vrijdag 31 januari 2020

Mag ik uw aandacht voor: 'Duizend graden in de schaduw', geschreven door Gijs van Middelkoop

Een fietsreis dwars door Australië


Duizend graden in de schaduw


In Australië schijnt meestal de zon, en de mensen zijn er heerlijk laid-back. Dat klinkt als een ideale fietsbestemming. Daarom nemen Gijs van Middelkoop en zijn vriendin Aimée een logisch besluit: ze gaan coast-to-coast door Australië fietsen.

Vijfduizend kilometer, van Perth naar Sydney.

De Australiërs ontvangen hen met open armen en geven ongevraagd advies. Bruce de rundvee-inseminator legt hen uit hoe slangen en kamelen je reisplannen kunnen verstoren. In Coober Pedy ontmoeten ze Alan en Christy, een Australisch stel, dat hen waarschuwt dat het op verlaten boerderijen flink kan spoken. Met Marilyn Monroe praten ze over ouderwets snoepgoed, dat zo lekker kan zijn, dat het je bijna overweldigt. En mountainbiker Jack verleidt Aimée en Gijs tot een wel heel avontuurlijk uitstapje.

Fietsen in Australië betekent reizen door hete, droge woestijngebieden. De outback is hard, bloedheet en mensonvriendelijk. Maar ook avontuurlijk en ruig. Je moet je staande zien te houden tussen allerlei gevaarlijke en minder gevaarlijke dieren: kangoeroes, dingo’s, gifslangen, roodrugspinnen en koala’s. Gelukkig zijn er altijd de Australiërs om uit te leggen hoe je in al dit natuurgeweld overeind kan blijven. Ze leggen je zelfs uit, dat dertig graden Celsius als koel kan worden ervaren. Als je dat maar wilt.

Nee, een makkelijke reis wordt het alles bij elkaar niet. Maar gelukkig hebben Gijs en Aimée altijd nog elkaar…

Duizend graden in de schaduw is een levendig, humoristisch en onderhoudend reisverhaal over hedendaags Australië.

Een heerlijk boek om te lezen bij een glas koud bier.
(bron info: Uitgeverij Elmar)


De auteur:

Gijs van Middelkoop (1969) was een ervaren OG-taxateur tot hij besloot dat hij veel te jong was om ongelukkig te zijn. Hij werd reiziger en schrijver.
Elke reis maakt hij samen met zijn vriendin Aimée van Lijf, die ook veel van de foto's in het boek voor haar rekening nam.

Neem ook een kijkje op zijn website.

Duizend graden in de schaduw koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:
Titel: Duizend graden in de schaduw
Auteur: Gijs van Middelkoop
Genre: reisverhaal met foto's en kaarten
Uitgave: paperback, 256 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Elmar, november 2019
ISBN: 978 90 38927 09 1
NUR: 508


Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een exemplaar.

donderdag 30 januari 2020

In de brievenbus: 'De slag in het Kralingse Bos', geschreven door Esther Vermeulen.


De slag in het Kralingse Bos
Bureau MaRit deel 8

In het Kralingse Bos in Rotterdam vindt een grimmige confrontatie plaats. Als privédetective Marit Johansen van een beroemd filmechtpaar een ogenschijnlijk ongevaarlijke opdracht accepteert, begeeft ze zich in een subcultuur waarvan de buitenwereld het bestaan niet kent. 
Op haar geheimzinnige speurtocht kruist haar pad zich met dat van Dix Boeks, rechercheur van de politie Rotterdam, die haar waarschuwt voorzichtig te zijn. Samen met haar collega's in crime, de eigenzinnige Jack Stevens en de aan een rolstoel gekluisterde Olaf, lijken de vele nachtelijke uurtjes in het Erasmus MC beloond te worden. 
Of is niets wat het lijkt en is haar zoektocht nog niet ten einde?
(bron info: achterflap)


De auteur: 

Esther Vermeulen studeerde economie aan de HES Rotterdam, heeft een gezin en werkt parttime bij een IT-bedrijf. Haar boeken spelen zich deels af in haar geboorteplaats Rotterdam, maar beperken zich niet tot de stadsgrenzen.

