Een wereldreis door de kunst
Boekgegevens
Titel: Een wereldreis door de kunst
Auteur: Aaron Rosen
Genre: kinderboeken, informatief overig
Uitgave: hardcover met illustraties, 144 pagina’s
Uitgever: Lemniscaat, februari 2018
ISBN: 978 90 47710 06 6
NUR: 210
Illustraties van: Lucy Dalzell
Oorspronkelijke titel: A Journey through Art
Vertaald door: Lydia Meeder
Een kunstgeschiedenis zoals die niet eerder bestond.
Er zijn talloze kunstgeschiedenissen geschreven, maar niet een is zo bijzonder, zo eye-opening in alle opzichten, als deze.
Rosen neemt je mee op reis.
Hij begint in Nawarla Gabarnmung, Australiƫ, waar de Aboriginals al 35.000 jaar voor onze jaartelling een imposant grotpaleis versierden. In woord en beeld voert hij je langs de Egyptische tempel van Luxor in 1250 v.Chr., Rome in het jaar 0, de Cambodjaanse Angkor Wat in 1150, Florence in de Renaissance, New York in de jaren vijftig van de vorige eeuw, Rio de Janeiro in de nabije toekomst, en nog heel veel meer.
Over maar liefst dertig steden in dertig tijdperken leer je hoe het leven was en welke kunst er werd gemaakt. Een reis die je keer op keer zult willen maken, want er valt ongelooflijk veel te ontdekken. En nee, kunst is niet iets wat alleen in het Westen wordt gemaakt. In het Indiase Ajanta liggen bijvoorbeeld eeuwenoude kunstschatten in de jungle verborgen en op de stadsmuur van Groot-Zimbabwe verwelkomden schitterende werken de passanten.
Ga je mee naar Florence tijdens de Renaissance, naar het eiland van de indianenstam Haida, naar het Parijs van de impressionisten, het Moskou van Lenin, en... ?
(bron: Lemniscaat)
Mijn mening:
Wat een avontuur!
Net zoals bij een busreis heb je een opstappunt. In dit geval vertelt de auteur je over de tijdmachine waar je op het punt staat in te stappen. Waarin je meegevoerd zult worden over de hele wereld en kunt lezen over de culturen die achter de kunst schuil gaan.
Een wereldreis door de kunst prikkelt de nieuwsgierigheid. Het is heel informatief zonder drammerig te zijn en mede hierdoor worden jonge lezers verleid om mee op reis te gaan. De reis is goed gedocumenteerd door middel van een wereldkaart waarop je de bestemming terug kunt vinden en de kleurrijke illustraties en foto’s zijn voorzien van een korte uitleg zodat je weet waar je naar kijkt.
Het boek wordt onderverdeeld in de hoofdstukken:
prehistorie & oudheid, middeleeuwen & vroegmoderne tijd en moderne tijd & heden.
In prehistorie & oudheid reis je mee van het jaar 35000 v. Chr in Australiƫ naar Hedeby in Denemarken in het jaar 900.
Middeleeuwen & vroegmoderne tijd behandelt de periode van 1100 in Cahokia, Amerika tot het jaar 1700 in Isfahan, Iran.
Moderne tijd & heden geeft je een kijkje in het Edo, Japan van 1800 en gunt ons een blik in de toekomst in Rio de Janeiro in 2020.
Het is een heerlijk boek om in te lezen en om door te bladeren. Je kunt hier ook goede onderwerpen in vinden voor een spreekbeurt, of als vader of moeder aan de jongere kinderen in het gezin vertellen over de kunst die hier besproken wordt.
Achter in het boek is nog een woordenlijst afgedrukt; heel geschikt voor degenen die niet zeker weten wat de betekenis is van de woorden die vermeld staan.
De auteur nodigt de lezer achter in het boek uit om zijn/haar reis te vervolgen op zijn of haar eigen manier en geeft enkele tips om er zoveel mogelijk plezier uit te kunnen halen.
Ik heb Een wereldreis door de kunst graag gelezen en kan het zeker aanbevelen voor nieuwsgierige reislustigen vanaf 12 jaar.
De auteur:
(foto: Universiteit Utrecht 2015)
Aaron Rosen studeerde filosofie in Cambridge. Hij is hoogleraar Religieus gedachtegoed en directeur Culturele projecten aan het Rocky Mountain College en gasthoogleraar Geloofstradities en de kunsten aan King's College, Londen. Hij heeft o.a. verschillende kunstboeken geschreven die onder meer zijn uitgeroepen tot Beste Boek van het Jaar door The Times.
Een wereldreis door de kunst koopt u bij uw lokale boekhandel of bij
Met dank aan Lemniscaat voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.