donderdag 1 december 2016

'De verdriethond' van Marieke Rijneveld en Tammo Schuringa

Gelezen in de nieuwsbrief van MatchBoox


De verdriethond

De verdriethond staat in dienst van een vrouw die ondanks haar tomeloze vermoeidheid en angsten probeert om zich aan te passen aan haar omgeving.
De hond doet zijn uiterste best om haar te troosten en te steunen, ook al zal dit nooit genoeg zijn om haar gelukkig te maken. Hij weet dat zodra dit baasje het aardse leven verlaten heeft, zijn absorberende vacht weer zal dienen om ergens anders tranen op te vangen. Dat ervaart hij niet als kwetsend of vervelend. Voor hem is dat vanzelfsprekend. Hij is immers een verdriethond.

Een verhaal dat begint met cake en eindigt met mascarpone zonder dat het over eten gaat. De tekening op de cover roept herinneringen op aan vroeger, toen alles nog ‘normaal’ was. De tekeningen in het verhaal vormen een sterke onderstroom. Ze bevestigen wat je voelt en denkt. De chaos, angst, de hond als dienstbaar product. De omgeving van het baasje is maar één keer afgebeeld en dat laat ruimte over voor je eigen verbeelding.


Auteur: Marieke Rijneveld (1991) is een Nederlandse schrijver en dichter. Ze studeerde een jaar Nederlands aan de docentenopleiding in Utrecht en aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Rijneveld is sinds 2015 redacteur van het literair tijdschrift De Revisor. Haar werk werd gepubliceerd in onder andere de VPRO Gids, Het Liegend Konijn en Hollands Maandblad. Ze won de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurs 2014/2015 en het C.C.S. Crone-stipendium 2015. In juni 2015 verscheen haar dichtdebuut Kalfsvlies bij Atlas Contact. Door de Volkskrant werd ze uitgeroepen tot literair talent van 2016. Ze won met haar bundel de C. Buddingh'-prijs 2016 voor het beste poëziedebuut van het jaar.

Illustrator: Tammo Schuringa (1962) is beeldend kunstenaar en schrijver die leeft in Haarlem en werkt in Amsterdam. Hij studeerde Nederlandse taal en literatuur in Amsterdam en studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam). Zijn werk is een reactie op de hedendaagse maatschappij. In een absurde wereld waar ‘smart-bombs’ zo geaccepteerd zijn ‘x-treme makeover’ probeert hij de complexe banaliteit van ons dagelijks bestaan begrijpen. Schuringa laat diverse formaten tekeningen zien die dicht op de huid van de actualiteit zitten. Tekeningen die wellicht meer vragen oproepen dan dat ze antwoorden geven.

Je leest meer over de producten van MatchBoox op hun website.
Ook leuk voor in de schoen of onder de kerstboom.

In december geen verzendkosten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.