Eerder las ik van Esther:

De slag in het Kralingse Bos koopt u bij 

Boekgegevens:
Titel: De slag in het Kralingse Bos
Reeks: Bureau MaRit #8
Auteur: Esther Vermeulen
Genre: Detective, Roman
Uitgave: paperback, 288 pagina's
Uitgever: ED Vermeulen Books, februari 2020
ISBN: 978 94 92078 09 4
ISBN: 978 94 92078 10 0 (eBook bij Kobo)
NUR: 331

Met dank aan ED Vermeulen Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Vandaag in de schijnwerpers: 'De Laatste Profeet op Gliese', geschreven door Han Peeters



De Laatste Profeet op Gliese

Dit boek is het derde deel in de serie De laatste Profeet en staat geheel op zichzelf, waardoor het niet noodzakelijk is de voorgaande delen gelezen te hebben.

OrlandO keert met Elise terug naar de aarde. 
Ze laten 1.700 mensen op de planeet Gliese achter om de exoplaneet op een hoger niveau van beschaving te brengen. 
Wat de gemoederen bezighoudt is dat er op Gliese piramiden (zoals in Egypte) in aanbouw zijn, maar de bouwers zijn vertrokken en het is ongewis of zij zullen terugkeren. 
Dan wordt er een ondergronds rijk aangetroffen, eveneens in aanbouw. De Glienezen staan voor grote raadsels. Ondertussen proberen Marjolein en Niels de planeet in goede banen te leiden, de voedselproductie op orde te brengen en de rust te bewaren.
(bron info: achterflap)


De auteur:
Op de  website van Han Peeters:
"Ik heb in mijn leven veel meegemaakt. Teveel om daar in een korte tekst weergave van te doen. Mijn verhaal is te vinden in mijn autobiografie 'Afscheidsboek'. Als je dat boek gelezen hebt, dan weet je precies wie ik ben."

Eerder las ik van deze auteur:

De Laatste Profeet op Gliese koopt u via uw lokale boekhandel of 

Boekgegevens:
Titel: De Laatste Profeet op Gliese
Reeks: De Laatste Profeet - deel 3
Auteur: Han Peeters
Genre: fantasy, science fiction, thriller
Uitgave: paperback met illustraties, 232 pagina's
Uitgever: Davey Jones Publishing, december 2019
ISBN: 978 94 62172 74 6
ISBN: 978 94 62172 75 3 (eBook)


Met dank voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

maandag 27 januari 2020

Van de auteur van 101 Dalmatiërs: De dagboeken van Cassandra Mortmain - Dodie Smith



De dagboeken van Cassandra Mortmain

"Ik schrijf dit terwijl ik in de gootsteen zit"

Treed binnen in de wereld van de 17-jarige Cassandra Mortmain: drassige weilanden, een oude toren hoog boven op de heuvel, een vader, die ooit een boek schreef waar hij heel beroemd mee werd, maar die daarna nooit meer een pen heeft aangeraakt, een stiefmoeder die zelfs van oude gordijnen nog iets excentrieks weet te maken en een zus... die alleen maar mooi is.

Over een periode van acht maanden en drie volgeschreven dagboeken verder beschrijft Cassandra Mortmain haar bijzonder familie en hun leven in een afbrokkelend kasteel, midden op het Engelse platteland.

Maar dan komt het rustig voortkabbelende bestaan van de Mortmains in een stroomversnelling: op het nabijgelegen landgoed zijn nieuwe buren neergestreken! Amerikanen nog wel, en ze schijnen steenrijk te zijn. Moet de oudste dochter daar niet aan gekoppeld worden, zodat alle geldproblemen van het gezin in één klap zijn opgelost? Cassandra zelf zet ook de eerste schreden op het liefdespad: ze wordt verliefd, voor de eerste maal in haar leven.

