De pantserslag van Rossieni en de eerste opmarsdagen van operatie ‘Barbarossa’
binnen de Heeresguppe Nord 1941
Storm aan de Düna
In de zomer van 1941 startte bij verrassing operatie ‘Barbarossa’, de Duitse aanval op de Sovjet-Unie. Enorme legers traden aan voor de grootste veldtocht ooit.
Stalins legers stonden erg westelijk opgesteld en dit bood omsingelingskansen voor het Duitse leger. Hierdoor kon de oorlog mogelijk in een vroeg stadium beslist worden.
Ook in het gebied van de legergroep Noord (Heeresgruppe Nord) kwam het er op aan snel in de diepte aan te vallen en het Rode Leger voor de rivier de Düna te vernietigen.
Het zou anders lopen. De race naar de rivier en de vestiging van bruggenhoofden stuitte op hardnekkig weerstand. De eerste grote tankslag aan het oostfront vond plaats bij Rossieni. De Sovjets werden verslagen en de rivier bereikt, maar van een algehele ineenstorting van het Rode Leger was geen sprake. Grote omsingelingen, die elders wel plaatsvonden, bleven uit. Hiermee was een eerste fataal hoofdstuk geschreven van wat zou uitmonden in de dramatische belegering van Leningrad.
De auteur
Dr. Perry Pierik promoveerde op de geopolitiek van Karl Haushofer en schreef tientallen boeken en artikelen over de Tweede Wereldoorlog.
Tot zijn bekendste werken horen Van Leningrad tot Berlijn, Hongarije 1944-45 de vergeten tragedie, De geopolitiek van het Derde Rijk, Keizer Wilhelm II de verlaten monarch, Erich Ludendorff, biografie, De Poolse oorlog en Wapenbroeders over de Duits-Roemeense alliantie.
Eerder las ik van Perry Pierik:
Storm aan de Düna koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
Boekgegevens
Titel: Storm aan de Düna
Auteur: Perry Pierik
Genre: geschiedenis
Uitgave: paperback met illustraties, 103 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, oktober 2024
ISBN: 9789464872415
ISBN: 9798227740861 (eBook)
NUR: 680
Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.