dinsdag 30 september 2014

NTL: 'Belladonna' van Mathilde Hoekstra. Over het snelle zakenleven in Amsterdam, over dromen – en vooral over de vraag hoe ver je kunt gaan om die dromen waar te maken.


Belladonna
Mathilde Hoekstra
(debuutroman)

'Champagne hoort niet te ploffen. Het hoort te klinken als de zucht van een tevreden mevrouw.' De meedogenloze Machteld de Wit is vastbesloten: voor haar dertigste heeft ze het gemaakt. Samen met haar vriend Woody begint ze een ego glossy waarmee ze binnen een jaar miljonair hoopt te worden. Al snel is ze de talk of the town – ze schuimt alle feestjes af, maakt nieuwe vrienden, komt op de radio en staat in de krant. Niets staat haar succes nog in de weg. Maar dan gebeurt er iets wat haar leven volledig op zijn kop zet...
Belladonna is een sprankelend debuut over het snelle zakenleven in Amsterdam, over dromen – en vooral over de vraag hoe ver je kunt gaan om die dromen waar te maken.

Over de auteur: 

Na haar VWO woonde en werkte Mathilde Hoekstra in Parijs, Milaan en Barcelona waar ze shows liep voor Diesel, Tommy Hilfiger en Levi's, figureerde in commercials van Toyota en Nivea en in verschillende internationale bladen stond. Na haar bachelor Nederlandse letterkunde en master Italiaans (aan de Universita degli Studi di Firenze) begon ze haar carrière in Amsterdam bij een interactief reclamebureau. Nu schrijft ze onder andere voor NRCNext, Parool en Red Bull. Samen met haar vriend en hun twee dochters woont ze in Bloemendaal waar ze - zodra de wind aantrekt - op haar kiteboard stapt om snel even een paar rakjes te varen.

Boekgegevens:
Auteur: Mathilde Hoekstra
Genre: roman
Uitgave: paperback, 284 pagina's
Uitgever: LINK, september 2014
ISBN: 978 94 62321 89 2

Ik las: 'Zeik' van Herman BrusselmansZeik

De moordbrigade van Gent loste in het begin van de jaren zestig procentueel gezien de meeste moorden van heel West-Europa op, was de eerste brigade ter wereld die over een allochtoonse inspecteur beschikte, en de chef van de brigade - commissaris Übertrut - had maar één arm. Samen met z'n team, bestaande uit de inspecteurs Zeik, El Bazaz, Compas en Broekgat, probeert hij de Gentse regio vrij te houden van vuige moordenaars. Zullen ze ook in hun opzet slagen als een onbekende misdadiger opduikt die meisjes wurgt en symbolisch bedoelde getallen aanbrengt op hun naakte rug? De tijd dringt, de stress wordt erger, de helse spanning is te snijden. Tot de absolute held van het verhaal, inspecteur Zeik, een gouden ingeving krijgt.

Mijn mening:

Dit boek heeft niets te maken met de literaire thriller zoals ik die gewend ben. Dat was allereerst een schok, maar toen ik verder las heb ik het gezien voor wat het is: een roman van Brusselmans dat bol staat van humor en grof taalgebruik. Het hele verhaal is nergens spannend te noemen.
Het verhaal speelt in 1961 in België en is geschreven door een Vlaams auteur.
Het boek heeft niets met het thrillergenre te maken maar het verbaast me niet dat een tweede Zeik-roman in voorbereiding is met als titel
De moord op de poetsvrouw van Hugo Claus.

Ik ben begonnen in Zeik en heb er eerst een aantal bladzijden uit gelezen en toen weggelegd. Een paar uur later ben ik het weer gaan lezen, nu met een andere insteek en heb me toen toen laten vermaken door de schrijfstijl. Dat is wel gelukt, mag ik zeggen. Maar het is in niets wat het lijkt.
Een boek om als afwisseling te lezen na spannende thrillers en wanneer je behoefte hebt om eens flink te lachen.

Ik waardeer dit boek met 3/5 sterren ***

Over de auteur:

Brusselmans was eind jaren zeventig een vrij succesvolle voetballer. Hij speelde linksbuiten bij Vigor Hamme en Sporting Lokeren, en momenteel heeft hij een eigen minivoetbalclub: De Woody’s, naar zijn overleden hond Woody. In 1981 trouwde hij en vestigde hij zich in Iddergem, in 1986 verhuisde hij naar Gent. In 2005 trouwde hij voor de tweede keer. Herman Brusselmans (1957) publiceerde meer dan zestig romans.
Lees verder op zijn
website.

Koop dit boek via je lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Auteur: Herman Brusselmans
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 192 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Prometheus, september 2014
ISBN: 978 90 446 2572 1
Ook als Ebook verkrijgbaar

maandag 29 september 2014

Ik las: 'De offerschalen van Satan' van Robert Thomson. Een doordringende en beklemmende roman over geweld en geluk, leven en dood.De offerschalen van Satan
~Een doordringende en beklemmende roman over geweld en geluk, leven en dood~

De frivole en onbezonnen Paula van Laken valt tot ieders verbazing voor de onbeholpen charmes van advocaat Marcel Aalbers. Hij komt uit een streng gereformeerd milieu, maar dat vergeeft ze hem. Eenmaal getrouwd ontdekt ze pas wat zijn opvoeding bij hem losmaakt. Paula wordt het doelwit van zijn opgekropte frustraties. In een driftaanval slaat hij haar het ziekenhuis in.

