifer Hillier (1974) is geboren en getogen in Toronto, Canada. Later woonde ze acht jaar in de buurt van Seattle in de VS.
Ze is getrouwd en heeft een zoon en is een groot fan van Stephen King en het footballteam The Seattle Seahawks. Van Hilliers hand verschenen vijf thrillers. Zie mij is de eerste die in het Nederlands verschijnt.

Zie mij koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Zie mij
Auteur: Jennifer Hillier
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 384 pagina’s
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers, juni 2020
ISBN: 978 94 00510 76 0
ISBN: 978 90 44977 69 1 (eBook)
ISBN: 978 90 46172 37 7 (luisterboek – voorgelezen door Eva Damen)
NUR: 305, 332
Oorspronkelijke titel: Jar of Hearts
Vertaling: Els van Son

Vandaag in de schijnwerpers: 'De laatste grens' geschreven door Dominique De BruyneDe laatste grens

Hij windt ze rond zijn vinger tot de dood.
Wanneer een jonge vrouw gewurgd wordt gevonden in de duinen van een kustplaats in Massachusetts, wordt dit moordonderzoek aan FBI-agente Mijanou Naughton toegewezen.
Terwijl Mijanou en haar team dieper graven naar de identiteit van de dader, komen ze tot het besef dat ze met een charismatische maar ook meedogenloze ‘killer’ te maken hebben.
Kan hij gestopt worden of is dit het begin? Het begin van zijn honger naar meer?
(bron info: achterflap)

De auteur:

Dominique De Bruyne ( Gent, 1965 ) heeft naast haar fulltimebaan bij de Belgische Spoorwegen een passie voor schrijven, muziek en dieren. 
‘De laatste grens’ is de eerste in de serie Mijanou Naughton
Dominique woont momenteel in Mariakerke bij Gent, samen met haar levenspartner Dirk, hun teckel en hun twee Maine Coons.

De laatste grens koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: De laatste grens
Serie: Mijanou Naughton #1
Auteur: Dominique De Bruyne
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 212 pagina’s
Uitgever: ParisBooks, januari 2020
ISBN: 9789492883995


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zaterdag 20 juni 2020

Ik las: 'Het verdrongen verhaal van een Vlaamse Waal' geschreven door John VandekerckhoveHet verdrongen verhaal van een Vlaamse Waal

De wereld buiten onze muren evolueert traag van zwart-wit naar kleur op het televisiescherm in de refter. Vaak wil ik niet weten wat er aan de hand is. Het nieuws is altijd slecht. Voor televisiemakers is slecht nieuws goed nieuws, en goed nieuws slecht nieuws. Jonge mensen lopen op straat met
spandoeken waarop in grote letters ‘Walen buiten’ geschreven staat. En ondanks het onloochenbare feit dat ik in Vlaanderen ben geboren, beschouwen de leerlingen me als een indringer. Een buitenlander.

Sil is een kind van Verwaalste Vlamingen die, zoals zovele andere Vlamingen, jaren geleden emigreerden naar Wallonië. Op zoek naar een beter leven vluchtten hij en zijn familie uit de Vlaamse goot naar de ‘beloofde Waalse koolmijn’. Maar een voor een sluiten de mijnen…
Naast de teloorgang van de familie, die zich stap voor stap manifesteert, is er nog Sils onmogelijke, maar allesoverheersende verliefdheid voor de Vlaamse Nele.

“Een van de beste vrienden van mijn grootvader was een visser. Zijn naam was Prosper Sauvagin en hij zal het nooit weten, maar zijn kleindochter is en blijft de belangrijkste persoon in mijn leven, dat grotendeels bestaan heeft uit verlangen naar haar.”

Dit boek bestaat uit drie delen, t.w.:
Deel I: De verleden tijdgeest
Deel II: De tegenwoordige tijdingen
Deeltje III: De toekomstige tijdbom

De personages worden heel beeldend beschreven, waardoor je ze voor je ogen ziet verschijnen. Zo ook de enige keer dat Mey een mop begreep en er om moest lachen.

