vrijdag 30 juli 2021

Vandaag in de schijnwerpers: 'Het festival' geschreven door Peter J.L.M. Bernink

 Afpersing. Bedreiging. Corruptie.


Het festival


Het grote jaarlijkse festival van Terschelling, Waar, wordt voor het tweede jaar achtereen afgeblazen als gevolg van een pandemie. Als Johan Barg, directeur van Waar, vervolgens spoorloos verdwijnt met het totale festivalvermogen, slaat de wanhoop toe.

Militante actiegroeperingen, gasboringen en megalomane nieuwbouwprojecten in de duinen maken dat de sfeer op het eiland nog gespannener raakt. Wanneer er een lijk aanspoelt op de Noordsvaarder, is de chaos compleet. Niemand voelt zich nog veilig en de politie probeert de onrust te beteugelen.

Als de moordenaar onvindbaar blijkt en er nog meer slachtoffers vallen, wordt de hulp van eilandkenner en misdaadonderzoeker Koch ingeschakeld. Maar dan wordt Koch zelf door duistere krachten beschuldigd van corruptie en komt de dreiging wel heel dichtbij.

De auteur:

Peter J.L.M. Bernink (1944) werd geboren in Enschede. Na zijn studie geneeskunde in Amsterdam vertrok hij naar Groningen om te promoveren en cardioloog te worden. Met groot genoegen was hij vervolgens als cardioloog werkzaam in het Martiniziekenhuis te Groningen. 
In 2014 verscheen zijn eerste thriller Geen weg terug. Na Valse hoop (2015), Kwade vrienden (2016), Het Icoon (2017), Gifgas (2018), Zoutzuur (2019) en De weldoener (2020), is Het festival zijn achtste thriller.
(bron info: Uitgeverij Palmslag)

Het festival koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:

Titel: Het festival
Auteur: Peter J.L.M. Bernink
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 368 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, juli 2021
ISBN: 9789493059948
NUR: 305
Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar

donderdag 29 juli 2021

Ik las: 'Oververhit' geschreven door Inge SpaanOververhit

Het is de 28-jarige Jolijn gelukt haar leven in te richten zoals ze het zelf graag ziet. 
De enige dissonant vormt haar relatie met de getrouwde Bastiaan; een obstakel op haar uitgestippelde pad dat ze graag opgelost zou zien. Het lijkt te lukken en het geluk lacht haar toe, tot de eerste tegenslag zich aandient en dat blijkt het begin van een reeks te zijn. 

In eerste instantie houdt Jolijn vast aan toeval en pech, tot er een moment komt dat ze niet meer kan ontkennen dat iemand het op haar heeft gemunt. Maar hoe kan ze terugvechten als ze niet weet tegen wie en waarom? Zal Jolijn tijdig achterhalen hoe ver de onbekende zal gaan en hoe groot het gevaar is dat ze loopt?
(bron info: achterflap)

De auteur:

Een accountant die een thriller schrijft? Het bestaat. Inge Spaan (1980) werkt sinds de afronding van haar studie accountancy in de beroepsgroep die door velen als één van de saaiste wordt gezien. Gelukkig kan ze haar creativiteit kwijt in het schrijven van boeken en verhalen. Haar debuut Oververhit is hiervan het resultaat. Inge is geboren en woonachtig in de Achterhoek.


Mijn leeservaring:

Jolijn is het hoofdpersonage in Oververhit. Het eerste hoofdstuk draagt haar naam en hier leren we haar al een beetje kennen. De volgende hoofdstukken hebben als titel de naam van het personage uit wiens gezichtspunt we dat onderdeel van het verhaal lezen.
Maar… er is bijna altijd een 'maar' in een boek te vinden. 
Behalve de hoofdstukken met een naam als titel lees je zo nu en dan een hoofdstuk waar geen naam boven staat; wie is deze persoon vroeg ik me dan af. Het leek me een engerd. Dat gevoel werd steeds sterker.

De vriendschap met Marith is heel belangrijk voor Jolijn. Marith ziet de relatie van Jolijn met Bastiaan als een belemmering voor het geluk van haar vriendin.

Al snel lees je over incidenten die niet toevallig kunnen zijn; één keer kan natuurlijk wel maar niet keer op keer. Wie is de boosdoener en waarom gebeurt dit? 

