vrijdag 3 juni 2016

'IJs'; een misdaadroman geschreven door Koen D'haeneIJs

Zomer 1985 Pointe de Bricola
Sarah en Mats zijn op weg naar een verlaten berghut op de flank van de Dent Blanche. Mats gunt haar niet veel tijd om rond te kijken en Sarah voelt aan dat deze tocht anders is dan de andere die ze samen gemaakt hebben. Hij doet nogal bot tegen haar, loopt zoals hij anders wel doet niet naast haar om haar op mooie dingen te wijzen maar houdt een stevig tempo aan.
Sarah houdt het tempo vol en kijkt uit naar een prachtige zonsondergang en een romantische nacht in de hut. Maar het loopt anders dan ze verwacht had. Ze openen de deur van de hut en staan aan de grond genageld door wat ze te zien krijgen…

Voor twee mensen die stapel verliefd zijn op elkaar loopt deze zomer helemaal anders dan ze gehoopt hadden. In 2003, achttien jaar later, worden ze opnieuw geconfronteerd met wat er gebeurd is en er zit niets anders op dan terug te keren naar de Dent Blanche.

In de spannende proloog beschrijft de auteur een gebeurtenis waarover je meer leest in de hoofdstukken die daarop volgen. 
Koen D'haene neemt je in zestien hoofdstukken mee op reis naar de belevenissen van de hoofdpersonen en hun gedachten over hetgeen zich afspeelde in Zwitserland. Deze hoofdstukken spelen zich afwisselend af in tijd.  Het laatste hoofdstuk speelt zich af in 2015. 
De omgeving is heel beeldend beschreven, zodat je weet waar je over leest. Ook de personages zijn duidelijk beschreven.

Je krijgt niet alle antwoorden op je vragen, maar het spreekt voor zich wat er gebeurd is zelfs al staat het niet zwart op wit. 

'Hoeveel keer beleefde ik die luttele seconden niet opnieuw? Een seconde besluiteloosheid. Een tweede seconde waanzin. Een seconde angst en twijfel. Drie impulsieve seconden die mijn leven op drift joegen en me bleven achtervolgen. En nu bots ik er weer op. Diep in mezelf wist ik dat dit moment, déze seconde, er ooit zou komen.'

'IJs' is een spannende misdaadroman, geen thriller maar spannend genoeg om er op bepaalde passages ijs en ijskoud van te worden!

De auteur:

Koen D’haene werd op 14 februari 1964 geboren in Wevelgem, een gemeente in West-Vlaanderen, dicht bij de Franse grens.
Als kind was hij een veellezer. 
Hij las alle deeltjes uit de Pietje Puk-reeks en avontuurlijke verhalen van de Rode Ridder en Arendsoog. Het eerste boek dat hem echt bij de keel greep, was ‘Oosterschelde Windkracht 10’ van Jan Terlouw. Tijdens zijn middelbare schooltijd verslond hij alle boeken van onder meer Jan Terlouw, Anke de Vries en Thea Beckman.
Elke zomer trok hij met zijn familie naar de Zwitserse Alpen en hij schreef met de hand een reisgids en een verzamelboekje over de Alpenflora.
Koen werd leraar Nederlands en stond enkele jaren voor de klas. Later behaalde hij het diploma bibliotheekwetenschappen en werd hij stafmedewerker in de bibliotheek van Wevelgem. Daarnaast is hij docent aan de bibliotheekopleiding in Brugge.
Hij schreef eerder zes jeugdromans, o.m. Gek van een eiland (2010) en De oversteek (2014). IJs is zijn eerste spannende roman voor volwassenen.
Hij woont met zijn vrouw Elsy op 500 meter van de bieb, in een oud burgerhuis waar vroeger vlasverkopers woonden. Koen heeft twee volwassen zonen, Dieuwert en Sjoerd.

Lees meer over deze auteur op de website van  LetterRijn.

Reserveer dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: IJs
Auteur: Koen D'haene
Genre: misdaadroman
Uitgave: hardcover
Uitgever: Uitgeverij LetterRijn, 3 juni 2016
ISBN: 978 94 91875 26 7
ISBN: 978 94 91875 27 4 (e-book)

1 opmerking:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.