zaterdag 26 januari 2019

Heel graag gelezen: Forever 27 - The Infamous Club of 27, geschreven door Godfried Nevels

The Infamous Club of 27


Forever 27


Over het boek

Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain en Amy Winehouse: legendarische muzikanten die allemaal op hun 27e zijn overleden en tot de meest iconische leden van de Club van 27 worden gerekend. 
Hoe is deze mythische club ontstaan? Welke betekenis heeft het getal 27? En hebben muzikanten op 27-jarige leeftijd een grotere kans om te overlijden? 
Allerlei vragen die in Forever 27 worden beantwoord.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Mijn mening

Na het lezen van het voorwoord door Barry Hay (Golden Earring) ging ik me ook afvragen wat de leeftijd van 27 jaar meer te betekenen heeft dan alleen een getal. Ik was al snel verdiept in dit boek.
Het uitvoerig onderzoek van een Australische professor naar de dood van meer dan 12.000 muzikanten uit verschillende genres is indrukwekkend.
'Naast de uitkomst dat de meeste muzikanten op hun 56e zijn overleden, kwam uit het onderzoek naar voren dat bij vergelijking met de gemiddelde bevolking in Amerika muzikanten tot 25 jaar korter leven, de kans op een onopzettelijke dood vijf tot tien keer groter is, de kans op zelfmoord twee tot zeven keer groter is en de kans op moord zelfs tot acht keer groter is.'

'Maar ondanks deze conclusies blijft de mythe van de Club van 27 nog steeds bestaan.'

In dit kleurrijke boek wordt je meegenomen op een interessante reis door de muziekindustrie. Deze keer is het door Godfried Nevels helemaal vanuit een andere kant belicht; de vaak onbekende kant van de uitvoerend artiest.

Het hoofdstuk 27 Famous Last Words is indrukwekkend; soms woorden uit een songtekst, een andere keer een stukje uit een eerder interview met de inmiddels overleden artiest.
Behalve het voorwoord dat hij schreef heeft Barry Hay ook door middel van een interview aan dit mooie boek meegewerkt. 

Uit de muziekindustrie hebben, behalve Barry Hay de volgende personen ook bijgedragen aan Forever 27 door een interview met de overledene of een interview met iemand die om wat voor reden dan ook hen heel na stond; een familielid, een muziekfotograaf, een producer of een journalist:
John Hammond, Andrew Loog Oldham, Gered Mankowitz, Leon Hendrix, Zoot Money, Country Joe McDonald, Dana Fucks, Marc Benno, Danny Goldberg, Eric Erlandson en Stefan Skarbek.

De prachtige foto's zijn een krachtige aanvulling op de tekst.

Forever 27 - The Infamous Club of 27 is een prachtig boek voor op de koffietafel; steeds wanneer je er in leest of er zelfs maar in bladert, gaan je gedachten ook weer naar naar de muziek van de hoofdpersonen in dit boek en komt weer heel dichtbij.
Dat is wat met mij gebeurde.

Ik heb Forever 27 graag gelezen en waardeer het met vijf krachtige sterren!


Neem een kijkje in dit kleurrijke en informatieve boek via deze YouTube bijdrage van Concerto Recordstore, Amsterdam waar op 22 januari de boekpresentatie plaatsvond.


De auteur

(foto: Twitter)

Godfried Nevels (1973) is freelance journalist, schrijver en muziekrecensent. Eerder publiceerde hij het boek De Onbekende Canadees, Van moment naar muziek en  Dutch in the USA. Hij schrijft onder meer voor Lust For Life Magazine en Mania Magazine.
Als groot muziekliefhebber en -verzamelaar duikt hij deze keer in de fascinerende geschiedenis van de popmuziek.
Neem voor meer informatie over Godfried en zijn werk een kijkje op zijn website.

Forever 27 koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Forever 27 - The Infamous Club of 27
Auteur: Godfried Nevels
Categorie: Biografieën van musici
Uitgave: paperback met afbeeldingen, 210 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, januari 2019
ISBN: 9789493001107
NUR: 660


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.