zaterdag 25 maart 2023

Ik las: 'Kwaad ontwaakt - De zaak Ananke' geschreven door Eric Oosthoek

 


Kwaad ontwaakt – De zaak Ananke
Serie: Severyn & Govaert (3)

Over Severyn & Govaert:

Severyn & Govaert is een serie misdaadromans over leven en werk van twee Amsterdamse crimefighters, Maarten Severyn, tactisch rechercheur bij de politie en Lydia Govaert, officier van justitie bij het Openbaar Ministerie.
Severyn & Govaert is gebaseerd op waargebeurde zaken en beschrijft de strijd tegen de misdaad van binnenuit.

Mijn leeservaring:

Voor in het boek lees je de volgende woorden: 

Nationalisme predikt liefde voor de eigen mensen.
Het zaait haat tegen anderen.’

 - vrij naar Romain Gary, 1914-1980

Tijdens het lezen van deze woorden besefte ik nog niet hoe akelig ik me uiteindelijk zou gaan voelen door hetgeen ik las…

‘Kwaad ontwaakt – De zaak Ananke’ is het derde deel van de Severyn & Govaert-serie maar kan heel goed als stand-alone gelezen worden. 
Besef wel dat je in dat geval al twee ontzettend goede verhalen hebt laten liggen.

Maarten wordt geconfronteerd met een liquidatie van een jong Nederlands stel met Marokkaanse achtergrond in Parijs. Hij herkent een van de namen; vorig najaar was in ‘de zaak Dantzig’ een antecedentenonderzoek gedaan naar drie Marokkaanse families waaronder een met dezelfde naam als het slachtoffer en Maarten realiseert zich dat er goed een verband kan bestaan tussen deze twee zaken.
Al snel wordt zijn aandacht geëist bij een liquidatie in Amstelveen. Een van de slachtoffers is een Marokkaanse jongen.

Daar blijft het niet bij! In het rustige Amstelveen vinden raadselachtige aanslagen op immigranten plaats. Een aantal van deze aanslagen hebben een dodelijke afloop. Een sluipschutter jaagt op personen met een buitenlands uiterlijk; het maakt niet uit wat hun achtergrond is. Zij zijn het doelwit…
De werkwijze van deze sluipschutter is steeds dezelfde; er is duidelijk een seriemoordenaar aan het werk en het team van Maarten Severyn gaat naar hem op jacht. 

In het eerste hoofdstuk lees je over Alec en zijn gedachten.

“Eigen volk eerst, Nederland voor de Nederlanders.
‘Verberg je mes achter een glimlach.’ Hijzelf deed er tenminste wat aan. Bescheiden, maar toch. Elke actie, elke kogel betekende er eentje minder. Gewond, dood, of op de vlucht, terug naar huis.
Alec telde ze dagelijks, de parasieten, de gelukszoekers, de criminelen. De vreemdelingen. Het werden er teveel.”

Meer over de hoofdpersonen:

Maarten Severyn (1966) is een lange, magere man met grijsblond, steeds dunner wordend haar en blauw-groene ogen. Hij oogt jonger dan zijn leeftijd, is volbloed Fries, geboren in 1966 in Harlingen. Hij groeit op als jongste van drie broers. Zijn vader is visserman, net als diens twee oudste zoons. Maarten heeft niets met de zee en kiest zijn eigen weg, tegen de wens van zijn vader. Na zijn opleiding aan het atheneum van de RSG Simon Vestdijk gaat hij rechten studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn propedeuse besluit hij dat hij geen advocaat wil worden. Hij stapt over naar een meer praktijk gerichte studie: de Nederlandse Politieacademie in Apeldoorn. Het lukt hem om naast de studie in Apeldoorn in deeltijd in twee jaar zijn bachelor rechten te halen, ‘om zijn ouders een plezier te doen’.

