woensdag 16 maart 2016

'Het bijzondere leven van Martha Vondeling' geschreven door Caroline Wallace
Het bijzondere leven van Martha Vondeling

Op het treinstation van Lime Street in Liverpool wordt in een achtergelaten koffer een baby gevonden. Omdat niemand de koffer komt claimen bij het Bureau Gevonden Voorwerpen wordt ze opgevoed door Moeder. Moeder noemt haar Martha Vondeling. Ze wonen samen boven het kantoor waar Moeder haar met ijzeren hand en een pan wijwater opvoedt, op de christelijke manier. Niet per se opvoedkundig correct. Moeder is liever lui dan moe en laat het werken meestal aan Martha over.

Daarom wordt Martha de Assepoester van het station en raakt er door toedoen van Moeder zelfs van overtuigd dat het station in zal storten als ze een stap buiten het gebouw zet.
Lime Street-station, en de excentrieke personages die het bevolken, vormt haar universum : de elegante Elizabeth die de stationsrestauratie runt; de Romeinse legionair die elke dag op hetzelfde tijdschrift onder de stationsklok zijn broodje eet; en William, die in de schaduwen leeft en zakken vol met tinnen soldaatjes heeft. 

Tot Martha op een dag brieven begint te krijgen van iemand die beweert te weten wat haar ware identiteit is. Martha heeft het wonderbaarlijke talent om gevonden voorwerpen bij hun rechtmatige eigenaar terug te krijgen, maar is ze in staat het mysterie rond haar eigen afkomst op te lossen? En lukt het haar om voor het eerst een stap buiten het station te zetten zonder dat alles gruwelijk misgaat?

Martha blijft op zoek naar haar identiteit en krijgt gelukkig hulp van Elisabeth, een vriendin die een koffietentje runt naast het Bureau Gevonden Voorwerpen.
Dit is een fantastisch verhaal over een wonderlijke gebeurtenis. De personages zijn sprookjesachtig, zo onwaarschijnlijk dat het bijna zeer doet. Je voelt tijdens het lezen de liefde van de moeder voor haar kind en je weet als lezer wie de moeder van Martha is. Waarom weet deze naïeve Martha dat dan niet zeker? Wil ze het wel weten of is ze toch bang voor de zekerheid?
De wonderlijke gebeurtenis in dit verhaal is het opgroeien van Martha. Na het overlijden van Moeder verandert ze van een bang, klein eendje dat niet zonder Moeder kan in een zelfstandige jonge vrouw die haar eigen beslissingen wil nemen. Hoe bestaat het?

De auteur:
(foto: Caroline Wallace)


Caroline Wallace was voordat ze aan de slag ging als auteur verschillende jaren als docent werkzaam. 
Ze woont met haar man en hun kinderen in Liverpool. (U.K.)

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Het bijzondere leven van Martha Vondeling
Auteur: Caroline Wallace
Genre: vertaalde literatuur, romans
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V., november 2015
ISBN: 978 90 45208 44 2
ISBN: 978 90 45209 64 7 (e-book)
Oorspronkelijke titel: The Finding of Martha Lost
Vertaling:  Janet Limonard-Harkink

4 opmerkingen:

 1. Klinkt een beetje Amélie achtig qua sfeer? Lijkt me hoe dan ook prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit klinkt inderdaad als een bijzonder boek. Is het er één in de categorie: you hate it or you love it? In ieder geval ben ik weer nieuwsgierig geworden. Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie. Het klopt wel zoals jij het ziet, maar niemand kan dat voor jou beslissen. Warme groet, Mieke.

   Verwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.