dinsdag 9 september 2014

Ik las: 'Vader' van Karl Ove Knausgård



Vader
Eerste deel uit de autobiografische serie: Mijn strijd

Het is bijna tien jaar geleden dat Karl Ove Knausgårds vader zich heeft doodgedronken. Karl Ove is bezig aan zijn derde roman, maar het valt niet mee. Hij wil dat het een groot meesterwerk wordt, maar hij wordt constant geplaagd door grote onzekerheid. Zijn gedachten dwalen af naar zijn kindertijd, de tijd dat zijn vader net zo oud was als hij nu. Zijn moeder was een milde en liefdevolle vrouw, maar zijn vader was afstandelijk en onvoorspelbaar. De dood van zijn vader roept zowel grote opluchting als diepe rouw op; tegenstrijdige gevoelens, die hij maar moeilijk kan verwerken. Nu Karl Ove zelf vader is, is het enige dat hij wil dat zijn kinderen niet bang voor hem zijn.
Mijn leeservaring:

Vader was het eerste boek dat ik las van deze auteur.

Ik moest, eerlijk gezegd, in het begin wennen aan de manier waarop hij schrijft. Zo enorm gedetailleerd, dat het niet anders kan dan dat je voor je ogen ziet wat hij op dat moment beschrijft.
Het went snel, je bent er zelfs blij om dat deze autobiografie zo nauwkeurig geschreven is
omdat het lijkt alsof je meekijkt met de auteur, het wordt heel persoonlijk op deze manier.

Ondanks de lange zinnen die deze auteur maakt, lees het prettig.
De wisselende gevoelens voor zijn vader, haat en liefde, spelen gedurende het hele verhaal. Hij verbaast zich er over. Hij komt er achter dat hij zijn vorige roman voor zijn vader geschreven heeft, onbewust zocht hij goedkeuring bij hem. Dat is niet zo vreemd naar mijn mening.

Ik heb nog niet eerder een zo eerlijk verteld verhaal gelezen, met alle rauwheid die soms bij het leven hoort. Soms willen we het niet zien of zo snel mogelijk vergeten ook omdat het niet chic is, maar het hoort zeker bij ons leven.
Het is zeker geen vrolijke roman, daarentegen een werk dat de lezer aan zich bindt door de manier van schrijven.

Ik heb het boek graag gelezen en waardeer het met 4/5 sterren ****

Over de auteur:


Karl Ove Knausgård is in 1968 geboren in Noorwegen, waar hij inmiddels een bezienswaardigheid is. Na zijn roman Engelen vallen langzaam schreef hij in twee jaar tijd de zesdelige autobiografische reeks Mijn strijd. De serie is een van de grootste literaire projecten ooit in Noorwegen. Deel 1, Vader, verscheen in 2011 bij De Geus en werd zeer goed ontvangen door de pers. Liefde stond meer dan dertig weken op de Noorse bestsellerlijsten.

Koop dit boek via uw boekhandel of via
Bol.com

Boekgegevens:
Auteur: Karl Ove Knausgård
Genre: Literatuur & romans
Uitgave: paperback, 445 pagina's
Uitgever: De Geus BV
Ik las de tiende druk 2014
ISBN: 978 90 445 2912 8

Oorspronkelijke titel Min kamp. Første bok, verschenen bij Forlaget Oktober Oslo 2010
Nederlandse vertaling © Marianne Molenaar en De Geus BV, Breda 2011

Ook als Ebook verkrijgbaar

6 opmerkingen:

  1. Mieke, heerlijk dat je ook van het boek hebt genoten! Ik had je al verteld dat ik 'er ook even in moest komen', maar de delen erna wilde ik niets liever dan doorlezen....meer meer! Geweldig wat deze Karl Ove Knausgard, in twee jaar meen ik, heeft neergezet! Lieve groet :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb hier echt van genoten! De eerlijkheid heeft mij het meest beroerd, mag ik wel zeggen. Ongekend! Dank je voor je reactie, Ellie! Warme groet :-)

      Verwijderen
  2. Eerlijkheid én schoonheid...en dat blijft in de volgende delen maar doorgaan, Mieke! Voor jou te leen uit mijn boekenkast als je wilt :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat lief van je! Maar er komt al weer wat moois mijn kant op, Ellie :-) Hartstikke lief aangeboden!

      Verwijderen
  3. Ik vond het wat minder, maar daar ben ik denk ik de enige in :-). Hij heeft er zelf ook wel last van dat ie echt alles opgeschreven heeft. Een tijdje geleden een interview met hem gezien en hij zag uitgeblust uit. De delen erna ga ik zeker een keer lezen. Bijzondere man.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.