In de twee jaar dat Marcel zijn straf uitzit probeert Paula met hulp van hartsvriendin Jolijn haar leven weer op de rit te krijgen. Mannen heeft ze afgezworen en kinderen krijgen is door de mishandelingen voorgoed van de baan. Dan ontmoet ze de steenrijke Jack. Voorzichtig durft ze weer van het leven te genieten. Maar het noodlot slaat opnieuw toe, heftiger dan ze ooit had verwacht.

Mijn mening:

Een goed gekozen cover. Een afbeelding van een jonge vrouw die heel angstig haar omgeving in de gaten houdt. Deze angst is door bijna het hele verhaal heen voelbaar voor de lezer.
De titel De offerschalen van Satan wordt duidelijk onder het lezen. Het is een verwijzing naar de Bijbel, Openbaring 17 vers 1 tot 5. Knap gevonden, deze titel.

Een boek verdeeld in twee delen, tezamen een verhaal waar je stil van zult worden.
Een heel ander boek qua stijl dan ik van Robert Thomson gewend ben. Maar daarom niet minder, zeker niet!
Een knap geschreven roman over een onderwerp dat helaas aan de orde is, ook in ons kikkerlandje. Aan de buitenkant zie je het niet, maar eenmaal in de cirkel ben je onderworpen aan hun gebruiken. Afschuw-wekkend hoe er met mensen wordt omgegaan!
Niet een roman in de soort van romance-roman maar een heel spannende roman, richting thriller.

De hoofdpersoon is een vrolijke meid die heel beschermd is opgevoed. Ze ziet geen kwaad in andere mensen en denkt dat het allemaal wel mee zal vallen. Niets is minder waar.
Wanneer je denkt dat Paula nu eindelijk de rust en de liefde zal vinden die ze verdient, lopen de rillingen over je rug.
Waarvan ik ook schrok was de vasthoudendheid in kortzichtigheid van sommige personages in het verhaal en de vastberadenheid om te kleineren.
Ik heb dit verhaal even moeten laten bezinken, eer ik deze recensie kon schrijven.

Een enorm goed verhaal en knap geschreven. Ik heb het graag gelezen.

Ik waardeer dit boek met 5/5 sterren. *****


Over de auteur:

Robert Thomson, romanschrijver vanaf 2009, heeft een eigen, soms rebelse kijk op het leven. Het uitwerken van de karakters van en de gebeurtenissen rond zijn personages, waarbij la condition humaine een prominente rol vervult, vindt hij de essentie van een goede roman. Eerder verschenen romans van zijn hand: Een onverwachte erfenis en De zwarte spiegel (2012), Een obsessieve drang (2013).


Bestel dit boek via uw boekhandel of via
Booklight

Boekgegevens:

Auteur: Robert Thomson
Genre: roman
Uitgave: paperback, 250 pagina's
Uitgever: Booklight, september 2014
ISBN: 978 94 91472 66 4
Ook als Ebook verkrijgbaar


zaterdag 27 september 2014

Recensie:'Allemanskind' van Greetje van den Berg


Allemanskind

Samenvatting:

De wereld van Grace Visserman staat op z'n kop als ze ontdekt dat haar doodgewaande vader nog in leven is. Vele jaren lang hebben haar moeder en stiefvader haar het tegendeel wijsgemaakt. Vol onbegrip en wrok vertrekt Grace halsoverkop naar Italië, het land van Davide, haar echte vader. Daar wordt ze hartelijk door hem en zijn familie ontvangen en krijgt ze gastvrij onderdak in zijn huis. Alles lijkt zich ten goede te keren, maar al snel ontdekt Grace dat Davide ernstig ziek is.
In de weken die volgen, proberen ze zoveel mogelijk tijd samen door te brengen. Davide vertelt over zijn verleden, over zijn liefde voor haar moeder Hylkje, en hoe het zo verkeerd kon aflopen.
Na zijn dood weigert Grace terug naar Nederland te gaan, mede doordat ze inmiddels heeft kennisgemaakt met de aantrekkelijke Christophe. Op een dag ontdekt ze dat de praatjes die over hem de ronde doen, waar blijken te zijn en ze vertrekt gedesillusioneerd naar huis.
Tijdens de afwezigheid van Grace heeft Hylkje geprobeerd haar leven weer op te pakken, maar door alle gebeurtenissen blijken er veel onverwerkte emoties boven te komen.
En het herstellen van de band met haar oudste dochter is ook al niet eenvoudig.

Mijn mening:

Ga mee op reis...

De zorgvuldige manier waarop de auteur zich heeft verwoord, laat duidelijk de invloed zien van de studie psychologie. Heel diepgaand en zuiver tot op de graat de karakters en onhebbelijkheden beschrijvend maakt deze karakters tot personen van vlees en bloed.
Lees mijn recensie verder op Hebban Romance.