I Capture the Castle verscheen voor het eerst in 1949 en werd meteen een bestseller. De auteur, Dodie Smith, schreef nog een boek dat heel beroemd werd: 101 Dalmatiërs. Beide uitgaven zijn altijd in het Engels leverbaar geweest, werden verfilmd en herschreven voor theater en musical. 
De dagboeken van Cassandra Mortmain is een nieuwe Nederlandse vertaling van deze prachtige klassieker.
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Cassandra wil graag een roman schrijven. Haar vader heeft ooit een prachtwerk afgeleverd en ondanks dat hij niets meer geschreven heeft, kennen alle personages in het boek zijn werk. 
Cassandra wil zich bekwamen in het schrijven door het bijhouden van dagboeken, waarmee ze een snelschrift kan ontwikkelen. In de drie dagboeken worden alle gebeurtenissen neergeschreven, zowel de mooie, als de minder mooie en niet te vergeten de vreselijke dingen waar Cassandra soms ook mee geconfronteerd wordt.
Opgroeien gaat niet altijd zonder slag of stoot en het gezin leeft helaas al een tijdje in armoede, zelfs zo erg dat op ieder dagboekje aangegeven wordt hoeveel het schrift gekost heeft. Dat was niet altijd zo. 

"Toen vader in de gevangenis zat, woonden we in een pension in Londen. Moeder had het geen prettig idee gevonden om naast de over-de-omheining-springende buurman te blijven wonen. Bij zijn vrijlating besloot vader een huis op het platteland te kopen. Ik denk dat we er in die tijd financieel redelijk goed voorstonden, omdat Jacob Wrestling fantastisch goed verkocht had voor zo'n onalledaags boek. Ook hadden mijn vaders lezingen nog veel meer opgebracht dan de verkoop van het boek. En moeder had haar eigen inkomen."

Cassandra maakt zich zorgen om hun vader omdat ze niet zeker weet wat hij doet als hij zich van de rest van het gezin afzondert; ze hoopt eigenlijk dat hij aan een nieuw boek werkt, maar ze heeft haar bedenkingen.

De dagboeken van Cassandra Mortmain is door de prettige schrijfstijl een meeslepend en onderhoudend boek geworden, waarin de humor zeker niet ontbreekt. Denk niet dat het verhaal ergens saai is, want niets is minder waar. 
De personages worden heel duidelijk aan de lezer voorgesteld, waardoor deze het idee krijgt dat het bekenden zijn over wie men over leest. 

"Er komt mist opzetten over de akkers. Waarom is zomermist romantisch en herfstmist alleen maar droevig?
Het was mistig op midzomeravond, en mistig toen we de dageraad tegemoetreden. 
Hij zei dat hij terug zou komen. Nu kan ik alleen nog in de kantlijn schrijven. Ik hou van je, ik hou van je, ik hou van je."

Na het lezen van deze laatste woorden sloeg ik het boek dicht met een zucht en betreurde het feit dat ik nooit zou weten hoe het verder zou gaan met de levens van deze mensen.


De auteur:
(1896 – 1990)

Dorothy Gladys ‘Dodie’ Smith werd geboren in 1896 in Lancashire, Engeland en was een van de meest succesvolle toneelschrijfsters van het begin van de 20ste eeuw.

Haar eerste roman, I capture the castle (Nederlandse titel: De dagboeken van Cassandra Mortmain) schreef ze toen ze tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar man in de Verenigde Staten woonde. Net als het latere 101 Dalmatiërs, dat ze ook schreef, werd het onmiddellijk een bestseller.

In 1954 werd het boek bewerkt tot een toneelstuk, en in 2003 kwam de verfilming. In Engeland is I capture the castle sinds de eerste druk uit 1949 altijd in druk leverbaar geweest. Het was Dodie’s lievelingsboek.

Dodie Smith overleed in 1990.

