maandag 21 december 2020

Ik las: 'De hemelschijf van Nebra', geschreven door Harald Meller en Kai Michel

 Op zoek naar een verdwenen beschaving in het hart van Europa


De hemelschijf van Nebra

De hemelschijf van Nebra is een van de belangrijkste archeologische vondsten van de afgelopen eeuw. In 1999 werd de schijf door illegale schatzoekers ontdekt in midden-Duitsland, maar na een avontuurlijke odyssee wist archeoloog Harald Meller hem veilig te stellen om er nader onderzoek naar te kunnen doen. De bronzen schijf met gouden versierselen blijkt de oudst bekende voorstelling van de kosmos ter wereld. Het is het sensationele bewijs dat 3600 jaar geleden in het hart van Europa een tot nog toe onbekende, hoogontwikkelde cultuur heeft bestaan. 

In De hemelschijf van Nebra schetst Meller samen met historicus Kai Michel niet alleen de spectaculaire gang van zaken rond de vondst van de schijf, maar ook de contouren van een fabelachtig prehistorisch imperium, dat tot nu toe volkomen onbekend was. Het rijk van Nebra was uitgestrekt en machtig, en onderhield contacten van Stonehenge tot aan Egypte en Mesopotamië. Zijn heersers lieten zich bijzetten onder enorme grafheuvels. 

De hemelschijf van Nebra levert ons de sleutel tot een vrijwel spoorloos verdwenen wereld, waarin de ideeën over goden, macht en kosmos ingrijpend veranderden. Het bestaan van deze onbekende beschaving betekent een fundamentele herijking van de gangbare historische opvattingen. 

Mijn mening:

Een boek om je in te verliezen tijdens de donkere dagen voor Kerstmis.

Ga mee op zoek naar de geheimen van de hemelschijf van Nebra, en laat je meenemen naar het Europa maar ook naar het Santorini van zo’n 3600 jaar geleden en laat je verbazen. De lezers worden door de auteurs meegenomen naar de Únětice-cultuur; dit is een samenleving uit de bronstijd in Midden-Europa tussen 2300 en 1600 v.Chr.

Lees over het Zevengesternte ofwel de Plejaden en wat deze sterrengroep met landbouw te maken heeft. Zien we de zon en de maan afgebeeld op de schijf of toch niet? Wanneer een raadsel opgelost is, stuiten de auteurs al weer op een volgend vraagstuk.

De hemelschijf heeft een aantal metamorfoses ondergaan; wat was daar de reden voor en wanneer en door wie werden die aangebracht? De afbeeldingen op de schijf worden onder de loep genomen en toegelicht, maar ook de oorsprong van de gebruikte materialen liegt er niet om: zo komen we ook in het Engelse Cornwall terecht.

Je vraagt je af waarom we eerder steeds in het ongewisse zijn gelaten over deze tijd in Midden-Europa. Historici vonden het blijkbaar niet belangrijk genoeg omdat er niets over op schrift stond en de Romeinen deden de inwoners af als een redelijk dom volk, maar alleen maar kunnen schrijven is ook niet alles. Schrift werd vaak gebruikt om bewoners onder de duim te kunnen houden.

Waarschijnlijk waren er al internationale handelsbetrekkingen in die tijd en werd reizen niet uitgesloten. De reiziger kwam dan met een heleboel informatie over wat ze zagen en vonden weer terug.

“Ex oriente lux” – het licht komt uit het oosten.

Het boek leest als een soort van thriller en het zorgt er voor dat je dingen opzoekt over bepaalde onderwerpen. Ook wordt er hier en daar humor in verwerkt; dit alles zonder dat het lachwekkend wordt maar de aandacht daar blijft waar die hoort: bij de hemelschijf van Nebra.

“We hebben van doen met rituelen waar wij met ons verstand niet bij kunnen. Lijken, schedels, vuur en waarschijnlijk ook mensenoffers speelden een grote rol. Grof geweld werd niet geschuwd.”

en:

“Dan waren de vrouwen dus met hun gezin omgebracht door hun eigen mensen! Omdat ze ooit met de vijand waren meegegaan? Of omdat ze geroofd waren en zich vervolgens te bereidwillig met de touwbekers hadden ingelaten? Alles wees op wraak. Met deze vrouwen moest een gruwelijk voorbeeld worden gesteld. Hiermee lijkt het 4500 jaar oude misdrijf opgelost.”

Ik heb enorm genoten van De hemelschijf van Nebra. Het is geen boek om doorheen te racen, maar ieder woord en afbeelding verdient de aandacht van de lezer. De epiloog beschrijft de zeven lessen die we van de hemelschijf kunnen leren en er wordt een belofte gedaan dat de zoektocht verder zal gaan.
Het boek is prima vertaald en leest daardoor prettig, de illustraties zijn heel behulpzaam.
Neem er de tijd voor en geniet! 


Lees HIER een fragment uit De hemelschijf van Nebra.

De hemelschijf van Nebra koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

bol.com
Bruna.nl
BookSpot
Libris
Standaard Boekhandel
AKO

Boekgegevens:

Titel: De hemelschijf van Nebra
Auteurs: Harald Meller & Kai Michel
Genre: geschiedenis, archeologie
Uitgave: paperback met illustraties, 367 pagina's
Uitgever:  Uitgeverij Balans, januari 2019
ISBN: 978 94 60039 31 7
ISBN: 978 94 60039 52 2 (eBook)
NUR: 680
Oorspronkelijke titel: Die Himmelsscheibe von Nebra. Der Schlüssel zu einer untergegangen Kultur im Herzen Europas
Vertaling: Marten de Vries


Met dank aan Uitgeverij Balans voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.