“Pey had deze avond zijn publiek duchtig verwend, we hadden al veel betere moppen gehoord en lachten maar matig.
Mey daarentegen proestte het uit. Het was de eerste en enig keer in haar leven dat ze bulderde en kletste op haar vlezige dijen door een flauwe grap. Alle familieleden, buren en vrienden staarden haar aan, in complete stilte.”

Het is niet alleen een onderhoudend verhaal dat verteld wordt door Sil, maar de lezer krijgt een goede indruk over de spanningen tussen Vlamingen en Walen die aan de orde van de dag zijn. Als Nederlandse had ik daar geen idee van. Ik wist wel dat ze perse gescheiden wilden blijven, maar ik wist niet waarom. Nu is het voor mij ook gaan leven.

Pey is de grootvader van Sil en hij vertelt keer op keer prachtige verhalen aan iedereen die het wil horen. Dan gebeurt er een ongeluk op het eind van Deel I.

“En ik zag hoe Pey gebukt liep. Hoe intriest hij was. Hoe hij zijn moed verloren had. Zijn moed, zijn arm, zijn werk, zijn levenslust en langzamerhand zijn vrienden. Hij was uitgeput, opgebruikt en leeg. Zoals onze trots onze, magen en onze portefeuilles. En samen met onze hoop verdween de Waalse mijnindustrie, langzaam, maar stilaan o zo zeker.”

In het tweede deel wordt vanaf zijn vijftiende jaar elk jaar uit het leven van Sil beschreven en ieder jaar wordt Nele mooier!
Dankzij zijn tante Tangtang (tante An) heeft hij zijn eerste erotische ervaring.

Denk niet dat het alleen maar humor en geschiedenis is waar je mee te maken krijgt in dit boek. Verschrikkelijke dingen gebeuren zoals de zelfmoord van de beste vriend van Sil. Sil heeft niet de kans gekregen om zijn excuses aan te bieden voor iets wat hij nagelaten heeft te doen.
Eremoord is ook een onderwerp in Het verdrongen verhaal van een Vlaamse Waal.

In navolging van Pey gaat ook Sil verhalen verzinnen. Deze vertelt hij aan zijn zoon. 

Humor, zakelijkheid en achtergronden wisselen elkaar af in Het verdrongen verhaal van een Vlaamse Waal. Soms is hetgeen je leest werkelijk hartverscheurend.

Ongeveer dertig jaar na de eerste keer dat hij haar zag, ontmoet hij Nele opnieuw. 

“Wat een geluk bij een ongeluk dat ooit alle keuzes uitgeput zullen zijn, dat het leven stopt en dat het volslagen zinloos is. Dat eeuwig leven een zelfbedrog is en een ramp. Maar ook daaraan twijfel ik onophoudelijk. De twijfel tussen zee en land.

Laat je in Deeltje III verrassen door de toekomstige tijdbom.

Ik heb Het verdrongen verhaal van een Vlaamse Waal graag gelezen.


De auteur:

Bruggeling John Vandekerckhove (°1953) bracht als schrijver al twee jeugdboeken uit: Sporen in het zand en Spoorloos onder het zand. Deze avonturenromans verhalen over het nomadenvolk de Toeareg uit de Ténéréwoestijn, een gebied in de zuidelijke Sahara. 

Maar Vandekerckhove is meer dan enkel auteur: hij studeerde plastische en audiovisuele kunsten, en hield er als documentairemaker een indrukwekkend palmares op na. Zo werkte hij gedurende zo’n tien jaar voor kwaliteitszenders als de Britse BBC en de Amerikaanse NBC. 
Ook was hij docent en vakhoofd Documentaire aan het RITCS, de Erasmushogeschool te Brussel. Als deskundige en adviseur voor documentairefilm was hij verder verbonden aan het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Vandekerckhoves stem als documentairemaker weerspiegelt zich in zijn literaire werken, die feiten en fictie met elkaar verweven. 
In Het verdrongen verhaal  van een Vlaamse Waal komen al zijn passies en talenten tot een wonderlijke eenheid.
(bron info: achterflap)

