maandag 29 mei 2017

'Azul, Missie red de haai', geschreven door Lian Kandelaar

BESCHERM DE HAAIEN!
Van ieder verkocht boek gaat € 1,- naar het Wereld Natuur Fonds.

Azul, Missie red de haai

Boekgegevens:
Titel: Azul, Missie red de haai
Auteur: Lian Kandelaar
Genre: kinderboek, fictie 7 – 9 jaar
Uitgave: paperback met illustraties, 84 pagina's
Uitgever: KNNV Uitgeverij, 11 mei 2017
ISBN: 978 90 50116 19 0
NUR: 282
Illustraties: Lian Kandelaar, Hanna Haring

"Hij voelt de haai tegenstribbelen. Het is nog maar een kleintje. Niet eens een meter. Rico probeert naar het wateroppervlak te zwemmen. Hij heeft bijna geen lucht meer. Nog even, denkt hij, maar zijn benen worden zwaar..."

Rico woont in een prachtig natuurgebied. Zijn ouders doen onderzoek naar haaien en zijn zusje vindt alles geweldig. Er is één probleem. Hij is bang, heel bang voor haaien. De redding van Azul verandert zijn leven.

Het verhaal en mijn mening:
In het voorwoord schrijft Carol Phua (Natuurbeschermer en haaienexpert - Wereld Natuur Fonds) over haar passie om haaien te beschermen en hoe belangrijk het is om in harmonie met de natuur te blijven leven.
"Haaien zwemmen eigenlijk niet, maar ze glijden sierlijk en krachtig door het water. Als ik tijdens het duiken die machtige haaien om me heen zie, voel ik me even heel nietig en vol verwondering."

Wat me bijzonder aantrekt in dit leuke boekje is de informatie die op een heel toegankelijke manier aangeboden wordt. Door middel van een spannend verhaal worden kinderen geïnformeerd over het leven van haaien en andere zeedieren zoals dolfijnen in 'Azul, Missie red de haai'. Dit boekje is ook leerzaam voor ouderen. Vraag zo nu en dan aan je kind waarover het verhaal gaat en of hij of zij nog nieuwtjes tegengekomen is over haaien.
'Wist je dat de Groenlandse haai het langst kan leven van de gewervelde dieren? Hij kan wel 270 jaar oud worden, maar sommige mensen zeggen dat hij wel meer van 500 jaar kan worden. Dat is toch niet te geloven?'

Lian Kandelaar heeft een vlotte schrijfstijl die zeker niet kinderlijk te noemen is, hierdoor leest het niet als een betuttelend verhaal maar als een volwassen boek. Zowel spanning, blijdschap, ontroering en humor zijn aanwezig in dit tweede boek van Lian Kandelaar.
De belevenissen van Rico zullen graag gelezen worden door kinderen van 
7 jaar en ouder. Ik heb er ook van genoten!

De auteur:
(foto: aangeleverd door Marjolein Smit)


Lian Kandelaar (2005) wil met haar boeken andere mensen inspireren om zich in te zetten voor de natuur. Op tienjarige leeftijd schreef ze haar debuut 'Missie red de dieren'. Het geld dat ze daarmee verdient, doneert ze aan het Wereld Natuur Fonds.
'Azul Missie red de haai' schreef Lian voor de actie Haai Alarm.

Lian was live te gast bij tv programma NPO-zapp voor de WNF-actie “Haai Alarm” - Op zaterdag 13 mei om 09.45 uur was Lian met haar nieuwe boek 'AZUL - Missie red de haai' aanwezig tijdens de live uitzending van Zapp Your Planet op NPO Zapp, voor de actie Haai Alarm.
Zondag 21 mei vindt de uitreiking plaats van de Hotze de Roosprijs 2017, waar ze met haar boek 'Missie red de dieren' een van de finalisten is. Kijk mee op de Facebookpagina van 'Missie red de dieren'.

Op deze video op youtube.com vertelt Lian over het tot stand komen van haar boek; het enthousiasme spat er vanaf!

'Azul Missie red de haai' werd mede mogelijk gemaakt door het project Save Our Sharks van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging en de Dutch Caribbean Nature Alliance

Azul Missie red de haai koopt u via uw lokale boekhandel of bij


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.