zaterdag 19 oktober 2013

Win-acties, prijsvragen en recensies schrijven
Wat me opvalt bij het lezen van opmerkingen die geplaatst worden bij recensies, zowel van mezelf als van andere bloggers/recensenten, is dat er kreten geslaakt worden zoals: 'dit boek kan ik niet lezen' of 'daar kom ik dus niet doorheen, ik leg het weg'.
Ik vraag me dan af of die lezer zich afgevraagd heeft of hij/zij het betreffende boek wel wil lezen.
Het lijkt er op dat er wordt  meegedaan aan een prijsvraag of win-actie alleen maar om het boek te winnen, zonder dat men zich geïnformeerd heeft over het boek.
Vaak wordt door de uitgever aan de winnaar gevraagd om een recensie te plaatsen of  te laten weten wat men er van vindt, middels een kort bericht naar de uitgever.
Wanneer men mee doet aan dit soort acties zonder zich geïnformeerd te hebben over het boek (je hoeft geen andere recensies gelezen te hebben) , is dat niet eerlijk tegenover de uitgever en de auteur. Ook de andere kanshebbers worden dan benadeeld.
Het volstaat vaak om op de website van de auteur of uitgever te kijken wat je kunt verwachten. Staat het je aan, doe je mee. Staat het je niet aan, doe je niet mee. Ik heb het idee dat deze stap vaak niet genomen wordt. Dit staat helemaal buiten het hebben van een andere mening, want dat kan natuurlijk.
Wanneer ik uitsluitend van psychologische thrillers zou houden, zou ik zeker niet meedoen voor boeken van andere genres.
Ik ben een van de gelukkigen onder ons, die meer genres kunnen bewonderen en van boeken in allerlei genres daarom een lovende recensie  kunnen schrijven.

Dit moest me van het hart ..

6 opmerkingen:

 1. Ik begrijp jou Mieke. Als er een recensie gevraagd wordt is het normaal dat je het boek leest en er over schrijft. Maar de wedstrijden waar dat niet bijstaat, daar doe ik dan soms toch ook aan mee. Al is het niet altijd voor mezelf dan maar voor iemand die ik ken en waar ik van weet dat die het boek kan waarderen. Ik heb ook een brede interesse en kan heel wat genres appreciëren. Dat maakt het wel leuk vind ik. Fijn dat we samen vaak dezelfde boeken lezen en op dezelfde golflengte zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mieke, heel goed verwoord! En inderdaad, alleen inschrijven als je ook werkelijk geïnteresseerd bent in het boek! Ik heb ooit een boek gewonnen en gelezen, maar niet gerecenseerd, niet netjes van mij......verder ben ik heel braaf Mieke ;-) !!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik doe ook alleen mee aan wedstrijden die me interesseren. Ik ga dan meestal eens naar bol.com zien of er al een inkijkexemplaar beschikbaar is. Of zoals jij zegt eventjes naar de korte inhoud gaan kijken. Als het boek mij niet interesseert, laat ik mijn kans liever aan mensen die er wel in geïnteresseerd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is inderdaad wel leuk als mensen het boek graag willen lezen, en niet alleen maar voor 'de heb' meedoen. Momenteel loopt er een winactie op mijn site waarbij ik de vraag stel hoe men de schrijfster kent. Ik hoop zo dat alleen echte liefhebbers meedoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helemaal mee eens! Maar zo leer je ook andere genres kennen, door er een recensie over te schrijven!.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal mee eens! Ik heb soms ook de indruk dat mensen (ook boekenbloggers) alles, maar dan ook alles doen om nieuwe boeken te bemachtigen, ook al zijn die boeken niet hun genre.

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.