Het verdrongen verhaal van een Vlaamse Waal koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Het verdrongen verhaal van een Vlaamse Waal
Auteur: John Vandekerckhove
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 169 pagina's
Uitgever: Beefcake Publishing, eerste druk 2018
ISBN: 978 94 91144 91 2
NUR: 301


Met dank aan Beefcake Publishing voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

vrijdag 19 juni 2020

Vandaag in de schijnwerpers: 'Oververhit' geschreven door Inge Spaan

Op 26 juni verschijnt bij uitgeverij LetterRijn 'Oververhit', een (feelgood-) thriller van de debuterende auteur Inge Spaan.


Oververhit

Het is de 28-jarige Jolijn gelukt haar leven in te richten zoals ze het zelf graag ziet. De enige dissonant vormt haar relatie met de getrouwde Bastiaan; een obstakel op haar uitgestippelde pad dat ze graag opgelost zou zien. Het lijkt te lukken en het geluk lacht haar toe, tot de eerste tegenslag zich aandient en dat blijkt het begin van een reeks te zijn. In eerste instantie houdt Jolijn vast aan toeval en pech, tot er een moment komt dat ze niet meer kan ontkennen dat iemand het op haar heeft gemunt. Maar hoe kan ze terugvechten als ze niet weet tegen wie en waarom? Zal Jolijn tijdig achterhalen hoe ver de onbekende zal gaan en hoe groot het gevaar is dat ze loopt?
(bron info: achterflap)

De auteur:

Een accountant die een thriller schrijft? Het bestaat. Inge Spaan (1980) werkt sinds de afronding van haar studie accountancy in de beroepsgroep die door velen als één van de saaiste wordt gezien. Gelukkig kan ze haar creativiteit kwijt in het schrijven van boeken en verhalen. Haar debuut Oververhit is hiervan het resultaat. Inge is geboren en woonachtig in de Achterhoek.

Oververhit reserveer je bij je lokale boekhandel of bij

Een gesigneerd exemplaar van Oververhit kun je aanvragen op de facebook-pagina  Inge Spaan – auteur. Druk hiervoor op de gekleurde link.

Boekgegevens:
Titel: Oververhit
Auteur: Inge Spaan
Genre: feelgood thriller
Uitgave: paperback, 248 pagina’s
Uitgever: uitgeverij LetterRijn, 26 juni 2020
ISBN: 978 94 91875 97 7


Met dank aan uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

woensdag 17 juni 2020

Vandaag in de schijnwerpers: 'Sterrenstatus Thomas Olde Heuvelt' gelezen in 'Lezen' - nummer 2, 2020 van Stichting Lezen

quote:
De Nederlandse Stephen King, wordt Thomas Olde Heuvelt wel genoemd. Hex, zijn eigentijdse horrorpil over een heks die een dorp terroriseert, waarmee Olde Heuvelt in 2016 internationaal doorbrak en waarvan in dertig landen honderdduizenden exemplaren over de toonbank gingen, wordt bewerkt tot een Amerikaanse tv-serie (door Gary Dauberman, die ook tekende voor het filmscenario van Kings horrorhit It).“

De Amerikaanse vertaalrechten voor opvolger Echo (2019), over obsessie, liefde en verwoestende kracht van de natuur, en een nog te voltooien nieuwe titel, zijn verkocht voor een megabedrag van enkele tonnen. De aankoop moet volgens de Amerikaanse uitgever ‘Olde Heuvelts groeiende sterrenstatus onderstrepen en de plaats verstevigen die hij verdient aan de top van de Noord-Amerikaanse spanningscanon.’

