zondag 13 augustus 2017

Ik las: 'Waar is mijn KUDDE?, van Lane Smith, bewerkt door Koos Meinderts


Waar is mijn KUDDE?

Boekgegevens:
Titel: Waar is mijn KUDDE?
Auteur: Lane Smith
Bewerkt door Koos Meinderts
Genre: kinderboeken
Uitgave: hardcover, 42 pagina's met illustraties 
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren, mei 2016
ISBN: 978 90 89672 12 4


'Een met de sterren,
één met de zee,
morgen zoek ik verder,
zoek je met me mee?'

In dit boek met weinig woorden volg je een jongen die op reis gaat.
De prachtige illustraties spreken voor zich. Ze roepen vragen op en lokken reacties uit. 
Waar gaat dat jongetje heen? Is hij niet bang?
De jongen gaat alleen op reis, maar waarom doet hij dat? Is hij gewoon nieuwsgierig of wil hij misschien ergens anders wonen.

Op zijn reis ontmoet hij verschillende dieren, hij doet ze na en sluit zich bij hen aan in hun 'kudde'. Er ontstaan vriendschappen maar toch reist hij telkens weer verder.
Hij slaapt op het strand en gaat 's morgens verder met zijn reis. Dan vindt hij een 'slingerslang' van schelpen, hij volgt deze en komt thuis. Hij heeft zijn 'kudde' gevonden.
De schelpen zijn gelegd door iemand uit zijn kudde. Heeft zij dat gedaan om hem de weg te wijzen of is het gewoon toevallig dat ze daar liggen?
En waarom maakte deze jongen deze reis, kunnen we ons afvragen? 
Is hij gewoon nieuwsgierig naar de wereld om hem heen en besluit hij dan maar om een ontdekkingsreiziger te worden of wil hij weten waar hij echt thuishoort? Hij heeft in ieder geval een heleboel te vertellen nu hij weer thuis is.
Zoveel vragen om te laten beantwoorden door de jeugdige meekijker.

'Waar is mijn KUDDE' is een heerlijk voorlees- en meekijkboek dat al geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of vijf. 
'Waar is mijn KUDDE' prikkelt de fantasie van kinderen en toont hoe verschillende dieren er uit zien en waar ze wonen. 
Een prachtig boek dat ook uitnodigt om zelf meer woorden bij te verzinnen tijdens het samen doorbladeren.

Over Lane Smith
(foto: Hoogland & Van Klaveren)

Lane Smith (1959) woont en werkt in de Amerikaanse staat Connecticut. Smith schreef en illustreerde talloze kinderboeken, waaronder Grandpa Green, dat in 2012 een eervolle vermelding kreeg van de Caldecott Medal-jury. 
In het Nederlands verscheen eerder Het is een boek, dat verder werd vertaald in meer dan 25 landen. Ook illustreerde hij een Engelstalige uitgave van De reuzenperzik (Roald Dahl). Vier van zijn boeken stonden op de eindlijst van de 'New York Times Best Illustrated Books of the Year'.

Over Koos Meinderts
(foto: Mathijs Meinderts)

Koos Meinderts (1953) debuteerde in 1983 als kinderboekenschrijver met Mooi meegenomen. Inmiddels heeft hij ruim vijftig titels op zijn naam staan. In 2003 werd Keizer en de Verhalenvader bekroond met een Vlag en Wimpel. In 2009 ontving hij een Zilveren Griffel voor Ballade van de dood.

Koos Meinderts schrijft ook voor volwassenen. Naast boekteksten schrijft hij ook liedjes en theaterteksten. In 1991 ontving hij voor Terug bij af de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste Nederlandse Kleinkunstlied. In 2012 werd het lied Maite Maria bekroond met de Willem Wilminkprijs. 

'Waar is mijn KUDDE' koopt u bij 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.