zondag 14 januari 2024

Ik las: 'Stervensuur' geschreven door Andreas Gruber

 Over 48 uur zal ze sterven...


Stervensuur

Van de achterflap:

'Als je er binnen 48 uur achter komt waarom ik deze vrouw heb ontvoerd, zal ze in leven blijven. Zo niet, dan sterft ze.’
Met dit bericht begint het perverse spel van een seriemoordenaar. Hij hongert zijn slachtoffers uit, verdrinkt ze in inkt of giet ze levend in beton.

Stervensuur van Andreas Gruber is het loeispannende eerste deel van een thriller-serie die zich afspeelt in Oostenrijk en Duitsland. Maar er worden nog meer grenzen overschreden.

Het verhaal draait rond rechercheur Sabine Nemez, die om een seriemoordenaar te stoppen samenwerkt met de markante uit Rotterdam afkomstige profiler Maarten S. Sneijder. Voor Sabine komt het allemaal heel dichtbij wanneer ze van haar vader te horen krijgt dat haar moeder ontvoerd is.

Nemez en Sneijder moeten werkelijk alles op alles zetten om de moordenaar te vinden voordat hij opnieuw toeslaat.
Als snel lees je over dokter Rose Harmann die in haar praktijk in Wenen therapiesessies heeft met Carl Boni. Deze laatste is nogal ‘creepy’ om het zacht uit te drukken. 

De auteur heeft de personages goed uitgewerkt en de meest gruwelijke gebeurtenissen worden heel filmisch beschreven waardoor ze levensecht en geloofwaardig zijn. Zorg ervoor dat je op die momenten niet even naar het toilet moet want je blijft achterom kijken... 
Sabine Nemez is een onafhankelijke vrouw en ze moet toch wel even wennen aan de nadrukkelijk aanwezige Maarten S. Sneijder.
Ze is de jongste commissaris van de Parate Eenheid in München, heeft de droom ooit een profiler te worden en ze is een vrouw die je hart tijdens het lezen zal veroveren.
Maarten Sneijder is een van oorsprong Nederlandse profiler die van duidelijkheid houdt en op zijn strepen staat. Maar ondanks de harde buitenkant toont hij zo nu en dan een kant van hem die je in je hart kunt sluiten.

“Sabine sloot even haar ogen en liet de wind door haar haren en over haar gezicht strijken. Ze inhaleerde de naar bloesem ruikende lucht. Natuurlijk wiste deze bries noch de lijkgeur, noch de stank uit de catacomben uit haar kleren en al helemaal niet uit haar herinnering. Maar het hielp.”

We maken ook kennis met de psychotherapeute Helen Berger. Ze woont samen met Frank en werkt in een villa vlakbij Wenen die ze van haar ouders geërfd heeft. Ze wil nergens anders werken dan in dit rustig dorpje, dit in tegenstelling tot Frank die het allemaal té rustig vindt en eigenlijk tegen zijn zin twee jaar eerder bij haar ingetrokken is. Frank is veertien jaar ouder dan Helen en een keurige meneer de aanklager; er is weinig spontaniteit bij hem te vinden.

De slachtoffers hebben allemaal een verband met een oud kinderboek ‘Piet de Smeerpoets’, dit lijkt de inspiratiebron voor de dader te zijn. Schuldgevoelens, familie en wraak nemen liggen aan oorsprong van de gruwelijke handelingen.

Ik ben onder de indruk van de manier waarop de auteur de spanning in het verhaal opbouwt. Andreas Gruber weet de lezer werkelijk tot het einde toe in spanning te houden. In de epiloog worden de puntjes op de i gezet maar laten we Sabine achter met een vraag die alleen zij zelf kan beantwoorden. 

Ik kijk uit naar het tweede deel met de titel ‘Doodvonnis’ dat in maart 2024 verwacht wordt.



De auteur:

Andreas Gruber, geboren in Wenen in 1968, studeerde aan de plaatselijke handelsuniversiteit en woont als freelance schrijver met zijn vrouw in Grillenberg, Neder-Oostenrijk. Hij schreef sinds 1996 al verschillende succesvolle en bekroonde boeken, die over de hele wereld verschijnen.
Zijn huidige serie, over de stoere, maar briljante Nederlandse onderzoeker Maarten S. Sneijder, schokt en fascineert zijn fans in gelijke mate en is een bestsellersensatie in Duitsland.

'Voor mij betekent schrijven interessante personages kunnen verzinnen zonder in een psychiatrisch ziekenhuis te belanden – en mensen op originele manieren vermoorden zonder in de gevangenis te belanden. Maar verder ben ik een aardige vent,' zegt de auteur.
In zijn vrije tijd geeft hij schrijfworkshops, is hij een fervent bioscoopbezoeker, reist hij veel met zijn vrouw en is hij een gepassioneerd drummer (maar hij wacht nog steeds tevergeefs op een telefoontje van de Rolling Stones ).
Neem ook een kijkje op zijn website.

Stervensuur koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Stervensuur
Serie: Nemez & Sneijder (1)
Auteur: Andreas Gruber
Genre: thriller 
Uitgave: paperback, 448 pagina’s
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers, maart 2023
ISBN: 9789400515741
ISBN: 9789044915747 (eBook)
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: Todesfrist
Vertaald door: Hilke Makkink


Met dank aan A.W. Bruna Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: A.W. Bruna Uitgevers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.