Over de auteur:

In 1985 verscheen de eerste roman van Greetje van den Berg (1959, Zwolle) bij uitgeverij West-Friesland. Hoewel ze nooit had gedroomd van een carrière als schrijfster, kan ze zich een leven zonder schrijven niet meer voorstellen.
Inmiddels zijn er drieënveertig titels van haar hand verschenen en heeft zij zich een geheel eigen plaats onder een grote, trouwe lezerskring verworven. De onderwerpen zijn heel divers, zoals bijvoorbeeld zinloos geweld, alcoholisme of onterechte verdenking van kindermisbruik. Je zou kunnen zeggen dat ze haar onderwerpen kiest vanuit een zekere nieuwsgierigheid.
Uiteraard moet er voor elk boek uitgebreid onderzoek worden gedaan en dat vindt ze een belangrijk, maar ook heel prettig onderdeel van haar werk.
Als ze niet met een boek bezig is, schrijft ze korte verhalen, teksten en columns. Ook draagt ze haar kennis via workshops graag over aan anderen en deelt ze haar ervaringen op schrijversgebied tijdens lezingen die ze door het hele land geeft. Ze woont in Emmeloord.

Een mooi interview met deze auteur op de site van de uitgever lees je hier. Klik op het tabje: 'interview'.
Kijk ook even op haar website.

Auteur: Greetje van den Berg
Genre: roman
Uitgave: paperback, 228 pagina's
Uitgever: Ellessy, 30 november 2013
ISBN: 978 90 86602 36 0Koop dit boek via uw boekhandel of via
Bol.com

NTL: 'De negen cirkels' van Terrence Lauerhohn. Een verhaal over trouw en wantrouw, over een onmogelijk geachte vriendschap.De negen cirkels

‘De negen cirkels’ gaat over een onmogelijk geachte vriendschap en over trouw en wantrouw. Het speelt zich af in de negen cirkels van de hel (vrij naar Dante Alighieri’s ‘Inferno’).

Xahubub is een demon en gidst zondaars naar de cirkels waar ze hun straf moeten ondergaan. Jack is een van hen. Hij is echter allerminst bereid om vrijwillig mee te gaan. Als Xahubub er niet in slaagt om Jack naar de negende cirkel te brengen, zal hij zelf de straf krijgen die Jack verdient.

Onderweg ontstaat er een wederzijds begrip tussen beiden, dat zelfs tot een soort van vriendschap uitgroeit, ondanks hun tegenstrijdige doelen. Die vriendschap wordt echter danig op de proef gesteld door de inmenging van Xahububs duivelse echtgenote, Ishtra. Zij heeft Lucifer verleid en heerst sindsdien over de hel.

Zij en haar echtgenoot hebben ruzie met elkaar. Ishtra probeert met haar leger ‘Nachtstrijders’ en de wrede, schizofrene kolonel Ismraham te voorkomen dat Xahubub slaagt in zijn opdracht als gids.
Jack raakt al snel in de echtelijke ruzie verwikkeld en wordt er de dupe van.

De hel verwordt in dit boek tot een chaos.
Humor wordt daarbij niet door de schrijver vermeden.
Klik op deze link naar de boektrailer.


Over Terrence Lauerhohn 


Terrence is geboren op 31 mei 1960 in een Brabantse wieg te ’s Hertogenbosch. Pas op 51 jarige leeftijd is hij begonnen met schrijven. Zijn eerste (bescheiden) uitgave was de korte Sciencefictionroman, 'Noptula', die goede reviews ontving.

Sindsdien heeft hij meegedaan aan verschillende schrijfwedstrijden, met bovengemiddeld resultaat, en zijn een zestal kortverhalen van hem in bekende magazines en in minder bekende uitgaven gepubliceerd.

Hij houdt zich het liefst niet aan een bepaald genre binnen de verbeeldingsliteratuur, zodat zijn grenzeloze fantasie alle richtingen van het onwerkelijke kan inslaan.

Het auteurschap blijkt zijn passie te zijn, ontdekte hij. Een passie die blijft groeien en daarmee ook zijn wil om een uitzonderlijke roman te schrijven.
Met de roman 'De negen cirkels' hoopt hij daarin te slagen.

De negen cirkels op facebook (klik ook even 'info' open)
Terrence Lauerhohn op facebook
Kijk ook op de website van Terrence Lauerhohn


Boekgegevens:
De negen cirkels

Auteur: Terence Lauerhohn
Genre: Dark fantasy
Uitgave: paperback, 230 pagina's
Uitgever: Zilverbron, september 2014


ISBN: 978 94 90767 78 5

NTL: 'In het niets verdwenen' van A.J. Cross. Voor fans van Patricia Cornwell en Kathy Reichs


Dr. Kate Hanson is forensisch psycholoog en werkt bij het coldcaseteam van de plaatselijke politie. Als het skelet van de al vijf jaar vermiste tiener Molly ontdekt wordt, krijgen Kate en haar collega's de zaak onder hun hoede. Hoe dieper ze op de zaak ingaan, hoe gruwelijker de aanwijzingen worden.
De vondst van een tweede skelet overtuigt Kate ervan dat het hier om een moordenaar gaat die niet zal stoppen tot hij opgepakt wordt. Kan Kate de moordenaar op tijd vinden om te voorkomen dat hij een volgend slachtoffer maakt?