De dagboeken van Cassandra Mortmain koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: De dagboeken van Cassandra Mortmain
Auteur: Dodie Smith
Genre: Young adult 15+
Uitgave: paperback, 368
Uitgever: Uitgeverij Karmijn, januari 2016
ISBN: 978 94 92168 06 1
Oorspronkelijke titel: I capture the castle
Vertaald door: Hannie Tijman


Met dank aan Uitgeverij Karmijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

dinsdag 21 januari 2020

Ik las: 'Ongehoorzaam', geschreven door Naomi Alderman



Ongehoorzaam

Wanneer een geliefde rabbijn overlijdt, komt diens dochter Ronit over uit New York en verheugt zich op het weerzien met vrienden uit haar jeugd in Hendon, een Londense wijk. Maar al snel wordt duidelijk dat ze haar milieu ontgroeid is. 
Wanneer Ronit haar jeugdvriendin Esti weer ontmoet, die een heel ander pad is ingeslagen, worden de twee vrouwen gedwongen hun verleden onder ogen te zien, evenals de moeilijke keuzes die zij afzonderlijk hebben moeten maken.
(bron info: achterflap) 

Mijn mening: 

Ronit vliegt terug naar haar geboortedorp voor de begrafenis van haar vader en laat haar New Yorkse leven als fotografe even voor wat het is. Als ze daar komt aangewaaid is ze niet meer zo orthodox als ze was toen ze vertrok en zeker niet iedereen is even blij om haar terug te zien. Vooral haar jeugdvriendin Esti lijkt het vervelend te vinden en gedraagt zich heel anders dan vroeger. Ze waren voordat Ronit naar New York moest vertrekken meer dan alleen maar vriendinnen en hadden een relatie die verborgen moest blijven voor de rest van de orthodox-joodse gemeenschap.

Wanneer de inmiddels getrouwde Esti plotseling Ronit kust wordt dat gezien door een aantal personen en de herinneringen aan vroeger komen weer boven in de gemeenschap. Er wordt geroddeld en vanaf dat moment lees je ook steeds meer over de gevoelens van Esti en wat ze daar mee doet.

De personages van Ronit, Esti en Dovid zijn goed uitgewerkt; hierdoor is het voor de lezer goed te volgen hoe hun gedragingen tot stand komen. Je leert enorm veel over het joodse geloof. 
De verklarende woordenlijst achter in het boek was voor mij onmisbaar tijdens het lezen.

"...ik kwam naar voren om hem op een wang te kussen. Hij stapte naar achteren en schudde lichtjes zijn hoofd. Dat was ik vergeten. Dat mag niet. Een vrouw aanraken die niet je echtgenote is. Zelfs een hand geven zou niet zijn toegestaan. Ik slikte de verontschuldiging die bij me opkwam in, want het laatste wat ik wil is me verontschuldigen dat ik niet meer ben zoals zij."

Naomi Alderman heeft heel goed de beklemming weergegeven van de orthodox-joodse gemeenschap waarover het in Ongehoorzaam gaat en hoe de vele regels het maken van keuzes belemmert. Ongehoorzaamheid is geen optie binnen dat milieu. 

"Als enige van alle wezens die uit de mond van de Heer zijn voortgekomen, hebben mensen een vrije wil...
...Wij zijn uniek, wij kunnen luisteren naar de bevelen van God, we kunnen ze begrijpen en toch kunnen we ervoor kiezen er geen gehoor aan te geven. Dat, en niet meer dan dat, geeft onze gehoorzaamheid haar waarde."

Ik heb Ongehoorzaam graag gelezen en waardeer het boek met 4,5/5*



De auteur:

Naomi Alderman (1974) is auteur en gamedesigner. Op zeer jonge leeftijd won ze de Orange Award for New Writers, in 2007 werd ze ‘Sunday Times Young Writer of The Year’ en een van Waterstones' ‘25 Writers for the Future’.  Ze schreef online games voor Penguin, de BBC, en ze schrijft tegenwoordig geregeld voor 'The Guardian'.

Naomi Alderman leeft zelfs in haar studententijd in Oxford de joodse wetten na en nam pas in 2006 afstand van haar religie met de publicatie van deze prachtig geconstrueerde debuutroman Ongehoorzaam.

Van haar roman De macht zijn tot nu toe meer dan 540.000 exemplaren verkocht in Engeland en de Verenigde Staten. De macht werd genomineerd voor de Orwell Prize 2017, won de Women’s Prize for Fiction en wordt bewerkt tot televisieserie door Sister Pictures. 

