zondag 10 januari 2016

'Het einde van de punk in Helsinki' Boekpresentatie 21 januari 2016 door Jaroslav Rudiš



Het einde van de punk in Helsinki

Het is de tijd van de DDR.
Ole, bijgenaamd 'Sid', is zeventien jaar en vormt samen met zijn vriend Frank de band Automat. In 1987 reizen de vrienden af naar het communistische Tsjechoslowakije om een optreden van de beroemde punkband Die Toten Hosen bij te wonen. Tijdens dit concert ontmoet 'Sid' de Tsjechische 'Nancy'. 'Nancy' groeit op in Tsjechoslowakije. Door middel van primitieve en rauwe dagboekaantekeningen laat ze de wereld kennismaken met het moeizame leven van een buitenbeentje onder het communisme van de jaren tachtig, in een streek die bovendien getroffen is door de ramp van Tsjernobyl.
Nu, jaren later, runt Ole een café in een grote stad in het oosten van Duitsland. Hij wordt voortdurend geplaagd door allerlei herinneringen uit zijn punkverleden en de ontmoeting met 'Nancy' begint hem parten te spelen.

Het einde van de punk in Helsinki is een roman over gebroken relaties, onophoudelijk verlangen en gemis, en over een wereld die op allerlei gebieden aan veranderingen onderhevig is. Een roman over punk, dat ook een totalitair regime kan trotseren. Een roman die terugblikt zonder te vervallen in nostalgie, maar ook constateert dat de huidige tijd allerlei tekortkomingen kent.

(foto: Milada Fiserova)

Jaroslav Rudiš (1972) is een fenomeen binnen de moderne Tsjechische literatuur en het is eigenlijk een wonder dat van hem nog geen boek in het Nederlands is verschenen, want bijvoorbeeld in Duitsland is hij inmiddels een gevierd auteur. Hij is een van de populairste auteurs in Tsjechië, onder meer vanwege zijn krachtige vertelstijl en treffende observaties, waarbij hij bovendien het literaire experiment niet schuwt. Zijn keuze voor pakkende thema’s, zijn voorliefde voor moderne muziek en de soms gevoelige relatie tussen Tsjechië en Duitsland, zorgen ervoor dat Rudiš in staat is veel lezers te bereiken. Daarnaast wordt de literaire kwaliteit van zijn werk weerspiegeld door de diverse nominaties voor literaire prijzen. Zo werd hij in 2014 in Duitsland onderscheiden met de Usedomer Literaturpreis.

Rudiš debuteerde in 2002 met de roman Nebe pod Berlínem (De hemel onder Berlijn) waarvoor hij werd onderscheiden met de Jiří Orten Prijs (vergelijkbaar met de Anton Wachterprijs). Hierna volgden nog vijf romans en de veelgeprezen, hierboven genoemde, driedelige graphic novel Alois Nebel. Rudiš werkte Alois Nebel om tot een filmscenario en de film zelf werd een groot succes. Na de première op het Filmfestival in Venetië werd deze in 2012 onderscheiden met de Europese Filmprijs voor de beste animatiefilm. In 2013 verzorgde hij een optreden over de film en zijn graphic novel op Crossing Border.

Naast auteur is Rudiš ook actief als muzikant. Begonnen als dj en manager van punkbands treedt hij tegenwoordig op als zanger van gelegenheidsformaties als U-bahn en The Bombers bij de presentatie van zijn romans en vertalingen. Zijn veelzijdigheid blijkt ook uit het feit dat hij samen met de dichter Igor Malijevský regelmatig een literair cabaretprogramma verzorgt in het befaamde Praagse Archa Theater. Samen met Malijevský nam Rudiš in 2007 en 2015 de presentatie op zich van een theaterprogramma waarin Nederlandse en Tsjechische auteurs elkaar ontmoetten.

Zijn laatste project is de Kafka band waarmee hij internationaal rondreist. Het is een audiovisuele voorstelling geïnspireerd op Kafka’s Het slot dat onlangs in Tsjechië als graphic novel is verschenen. Voorjaar 2014 trad Rudiš met deze voorstelling onder meer op in Eye in Amsterdam. Tot slot was Rudiš in 2014 in Nederland te gast bij de Nacht van de literatuur.

Zoals de titel al aangeeft, put Rudiš in Konec punku v Helsinkách (Het einde van de punk in Helsinki), verschenen in 2010, uit zijn ervaringen in de punkscène van de jaren tachtig in Tsjecho-slowakije en Oost-Duitsland. Het boek is reeds in het Pools, Duits, Fins en Frans verschenen. Het is een roman over de laatste punkgeneratie en over wat er twintig jaar later van hen rest. Een boek over verlangen, verlies en teleurstelling, maar voor lezers in West-Europa en Nederland zeker ook interessant vanwege de confrontatie met een wereld waarvan weinigen weten dat die toen ook bestond: de actieve, deels ondergrondse, punkcultuur in het voormalige Oostblok van de jaren tachtig.

Boekpresentatie:
Op 21 januari 2016 verschijnt Het einde van de punk in Helsinki in het Nederlands bij Uitgeverij Nobelman.
Jaroslav Rudiš presenteert zijn roman Het einde van de punk in Helsinki in het Honorair Consulaat van de Tsjechische Republiek (Hampshire Hotel – Groningen Centre, Radesingel 50, Groningen).
Hij gaat in gesprek met zijn vertaler Edgar de Bruin en Sander Brouwer (RUG). De presentatie zal worden gegeven in het Engels.

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via
bol.com
Bruna.nl
Ako.nl
ECI.nl

Boekgegevens:
Titel: Het einde van de punk in Helsinki
Auteur: Jaroslav Rudiš
Genre: roman
Uitgave: paperback, 335 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Nobelman
ISBN: 978 94 91737 16 90
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Konec punku v Helsinkách
Vertaald door Edgar de Bruin

2 opmerkingen:

  1. Een DDR versie van Sid en Nancy. Best wel interessant om eens te lezen over die kant. In die tijd had je geen idee hoe het er daar aan toe ging. Punk was destijds toch al een ondergronds iets, ook in Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.