“Ze zet een paar passen in de richting van de deur en met één hand duwt ze tegen de houten deurknop. Kansloos. Ze omvat de knop met beide handen en duwt nogmaals. Zo hard als ze kan. Nu wordt het serieus. Met haar volle gewicht duwt ze tegen de houten deur die een kwartiertje geleden nog zonder problemen openging. Nu niet meer. Ze trekt en duwt en rammelt, tot ze vol ontzetting vaststelt dat de deur niet open kan. 
Ze zit opgesloten.”

De personages zijn duidelijk neergezet door de auteur. De diverse perspectiefwisselingen verhogen de spanning en nodigen uit om snel verder te lezen. Op een gegeven moment denk je dat je weet hoe de vork in de steel zit, maar je zult zeker verrast worden door de ontknoping.
Op de allerlaatste bladzijden overvalt je een onheilspellend gevoel en je hoopt tegen beter weten in dat dit niet écht de laatste bladzijden zijn...

Inge Spaan heeft met ‘Oververhit’ een knap thrillerdebuut neergezet. Dit smaakt zeker naar meer.Oververhit koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:

Titel: Oververhit
Auteur: Inge Spaan
Genre: feelgood thriller
Uitgave: paperback, 248 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij LetterRijn, 26 juni 2020
ISBN: 978 94 91875 97 7


Met dank aan uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Vandaag in de schijnwerpers: 'Complotdenkers' geschreven door Maarten Reijnders

 Hoe gevaarlijk zijn QAnon, nepnieuws en samenzweringstheorieën?Complotdenkers 

Wat beweegt complotdenkers? Zijn het paranoïde geesten of lijkt hun geloof in samenzweringstheorieën eigenlijk nog het meeste op religie? Journalist Maarten Reijnders dompelde zich jarenlang onder in de wereld van de samenzweringsgelovigen.

Hij sprak verscheidene Nederlandse complotdenkers. Van een herhaaldelijk veroordeelde ex-journalist die de jacht heeft geopend op pedo-netwerken tot een anti-vaccinatieactiviste die ervan overtuigd is dat de Holocaust zwaar wordt overdreven. Tevens sprak de auteur een succesvolle ondernemer die meent de moord op John F. Kennedy te hebben opgelost als ook een oprichter van een politieke partij die de luchtmacht wil inzetten tegen chemtrails sproeiende vliegtuigen.

In deze geactualiseerde editie van Complotdenkers besteedt Reijnders uitgebreid aandacht aan coronacomplotten, QAnon en de antisemitische wortels van deze samenzweringsfantasie over een geheime satanische elite. Ook legt hij uit hoe je een complottheorie kunt herkennen, waarom iedereen wel eens geneigd is om te vallen voor de verleiding van de samenzweringstheorie en waarom dat gevaarlijk is.

De auteur:

Maarten Reijnders (1976) is freelance journalist. Hij studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en de London School of Economics. Hij was medeoprichter van het e-zine Smallzine (1996-2004) en schreef onder meer voor Trouw, Webwereld en Bright. 
Reijnders website: www.rohypnol.nl

Complotdenkers koopt u bij (de webwinkel van ) uw lokale boekhandel of:

Boekgegevens:

Titel: Complotdenkers
Auteur: Maarten Reijnders
Genre: esoterie algemeen
Uitgave: paperback, 326 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, 28 juni 2021 (2e druk)
ISBN:  9789464247008
NUR: 720


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar

dinsdag 27 juli 2021

Vandaag in de schijnwerpers: 'Vrijheid voor Navalny' geschreven door Ardy Beld

 Een meeslepend portret van de bekendste dissident en zijn beweging.Vrijheid voor Navalny

Aleksej Navalny is hét gezicht van de protestbeweging in Rusland. 
Zijn verboden Fonds voor Corruptiebestrijding lijkt momenteel de enige oppositionele groepering die gewicht in de schaal legt in het politieke krachtenspel. 
De overheid tracht zowel Navalny, als ook alle anderen die met hem in verbinding staan of hebben gestaan, door ongegronde veroordelingen, huiszoekingen en andere vormen van staatsterreur, van het toneel te laten verdwijnen. 
Dit boek bevat een overzicht van de gebeurtenissen sinds zomer 2020, interviews met ooggetuigen en achtergrondinformatie.

De auteur:

Ardy Beld (1975) is geboren en getogen in een onherbergzame streek in het oosten van Nederland. Als vertaler Russisch en Duits (Hogeschool Maastricht) studeerde en werkte hij een aantal jaren in Rusland. Tegenwoordig woont hij met zijn gezin in Duitsland.

