zaterdag 15 juli 2023

Ik las 'Wereldbaan in blauw' geschreven en geïllustreerd door Dineke Uildriks

 Interviews vol anekdotes van oud-cabinepersoneel van KLM uit de vorige eeuw


Wereldbaan in blauw

In het voorwoord vertelt auteur Dineke Uildriks over het moment waarop ze bedacht hoe mooi het zou zijn om het cabinepersoneel een keer centraal te stellen, dit in tegenstelling tot aandacht die de passagiers altijd krijgen.
Om die reden laat ze in ‘Wereldbaan in blauw’ het cabinepersoneel van KLM aan het woord.

Dineke stelt hier zichzelf ook voor aan de lezers. Je leest over de plaats waar ze opgroeide, de verbazing van haar ouders toen ze vertelde dat ze ging vliegen en welke stappen ze toen al genomen had. 

“Mijn verdere werkzame leven ben ik bij de KLM in dienst gebleven. Altijd trots in het blauwe uniform. Ik begon in een tijd dat de lengte van de rok aan de lange kant was, terwijl ik gewend was aan de minirok. Dat voelde aanvankelijk een beetje ouderwets. Voor mij was dit een andere wereld met eigen jargon en gewoontes, tot het ook voor mij vanzelfsprekend werd dat ik vloog.”

De oudste geïnterviewde begon in 1948 met vliegen. Dit interview laat ook goed zien hoeveel het leven van het cabinepersoneel in die tijd verschilde van hun leven in deze jaren.
Elk interview start met een ‘KLM-paspoort’ met de naam van de geïnterviewde persoon bovenaan en een opsomming van feiten op jaar, soms helaas met een datum van overlijden.
Het interview leest prettig omdat Uildriks een soepele schrijfwijze heeft en hierdoor de dialogen heel natuurlijk overkomen. Foto’s van of door deze hoofdpersoon maken het plaatje compleet, zoals de uitdrukking is. Elk interview wordt afgesloten met de datum en de plaatsnaam waar het gesprek plaatsgevonden heeft.

In de loop der jaren veranderde de functie van het cabinepersoneel steeds meer. De passagiers werden veeleisender en de vluchten werden langer en langer. Ondanks deze uitdagingen was waren er veel pluspunten: ze reisden de wereld over, ontmoeten interessante mensen maakten veel nieuwe vrienden.

“Hoogtepunten waren zeker de drie keer dat ik gestationeerd was in Rio de Janeiro. Dan trek je een tijd op het dezelfde bemanning. Gerda, mijn vrouw, heb ik leren kennen op een reis naar Johannesburg waar we een opvang van leeuwenwelpen bezochten. Nee, het was geen romance op de route. Pas later tijdens een reünie van de vlucht, bij een stewardess thuis in Uithoorn, maakten we een afspraak.”

‘Wereldbaan in blauw’ is een fascinerend boek omdat het een uniek kijkje geeft in het leven van KLM-cabinepersoneel vanaf 1948. Het boek is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de luchtvaart én de rol van deze mannen en vrouwen in de samenleving.
Je krijgt een goed beeld van de uitdagingen en de beloningen van hun werk. Alle verhalen zijn persoonlijke verhalen waarin ook humor niet ontbreekt en ze zijn soms zelfs ontroerend te noemen.
Ik heb ‘Wereldbaan in blauw’ graag gelezen.


De auteur:

Dineke Uildriks (Tynaarlo, 1951) behaalde haar onderwijsbevoegdheden voor het basisonderwijs in de stad Groningen. Na vijf jaar voor de klas lonkten de verten en vloog ze als stewardess en als purser voor de KLM de wereld over. 
In Drenthe schreef ze in de jaren tachtig columns voor de kranten van de Drents Groningse Pers en was ze actief als lid van Provinciale Staten. 
Na haar pensionering bij de KLM verscheen in 2013 een boek van haar hand onder de titel 'Uitgevlogen'.
Ze was gehuwd met staatsrechtdeskundige en senator Alfons Dölle, die in 2012 is overleden. Dochter Frederieke Dölle, nu ook jurist, is uitgevlogen naar Amsterdam.

Wereldbaan in blauw koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Wereldbaan in blauw
Auteur: Dineke Uildriks
Genre: gebundelde columns en interviews
Uitgave: paperback met illustraties, 228 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, april 2020. Tweede druk in 2022.
ISBN: 9789493059467
NUR: 401

Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij  Palmslag)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.