Over de auteur:
A.J. Cross is het pseudoniem van een forensisch psychologe, dus zij weet als geen ander wat haar personages tegenkomen in hun dagelijks werk. In het niets verdwenen is haar debuut.Boekgegevens:
Auteur: A.J. Cross
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 430 pagina's
Uitgever: De Fontein, september 2014
ISBN: 978 90 2612 992 6
Oorspronkelijke titel: Gone in Seconds

maandag 22 september 2014

Ik las: 'Lege steden' van Jasper Polane. Het spannende eerste deel in de serie: De onzichtbare maalstroom.Twee identieke steden, gelegen in parallelle werelden: een victoriaans aandoende stad, die in de gaten wordt gehouden door gedachtelezers, en een modernere versie, waar de bevolking de beschikking heeft over uitzonderlijke apparaten.

Wetenschapper Werner Boren wordt ontvoerd en van de ene wereld naar de andere wereld gebracht om daar te werken aan de geavanceerde machines. Heike Krim, een jonge vrouw die bij de inquisitie werkt, probeert hem op te sporen. Dan ontdekt Werner een derde mysterieuze versie van de stad, die niet zo verlaten is als hij lijkt...
LEGE STEDEN verhaalt over sociale onderdrukking, religieuze vervolging, wetenschappelijke ontdekkingen en verschrikkelijke nachtmerries. Het is het eerste deel van Jasper Polane's fantastische cyclus DE ONZICHTBARE MAALSTROOM.

Mijn mening:

Een échte pageturner! Ik had het boek in een paar dagen uit gelezen. Je bent steeds benieuwd naar wat er staat te gebeuren en hoe het verder zal gaan met de personen in het verhaal.
De karakters zijn heel goed beschreven wat maakt dat je met de personages mee kunt leven, ze worden als echte personen tijdens het lezen.
Verschillende verhaallijnen die door de wijziging in lettertype goed te volgen en te combineren zijn. Je kunt het verhaal op deze manier volgen in de wereld waar het zich afspeelt, zonder dat het warrig wordt.

Wat de boventoon voert is het gevoel van angst. Angst in wat er kan gebeuren en angst voor de medemens. Is hij of zij wel hoe je denkt dat hij/zij is? Zijn ze te vertrouwen of moet je op je hoede zijn.
Wat is waarheid? Het ligt er aan wie het mag beoordelen, zo blijkt.

Het verhaal laat zien dat iets alleen maar onmogelijk is, wanneer nog niet alle mogelijkheden bekend zijn. Dat vond ik mooi om te lezen.
Een ander gevoel dat ik kreeg is de wetenschap dat hoe meer je weet, des te meer vragen je zult hebben.

In dit verhaal reis je met Werner, Heike en Edison naar een andere wereld en naar een andere tijd. Je weet niet wat je overkomt! Op sommige passages ben je blij dat je een lampje aan kunt knippen, dat zegt wel wat denk ik. Het gevaar is niet tastbaar. Loeispannend!
Het is niet allemaal fantasy wat de klok slaat in dit boek, veel is herkenbaar. Ook liefde, lust, haat en bedrog komt aan de orde. Alles wat in onze wereld aanwezig is.

Een bijzonder onverwacht einde waardoor je het volgende deel uit de serie zeker niet wilt missen. Dat is mijn mening.

Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren. **** Een aanrader!

Over de auteur :
Jasper Polane (1973) is schrijver, regisseur en oprichter van Quasis Uitgevers. Als scenarist schreef hij tekenfilmseries voor televisie. Er zijn een aantal kinderboeken van zijn hand verschenen bij Just Publishing. Lege steden is zijn eerste boek voor volwassenen. Hij woont met zijn gezin in Leiderdorp.

Website Quasis Uitgevers: www.quasis.nl.

Koop dit boek bij je lokale boekhandel of via:
Cosmox

Boekgegevens:
Auteur: Jasper Polane
Genre: fantasy
Uitgave: paperback, 288 pagina's
Uitgever: Quasis Uitgevers, 2014
ISBN: 978 94 92099 00 6


vrijdag 19 september 2014

NTL: 'Na Melanie' van Svea Ersson. Een psychologische thriller.


Na Melanie


Het vrijstaande huis in de geboortestreek van haar vriend Jochem leek perfect. De grote tuin maakte het uitstekend geschikt voor een gezin met kinderen, Rosalins grootste wens. Eenmaal in Haarwoude aangekomen, vervaagt Rosalins geluksgevoel snel. De vorige bewoonster blijkt zichzelf van het leven te hebben beroofd en Jochems ex, Suzan, woont op nog geen vijf kilometer afstand. Terwijl Rosalin wanhopig probeert zwanger te worden, dringt het verleden zich aan haar op. Wat heeft zich vroeger in het huis afgespeeld? Waarom wordt Rosalin bedreigd als ze daar achter probeert te komen? Welke rol speelt Jochem? En wie is de vader van de baby van Suzan?