Maarten Severyn over zijn werk:

“Nederland is een walhalla voor drugscriminelen. Alleen al in Amsterdam snuift de hogere middenklasse voor 75 miljoen euro per jaar aan coke.”

Lydia Govaert is energiek, slank en heeft donkerbruin haar en bruine ogen. Ze wordt in 1980 geboren in de stad Groningen met als meisjesnaam de Wilde. Als kind leeft Lydia in een voortdurende concurrentiestrijd met haar twee jaar oudere zus Lieke. Op latere leeftijd blíjft hun verhouding afstandelijk.

Lydia groeit op in een intellectueel, upper-class milieu. Ze wordt bewust agnostisch opgevoed. Eerlijkheid en gerechtigheid zijn belangrijke waarden. Haar vader is rechter-commissaris en een succesvol bestrijder van misstanden in het Nederlandse rechtssysteem. 

Lydia Govaert over haar werk:

“Dat advocaten, rechters en officieren van justitie persoonsbeveiliging moeten krijgen omdát ze hun werk doen is niet normaal.”

De verhaallijnen van Alec en Maarten Severyn wisselen elkaar regelmatig af, zodat je goed kunt in de gaten kunt houden waar ze zich op dat moment mee bezig houden. Over Lydia, Maarten en zijn team lees je op deze manier een heleboel om ze goed te leren kennen.
Maar wie is deze Alec? Dat blijft heel lang een geheim voor de lezers.
Je leest wel waarom hij handelt zoals hij doet, maar is dat wel normaal en hoe kan Alec functioneren in de maatschappij?

Ook nu was ik onder de indruk van de kennis van zaken van Eric Oosthoek. 

‘Kwaad ontwaakt – De zaak Ananke’ is zonder meer een spannend verhaal, maar bovenal is het een aangrijpend en realistisch verhaal en dat gegeven maakt het nog gruwelijker. 

De lezer wordt vanaf de eerste bladzijde in het verhaal gezogen waardoor het lijkt alsof hij naar een film kijkt.
Zelfs wanneer de dader gepakt is blijven je haren overeind staan wanneer je hem aan het woord hoort. Het is werkelijk angstaanjagend dat zulke mensen bestaan!

De serie Severyn & Govaert verdient het zeker om verfilmd te worden.De auteur:

Eric Oosthoek (Nederland, 1948) werkte als dramaregisseur en scenarioschrijver voor de Publieke Omroep. Hij realiseerde sinds 1977 een groot aantal dramaproducties, zowel enkelvoudige televisiespelen als langer lopende dramaseries en televisiefilms. 
Opvallend en vaak succesvol televisiedrama, series als Sanne, Weekend, De rivier waarin ik zwom, Oog in oog en Over de liefde, televisiefilms als Zondag weet je alles, Wie aus weiter Ferne, Het laatste glas melk, Morgen ga ik zelf en Respect, telefilms als Saint Amour, Novemberlicht, Gebroken Rood, Kilkenny Cross en Anna.
Een aantal van zijn televisiefilms zijn vertoond op buitenlandse publieke zenders in o.a. Engeland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, IJsland en Bulgarije.

Sinds 2008 richt hij zich volledig op het schrijven van fictie.
"Fictie werkt, telkens weer"

NB: Wanneer je op de hoogte gehouden wilt worden over de publicaties van All Fiction kun je je aanmelden voor de gratis nieuwsbrief Achter de woorden of luisteren naar de gelijknamige podcast.

Eerder las ik van Eric Oosthoek:

Kwaad ontwaakt – De zaak Ananke koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Kwaad ontwaakt – De zaak Ananke
Serie: Severyn & Govaert (3)
Auteur: Eric Oosthoek
Genre: misdaadromans
Uitgave: paperback met flappen, 384 pagina’s
Uitgever: All Fiction, mei 2022
ISBN: 9789082993462
ISBN: 9789082993486 (eBook)
ISBN: 9789082993493 (luisterboek)


Met dank aan All Fiction voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: All Fiction)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.