Lees HIER mijn recensie van De macht.

Ongehoorzaam is haar debuut en is in 2017 verfilmd met Rachel Weisz en Rachel McAdams in de rollen van Ronit en Esti.


Ongehoorzaam koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Ongehoorzaam
Auteur: Naomi Alderman
Genre: roman
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, november 2018
ISBN: 978 90 25452 71 1
ISBN: 978 90 25452 72 8 (eBook)
NUR: 302
Originele titel: Disobedience
Vertaald door: Auke Leistra


Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

maandag 20 januari 2020

Vandaag in de schijnwerpers: 'Niemand zoals hij', geschreven door Lucia van den Brink

Niemand zoals hij, de debuutroman van Lucia van den Brink, is een ontroerend verhaal over de reis van een eenzame kleindochter op zoek naar haar opa, vol karate en origami.


Niemand zoals hij

Renke heeft haar opa Pieter al een tijd niet gezien als ze op een dag pakketjes van hem ontvangt, met Post-its, origami kraanvogels en dagboekfragmenten.

Opa Pieter is naar Japan vertrokken nadat hij gediagnosticeerd was met de spierziekte als. Waar Renke alle tijd van de wereld heeft, weet hij dat zijn dagen geteld zijn. Hij probeert er het beste van te maken en wil karatetraining volgen bij zijn vriend Yamada. Doordat hij langzaamaan afscheid moet nemen, krijgt de schaduwzijde van zijn persoonlijkheid soms de overhand. Op die momenten schrijft hij in zijn dagboek.

Als Renke haar baan verliest, reist ze opa achterna in een ultieme poging hem nog te leren kennen. In Nederland was ze dagelijks bezig met het delen van haar leven op haar blog en socialmediakanalen, maar tijdens haar reis komt ze er juist achter dat niet alles te delen valt. Hoe graag ze dat ook wil.

Niemand zoals hij van Lucia van den Brink is een prachtige, sprankelende roman over de breuklijnen in ieders leven, van een jong en veelbelovend talent.
(bron info: Ambo|Anthos)

Lees de eerste bladzijden uit het INKIJKEXEMPLAAR bij bol.com.

De auteur:

Lucia van den Brink (1991, Zoetermeer) studeerde Japans en journalistiek aan de Universiteit van Leiden. Ze publiceerde in De Optimist, Extaze, Editio, The Tittymag en De Revisor. Ook treedt ze regelmatig op spoken word-festivals op. Lucia van den Brink beoefent Wado-ryu karate op hoog niveau.

Neem ook een kijkje op haar WEBSITE.

Niemand zoals hij koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:
Titel: Niemand zoals hij
Auteur: Lucia van den Brink
Genre: roman
Uitgave: paperback, 248 pagina's
Uitgever: Ambo|Anthos, januari 2020
ISBN: 978 90 26347 57 3
ISBN: 978 90 26347 58 0 (eBook)


Met dank aan Ambo|Anthos voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

vrijdag 17 januari 2020

Vandaag in de schijnwerpers: 'Armoede in Nederland', geschreven door Robert Jan Blom



Armoede in Nederland

In dit boek laten we alle partijen aan het woord die met armoede en schulden te maken hebben. Naar schatting worstelen twee miljoen Nederlanders met armoede. Uiteraard wordt gesproken met mensen die arm mogen worden genoemd, vanwege een laag inkomen, door scheiding, werkloosheid en schulden. Mensen die er zonder hulp niet uitkomen. Ook praten wij met vertegenwoordigers van hulporganisaties, politieke partijen, wetenschap en lokale overheid.