De vertaalrechten van Echo en het boek daarna zijn ook gekocht door grote uitgeverijen in Duitsland, Groot-Brittannië en Australië. Een uitgebreide promotietour staat dan ook op stapel.
Bij Hex leidde dat volgens Olde Heuvelt tot bijzondere taferelen: ‘Ik weet nog goed dat ik in Brazilië zelfs mensen tegenkwam die tatoeages op hun lijf hadden van de heks uit het boek.’
oldeheuvelt.com
end quote


Boekgegevens
Titel: Hex
Auteur: Thomas Olde Heuvelt
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 352 pagina’s
Uitgever: Luitingh-Sijthoff, 31 augustus 2016
ISBN: 9789024573349

Hex is een razend spannende thriller. Wie er wordt geboren is gedoemd er tot zijn dood te blijven. Wie er zich vestigt komt er nooit meer weg. Het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw wier ogen en mond zijn dichtgenaaid. Zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze de huizen binnen, nachtenlang staat ze aan je bed. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend. Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit viral te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken. En dan is de wraak van de Wylerheks nog niet eens begonnen…


Boekgegevens
Titel: Echo
Auteur: Thomas Olde Heuvelt
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 512  pagina’s
Uitgever: Luitingh-Sijthoff, 2 juni 2020
ISBN: 9789024590414

Echo van Thomas Olde Heuvelt, auteur van het wereldwijd succesvolle Hex, is een huiveringwekkende thriller over obsessie, bezetenheid en de onverwoestbare kracht van de natuur. 
Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt hen het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn. Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt... 
Thomas Olde Heuvelt overtreft zichzelf met Echo. Een verpletterend boek waar je vanaf de gruwelijk spannende openingsscène diep in verdwijnt.dinsdag 16 juni 2020

Ik las: 'Bijna vernietigd - Drie generaties Jappenkamp' geschreven door Claudia BiegelBijna vernietigd
Drie generaties Jappenkamp

‘Toen ik zo oud was als jij, moest ik het kamp in. Toen was mijn jeugd voorbij.’

Bijna vernietigd is gebaseerd op het oorlogsdagboek van Elleke Rosendaal, waarin ze haar jaren in het Tjideng-kamp in Batavia beschrijft. 
Ze is daar ruim drie jaar een onderdrukte gevangene geweest.
Van een levenslustige puber zien we haar veranderen in een cynische jongvolwassene die haar geloof in de mensheid langzaam maar zeker totaal verliest. Haar moeder Anneke speelt een niet onbelangrijke rol in dit alles. Elleke begint een dagboek voor haar vriend Jaap.

“Ze was zo speciaal, zo mooi ook en gevoelig. Ze schreef gedichten en hield een dagboek bij ook al was dat streng verboden en wachtte haar een fikse straf als het uitkwam. Ze kon niet anders, zei ze toen hij haar waarschuwde. Doe dat toch niet meis… je weet de Jappen...

Ellekes dochter groeit op met een moeder die wanhopig probeert van iedere naoorlogse dag een feest te maken. Als de lat zo hoog ligt, kan ontgoocheling niet uitblijven. Ellekes drang naar euforie maakt een normaal gezinsleven onmogelijk. Haar kampervaringen zijn niet alleen bepalend voor haar eigen leven, maar ook voor dat van haar dochter en kleindochter. Oorlogstrauma’s nestelen zich niet alleen in de ziel van degenen die de oorlog daadwerkelijk meemaken maar worden overgegeven aan volgende generaties.

Claudia Biegel beschrijft heel duidelijk hoe ontmoedigend het voor deze mensen geweest moet zijn. Zo veel willen vastleggen voor een ander en bijna niets hebben…

“Elleke telde de pagina’s van het schrift. Nog maar een stuk of elf. Bijna vol dus. Waar haalde ze een nieuw schrift vandaan? Ze moest voortaan nog kleiner schrijven om papier te sparen.”

De in normale druk geprinte vertelling wordt afgewisseld met passages in kleine druk; hier kun je gedeelten uit het dagboek van Elleke meelezen.

Bovendien staat in cursief te lezen hoe wat er later in Amsterdam gebeurde; hoe de oorlog nog doorgewerkt heeft in het gezin van de auteur. is. Dit is heel persoonlijk, maar zonder heel sentimenteel te worden.

