zaterdag 15 december 2018

Ik las: Kringloopwinkel Hebbus - Joke Eikenaar

Het raadsel rond mevrouw Parel


Kringloopwinkel Hebbus

Mijn recensie werd eerder gepubliceerd op de website van Nienke Kinderboekenblog

Joke Eikenaar werd op 29 oktober 1963 in Zwolle geboren als Joke Wagemans. Hoewel ze van kleins af aan tekende en schreef op ieder vel papier dat ze zag, leek haar carrière in eerste instantie een totaal andere richting op te gaan. Wel had ze af en toe een schrijf- of tekenopdracht uit de regio, en voor haar kinderen schreef ze verhalen die ze ook illustreerde. In 1999 kwam er een opdracht binnen om schoolboeken voor speciaal onderwijs te voorzien van illustraties. Dat was het begin van een ommezwaai: hier lag haar passie. Joke illustreerde voor verschillende instanties en uitgeverijen. Later besloot ze haar eigen verhalen en ideeën weer op te pakken en richtte ze zich naast het illustreren ook weer op het schrijven.

Voor meer informatie kijkt u op haar leuke website.

Als je op zoek bent naar Fay of haar beste vriend Joppe, ga dan naar Kringloopwinkel Hebbus! Het is de winkel van de ouders van Fay. Sinds er iets vreselijk mis ging met heel veel geld hebben Fays ouders geen huis meer. Het ging om een lening en had te maken met haar oom Sylvain en dat liep helemaal fout! Daarom wonen vader, moeder, Fay en haar grote broer Morris in de kringloopwinkel.

Ze wonen er al zo lang dat het bijna gewoon lijkt, maar niemand mag weten dat ze daar wonen. Zeker op school niet! Het valt niet altijd mee om dat geheim te bewaren voor haar beste vriend Joppe.

Fay vindt het heerlijk om in deze tweedehandswinkel te kunnen wonen;
in de winkel komen dagelijks zoveel mooie spullen binnen, soms echt antiek!
Op een dag komt een oude dame binnen, kijkt rond in de winkel en meent een heleboel van haar eigen spullen te herkennen. Fay noemt haar in gedachten Mevrouw Parel vanwege haar oorbellen met een parel.

Wat heeft die armoedig geklede man met Mevrouw Parel en haar spulletjes te maken? Dat is iets wat Fay en Joppe uit willen gaan zoeken. 
Maar zal hen dat ook lukken en lukt het Fay ondertussen om haar grote geheim te bewaren?
Lees zelf hoe het afloopt in Hebbus - Het raadsel rond mevrouw Parel.

Joke Eikenaar heeft een leuk verhaal geschreven dat niet al te spannend en daardoor goed gelezen zal worden. In dit verhaal maken de kinderen op en ontspannen manier kennis met dementie. Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken.
Wat me opviel in dit verhaal, is dat de moeder de toch nog jonge Fay heel veel verantwoordelijkheid geeft met betrekking tot aankopen doen en reizen met het openbaar vervoer.
Ook werden de verhoudingen binnen een familie besproken; het kan soms niet goed lijken te gaan tussen twee broers, maar wellicht heeft dat een oorzaak waar men toch mee om kan gaan en de familiebanden zelfs versterkt.
Soms is de familie zelfs groter dan men dacht!
Kortom: er gebeurt een heleboel in Hebbus - Het raadsel rond mevrouw Parel.

Ik heb dit verhaal van Joke Eikenaar graag gelezen en heb bovendien genoten van de prachtige tekeningen.
Het is nu uitkijken naar een vervolg!
Thema’s: zoektocht, familie, dementie


Een weetje:
Kringloopwinkel Hebbus bestaat echt! 
Bekijk HIER de boekpresentatie in een andere kringloopwinkel in Zwolle.

Boekgegevens
Titel: Kringloopwinkel Hebbus
Het raadsel rond mevrouw Parel
Auteur: Joke Eikenaar
Illustraties: Joke Eikenaar
Genre: kinderboeken, vanaf 8 jaar
Uitgave: gebonden, 112 pagina's
Uitgever: De Vier Windstreken
ISBN: 978 90 51166 81 1
NUR: 282

Kringloopwinkel Hebbus - Het raadsel rond mevrouw Parel koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Met dank aan Uitgeverij De Vier Windstreken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.