maandag 7 augustus 2017

Vandaag in de schijnwerpers: 'Vergeten kinderen', geschreven door Jessica A. Verhagen

Kroniek van een kindertransport vanuit Reeuwijk naar Drenthe tijdens de Tweede Wereldoorlog, 19 maart – 23 juni 1945

Vergeten kinderen

Boekgegevens:
Titel: Vergeten kinderen
Auteur: Jessica A. Verhagen
Genre: geschiedenis algemeen
Uitgave: paperback, 166 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt BV, april 2017
ISBN: 978 94 63382 11 3
NUR: 680

Vlak na de hongerwinter, op een koude maandagochtend in maart 1945, verzamelen zich ouders en kinderen op de loswal in Waddinxveen. De kinderen zijn ondervoed, ze gaan per schip naar Drenthe om aan te sterken. Men weet niet voor hoe lang. Ook de pleeggezinnen zijn onbekend. Maar men vertrouwt op de dominee en de nood is hoog. Oorlogsvluchtelingen in eigen land.

In 2016 vond de auteur, kleindochter van dominee Warmenhoven het reisdagboek uit 1945. In dit dagboek beschreef hij dit transport, waarvan hij de hoofdleider was. Dit boek bevat een reconstructie van deze reis en is vertelt vanuit de kinderen die deel uitmaakten van deze tocht. De verhalen van de 'kindjes' van toen zijn aangrijpend, persoonlijk en geven een indringend beeld van wat het is om kind te zijn in oorlog.
In dit boek ook het verhaal van alle stille helden die hebben meegewerkt aan dit kindertransport en de kindjes liefdevol hebben opgevangen in hun eigen gezin en huis.

De persoonlijke interviews van de kindjes van de tocht, samen met het reisverslag en foto's uit die tijd, maken dit een uniek boek, over kinderen in de oorlog. Het is maatschappelijk relevant omdat er nu zovele kinderen uit oorlogsgebieden hun toevlucht zoeken in Nederland. Dit boek geeft een uniek kijkje in een aangrijpend deel van de Nederlandse geschiedenis, die we gezamenlijk bijna zijn vergeten.

De auteur: 
(foto: achterflap)

De auteur, drs. Jessica A. Verhagen, is sociaal- en organisatiepsycholoog, profiler en onderzoeker. In haar dagelijks werk is ze beleidsadviseur bij de overheid en onderzoeker van incidenten op het vlak van arbo, veiligheid, beveiliging en integriteit.
Privé werkt ze als lifecoach voor particulieren en doe vrijwilligerswerk als mentor. Dit is haar eerste onderzoek buiten het werk en haar eerste boek.
Bron: Uitgeverij Aspekt BV

'Vergeten kinderen' koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.