“Misschien voelt de moeder zich nu minder eenzaam, hoopt ze. Want dat zegt ze altijd. Dat ze zo vreselijk eenzaam is. Net als Marilyn Monroe. Dat de hele wereld van Marilyn Monroe hield en zij zich toch zo alleen voelde dat ze zelfmoord pleegde.”

Wat me vooral aangesproken heeft is hoe Claudia Biegel heeft neergezet dat de mensen in de kampen steeds minder vrijheid en te eten kregen, zodat ze uiteindelijk niet meer durfden te denken aan of hopen op hun bevrijding.

Mooi om als slot te kunnen lezen over de dochter van de auteur en haar beleving.
Voor mij waren het vier generaties: Anneke, Elleke, Claudia en haar dochter.
Het werd me tijdens het lezen duidelijk dat de tijd soms niet alle wonden heelt… dat is maar een gezegde.

Ik heb ‘Bijna vernietigd – drie generaties Jappenkamp’ graag gelezen.
Respect!


De auteur:

Claudia Biegel (1957) is geboren en getogen in Amsterdam. Ze studeerde culturele antropologie aan de UvA en was jarenlang werkzaam bij VluchtelingenWerk Nederland. Momenteel is als communicatieadviseur verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. Bijna vernietigd is haar vierde boek.

Eerder las ik van Claudia Biegel:

Bijna vernietigd koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Bijna vernietigd
Drie generaties Jappenkamp
Auteur: Claudia Biegel
Genre: geschiedenis
Uitgave: paperback, 224 pagina's
Uitgever: Stichting LM Publishers, juli 2019
ISBN: 9789460225109

Met dank aan Stichting LM Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

maandag 15 juni 2020

Vandaag in de schijnwerpers: 'Mary Copeland - Victoriaanse detective, deel 2' geschreven door Robbert Jan SwiersMary Copeland – Victoriaanse detective, deel 2

Mary Copeland – Victoriaanse detective, deel 2 borduurt voort op de eerste verhalenbundel met vier verhalen van de vrouwelijke detective gedurende de eind jaren tachtig van de 19e eeuw. 
De detectiveserie gaat in op het leven van Mary Copeland, die door haar oom en tante in het London van de late negentiende eeuw wordt opgevoed en zich ontwikkelt tot een detective van allure, die in opdracht werkt van Scotland Yard. 

De vier verhalen in dit deel brengen Mary Copeland naar de wereld van de anarchisten in ballingschap in Londen, de Mediterrané, waar ze in Nice een zaak moet oplossen en weer terug in Londen. Ze krijgt te maken met een seriemoordenaar die het ook op haar heeft gemunt en een zaak rond een bordeel waar schandknaapjes worden misbruikt door welgestelden. Ze wordt daarbij opnieuw geholpen door medewerkers van Scotland Yard, die samen met haar een geheim team vormen. 

De titels van de vier verhalen zijn weer ontleend aan schilderijen of andere kunstwerken uit die tijd, vervaardigd door kunstenaars die behoorden tot de Prerafaëlitische Broederschap of de navolgers daarvan. 
Swiers weet weer op indrukwekkende wijze het London (en Nice) van die tijd neer te zetten, net na The Ripper Murders en voor The London Dock Strike

Leuk weetje: de personages die je tegenkomt in de serie Mary Copeland – Victoriaanse detective (behalve de hoofdpersoon en haar familie) hebben daadwerkelijk bestaan.

De auteur:

Robbert Jan Swiers (Middelburg, 1959) heeft veel publicaties op zijn naam staan: kinderboeken, historie, archeologie, natuur, poëzie, romans en hij werkte mee aan taal- en geschiedenismethodes. Daarnaast is hij actief (geweest) in muziek, muziektheater, film en kleinkunst en werkt hij mee aan actuele ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur.


Bij Uitgeverij Aspekt verschenen eerder onder meer de romans De Landmeter(2013) en De zeven van Strak(2016) en de korte verhalenbundels Een kwestie van schaal (2014), De taal van het water (2014), Het achteloze universum (2015), Belle Epoque (2017) en Mary Copeland - Victoriaanse detective, deel 1 (2019).