Dit complete werk brengt de situatie over armoede in Nederland in beeld en samen met geïnterviewden en gastschrijvers wordt gezocht naar oorzaken en oplossingen. Zodat armoede, zoals het vroeger was, nooit meer mag gebeuren en de armoede-van-nu wordt gestopt. 
(bron info: achterflap)

Armoede en schulden in de praktijk
Oorzaken en oplossingen
Hulporganisaties & politiek
Overheid & wetenschap

Deze eerste woorden uit de inleiding maken benieuwd naar meer:

"Armoede gaat niet alleen over geld. Armoede gaat over eenzaamheid, wanhoop, ziekte, isolement, sociale uitsluiting, verdriet en een vurig verlangen naar een klein beetje aandacht en warmte van onze doorgaans rijke samenleving."

De auteur:

Robert Jan Blom (Rotterdam, 18 juni 1948) is een Nederlandse politicus, bedrijfseconomisch en bedrijfskundig adviseur en publicist. Van deze schrijver-journalist verschenen 136 boeken. Tot zijn omvangrijk en gevarieerd oeuvre behoren tientallen managementboeken, journalistieke werken, korte verhalen, poëzie, romans en cadeauboeken.
Robert Jan Blom studeerde economie, is werkzaam als analist van bedrijfskundige en economische vraagstukken, publicist en politicus.
Robert Jan Blom heeft zich ook ontwikkeld tot een deskundige op het terrein van de alternatieve geneeskunde.
Lees hier mijn recensie over Volksgeneeskunde.

Meer over de auteur op zijn website.

Armoede in Nederland koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:
Titel: Armoede in Nederland
Auteur: Robert Jan Blom
Genre: sociaal economisch geschiedenis
Uitgave: paperback, 412 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, december 2019
ISBN: 9789463387873
NUR: 696


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar.

donderdag 16 januari 2020

Vandaag in de schijnwerpers: 'Dames op de Herengracht', geschreven door Margareth Hillebrandt


Dames op de Herengracht

Het verhaal:

Het is eind jaren zeventig als drie jonge vrouwen – Dorine, Julia en Lily – elkaar ontmoeten tijdens een schildercursus in Griekenland. Daar ontwikkelt zich een hechte vriendschap. Veertig jaar later besluiten ze met elkaar te gaan samenwonen in een monumentaal pand op de Herengracht in Leiden. Ze doen elkaar een belofte: We gaan hier verticaal in en er pas horizontaal weer uit. Dolf, een flamboyante zeventiger, hospiteert als nieuwe bewoner. Vanaf dat moment is het gedaan met de rust. De geschiedenis lijkt zich te herhalen, met al haar pijnlijke details.

Als bij Julia de ziekte dementie wordt geconstateerd maakt dat de situatie voor Dorine, die een constante innerlijke strijd voert tussen vriendschap en eigenbelang, niet makkelijker.

Dames op de Herengracht is een roman die gaat over vriendschap, loyaliteit en schuldgevoel.
(bron info: LetterRijn)

Lees een stukje uit het INKIJKEXEMPLAAR bij bol.com.

De auteur:

Margareth Hillebrandt groeide op in Leiden. Haar inspiratie voor de roman Dames op de Herengracht verkreeg ze door haar jarenlange ervaring  in de ouderenzorg, waar ze werkte als projectmedewerker voor een aantal grote innovatieve projecten.

Van Margareth verschenen eerder onder andere de thriller Jeugdzonde en de roman Obsessie.

Dames op de Herengracht koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Dames op de Herengracht
Auteur: Margareth Hillebrandt
Genre: roman
Uitgave: paperback, 240 pagina's
Uitgever: LetterRijn, november 2019
ISBN: 9789491875908
ISBN: 9789491875915 (eBook)

woensdag 15 januari 2020

Ik las: 'November Road', geschreven door Lou Berney

Twee vreemden op de vlucht vinden elkaar onderweg


November Road

Het verhaal:

Franks geluk is op. Als trouwe boef onder maffiabaas Marcello
leerde hij dat iedereen vervangbaar is. Nu is hij aan de beurt: hij
weet iets over de moord op J.F. Kennedy en Marcello ziet hem
liever dood dan levend. Het is dus tijd om te vluchten.

Charlotte is achtentwintig en moeder van twee dochtertjes.
Haar man is een goedzak, maar ook een hopeloze zuipschuit en
hun leven samen zit op een dood spoor. Ze wil ervandoor.

