woensdag 6 januari 2016

Ik las: 'Ze weten niet wat ze doen' van Jussi Valtonen




Ze weten niet wat ze doen

Waar gaat dit verhaal over?

Het zorgvuldig opgebouwde leven van de neurowetenschapper Joe Chayefski wordt volledig overhoop gegooid als hij op een dag door dierenactivisten bedreigd wordt. Door een telefoontje van zijn ex-vrouw, begint Joe te vermoeden dat Samuel, de zoon die hij zo’n twintig jaar geleden in Finland heeft achtergelaten, achter de dreigementen zit. Joe probeert de dialoog met de activisten aan te gaan, maar daarmee wordt het wederzijdse onbegrip alleen maar gevoed.

Dan komt hij er ook nog achter dat een marketingbedrijf zijn dochters manipuleert om psychoactieve middelen te gebruiken om hun prestaties te verbeteren. Joe’s morele kompas wordt ernstig op de proef gesteld en langzaam begint het gezin door alle spanningen uit elkaar te vallen.

Een ontmoeting met zijn zoon doet hem inzien hoe complex de situatie is en hoe er boven hun hoofden een politiek machtsspel gespeeld wordt dat niet te stoppen lijkt.

Ze weten niet wat ze doen biedt de lezer een geraffineerd psychologisch inzicht van de moderne mens. Het is ook een satire op de wereld van morgen waarin niets privé is en alles te koop is en waarin de keerzijde van ons verlangen naar vooruitgang en de controle over anderen pijnlijk zichtbaar wordt.

Wat in dit boek opvalt is dat de auteur er veel aan gelegen is om Finland en de Finnen door de lezer te laten zien door de ogen van een buitenlander in dit geval door de ogen de Amerikaan, Joe Chayefski. Zoals de auteur denkt dat de Amerikaan de Fin ziet.

Een indrukwekkend verhaal over het uit elkaar vallen van een familie die elkaar al niet kent om maar mee te beginnen. Hoe kan zo'n familie dan weer tot elkaar komen en willen ze dat wel allemaal?
Ze willen elkaar uiteindelijk wel leren kennen maar blijven in hun eigen bewustzijn hangen en komen op die manier niet vooruit. Ze denken meestal wat ze willen doen en praten over elkaar maar niet met elkaar.
Het is ook een psychologisch kijkje in een toekomst waar je niet vrolijker van zult worden. Zowel social media en het gebruik van verslavende middelen spelen een nog grotere rol in het leven. De mens is nog minder dan nu zoals hij lijkt te zijn. Niet alleen maar iemand die presteert in een maatschappij die dat van hem verlangt, maar ook iemand die gevoelens heeft en daar niet meer goed mee om kan gaan. De toekomst. 'Ze weten niet wat ze doen'!

De gebeurtenissen en de hoofdpersonen in dit boek worden bijzonder uitgebreid beschreven.
Niet alleen door wat ze doen, maar vooral wat ze denken leert de lezer hen kennen.
Laat je vooral niet afschrikken door de soms enorm langdradige vertellingen over het een of ander, of een gedachte van iemand, het heeft zeker een doel. Ook het geloof komt aan de orde. Naar mijn mening zou het met wat minder woorden kunnen.

De lezer wordt keer op keer mee teruggenomen naar de tijd waarin men in Finland leefde om daarna weer terug te keren naar de tijd in Baltimore. Wat een verschil in levensstijl is dat.
Het is niet aan te raden om het boek langere tijd weg te leggen. Zolang je leest blijf je gevangen door dit verhaal over Joe, Alina en Samuel.

Over de auteur:
(foto: Markko Taina)

Jussi Valtonen (1974) studeerde psychologie, theoretische filosofie en Engelse filologie aan de Universiteit van Helsinki, alsook neuropsychologie en scenarioschrijven in Amerika. Hij heeft één wetenschappelijk boek en vier literaire werken op zijn naam staan.
Voor zijn meest recente roman, Ze weten niet wat ze doen, ontving hij in 2014 de belangrijkste literaire prijs in Finland, de Finlandia-palkinto.

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Ze weten niet wat ze doen
Auteur: Jussi Valtonen
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 400 pagina's
Uitgever: Signatuur, januari 2016
ISBN: 978 90 56725 42 6
ISBN: 978 90 44973 90 7 (e-book)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: He eivät tiedä mitä tekevät
Vertaling: Annemarie Raas
Voor deze vertaling ontving de vertaler een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.