vrijdag 23 december 2016

'Nooit meer thuis', geschreven door Annelies D'Hulster

Onderweg van West-Afrika naar Europa

Nooit meer thuis

Van de achterflap:
Annelies D’Hulster stapte mee in het verhaal van de duizenden West-Afrikaanse migranten die jaarlijks ons continent bereiken. Ze reisde in haar eentje door Gambia, Senegal en Mauritanië, trok door Mali en Burkina Faso tot aan de woestijn van Agadez in Niger. Samen met de migranten kroop ze door het oog van de naald.

'Nooit meer thuis' is een even woest als ontroerend boek waarin een jonge westerse vrouw tracht te begrijpen waarom de mensen die ze tegenkomt alles op het spel zetten. Het gaat ver voorbij de statistieken en journalistieke clichés. Nooit meer thuis beschrijft de harde werkelijkheid die de migranten op de zandwegen van het donkere continent beleven.

Mijn mening:
'Nooit meer thuis' is een emotioneel verslag van de reis die deze auteur ondernomen heeft. Jammer dat de vele verhalen niet chronologisch neergezet zijn, dat had het leesplezier zeker verhoogd.
Het is vooral een persoonlijke reactie op alle verhalen die ze gehoord heeft op haar maandenlange trektocht.

Een gedeelte uit het verhaal van een Nederlander met Senegalese en Mauritaanse roots en een Liberiaans paspoort:
'Wanneer ze zwanger wordt en hun liefdesvrucht aborteert, kan hij niet langer met haar samenblijven en gaat hij naar Duitsland, waar hij in een asielcentrum terechtkomt. Daar hoort hij dat de kans op papieren groter is in Nederland. Op dat moment is er een burgeroorlog in Liberia. Hij komt aan in Nederland en vraagt asiel aan als Liberiaan. Zijn dossier wordt goedgekeurd, want na zijn jaren in Liberia weet hij genoeg van het land om niet door de mand te vallen. Sindsdien leeft hij in Nederland, bijna twintig jaar reed, en is hij officieel Liberiaan en Nederlander met een Liberiaanse naam in zijn paspoort, terwijl zijn echte naam enkel nog in zijn twee thuislanden in Afrika wordt gebruikt. 
Hij is de gelukzoeker die vond wat hij zocht.'

Ook andere verhalen worden door haar vastgelegd en bij haar thuiskomst ervaart zij het volgende:
'Ik ben met vreugde onthaald in het continent dat van mij is. Zij worden nagekeken en weggekeken. Ik was welkom bij hen en welkom terug thuis. Zij zijn niet welkom bij ons en zijn niet meer welkom thuis. Alle hebben zij ter hoogte van Niger een 'point of no return' ervaren.'

Annelies D'Hulster moest afgaan op wat haar verteld werd, ze heeft in dit boek zo duidelijk mogelijk laten zien dat er evenveel redenen zijn als er mensen zijn om deze grote reis te maken.  Haar reis is vanzelfsprekend niet te vergelijken met de reis van de vele asielzoekers, maar het benadrukt wel het probleem waar alle betrokkenen mee te kampen hebben of hadden. De tegenstellingen zijn groot!

De auteur:

(foto: Polis)

De auteur:
Annelies D'Hulster (1984) studeerde Moraalwetenschappen en Ontwikkelingssamenwerking. Ze was coördinator van VIA vzw, die internationale interculturele uitwisselingen organiseert. Ze werkte als vrijwilliger in Zuid-Afrika, Oeganda, Tanzania en Peru. De afgelopen jaren schreef ze ook voor Mo.be en deredactie.be. Nooit meer thuis is haar debuut.

Koop Nooit meer thuis bij uw lokale boekhandel of via:
Boekgegevens:
Titel: Nooit meer thuis
Auteur: Annelies D'Hulster
Genre: non-fictie
Uitgave: paperback, 392 pagina's 
Uitgever: Uitgeverij Polis, mei 2016
ISBN: 978 94 63100 87 8
ISBN: 978 94 63101 84 4 (e-book)
NUR: 320

2 opmerkingen:

  1. Ik had helaas maar weinig plezier van het boek. Volgens mij heb ik twee maanden geprobeerd om me er doorheen te worstelen of om mezelf er toe te zetten het toch weer op te pakken. Op tweederde ben ik gestopt met mijn marteling. ;-)

    Vooral doordat er geen chronologische volgorde in het verhaal zat vond ik het vaak verwarrend. De schrijfstijl vond ik ook wat traag. Sommige verhalen van de vluchtelingen raakten me wel maar juist het verhaal van Annelies niet. Jammer want ik vind het wel een interessant onderwerp.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.