donderdag 10 maart 2022

Ik las: 'Weg van mijn vader' geschreven door Michiel Schrijver

 


Weg van mijn vader

Cees is een introverte man die opgroeit in een gezin waar de ouders langzaam slachtoffer worden van ervaringen uit hun jeugd. Hun onderhuidse strijd is voor Cees het bewijs dat hij ongewenst is. 
Hij neemt al op jonge leeftijd een dramatische beslissing, waarvan hij zelf het slachtoffer dreigt te worden. In zijn worsteling anders te willen zijn dan zijn ouders, sleept hij zijn dierbaren mee in zijn val. 
Pas als zijn vader, ‘de man zonder woorden’, overlijdt, lijkt er zicht op een weg terug. Terug naar zijn geliefde, naar zijn moeder en bovenal naar zichzelf. 

Weg van mijn vader speelt zich af in de kamer waar Cees, aan het sterfbed van zijn vader, de bekentenis van zijn leven wil doen. 
Voor het eerst is er contact van man tot man, maar de weg naar het einde lijkt wel erg lang... Waarom zou Cees nu wel lukken wat hem zijn hele leven niet gelukt is?

Mijn mening:

Het boek begint met het einde van het leven van vader Bas en de manier hoe Cees daar op reageert.

Daarna volgt een sprong terug in de tijd waar je leest hoe Bas nog niet beseft dat ondanks het feit dat hij nog jong was toen zijn vader overleed, de vader hem gevormd heeft tot wie hij is.

De verdrietige ondertoon stemt tot nadenken; ervaart Cees de gebeurtenissen anders dan zijn oudere broer en zus, omdat hij een stuk jonger is? 
Het is duidelijk dat de mooiste tijd in zijn leven zijn jeugd is, daarna kwamen de regeltjes en moest hij al vroeg ‘volwassen’ zijn. 

Het aantal personages in het verhaal is dusdanig groot, dat ik er voor mezelf een overzichtje van gemaakt heb. Er zijn veel sprongen in de tijd en in de verhaallijnen van de personages zodat iets om je aan vast te houden prettig is. Maar dat gevoel slijt tijdens het lezen; na verloop van een aantal hoofdstukken leest het verhaal wat gemakkelijker.
Niet alle personages hebben even veel aandacht gekregen van de auteur, maar dat is in dit geval ook vanzelfsprekend. In de laatste hoofdstukken lees je meer over de broer en zus van Cees.

De jonge Cees haat zijn vader om Bregje. Zijn vader heeft door zijn moeder zwanger te maken, er voor gezorgd dat Bregje geboren werd.
Bregje is geboren met het syndroom van Down. Zij woont zelfstandig totdat er bij haar al vroeg de eerste tekenen van dementie zijn vastgesteld. Ze woont daarna in ‘Donksbergen’; een zorginstelling in Duizel die ik persoonlijk goed ken omdat ik daar in de buurt gewoond heb.
Haar toestand verslechtert...

“Ze was nu in een wereld die ik niet kende en waar ik ook niet welkom was, niet wilde zijn ook. Bang dat ik daar nooit van terug kon keren, een wereld waar je alleen maar dieper in weg kan zakken. Tot je volledig implodeert, verdwijnt in jezelf tot in het zwarte gat.”

Het wordt Cees dankzij het contact met zijn zoon Bob duidelijk dat hij zelf nooit dichter bij zijn vader heeft gestaan dan op dat moment.
Cees beseft dat naarmate hij ouder wordt en het sterven van zijn ouders langer is geleden, hij meer van ze is gaan houden.

“Dichter ben ik nooit bij mijn vader geweest. Mijn zoon laat me hem zien, zoals hij altijd in mij aanwezig is geweest. Ik hoef hem helemaal niet te zoeken ‘vaderder’ kan ik niet worden. Hij heeft het mij al lang geleden doorgegeven. Ik moest alleen leren er een eigen vorm aan te geven, de cirkel te doorbreken...”

De sprekende cover laat de samenhang en verbondenheid van jong en oud zien.
De auteur heeft een soepele schrijfstijl, waardoor je goed door kunt lezen.

“Weg van mijn vader” beschrijft hoe je eerst ‘weg’ kunt zijn van je idool; je grote voorbeeld, daarna van hem weglopen en afstand nemen als je opgroeit om je tenslotte te verdiepen in de weg die je vader heeft genomen. Dit mag je naar mijn mening ook voor dochters en moeders zo zien.

Voor in het boek staat de volgende quote van de auteur:

“Ik heb dit boek alleen kunnen schrijven uit liefde, 
maar dat wist ik pas toen het af was.”

Het leek op thuiskomen.


De auteur:


Michiel Schrijver (1954), geboren in Valkenswaard, noemt zichzelf een supporter van mensen. In zijn beroep als schrijver, tandarts, analytisch coach en filosoof ontdekte hij hoe het kleine de mens zo groot kan maken, door dit uit te vergroten en te benoemen. In zijn werk als schrijver zien we dat terug in de beschrijvingen van onbewuste processen die het dagelijkse kenmerken. 

Neem een kijkje op zijn website.

Weg van mijn vader koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Weg van mijn vader
Auteur: Michiel Schrijver
Genre: roman
Uitgave: paperback, 236 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, juni 2020
ISBN: 9789493059481

Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Palmslag)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.