Mary Copeland – Victoriaanse detective, deel 2 koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Mary Copeland – Victoriaanse detective, deel 2
Auteur: Robbert Jan Swiers
Genre: detective
Uitgave: paperback, 318 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, april 2020
ISBN: 9789463388696
NUR: 331

Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar.

zondag 14 juni 2020

Ik las: 'Hanze! daar waar de reis naartoe gaat' geschreven door Hans Muiderman, omslagontwerp en typografie door Erik Cox


Hanze! daar waar de reis naartoe gaat

Flaptekst:

Aan het einde van een pad waar de rivier oplost in een baai aan de Oostzee, lees ik op een gevel Hotel Utkiek. Het water in de verte heette tot in de 17e eeuw Dat nie diep en het binnenmeer daarachter, bij het schiereiland Usedom, dat was het Achter water. Waar je de taal herkent voel je je thuis.

Na een reis met zijn camper van Deventer naar Denemarken, de oversteek naar Zweden, over de eilanden Gotland en Farö, door de Baltische Staten en langs de Duitse Oostzeekust, keert de schrijver via Kampen weer terug langs de IJssel om te eindigen bij een oude tante thuis in Zutphen. 
Toch wil hij nog een keer terug naar Farö, in het noorden van de Baltische Zee. Om daar te zoeken naar het doel van zijn reis… 

Mijn mening:

Voor in het boek staat een quote van Linn Ullmann – uit De rustelozen, 2016:
“Zien, herinneren, begrijpen. Alles hangt af van de plaats waar je staat.” 

Onderstaande woorden van de auteur geven duidelijk weer waar het over gaat in het leven: jezelf herkennen in bepaalde situaties op verschillende tijden. In hoeverre is herkenbaar wat je ziet, hoort of ervaart?

“Tijdens het reizen verander ik, onbewust, steeds van perspectief: mijn persoonlijke geschiedenis, die van degenen die ik ontmoet en het verleden van de plek waar ik ben aangeland wisselen elkaar af. Heden en verleden verweven zich als vanzelf. En als de reis vordert vraag ik mij steeds vaker af waar de reis naartoe gaat.”

Bovenstaande is ook heel toepasselijk in deze tijd van strijd tegen racisme die nu (juni 2020) gaande is.
Wat vroeger heel vanzelfsprekend was omdat men dat wat gebeurde niet als een misdaad zag maar als een positief iets: het was tenslotte goed voor het land. Terwijl als je er nu naar terugkijkt, het er toch anders uitziet.

“Wann vergeht die Vergangenheit?”

De auteur haalt herinneringen op over acteurs, actrices, films en auteurs, in het bijzonder Henning Mankell. Hij leest tijdens zijn trip Zweedse Laarzen, het laatste boek van deze auteur. Hierin gaat het met name over de balans van het leven opmaken en het elkaar heel langzaam leren waarderen. De hoofdpersoon Welin fungeerde als zijn alter ego las ik in het nawoord.

Op een van de laatste bladzijden beschrijft Hans Muiderman hoe hij bladert in een boekje over Farö. Datgene wat hij daar leest zal een gedeelte van de titel worden.

quote: 
De naam betekent niet alleen ‘schapeneiland’, lees ik, maar ook ‘daar waar de reis naartoe gaat.’
unquote

Ik heb Hanze! daar waar de reis naartoe gaat heel graag gelezen en waardeer het met 4,5/5*


De auteur:

Als jonge dichter publiceerde Hans Muiderman (Den Haag) in de Groene Amsterdammer, hij schreef en regisseerde voor cabaret. Zijn loopbaan begon hij als docent film en scenarioschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Als auteur en redacteur was hij betrokken bij vele publicaties over kunst, cultuur en media.

Sinds 2010 is hij fulltime schrijver. Zijn debuutroman Souvenir Utopia werd gepresenteerd in 2013. Daarna verschenen twee verhalenbundels. De pers reageerde lovend op deze publicaties. Hij geeft lezingen, treedt op en publiceert in literaire tijdschriften.