Zo ontmoeten twee vreemden elkaar onderweg. Voor Frank is
Charlotte de perfecte dekmantel. Voor Charlotte is Frank haar
ticket naar een nieuw leven. Ze vinden elkaar en voor het eerst
wil Frank meer dan alleen overleven. Hij wil leven. Iedereen is
vervangbaar behalve de vrouw van wie hij houdt. En dat kan hun
beiden het leven kosten…
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

De moord op J.F. Kennedy staat onuitwisbaar in het geheugen gegrift van de personages in deze thriller. Naar mijn mening had het een roman genoemd mogen worden. Ik ben daarom niet minder onder de indruk.

"De president was doodgeschoten. Charlotte wist niet helemaal zeker of dat wel tot haar doordrong. In de bank had ze gezien hoe Hope Norton alle mappen uit haar handen had laten vallen, terwijl Bonnie Bublitz van de kas in huilen uitbarstte. En hoe Vernon Phipps in trance de bank uit liep, en een stapel briefjes van vijf dollar liet liggen."

In November Road volg je behalve de verhaallijn van Frank Guidry en de verhaallijn van Charlotte, ook de handelingen en gedachten van Barone. Hij is in opdracht van Carlos Marcello op zoek naar Frank.

Heel rustig, overeenkomstig de manier van handelen in de zuidelijke staten van de VS worden zowel de gebeurtenissen als de gesprekken neergezet door Lou Berney. De tegenstellingen in de VS in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt zijn goed voelbaar: de jaren zestig van de vorige eeuw. Gewelddadig handelen en onschuld gaan hand in hand en men kijkt uit naar rust.

"Guidry was niet bang om dood te gaan. Hij was doodsbang om dood te gaan. Maar vooral omdat hij niet op een gruwelijke manier dood wilde gaan."

De vlucht van Frank en Charlotte wordt prachtig beschreven, maar hun manier van handelen is vrij voorspelbaar. Wat ik echter niet had verwacht is het einde van November Road.

Ik heb November Road graag gelezen.


De auteur:

Lou Berney is auteur van vier romans, die bekroond zijn met verschillende
prijzen. Zijn korte verhalen verschenen in The New Yorker. Hij geeft daarnaast les aan de universiteit van Oklahoma, waar hij ook woont.

November Road koopt u bij uw lokale boekhandel of bij


Boekgegevens
Titel: November Road
Auteur: Lou Berney
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: HarperCollins Holland, oktober 2018
ISBN: 978 94 02731 00 2
ISBN: 978 94 02756 73 9 (eBook)
NUR: 305
Originele titel: November Road
Vertaald door: Jaap Mutsaers


Met dank aan HarperCollins Holland voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

donderdag 9 januari 2020

Vandaag in de schijnwerpers: 'Ik weet wat je deed', geschreven door Viviane Gerits



Ik weet wat je deed

Jef is meer dan twintig jaar gelukkig gehuwd met Mia. Ze hebben een zoon, Tim. Op een dag gebeurt het ondenkbare: Jef gaat vreemd. Dat creëert voor hem een intens groot dilemma. Hij staat voor de keuze.
Gaat hij zijn misstap opbiechten of zwijgt hij?
Hij neemt de verkeerde beslissing. De gevolgen zijn niet te overzien.

Bekijk HIER de boektrailer van Ik weet wat je deed.

De auteur:

Viviane Gerits (1956) is geboren in Antwerpen en studeerde gezondheidspsychologie.
Haar fascinatie, proberen te begrijpen waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen, is terug te vinden in haar verhalen. Ze schreef naast kortverhalen twee feelgood romans:
‘Hond in een Kegelspel’, 2015 en ‘Witte zwanen, grijze zwanen’, 2016.
'Ik weet wat je deed' is haar eerste thriller.