Over de auteur: 
Hoewel haar naam anders doet vermoeden is Svea Ersson wel degelijk Nederlands. Ze werd in 1965 in Heemskerk geboren. Haar achternaam dankt ze aan haar opa, een Zweedse zeeman die met een Nederlands meisje trouwde. Svea won in 2008 de manuscriptenwedstrijd uitgeschreven door Verbum Crime. De jury was onder de indruk van haar beeldende schrijfstijl en enorme fantasie. Svea is getrouwd en heeft een zoontje.
Kijk ook even op haar website.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Auteur: Svea Ersson
Genre: psychologische thriller
Uitgave: paperback, 350 pagina's
Uitgever: De Crime Compagnie, september 2014
ISBN 978 94 961091 21 5
Ebook 978 94 61091 46 8


NTL: 'Tijdloos' de debuutroman van Sybold Deen


Tijdloos ~ zoektocht naar de werkelijkheid


Gebeurtenissen in het schemergebied tussen droom en realiteit, een fictieve reis naar Mars, een dementerende vader, een stukgelopen huwelijk, maar ook een nieuwe liefde én de drang tot schrijven vormen de ingrediënten voor een intrigerende zoektocht naar de werkelijkheid.

Over de auteur:


Sybold Deen (1962) kon al als kind en tiener heel goed tekenen en wilde graag striptekenaar worden. Dat bleek niet haalbaar.
Sybold was lange tijd werkzaam in de wereld van marketing en reclame, maar besloot in 2013 dat hij verhalen wilde gaan schrijven. Het resultaat is Tijdloos.


Boekgegevens:
Auteur: Sybold Deen
Genre: roman/novelle
Uitgave: paperback, 240 pagina's
Uitgever: Lycka till Förlag, mei 2014
ISBN: 978 94 92040 00 8


NTL: 'Dogma' van Anne Eekhout. Genomineerd voor de Bronzen Uil. Bovendien op de longlist van de AKO-literatuurprijs!In Dogma neemt een groep studenten zich voor een uiterst controversiële documentaire te maken waarin een van hen zelfmoord zal plegen. De vijf – één vrouw en vier mannen – doen om beurten verslag van de gebeurtenissen tijdens het maken van de documentaire, maar ook van de uitwerking die dit project heeft op hun gedachten en geweten. Hoe dichter de climax nadert, des te prangender de vraag wordt of ze hun plan ook echt gaan uitvoeren. Want gaandeweg veranderen de verhoudingen in de groep op dramatische wijze…

Bekijk hier de boektrailer.

Over de auteur:


Anne Eekhout werd in 1981 geboren in Hilversum. Na middelbare school, een stukje MBO-opleiding, heel erg veel verschillende callcenterbanen (bij inmiddels allang opgeheven marktonderzoeks-bureaus, betaaltelevisie-bedrijven en telecomaanbieders) en nog een keer een MBO-opleiding, ging ze Rechtsgeleerdheid studeren in Amsterdam, waar het idee voor Dogma werd geboren. Lees verder op haar website.

NTL: 'Zeik' van Herman Brusselmans. Zijn thrillerdebuut!


De moordbrigade van Gent loste in het begin van de jaren zestig procentueel gezien de meeste moorden van heel West-Europa op, was de eerste brigade ter wereld die over een allochtoonse inspecteur beschikte, en de chef van de brigade - commissaris Übertrut - had maar één arm. Samen met z'n team, bestaande uit de inspecteurs Zeik, El Bazaz, Compas en Broekgat, probeert hij de Gentse regio vrij te houden van vuige moordenaars. Zullen ze ook in hun opzet slagen als een onbekende misdadiger opduikt die meisjes wurgt en symbolisch bedoelde getallen aanbrengt op hun naakte rug? De tijd dringt, de stress wordt erger, de helse spanning is te snijden. Tot de absolute held van het verhaal, inspecteur Zeik, een gouden ingeving krijgt.

Over de auteur:

Brusselmans was eind jaren zeventig een vrij succesvolle voetballer. Hij speelde linksbuiten bij Vigor Hamme en Sporting Lokeren, en momenteel heeft hij een eigen minivoetbalclub: De Woody’s, naar zijn overleden hond Woody. In 1981 trouwde hij en vestigde hij zich in Iddergem, in 1986 verhuisde hij naar Gent. In 2005 trouwde hij voor de tweede keer.
Lees verder op zijn website.

NTL: 'De onderkant van sneeuw' van Ilse Ruijters


Huiveringwekkende psychologische thriller over schuld, verlies en de scheidslijn tussen goed en kwaad.

Hoe onschuldig ben je als je per ongeluk iemand doodrijdt?
Een jonge vrouw rijdt per ongeluk een peuter dood en verdrinkt in een zee van schuldgevoelens. Wanneer een jaar na dato haar eigen dochter met de dood wordt bedreigd, verliest ze de grip op zowel haar leven als haar gedachten. Zit ze onbewust zelf achter de dreigementen en is dit een manier om zichzelf te straffen? Of probeert één van haar vele vijanden haar gek te maken? In een uiterste wanhoopspoging zoekt de vrouw hulp bij een psychiater, maar dan lijkt haar leven pas echt te ontsporen…

Over de auteur: 

Ilse Ruijters is freelance tekstschrijfster en columniste. Ze schrijft voor bladen als
Cosmopolitan en Fab Magazine. Nadat ze een aantal schrijfwedstrijden won, schreef ze met De onderkant van sneeuw haar debuut.

NTL: 'Thuis in Virgin River' van Robyn Carr. Dit boek lees ik samen met Not Just Any Book leesclub14 oktober 2014 verschijnt bij uitgeverij Harlequin Thuis in Virgin River, een romantische roman van Robyn Carr.