Lees meer over de auteur en zijn werk op zijn website.

Van Hans Muiderman verschenen eerder:
Notities op de spiegel (essays)
Souvenir Utopia (roman)
Ik ben hier geboren (korte verhalen)
Als al het andere voorbij is (reisverhalen)
De Roetekavlomsamiep (beeldverhaal, i.s.m. Erik Cox)

N.B.Klik op de gekleurde tekst voor de link naar mijn recensies.

Boekgegevens
Titel: Hanze! daar waar de reis naartoe gaat
Auteur: Hans Muiderman
Genre: bundel reisverhalen
Uitgave: paperback, 128 pagina’s
Uitgever: x-editons, Den Haag
Omslagontwerp en typografie: Erik Cox
ISBN: 978 90 82388 82 4

Hanze! daar waar de reis naartoe gaat koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:
webshop van Boekhandel Douwes

- of rechtstreeks door een e-mail te sturen aan erikedje-imageerikcox.nl

Met dank aan x-editions voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
Het was heerlijk meeliften!

Onlangs won ik via Zin.nl een exemplaar van 'Wij knippen de wind' geschreven door Deborah Campert

Notities van een overgrootmoeder

Wij knippen de wind

Inmiddels heb ik het gewonnen exemplaar ook mogen ontvangen, waarvoor mijn dank aan Zin.nl. Het is een juweeltje! Lekker korte hoofdstukken, je kunt bijna niet ophouden met lezen.

Wil jij een voorproefje?

Sinds Deborah Campert overgrootmoeder is, maakt ze aantekeningen in haar ‘overdagboek’. Daarin noteert ze losse schetsen, overdenkingen, ergernissen, herinneringen en beschrijvingen van haar beslommeringen van alledag. In Wij knippen de wind zijn deze stukken bijeengebracht, samen vormen ze een prachtig kleinood, een intiem portret van een ouder wordende vrouw met een rijk leven.
Met haar sterke pen brengt Deborah Campert haar echtgenoot en hun kleine huiselijke drama’s tot leven, haalt ze herinneringen op aan haar emigratie naar Nederland en aan haar carrière als kunstkoper. Als een ragfijne draad is er steeds de angst voor het vergeten – en het vergeten worden. Maar er is ook luchtigheid en warmte, veelal in de persoon van Vera, haar achterkleindochter.

De auteur:

Deborah Campert (1938) werd geboren in Kansas City, Missouri en kwam in 1959 naar Nederland. In 1970 opende zij Galerie Balans aan de Leidsegracht in Amsterdam en van 1980 tot 2003 was zij de curator van de kunstcollectie van ABN AMRO. Ook maakte ze een aantal documentaires, onder meer over kunstenaar Willem van Malsen en dichter Elly de Waard. Samen met Barbara van Kooten publiceerde ze C’est la vie (2010), over hun jarenlange vriendschap. In Dierbaar (2015) schreef Deborah Campert op geestige en ontroerende wijze over het opruimen van haar grote verzameling kunst, snuisterijen en kitsch.

Boekgegevens:
Titel: Wij knippen de wind
Notities van een overgrootmoeder
Auteur: Deborah Campert
Genre: literaire roman
Uitgave: gebonden, 128 pagina’s
Uitgever: De Bezige Bij, april 2020
ISBN: 978 94 03183 30 5
NUR: 301

Wij knippen de wind koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Met dank aan Zin.nl en De Bezige Bij voor het toezenden van een exemplaar.

vrijdag 12 juni 2020

Vandaag in de schijnwerpers en over een paar dagen beschikbaar: 'Zijn laatste voorstelling' geschreven door Henry de HoonZijn laatste voorstelling

