dinsdag 19 juni 2018

Ik las 'De weg naar Voorgoed', geschreven door Harrie Geelen

Deel 1 van de Trilogie: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?


De weg naar Voorgoed 

Boekgegevens
Titel: De weg naar Voorgoed
Deel 1 Trilogie: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
Auteur: Harrie Geelen
Genre: Fantasy
Uitgave: paperback, 520 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Van Oorschot, januari 2018
Omslagontwerp: Rob Westendorp
ISBN: 978 90 28280 07 6
ISBN: 978 90 28280 16 8 (e-book)

Ik las 'De weg naar Voorgoed' voor KINDERBOEKEN.
Mijn recensie was al eerder op de website van KINDERBOEKEN te lezen.

In deze trilogie kan alles wat Harrie Geelen in 1970 absoluut moest vergeten. Anders dan in de succesvolle tv-serie staan nu elk (on)voorstelbaar wezen en elk landschap tot zijn beschikking. Met saaie dingen als zwaartekracht heeft de bedenker nu niets meer te maken: reizen kon eerst alleen op bezems en vliegende tapijten tegen een verschuivende wolkenhemel, maar nu kan de schrijver alles wat hij wil laten zweven  - of zelfs laten denken en voelen. Het resultaat is de ultieme Hamelen, zoals Harrie Geelen vanaf het begin voor zich heeft gezien.

In De weg naar Voorgoed, het eerste deel van de trilogie, zijn de Hamelaars terechtgekomen in een wereld waar nog geen mens is geweest. Op zoek naar de terugweg naar Hamelen ontmoeten zij reuzen in elk formaat, vloekende kippen en venijnige pompoenen. Er is een monster met een trui van oneindige wol, een onzichtbare hofdame van Lekkere luchtjes, en een beëdigd stuk Zeep dat bij Rijksveiligheid werkt. Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? is een reeks die over niets gaat; hooguit per ongeluk over alles.

Het eerste deel van de trilogie leest verbazingwekkend soepel; ik had verwacht verward te worden door de vele namen en benamingen in het verhaal, maar dat bleek verrassend anders. Het lijkt vanzelfsprekend waarom gekozen is voor een bepaalde naam. De personages kunnen mensen zijn zoals Aertnout, Bertram, Lidewijn en Hildebrandt, maar ook andere wezens zoals de tweeling Titaantje en Titaantje, de tovenaar Wichelrok, Faun Floris en dieren zoals Vlinder Van Kaan, en dingen of planten.
De landschappen die beschreven worden zijn prachtig! Nooit eerder gezien of van gehoord; wat een fantasie heeft deze auteur.

Op de eerste bladzijde van het verhaal las ik een toespraak van Prins Tor van Sombrië waarin hij de lezer vertelt over mensen; zelf kent hij geen mensen maar hij kent wel heksen, prinsen, faunen, waternixen, een trol en een enkele trul. Sprekende dieren zijn in dit verhaal geen uitzondering.

‘Maar iedere kabouter leert al dat mensen niet bestaan. Kinderpraat. Voor het naar bed gaan een verhaal en dan de nacht in met een bang gevoel…
Maar ik zeg u nu, wij hebben de mensen met eigen ogen gezien.’

Het begin van het verhaal waar dat nog op de serie en het sprookje lijkt zoals we dat kennen, laat de auteur moeiteloos overvloeien in gebeurtenissen die iedere realiteitszin tarten.
Dat is zeker geen minpunt; een verhaal moet tenslotte ergens beginnen.

De weg naar Voorgoed wordt afgesloten met een bijna romantisch hoofdstuk waardoor je nog meer uitkijkt naar het volgende deel van de trilogie. 
Het is een fantastisch avontuur waarin humor zeker aanwezig is, maar de heimwee die je weer terugbrengt naar het begin blijft voelbaar.
Ik kijk uit naar het tweede deel ‘Voorgoed weg.’

Harrie Geelen is een ware taalvirtuoos die in deze trilogie zijn fantasie vrij spel heeft gegeven.



De auteur:
(foto: Roel Siebrand)

Harrie Geelen (Heerlen, 1939) is behalve schrijver en illustrator ook regisseur, tekenfilmer en componist/tekstdichter. Hij schreef onder andere de televisieprogramma's 'Oebele' en 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer'. De lijst van prijzen voor zijn omvangrijke werk is indrukwekkend: daaronder griffels, penselen en een Gouden Kalf.
(bron info: auteurspagina Van Oorschot)

De weg naar Voorgoed koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan KINDERBOEKEN en Uitgeverij Van Oorschot voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.