Vrijheid voor Navalny koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Vrijheid voor Navalny
Auteur: Ardy Beld
Genre: politieke geschiedenis
Uitgave: paperback met illustraties, 120 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, juli 2021
ISBN: 9789464247565
NUR: 697

Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar.

zondag 25 juli 2021

Ik las: 'Zijn laatste voorstelling', geschreven door Henry de Hoon

 


Zijn laatste voorstelling

Pien is een grote fan van acteur Alexander Devlin. Opgewonden vertrekt ze naar London als ze de unieke kans krijgt hem te interviewen. De dag erna blijkt hij vermoord. Inspecteur Hemmings van de Londense Metropolitan is wel een beetje verbaasd dat Pien steeds opduikt als het over de zaak Devlin gaat, vooral als ze een andere fan, de Belgische Claudette Fournir, dood aantreft in de kostuumafdeling van de toneelacademie. 
Haar gehandicapte man Nico reist haar na vanuit Maastricht. Pien moet dan haar aandacht verdelen tussen haar man en de jonge schrijver Richard, die romantische gevoelens voor haar koestert en claimt de zoon van Alexander Devlin te zijn. 
Haar nieuwsgierigheid wordt Pien bijna fataal. De geest van Alexander Devlin is aan zijn laatste voorstelling bezig als hoofdrolspeler in zijn eigen moordzaak.
(bron info: achterflap)


Mijn leeservaring:

Voor in het boek lees je: ‘In memory of Alan Rickman’.
Hoeveel deze helaas veel te vroeg overleden Alan Rickman met dit boek te maken heeft, lees je gaandeweg het verhaal. 
Dat is knap gedaan door Henry de Hoon!

In de proloog lees je een stukje over schoenen. Je vraagt je af wiens gedachten dit zijn?

‘Zijn laatste voorstelling’ is een misdaadroman waar je van kunt genieten.
Hier en daar een typefoutje mag de pret niet drukken. Als lezer ben je vooral bezig om de belevenissen van Pien te volgen. 

Pien wordt door de politie gedwongen om in Londen te blijven. Ze lijkt zelfs geobsedeerd door het gebeuren; ze vraagt zich constant af wie heeft Alexander vermoord en waarom? Soms ziet ze dingen die er niet zijn, dat heeft iets magisch. Wat heeft haar verdwenen voicerecorder met dit alles te maken?

“Na tien minuten keek ze onwillekeurig even om en zag ineens Donovan, waar eerst een lege stoel was. Ze rilde. Wat moet die vent nou hier? Hij keek niet naar haar, had zijn ogen op het podium gefixeerd en zag haar misschien helemaal niet. Maar al snel kroop het wantrouwen binnen. Natuurlijk wist hij dat ze daar zat.” 

Het is duidelijk dat de auteur weet waar hij het over heeft wanneer de diverse locaties in Londen besproken worden. De niet al te lange zinnen nodigen uit om snel verder te lezen, de fijne schrijfstijl zonder veel poespas maken dit tot een heerlijke misdaadroman met een vleugje humor. 

Ik heb ‘Zijn laatste voorstelling’ graag gelezen.


De auteur:

Henry de Hoon (1959) studeerde af aan het conservatorium te Maastricht als pianist. 
Geïnspireerd door eigen ervaringen is Zijn laatste voorstelling de meest persoonlijke misdaadroman van Henry de Hoon(1959) tot nu toe. Zijn vorige roman, Lost in London (2017) kreeg een drie sterren recensie in de VN-thrillergids: "..een aangenaam, nuchtere schrijfstijl."

Eerdere spannende boeken van Henry de Hoon zijn De Pont, Dood Vermogen en een trilogie rondom het drielandenpunt in Vaals: Drielandenmoord, Moorddate, Moord op recept.

Zijn laatste voorstelling koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:

Titel: Zijn laatste voorstelling
Auteur: Henry de Hoon
Genre: misdaadroman
Uitgave: paperback, 224 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij TIC, juni 2020
ISBN: 978 94 93048 23 2


Met dank aan Uitgeverij TIC voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zaterdag 24 juli 2021

Vandaag in de schijnwerpers: 'Niet van iedereen - De hel die online shaming heet' geschreven door Nikki Lee Janssen en Silvie Kamphuis

 De hel die online shaming heet


Niet van iedereen


Heb jij weleens naaktfoto’s en video’s van jezelf gemaakt en gedeeld met anderen? … en waar zijn die foto’s nu?

‘Hé boef, schiet je wel een beetje op? Ik wacht op je.’ Dat die zin mij internetfamous en slachtoffer van sextortion zou maken had ik nooit verwacht.