Het enige wat Melinda Monroe wil is weg. Weg uit Los Angeles, waar het leven druk is en gecompliceerd en alles haar herinnert aan Mark - haar overleden man. In een opwelling reageert ze op een advertentie waarin gevraagd wordt naar een verpleeg- en verloskundige voor Virgin River, een klein dorpje in Californië. Dit zou weleens precies de verandering kunnen zijn die ze nodig heeft! Helaas, het beloofde schattige huisje in idyllische omgeving blijkt een aftandse blokhut aan een modderweg te zijn, waar ze met haar stadse cabrio meteen in vast komt te zitten. En de plaatselijke arts die ze zou assisteren, doet ronduit vijandig tegen haar. Inpakken en wegwezen, denkt ze dus, maar een vondelingetje gooit roet in het eten. Eerst onderdak vinden voor de baby, besluit ze. En eerst misschien ook beter kennismaken met die knappe eigenaar van de plaatselijke bar? Het lijkt wel of er telkens weer dingen zijn die haar in Virgin River houden. Zou ze dan toch haar thuis gevonden hebben?


Over de auteur:
Zevenentwintig was Robyn Carr toen haar eerste boek werd uitgegeven, en sindsdien zijn er meer dan dertig titels van haar hand verschenen. Toch duurde het een flink aantal jaren voordat ze haar stijl echt gevonden had, namelijk tot ze aan de Virgin River-serie begon.
Haar streven is om boeken voor vrouwen te schrijven - boeken die grappig zijn zonder flauw te worden, die het leven in al zijn facetten beschrijven zoals het is en die de kracht van vrouwen weergeven. In de enorm populaire Virgin River-serie maakt ze die droom waar.
Robyn heeft twee volwassen kinderen en woont met haar echtgenoot in Las Vegas.

donderdag 18 september 2014

Ik las: 'De Monogram Moorden' geschreven door Sophie Hannah. Een ode aan Agatha Christie!De Monogram Moorden

De titel van de nieuwe Agatha Christie is wereldwijd bekendgemaakt: The Monogram Murders!
In mei is de titel bekendgemaakt van de nieuwe Agatha Christie die wereldwijd op 8 september aanstaande is verschenen: 'The Monogram Murders'. Het nieuwe Hercule Poirot mysterie zal voor de Nederlandstalige markt 'De Monogram Moorden' gaan heten.

'De Monogram Moorden' speelt zich af in 1929. Poirots rustige avondmaal in een Londens etablissement wordt verstoord als een opgejaagde, jonge vrouw hem toevertrouwt dat iemand op het punt staat haar te vermoorden. Ze is doodsbang, maar zegt dat het recht zal zegevieren als ze dood is, en ze smeekt Poirot geen onderzoek te verrichten in het geval van haar dood.

Later die nacht worden drie mensen dood aangetroffen in een fancy Londens hotel. De moordenaar heeft drie sinistere aanwijzingen achtergelaten, een bij elk lichaam. Al snel is Hercule Poirot verwikkeld in de zaak en terwijl hij alles op alles zet om de bizarre stukjes van de puzzel in elkaar te zetten, maakt de moordenaar zich klaar om weer toe te slaan...

Een detective die je moet lezen als je Agatha Christie-fan bent! In heel veel beschrijvingen zijn de bekende Poirot-kenmerken terug te vinden. Dit samen met de aanwezige humor en een spannend plot is het een knap verhaal geworden.
Op het eind wordt alles tot in detail uitgelegd door Poirot, de onovertroffen detective!

Catchwood, Poirots politievriend van Scotland Yard zoals hij zichzelf beschrijft, doet heel erg denken aan Hastings. De trouwe steun en toeverlaat van de Poirot uit de Agatha Christie-boeken. Ietwat langzaam van begrip, maar slaat de spijker meestal op de kop met zijn uitspraken. Vaak achteraf pas als zodanig herkend door hemzelf. Poirot wijst hem er steeds weer op.

Het is geen werk van Agatha Christie, maar dat wist ik al. Toch: in het begin moest ik daar aan wennen, ook aan het gebruik van sommige woorden die de Poirot van Agatha Christie niet in de mond genomen zou hebben. Wanneer hij over iemand van het vrouwelijk geslacht spreekt, bijvoorbeeld. Of wanneer hij een dame een leugenaar noemt, terwijl het onderzoek nog loopt. Je gaat vergelijken, maar dat moet je niet doen! Het zijn tenslotte twee verschillende auteurs.
Maar eenmaal daar aan gewend, las ik het boek vlot uit. 

Na deze opmerkingen gemaakt te hebben, denk ik dat Sophie Hannah een ware ode geschreven heeft aan Agatha Christie met dit boek De Monogram Moorden. Ik heb het als dusdanig graag gelezen. 
Een goede detective, zonder meer!

Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren ****

Over de auteur:

Sophie Hannah (1972) is een Engelse bestseller-auteur van romans, thrillers, kinderboeken en poëzie. Haar boeken worden uitgegeven in 27 landen en werden bekroond met onder andere de Crime Thriller of the Year Award en de Specsavers National Book Award. Sophie Hannah woont met haar man en twee kinderen in Cambridge.

