Harpie
Harpie is een veel te slimme jonge vrouw die geïsoleerd leeft. Ze stopte met haar studie en haar vriend heeft haar verlaten voor een ander. Het lukt haar niet meer om haar kamer te verlaten en Harpie is werkelijk radeloos. Ze wil er het liefst een eind aan maken. Na een poging om haar polsen door te snijden wordt Satan haar enige metgezel; hij ziet zichzelf als haar life coach.
Life coaching is in het dagelijks leven een antwoord op het jachtige leven, de 24 uurs economie en de voortdurende blootstelling aan informatie. Haal zoveel uit je leven als mogelijk is. De keuzemogelijkheden zijn enorm. Enerzijds zijn we op zoek naar glamour, spanning en sensatie, anderzijds neemt de behoefte aan rust en bewustzijn toe. De duivel stuurt haar in haar leven.
Wat me heel erg aansprak is de overeenkomst tussen de naam van de hoofdpersoon ‘Harpie’ en het werk van Dante Alighieri in het begin van de veertiende eeuw. In Inferno lees je over twijfelaars, die niet kunnen kiezen tussen goed en kwaad. Je leest over de Harpies in het woud van zelfmoordenaars. Er zijn veel schilderijen en tekeningen over gemaakt.
Mensen wendden zich in die tijd tot hogere machten. Om die te bereiken moesten ze diep in zichzelf graven, hun demonen onder ogen komen, afzien, zichzelf kastijden, een geestelijke tocht door de woestijn maken.
Deze connectie is heel knap gemaakt door Hannah van Binsbergen.
Flashbacks naar de kindertijd van Harpie zijn een belangrijk onderdeel van dit verhaal.
“De betoverde wereld van eerste kussen en tienerbeha’s die haar door de meisjesblaadjes en films werd beloofd bleek al even grauw als de zogenaamd paradijselijke kindertijd die ze achter zich liet; zoals de meeste facetten van de meeste levens die ze waarnam werden ze vooral gedicteerd door regelmaat, onbestemd verlangen en miscommunicatie. Harpie had er geen geduld mee. (…) Bang was ze wel, de eerste keer. Dat de verleiding zou mislukken en de persoon in kwestie aan haar ouders zou vertellen wat ze hem had gevraagd.”
Harpie stelt zichzelf een ultimatum: in elk geval tot aan haar volgende verjaardag zal ze leven en zal ze proberen er iets van te maken.
Ze neemt om de deurwaarders op afstand te houden voor overdag een suf kantoorbaantje waar ze niet echt bij na hoeft te denken en gaat ‘s nachts als chique prostituee werken om de risico’s en ook de stiekeme pleziertjes van dat werk te ervaren.
Zonder enige moeite glipt Harpie van de ene in de andere rol. Maar of dat uiteindelijk genoeg is om haar leven te redden zal nog blijken.
Ik begon met lezen in ‘Harpie’ en moest weten hoe het af zou lopen. De afbeelding op de cover werd me duidelijk tijdens het lezen van het laatste hoofdstuk.
‘Harpie’ zet zonder meer aan tot nadenken.
De auteur:
Hannah van Binsbergen (1993, Haarlem) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde haar eerste gedichten op negentienjarige leeftijd, op SampleKanon en in Tirade. In 2016 verscheen haar debuutbundel Kwaad gesternte, die prompt met de VSB Poëzieprijs werd bekroond. Het was de eerste keer dat een debutant de prestigieuze prijs ontving. Daarnaast won ze de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut.
In 2017 maakte ze het hoorspel Nika voor het project Fluiten in het donker, dat in december 2017 werd uitgezonden op NPO1. Het hoorspel ging over het leven van de Russische dichteres Nika Toerbina, die al op haar achtste een sterrenstatus bereikte, maar op zevenentwintigjarige leeftijd overleed. Hieruit vloeide de publicatie Mijn leven is een schetsblad (uitgeverij Vleugels) voort, een bibliofiel boekje met nieuw werk van Hannah en vertalingen van Nika Toerbinas gedichten van de hand van Lennard van Uffelen.
In februari 2020 verscheen haar debuutroman, Harpie.
(bron info: Uitgeverij Pluim)
Harpie koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:
Boekgegevens:
Titel: Harpie
Auteur: Hannah van Binsbergen
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 175 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Pluim, februari 2020
ISBN: 978 94 92928 68 9
ISBN: 978 94 92928 69 6 (eBook)
NUR: 301
Met dank aan Uitgeverij Pluim voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.