woensdag 10 januari 2018

Ik vond een juweeltje!


Erfenis

Boekgegevens
Titel: Erfenis
De Literaire Juweeltjes Reeks
Auteur: Jan Siebelink
Genre: verhalenbundel
Uitgave: hardcover, 64 pagina’s
Uitgever: B for Books B.V., januari 2018
ISBN: 978 90 85165 15 6

Perfect passend bij al het andere werk van Jan Siebelink en speciaal bij de pas verschenen roman 'De buurjongen': twee korte verhalen over het leven op de bloemenkwekerij. De kweker, die een goddelijke verschijning heeft; de moeder met haar eeuwige zorgen om haar man en het geld, de zoon, die o zo vertrouwde zoon die van onwetendheid en frustratie geen raad met zichzelf weet. Prachtige, zinderende verhalen.

Verantwoording:
De verhalen ‘Erfenis’ en ‘Visioen’ verschenen eerder in Jan Siebelinks verhalenbundel De Kwekerij (De Bezige Bij, 2007) en daarvoor in De bloemen van Oscar Kristelijn (1998).
(bron: B for Books)

Mijn mening:
In ‘Erfenis’ kijk je mee door de ogen van een jongen als ze op bezoek gaan bij zijn opa. Het is de verjaardag van opa, maar ze worden een uur eerder verwacht dan het feest zal beginnen. Opa wil die dag de officiële overdracht van de boerderij aan oom Theo regelen en vader en moeder verwachten dat er een leuk erfenisje aan hen uitbetaald zal worden, omdat oma vorig jaar was gestorven. Ze hebben naar de hoogte zitten raden en hebben  het bedrag in hun gedachten al besteed.
De protagonist is het oudste kleinkind en mag langs zijn opa aan tafel zitten. Hij houdt niet van zijn opa maar kijkt wel tegen hem op.
Er gebeuren die dag dingen die deze jongen niet voor mogelijk had gehouden in zijn omgeving en hij ervaart allerlei gevoelens bijna tegelijkertijd, zoals haat, liefde, verlangen, lust en afkeer.
Ook het geloof wordt hier benadrukt; protestants of katholiek.
Waar kies je voor?

In ‘Visioen’ lees je meer over het bedrijf van de vader van de jongen. Het is een kwekerij die deze vlak voor de oorlog met zelf verdiend geld opgezet heeft.
Hij vertelt hoe vader in het voorjaar en op dagen in de herfst als de centrale verwarming nog niet aangaat, de salamanderkachel hoog opgestookt wordt om het rotten tegen te gaan.
Hij vertelt hoe hij zijn vader imiteerde en hoe deze genoegdoening ervaren heeft.

Dit zijn naar mijn mening boekjes die het verdienen om meer aandacht te krijgen. Ze zijn klein maar bijzonder fijn!

De auteur:

Jan Siebelink (1938) werd geboren te Velp, waar zijn vader een kleine bloemisterij dreef. Hij werd onderwijzer en studeerde in zijn vrije tijd Franse taal- en letterkunde. Tijdens zijn studie kwam hij in aanraking met het werk van de Franstalige schrijver J.-K. Huysmans. Diens roman A rebours maakte door zijn verblindende stijl, religieuze preoccupatie en verheerlijking van het kwaad een verpletterende indruk op Siebelink, die het vertaalde onder de titel Tegen de keer. Op de dag dat hij de vertaling inleverde, schreef hij in de huiskamer van zijn moeder, op de plaats waar zijn vader was overleden, zijn eerste verhaal: ‘Witte chrysanten’. Met vier andere verhalen vormde dit zijn debuut Nachtschade (1975). Het boek viel op omdat het door zijn zwartromantische motieven afstand nam van het realisme dat toen in de letteren heerste. Siebelink wilde een verbinding tot stand brengen tussen het Hollandse realisme en de Franse literatuur uit het 19e-eeuwse fin-de-siècle.
Lees meer over Jan Siebelink op auteurspagina van De Bezige Bij

Over de Literaire Juweeltjes Reeks.
Om mensen en vooral jonge mensen op een prettige manier duidelijk te maken dat het lezen van literatuur heel aangenaam kan zijn en tegelijkertijd onze kijk op de wereld een beetje kan veranderen, is een nieuwe reeks opgezet, de Literaire Juweeltjes Reeks.
Elke maand verschijnt een nieuw Literair Juweeltje, een goed toegankelijke tekst van een bekende schrijver in een mooi vormgegeven boekje. In elk deeltje staat telkens een kortingsbon waarmee voor minder geld meer werk van de schrijver kan worden gekocht in de boekhandel, of een bon voor een gratis boek.

Dit boekje vond ik bij Bruna in Oostburg, het lag er bij de kassa.
Kijk rond bij je lokale boekhandel en ontdek daar deze juweeltjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.