Gedeserteerd uit het leger van Napoleon
De Tromslager
Deze historische roman beschrijft de levensgeschiedenis van Adam Bösch (1762-1824) stamvader van de auteur, vertelt hoe ‘het gewone volk’ moest overleven tijdens de heerschappij van Napoleon in een tijd van oorlog, armoede en epidemieën. Hij zoekt zijn geluk in de Nederlanden, waar hij in 1790 tromslager wordt bij het Staatse leger.
Na de verovering door de Fransen sluit hij aan bij het nieuwe Bataafse leger. Tijdens gevechten in Noord-Holland tegen de Engelsen en de Russen raakt hij gewond en getraumatiseerd. Als er een jaar later een enorme veldslag dreigt in Duitsland deserteert hij.
Met veel doorzettingsvermogen lukt het hem een nieuw bestaan op te bouwen in Haarlem en kan hij zijn leven weer betekenis geven.
De slechte economische omstandigheden dwingen hem echter na verloop van tijd met zijn gezin te verhuizen naar Den Helder. Daar werkt hij mee met de bouw van de fortificaties en staat hij in 1811 heel even oog in oog met keizer Napoleon.
De auteur:
Frits Bosch (1952), geboren en getogen in Haarlem, studeerde psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tijdens en na de studie speelde hij als bassist in verschillende (cover)bands en zette hij samen met anderen een eerstelijnspraktijk op, waarover hij schreef in zijn debuut Help de psycholoog verzuipt! dat in 2019 verscheen.
Bij onderzoek naar zijn stamboom ontdekte hij dat zijn Zwitserse voorvader huursoldaat was in het Staatse leger, wat hem inspireerde tot het schrijven van De Tromslager.
Lees meer over Frits op zijn auteurspagina
bij Uitgeverij de Brouwerij.
Eerder las ik van Frits Bosch: Help,
de psycholoog verzuipt!
De Tromslager koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
Boekgegevens:
Titel: De Tromslager
Auteur: Frits Bosch
Cover: viltpaneel Marianne Scarpa
Genre: historische roman
Uitgave: paperback, 200 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij de Brouwerij, november 2021
ISBN: 9789083114545
NUR: 342
Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij De Brouwerij)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.