Tangier – Een mediterraan knooppunt van alle kanten bekeken
Tanger is een gemoedstoestand. De stad ligt aan de bovenste punt van Afrika, met haar ziel in de Maghreb en haar blik op Europa, al eeuwen een kruispunt van culturen.
In het fotoboek Tangier stuiten fotografen Guus Dubbelman (NL), Hicham Gardaf (MA/GB), Karima Maruan (MA/NL) en Robin Vermeulen (NL) op verschillende facetten van een stad die altijd in beweging is; ze leggen momenten vast in de medina, de bossen langs het strand, de kale nieuwe buitenwijken.
Samen met schrijver Rodney Bolt (NL/ZA) vertellen ze het verhaal van een stad die diep in het verleden is geworteld, maar nu door snelle veranderingen wordt opgeschud en onzeker tast naar de toekomst. Een stad die je vooral grijpt op een manier die je nooit helemaal kunt uitleggen.
Dit fotoboek, met een reizende tentoonstelling en publieksprogramma, is een initiatief van het Amsterdams
Andalusisch Orkest – een creatief platform dat voortbouwt op het rijke muzikale erfgoed van Al-Andalus en dat verbindt met hedendaagse stromingen.
Het project is een samenwerking met Meervaart Theater, Rose Stories, No Man’s Art Gallery, Mahal Art Space en Think Tanger en wordt ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Gemeente Amsterdam en VSBfonds.
(bron info: De Vrije Uitgevers)
Mijn mening:
De auteur neemt je in dit boek samen met de fotografen mee naar Tanger (Tangier). Begeleid door de prachtige foto’s beleef je deze stad.
“Dit boek bevat een weergave van de stad, van de kronkelige steegjes in de medina, de boulevards met het voorbijrazende verkeer, de aan het bos grenzende kust tot het door neon verlichte feestlandschap: de vervallen muren en de fonkelnieuwe gebouwen, de luidruchtige markten en de lange stadsstranden (Vogue noemt Tanger ‘een van ‘s werelds beste strandsteden’), het eten, de muziek, de bruisende openbare plekken met de spelende kinderen en de grote meutes katten, haar verleden en haar huidige transformaties.”
Bovenstaande is een klein stukje uit dit boek, maar het laat de hartstocht zien waarmee het verhaal is geschreven.
In dit fotoboek kom je achtereenvolgend in ‘Tangier – een mediterraan knooppunt van alle kanten bekeken’ drie talen tegen: Engels, Nederlands en Arabisch. Dit maakt het een internationaal werk van ongekende klasse en geeft meteen ook een goede indruk voor de keuze van de titel.
Tijdens het lezen en het bekijken van de foto’s waan je jezelf in Tanger; je ruikt en proeft soms zelfs de gerechtjes die beschreven worden, je ziet de mensen voor je ogen verschijnen.
“Een vrouw in kaftan en met hoofddoek, met een baby op haar heup, komt vanuit een steeg gelopen, haar silhouet doet denken aan een oude gravure van een waterdrager. Ze wordt gevolgd door een coole jonge gozer met merkzonnebril op en in een goudkleurig t-shirt.”
Ook dit geeft de veelzijdigheid van Tanger weer.
Ik ben dankbaar dat ik dit fotoboek heb mogen lezen en de foto’s heb mogen bekijken.
Er ging een wereld voor me open!
De auteur:
Rodney Bolt is een auteur die de wereld is rondgetrokken voor zijn reisverhalen, die zijn gepubliceerd in internationale kranten en tijdschriften. Hij schrijft ook historische biografieën en misdaadromans die zich afspelen in Amsterdam.
De fotografen:
Guus Dubbelman is een freelance fotograaf met een lange staat van dienst en een wereldwijde blik. Zijn werk verschijnt vooral in de Volkskrant, maar bijvoorbeeld ook in Nieuwe Revu en Vrij Nederland.
Hicham Gardaf is een documentaire fotograaf die woont en werkt in Tanger en Londen. Hij zoomt vaak in op de stedelijke vernieuwing in zijn geboortestad. Zijn werk is opgenomen in collecties als de Bibliothèque Nationale de France en het Marrakesh Museum for Photography and Visual Arts.
Karima Maruan is een Amsterdamse met Marokkaanse roots. Tegenwoordig woont ze in haar tweede thuisland Marokko, waarvan ze het mozaïek aan kleuren, verhalen en schoonheid vastlegt in fotografische verhalen.
Robin Vermeulen is museoloog, cultuureducator en fotograaf. Zijn studie cultureel erfgoed sloot hij af met een scriptie over het conserveren van Amsterdamse graffiti. Hij woont nu in Amsterdam, na een tijd in Tanger, waar hij betrokken was bij een reeks culturele projecten.
Neem via Vimeo een kijkje in het boek.
Gelimiteerde oplage van 500 exemplaren.
Tangier – Een mediterraan knooppunt van alle kanten bekeken koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:
Boekgegevens:
Titel: Tangier – Een mediterraan knooppunt van alle kanten bekeken
Auteur: Rodney Bolt
Fotografen: Guus Dubbelman, Hicham Gardaf, Karima Maruan, Robin Vermeulen
Talen: Nederlands, Engels, Arabisch
Nederlandse vertaling: Hassnae Bouazza, Chris Keulemans
Arabische vertaling: Hassan Bakkali, Nouredine Khatir
Genre: fotoboek, kunst en cultuur
Uitgever: Stichting Amsterdams Andalusisch Orkest, maart 2020
Uitgave: hardcover, 114 pagina’s
ISBN: 978 90 90327 67 9
NUR: 653
Met dank aan Robin Vermeulen voor het toezenden van een exemplaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.