Pien is een grote fan van acteur Alexander Devlin. Opgewonden vertrekt ze naar London als ze de unieke kans krijgt hem te interviewen. De dag erna blijkt hij vermoord. Inspecteur Hemmings van de Londense Metropolitan is wel een beetje verbaasd dat Pien steeds opduikt als het over de zaak Devlin gaat, vooral als ze een andere fan, de Belgische Claudette Fournir, dood aantreft in de kostuumafdeling van de toneelacademie. Haar gehandicapte man Nico reist haar na vanuit Maastricht. Pien moet dan haar aandacht verdelen tussen haar man en de jonge schrijver Richard, die romantische gevoelens voor haar koestert en claimt de zoon van Alexander Devlin te zijn. Haar nieuwsgierigheid wordt Pien bijna fataal. De geest van Alexander Devlin is aan zijn laatste voorstelling bezig als hoofdrolspeler in zijn eigen moordzaak.

Geïnspireerd door eigen ervaringen is Zijn laatste voorstelling de persoonlijkste misdaadroman van Henry de Hoon(1959) tot nu toe. Zijn vorige roman, Lost in London (2017) kreeg een drie sterren recensie in de VN-thrillergids: "..een aangenaam, nuchtere schrijfstijl."

Eerdere spannende boeken van Henry de Hoon zijn De Pont, Dood Vermogen en een trilogie rondom het drielandenpunt in Vaals, Drielandenmoord, Moorddate, Moord op recept.
(bron info: achterflap)


De auteur:

Henry de Hoon (1959) studeerde af aan het conservatorium te Maastricht als pianist. 

Zijn laatste voorstelling reserveert of koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:
Titel: Zijn laatste voorstelling
Auteur: Henry de Hoon
Genre: misdaadroman
Uitgave: paperback, 224 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij TIC, 14 juni 2020
ISBN: 978 94 93048 23 2

Met dank aan Uitgeverij TIC voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

donderdag 11 juni 2020

Vandaag in de schijnwerpers: 'Het zwarte dossier' geschreven door Max van Olden

Een advocaat en haar kind worden bedreigd.
Ze moeten verdwijnen.Het zwarte dossier

Riemke staat er alleen voor met haar zoontje Nils. Nadat haar relatie op de klippen was gelopen bleef ze achter met schulden. Bij een advocatenkantoor op de Zuidas krijgt ze de mogelijkheid haar carrière nieuw leven in te blazen, maar ze stapelt fout op fout en haar toekomst bij het kantoor is onzeker. 
Toch krijgt ze een laatste kans met het zwarte dossier: een loodzware zaak tegen een onderwereldfiguur die al een straf uitzit. De pers kijkt met argusogen toe en de tijd dringt. Als Riemke aan de klus begint kan ze nog niet vermoeden dat behalve haar carrière ook haar leven op het spel staat.

Met Lieve edelachtbare en De juiste man heeft Max van Olden definitief een plek opgeëist in de orde der thrillerauteurs. Met elke nieuwe thriller komt Max van Olden dichter bij de top.

‘Een aanwinst voor het Nederlandse thrillergilde, deze Max van Olden.’ - Trouw

Over De juiste man:
‘Dit scenario is thriller-technisch van onmiskenbare elegantie. Hoe Van Olden problemen oplost, getuigt van grote creativiteit. De juiste man is voor Nederlandse maatstaven ongekend goed.’ - Het Parool


De auteur:

Max van Olden (1973) is advocaat van beroep. Met zijn debuut Lieve edelachtbare won hij de Schaduwprijs 2016 en werd hij genomineerd voor de Hebban Thriller Debuutprijs. In 2017 verscheen De juiste man, een psychologische en gelaagde thriller met een ingenieuze plot, die op de longlist van De Gouden Strop belandde.

Het zwarte dossier koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens: 
Titel: Het zwarte dossier
Auteur: Max van Olden
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 288 pagina’s
Uitgever: Ambo|Anthos uitgevers, 5 juni 2020
ISBN: 978 90 26342 28 8
ISBN: 978 90 26342 29 5 (eBook)

Benieuwd naar wat er nog meer verschijnt bij  Ambo|Anthos uitgevers?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via www.amboanthos.nl/nieuwsbrief