Slechts één man kent de formule.Maar hij zit gevangen in Auschwitz.
Alleen hij
Boekgegevens
Titel: Alleen hij
Auteur: Andrew Gross
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 352 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, november 2017
ISBN: 978 90 26142 69 7
ISBN: 978 90 26142 70 3 (eBook)
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: The One Man
Vertaald door: Gert-Jan Kramer
Het verhaal:
1944. Terwijl in Europa de Tweede Wereldoorlog voortduurt, werken de Amerikanen uit alle macht aan het Manhattanproject. De code die ontbreekt is ontwikkeld door de Poolse natuurkundige Alfred Mendl, die uit het getto van Warschau op transport naar Auschwitz is gezet.
De jonge Pool Nathan Blum is Europa ontvlucht en werkt als vertaler voor de Amerikanen. Hij spreekt vloeiend Duits en Pools, hij is vindingrijk en nu hij alles en iedereen is verloren in de oorlog, is hij vooral vastbesloten zijn leven een zinvolle nieuwe wending te geven. Wanneer de Amerikanen hem vragen het welhaast onmogelijke te doen, aarzelt hij niet. Hij zal terugkeren naar Europa en infiltreren in Auschwitz in een poging Alfred Mendl te bevrijden.
Mijn mening:
Dit verhaal zal ik nooit vergeten!
Alleen hij is een ontroerende historische thriller, die gedeeltelijk gebaseerd is op ware feiten. Dit verhaal had me meteen te pakken en liet me niet meer los, ook na het lezen niet.
Wanneer je begint met lezen, bereid je dan voor op een spannend en aangrijpend verhaal dat je meeneemt naar een tijd nog niet zo heel lang geleden.
De vaak schokkende gebeurtenissen die beschreven worden zijn helaas veelal op waarheid berust. Dat is iedereen duidelijk geworden sinds de Tweede Wereldoorlog. Wat mensen doen om letterlijk het vege lijf te redden in dit soort situaties is onvoorstelbaar!
De wanhoop en tegelijkertijd ook de berusting zijn goed voelbaar wanneer de gevangen in rijen opgesplitst worden.
‘Hij begreep intuïtief dat hij in de ene zou blijven leven en in de andere zou sterven. Het was nu echter te laat voor angst, of voor gebeden.
Toen hij achterom keek en zijn papieren als dode bladeren op die stapel met bagage en persoonlijke spullen zag dwarrelen, was hij niet meer in staat om nog het kleinste sprankje hoop te voelen.
Het was al uitgedoofd.’
De hoofdpersoon Nathan moet een gevecht tegen de tijd leveren want hij krijgt maar 72 uur om zijn opdracht te voltooien. De reden waarom hij toestemde in deze bijna onmogelijke opdracht verdwijnt als sneeuw voor de zon als hij eenmaal geïnfiltreerd is in Auschwitz. Toch zet hij door!
Andrew Gross heeft veel meer informatie ingewonnen dan alleen door het luisteren naar de verhalen van zijn schoonvader, waardoor hij gebeurtenissen waarheidsgetrouw kon verwoorden.
Dit boek leg je niet weg totdat je de laatste bladzijde gelezen hebt. De prettige schrijfstijl, zonder veel moeilijke woorden maakt het tot een toegankelijk boek.
De proloog en het laatste hoofdstuk van het verhaal sluiten naadloos op elkaar aan, maar het heeft me wel verrast wie uiteindelijk de verteller was.
Alleen hij boeit vanaf de allereerste bladzijde en de auteur laat je kennismaken met een behoorlijk aantal personages. Ze hebben stuk voor stuk door hun eigen karakter hun plaats in dit verhaal verdiend. Een aantal van hen heb ik in mijn hart gesloten.
‘Maar nu kon ze de hemel zien. Oneindig en prachtig. Ze kon sterren zien, melkwegstelsels. Haar blik reikte helemaal tot aan een verre plaats waarover ze had gelezen. Met gras en rivieren en schoonheid. Het leek allemaal zo dichtbij, vlak voor haar. Door de mist. Ze moest glimlachen. Het was altijd maar een armlengte verwijderd geweest, besefte ze. Altijd zo dichtbij.
Net achter het prikkeldraad.’
Alleen hij schreeuwt om een verfilming!
Mijn waardering voor Alleen hij: vijf welverdiende sterren *****.
De auteur:
(foto: De Fontein)
Andrew Gross (1952 Manhattan, New York) schreef eerder negen thrillers onder zijn eigen naam en daarnaast nog eens vijf thrillers samen met James Patterson.
Neem ook een kijkje op zijn website.
Alleen hij koopt u bij uw lokale boekhandel of bij
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.