Middels een YouTube video op www.agathachristie.com onthult Sophie Hannah persoonlijk de titel en vertelt de fans en pers over dit bijzondere project.
Klik op onderstaande link voor het filmpje: http://www.agathachristie.com/christies-work/stories/the-monogram-murders/541

Auteur: Sophie Hannah
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: Mistral
ISBN: 978 90 48822 05 8

Ook als Ebook verkrijgbaar.

Koop dit boek via je lokale boekhandel of via
Bol.com

woensdag 17 september 2014

Ik las: 'De midlifeclub' van Karin Belt. Een spannende debuutroman!De Midlifeclub  ~ een spannende debuutroman ~

Op de achterflap:

Femke leidt niet het leven waarvan ze ooit droomde. Als zorgzame moeder en praktische echtgenote lijken de dagen zich als vanzelf te vullen. Langzaam maar zeker is ze veranderd in een grijze muis die het liefst joggingbroeken draagt. Waar is die ondernemende, aantrekkelijke vrouw gebleven die ze ooit was? Wanneer is ze zichzelf zo kwijtgeraakt?

Dan leert ze drie kleurrijke vrouwen kennen, die elk jaar samen naar Frankrijk gaan om daar precies te doen waar ze zin in hebben. Femke gaat mee, in de hoop zichzelf terug te vinden.

Gaandeweg blijkt dat Femke de plaats inneemt van vriendin nummer vier, die spoorloos verdwenen lijkt te zijn. Wie was deze vrouw? Waarom voelt ze zich zo met haar verbonden? Femke komt steeds dichter bij de waarheid, maar niet iedereen is daar blij mee…

De uitgever:
De midlifeclub van Karin Belt is een spannende roman over vier Vinex-vrouwen, een motorvakantie en een verdwenen vriendin. Femke Harbers verhuist met haar gezin naar een Vinex-wijk waar ze bevriend raakt met een stel intrigerende vrouwen: de midlifeclub. De vriendinnen gaan jaarlijks op motorvakantie naar Frankrijk en dit jaar mag Femke mee. Gaandeweg blijkt dat Femke de plaats inneemt van vriendin nummer vier, die spoorloos is verdwenen. Wie is deze Hazel en wat is er met haar gebeurd?

De midlifeclub, het debuut van Karin Belt, is niet alleen een herkenbaar verhaal over vrouwelijke krachten en wijsheden die zich openbaren rond de veertig, maar ook een wervelende motor-roadtrip met een bloedstollende ontknoping. Voor lezers van De dinsdagvrouwen en Zadelpijn en ander damesleed.

Wat vond ik er van?

Eerst even over Vinex:

Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar de meeste mensen weten niet wat een vinexwijk is. Een woonwijk is een Vinexwijk indien de bouw voortkomt uit de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra.
De naam Vinex is een afkorting voor “Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra”. In deze notitie zijn zogenaamde Vinex-locaties aangewezen voor duizenden nieuwbouwwoningen. Het zijn uitbreidingsplannen aan de rand van bepaalde grote steden.

Over het boek:

Wat me opviel was dat de sfeer en de omgeving zo prachtig beschreven zijn door de auteur. Ze speelt met woorden. Zoals het gebruik van 'Vigne' en 'Hêtraie'. 'Vigne' is de plaats in Frankrijk waar het zich afspeelt en is tevens een verwijzing naar wijngaarden (in vino veritas ~ de waarheid is in de wijn). 'Hêtraie' is een vochtig loofbos met vooral beuken en tevens een dorpje in de buurt van Vigne.
Je ruikt gewoon de vochtige aarde en proeft als het ware de wijn.

Het eerste deel beschrijft het moment waarop Femke besluit om met de drie vriendinnen naar Frankrijk te gaan, ondanks dat ze het gevoel blijft houden dat ze iets voor haar verborgen blijven houden.
Er is in het leven van Femke iets gebeurd wat ze niet zo maar kan vergeten.
De klok terugdraaien en stilzetten op het moment dat je op je gelukkigst bent. Kon het maar. De Femke die ik vroeger was, als jong meisje, die kon vergeven..... Die eigenschap was ik zomaar kwijtgeraakt. Ergens onderweg was-ie blijven liggen, en ik wist niet mee waar.

In het tweede deel zijn ze aangekomen in Vigne en de spanning stijgt. De vrouwen geven zich steeds meer bloot en niets is zoals het lijkt. Voor het eerst sinds lange tijd verlangt Femke weer naar haar Rutger zoals hij nu is en niet naar de man zoals hij was toen ze elkaar leerden kennen.
Het lijkt er op dat Femke en de verdwenen vriendin meer met elkaar gemeen hebben dan alleen hun uiterlijk. Ik heb het gedaan, omdat het kan.

Het is een bijzonder verhaal met een verbazingwekkende afloop. Ik ben blij dat ik al 57 jaar ben en dus wellicht over een eventuele midlife-crisis heen ben.