Boekgegevens:
Titel: Ik weet wat je deed
Auteur: Viviane Gerits
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 198 pagina's
Uitgever: Ambilicious, december 2019
ISBN: 9789492551856
NUR: 305

Ik weet wat je deed koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:
bol.com
Bruna.nl
BookSpot
Libris
AKO
Standaard Boekhandel


Met dank aan Ambilicious voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

dinsdag 7 januari 2020

Ik las: 'Blauwe Bonen', geschreven door Terrence Lauerhohn



Blauwe Bonen

Aan mijn ontreddering

Men zegt over mij dat ik een monster onder mensen ben... Genade, het woord ken ik, de betekenis eveneens, en verschillende synoniemen. Daar houdt het op, voor mij is het verder een onbelangrijk woord. Ik ben doof voor de schreeuwers in mij. Zoek in mij, maar ik beloof u een hopeloze speurtocht naar menselijkheid. Weeg mij en mijn loden hart zal u verpletteren. Verander mij, het zal uw laatste daad zijn. Ik heb mijn leven lief zoals het is, donker en eenzaam.

(De Crooner)

Daer gy in "t geraes en gedonder van "t geschut moet staen, dat u de blauwe bonen om de ooren vliegen.
(Desiderius Erasmus)

"Een intrigerend en meeslepend verhaal over een wereld die we zelden zien."
(auteur Anthonie Holslag)
(bron info: achterflap)

Mijn mening: 

Meteen al in de proloog maak je kennis met het werk van de hoofdpersoon en zijn ervaringen tijdens het uitoefenen van zijn werk. Lees en huiver!

In de hoofdstukken daarna stelt De Crooner zich aan de lezer voor en komt werkelijk tot leven. Hij is geen fictief figuur meer, maar is een mens van vlees en bloed geworden. De Crooner beschrijft voor in het boek ook hoe hij geworden is tot wat hij is: de dood.

"Als ik bij iemand aanklop is het altijd iemand anders die wil dat ik aanklop. een gerechtvaardigde engel der wrake ben ik echter net zo min als een psychopaat. Ik ben eenvoudigweg de dood, een uiterst menselijke gedaante ervan, en  sterven is een onlosmakelijk onderdeel van het leven, benodigd om het te vervolmaken."

Nu wordt door De Prikker op hem gejaagd in opdracht van Stolten, de grote baas waarvoor niemand een bijnaam durft te verzinnen uit angst voor de gevolgen. De Crooner weet niet hoe De Prikker er uit ziet maar is wel bekend met de resultaten van zijn werk en is hiervan onder de indruk. Hij weet dat hij enorm op moet passen.

Als lezer zie je hoe eenzaam De Crooner moet zijn en door het veranderen van zijn gevoelswereld kun je toch een beetje meeleven met deze duistere persoon,

De kennis van de auteur van geschiedenis en mythologie levert geweldige beschrijvingen van gebeurtenissen op.

"De gedaante van de boerin schemert door de walm heen...
...Boudica op oudere leeftijd. Maar deze bejaarde is even onverzettelijk op haar ijzeren ros, als de echte legendarische Keltische koningin was op een rijdier van vlees en bloed...
...Leviathan sleept een verre neef achter zich aan. Het is een getande gruwel. Hij hakt, schuurt, snijdt met malende spiesen."

Het verrassende einde van dit gruwelijk goed sinister verhaal is de kers op de taart! Ik heb het heel graag gelezen en waardeer het met 4,5/5*.


Eerder las ik van Terrence Lauerhohn:

De auteur:

Terrence Lauerhohn is geboren in 1960 en lag toen in een Brabantse wieg te 
's-Hertogenbosch. Tegenwoordig woont hij in Rilland (Zeeland). Pas op 51-jarige leeftijd is hij gaan schrijven. Met zijn donkere pen weet hij thriller- en horrorliefhebbers tot op de laatste punt geboeid te houden.

Blauwe Bonen koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:
Titel: Blauwe Bonen
Auteur: Terrence Lauerhohn
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 195 pagina's
Uitgever: Ambilicious, 30 november 2019
ISBN: 978 94 92551 81 8
NUR: 332


Met dank voor het toezenden van een recensie-exemplaar voor mijn deelname aan de blogtour van Blauwe Bonen.