Nadat mijn Dropbox en online accounts werden gehackt door een onbekende cybercrimineel, verschenen mijn pikante foto’s en filmpjes op Facebook en Dumpert. De hele wereld, inclusief mijn ouders, schoonouders en collega’s keek mee.
(bron info: achterflap)

'Niet van iedereen - De hel die online shaming heet' is het waargebeurde, taboedoorbrekende verhaal van Nikki Lee Janssen. Haar pikante foto's en filmpjes werden via Facebook en Dumpert verspreid nadat een cybercriminieel haar Dropbox hackte. Zonder schaampte of terughoudenheid vertelt ze hoe dat je kapot kan maken in een online wereld.

Een indrukwekkend relaas en handboek ineen, vol tips en tricks en bijdragen van professionals, onder wie Peter R. de Vries, Sven Koopmans (Tweede Kamerlid VVD), Royce de Vries (advocaat) en Frank Baalbergen (ICT Security Specialist).

Nikki Lee Janssen (1990) werd geboren in het Gelderse Elst, maar woont inmiddels in het pittoreske Medemblik, met manlief Joost, hun dochtertje en trouwe viervoeter Pippa. Nikki Lee is een enthousiaste jonge vrouw die vroeger deel uitgemaakt heeft van de Nederlandse Turn Selectie, waar ze geleerd heeft wat hard werken en doorzetten is. Na haar turncarrière is ze gaan werken in de sales, iets wat ze nog steeds met heel veel plezier doet. Dat ze ooit een boek zou gaan schrijven had ze nooit verwacht, en wellicht ook liever niet gewild. Want de reden dat ze is gaan schrijven komt voort uit de meest verschrikkelijke gebeurtenis uit haar, tot begin dit jaar onbezorgde leventje...

Co-auteur Silvie Kamphuis (1985) houdt van leven en lachen. Zo hard als ze kan. Ze behaalde een rechtendiploma, maar gaf al snel de voorkeur aan wereldwijd verhalen beleven en schrijven. In 2012 schreef zij haar eerste boek Gevallen Helden over het historisch onderzoek van haar vader naar neergestorte vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog. Gedurende haar opleiding aan de Schrijversacademie besloot zij voor zichzelf te beginnen als biograaf, ghostwriter en tekstschrijver. 

Grafisch ontwerper Gertie Vos (www.poppyonto.com) gaf het boek ‘Niet van iedereen’ een gezicht. Ze verzorgde de fotografie en de vormgeving van cover tot en met het binnenwerk.

Voor in het boek staat een indrukwekkend gedicht van Tanja Helderman:

Kracht

Hoe diep kun je vallen?
Hoe fel is de pijn?
Hoe zwaar kan het voelen
verslagen te zijn?

Hoe groot is het offer?
Hoe bitter de pil?
Soms grijpt je de onmacht
nog steeds naar de keel.

Maar hoe je ook worstelt,
je bent niet verloren.

Want weet dat uit kwetsbaarheid
kracht wordt geboren.


Niet van iedereen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Niet van iedereen
Auteurs: Nikki Lee Janssen & Silvie Kamphuis
Genre: waargebeurde verhalen
Uitgave: paperback met illustraties, 322 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, juni 2018
ISBN: 9789491773839
NUR: 402


Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een exemplaar.

donderdag 22 juli 2021

Ik las 'Van klein tot groots – Malala Yousafzai' geschreven door Maria Isabel Sánchez Vegara en illustraties door Manal Mirza

 Het aangrijpende verhaal van Malala Yousafzai


Van klein tot groots – Malala Yousafzai 


Dit boek is onderdeel van de serie 'Van klein tot groots', waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeide tot een sterke vrouw met grootse ideeën.

(Mingora, 12 juli 1997)
Malala Yousafzai werd geboren in Mingora, een stad in het noordwesten van Pakistan. Haar vader wilde dat zijn dochter dezelfde kansen zou krijgen als jongens. Malala genoot erg van school, totdat er een verschrikkelijk regime, de taliban, aan de macht kwam en meisjes niet meer naar school mochten. Malala was het daar niet mee eens en liet dat ook weten, waarna de taliban probeerden haar met geweld tot zwijgen te brengen. Maar dat hield Malala niet tegen. Ze werd een voorvechtster van onderwijs voor meisjes en won als jongste vrouw ooit de Nobelprijs voor de Vrede.

Mijn mening:

Terwijl je door het boek bladert, de prachtige tekeningen bewondert en leest wat geschreven staat, voel je hoe aanstekelijk het enthousiasme van Malala werkt. 