Ik heb het boek graag gelezen en geeft het zeker 3/5 sterren ***

Over de auteur: 
Karin Belt (1970) is historica en werkt als stewardess. Ze woont in Eindhoven, in een vinexwijk, met haar man en twee kinderen. De midlifeclub is haar debuutroman. Karin Belt heeft veel vanuit haar eigen omgeving als inspiratie gebruikt voor deze roman. Niet alleen de vinexwijk, maar ook het gevoel van ‘is dit het nu?’ waar veel vrouwen tussen de 35-55 jaar mee te maken krijgen.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:


Auteur: Karin Belt
Genre: roman
Uitgave: paperback, 318 pagina's
Uitgever: Ambo/Anthos, 2014
ISBN: 978 90 47204 35 0

Ook als Ebook verkrijgbaar


dinsdag 16 september 2014

NTL: 'De offerschalen van Satan' door Robert Thomson


De offerschalen van Satan.
~Een doordringende en beklemmende roman over geweld en geluk, leven en dood~

De frivole en onbezonnen Paula van Laken valt tot ieders verbazing voor de onbeholpen charmes van advocaat Marcel Aalbers. Hij komt uit een streng gereformeerd milieu, maar dat vergeeft ze hem. Eenmaal getrouwd ontdekt ze pas wat zijn opvoeding bij hem losmaakt. Paula wordt het doelwit van zijn opgekropte frustraties. In een driftaanval slaat hij haar het ziekenhuis in.

In de twee jaar dat Marcel zijn straf uitzit probeert Paula met hulp van hartsvriendin Jolijn haar leven weer op de rit te krijgen. Mannen heeft ze afgezworen en kinderen krijgen is door de mishandelingen voorgoed van de baan. Dan ontmoet ze de steenrijke Jack. Voorzichtig durft ze weer van het leven te genieten. Maar het noodlot slaat opnieuw toe, heftiger dan ze ooit had verwacht.

Over de auteur:


Robert Thomson, romanschrijver vanaf 2009, heeft een eigen, soms rebelse kijk op het leven. Het uitwerken van de karakters van en de gebeurtenissen rond zijn personages, waarbij la condition humaine een prominente rol vervult, vindt hij de essentie van een goede roman. Eerder verschenen romans van zijn hand: Een onverwachte erfenis en De zwarte spiegel (2012), Een obsessieve drang (2013).

Ik las: 'De zilveren ster' van Jeannette Walls. Een prachtig verhaal over moed.De zilveren ster

De zuivere en simpele waarheid is zelden zuiver en nooit simpel. ~ Oscar Wilde

Californië, 1970. 'Bean' is twaalf jaar en haar zusje Liz is vijftien wanneer hun moeder, de artistieke Charlotte, hen voor de zoveelste keer in de steek laat. Ze heeft genoeg geld voor de meisjes achtergelaten om het een paar maanden uit te houden. Op een dag komt Bean uit school en ziet ze een politieauto voor de deur staan. Liz en zij besluiten te vluchten voordat ze in handen van de kinderbescherming vallen. Ze gaan bij hun oom Tinsley in Virginia wonen, in een groot huis dat al enkele generaties in de familie is. Daar zal Bean ontdekken wie haar vader is en waarom haar moeder destijds haar ouderlijk huis in Virginia verliet.

Mijn mening:

Ik heb dit boek in één ruk uitgelezen! Een bijzonder aangrijpende roman, zonder meer!
Je leeft als lezer mee met deze mensen, vooral met de kinderen. Mede omdat hun moeder om de een of andere reden niet om kan gaan met hetgeen er in hun leven gebeurt. Vooral haar eigen leven lijkt een aaneenschakeling van beproevingen, waarvoor ze blijft vluchten.

Machtsmisbruik door volwassenen en hoe niemand daar tegenin kan gaan, of wil gaan. Ook de omgeving doet of hun neus bloedt, want ook zij zijn afhankelijk. Het gebeurt helaas overal.
Hoe de een met machtsmisbruik omgaat is vaak helemaal anders dan hoe de ander het hoofd boven water probeert te houden en het zelfrespect niet wil verliezen.

Verbazingwekkend te zien dat nota bene Liz helemaal verkikkerd is op de emoe's, een soort loopvogel die lijkt op struisvogels. Is het een kwinkslag van de auteur om deze dieren in het verhaal te verwerken? Denk aan de uitdrukking 'de kop in het zand steken'. De emoe's zijn nomaden en blijven niet lang op dezelfde plaats. Is het voedsel op, trekken ze weer verder.

'Bean' is nog maar 12 jaar, maar een vechter van de eerste orde en niet op haar mondje gevallen. Ze heeft zeker mijn sympathie gekregen. Wat een karakter zeg! Hun familie bestaat nog maar uit een paar personen, die stuk voor stuk anders zijn. Ongeveer alles zit ze tegen in hun leven.
Het is ontroerend om te zien hoe ze ondanks hun verschillen en hun verwachtingen in het leven, van elkaar blijven houden.

Tijdens het lezen wordt duidelijk waarom voor deze titel is gekozen. Een goede titel voor dit verhaal over moed.

Ik heb dit boek graag gelezen en waardeer het met 5/5 sterren *****

Over de auteur: 

Jeanette Walls groeide op in West Virginia. Ze werkte jarenlang als journaliste in New York. Haar bekroonde Het glazen kasteel en Ontembare paarden werden internationale bestsellers, waarvan de rechten aan meer dan twintig landen zijn verkocht.

Boekgegevens:

Auteur: Jeanette Walls
Genre: roman
Uitgave: paperback, 304 pagina's
Uitgever: The House of Books, 15/09/2014
ISBN: 978 90 44344 84 4

Ook als Ebook verkrijgbaar ISBN: 9789044344851

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via: