donderdag 5 november 2020

Ik las: 'Atlantis' geschreven door Chris van Henegouwen

 roman over een zeereis en een Joodse geschiedenis


Atlantis

Samenvatting zoals op de achterflap:

De roman Atlantis volgt een Joodse familie vanaf het Portugal van de Inquisitie, het kolonialisme in Brazilië, en de vervolging in de oorlog, tot en met het ontstaan van de staat Israël.

De Portugese Jood Samuel Pinto werd aan het eind van de zestiende eeuw in Lissabon vervolgd en vluchtte naar Amsterdam. Zijn zoon handelde in Recife in Afrikaanse slaven. Nakomelingen van hem belandden in Duitse vernietigingskampen in Polen. Een paar overlevenden daarvan vonden een goed heenkomen in Palestina.

Tijdens de reis van het koopvaardijschip 'Atlantis' van Rotterdam naar Zuid-Amerika buigen passagiers zich over de Joodse geschiedenis.

Voordat het zover komt moet het schip eerst de Tweede Wereldoorlog nog doorstaan.


Mijn mening:

In het voorwoord van Chris van Henegouwen lees je dat feiten en fictie dwars door elkaar lopen in ‘Atlantis’. Na het lezen zul je dat kunnen beamen; sommige gebeurtenissen zijn werkelijkheid, maar er wordt ook een moord gepleegd aan boord van dit koopvaardijschip en dat is fictie. Maar hoe je het ook draait of keert; alles wat je leest heeft een realistische oorsprong.

In deze roman lees je in de eerste hoofdstukken over dit schip alsof het een menselijk wezen is, weliswaar met verschillende namen maar dat is ook niet onmenselijk.
Het schip werd in 1940 in Amsterdam te water gelaten en kreeg de naam ‘Atlas’. 
Deze naam was een eerbetoon aan een Nederlands vrachtschip dat in de Eerste Wereldoorlog door een Duitse U-boot tot zinken was gebracht.

De Atlas werd geconfisqueerd door de Duitsers en toen werd het van een passagiersschip veranderd in een troepentransportschip met als taak het verplaatsen van materiaal en militairen. In 1942 werd ‘Atlas’ herdoopt in ‘Zannaga’.

Na de oorlog werd het wrak van de ‘Zannaga’ verkocht. De traditie van de rederij waar het oorspronkelijk gebouwd was dat de scheepsnamen begonnen met ‘At’ en na aanschaf werd dit schip omgedoopt in ‘Atlit’, werd verbouwd en opgetuigd tot een koopvaardijschip en in 1948 uiteindelijk omgedoopt tot ‘Atlantis’.

Eind jaren zestig was het einde in zicht voor de ‘Atlantis’ want het was op weg naar de sloop op een strand aan de Turkse kust.

“Vaak duurt het een hele tijd voordat een mens wordt die hij is, die hij voorbestemd is om te zijn. Met schepen gaat het soms net zo. Bijna acht jaar na zijn tewaterlating in het IJ ging de ‘Atlantis doen waarvoor hij bedoeld was: vracht en passagiers vervoeren tussen Europa en Zuid-Amerika.”

Hierna begint het verhaal van de familie Pinto waaronder Hanna, van Evert Luiting en anderen. 
Dit is geen roman om even tussendoor te lezen maar nodigt zeker uit om goed na te denken over hetgeen gebeurde met de Joden in de Tweede Wereldoorlog en ook eerder in de geschiedenis. 
De auteur verrast de lezer bovendien met een moord aan boord van de ‘Atlantis’; dat is zeker een kers op de taart.

Jammer voor diegenen die de Duitse en Engelse taal niet beheersen, maar een aantal gesprekken worden gevoerd in deze talen.
De verschillende verhaallijnen worden afgewisseld, maar de manier waarop dat gebeurt maakt het lezen niet echt gemakkelijk. Blijf vooral doorlezen als je het even moeilijk krijgt, want het verhaal is zeker de moeite waard!



De auteur: 

Chris van Henegouwen is geboren in de Veenkoloniën, bezocht het vwo in Groningen, studeerde economie in Amsterdam en publiceerde in 2015 de roman De herkeuring.

Neem een kijkje op de website van Chris van Henegouwen.

Atlantis koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Atlantis
Auteur: Chris van Henegouwen
Genre: roman
Uitgave: paperback, 216 pagina's
Uitgever: eigen beheer
Druk: Pumbo.nl
ISBN: 978 90 82381 22 1
NUR: 301

Met dank aan Chris van Henegouwen voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.