Niet bij de pakken neerzitten is hier de boodschap. 
Wie niet bij de pakken neerzit, laat zich niet ontmoedigen, ook niet als hij of zij tegenslag heeft. Men zet door en laat de zaken dus niet zomaar op hun beloop.
Samenwerken en bereid zijn om je kennis uit te dragen is belangrijk voor Malala en haar vriendinnen, maar niet alleen voor hen: het is belangrijk voor iedereen!

“De taliban hadden dan misschien bommen en geweren, maar Malala en haar vriendinnen hadden pennen en boeken om terug te vechten.”

De woorden 'De pen is machtiger dan het zwaard' werden voor het eerst geschreven door de Britse romancier en toneelschrijver Edward Bulwer-Lytton in 1839, in zijn toneelstuk Richelieu.
Deze woorden zijn hier zeker van toepassing.

‘Van klein tot groots: Malala Yousafzai’ is een verhaal om samen met je kind(eren) van te genieten. De weelderige illustraties van Manal Mirza versterken het verhaal op een bekoorlijke wijze.

Ik heb enorm genoten van dit deel over 'Malala Yousafzai' in de serie 'Van klein tot groots'.
De auteur laat Malala hier zien als de unieke, sterke vrouw die ze is.

NB Ze is tot nu toe de enige hoofdpersoon uit deze serie die nog in leven is.


De auteur:

María Isabel Sánchez Vegara werd geboren in Barcelona, Spanje.
Ze werkte meer dan vijftien jaar voor cliënten bij belangrijke reclame agentschappen.
Ze beschrijft zichzelf als: "Creator, author, writer, copywriter, creative director, creative strategist, brand positioner and dreamer." (Linkedin)

Een paar vragen die Jackie Hong, Staff Reporter bij The Star naar aanleiding van deze serie Van klein tot groots per e-mail aan María Isabel Sánchez Vegara stelde:

Waarom heb je ervoor gekozen om de serie Van klein tot groots op vrouwen te richten?

Het idee kwam naar voren toen mijn tweelingnichten werden geboren. Ik was op zoek naar boeken om ze te verwelkomen in deze wereld. Ik was verrast dat er nog steeds zoveel verhalen waren die gingen over dames die zaten te wachten op een prins om hen te komen redden. 
Ik wist dat de geschiedenis vol staat met verhalen over ongelooflijke vrouwen, sterk en gepassioneerd, die in staat waren om hun dromen waar te maken. En dat waren de verhalen die ik mijn nichtjes over wilde vertellen.

Hoe kies je over welke vrouwen je schrijft?

Van klein tot groots is een eerbetoon aan dromers - aan hen die een droom nastreven, hoe onmogelijk het ook leek. Vanaf dat moment was alles heel intuïtief. Ik zoek geen vrouwen die simpelweg de top hebben bereikt in hun carrière als ontwerpers, schilders, vliegeniers, schrijvers, onderzoekers of zangers. Ik zoek ook naar authentieke en unieke vrouwen met een geweldige persoonlijkheid.

Lees HIER het volledige e-mail interview.

De illustrator:

Manal Mirza is een ontwerper en illustrator, ze woont in Chicago, Illinois. 
Als jonge moslim-Amerikaans-Pakistaanse vrouw benadrukken haar illustraties de verschillende identiteiten waarmee ze dagelijks jongleert. 
Ze wil hierdoor vrouwen over de hele wereld mondiger maken. 
In haar illustraties wil ze door middel van positiviteit haar publiek persoonlijk raken.

Eerder las ik van deze auteur uit de serie Van klein tot groots:

Van klein tot groots – Malala Yousafzai koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens: 

Titel: Van klein tot groots – Malala Yousafzai
Auteur: Maria Isabel Sánchez Vegara
Illustraties: Manal Mirza
Genre: prentenboek vanaf 6 jaar, informatieve kinderboeken
Uitgave: hardcover, 36 pagina’s
Uitgever: De Vier Windstreken, juni 2021
ISBN: 9789051168594
NUR: 212, 274
Oorspronkelijke titel: Pequeña y Grande Malala Yousafzai
Vertaald door: Antje Schoehuys-Blaak


Met dank aan De Vier Windstreken voor het het toezenden van een recensie-exemplaar.

Wow! Mijn gewonnen exemplaar ontvangen: ‘Carrousel’, geschreven door Esther van der Ham. Hartelijk dank!

Volg je je hart of je verstand?


Carrousel


‘Carrousel’ is het vijfde deel in de C-serie en dit deel gaat over Sven, de zoon van Emma, en zijn ex-vrouw Mel. 

Na de scheiding van Mel en Sven is Mel succesvol als fotograaf en Sven heeft een drukke baan als leidinggevende. Voor beiden is hun werk lastig combineren met de zorg voor hun tienertweeling. Svens nieuwe vriendin is voor Mel reden om de kinderen bij hem weg te halen, waar Sven erg onder lijdt.  Ze gaat zo ver in haar strijd tegen hem dat hun tweeling een dramatisch besluit neemt. Zullen ze de kinderen nog terugzien of zijn ze hun kinderen voor altijd kwijt?

Het verhaal is geschreven vanuit verschillende perspectieven, waardoor je met alle betrokkenen gaat meeleven en begrip krijgt voor hun standpunten.
Wie heeft er gelijk? Reis met Mel en Sven mee naar Oostenrijk, Parijs en Oxford in de psychologische roman Carrousel.

Deel vijf in de C-serie is het (los te lezen) vervolg op Controle, Contact, Confrontatie en Censuur

Esther baseert haar romans op gebeurtenissen uit haar leven. Ook in dit boek is dat het geval.
(bron info: Droomvallei Uitgeverij)

Eerder las ik van Esther van der Ham: Controle!

Je begrijpt dat ‘Carrousel’ me vanaf mijn boekenkast staat uit te dagen, maar ik mag daar nog niet aan toegeven en moet nog even geduld hebben.
Heb jij geen geduld, lees dan hieronder waar je, behalve bij (de webwinkel van) je lokale boekhandel een exemplaar kunt kopen:

Boekgegevens:

Titel: Carrousel
Serie: C-serie #5
Auteur: Esther van der Ham
Genre: psychologische roman
Uitgave: paperback, 280 pagina’s
Uitgever: Droomvallei Uitgeverij, november 2020
ISBN: 9789492844880


woensdag 21 juli 2021

Vandaag in de schijnwerpers: 'Gebroken Zandloper', geschreven door Joseph Roelands

 


Gebroken Zandloper

Als haar grootvader haar op pad stuurt, is de 32-jarige Juliette een toonbeeld van degelijkheid. 
Maar al vanaf dag één, blijkt deze geheimzinnige opdracht van opa, net zo van belang voor haar zelf te zijn, als voor hem. 

Waardoor het een mysterieuze ontdekkingsreis wordt, op het raakvlak tussen de fysieke – en spirituele werkelijkheid van een goddelijke oerkracht. 
Werelden die, vanaf dat moment, meer en meer met elkaar verstrengeld raken door vriendschap, vrouwelijke intimiteit en erotiek.De auteur:

Joseph Roelands is een beginnend auteur, wonend op Texel, die feelgood romans schrijft, welke het best te omschrijven zijn als erotisch geladen, spirituele avonturen. Zijn debuut ('Gebroken Zandloper') is net  uitgekomen, en een vervolg hierop zit al in de pen.

Gebroken Zandloper koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Gebroken Zandloper
Auteur: Joseph Roelands
Genre: roman, erotische fictie
Uitgave: Paperback, 359 pagina’s
Uitgever: MijnBestseller.nl, juni 2021
ISBN: 9789403626802
NUR: 455 Erotiek


Met dank aan Joseph Roelands en MijnBestseller.nl voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Ik las: 'Sloddervosje', geschreven door Ella Weisbrod, met illustraties van Heleen Wilkens

 Over de bijzondere vriendschap van Vincent van Gogh met ‘een slordig klein meisje’


Sloddervosje


Stel, niemand trekt zich iets van je aan. Zelfs je moeder niet. Je zwerft maar een beetje rond en je verveelt je suf. Dan zie je die rare schilder. Hij schildert groene luchten! 
Onderaan schrijft hij zeven mooie letters: V i n c e n t. 
En dan gaat hij jou ook nog tekenen. Hij noemt je sloddervosje, terwijl hij er zelf ook niet echt netjes uitziet!
Wat doe je dan? Ga je ‘m ook pesten, zoals een boel kinderen in het stadje doen? Of word je dikke vrienden? 
 


Om samen met kinderen aan de slag te gaan met kijken naar kunst, de betekenis van wat mooi is voor jou en over deze bijzondere vriendschap van schilder Vincent van Gogh met Mireille, is lesmateriaal ontwikkeld door Levendig Uitgeverij. 

Mijn mening:

Op het voorblad staat een mooie tekening waarop Mireille aan het tekenen of schetsen lijkt te zijn.

In 'Vooraf' lees je over het leven van Vincent van Gogh, over zijn afhankelijkheid van zijn broer Theo en over de brieven die ze elkaar schreven. Gelukkig zijn de brieven van Vincent bewaard gebleven in een brievenboek.

Op een dag, half juni 1888, zit Vincent van Gogh net buiten Arles te schilderen. In een brief aan een Engelse vriend schrijft hij dat het een “riviergezicht met een groenachtige hemel” wordt. 
Dat schrijven onderbreekt hij omdat hij bij de rivier een “slordig klein meisje” ziet. Hij maakt in de brief snel een tekeningetje van haar. Later heeft hij daar een schilderijtje van gemaakt. 
Het slordige kleine meisje heet in dit verhaal Sloddervosje. Zij heeft nu een naam en een leven.

‘Sloddervosje’ is een prachtig vormgegeven boek dat leert dat je samen naar hetzelfde kunt kijken, maar toch iets anders kunt zien dan de ander.
Het verhaal speelt zich af van juni 1888 tot en met mei 1889 en wordt verteld door Mireille die Van Gogh ontmoette in Arles, in de tijd dat Vincent het moeilijk had. 
Mireille is geïnspireerd op een meisje in brieven van Van Gogh.
De dialogen tussen Vincent en Mireille zijn levensecht neergezet en zijn zeker geloofwaardig te noemen. Het lijkt alsof je mee mag luisteren naar hun gesprekken. De zus van Mireille is een belangrijk personage in het verhaal, want aan de rest van haar familie heeft ze niet veel.

Vincent noemt in een van hun gesprekken Frédéric Mistral: een Franse schrijver die geboren werd ten noorden van de stad Arles. Om haar die naam te laten onthouden laat hij haar denken aan de harde wind: de mistral.
Van Gogh klaagde veel over de mistral, want het belemmerde hem in zijn werk.

Een aantal schilderijen en tekeningen zijn afgedrukt in ‘Sloddervosje’; de verhaallijn loopt synchroon.
Mireille leert steeds meer zien in de schilderijen en tekeningen van Vincent.

“Gabrielle’s blik glijdt naar de schilder. Ze glimlacht. En hij kijkt terug en  knikt, met aardige rimpeltjes rond zijn ogen.
Even weet ik me los te rukken van de klemmende hand van mijn zus en kan ik op het doek van de schilder kijken.
Als ik één stapje vooruit doe, is het net alsof ik in een plaatje stap.”

‘Sloddervosje’ stimuleert mensen vanaf ongeveer 8 jaar om te leren kijken, en om daarna te beschrijven wat ze zien. 
Wat de een bijvoorbeeld in een veld met bloemen ziet, kan iets heel anders zijn dan wat een ander in datzelfde veld met bloemen ziet.
Belangrijk voor jezelf is, dat je je eigen gevoelens onder woorden kunt brengen of ze kunt vastleggen op papier in een tekening of schilderij. 

Achter in het boek staat een overzicht van de schilderijen van Vincent van Gogh die in het boek zijn gebruikt.
Op de laatste bladzijde staat een prachtige tekening van Heleen Wilkens waarop Vincent en Mireille in gesprek te zien zijn.
Hier zie ik ook een stukje mistral, maar dat is hoe ik het zie...

Ik heb werkelijk kunnen genieten van ‘Sloddervosje’.


Sloddervosje koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Sloddervosje
Auteur: Ella Weisbrod
Illustrator: Heleen Wilkens
Genre: Lees- en kunstkijkboek voor mensen vanaf 10 jaar.
Uitgave: Hardcover, 40 pagina’s 
Uitgever: Levendig Uitgever, juni 2021
ISBN: 9789083140780 | Prijs € 14,95
NUR: 283


Met dank aan Levendig Uitgever voor het toezenden van een leesexemplaar. 

maandag 19 juli 2021

Ik las: 'Het zwarte dossier', geschreven door Max van Olden

 Een advocaat en haar kind worden bedreigd. Ze moeten verdwijnen


Het zwarte dossier

Riemke staat er alleen voor met haar zoontje Nils. Nadat haar relatie op de klippen was gelopen bleef ze achter met schulden. Bij een  advocatenkantoor op de Zuidas krijgt ze de mogelijkheid haar carrière nieuw leven in te blazen, maar ze stapelt fout op fout en haar toekomst bij het kantoor is onzeker. 

Toch krijgt ze een laatste kans met het zwarte dossier: een loodzware zaak tegen een onderwereldfiguur die al een straf uitzit. De pers kijkt met argusogen toe en de tijd dringt. 
Als Riemke aan de klus begint kan ze nog niet vermoeden dat behalve haar carrière ook haar leven op het spel staat.

Mijn mening: 

‘Het zwarte dossier’ leest als een trein.
De ondertitel maakte me heel nieuwsgierig naar de inhoud en ik werd niet teleurgesteld.
In de afschuwwekkende proloog vraag je jezelf af over welke jongen het hier gaat. Dat wordt een heel stuk verder in het verhaal duidelijk gemaakt; het wordt daardoor niet minder angstaanjagend!

In de eerste hoofdstukken wordt goed uitgelegd wie Riemke is en waarom ze is zoals ze is. Ze is gaan houden van de intensiteit van haar leven, van de dynamiek van de combinatie van een alleenstaande moeder zijn en werken op een advocatenkantoor. 
Maar dat gaat niet zonder vallen en opstaan; vooral met heel veel vallen.
Haar stage heeft twee klachten opgeleverd. Dat is zeker geen visitekaartje voor het advocatenkantoor. Bovendien zijn er twijfels gerezen over haar capaciteiten. Dat is ook de reden waarom ze een dossier moet behandelen wat ook buiten de haar bekende lijnen valt. Dit wordt een ware uitdaging voor haar: ze krijgt ‘Het zwarte dossier’ om te behandelen.

Riemke droomt veel, ze heeft veel fantasie en soms moet ze zichzelf terecht wijzen wanneer haar fantasie met haar op de loop gaat.
Al snel merk je als lezer dat het niet allemaal fantasie van Riemke is, waar we mee te maken krijgen.
Tijdens de behandeling van ‘Het zwarte dossier: de zaak Tervoort/ Petrović’ laat ze haar andere cliënten een beetje links liggen; dat werkt tegen haar en dat weet ze.

Riemke weet niet goed wat haar cliënt Sjoerd Tervoort van haar wil.
Wanneer ze samen met Tervoort op onderzoek gaat en flinke tegenslagen te verwerken krijgt, valt het incasseringsvermogen en het vermogen om zich aan te passen van Riemke op. 

De auteur laat de lezers in deze legal thriller meekijken in de advocatuur zonder moeilijke woorden te gebruiken. Je hoeft geen kenner te zijn om alles goed te kunnen volgen. Je proeft de intriges, geheimen en conflicten binnen het advocatenwereldje. 
De beschrijvingen van de personages en de fijne dialogen zorgen er voor dat het lijkt alsof je leest over echte mensen en hun levens.

“Met haar rug naar hem toe staat ze aan de rand van het vuur, haar armen vooruitgestoken naar de vlammen, haar hoofd licht achterover, het haar in wilde plukken overeind. Zonder aarzelen zet hij een sprint in, zo hard als zijn benen hem kunnen dragen. Hij schreeuwt haar naam. Bijna valt hij over een stalen balk, maar hij weet zijn evenwicht te bewaren en rent door, zijn blik gefixeerd op het silhouet van van het lichaam bij de vlammen. Het is te laat.”

De spanning stijgt ook door het lezen vanuit verschillende perspectieven. Dit zorgt voor een onderhuidse suspense die steeds meer groeit naarmate het verhaal vordert. 

Het doorgeven van geheime boodschappen is een belangrijk onderdeel van dit verhaal. 
De gedichten die vermeld worden passen helemaal in deze thriller; een van deze gedichten komt zelfs in de epiloog nog een keer voor. 
Dit leverde bij mij een paar vraagtekens op, maar dat mag de pret zeker niet drukken.
‘Het zwarte dossier’ is in mijn ogen een sterke, geloofwaardige, legal, maar ook lethal thriller van de hand van Max van Olden en ik kan deze zeker aanraden.


De auteur:

Max van Olden (1973) is advocaat van beroep. Met zijn debuut Lieve edelachtbare won hij de Schaduwprijs 2016 en werd hij genomineerd voor de Hebban Thriller Debuutprijs. In 2017 verscheen De juiste man, een psychologische en gelaagde thriller met een ingenieuze plot, die op de longlist van De Gouden Strop belandde.

Het zwarte dossier koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens: 

Titel: Het zwarte dossier
Auteur: Max van Olden
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 288 pagina’s
Uitgever: Ambo|Anthos uitgevers, juni 2020
ISBN: 978 90 26342 28 8
ISBN: 978 90 26342 29 5 (eBook)


Met dank aan Ambo|Anthos uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Benieuwd naar wat er nog meer verschijnt bij Ambo|Anthos uitgevers?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via www.amboanthos.nl/nieuwsbrief