donderdag 26 maart 2015

Ik las: 'Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest' van Joachim Meyerhoff


Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest
– Als de waanzin nooit ver weg is

Hoe is het om op te groeien tussen honderden psychiatrische patiënten en lichamelijk gehandicapten omdat je vader de directeur is van een psychiatrische kliniek en je ouderlijk huis op hetzelfde terrein staat? Wanneer wordt het eindelijk zoals het nooit is geweest van Joachim Meyerhoff heeft alles: het maakt je aan het lachen, het ontroert en het zet je aan het denken.
In Duitsland zijn er al meer dan 170.000 ex. van verkocht.

Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest is een komisch en tegelijkertijd treurig verhaal over een jongen die het beste in slaap valt bij de kreten van patiënten, die een bloedbroederschap met de hond sluit en die het dubbelleven van zijn vader ontdekt – een fascinerende man die uitblinkt in theorie, verzaakt in de praktijk, vol levensvreugde is en toch niets tegen het einde van zijn leven kan doen.
Het is een tragikomische coming of age, vaderroman en familieroman over opgroeien in een abnormale omgeving in één. Een scherp geobserveerd en persoonlijk verhaal over verlies en dood.

Mijn leeservaring:

Soms heb ik hardop zitten lachen, maar ik was ook geschokt over wat ik las.

De auteur heeft een fijne schrijfstijl, prettig voor iedereen denk ik, met korte zinnen en heel duidelijke beschrijvingen van mensen, plaatsen en gebeurtenissen.
Een compliment voor de vertaling is ook op zijn plaats om het verhaal zo mooi leesbaar te houden, zoals het oorspronkelijk bedoeld was.

Deze roman is een ontwikkelingsroman die een Joachim laat zien als kind en jeugdige waar je zo nu en dan mee omvalt van het lachen. De genegenheid van Joachim voor de patiënten in de inrichting komt goed naar voren in dit verhaal en de gebeurtenissen worden met warme gevoelens beschreven.
Nadat hij een dode man ontdekt ervaart hij het volgende:
'Nooit zal ik dat moment vergeten. Ik had iets verzonnen wat waar was.' en 'Het was voor mij een onvoorstelbaar bevrijdend inzicht: verzinnen is herinneren.'

Hij vertrekt voor een jaar naar Amerika. Na zijn terugkeer is hij als mens gegroeid, hij is niet meer het kind dat hij was bij zijn vertrek. Joachim ziet gebeurtenissen in een ander licht waardoor hij ook zijn ouders in een ander licht gaat zien.
De roman wordt wat serieuzer van toon en Joachim realiseert zich nu dat niet alles was zoals hij dacht dat het was in zijn herinnering.

Hieronder staat mijn favoriete passage in het boek;
'Wat ik wil zeggen is dit; pas wanneer ik erin geslaagd ben al die opgeborgen pakjes met herinneringen weer los te knopen en uit te pakken, pas wanneer ik de moed heb om de schijnbare betrouwbaarheid van het verleden op te geven, het te aanvaarden als chaos, het te vieren en te versieren, pas wanneer al mijn doden weer levend worden, vertrouwd, maar ook veel vreemder, veel autonomer dan ik ooit heb durven en willen beseffen, pas dan zal ik beslissingen kunnen nemen, pas dan zal de toekomst zijn eeuwige belofte waarmaken en ongewis zijn, pas dan zal de lijn zich verbreden tot een vlakte.'

Hoe vaak blijkt iets in onze herinneringen anders te zijn geweest dan we dachten en hoe vaak laten we (on)bewust stukjes weg die we hadden kunnen zien, ons wel hadden kunnen herinneren?
Ik heb dit verhaal enorm graag gelezen.

Over de auteur:


Joachim Meyerhoff (1967) is voor zijn debuutroman Alle Toten fliegen hoch. In Amerika bekroond met de Franz-Tumler-Literaturpreis 2011 en de aanmoedigingsprijs van de Bremer Literaturpreis 2012. Sinds 2005 maakt hij deel uit van het ensemblegenootschap van het Wiener Burgtheater. In zijn zesdelige cyclus Alle Toten fliegen hoch, trad hij op als verteller en in 2007 werd hij tot toneelspeler van het jaar verkozen.

Deze recensie is onderdeel van de blogtour die WPG Uitgevers georganiseerd heeft.
Lees de recensies van alle deelnemende bloggers, een overzicht van de data en namen vind je hier. 

Boekgegevens:
Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest
Auteur: Joachim Meyerhoff
Genre: roman
Uitgave: hardcover, 336 pagina's
Uitgever: Signatuur, 2015
ISBN: 978 90 56725 08 2
Ook als E-book verkrijgbaar


Oorspronkelijke titel:
Wann wird es endlich wieder so, wie se nie war. Alle toten fliegen hoch. Teil 2.
Vertaald uit het Duits door Josephine Rijnaarts.

4 opmerkingen:

  1. Het lijkt mij een prachtig boek dat ik graag wil lezen. Een mooie recensie heb je geschreven, Mieke! Lieve groet :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldige mooie recensie ! En inderdaad de passage die je aanhaalt is erg mooi en aansprekend ! Ik wil en moet dit boek lezen !

    Dank je wel voor deze mooie recensie ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.